#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/07/2011 11:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απρόθυμες και ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγωνΤο κύμα ανακούφισης που ξέσπασε στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις αποφάσεις της Συνόδου των Βρυξελλών φαίνεται να έχει εξαντλήσει την πορεία του καθώς οι επενδυτές καθίστανται όλο και πιο επιφυλακτικοί για τις προοπτικές επιτυχίας του πακέτου διάσωσης, γράφουν οι New York Times.  Όσο οι επενδυτές εξετάζουν τις λεπτομέρειες του πακέτου , τόσο και περισσότερες ερωτήσεις μένουν αναπάντητες, δηλώνει ο Martin van Vliet, της ολλανδικής ING Bank

Όπως γράψαμε ήδη λόγω της αβεβαιότητας που αρχίσει και επικρατεί στις αγορές μειώνεται συνεχώς και ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θέλουν  να συμμετάσχουν τελικά στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Σε μία λίστα, η οποία κυκλοφόρησε από το IIF, περιλαμβάνονταν 30 τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν στην κατοχή τους περίπου 70 δις ευρώ ελληνικού χρέους. Όμως, η λίστα εκείνη αντικαταστάθηκε γρήγορα με μια άλλη, που περιείχε  25  ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους Financial Times oι ελληνικές τράπεζες EFG Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες κατέχουν μαζί περίπου 17 δις ευρώ ελληνικού χρέους, δεν περιλαμβάνονταν στην δεύτερη λίστα υποστήριξης της πρότασης.  Να σημειωθεί ότι προηγούμενος η Eurobank και η Πειραιώς είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε rollover ή swap ομολόγων.

Η κρατική ΑΤΕ είπε ότι δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο, καθώς βρίσκεται σε αναδιάρθρωση λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης της.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που διαθέτει 5,5 δις ευρώ κρατικών ομολόγων, βρίσκεται επίσης σε διαδικασία πλήρους ιδιωτικοποίησης και δεν θα λάβει μέρος στο  rollover.

H Marfin, με έδρα την Κύπρο, και με 2.8 δις ευρώ κρατικών ομολόγων στα χέρια της, δηλώνει ότι θα περιμένει τις τελικές λεπτομέρειες της πρότασης για να αποφασίσει.

Μετά την συγκεκριμένη εξέλιξη ,η Εθνική και η Alpha είναι οι μόνοι  Έλληνες  δανειστές  που έχουν δεσμευτεί δημοσίως ότι θα στηρίξουν  το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Επίσης, η γερμανική BayernLB, η ισπανική BBVA και η Banco de Credito του Περού, δεν περιλαμβάνονταν πλέον στις λίστες. Λίγο αργότερα, οι τέσσερις από τις πέντε- όχι η Περουβιανή- προστέθηκαν πάλι στην λίστα. Το IFF εξήγησε ότι η διορθωτική λίστα δημοσιεύτηκε λανθασμένα.

Άλλοι μεγάλοι κάτοχοι ομολόγων, περιλαμβανομένων της  Royal Bank of Scotland και της  γερμανικής DZ Bank,   επεξεργάζονται ακόμα τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Το σχέδιο, μάλλον θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο προτού τεθεί σε εφαρμογή, λόγω της αναμενόμενης έγκρισης από όλη την Ευρώπη.

«θα έχουμε ένα μακρύ καλοκαίρι, και πραγματικά θα εξαρτάται από τις κινήσεις των αγορών», ανέφερε ένας τραπεζίτης.

Μέχρι στιγμής, τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα έχουν επιβεβαιώσει από την Παρασκευή οι Deutsche Bank , HSBC , BNP Paribas , Societe Generale , Allianz , AXA και Generali , ενώ σειράς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Royal Bank of Scotland δεν έχουν ακόμη αποφασίσει.

Όπως, εξάλλου, γράψαμε χθες, η περαιτέρω υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από τον οίκο Moody’s, σε συνδυασμό με το αδιέξοδο της οροφής του χρέους της Αμερικής, μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, έχουν επηρεάσει τις αγορές αρνητικά, υποβαθμίζοντας παράλληλα και τις τραπεζικές μετοχές.

Η Ισπανία, αλλά και η Ιταλία βρίσκονται πλέον στο μάτι του κυκλώνα.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου χτυπήθηκε σκληρά, με μια πτώση 2.48%.

Το ίδιο επλήγησαν και οι τράπεζες των δυο χωρών. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Intesa San Paolo έπεσε κατά 8.33% μετά την απόφαση της Moody’s να χαρακτηρίσει την συμφωνία για την Ελλάδα ως χρεοκοπία.

JPMorgan: Αρκετοί ιδιώτες ίσως δεν συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων

Αρκετοί ιδιώτες επενδυτές είναι πιθανό να μην συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων, επειδή θα μπουν στον πειρασμό να πουλήσουν τα ομόλογά τους σε υψηλότερες τιμές στο βραχυπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης αποδόσεων, δήλωσε στο μεταξύ η επενδυτική τράπεζα JPMorgan, σύμφωνα με το Reuters

Η αμερικανική τράπεζα εξέφρασε επίσης τις επιφυλάξεις της για τις εκτιμήσεις του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, σύμφωνα με τις οποίες το “κούρεμα” ή οι απώλειες επί του κεφαλαίου θα είναι της τάξης του 21%. Η τράπεζα τοποθετεί τις απώλειες κοντά στο 34%.

Η JPMorgan υπολογίζει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν ήδη εγγραφεί στο πρόγραμμα ανταλλαγής/μετακύλισης του ελληνικού χρέους αντιπροσωπεύουν 64 δις ευρώ ή 43% του συνόλου των ομολόγων που λήγουν έως το 2020, ύψους 150 δις ευρώ.“Ωστόσο πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής του 90% , καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπουν στο πειρασμό να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν ενισχυθεί, ιδιαίτερα στο βραχυπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης”, ανέφερε η τράπεζα.

Η JPMorgan είπε επίσης ότι σύμφωνα με δικούς της υπολογισμούς, τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν σε λιγότερο από δυο χρόνια είναι ακριβά, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για πώληση. Τα μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα είναι φθηνά.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.