#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/08/2010 20:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απολογία Παπακωνσταντίνου και επίθεση ΝΔΣε απολογία ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας οδηγήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τις φήμες που ήθελαν την επιβολή νέων μέτρων και ο ίδιος αρνούταν να διαψεύσει. Έτσι, παρεμβαίνοντας σήμερα στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την άρση του καμποτάζ, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» προβλέποντας μάλιστα  ότι η συρρίκνωση της οικονομίας το 2010 θα είναι χαμηλότερη από 4% εκφράζοντας την αισιοδοξία για σύντομη έξοδο της χώρας από την κρίση. «Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η οποία όμως είναι ηπιότερη απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Η χρονιά θα κλείσει πιθανότατα με μια επίδοση καλύτερη από την πρόβλεψη για ύφεση 4%», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τα περί «καμένης γης» που παρέλαβε για να δικαιολογήσει ότι με τα μέτρα που πήρε η χώρα κατάφερε να αποφύγει την χρεοκοπία.

Στον κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ Τζαβάρας ο οποίος παρατήρησε πως «η ανευθυνότητά σας, μας έχει βυθίσει ανάμεσα στα άλλα στη σημερινή δεινή κατάσταση: Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι μετά το κόψιμο των εισοδημάτων, τη μείωση της κατανάλωσης και το στέγνωμα της αγοράς, έχουμε αύξηση του πληθωρισμού; Είστε άραγε ευχαριστημένος απ’ αυτό το αποτέλεσμα; Το έχετε εντάξει στο χρονοδιάγραμμα για να σώσετε τον τόπο από την κρίση;», ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Στο μεταξύ η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Τζόζεφ Στίγκλιτζ επανήλθε στην κριτική μνημονίου και κυβέρνησης:

«Ο σύμβουλος και μέντορας του κ. πρωθυπουργού, νομπελίστας Στίγκλιτς υποστήριξε χθες ότι η περικοπή των επενδύσεων με υψηλή απόδοση, προκειμένου να επιτευχθεί η λογιστική μείωση του ελλείμματος, είναι πραγματική ανοησία.Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, αυτό σταθερά το υποστηρίζουμε. Πότε θα το καταλάβει άραγε ο κ. πρωθυπουργός;». αναφέρει σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Χθες ο κ. Στίγκλιτζ σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Δουβλίνου, RTE, χαρακτήρισε «ανοησία» την περικοπή των δημοσίων δαπανών ως μέσο για τη μείωση του ελλείμματος: «Η περικοπή όπως-όπως των επενδύσεων μόνο και μόνο για να βελτιωθεί η εικόνα των ελλειμμάτων είναι πραγματική ανοησία (...) «Επειδή πολλοί στην Ευρώπη έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο "τεχνητό" 3%, το οποίο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά λαμβάνει υπόψη μόνο τη μία πλευρά, η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο να μπει και πάλι σε ύφεση».

Παράλληλα, όπως είπε, δεν διαβλέπει ενίσχυση της οικονομίας σύντομα, δεδομένης και της στάσης που εξακολουθούν να τηρούν οι επιχειρήσεις για μείωση των θέσεων εργασίας. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόκειται να βγούμε σύντομα από αυτή την κρίση. Αυτό που κάνουμε είναι να τοποθετούμαστε για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε μία αδύναμη οικονομία. Είναι πολύ ενοχλητικό που κάποιοι μιλούν για νέο κανόνα με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 10%, εξέλιξη που θα έχει φυσικά ολέθριες συνέπειες» κατέληξε ο κ. Στίγκλιτζ.

Επίθεση στην κυβέρνηση και για τη φορολογική της πολιτική εξαπέλυσε η ΝΔ.

«Τα στοιχεία τρομάζουν αλλά στην κυβέρνηση μυαλό δεν βάζουν. Επανειλημμένες φορές έχουμε τονίσει στο παρελθόν ότι η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα στην εθνική μας οικονομία. Λίγους μόνο μήνες μετά, όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν το αληθές αυτών που λέγαμε», τόνισε ο αρμόδιος αναπληρωτής τομεάρχης της του κόμματος Θ. Καράογλου.

