03/12/2009 17:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότηταςΤην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να τερματίσει τις 12μηνες δημοπρασίες για τη χορήγηση απεριόριστης ρευστότητας στις τράπεζες ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Η δημοπρασία που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία αυτής της κατηγορίας, δήλωσε ο Τρισέ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι το επιτόκιο στην επικείμενη δημοπρασία θα καθοριστεί βάσει των επιτοκίων της αγοράς.

Ο διοικητής της ΕΚΤ υπογράμμισε, άλλωστε, ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας που εισήγαγε η τράπεζα κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης. Η κίνηση, ωστόσο αυτή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη της μελλοντικής νομισματικής πολιτικής μας, πρόσθεσε.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων, ο Τρισέ παρουσίασε και τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Ειδικότερα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος μεταξύ 3,9% και 4,1%, για να ανακάμψει ελαφρώς το 2010.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, αυτός θα διαμορφωθεί στο 0,3% φέτος και θα αυξηθεί στα επίπεδα του 0,9-1,7% την επόμενη χρονιά.

Η ΕΚΤ αποφάσισε – ομόφωνα, όπως ανέφερε ο Τρισέ – να διατηρήσει αμετάβλητο στο 1% το βασικό της επιτόκιο.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. archaeopteryx avatar
    archaeopteryx 03/12/2009 17:37:42

    Τώρα θα δούμε αν το μηχανάκι έχει πάρει μπρός, ή αν γύριζε τόσο καιρό με μανιβέλα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.