Στο χθεσινό δείπνο με βουλευτές και υπουργούς στην Χαλκιδική
Στο χθεσινό δείπνο με βουλευτές και υπουργούς στην Χαλκιδική
27/09/2014 07:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκλειστικό: Σε μονομερείς αποφάσεις για φοροελαφρύνσεις προχωράει ο Σαμαράς

Σκοπός του πρωθυπουργού είναι να ανταμείψει τους πολίτες για τις θυσίες που έκαναν, να δώσει πίσω ένα μέρος από αυτά που περικόπηκαν και προκάλεσαν ανεπανόρθωτη κοινωνική κρίση.

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια μιλήσαμε για σκληρό μπρα ντε φερ με την τρόικα, για οριακές διαπραγματεύσεις, για αγωνία και για μάχη μέχρι τέλους.

Μπορεί να έχουν χάσει το νόημά τους οι λέξεις με τις τόσες φορές που έχουν ακουστεί ή γραφτεί. Ωστόσο, η τελευταία ίσως αξιολόγηση της τρόικας που ξεκινά την Τρίτη ενδεχομένως να είναι η «μητέρα όλων των μαχών». Κι αυτό το λέμε καθώς τις τελευταίες ώρες στο παρασκήνιο πέφτει στην κυριολεξία… πολύ ξύλο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν σε μια σύγκρουση που κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει αν θα οδηγήσει σε οριστική ρήξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του antinews, ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει την τελευταία έξοδο από την πολιτική κρίση και το αδιέξοδο προχωρώντας σε μονομερείς αποφάσεις για φοροελαφρύνσεις. Δηλαδή θα ανακοινωθούν μέτρα τα οποία δεν έχουν εγκρίνει οι δανειστές. Σκοπός του πρωθυπουργού είναι να ανταμείψει τους πολίτες για τις θυσίες που έκαναν, να δώσει πίσω ένα μέρος από αυτά που περικόπηκαν και προκάλεσαν ανεπανόρθωτη κοινωνική κρίση.

Η στροφή θα έχει στόχο βεβαίως την επανασυσπείρωση της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, την προσπάθεια να μαζευτεί η Κ.Ο. που πολλές φορές θυμίζει «ρεμπέτ ασκέρι» αλλά και μια αίσθηση ότι η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από το Μνημόνιο, όμως, χωρίς την ακατάσχετη παροχολογία του Τσίπρα.

Τα μέτρα που ενδεχομένως να ανακοινωθούν και μέσα στην εβδομάδα που μπαίνει και να ενταχθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στις 6 Οκτωβρίου, είναι:

·Μείωση των τεκμηρίων για τα αυτοκίνητα κατά 30%-40%, κάτι που θα αποτελέσει την αρχή για ευρύτερες αλλαγές στα τεκμήρια.

·Πόθεν έσχες στα ακίνητα όχι με βάση την υψηλή αντικειμενική αξία, αλλά με βάση την τιμή συμβολαίου, ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες.

·Αίτημα στην τρόικα για εφάπαξ μείωση των αντικειμενικών αξιών ένα χρόνο νωρίτερα από την αρχική συμφωνία, δηλαδή το 2015 αντί για το 2016. Ένα πολύ σημαντικό μέτρο που θα μειώσει αυτόματα σχεδόν 20 φόρους, και τον ΕΝΦΙΑ, που βαρύνουν τα ακίνητα.

·Περισσότερες δόσεις για πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ταμεία που έχουν φτάσει τα 90 δις συνολικά. Από 72 έως και 100 δόσεις ανάλογα με το ποσό και την κατάσταση του οφειλέτη.

·Κούρεμα έως 90% στις προσαυξήσεις που μπαίνουν για όποιον δεν πληρώνει στην ώρα του. Ένα μέτρο που απασχολεί 3 εκατ. πολίτες οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις αλλά επιβαρύνονται και με πρόστιμα που τελικά δεν θα πληρώσουν ποτέ.

·Μείωση 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2015.

·Διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση και πιθανότητα ένταξης στον χαμηλό συντελεστή κι άλλων προϊόντων.