Πρόσθεσε πως «η πολυδιαφημιζόμενη μάχη κατά της φοροδιαφυγής εξαντλείται σε επικοινωνιακού τύπου τεχνάσματα χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα».

«Όλα δείχνουν ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλά δυστυχώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει την επιβολή νέων μέτρων αύξησης των φόρων και μείωσης των εισοδημάτων που θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή για τα νοικοκυριά και τη γιγάντωση μιας πρωτοφανούς κρίσης για την ελληνική κοινωνία» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 25/08/2010 23:33:27

  Ο Παπακωνσταντίνου αντλεί μια υπεραισιοδοξία η οποία είτε προέρχεται από ενδογενή αδυναμία να κατανοήσει το ανόητο των επιλογών του είτε προκαλείται από ψυχοδραστικές ουσίες.
  Δεν εξηγείται αλλιώς.

  Καλά τα πνεύματα των ζώων αλλά είπαν του τρελού να χέσει κι αυτός......

  Τα spreads δεν μας λέει γιατί εκτοξεύτηκαν στα ύψη εν αναμονή της δημοπρασίας ομολόγων. Ποιό πνεύμα ζώου οφελείται? Αυτό του καλαμαριού?

 2. BlueSky avatar
  BlueSky 25/08/2010 23:39:37

  Μήνυμα προς τον Φ.Κρανιδιώτη:
  Αγαπητέ Φαήλο, έχοντας δεδομένο, ότι το παιντί θα κάνει ανασχηματισμό, αλλά και σύμφωνα με τις φήμες που διαρρέονται από τα πασοκοΜΜΕ, οι οποίες θέλουν το νυν vice president να αναλαμβάνει το ΥΠΕΘΑ, θα ήθελα κάποια χάρη. Γνωρίζεις τα πράγματα εκ των έσω, αναφορικά με το επεισόδιο του Σάββα(Οτσαλάν) με τον ακατάλληλο, τότε Υπέξ. Θα ήθελα συνεχή τροφοδότηση κειμένων-αναρτήσεων, εάν μπορείς, προκειμένου να ενημερωθούν οι νεώτεροι, για τα έργα και τις ημέρες του Παράγκαλου.

 3. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 26/08/2010 00:15:09

  Ένα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί τα 25 δισεκ ευρώ που θα αντληθούν από το πρόγραμμα δανεισμού των 110 δις δεν διατίθενται στην πραγματική οικονομία μέσω του υπουργείου Οικονομικών.
  για παράδειγμα, από την πλευρά του κράτους να συσταθεί ένα ειδικό ταμείο χορηγήσεων και όποιος παρουσιάζει αξιόπιστη επενδυτική πρόταση να χρηματοδοτείται.
  δεν μπορεί ο υπουργός να λέει,
  «δίνουμε τη δυνατότητα στις τράπεζες να συνεχίσουν να επεκτείνουν την πιστωτική επέκταση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις» και να εννοεί τους ορούς που θα θέσουν οι τράπεζες να δανείσουν τα χρήματα που στη συνέχεια θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες στους δανειστές μας.

 4. The Saint avatar
  The Saint 26/08/2010 00:40:23

  Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βρέ παιδιά λέτε ότι δεν καταλαβαίνετε το ένα, δεν καταλαβαίνετε το άλλο...
  Αφού τα έχουμε πέι τόσες φορές πιά εδώ μέσα.
  Αυτοί ΔΕΝ ήρθαν γιά να κυβερνήσουν -με την ακριβή και σωστή έννοια- τη χώρα.
  Ηρθαν γιά να την διαλύσουν εις τα εξ ών συνετέθει, με εντολές των εξ εσπερίας φίλων τους.
  Τοσο δύσκολο είναι πιά? Απο τη στιγμή που δεν εφαρμοζουν τα αυτονόητα, αλλά ακριβώς αυτά που πρέπει γιά να καταστραφεί ο τόπος άλλη αξηγηση δεν υπάρχει...

  • Alex avatar
   Alex @ The Saint 26/08/2010 00:42:02

   χαχαχα τοσα ΄΄δεν καταλαβαινω'' ουτε ο Καψης δε τα λεει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.