23/05/2008 02:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απολογία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Σε προηγούμενα posts αναπτύσσεται ένας πολύ ενδιαφέρον διάλογος για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ένα θέμα που βρίσκεται άλλωστε στην επικαιρότητα με αφορμή όσα συμβαίνουν στον ΟΤΕ. Επειδή πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις αναδημοσιεύουμε τις διαπιστώσεις αναγνώστη μας με τις οποίες δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς (τι μέλλει γενέσθαι, είναι βέβαια άλλου παπά ευαγγέλιο):

«Οτιδήποτε ιδιωτικό στην Ελλάδα λειτουργεί στην εντέλεια! Όλα τα κρατικά υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου και το μόνο που κάνουν είναι να ταλαιπωρούνε τον κοσμάκη. Μπαίνεις σε ιδιωτικές Επιχειρήσεις και εξυπηρετείσαι με το γάντι καθότι υπάρχει ανταγωνισμός και δίνουν μάχη για τον κάθε πελάτη. Μπαίνεις σε δημόσιες υπηρεσίες και βγάζεις καρκίνο! Σε έχουν γραμμένο πατόκορφα, αγένεια, βρώμα και δυσωδία παντού. Άσε τη διαφθορά στο δημόσιο ας μην το θίξουμε αυτό γιατί θα γράφω μέχρι αύριο. Η λέξη “Δημοσιοϋπαλληλίκι” ΔΕΝ μεταφράζεται σε καμία ξένη γλώσσα. Ίσως να μεταφράζεται σε καμία διάλεκτο στην Τανζανία, στο Λεσότο ή στη Σιέρρα Λεόνε…

Οι Τράπεζες είναι ληστρικές αυτό είναι αναμφισβήτητο. Αλλά μπαίνεις σε μία τράπεζα από τις ιδιωτικές, έχει 5 ταμεία και σε κάθε ταμείο ένας υπάλληλος. Τραβάς νουμεράκι και εξυπηρετείσαι πολύ σύντομα. Κάτω στα πλακάκια κάνεις “πικνίκ” από την καθαριότητα. Πας σε κρατική Τράπεζα και βγάζεις έλκος στην καλύτερη περίπτωση. Δεκαπέντε ταμεία, αλλά δουλεύουν μόνο τα δύο! Τα άλλα 13 έχουν ταμπελίτσα “κλειστόν”! Αλλά για αυτά τα 13 ταμεία πληρώνονται 13 κηφήνες οι οποίοι είναι πίσω και πίνουν καφέ εναλλάξ! Ποτέ δεν δουλεύουν πάνω από 3-4 ταμεία…

Πας σε ιδιωτικό νοσοκομείο που “στα παίρνουν” και σε αντιμετωπίζουν σαν βασιλιά! Πας στα δημόσια ΠΟΥ ΕΞΙΣΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΣΩ ΦΟΡΩΝ κτλ. και σε αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδι! Γιατί να μην πουλήσει το οικόπεδό του μετά ο άλλος και το σπίτι του για να πάει στο ιδιωτικό. Μπαίνεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ. και βλέπεις τον υπάλληλο να σε κοιτάει με ύφος «εσύ μας έλειπες τώρα». Άσε που συμπεριφέρονται του στιλ «χάρη σου κάνω που σε εξυπηρετώ». Στις ευρωπαϊκές χώρες παρόλο που το δημόσιο λειτουργεί στην εντέλεια, όταν κάποιος λέει ότι είναι δημόσιος υπάλληλος οι άλλοι αυτόματα σκέφτονται «δεν έκανε ο καημένος για παραπάνω». Στην Ελλάδα είναι όνειρο και φιλοδοξία ζωής. Επιχειρήματα του τύπου «σιγουριά» είναι …άσε καλύτερα μην το γράψω, Το πρώτο που τους νοιάζει είναι το αραλίκι.

