#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/03/2008 18:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απορρίπτεται ή όχι η πρόταση Νίμιτς;

Επικίνδυνη διγλωσσία


«Μια ψευδεπίγραφη λύση, δεν είναι λύση» διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. «Θέλουμε ξεκάθαρη και εφαρμόσιμη λύση, λύση για όλες τις χρήσεις και όχι μόνο στα χαρτιά», πρόσθεσε. Από την πλευρά της και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «θέλουμε να λύσουμε οριστικά το θέμα, όχι να το κλείσουμε» και επανέλαβε  κι αυτή ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και πως η προσπάθεια για μία βιώσιμη λύση συνεχίζεται.

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχια, εμείς ρωτάμε κάτι πολύ απλό: Απορρίπτουμε ή όχι την πρόταση Νίμιτς; Βάζουμε ή δεν βάζουμε βέτο στην  ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ; Τι νόημα έχει να επιμένει η Ελλάδα στην διαδικασία των συνομιλιών, όταν όλοι ξέρουμε πια που οδήγησαν; Το ερώτημα καθίσταται επιτακτικότερο, λόγω των συνήθων διαρροών. Το μεν Μαξίμου διαρρέει ότι «πάμε για βέτο», ενώ συνεργάτες της υπουργούν των Εξωτερικών λένε ότι θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Συνεχίζεται δηλαδή στο παρασκήνιο μια επικίνδυνη διγλωσσία, που όπως επισημάναμε και προηγουμένως μόνο ζημιά έκανε (βλέπε εδώ).

Και κάτι άλλο: Τα ωραία και μεγάλα λόγια δεν μπορούν να κρύψουν το ολοφάνερο γεγονός ότι η Αθήνα αιφνιδιάστηκε από τις τελικές προτάσεις Νίμιτς. Δεν τις περίμενε. Και γι αυτό από χθες το βράδυ τα μεν παπαγαλάκια που πρόσκεινται στο Μαξίμου έλεγαν ότι «ο Καραμανλής το παίρνει επάνω του το θέμα», ενώ εκείνα του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν ότι «η ίδια πρόταση είχε υποβληθεί και στον Πέτρο Μολυβιάτη». Είναι γεγονός ότι στον πρώην υπουργό Εξωτερικών είχε υποβληθεί παρόμοια πρόταση. Αλλά όχι η «ίδια». Ήταν πρόταση μόνο για το όνομα, χωρίς εθνότητες κλπ, την οποία η Αθήνα είχε αποδεχθεί ως βάση συζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. factorx avatar
  factorx 27/03/2008 18:14:44

  Επιφυλακτικός εμφανίζεται, σύμφωνα με μερίδα του σημερινού Τύπου των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέναντι στην τελευταία πρόταση Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Ωστόσο, η εφημερίδα «Ντνέβνικ» αναφέρει ότι διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Έθνη σημειώνουν πως η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία, γιατί η πρόταση είναι δίκαιη και δεν θέτει σε κίνδυνο τη "μακεδονική" -όπως αναγράφεται- εθνική ταυτότητα, ενώ μπορεί να θέσει τέλος στη μακροχρόνια διένεξη με την Ελλάδα και να ανοίξει το δρόμο για τη χώρα προς το ΝΑΤΟ.
  «Θα είναι πολύ θετικό εάν η "Μακεδονία" κατανοήσει τη σημασία αυτής της πολιτικής στιγμής και εάν πολύ γρήγορα απαντήσει θετικά στην τελευταία πρόταση», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με την εφημερίδα.. Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» γράφει ότι ο κ. Γκρούεφσκι εμφανίζεται να έχει μεγάλες επιφυλάξεις έναντι της πρότασης αυτής του κ. Νίμιτς, παρά το γεγονός ότι με τη νέα πρόταση δεν ζητείται αλλαγή του Συντάγματος, ούτε της ονομασίας στα διαβατήρια. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες της «Ουτρίνσκι Βέσνικ», ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας εργάζεται προς την κατεύθυνση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για ενδεχόμενη αλλαγή της ονομασίας. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από τα Σκόπια για την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ.

