#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/11/2009 20:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απο την "Δανία του Νότου" στην ... "Ισλανδία του Αιγαίου"


Εν μέσω μπαράζ αρνητικών αναφορών για την ελληνική οικονομία ειδικό κλιμάκιο της Κομισιόν που βρίσκεται στη χώρα μας "ξεσκονίζει" τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτετραμμένοι των Βρυξελλών θεωρούν ότι η μείωση του ελλείμματος επιτυγχάνεται με μη μόνιμα μέτρα κι ότι θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη μείωση δαπανών.

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά spread των 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν τις 200 μονάδες βάσης, κάτι που αποτελεί ρεκόρ επταμήνου, ενώ ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών έκανε "βουτιά" 6,21%, καθώς στα εγχώρια προβλήματα της αγοράς και της οικονομίας προστέθηκε και το πτωτικό κλίμα που επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω των αρνητικών εξελίξεων στο Ντουμπάι.

Οι αρνητικές πάντως αναφορές δεν έλειψαν και σήμερα. "Η εικόνα μιας 'Ισλανδίας του Αιγαίου' που έχουν επενδυτές για την Ελλάδα έχει οδηγήσει σε εκτίναξη της διαφοράς απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, καθώς και σε αύξηση της τιμής των ελληνικών συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS)", αναφέρει η γνωστή στήλη Lex των FT.

Όπως σημειώνει, το υψηλό χρέος και το αναθεωρημένο έλλειμμα δημιουργούν τρομακτικές προοπτικές για τους επενδυτές. Εξάλλου, σε άλλα δημοσιεύματά της η ίδια εφημερίδα σχολιάζει ότι τα συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου για την Ελλάδα έχουν εκτιναχθεί σε ποσά ρεκόρ, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για το υπέρογκο χρέος της χώρας.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου περί ανάγκης απογαλακτισμού των ελληνικών τραπεζών από τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφορούν τις τράπεζες του συνόλου των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Η ελληνική οικονομία είχε την τιμητική της και στην έκδοσης της γαλλικής Le Monde, η οποία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει ξαναγίνει το "μαύρο" πρόβατο της ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για έλλειψη αξιοπιστίας που ανησυχεί τους επενδυτές.

Αντιθέτως, "έκπληξη" δηλώνει η Citi για τις ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ελληνικό χρέος ως εγγύηση στην περίπτωση περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
 
Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Citi Λάμπρος Παπαδόπουλος, "θα χρειαστεί μια σημαντική υποβάθμιση κατά 4 βαθμίδες από τις Standard & Poor's και Fitch και μια υποβάθμιση κατά 6 βαθμίδες από τη Moody's ώστε να μην μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν το ελληνικό χρέος ως εγγύηση".

Παράλληλα, οι Merrill Lynch και Nomura εκτιμούν πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι ελκυστικές λόγω της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και διαπιστώνουν περιθώρια ανόδου των τιμών.

"Θεωρούμε ότι είναι πολύ σκληρό να κρίνεται η επιτυχία ή αποτυχία της νέας κυβέρνησης σε χρονικό διάστημα διακυβέρνησης μικρότερο των δύο μηνών και πιστεύουμε ότι θα δούμε περισσότερες πρωτοβουλίες, βραχυπρόθεσμα", υπογραμμίζεται στην έκθεση της Bank of America-Merrill Lynch.
http://www.skai.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/11/2009 21:00:13

  παρακαλώ το κλιμάκιο της Κομισσιόν να επισκεφτεί την Κηφισιά. Εδώ και 1 μήνα ο Δήμος Κηφισιάς, με υποτίθεται κοινοτικά κονδύλια έχει στενέψει το 1/3 των δρόμων, εξαγριώνοντας κατοίκους και μαγαζάτορες, απασχολώντας αλβανούς και ...αμπχάζιους, για να κάνει «ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ» από το πουθενά στο πουθενά, σε ένα μέρος με ανηφοροκατηφόρες που για φυσιολογικούς ποδηλατιστές είναι απγορευτικό, εκτός αν θες να πηγαίνεις στην τράπεζα από τον ποδηλατόδρομο και όχι από την άσφαλτο.

  Πεταμένα λεφτά, ροκανισμένα εντέχνως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι υαξιτζήδες μιλάνε για 300% υπερτιμολόγηση. Οι σκουπιδιάρηδες λένε «πως κάνεις έτσι, θα τα ξηλώσουμε σε 1-2 χρόνια»

  Προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο Χιωτάκης δήλωνε δεξιός (πασόκο τον κόβω εγώ με μπλε περιτύλιγμα)

 2. Orestios avatar
  Orestios 26/11/2009 21:03:55

  Νότια Δανία των Πρεσπών με γείτονες την Βόρεια Μακεδονία και την Ανατολική Ιταλία των αετών. Ανατολικά μας η Σουηδία της Ανατολής.
  Ο Πρωθυπουργός έχει εξαφανιστεί ή το προσκύνημα στον Άγιο Δομίνικο, μεγάλη η χάρη του, συνοδεύεται από τάμα?
  Μήπως να μας λέγανε Άγιο Δομίνικο της Μεσογείου?