Περνάς έξω από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και σχολές (που στα παίρνουν) και νομίζεις ότι περνάς έξω από κλινική ή από SPA. Περνάς έξω από τα κρατικά Πανεπιστήμια (που στα παίρνουν μέσω παραπαιδείας κτλ.) και από τα γκράφιτι στους τοίχους και τη δυσωδία νομίζεις ότι περνάς από σταθμό μετρό του Μπρονξ ή του Μπρούκλιν. Στα ιδιωτικά έχεις καθηγητές που πασχίζουν να σε μάθουν για να είναι και του χρόνου καθηγητές εκεί και στα δημόσια έχεις καθηγητές παντελώς αδιάφορους, με το μόνο μέλημα πως θα τα βρουν με τους φοιτητοπατέρες - κομματόσκυλα για να γίνουν πρυτάνεις, κοσμήτορες κτλ… Άσε το φαγοπότι με τα συγγράμματα και τις επιχορηγήσεις (βλέπε Πάντειο) κτλ.

Να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα επιτέλους. Σίγουρα κάποια λίγα πρέπει να μείνουν κρατικά (και για εθνικούς λόγους) αλλά ας μην υποτιμούν την νοημοσύνη μας οι εργατοπατέρες, συνδικαλιστές και τα κόμματα που τους στηρίζουν. Κάθε φορά που πάει κάτι να γίνει ιδιωτικό (και συνεπώς να λειτουργήσει επιτέλους) συμφωνούνε κυβερνήσεις, υπουργεία, επενδυτές και προπάντων οι αγανακτισμένοι πολίτες – καταναλωτές, πλην των εργαζομένων. Τάχα μου «κόπτονται» να κρατηθεί ο «δημόσιος χαρακτήρας» της επιχείρησης. Τι λέτε ρε μάγκες… Αφού ξαφνικά κόπτεστε και γίνατε υπερπατριώτες για να κρατηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας γιατί δεν κόπτεστε εξίσου όσο είναι κρατικός ώστε να λειτουργεί και να μη σας βρίζει όλος ο κόσμος ανεξαρτήτου πολιτικών πεποιθήσεων;»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/05/2008 04:45:36

  οχι factorx,

  υπάρχει θεωρία και πράξη.

  Η θεωρία λέεί ότι η ιδωτική πρωτοβουλία είναι πιο αποτελεσματικη και ευέλικτη όχι πιο καλή από την δημόσια. Η ελληνική εφαρμογή λέει ότι το δημόσιο είναι ξέφραγο αμπέλι ενώ στο ιδιωτικό, το αφεντικό φροντίζει τα του οίκου του.

  Στην πράξη, στο δημόσιο, τοπικές φυλές και φύλαρχοι κάνονυ κουμάντο σε βάρος τόσο του δημοσίου όσο και των «πελατών». Επίσης στην πράξη, στον ιδιωτικό τομέα, «δικό μου το τσιφλίκι, ότι θέλω κάνω»

  Π.χ. η δημόσια και η ιδωτική TV. Ποια θεωρείς αξιόπιστη; ποιά θεωρείς γιαλιστερή, ποιά προτιμάς να βλέπεις;

  Στην ελλάδα μπερδέυουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς με το ρυθμιστικό. Θεωρητικά δεν πρέπει να κάνει διαφορά εάν η «ΔΕΗ» ο παραγωγός, είναι ιδιωτική ή δημόσια, εάν η ό ρυθμιστική αρχή είναι κρατική και αδιάβλητη. Η ρυθμιστική αρχή πρέπει να είναι δημόσια (αλλά, στην πράξη, σπάνια αδιάβλητη)

  Αυτό που ενοχλει και είναι και η πηγή του εληνικού debate είναι ότι η δημόσια ρυθμιστική αρχή είναι φαύλη και με ιδιοτέλεια κάνει ότι της πουνε οι ιδιώτες, ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι φαύλη, δεν είναι «ιδιωτική» και προσπαθεί να τα αρπάξει και από το δημόσιο και από τους πελάτες.

  Η φαυλότητα και η ανικανότητα είναι δυστυχώς και στα δημόσια και στα ιδιωτικά.

  Τώρα, με παραδείγματα, μπορείς να φτάσεις σε άλλα συμπεράσματα. Πχ, για μενα, η ιδιωτική πρωτοβουλία που επιδοτείται είναι χειρότερη από την ιδιωτική πρωτοβουλία που πορεύεται μόνη της.

