18/12/2009 23:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποφεύγεται, προς το παρόν, η πολιτική κρίση στη ΤουρκίαΟι βουλευτές του κυριότερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, αποφάσισαν να παραμείνουν στο κοινοβούλιο, παρά τη πρόσφατη δικαστική  απόφαση, σύμφωνα με την οποία το κόμμα τους κρίνεται παράνομο. Οι 19 βουλευτές αναμένονταν να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους ιδιότητα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, κάτι που θα οδηγούσε σε επαναληπτικές εκλογές και πιθανή πολιτική αποσταθεροποίηση στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι κουρδικής εθνικότητας. Η απόφαση να μη παραιτηθούν, είναι μια ανακούφιση για τον πρωθυπουργό Tayyip Erdogan, οι προσπάθειες του οποίου για επίλυση των μακροχρόνιων διενέξεων με τους Κούρδους, υπονομεύτηκαν από τη δικαστική αυτή απόφαση, που για πολλούς θεωρείται ως ένα χτύπημα εναντίον των μεταρρυθμίσεων του,  εκ μέρους του εθνικιστικού κατεστημένου της χώρας.

Ο ηγέτης του «Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος» (DTP),  Ahmet Turk, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, πως «Το πιο σημαντικό απ`όλα είναι οι δημοκρατικές μας προσπάθειες. Οι ψηφοφόροι και το έθνος μας, μας θέλουν στη βουλή». Το κόμμα του Ahmet Turk θεωρήθηκε ως ένοχο συνεργασίας με τους αντάρτες του αποσχιστικού Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Όπως δήλωσε ο  Turk, ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Abdullah Ocalan,  ζήτησε μέσω των δικηγόρων του, να παραμείνουν οι βουλευτές στις θέσεις τους.

Η Ε.Ε. στηλίτευσε την δικαστική απόφαση, την οποία θεωρεί ως πιθανά απειλητική  για το ενδεχόμενο της τουρκικής συμμετοχής στην Ε.Ε. Το ίδιο αρνητικός ήταν και ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε πως σε γενικές γραμμές δεν συμφωνεί με την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων.Οι χρηματιστηριακές αγορές της Τουρκίας δεν έδειξαν να αντιδρούν, αλλά η απόφαση των βουλευτών αντιμετωπίστηκε κατ`αρχήν θετικά, καθώς θεωρήθηκε ως ένας τρόπος απομάκρυνσης των αβεβαιοτήτων εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2011. Όπως δηλώνει ο οικονομολόγος της BGC Partners, Ozgur Altug: «Η απόφαση αυτή εξουδετερώνει τις ανησυχίες που υπήρχαν σχετικά με πρόωρες εκλογές, αλλά και τυχόν βραχυπρόθεσμες πολιτικές εντάσεις».

Ο ηγέτης του DTP ανακοίνωσε πως οι 19 βουλευτές θα ενταχθούν στο κουρδικό κόμμα «Ειρήνης και Δημοκρατίας» (BDP), το οποίο σχηματίστηκε μετά τη δικαστική ετυμηγορία, και θεωρείται ως ο πιθανός αντικαταστάτης του DTP στο κοινοβούλιο. Η δικαστική απόφαση που πάρθηκε σύμφωνα με έναν αμφιλεγόμενο νόμο, πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες και ταραχές στη Τουρκία, με τους Κούρδους να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.

 Reuters

(φωτογραφίες από τις πρόσφατες συγκρούσεις με αφορμή την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικόλας avatar
  Νικόλας 19/12/2009 00:26:56

  Πάντως όποιος πάει στην Τουρκία και δει πως συμπεριφέρονται οι Κούρδοι μέσα στην κοινωνία ίσως μπορεί να καταλάβει γιατί οι Τούρκοι δεν τους θέλουν καθόλου.Αυτή η συμπεριφορά φυσικά μπορεί να είναι και επακόλουθο της Τουρκικής συμπεριφοράς σε αυτούς,αλλά σε μία διαφωνία τις περισσότερες φόρες φταίνε και οι δύο.

 2. Irini avatar
  Irini 19/12/2009 02:03:00

  Τι;Φταίνε οι Κούρδοι δηλαδή που οι Τούρκοι στην ουσία κατέχουν την πατρίδα τους (το ΝοτιοΑνατολικό μέρος της Ανατολίας, Κουρδιστάν) και δεν τους αφήνουν να δημιουργήσουν δικό τους κράτος;
  Αν δεν τους θέλουν οι Τούρκοι στα υπόλοιπα εδάφη της Τουρκίας, αφού οι Κούρδοι μετακινούνται φυσικά μέσα στην Τουρκία και όχι μόνο εδάφη που είναι πλειοψηφία, ας τους αφήσουν πρώτα αυτοί στην ησυχία τους.

 3. Σαος avatar
  Σαος 19/12/2009 10:34:05

  @FactorX

  Δες το παρακάτω άρθρο:
  Η θεωρία των «ιστορικών κύκλων» στη Στρατηγική Ανάλυση
  http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2009/12/blog-post_6585.html

  Φαίνεται πως μπαίνουμε σε περίοδο μεγάλων παγκόσμιων αλλαγών-ανατροπών αλλά και τοπικών. Μάλλον σκούρα τα πράγματα.

  Δείτε και τι εννοώ:
  "Ιρανοί στρατιώτες κατέλαβαν πετρελαιοπηγή στο Ιράκ"
  http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_4353.html

  Ψάχνουν για αφορμές;;;; Άρχισε να τρέχει η επόμενη φάση του σχεδίου New Middle East (κουρδικό κράτος,ουσιαστικά διαμελισμός του Ιράκ, μικρότερο και αδύναμο Ιράν); Μήπως πάρει και εμάς η «μπάλα»; Υπάρχει κίνδυνος μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2010 να βρεθούμε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.