#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/04/2013 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απομονωμένη η Μέρκελ, ετοιμάζεται για «εκπτώσεις»Η διάλυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, που αποφασίστηκε στις 15 Μαρτίου από το Εurogroup, θα επεκταθεί τώρα και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας μέσω του Μνημονίου που συμφώνησε η Λευκωσία με την τρόικα. Οι προβλέψεις είναι «μαύρες», καθώς μιλούν για διψήφια ύφεση το 2013 με έκρηξη της ανεργίας.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η Κύπρος θα είναι το τελευταίο μεγάλο θύμα, γιατί πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά η ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη κατάσταση από τη σύστασή της, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται επιβάλλει σημαντικές αποφάσεις, ορισμένες άρχισαν ήδη να λαμβάνονται, ενώ οι σπουδαιότερες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, θα έρθουν μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο εκβιαστικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η περίπτωση της Κύπρου και οι παλινωδίες σχετικά με το «κούρεμα» των καταθέσεων έχουν βαρύνει σε τέτοιο σημείο το κλίμα σε επίπεδο ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, που ουδείς δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει τις ευθύνες του για όσα έγιναν.

Παρασκηνιακά, όλοι δείχνουν προς την πλευρά του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο εμπνευστής, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε τη «βρόμικη δουλειά», εκβιάζοντας και απειλώντας τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 15 Μαρτίου. Το βέβαιο είναι ότι η Γερμανία ναι μεν έπαιξε καίριο ρόλο, ωστόσο ευθύνη έχουν και όλοι οι άλλοι, κυβερνήσεις και αξιωματούχοι της ευρωζώνης, για την παθητική στάση τους.

Το βαρύ πολιτικό κλίμα που υπάρχει μετά την απόφαση για την Κύπρο έρχεται να προστεθεί στις έντονες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, όπου οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές θεωρούνται σήμερα. Η σιγουριά που υπήρχε πριν από λίγες εβδομάδες τόσο στην Κομισιόν όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για επιστροφή της ευρωζώνης σε ανάπτυξη, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, δεν υφίστανται πλέον, αφού τα δύο κοινοτικά όργανα εμφανίζονται τώρα επιφυλακτικά μιλώντας για ανάκαμψη υπό προϋποθέσεις.

Το αντιγερμανικό κλίμα δεν περιορίζεται μόνο στις μνημονιακές χώρες, αλλά εξαπλώνεται και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, ακόμη και στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επικρίνεται για εξαιρετικά παθητική στάση έναντι της Γερμανίας, κάτι δηλαδή για το οποίο κατηγορούσε ο ίδιος προτού εκλεγεί τον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί. Το βέβαιο είναι ότι το Βερολίνο δεν αντέχει πολιτικά αυτή την απομόνωση και κάθε φορά που στο παρελθόν βρέθηκε στο «στόχαστρο» έκανε τ’ απαραίτητα ανοίγματα για την εκτόνωση της κρίσης.

Στις Βρυξέλλες δεν αναμένουν σημαντικά γερμανικά ανοίγματα πριν από τις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου, διότι αυτό που «πουλάει» στους Γερμανούς ψηφοφόρους η Ανγκελα Μέρκελ, πέρα από την εξαιρετική οικονομική κατάσταση της χώρας, είναι ότι έβαλε τάξη στην ευρωζώνη μέσω των Μνημονίων ώστε στο μέλλον να μη ζητηθούν πάλι δανεικά από τη Γερμανία.

Μέχρι το φθινόπωρο θα υπάρξουν κάποιες «εκπτώσεις», όπως, για παράδειγμα, η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και της αποπληρωμής των δανείων μνημονιακών χωρών. Ηδη, το Βερολίνο άναψε το «πράσινο φως» στην Κομισιόν να εισηγηθεί πρόσθετο χρόνο ενός έτους για τη Γαλλία, ώστε να επαναφέρει το έλλειμμά της κάτω του 3% στο τέλος του 2014 αντί για φέτος. Θα δοθεί επίσης ένας επιπλέον χρόνος, για τρίτη φορά, στην Ισπανία, ενώ όλα δείχνουν ότι το ίδιο θα συμβεί και με την Πορτογαλία, επίσης για τρίτη φορά.

Στην προσεχή άτυπη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 12 Απριλίου στο Δουβλίνο, αναμένεται να ληφθεί πολιτική απόφαση και για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης που πήραν από την ευρωζώνη η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Οι αποφάσεις αυτές -που μπορούν ν’ αλλάξουν τα δεδομένα στην ευρωζώνη και την Ελλάδα και αναμένονται μετά τις γερμανικές εκλογές- θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις των παραπάνω χωρών, δεδομένου ότι θα οδηγήσουν σε μια χαλάρωση της δημοσιονομικής προσπάθειας, διευκολύνοντας τις προσπάθειες απεγκλωβισμού από την ύφεση.