  Μετά μπλέκουν και θέματα «ελευθερίας», π.χ. μπορώ εγώ να σου επιβάλω που να στείλεις τα παιδιά σου σχολείο ή σε ποιο μπακάλη να ψωνίζεις;

 2. YiannisM avatar
  YiannisM 23/05/2008 06:39:18

  Η συζήτηση για το δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο δεν μπορει να εξαντλείται σε αφορισμούς και ιδεοληψίες.
  Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα ο δημόσιος χώρος είναι παρεξηγημένος και υποβαθμισμένος αυτό όμως έχει τα αίτιά του στην διαχείρισή του από τις εκάστοτε πολιτικές εξουσίες.
  Ο ιδιωτικός χώρος είναι τουλάχιστον υπερτιμημένος. Π.χ. ένα ιδιωτικό νοσοκομείο (που ασφαλώς είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο) παρέχει καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες από ένα δημόσιο νοσοκομείο;
  Αμφιβάλλω και μάλιστα πολύ..
  Πιστεύει κανείς ότι υπάρχει υγιής ανταγωνισμός στην Ελλάδα;
  Η ιδιωτική επιχειρηματικότητα είναι ή δεν είναι κρατικοδίαιτη στο μεγαλύτερο ποσοστό της;
  Είναι η Ελλάδα ελεύθερη ή μονοπωλιακή αγορά;
  Γιατί έχει τέτοια ακρίβεια;
  Φταίει ο δημόσιος ή ο ιδιωτικός χώρος;
  Πιστεύω ότι μόνο με πραγματική και τεκμηριωμένη μελέτη μπορεί κανείς να εξάγει κάποια ασφαλή συμπεράσματα.
  Σε μια επίσκεψη του ΓΑΠ στην Πάτρα, του τέθηκε το ζήτημα τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ να ασχοληθεί με το θέμα του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου ουσιαστικά και να καταλήξει σε ξεκάθαρες αλλά και σταθερές θέσεις.
  Κανένα κόμμα εκτός από το ΚΚΕ δεν έχει ξεκάθαρη και σταθερή άποψη για το ζήτημα.
  Ίσως αν ξεκινάγατε να δημοσιεύατε κάποιες έρευνες που σίγουρα πρέπει να υπάρχουν για το ζήτημα να μπορούσαμε να έχουμε έναν γόνιμο διάλογο.

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 23/05/2008 07:23:01

  Σαν τεμπέλης Δημόσιος υπάλληλος που είμαι συμφωνώ απόλυτα.Μόνο που σας "ξεφεύγουν" ορισμένες μικρές λεπτομέρειες:
  1. το δημόσιο κτίζει αυθαίρετα ή καίει για οικόπεδα? όταν πάει να εφαρμόσει το νόμο ας το κάνει στο γείτονα σωστά?
  2. όταν τρέχεις για σβήσιμο κλήσης, βύσμα στο στρατό, κτίσιμο αυθαίρετου, καταπάτηση εκτάσεων κλπ φταίει το δημόσιο?
  3. να μιλήσουμε για τις αγροτικές επιδοτήσεις, τις "επενδυτικές" επιδοτήσεις, τις δασμολογικές προστασίες του Ι Τομέα, τα κλειστά επαγγέλματα, τη σωστή λειτουργία του Ι Τομέα (αλήθεια το ηλιέλαιο πχ το δημόσιο το εισήγαγε?)
  4. αν κάνω τη δουλειά μου θα μπλέκω με τα "μέσα" του καθενός?
  5. επειδή είμαστε τεμπέληδες, χαραμοφάηδες κλπ γιατί δεν δίνετε με ΑΣΕΠ ή ΕΣΔΔ να γίνετε και οι υπόλοιποι?
  Συγνώμη αλλά η ανάλυση που έκανες το άρθρο σου είναι η κλασική Ελληνική (πως είναι και όχι γιατί είναι)
  Ε χουμε ΔΥΣΤΥΧΩΣ το Δημόσιο και το Ιδιωτικό Τομέα που μας αξίζει, γιατί όταν τα μέρη του συνόλου είναι "άχρηστα" και το σύνολο είναι άχρηστο

