08/11/2008 13:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απομακρύνεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών;

Δυσμενείς δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αυτό το σαββατοκύριακο επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι διευρύνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει το εσωκομματικό «παζάρι» στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο έχει ήδη στηθεί και για το οποίο γράφουμε στο προηγούμενο post.

Οι δημοσκοπήσεις που έρχονται αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι απομακρύνεται το σενάριο πρόωρων εκλογών την άνοιξη, σύμφωνα με το οποίο οι κάλπες για βουλευτικές εκλογές θα στηθούν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές (Απρίλιο όπως λένε στην Ρηγίλης). Ως γνωστόν, κανένας πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για εκλογές, όταν έχει «δεμένη» την ήττα. Αν παγιωθεί το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις αυτό σημαίνει ότι στις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ΝΔ θα πάρει γύρω στο 29% και το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα, με ποσοστά γύρω στο 31-32.

Αλλά, με 29% στις Ευρωεκλογές και 152 βουλευτές στο Κοινοβούλιο, ο Κώστας Καραμανλής δεν θα έχει ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη νομιμοποίηση να κυβερνήσει. Φτάνει λοιπόν η ώρα που, όπως διαδίδει η Αγία Οικογένεια, θα του ψιθυρίσει στο αυτί ότι πρέπει να φύγει;

Κανείς δεν ξέρει προς το παρόν τι σκέφτεται και τι σχεδιάζει ο Καραμανλής. Υπουργοί που μίλησαν πάντως μαζί του τον εμφανίζουν στις εφημερίδες «αμήχανο, νευρικό και θυμωμένο» επειδή δεν μπορεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων ύστερα από εκείνη την τραγική εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη. Άλλοι συνομιλητές του βεβαιώνουν ότι δείχνει κλεισμένος στον κόσμο του και ότι αδυνατεί να σχεδιάσει στρατηγική διεξόδου από την κρίση. Όλα δείχνουν, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι οδηγείται προς την έξοδο. Δεν είμαστε όμως παρόντες στις συνομιλίες αυτές και ως εκ τούτου δεν βάζουμε και το χέρι μας στην φωτιά ότι τα πράγματα έχουν έτσι.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν δεν συμβεί μια δραματική αλλαγή στην πολιτική της ΝΔ , τότε στις εθνικές εκλογές, το 2010, με αφορμή την εκλογή προέδρου δημοκρατίας, η ΝΔ θα συντριβεί. Είναι επίσης βέβαιο κατά την γνώμη μας ότι ο Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να κάνει αυτή την αλλαγή. Επειδή δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση  στη ΝΔ με έναν ανασχηματισμό, ή με μερικά φιλολαϊκά οικονομικά μέτρα. Πρέπει να αλλάξουν όλα, ακόμα και το παρελθόν, και αυτό δεν γίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ANTIo avatar
  ANTIo 08/11/2008 15:38:31

  Ευσεβείς πόθοι!!!! Σας θυμίζω ότι επί Μητσοτάκη, η ΝΔ πήρε 39%. Το 1981 36%. Οι δικές σας εκτιμήσεις απλώς όνειρα χειμερινής νυκτός. Δεν διαβάζετε σωστά τις δημοσκοπήσεις. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ψαλίδα.

 2. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 08/11/2008 20:37:49

  Καλά χρειάζεται μεταπτυχιακό για να καταλάβεις ότι το πρόβλημα που καλείται να λύσει ο Καραμανλής αφορά την αδυναμία του Πρωθυπουργού να κυβερνήσει ;

  Η μένει και χάνει ή φεύγει και ψάχνονται οι υπόλοιποι.
  Αλλά ο χρόνος έχει ήδη φαγωθεί.

 3. kaskanter avatar
  kaskanter 09/11/2008 08:01:10

  Φακτορ ο αναλυτής μπουάαααααα!!!
  34 φορές τον έριξες και ακόμα κυβερνάει. Β΄λε και τις στημένες δημοσκοπήσεις πάλι γελάει. Μπουά

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.