Αποχή, ο μεγάλος νικητής των εκλογών
26/05/2014 07:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποχή, ο μεγάλος νικητής των εκλογών

Σχεδόν ένας στους 2 Έλληνες έμεινε σπίτι του, πήγε εκδρομή ή πήγε παραλία και άφησε κάποιους άλλους να αποφασίσουν γι’ αυτόν. Πρόκειται ίσως για πιο ισχυρό μήνυμα από όλα τα υπόλοιπα που έστειλε ο κόσμος

Τα πρώτα στοιχεία για τη συμμετοχή στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών και φυσικά στις ευρωεκλογές δεν είναι καθόλου καλά και πρέπει να προβληματίσουν όλους. Όπως φαίνεται, λοιπόν, η αποχή από 40% που ήταν πριν μία εβδομάδα δεν άλλαξε τίποτα και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές παρέμενε στο 40,17%.

Δηλαδή σχεδόν ένας στους 2 Έλληνες έμεινε σπίτι του, πήγε εκδρομή ή πήγε παραλία και άφησε κάποιους άλλους να αποφασίσουν γι’ αυτόν. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα εξαιρετικά σοβαρό και το οποίο ίσως είναι πολύ πιο ισχυρό μήνυμα από όλα τα υπόλοιπα που έστειλε ο κόσμος. Ούτε η ΝΔ πρέπει να είναι ευχαριστημένη, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως ούτε και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα που απαξιώνεται ακόμη περισσότερο και δεν μπορεί να προσελκύσει τον κόσμο.

Η ΝΔ είχε θέσει ως στόχο να «ξεκουνήσει» τους ψηφοφόρους της, να πάνε να ψηφίσουν και να αποφασίσουν αν θέλουν την σταθερότητα ή την ανατροπή. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να φέρει στις κάλπες τον κόσμο και να δημιουργήσει το ρεύμα ανατροπής που επεδίωκε.

Η αποχή είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών και πλέον η επόμενη ημέρα θα πρέπει να θέσει τα εξής ερωτήματα:

Γιατί οι Έλληνες δεν πάνε να ψηφίσουν αν και η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας της;

Γιατί οι νέοι έχουν απαξιώσει τόσο πολύ το πολιτικό σύστημα και το απορρίπτουν;

Γιατί τα υπάρχοντα κόμματα δεν μπορούν να γίνουν πιο ελκυστικά και γιατί οι υπάρχοντες πολιτικοί είναι απαξιωμένοι;

Γιατί αν και παρουσιάστηκαν νέα κόμματα και νέα πρόσωπα τα τελευταία χρόνια, όπως Το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΜΑΡ κ.λπ. αυτά τα κόμματα δεν κινητοποίησαν την ελληνική κοινωνία;

Και φυσικά γιατί ένα μεγάλο μέρος από αυτούς που ψηφίζουν, συγκεκριμένα σχεδόν το 10% επιλέγει ένα νεοναζιστικό κόμμα;

Οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις αυτής της χώρας οφείλουν κάποια στιγμή να κάτσουν και να σκεφτούν γιατί οδηγούν τον ελληνικό λαό στην απομάκρυνση από την πολιτική. Φταίνε οι ιδέες τους; Φταίνε οι πολιτικές τους; Φταίνε τα πρόσωπα; Φταίνε όλα μαζί; Αυτό είναι που πρέπει να απαντηθεί ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι ο κόσμος; Να κινητοποιηθεί, να βγει από το σπίτι του, να διαμαρτυρηθεί και να απαιτήσει δημοκρατικά, να ασκήσει το δικαίωμα που του δίνει το πολίτευμά μας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. unfair avatar
  unfair 26/05/2014 10:46:29

  Ίσως να ακουστεί αφελής η παρακάτω σκέψη, αλλά για μένα είναι η μόνη που θα μπορούσε να είναι θετική. Ο κόσμος θέλει ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ! κ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ! Να ακούγονται οι περισσότεροι, για ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ! Δεν είναι όλα μαύρο ή άσπρο [οι όροι αριστερά κ δεξιά είναι τελείως ξεπερασμένοι (όπως κ το ναζί ή αναρχικοί)]. Ιδέες κ προτάσεις καλές [με προοπτική βελτίωσης], μπορούν να ακουστούν κ από ακραία κόμματα ή κόμματα χωρίς παρελθόν. Στηρίζω αυτή τη σκέψη, από το γεγονός της τεράστιας ΑΠΟΧΗΣ [φαινόμενο που ήδη κρατάει καιρό], κ δείχνει την αποστροφή του κόσμου από το συστηματικό σύστημα [εδώ μπαίνουν κ τα κόμματα που είναι φτιαγμένα από το ίδιο υλικό του "γνωστού" συστήματος], που δείχνει να μην αλλάζει, παρόλα τα λάθη του. Ο καθένας μας είναι μοναδικός, αυτή η διαφορετικότηταμας, ας μην μας χωρίζει, κ ας βρούμε μαζί, ΛΥΣΕΙΣ για το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟ ΑΥΡΙΟ. Προτάσεις έχουν γραφτεί στο antinews ένα σωρό. Ας σταματήσει αυτή η διχόνοια. Η ταμπελοποίηση, οι αλληλοκατηγορίες, ο μηδενισμός κ το προσωρινό συμφέρον. Ας κοιτάξουμε μπροστά κ ας σκεφτούμε τι θέλουμε να αφήσουμε σαν κληρονομιά στα παιδιά μας, πριν μας γυρίσουν τελείως την πλάτη.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ unfair 26/05/2014 11:30:26

   Τι σχέση έχει η αποχή με την επιθυμία για πολυφωνία; Όποιος επιθυμεί την πολυφωνία στο πολιτικό σκηνικό να πάει να ψηφίσει,αλλιώς επιθυμεί την αφωνία.