 4. alzap avatar
  alzap 23/05/2008 07:35:17

  Ασφαλώς και είναι εύκολο όχι μόνο να διαφωνήσει κανείς αλλά και να αποδείξει ότι τα επιχειρήματα του αναγνώστη σου υπερ του "ιδιωτικού" βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
  Γιατί, μιλώντας π.χ για τα νοσοσκομεία, κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για την ασυλία που έχουν οι ιδιωτικές κλινικές σε σχέση με την ποιότητα ιατρικής που προσφέρουν, το επίπεδο του προσωπικού που απασχολούν, τα τραγικά "λάθη" σε βάρος ασθενών. Ποτέ δεν θα τα δούμε στα δελτία ειδήσεων. Κάνει πως δεν γνωρίζει πως και ο πλέον προνομιούχος και πλούσιος στη χώρα όταν έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας στα δημόσια νοσοκομεία θα προσφύγει γιατί εκεί θα βρεί την καλύτερη ιατρική περίθαλψη.
  Αλλά για να μη το κουράζουμε ας ρίξει μια ματιά ο αναγνώστης σου σε χώρες που ακολουθήθηκε η υπόδειξή του απο ανεγκέφαλους, τουλάχιστον, πολιτικούς όπως ο Μπλερ. Ιδιωτικοποιήθηκαν οι σιδηρόδρομοι και εκτινάχθηκαν, δεκαπαλασιάστηκαν, τα ατυχήματα και τα θύματα. Το ίδιο και σε άλλους τομείς, τα στοιχεία υπάρχουν, ας ρίξει μια ματιά στο διαδίκτυο.
  Κοντολογίς έχουμε που έχουμε το πόνο μας με τις απανωτές σφαλιάρες που τρώμε κάθε μέρα, ας μην παίζουν με τα νεύρα μας.

 5. exon avatar
  exon 23/05/2008 08:27:54

  είναι προφανές οτι το δοχεία είναι συγκοινωνούντα. όπου η ποιότητα του δημόσιου τομέα είναι καλή και του ιδιωτικού είναι καλή. στην Ελλάδα και οι δύο είναι κατά κανόνα κακοί (αυτό το διαπιστώνει κανείς εύκολα ιδίως σε παραρτήματα πολυεθνικών που οι συγκρίσεις με αντίστοιχα άλλων χωρών είναι εύκολες). βέβαια στον ιδιωτικό τομέα το τέμπο το καθορίζει και ο επιχειρηματίας/διοίκηση οπότε μπορεί να βρεί κανείς και λαμπρές εξαιρέσεις αλλά συνήθως ακόμη και εαν κάποιοι επιχειρηματίες θέλουν τελικά αφομοιώνονται από την κοινωνία της αρπαχτής.

 6. evlatis avatar
  evlatis 23/05/2008 08:41:22

  Υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς την ενίσχυση του κράτους; Διαφορετικά γιατί μιλάμε για μίζες;

 7. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 23/05/2008 09:17:16

  Ποιά δυνατότητα επιλογής ρε φιλαράκι? Σε ένα κράτος καρτέλ?? Μην μας επεξεργάζεσαι τόσο χοντρά... Κοίτα την καθημερινότητά σου... Ποιος δεν σου πληρώνει ένσημα? Ποιος σε ταΐζει σκουπίδια? Ποιος σου τα παίρνει χοντρά πουλώντας σου σαβούρα ? Ποιος συνεννοείται με τον ανταγωνιστή του για να σου στερήσει τη δυνατότητα επιλογής? Ποιος πληρώνει "έρευνες Βρετανών επιστημόνων" για να αποδείξει ότι το κινητό δεν βλάπτει ή το τζανκ φουντ κάνει καλό ή ότι είσαι ο ποιο ευτυχισμένος άνθρωπος στην ιστορία?
  Ποιος πλημμυρίζει τους διευθυντές του δημοσίου με χρήμα για να σε παρακάμπτει, να χτίζει όπου γουστάρει κλπ? Ποιος χρηματοδοτεί τους πολιτικούς για να τους σέρνει από τη μύτη? Ποιος ελέγχει την ενημέρωσή σου? Αυτός ακριβώς, ο ιδιώτης επιχειρηματίας.... Το γυαλιστερό πλακάκι μας μάρανε...