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/11/2009 21:13:25

  Ότι δε μας πάνε το ξέρουμε, έχουμε βάλει και μεις λίγο το χεράκι μας, όμως αν συνεχίσει το βιολί έτσι δεν θα απέχει από το να χαρακτηριστεί ψυχολογικό πρέσινγκ.
  Αυτοί μετέφεραν τα εργοστάσιά τους στην Πολωνία, στην Τσεχία, στο Μεξικό, στην Κίνα και στη Βραζιλία, εμείς πουλήσαμε τις τηλεπικοινωνίες, παραχωρήσαμε λιμάνια, αγοράσαμε τα αυτοκίνητά τους, τα κινητά τους, την κινέζικης προέλευσης υπογεγραμμένη μόδα τους, τις καλλιέργειες τις ξεριζώσαμε, τη βιομηχανία την αποσυναρμολογήσαμε για να μη πω τίποτα χειρότερο, τα καίκια μας κατέληξαν σκελετοί που ξεβράστηκαν στις αμμουδιές, ελέγχουν και τις ψαριές, το εργασιακό το φέραμε στα μέτρα τους, σε λίγο θα τρώμε ότι ορίσουν οι λομπίστες των Βρυξελών, τι άλλο θέλουν ήθελα νάξερα.
  Ρε μήπως έχουν δίκιο τελικά αυτοί που ξεκοκάλισαν τα πακέτα; Μήπως είναι επαναστάτες; Γιατί εδώ σου έδωσαν 1 και σου πήραν 10 με το άλλο χέρι. Και "σουηδικά", αποσαθρώνοντας σε βάθος χρόνου.

  Από την άλλη βεβαια, η "υποστήριξη" της Citi δεν σημαίνει και πολλά πράγματα, θυμίζει λίγο το "μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια".

 4. Orestios avatar
  Orestios 26/11/2009 21:24:13

  αλλενάκι, αυτό είναι το αποτέλεσμα της υπονόμευσης της χώρας από τον νυν πρωθυπουργό. Θυμάσαι όταν ταξίδευε στο εξωτερικό και αγόρευε με απαξίωση για την χώρα? Περίμενε να τον λυπηθούν οι άλλοι όταν ο ίδιος δεν τιμούσε την ίδια την χώρα που τον τοποθέτησε στην ηγεσία της? Άστα καλύτερα.
  Η κυβέρνηση αυτή καταρρέει και κανείς δεν υπάρχει για να την στηρίξει. Η κυβέρνηση αυτή πρόδωσε τα όνειρα των Ελλήνων.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Orestios 26/11/2009 21:33:46

   Και τώρα ένας άλλος έδινε διάλεξη στο LSE πάνω στο κακό παράδειγμα της Ελλάδας. Αλλά πριν από 5,5 χρόνια δεν μας πήγαν για απογραφή; Το έχουμε το κουσουρι να βάζουμε μόνοι μας τα χέρια μας να βγάζουμε τα μάτια μας.

   Πάντως ασχέτως κυβέρνησης έχουν αρχίσει πολύ περίεργες πιέσεις.

   • Orestios avatar
    Orestios @ αλλενάκι 26/11/2009 21:54:49

    Πιέσεις υπάρχουν πάντα. Όταν όμως κυβερνούν ανίκανοι ΑΝΤΕΞΟΥΣΙΑΣΤΈΣ αυτές φαντάζουν τεράστιες, ειδικά μετά το μπάχαλο που επικρατεί στην ερασιτεχνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός επ΄΄ελεξε την φυγή στο εξωτερικό όταν ο λαός της χώρας που κυβερνά υποφέρει. Περισσότερο από όλους οι ψηφοφόροι του, που άναυδοι βλέπουν να εκτυλίσσονται καταστάσεις γκραν γκινιόλ, ενώ άλλα τους υποσχέθηκαν.

 5. aggelos avatar
  aggelos 26/11/2009 22:01:59

  Μάλλον θα γίνουμε τελικά η Καραϊβική της Μεσογείου. Γιώργο γερά!!! Εμπιστευόμαστε το όραμά σου!