Το 2014 η επανεξέταση του ελληνικού χρέους

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ θεωρούν καθοριστική για την ευρωζώνη την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και πιστεύουν ότι το Βερολίνο, το οποίο σήμερα «τρενάρει» τη διαδικασία, τελικά θα συναινέσει στη λήψη των αποφάσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, ενώ απομένουν δύο ακόμη καθοριστικά βήματα: η έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για εξυγιάνσεις ή εκκαθαρίσεις τραπεζών και η εναρμόνιση της λειτουργίας των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων.

Με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρίσκονται υπό τη στενή εποπτεία της ΕΚΤ, ενώ ακόμη και για τις ακραίες περιπτώσεις χρεοκοπίας που θα εμφανίζονται θα υπάρχουν τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, χωρίς να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι και οι καταθέτες μέχρι 100.000 ευρώ.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η δέσμευση που έχουν αναλάβει οι χώρες της ευρωζώνης έναντι του ΔΝΤ είναι να επανεξετάσουν το θέμα το 2014 και, εφόσον διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του χρέους. Η τάση που επικρατεί σήμερα είναι να επισπευστεί η διαδικασία, ώστε να δοθεί μια επιπλέον ανάσα στην οικονομία, αλλά και να επιβραβευτεί η κυβέρνηση για τις προσπάθειές της.

Νίκος Μπέλλος για τον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 07/04/2013 13:09:09

  "Το βέβαιο είναι ότι το Βερολίνο δεν αντέχει πολιτικά αυτή την απομόνωση και κάθε φορά που στο παρελθόν βρέθηκε στο «στόχαστρο» έκανε τ’ απαραίτητα ανοίγματα για την εκτόνωση της κρίσης"

  Μία χαρά την αντέχει την απομόνωση η Γερμανία η οποία θεωρεί πιο σημαντική την γνώμη ενός κοινοτάρχη στην Βάδη Β. και τις εκλογές στα κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο του κώλου, παρά οτιδήποτε άλλο.

  Όσο υπάρχει μία τέτοια ΕΕ, φοβάμαι θα είμαστε δέσμιοι κρατιδίων γερμανικών.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Γιώργος Αχαιός 07/04/2013 15:44:53

   Ε όχι και του κωκου, Αχαιέ μου! Το συγκεκριμένο είναι μεγαλύτερο σε πληθυσμό απο την Ελλάδα.
   Πειράζει που έχει Πράσινο πρωθυπουργό - και που οι δικοί τους "βλάχοι" δεν είναι νυχτόβιοι, παρτάκηδες και καραμπουζουκλήδες με δανεικά απο το κράτος, σαν τους δικούς μας γκλαμουρόβλαχους;
   Αντί να κράζουμε τους δικούς μας "μεγάλους τραγουδιστάδες" τζίτζικες, μας φταίνε οι μέρμηγκες των άλλων.
   Άν είναι αντιπροσωπευτικός αυτός ο Ελληνικός -μεσογειακός "αντιγερμανισμός του Παβλόφ", τελικά έχουμε την πολιτική τάξη που μας αξίζει, και κυρίως την αστική τάξη που μας αξίζει: Απο τον "αμπελουργό" και τον "κουρασμένο" μέχρι τον Μπερλούσκα και τον "κομμουνιστή με τα 9 δις του ELA" (προς χάριν του αρχιβάζελου).
   Αλλά τι φταίνε τα παιδιά μας να πληρώνουν τη δική μας βλαχογκλαμουριά;

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Uncle Stgm 07/04/2013 21:23:53

    Είτε το κρατίδιο είναι μεγάλο είτε μικρό, είτε έχει εργατικούς ανθρώπους ή τεμπέληδες, καθόλου δεν με ενδιαφέρει.

    Αυτό που επισημαίνω είναι ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να ισιώσει.

 2. Γεωργία avatar
  Γεωργία 07/04/2013 13:55:14

  Δεν υπάρχει περίπτωση για όσους ξέρουν τους Γερμανούς.
  Πρώτα θα καταστραφούν και μετά θ'αλλάξουν την όποια στρατηγική τους.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Γεωργία 07/04/2013 15:02:51

   Για αυτό το λόγο η ΕΕ που θέλουν να είναι η Δ Γερμανική αυτοκρατορία τους δε θα βγάλει το χρόνο έτσι που το πάνε με την τόση αλαζονεία τους...

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Γεώργιος Τ. 07/04/2013 16:41:57

    Mακάρι λοιπόν η αλαζονεία τους να τους πνίξει το συντομότερο δυνατόν και να μην είναι απλά ένας ακόμη ευσεβής, πλην μάταιος πόθος.