 8. Προφήτης avatar
  Προφήτης 23/05/2008 09:47:52

  Έχω γνωρίσει εξαίσιους γιατρούς και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία.
  Κι έχω δει το marketing και τις δημόσιες σχέσεις των ιδιωτικών.
  Όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε άσκοπες -αλλά πανάκριβες- εγχειρήσεις, επεμβάσεις, εξετάσεις, όπου σού χρεώνουν στο τιμολόγιο νοσηλείας ακόμα και ένα stick αυτιών !
  Κι όπου ιδαίτερο ρόλο παίζει η "στρατιά" των ουκρανίδων νοσοκομων για να θαμπώνονται και να ψιλοκαβλ..νουν οι άρρενες ασθενείς.
  Συγγενής μου έκανε άσκοπη επέμβαση στον πνεύμονα, στο μαγαζί του "Βαλκανιάρχη τηνς Υγείας", ο οποίος , εκτός των άλλων, "λυσσάει" με πολιτική διαπλοκή να σαμποτάρει το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη επειδή αυτό διενεργεί 150 αξονικές την ημέρα, ενώ το δικό του ιδιωτικό -ακριβό- μαγαζί κάνει 3.

  Σύνελθε αμερικανόπληκτο παλληκάρι μου : όλα τα δύσκολα και βαρια έκτακτα περιστατικά ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ διακομίζονται στον Ευαγγελισμό, στο ΚΑΤ, στο Κρατικό και στο Τζάννειο.
  Μόνο εκεί υπάρχουν αγωνιστές γιατροί που μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.
  Οι ιδιωτικοί είναι για φρου-φρου κι αρώματα.

  Δεν έχω χρόνο, τώρα, να αναλύσω την σκόπιμη πολύχρονη υπονόμευση της δημόσιας υγείας (και της Παιδείας και όλου του δημόσιου τομέα) που κατέβαλλε ψυχολογικά το προσωπικό και το οδήγησε στην αδιαφορία. Θα προσπαθήσω να το κάνω.

  Factor, έγινες πολύ δημοφιλής, τώρα έρχονται και οννεδίτες.
  Στον golden boy σχολιαστή εύχομαι νάχει πολλά χωράφια. Θα τού χρειαστούν.

 9. DAN avatar
  DAN 23/05/2008 11:10:10

  Η ζωή έχει αποδείξει πως το να είσαι κεφαλαιοκράτης και να διαφημίζεις τα καλά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είναι εξυπνάδα και ...επένδυση. Το να είσαι "φτωχομπινές" και ιδεοληψίας και να διαφημίζεις - ισοπεδωτικά - την ιδιωτικοποίηση των πάντων, το κάνεις είτε γιατί είσαι τσιράκι, είτε γιατί είσαι μαλάκας...

 10. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 23/05/2008 11:29:05

  Όχι μόνο οννεδίτες... Να δείτε τι κοσμοσυρροή από φιλελεύθερα νούμερα θα μαζευτεί τώρα που ειπώθηκαν οι μαγικές λέξεις...

 11. Factorx avatar
  Factorx 23/05/2008 11:49:10

  @Προφήτης says: Factor, έγινες πολύ δημοφιλής, τώρα έρχονται και οννεδίτες.

  Θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία του μπλογκ (και δικαίωση της κομματικής ανεξαρτησίας του κλπ κλπ) αν με αυτά που γράφει στο 99,9% των άρθρων του το διαβάζουν και οννεδίτες. Και δεν κατάλαβα, προφήτη. Τι έχουν οι ΟΝΝΕδίτες; Αν εσύ κι εγώ είμαστε κάποτε στην ΟΝΝΕΔ εσύ θα ήσουν τώρα Παναγιωτόπουλος, ή Στυλιανίδης (για υπουργό σε κόβω) κι εγώ Χατζηνικολάου για να μένω στην τηλεόραση και να μην με κόβουν την επομένη κάθε φοράς που με καλούν. Ζήτω ο Κούλογλου, με την ευκαιρία. Υπερ του δημόσιου τομέα είναι κι αυτός.