Το πακέτο μέτρων εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξει το κακό κλίμα αλλά και να κλείσει τα στόματα των Συριζαίων που μιλάνε και μοιράζουν «πλαστές επιταγές». Βεβαίως τα πάντα περνάνε από την κρησάρα της τρόικας η οποία ήδη λέει όχι. Οι διαρροές από τις Βρυξέλλες δίνουν και παίρνουν με τον Ντέκλαντ Κοστέλο, μέλος της τρόικας να διαρρέει σε δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για χαλάρωση από το πρόγραμμα. Επίσης είπε ότι το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ και το χρηματοδοτικό φθάνει στα 12 δισ. ευρώ. Έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση υπό το πρίσμα ότι θα πρέπει να πιστοποιηθεί η υλοποίηση 1.000 προαπαιτούμενων δράσεων και να εξεταστεί λεπτομερώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν, πάντως, ότι «δεν θα υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015», αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής.

Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν επίσης ότι είναι σημαντική η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, πχ στον τομέα της Δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους μισθούς του δημοσίου και στα επιδόματα. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών.

Επιπλέον, στην τρέχουσα αξιολόγηση η τρόικα θα συζητήσει με τις ελληνικές αρχές το θέμα του συνταξιοδοτικού και τη συνένωση διαφόρων συνταξιοδοτικών ταμείων.

Με λίγα λόγια πριν έρθουν στην Αθήνα στέλνουν τα εξής μηνύματα: Ξεχάστε τις φοροελαφρύνσεις αν δεν βρείτε ισοδύναμα και δεν υλοποιήσετε 1.000 προαπαιτούμενα και ανοίξτε ξανά θέμα μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Αυτό είναι το μπρα ντε φερ που θα παιχτεί τις επόμενες ημέρες, όμως, η Αθήνα δεν έχει πολλά περιθώρια για υποχωρήσεις. Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει έστω και μονομερώς στις ενέργειες ανακούφισης των νοικοκυριών τότε έχει χάσει το παιχνίδι. Στο κάτω – κάτω τα παραπάνω μέτρα δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό αντιθέτως μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη αν π.χ. αυξηθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων ή αυτοκινήτων.

Αυτό είναι λοιπόν το σκηνικό που έχει στηθεί κι ελπίζουμε οι νέοι υπουργοί όπως ο Χαρδούβελης που κάνουν ουσιαστικά την πρώτη διαπραγμάτευση, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Άλλωστε είναι η μόνη τους ελπίδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 27/09/2014 07:52:46

  Φοροελαφρύνσεις μόνες τους χωρίς μείωση δαπανών συν επίτευξη αυξημένου πρωτογενούς σε συνθήκες αποπληθωρισμού όλα αυτά μαζί δεν γίνονται, ακόμα κι αν η ανάπτυξη το 2015 πάει εκεί που εύχεται η κυβέρνηση. Ούτε οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν κάτι ανισόρροπο. Ενα νέο μείγμα όμως είναι δυνατό όπου το πρωτογενές το 2015 θα πάει πιο κάτω από τον αρχικό στόχο, δαπάνες θα μειωθούν και ελαφρύνσεις θα υπάρξουν εκεί που η διαφορά μεταξύ πραγματικού εισοδήματος και φαντασιακού είναι μεγάλη. Πιο σωστό να φύγουν έκτακτοι φόροι που φορολογούν εικονικά εισοδήματα ή εικονικές περιουσίες και να αυξηθούν οι συντελεστές στους κανονικούς φόρους αν δεν γίνεται αλλιώς. Αυτό θα βοηθήσει και στην απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας που δεν παλεύεται αλλά και στις στρεβλώσεις που δημιουργούνται στην αγορά. Είναι πιο σωστό να δούμε τα έσοδα του δημοσίου ρεαλιστικά, από το να κοιτάμε πότε θα γράψει 100στάρα στα ανείσπρακτα λες και βλέπουμε NBA.

  • ΣΟΛΩΝ avatar
   ΣΟΛΩΝ @ George N 27/09/2014 08:36:50

   Aγαπητέ George N μαζί σου . Να μειώσει τα εικονικά εισοδήματα εξισώνοντας τις αντικειμενικές με τις πραγματικές αξίες, ώστε όσοι διαθέτουν πολλά ακίνητα να δουν μια σημαντική φοροελάφρυνση και να ανεβάσει όπως προτείνεις το συντελεστή φορολόγησης όσων έχουν ακόμα ανοιχτά μαγαζιά απο το 26%π.χ. στο 36% απο το 1ο ευρώ, ούτως ώστε όσα χάσει απ' τους ιδιοκτήτες ακινήτων να τα εισπράξει απο τους μαγαζάτορες. Ετσι οχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν τα έσοδα και το πλεόνασμα. Ετσι κι αλλοιώς για το Σαμαρά η μεσαία τάξη έχει χαθεί και δεν θα τον ξαναψηφίσει...