   • Γεωργία avatar
    Γεωργία @ Γεώργιος Τ. 08/04/2013 10:36:57

    Αν συνομιλήσεις με κόσμο εκτός Ευρώπης, το θεωρούν ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

 3. aporon avatar
  aporon 07/04/2013 14:43:48

  πως ακριβώς και από ποιους είναι απομονωμένοι οι Γερμανοί;

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ aporon 07/04/2013 22:53:46

   Δεν νομίζω ότι πρόκειται για αλαζονία αλλά κυρίως για εμμονή, πείσμα, ανοησία.

 4. Pyros avatar
  Pyros 07/04/2013 16:34:12

  Νομίζω ότι είναι πραγματικότητα αυτό που γράφει ο συντάκτης του κειμένου.
  Μην ξεχνάτε ότι για την ευρωπαική τραπεζική ενοποίηση δεν ήθελε στην αρχή ουτε να ακούει, αλλα όταν διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν υπέρ έκανε πίσω και δέχθηκε την εποπτεία, ενώ απομένουν τα δυο επόμενα βηματα.
  Για την ανάπτυξη δεν είναι ήθελε να ακούσει κουβέντα, αλλα περυσι τον Ιούνιο ενώπιον της επιμονής των Γάλλων και των υπόλοιπων δέχθηκε το πακέτο των 120 δισ. ευρω, το οποίο περιλαμβάνει και την διπλασιασμό των δανείων από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.
  Για την καταπολέμηση της ανεργίας το Βερολίνο έλεγε όχι σε κοινοτικά μέτρα γιατι είναι εθνική υπόθεση κάθε χώρας η ανεργία. Τελικά δέχθηκε την αύξηση των κοινοτικών πόρων και τη δημιουργία του ταμείου για τους νέους με τα 5 δισ. ευρώ.
  Οταν βρίσκεται υπό πίεση κάνει βήματα, φυσικά όχι μεγάλα, αλλα όντως δεν θέλει να βρίσκεται σε απομόνωση.
  Από την άλλη θα ήταν αφελής όποιος θα περίμενε να δεχθεί η Γερμανία τερματισμό της λιτότητας στο νότο, αλλα δεν νομίζω ότι το παραπάνω κείμενο ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.

 5. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 07/04/2013 20:57:48

  Εγώ ξέρω ότι η Γερμανία ξεκίνησε δύο Παγκοσμίους Πολέμους και τους ΕΧΑΣΕ και τους δύο! Τώρα έχει κυρήξει έναν 3ο Παγκόσμιο (Οικονομικό) Πόλεμο και θα τον ΧΑΣΕΙ κι αυτόν! Εξάλλου η Ιστορία επαναλαμβάνεται ενίοτε ως φάρσα. Γι' αυτούς έχει επαναληφθεί και τις 2 (ως τώρα) φορές ως φάρσα...

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 07/04/2013 23:38:49

  «Όσα μας χρωστούν οι Γερμανοί»
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=506590

 7. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 08/04/2013 00:03:27

  Αγαπητοι, μαλλον δεν διαβαζετε η δεν θελετε να καταλαβετε οτι σωστα εγραψε ο Θειος παραπανω. Το κακο με εμας τους Ελληναρες ειναι οτι ολοι οι αλλοι ειναι λαθος ενω εμεις οι σωστοι. Στην Βαδη Β ο οδηγος του λεωφορειου με 60 ωρες την εβδομαδα εισπρατει μεικτα 1900 Ευρω ενω ο δικος μας Ελληναρας μετα απο τις περικοπες εισπρατει τουλ. 50% παραπανω χωρις υπερωριες. Αμα συνεχισουμε να μιλαμε για τους κακους ξενους που με επιθετικη διαθεση πανε να μας τα παρουν ολα , τοτε, η Βουλγαρια και η Αιγυπτος θα φαινονται σε λιγο σαν τον παραδεισο απεναντι στην Ελληνικη κολλαση.

  • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
   ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ Ρεαλιστης 08/04/2013 08:04:08

   Δεν πιστεύω ότι ΟΔΗΓΟΣ εργάζεται 60 ώρες την εβδομάδα, ούτε ότι παίρνει (με 60 ώρες) 1900 μεικτά. Να μας δείξεις βεβαίωση αποδοχών. Το λέω σοβαρότατα.

  • Δαίμων avatar
   Δαίμων @ Ρεαλιστης 08/04/2013 08:40:23

   @ Ρεαλιστής : Καλημέρα εξωγήϊνε! Συγχώρεσέ μας, δε θα
   ξανασκεφτούμε ποτέ κακό για τους εργατικούς, ευγενείς, συνετούς και
   κακοπληρωμένους ξένους. Άντε, μπες τώρα στο διαστημόπλοιο και go
   home!

   • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
    ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ Δαίμων 08/04/2013 11:32:53

    Ζητάω στοιχεία για κάτι συγκεκριμένο. Αν νομίζεις ότι το να εργάζεται ΟΔΗΓΟΣ ως ΟΔΗΓΟΣ 60 ώρες την εβδομάδα (πράγμα υπερβολικότατο νομίζω) με αυτές τις αποδοχές στη Γερμανία είναι γήινο, τότε μια χαρά είμαι εξωγήινος. Σου χαρίζω εσένα και σε όλους όσους σκέφτονται σαν εσένα τον πλανήτη αυτόν.

   • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
    ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ Δαίμων 08/04/2013 11:40:02

    @Δαίμων
    Σήμερα ο Ερμής πρέπει να είναι ανάδρομος (τουλάχιστον ο δικός μου). Έχω κάνει δύο λάθη/παρανοήσεις σε σχόλια των αναγνωστών. Παρακαλώ, να παραβλέψεις το σχόλιο/απάντησή μου σε εσένα (αν αναρτηθεί), διότι νόμιζα ότι απαντούσες σε εμένα ενώ εσύ απαντάς στον "Ρεαλιστή". Και πάλι συγγνώμη.
    Μάλλον θα πρέπει να πάω καμιά βόλτα να ξελαμπικάρει το μυαλό μου...

    • Δαίμων avatar
     Δαίμων @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 08/04/2013 14:29:22

     @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ : Δεν πειράζει Γεωμέτρη μου. Κατάλαβα οτι δεν πρόσεξες πως αναφερόμουν στο Ufo τον Ρεαλιστή :-)

 8. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 08/04/2013 00:17:31

  Θέλω να ρωτήσω τους σχολιαστές του ANTINEWS, αν και ξέρω ότι θα δυσαρεστήσω τους περισσότερους. "Βλέπετε τίποτα θετικό σ' αυτή την ιστορία ?"
  "Βλέπετε εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος ?" "Βλέπετε νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών των κρατών μελών της ΕΖ ?" "Πιστεύετε ότι το ευρώ μπορεί να ζήσει αν οι χώρες της ΕΖ δεν νοικοκυρέψουν τα δημοσιονομικά τους ?" Και μία ερώτηση κρίσεως : "Που θα καταθέτατε τις οικονομίες σας, σε μία τράπεζα που διοικείται από Έλληνες (και Κύπριους) τραπεζίτες ή σε μία που εποπτεύεται από Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ?"

  • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
   ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 08/04/2013 09:15:45

   Καλά, δεν κατάλαβες ότι και οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι
   διεφθαρμένες και κάνουν ό,τι μπορούν για να φαίνονται εντάξει και
   να κρύβουν τις δικές τους λοβιτούρες; Σοβαρά πιστεύεις στο παραμύθι
   για τον διεφθαρμένο Έλληνα και τον αδιάφθαρτο Ευρωπαίο; Ή νομίζεις
   ότι δεν υπάρχουν τρόποι για να ξεφύγει μία τράπεζα (γερμανική ή
   αγγλική) από τους ελεγκτικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς; Το καλύτερο
   για τα λεφτά σου είναι να τα ξοδέψεις για την πάρτι σου, για την
   οικογένειά σου, για ωραίες βραδιές στην Πάολα και στον Βασίλη
   Καρρά. Η πραγματικότητα απέδειξε ότι οι νοικοκυραίοι είναι τα
   μεγάλα κορόιδα της υπόθεσης. Κάνω πικρό χιούμορ για όσους δεν το
   κατάλαβαν.

 9. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 08/04/2013 15:25:51

  Επιμηκυνση σε Ισπανια και Πορτογαλια μονο με νεα λιτοτητα, μην προτρεχετε με φρουδες ελπιδες για εκπτωσεις... Αυτο δεν αποτελει εκπτωση, αποτελει ανταλλαγη. Ηδη η Πορτογαλια ανακοινωσε τα μετρα για να λαβει νεα επιμηκυνση και θα επηρεασουν τους πιο ευαισθητους τομεις, Υγεια, Παιδεια και Προνοια/Συνταξεις. Οσο για το χρεος της Ελλαδος, απλα ξεχαστε το, γιατι μεγαλυτερο λαϊκισμο απο την περαιτερω ελαφρυνση του δεν εχω ξανακουσει.

  Οσο για την Κυπρο, πολλα λογια στο αρθρο, που ο εφιαλτης της ακομη δεν εχει αρχισει... Ειναι πολυ κριμα... Για την ανεργια της, αυτη σιγουρα θα ξεπερασει το 20%, ας ελπισουμε να μην μας φτασει (ή ξεπερασει), δεδομενου οτι ηδη ειναι στο 14%.

  ΥΓ. Μιας και μιλαμε για νησιωτικες οικονομιες με κυρια οικονομικη δραστηριοτητα τραπεζες-φουσκες, στο 4,7% απο 5,7% μειωθηκε η ανεργια στην Ισλανδια...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.