 12. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 23/05/2008 11:54:02

  Κανονικά θα πρέπει να πάψουμε να μιλάμε για "δημόσιο" και να λέμε για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που είναι πιό σωστό.
  Αυτές οι επιχειρήσεις,απο τη φύση τους, δεν είναι κερδοσκοπικές, δεν αποκτούν υπεραξία απο την πώληση του προϊόντος τους στούς πολίτες.
  Είναι μέσα στα στοιχειώδη καθήκοντα ενός κράτους να εξασφαλίζει,ότι τα λεγόμενα κοινωνικά αγαθά, θα παρέχονται στους πολίτες του στη χαμηλότερη δυνατή τιμή και στην βέλτιστη ποιότητα, μέσω των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.Ο παραπάνω στόχος πετυχαίνεται με αυτό που μαθαίναμε στα σχολεία και λέγεται χρηστή διοίκηση.
  Αντι να αποδεχόμαστε την προπαγάνδα της διαπλοκής και την εσκεμένη αποδόμηση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας απο ένα διεφθαρμένο κράτος
  και την μετατροπή τους σε ιδιωτικές- κερδοσκοπικές, πρέπει να επιμένουμες στην άσκηση χρηστής διοίκησης.
  Μην καταπίνετε την προπαγάνδα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ζωή μας θα γίνει κόλαση.

 13. Factorx avatar
  Factorx 23/05/2008 11:57:49

  @archaeopteryx Says: «Η θεωρία λέεί ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πιο αποτελεσματική και ευέλικτη όχι πιο καλή από την δημόσια. Η ελληνική εφαρμογή λέει ότι το δημόσιο είναι ξέφραγο αμπέλι ενώ στο ιδιωτικό, το αφεντικό φροντίζει τα του οίκου του. Στην πράξη, στο δημόσιο, τοπικές φυλές και φύλαρχοι κάνουν κουμάντο σε βάρος τόσο του δημοσίου όσο και των «πελατών». Επίσης στην πράξη, στον ιδιωτικό τομέα, «δικό μου το τσιφλίκι, ότι θέλω κάνω».

  Νομίζω ότι είναι η πιο νηφάλια προσέγγιση μέχρι στιγμής. Το λάθος που κάνουμε όλοι είναι ότι μπερδεύουμε τα παραγωγικά αποτελέσματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την κοινωνική συμπεριφορά της , για να το πω απλά. Αν η ιστορία απέδειξε κάτι μέχρι σήμερα είναι ότι μόνο το κέρδος και ο ανταγωνισμός (πχ πόλεμοι) προκαλούν τεχνολογική ανάπτυξη, εξέλιξη των υπηρεσιών κλπ. Γιατί έπεσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός; Γιατί δεν είχε κίνητρο ο κόσμος να δουλέψει και να καινοτομήσει. Και φυσικά όποιος ενεργεί με βάση το κέρδος είναι ανάλγητος. Ποια είναι η απάντηση στο ιστορικό αυτό δίλημμα; Κοινωνικό κράτος. Αλλά αυτο προϋποθέτει ανεξάρτητη πολιτική ηγεσία και όχι υπόδουλη στα ιδιωτικά συμφέροντα.

 14. Ν.Δ.Σ.(ΑΤΑΚΤΟς ) avatar
  Ν.Δ.Σ.(ΑΤΑΚΤΟς ) 23/05/2008 12:10:23

  http://www.avgi.gr/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=490252&-w=&-V=hpress_int&-P

 15. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 23/05/2008 12:12:27

  Μα το θέμα (και το πρόβλημα) δεν είναι ο ιδιωτικός τομέας, αλλά ο ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ ιδιωτικός τομέας. Όλοι αυτοί που κόπτονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, αυτό εννοούν στην πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει η φιλελεύθερος ρήση "αφήστε την αγορά να αυτορρυθμιστεί".
  Όσο για το άλλο, εμείς-σήμερα, που ζούμε σε κάτι που απέχει παρασάγκες από τον υπαρκτό σοσιαλισμό, που να ψάξουμε να βρούμε "το κίνητρο να δουλέψουμε και να καινοτομήσουμε" ? Πάντως όχι γύρω μας.
  Το κέρδος, είναι κίνητρο ΜΟΝΟ για αυτόν που κερδίζει. Και οι στρατιές των δυστυχισμένων, υπεραπασχολούμενων και υποαμειβόμενων και υπερεκμεταλλευόμενων ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ υπαλλήλων του καπιταλιστικού κόσμου, ΔΕΝ κερδίζουν, επιβιώνουν.