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/11/2009 22:09:33

  Θα κανω και μια υποθεση που μπορει να ειναι φαντασια μου αλλα ισως εχει και βαση.Ο ΓΑΠ σε ολη την προεκλογικη εκστρατεια αλλα και πριν παριστανε οτι δεν υπαρχει Μααστριχτ και Συμφωνο Σταθεροτητας και εκανε διασκεψεις με οικονομολογους του κλιματος Ομπαμα και γενικα εδειχνε οτι αυτος ειναι το προτυπο και οι Ευρωπαιοι παρωνυχιδα.Ναι αλλα ο Ομπαμα δεν εχει λεφτα να του δωσει.Στην Ευρωπη κυριαρχει ο γαλλογερμανικος αξονας που τωρα ελεγχεται απο δεξιες κυβερνησεις και ισως εχει αποφασισει να κανει ενα αγριο πρεσσαρισμα για να δειξει οτι ναι μεν η στρατιωτικη δυναμη ειναι στην Ουασιγκτον αλλα η οικονομικη εξουσια στη Δανια του Νοτου ανηκει στις Βρυξελλες και πρεπει καποιοι να κατεβουν απο τα υψη της πρασινης αναπτυξης στη πεζη πραγματικοτητα της Ευρωπαικης κεντρικης Τραπεζας.

  • Orestios avatar
   Orestios @ ψυχραιμια 26/11/2009 22:21:21

   Κοινώς επέλεξε αντεθνική στάση (οικονομική καταστροφή της χώρας), προσπαθώντας να έχει ίδιον όφελος από τους Αμερικανούς.

   • aggelos avatar
    aggelos @ Orestios 26/11/2009 22:39:28

    Κοινώς δεν κατάλαβε τίποτα. Έλειπε συνεχώς και και δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε στη Δανία του Νότου. Ακόμη και τώρα είναι στον κόσμο του. Απροετοίμαστος και λίγος. Ο Καραμανλής του playstation μοιάζει εργασιομανής μπροστά του!

    • Orestios avatar
     Orestios @ aggelos 26/11/2009 22:47:45

     Έλα όμως λίγο στη θέση του. Τί δουλειά έχει να περιτριγυρίζεται από την ελληνική πλέμπα? Αυτός είναι γεννημένος για μεγαλεία! Τί να την κάνει αυτή την κουτσουλιά, που την λέμε Ελλάδα? Ίσα είναι η χώρα μας και ίσα η Σοσιαλιστική Διεθνής? Εκεί νοιώθει σαν στο σπίτι του. Και δεν του ζαλίζουν τον έρωτα κάτι τυπάκια που λένε ότι πεινάνε. Στον Άγιο Δομίνικο πως ζούνε δηλαδή με λιγότερα. Μην είστε αχάριστοι Έλληνες.

 7. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 26/11/2009 23:02:18

  ...to νου σας κύριοι κύριοι του πασοκ. η καλή προαίρεση ημών των υπολοίπων που δεν σας ψηφίσαμε και σας ανεχόμαστε τελειώνει μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, αλλά και πρωτίστως με τούτα!:
  http://politis-gr.blogspot.com/2009/11/blog-post_26.html
  (κι έχω μια απλοϊκή απορία, αφού θέλετε να τον βγάλετε τον Προβόπουλο γιατί δεν το κάνετε ατάκακιεπιτόπου και τον αφήνετε να μ@λ@λακίζεται με tην ελληνική οικονομία;)

 8. ΚΜ avatar
  ΚΜ 26/11/2009 23:43:32

  Ρε παιδιά, Δανεία εννοούσε ο πρωθυπουργός μας, με «ει», όχι Δανία με «ι». Γι'αυτό προφανώς ξεσκίστηκε με το που ανέβηκε, να δανείζεται με επαχθείς για την χώρα όρους. Καθότι, έπρεπε πάση θυσία φουσκώσει κι άλλο το φετινό έλλειμα (για να επικαλείται και καλά μείωση του χρόνου), όποιες κι αν ήταν οι επιπτώσεις στον τόκο που θα μας ζητάνε οι ξένοι δανειστές μας.

 9. Eastrader avatar
  Eastrader 27/11/2009 12:11:42

  Και το Quiz της ημερας.
  Εχετε δει ποτε σας την αρχαια τραγωδια "Περσες",του Αισχυλου?Θυμαστε την στιγμη που η Ατοσσα,μητερα του Ξερξη μαθαινει τα νεα της φοβερης καταστροφης και παραλληλα μπαινει με οιμωγες στην σκηνη ο χορος? Στην νεα βερσιον του 2010 ο αγγελιοφορος θα ειναι απο 1)ΕΚΤ? 2)ΔΝΤ?3)Αγιο Δομηνικο?
  Ο ευρων αμοιφθησαι με συνδρομη ενος ετους σε εφημεριδα της επιλογης του σε ενα απο τα γνωστα εκδοτικα συγκροτηματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.