   • unfair avatar
    unfair @ Κυθήριος 26/05/2014 12:25:58

    Κ όμως έχει. Αν παρατηρήσεις πόσα νέα κόμματα έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ή το πόσες συμμαχίες ανάμεσα σε κόμματα έχουν γίνει. Το πιο σωστό θα ήταν να μπορούσε ο κάθε βουλευτής να είχε πραγματικά ελεύθερη βούληση κ να ψήφιζε ανάλογα με αυτήν.
    Η αποχή, είναι πολύ ηχηρή για να την ονομάσεις άφωνη!

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ unfair 26/05/2014 12:32:03

     Για το βουλευτή συμφωνώ απολύτως. Έχω την άποψη όμως ότι με την αποχή δε διαμορφώνεις πολιτικό σκηνικό και ιδαίτερα πολυκομματικό.

 2. Naruto avatar
  Naruto 26/05/2014 16:23:21

  Γεγονός ειναι ότι ο λαός έφτυσε το πολιτικό σύστημα και έκατσε στο σπίτι . Ο πολυκερματισμός σημαίνει ότι δεν ξέρουν τί να ψηφίσουν και δοκιμάζουν ότι τους γυαλίζει .Εξ αλλού δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη σε υποσχέσεις ούτε προοπτική για διορισμούς ,μονιμοποιήσεις και τέτοιου είδους θεάρεστες πρακτικές . Οπότε καλύτερα στη παραλία ή στο σπίτι. Αυτές οι εκλογές μπορούν να περιγράφουν με τον όρο ´´ όλοι εναντίον ολων´´

 3. Περιηγητής avatar
  Περιηγητής 27/05/2014 12:51:27

  Έχω μια ένσταση για το ποσοστό της αποχής. Στην σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών γράφει για συμμετοχή 59,96 % σε σύνολο 9.892.622 εγγεγραμμένων.
  Δε νομίζω ότι υπάρχουν τόσοι Έλληνες άνω των 18 ετών, μάλλον έχουν ξεχάσει να σβήσουν πολλούς που δεν ζουν πια.

 4. airman avatar
  airman 27/05/2014 18:22:09

  Η αποχή, που μπορεί να χαρακτηρισθεί "νικητής", αποτελεί στην πραγματικότητα μια ήττα για το πολιτικό ή καλύτερα για το κομματικό σύστημα. Είναι σκόπιμο να υπάρξει προβληματισμός σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν/οδηγούν στην αποχή. Σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι να αντιμετωπισθεί ως δεξαμενή άντλησης δυνάμεων, με στόχευση οι απέχοντες να πεισθούν ότι η συμμετοχή τους έχει αξία. Και είναι λογικό αυτός που θα πείσει, να κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος όσων αλλάξουν στάση, διότι δεν είναι λογικό να πείσεις κάποιον να ψηφίσει και αυτός να μη σε επιλέξει στην κάλπη. Αυτό για να επιτευχθεί πρέπει να σταματήσει η προσέγγιση με τη λογική του "κομματικού τσοπάνη", ο οποίος κραδαίνει την "γκλίτσα" με σκοπό να ξαναβάλει στη "στάνη" όσους θέλει να "επαναπατρίσει" αλλά χάνοντας ταυτόχρονα κάποιους άλλους προς άλλες "μάντρες". Σαφώς και ο "επαναπατρισμός" ψηφόφορων είναι σκόπιμος αλλά δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό. Γι' αυτό και οι ψήφοι του 2012 που "λείπουν" από τη Ν.Δ. δεν πήγαν πουθενά και σίγουρα στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους δεν "έπεσαν" στις κάλπες. Βρίσκονται σε αυτούς που επέλεξαν να απέχουν ή επέλεξαν το λευκό και γι' αυτό δεν μπορεί να ερμηνευθούν ως "κάβα". Αυτοί οι "απόντες" είναι πολύ "δύσκολοι", σίγουρα με τα σημερινά δεδομένα δεν θα πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σίγουρο ότι δεν θα "επαναπατρισθούν", εάν πρώτα δεν "βιώσουν" το λόγο που θα τους οδηγήσει σε αυτή την απόφαση. Το "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" είναι επίκαιρο και πρέπει να προβληματίσει σοβαρά. Η συντεχνία των "κομματικών τσοπάνηδων", όπως κάθε συντεχνία, μόνο κακό κάνει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.