 16. Anonymous avatar
  Anonymous 23/05/2008 12:26:52

  Επειδή κάποιοι μίλησαν για έρευνες, να μία για την ποιότητα των υπηρεσιών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο χώρο των τηλεπικοινωνικών.
  http://www.newinka.gr/research.php?id=188&version=gr
  Και όποιοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν το τι ταλαιπωρία υφίστανται οι καταναλωτές από την "ποιότητα" των υπηρεσιών που πουλάει ο ιδιωτικός τομέας των τηλεπικοινωνιών ας πάνε στο adsl.gr forum να διαβάσουν μερικές ιστορίες.

  "Επιδοτήσεις" ιδιωτικού τομέα. Greece Country report 2008 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
  http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2008/cr08147.pdf
  Πηγαίνετε στις σελ. 25-26 και 37-38, όπου γίνονται κάποιες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις περί φοροαπαλλαγών ή του τρόπου που φορολογούνται κάποιοι κλάδοι του ιδιωτικού τομέα.

  Επειδή έχω δουλέψει τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Θεωρώ ότι αν είναι μία φορά χάλια η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ιδιωτική (βλέπε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια)είναι τρισχειρότερη. Τα κριτήρια με τα οποία δίνονται οι βαθμολογίες στην ιδιωτικη εκπαίδευση μόνο αξιοκρατικά δεν μπορούν να θεωρηθούν και εξαρτώνται άμεσα από το τι επιτυχίες θέλουν να δείξουν οι επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες. Το διδακτικό προσωπικό κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι το ίδιο με αυτό της δημόσιας εκπαίδευσης, δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι κατακρίνονται ως υπαίτιοι για το επίπεδο της δημόσιας εκπαίδευσης. Για την ποιότητα των υποστηρικτικών υποδομών (βιβλιοθήκες-εργαστήρια) καλύτερα να μη μιλήσουμε καθόλου.

  Όλοι οι νεοφιλελεύθεροι υποστηρικτές του λιγότερου κράτους και της ελεύθερης αγοράς φέρνουν σαν παράδειγμα το "οικονομικό θαύμα" της Ιρλανδίας. Ξεχνάνε όμως συστηματικά να μας πούνε μερικές λεπτομέρειες. Δύο σημαντικοί παράγοντες της επίτευξης αυτού του Ιρλανδικού "θαύματος", ήταν η αυξημένη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και της έρευνας. Στην Ελλάδα αντίθετα όχι μόνο συνεχίζεται σταθερά εδώ και χρόνια η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, αλλά πάνε να διαλύσουν και ότι υποδομές δημιουργήθηκαν με κοινοτικά κονδύλια. (http://www.heal-link.gr/). Για τη χρηματοδότηση της έρευνας είναι γνωστό ότι είμαστε σταθερά τελευταίοι σε όλη την Ε.Ε. Αλλά και αυτή η ελάχιστη χρηματοδότηση δίνεται με πολύ αδιαφανείς τρόπους (δείτε και τις σχετικές παρατηρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τις φοροαπαλλαγές που δίνονται για έρευνα (R&D) στον ιδιωτικό τομέα). Το προκλητικότερο όλων όμως είναι ότι τα όποια αποτελέσματα της έρευνας κρατικών φορέων δίνονται δωρεάν σε ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις πχ. ΙΓΜΕ και μία από τις περιπτώσεις δωρεάν εκμετάλευσης έρευνας χρηματοδοτούμενης από κράτος και Ε.Ε.
  http://www.antigold.gr/economics.htm

  Τελευταίο και σημαντικότερο, οι υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς ξεχνάνε να πούνε σε τι επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου οδηγείται μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού (δηλ. κάτω από το όριο της φτώχειας)
  http://theseis.blogspot.com/2006/09/blog-post_16.html
  http://www.unicef.gr/reports/rc06/rc06.php

  Τα συμπεράσματα δικά σας.

 17. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 23/05/2008 13:42:30

  Σε πληροφορώ ότι (πλέον) τα κομματόσκυλα στο δημόσιο είναι μειοψηφία. Τα ιδιωτόσκυλα (οι τα παίρνοντες) είναι πολύ περισσότεροι, και ακολουθούν αυτοί που (προσπαθούν να) κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς τους οποίους θα σε είναν πνίξει οι ανεξέλεγκτοι ιδιώτες...

