#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/01/2010 13:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποσύρεται η τροπολογία γιά τα ποτά,τα τσιγάρα και τα ακίνηταΟ υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε πριν από λίγο,στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την απόσυρση της τροπολογίας γιά τα ποτά,τα τσιγάρα και τα ακίνητα και την εκ νέου προώθηση των σχετικών ρυθμίσεων με την μορφή της κατεπείγουσας νομοθετικής ρύθμισης.

Ανακοίνωση σχετικά με την φορολόγηση στα ποτά και τα τσιγάρα και τις γονικές παροχές:

Ενημέρωση (14.09)

Πριν από λίγο το υπουργείο Οικονομικών έκανε την εξής ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε πριν μερικές ημέρες μια προσθήκη -τροπολογία στο Νομοσχέδιο «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις» σχετικά με την αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών.

Στο Υπουργείο Οικονομικών ασκήθηκε κριτική ότι η τροπολογία κατατέθηκε «νύχτα». Σε αντίθεση όμως με πρακτικές κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας κατάθεσης πραγματικών νυχτερινών τροπολογιών κατά τη διάρκεια ψήφισης νομοσχεδίων στην ολομέλεια της Βουλής ώστε να ψηφιστούν χωρίς συζήτηση, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε την τροπολογία αυτή εμπρόθεσμα ώστε να ενταχθεί στο Νομοσχέδιο πριν καν ξεκινήσει συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε Νομοσχέδιο άσχετο με το ρυθμιζόμενο αντικείμενο. Αυτό έγινε διότι όσον αφορά την αύξηση του φόρου στα ποτά και στα τσιγάρα, η εξαιρετικά δυσμενής δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επέβαλε την όσο το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση του μέτρου αυτού από την αρχή του 2010. Επελέγη συνεπώς να ενταχθεί στο πρώτο νομοσχέδιο προς ψήφιση και συζήτηση. Κάθε εβδομάδα καθυστέρησης κοστίζει στα δημόσια έσοδα 13 περίπου εκ. ευρώ.

Ως προς τη ρύθμιση για τις γονικές παροχές η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο μαζικής μεταβίβασης μεγάλης ακίνητης περιουσίας που παρατηρήθηκε από τον Δεκέμβριο σε επιλεγμένες περιοχές κυρίως της Αθήνας. Ως γνωστόν η Νέα Δημοκρατία με την κατάργηση της προοδευτικής φορολόγησης στη μεγάλη ακίνητη περιουσία στη πράξη ζήτησε από τους κατόχους μικρής ακίνητης περιούσιας να επιδοτήσουν τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρες: κατάργηση της σημερινής ρύθμισης της Νέας Δημοκρατίας και αντικατάσταση από ένα σύστημα προοδευτικής φορολόγησης με υψηλό αφορολόγητο όριο. Η δεδομένη αυτή πρόθεση της κυβέρνησης αποτέλεσε αντικείμενο εκμετάλλευσης από μεγαλόϊδιοκτήτες οι οποίοι έσπευσαν να μεταβιβάσουν περιουσίες προλαβαίνοντας τον σε εξέλιξη διάλογο για την φορολογία. Στόχος της ρύθμισης συνεπώς ήταν να αποκαταστήσει μια αδικία σε εξέλιξη.

Με προφανή την ανάγκη να υπάρξει άμεση ρύθμιση των ζητημάτων αυτών αλλά και με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης συνολικά για την τήρηση των διαδικασιών που προάγουν τη διαφάνεια στη νομοθετική λειτουργία, το Υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να αντικαταστήσει την πιο πάνω τροπολογία με την άμεση κατάθεση για συζήτηση κατά προτεραιότητα σχεδίου νόμου για την αύξηση του φόρου στα ποτά και στα τσιγάρα και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 13/01/2010 13:49:23

  Βλέπω να ρίχνουν άγρια ξενύχτια, απόψε και τις επόμενες νύχτες, οι συμβολαιογράφοι...