 2. βοιωτός avatar
  βοιωτός 27/03/2008 18:46:28

  Σήμερα 27 Μαρτίου είναι η ονομαστική εορτή του Μακεδόνα. Σοβαρά... Να το εορτολόγιο: σήμερα 27/3 : Λήδα, Λύδα, Λυδία, Μακεδόνιος, Μακεδόνας, Μακεδόνης, Μακεδονία, Μακεδονούλα, Μακεδονίτσα, Μακεδών, Φίλητος, Φιλήτα, Φιλήτη, Ματρώνα, Ματρόνα.

 3. Suhoi avatar
  Suhoi 27/03/2008 19:07:46

  Και ξαναρωτώ (ξαναβάζω το σχόλιό μου):


  Τελικά, θα βάλει βέτο ο Καρμανλής στο “Μακεδονία-Σκόπια”. Γιατί άνθρωποι του μεγάρου Μαξίμου διοχετεύουν ότι οι επικοινωνιολόγοι (άραγε ποιοί;) λένε στον πρωθυπουργό ότι το τι θα γίνει με τα Σκόπια, δεν θα μετρήσει στην κοινή γνώμη; Αυτό σημαίνει πως καλλιεργούν κλίμα ότι δεν θα βάλει βέτο; Δεν πειράζει, αν δεν το κάνει (επειδή φοβάται τους Αμερικάνους, λένε οι κακές οι γλώσσες), θα δώσει μιά ώρα αρχίτερα την ηγεσία στην Ντόρα. Η οποία, σε τελική ανάλυυση, προώθησε τα αμερικάνικα συμφέροντα. Για μιά ακόμη φορά.

 4. mediaspogr avatar
  mediaspogr 27/03/2008 19:09:01

  Το όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». Θέλουμε να ελπίζουμε, αλλά μάταια, ακόμα και την τελευταία στιγμή να διαψευσθούμε, τρέφουμε βλέπετε μια ψευδαίσθηση.

  Είναι όμως συμφωνημένο, εδώ και αρκετό καιρό, και γι’ αυτό το λογο το θέατρο και τα πήγαινε- έλα. Για να περάσει καλυτέρα στο λαό ότι έκαναν ότι ήταν δυνατό για την προάσπιση των Ελληνικών θέσεων.

  Στις δημοκρατίες όμως ο λαός έχει το πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Στις δημοκρατίες που δεν υπάρχουν αδιέξοδα ο λαός αποφασίζει για την τύχη του και κάνει τις επιλογές του.

  Αυτά στις δημοκρατίες. Γιατί εδώ στη δική μας «δημοκρατία» δεν υπάρχουν διέξοδα.

 5. wert01gf avatar
  wert01gf 27/03/2008 19:29:40

  Μην το πάρει όλο πάνω του έτσι απότομα και πάθει η μέση του μόνο.

 6. ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ avatar
  ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ 27/03/2008 20:38:25

  ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ! ΑΠΛΩΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ?

 7. fantomas avatar
  fantomas 27/03/2008 21:30:18

  πολιτικη ειναι ο δρομος των αδιεξοδων!!

 8. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 27/03/2008 22:30:12

  Αν ρωτάς εμάς σου έχουμε δώσει ο καθένας την γνώμη μας
  Αν απευθύνεις την ερώτηση σου στους βουλευτές σου συνιστώ να στείλεις την ερώτηση με e-meil (οι διευθύνσεις στην ιστοσελίδα της βουλής και θα είναι ποιο φθηνά ).
  Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρόκειται να λάβεις απάντηση