 18. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 23/05/2008 13:50:02

  Θες να μας πείσεις ότι η Περιπέτεια μου με τον Όμιλο Σαρακάκη στην Θεσσαλονίκη θα σταματήσει?? .
  Αφού δεν παράγει και μέσω εξωτερικού κόστους και εκβιασμών στους πελάτες της Ηοντα έγινε στην χώρα μας σχεδόν μονοπώλιο.

 19. Προφήτης avatar
  Προφήτης 23/05/2008 15:44:41

  Factor,
  1. Γίνεσαι μυγιάγγιχτος. Νομίζω είναι κοινή δέσμευση το blog να γίνει το καλύτερο δημοσιογραφικό. Κάνοντας κάποιος ένα φιλικό σχόλιο –παρατήρηση δεν σημαίνει ότι ειρωνεύεται, επιτίθεται, θίγει ή ψέγει.
  Υπερασπίζεσαι αυτονόητα : να έρχονται όλοι οι καλοί [άσχετα αν εγώ δεν εμπιστεύομαι τους άψυχους, χωρίς συναίσθημα, ανθρώπους οι οποίοι μετά την Μεταπολίτευση, όταν έβραζε ο τόπος (από ψευδαισθήσεις βέβαια), ήταν οννεδίτες, όπως το πεκινουά που υπογράφει Υπουργός Μεταφορών].
  Αντίθετα, εγώ έχω κάθε λόγο να προσβληθώ που με αποκαλείς ….Στυλιανίδη.
  Χαχαχαχα

  2. Νηφάλιες απόψεις γράφω όσες θέλω. Αλλά δεν με ενδιαφέρει η «υπεράνω προσέγγιση». Θέλω να γίνει κατανοητό τι συμβαίνει. Να το μάθουν κι άλλοι, να προβληματισθούν και να στοχασθούν για την πολιτική τους συμπεριφορά.
  ΕΞΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ.

  - Κατσαπλιάδες, αυτό-αποκαλούμενοι «επιχειρηματίες», πληρώνοντας ή συνεταιριζόμενοι με αργυρώνητους πολιτικούς ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ, ιδιοποιούμενοι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που έγιναν από φόρους του παππού μας, του πατέρα μας και δικούς μας.
  - Άλλοι κατσαπλιάδες, με όργανα παπαγαλάκια-δημοσιογράφους και τηλεόραση, συκοφαντούν κάθε δημόσια δραστηριότητα για να την εγκολπωθούν οι ίδιοι, βρίσκοντας αυτιστικούς συμμάχους, σαν το σχολιαστή σου.
  - Ανεξέλεγκτοι μαυραγορίτες και καρτέλ, με τη συνενοχή πάλι των πολιτικών πουλάνε ό,τι (ποιότητα) θέλουν, όσο (τιμή) θέλουν, όπως (όροι συναλλαγών) θέλουν, στην πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης !

  Αν οι ιδιώτες επιχειρηματίες ήταν όπως ο αείμνηστος Ελευθέριος Μουζάκης
  http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=14932&m=D08&aa=1
  θα υπέγραφα με χέρια και πόδια να διαλυθεί το Κράτος. Ακόμα κι ο στρατός να δοθεί σε ιδιώτες.
  Αλλά δεν είναι.

  3. Περάσαμε στη εποχή της Μετά-Δημοκρατίας. Πολυεθνικές και Ιδιωτικό Κεφάλαιο έχουν υπερκεράσει το Κράτος σε ισχύ.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το βουλώσουμε.

  Ο Προφήτης, nicht rotten Panos

  ΥΓ στον έκτακτο Ανων. 12:26 προσθέτω
  «Ιρλανδία : Η αθέατη όψη του «θαύματος»
  http://www.enet.gr/online/online_text?c=114&id=51531704

 20. Factorx avatar
  Factorx 23/05/2008 17:41:43

  @Προφήτης. Κι εγώ σ΄αγαπώ. Φιλάκια

 21. πανέξυπνη avatar
  πανέξυπνη 23/05/2008 21:22:46

  !!!!!!!!!!!!!!

 22. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/05/2008 22:40:41

  προφήτη με εμπνέεις

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.