 2. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 13/01/2010 14:12:11

  Όχι στο πανικό ,λέγανε την Κυριακή.
  Φούντα πρέπει να καπνίζουμε για να μείνουμε ήρεμοι μ'αυτή την κυβέρνηση.

 3. loretta avatar
  loretta 13/01/2010 14:29:40

  Καλα αν σε 100 μερες καναν 1.000 μακακιες στις υπολοιπες τι θα γινει βρε παιδια????

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ loretta 13/01/2010 14:35:57

   loretta, το σύστημα είναι εκθετικό (μη γραμικό) και έχει απρόβλεπτους παράγοντες. Θα ισχύσει ότι ίσχυε και στην Αμερική την δεκαετία του '60 όταν φοβόταν πυρηνική επίθεση:

   σέρνεσαι κάτω από ένα τραπέζι
   κάθεσαι κάτω
   ανοίγεις τα πόδια
   and you kiss your ass goodbye

   χαχαχαχα

   • loretta avatar
    loretta @ archaeopteryx 13/01/2010 14:39:34

    XAXAX αρχαιοπτερυγα...you're killing me!!

 4. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 13/01/2010 15:39:41

  Δεν αποσύρονται και αυτοί να έρθουν οι επόμενοι;

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ «Κασσάνδρα» 13/01/2010 15:43:36

   Προς Θεού! Δεν είδες ότι κάθε "επόμενοι" είναι χειρότεροι από κάθε προηγούμενο? Άσε να πάρουμε μια ανάσα πριν συνεχίσουμε την τσουλήθρα...

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 13/01/2010 16:05:29

  Πρόκειται περί ανεπαρκών που μας έλεγαν πως είναι πανέτοιμοι να αναλάβουν. Βλέπω σε λίγο να παραδίνουν το μηχανισμό στα παλιά καλά λαμόγια του ΠΑΣΟΚ για να πάνε μπροστά. Με αυτούς τους πειραματισμούς, και θα φύγουν νύχτα και νηστικοί... με τα λαμόγια όμως στο πηδάλιο, μπορεί και να βγαλουν χρήμα!

 6. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 13/01/2010 16:11:16

  Αυτό στην Ελλάδα αποκαλείται προγραμματισμός και υλοποίηση ...σχεδίου.
  Το τραγικότερο δεν είναι ούτε ο συγκεκριμένος προγραμματισμός ούτε η απόσυρση του ....προγραμματισμού.
  Είναι ότι θα επανα - προγραμματίσει, δεν καταλαβαίνουν όπως δεν καταλάβαιναν και οι προηγούμενοι και οι επόμενοι, ότι λύσεις του ποδαριού στη χώρα του άρπα κόλλα καταδεικνύουν οι εκάστοτε καταλληλότεροι.

  ΥΓ

  Ειλικρινά απορώ πως υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν μαζί τους....

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 13/01/2010 17:12:05

  Το τραγικότερο δεν είναι η ανικανότητα αλλά ο εμπαιγμός του κοινωνικού συνόλου από τις Υπουργικές Καρέκλες.

  Λοιπόν:

  Αγαπητέ κ Πρωθυπουργέ

  Εδώ και δύο (2) χρόνια πολλοί από εμάς από αυτά εδώ τα αντινέα, αναφερόμαστε στις ικανότητες στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση του κ Αλογοσκούφη, που όπως καταδεικνύει η σημερινή απόσυρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας, συναγωνίζονται τις ικανότητες του κ Παπακωνσταντίου, του LSoE και οι δύο σημειωτέον...
  Εμφανίζονται για παράδειγμα Υπουργοί σας και ομιλούν για ταμειακό πρόβλημα ή για άδεια ταμεία και προσπαθούν να τα γεμίσουν με ...τροπολογίες.
  Γιατί λοιπόν δεν καταργείται την αυτοτελή φορολόγηση; Κατανοώ ότι θα δυσαρεστηθούν χιλιάδες Δημόσιοι Υπάλληλοι, 300 Βουλευτές, εκατοντάδες συνδικαλιστές και μέλη επιτροπών και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες.
  Αφενός όμως θα έχετε άμεση μείωση Δημοσίων δαπανών και άμεση εισροή χρημάτων αφετέρου αν πείτε να σας πουν το νούμερο θα δείτε ότι δεν θα χρειαστεί να δανείζεστε με τέτοια επιτόκια για πολύ καιρό.
  Κατανοώ ότι πχ οι πιλότοι ή οι ιατροί θα θιχτούν, αλλά ας τους αυξήσετε τα επιδόματα στο επίπεδο της καθαρίστριας της Βουλής ή της πλατείας Συντάγματος.
  Πως μιλάτε για θυσίες; για κρίση;
  Πληρώνουν όλοι (ακόμα και οι μισθωτοί) φόρο για ΟΛΑ τα εισοδήματά τους;
  Δεν σας λέω να καταργήσετε πχ τους 7 Οργανισμούς των ΜΜΜ της Αθήνας και να φτιάξετε ένα, δεν σας προτείνω να συγχωνευτούν Υπηρεσίες και Οργανισμοί, δεν σας λέω να φορολογηθεί η Εκκλησία ή να μειωθεί η επιχορήγηση ΜΚΟ και φίλων, κατανοώ ότι διαθέτουν βιογραφικά, αλλά δείχνε ως κράτος ότι η ισονομία είναι αρχή και όχι διαχειριστικό μέσο και μετά ας ζήτα λιτότητα και θυσίες από τους πολίτες του.
  Όταν όμως οι δαπάνες είναι αυξημένες (πχ γέλασα με την ψυχή μου με τις ανακοινώσεις για τα κλειστά Μουσεία: μπορείτε να μου πείτε από τους 2,500 συμβασιούχους που θα προσλάμβανε το ΥΠΠΟΤ πόσοι είναι φύλακες; γιατί οι άλλοι ...βιογραφικοί φίλοι, διοικητικοί και επιστήμονες ήταν) δεν μπορεί το Κράτος να μιλά για αύξηση της φορολογίας.
  Όταν ένα καράβι βουλιάζει κοιτάς για σωσίβιο όχι για ναυπηγείο, δεν μπορώ να το πω ποιο απλά.
  Ας αποδείξει αυτή η χώρα στους Ιθαγενείς υπηκόους ότι το Δημόσιο δεν είναι Κράτος, κομμάτων και φίλων, αλλά το Κράτος είναι Δημόσιο για τους πολίτες που αργοπεθαίνουν στα φροντιστήρια, αυτοκτονούν στον στρατό, λαδώνουν για τριτοκοσμικές υπηρεσίες, αμείβονται με επιδόματα ανεργίας της Δανίας για την έμμισθη εργασία και πεθαίνουν στα ράντζα και μετά ας γίνουμε ...Δανίαή να δούμε τις ΑΠΕ ή να κάνουμε Δημόσιες διαβουλεύσεις.
  Ας γίνουμε όμως Ελλάδα πρώτα, έστω για μια φορά.

  Ένας αθεράπευτος Ιθαγενής

  • Naruto avatar
   Naruto @ Ο Ιθαγενής 13/01/2010 18:35:07

   Οπως πάντα, χιλιαδες χρονια μπροστα

 8. ammodytes vipera meridionalis avatar
  ammodytes vipera meridionalis 13/01/2010 18:10:26

  Ιθαγενή, με συγχωρείς, αλλά ανήρτησα το σχόλιό σου...

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ ammodytes vipera meridionalis 13/01/2010 21:38:49

   ...και γιατί ζητάς συγνώμη;
   Εγώ θα έπρεπε να σε ευχαριστήσω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.