 9. Factorx avatar
  Factorx 27/03/2008 23:03:08

  Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η κυβέρνηση είχε δύο γραμμές για το χειρισμό του ζητήματος, καθώς άλλη άποψη είχε ο πρωθυπουργός και άλλη ο υπουργός Εξωτερικών. Έκανε λόγο για αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς η τελευταία πρόταση Νίμιτς ουσιαστικά επαναφέρει λύση με διπλή ονομασία. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν εκπέμπει ξεκάθαρα μηνύματα και πως διολισθαίνει.  Οτι δηλαδή γράφουμε, περίπου, κι εμείς. Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να δεσμευθεί τώρα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε πιέσεις, πως δεν πρόκειται να δεχθεί διπλή ονομασία για την ΠΓΔΜ και να ξεκαθαριστεί από τώρα η στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την τελευταία πρόταση Νίμιτς και πως η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό. Είπε ακόμη, ότι η κυβέρνηση έφθασε να χρησιμοποιεί το βέτο επειδή έχει χάσει όλα τα άλλα διαπραγματευτικά της όπλα και τόνισε ότι οι «κόκκινες γραμμές» τέθηκαν μετά τις έντονες πιέσεις του ΠΑΣΟΚ.

 10. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 28/03/2008 00:15:27

  Ως προς τον Π. Μολυβιάτη και την ίδια πρόταση που του είχε κατατεθεί πάλι από τον Νίμιτς, θυμάμαι πόσο γελοιωδώς καμάρωνε που η Ελλάδα την είχε πάρει ως βάση συζήτηση, ενώ το "κακό παιδί" τα Σκόπια την είχαν απορρίψει.

  Όταν γνώμονάς μας είναι το πώς θα φανούμε καλοί, διαλλακτικοί και βολικοί τι ψάχνεις να βρεις;

  Η Ελλάδα σε όποιο ζήτημα έχει το διεθνές και όχι μόνο δίκαιο με το μέρος της πρέπει να είναι απαρασάλευτη και να κάνει αυτό που πρέπει χωρίς να ασχολείται με Κασσάνδρες και τις υποτιθέμενες άσχημες συνέπειες.

 11. factorx avatar
  factorx 28/03/2008 01:44:14

  Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια Νίμιτς
  Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ εξέφρασε την ελπίδα ότι «και οι δυο πλευρές θα εργασθούν μαζί του με καλή πίστη για να προσπαθήσουν να λύσουν αυτό το δύσκολο και συναισθηματικά ευαίσθητο θέμα».
  Ο κ. Μακόρμακ τόνισε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν Αθήνα και Σκόπια να εκμεταλλευθούν την προσπάθεια υπό τον κ. Νίμιτς για να καταλήξουν «σε κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος». Αφού σημείωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διαδικασία υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό πρόσφατα ο εκτελών χρέη υφυπουργού Εξωτερικών Νταν Φριντ και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κα Νούλαντ κατέβαλαν προσπάθειες για να υποβοηθήσουν να προχωρήσει η διαδικασία της οποίας ηγείται ο κ. Νίμιτς.

 12. Factorx avatar
  Factorx 28/03/2008 02:43:28

  ΘΥΜΗΘΥΤΕ ΑΥΤΑ:
  Αίσθηση προκάλεσαν, τα όσα είπε η υπουργός εξωτερικών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Αντώνη Σαμαρά έπειτα από τις δηλώσεις του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. «Δεν είναι δυνατόν να επενδύουμε στην αστάθεια της περιοχής, σε βάσιμα ή αβάσιμα σενάρια ενδεχόμενης μελλοντικής αποσταθεροποίησης, με την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαμε ίσως μέσα από αυτήν, να αποκομίσουμε πρόσκαιρα οφέλη».
  Την ίδια ώρα ο Σκοπιανός ομόλογος της Αντόνιο Μιλόσοσκι σε συνέντευξή του σε Αμερικανικό περιοδικό εμφανίζεται και πάλι προκλητικός, κάνοντας λόγο για «μεγάλη Αλβανική και Τουρκική μειονότητα και μικρότερη "Μακεδονική" στην Ελλάδα» και καλεί τη χώρα μας να αναγνωρίσει αυτές τις μειονότητες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.