   • George N avatar
    George N @ ΣΟΛΩΝ 27/09/2014 17:13:04

    Το σωστό πιστεύω είναι να κατέβουν οι δημόσιες δαπάνες από το 60% του ΑΕΠ που είναι σήμερα. Αν δεν θέλει η ΝΔ να το κάνει γιατί πχ πιστεύει στο τεράστιο κράτος τουλάχιστον πρέπει να φορολογεί βαριά μεν πραγματικά εισοδήματα δε και όχι φαντασιακά. Δεν είναι μόνο τα ακίνητα, αλλά τα τεκμήρια, οι φόροι πολυτελείας, οι αναδρομικοί, τα "τέλη" κτλ Η βαριά φορολογία επί πραγματικών εισοδημάτων έχει νόημα για ένα σοσιαλιστικό κόμμα, η random φορολογία για κανέναν. Στο πρώτο περιβάλλον ξέρεις ότι σε μια κερδοφορία η απόδοση θα είναι μικρότερη, στο δεύτερο ξέρεις ότι το κεφάλαιο που "επενδύεις" θα γίνει μικρότερο. Στο πρώτο έχεις μικρές επενδύσεις, στο δεύτερο αποεπένδυση.

 2. ΆλυτηΕξίσωση avatar
  ΆλυτηΕξίσωση 27/09/2014 08:23:01

  Εντάξει, όμως αυτό που εξακολουθεί να απουσιάζει, είναι μία σαφέστατη και άμεσα υλοποιήσιμη ρεαλιστική πρόταση, για το πως γίνεται η πίτα μας να μεγαλώσει ΆΜΕΣΑ, ώστε να δικαιούμαστε όλοι ικανοποιητικό για να ζήσουμε αξιοπρεπώς, κομμάτι της. Εντάξει με τα προς περιστασιακόν κατευνασμόν ψιχουλάκια των επανορθώσεων, που θ΄αφαιρέσουν ίσως κάποιο μέρος εκ των αδίκως επιβεβλημένων επιβαρύνσεων. Μετά όμως τι γίνεται; Κανείς δε θέλει να μας μιλήσει με λόγια σταράτα γι αυτό. Κι ας είναι πια το μόνο που θα δώσει προοπτική και θα βοηθήσει να ξεφύγουμε απ΄ το σύνδρομο του πανικοβλημένου ναυαγού του ευρισκόμενου εντός διάτρητης λέμβου, που πανικόβλητος τρέχει ματαίως, να επισκευάσει όσες προφτάσει απ΄τις οπές που μπάζουνε αδιάκοπα στη βάρκα νερά. Νέο γερό καράβι χρειαζόμαστε, καινούργια ρότα και την ξεκάθαρη απόφαση να ρίξουμε στη θάλασσα για πάντα αυτή την ψεύτρα τρελαμένη πυξίδα, που τόσα χρόνια επιτρέπουμε να μας σπρώχνει στα βράχια. Δεν θα΄χουμε άλλη ευκαιρία. Οι αλυσίδες πληθαίνουν. Όποιος κοροϊδεύει επιτυχώς τον εαυτό του, αυτός μονάχα δεν τις βλέπει...

 3. ΣΟΛΩΝ avatar
  ΣΟΛΩΝ 27/09/2014 08:55:07

  Αρα πάμε για εκλογές πριν τα Χριστούγεννα.

 4. costas avatar
  costas 27/09/2014 09:03:26

  Τι να το κάνω να μου αυξήσετε τις δόσεις κι οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί να παραμένουν δεσμευμένοι. Μέσα στον παροξυσμό μέτρων που πήρε αυτή η κυβέρνηση κάηκαν τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Κάνεις ρύθμιση του χρέους σου, πληρώνεις στην ώρα σου κανονικά τις δόσεις και παράλληλα το κράτος μέσα στη σοφία του σου δεσμεύει λογαριασμούς οδηγώντας σε στην παρανομία. Αν θέλετε την ψήφο μας κοιτάξτε να λογικευθείτε λίγο. Αλλιώς έχει κι αλλού πορτοκαλιές. Ο Σαμαράς άφησε Στουρνάνα & Σία να κυνηγάνε τον κόσμο με απίστευτης αυστηρότητας μέτρα και τώρα τρέχει και δεν φτάνει. Επίσης το μέτρο της αύξησης των δόσεων το ακούμε από τον Ιούλιο, έχει φτάσει Οκτώβρης κι ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Πρέπει κάποτε να καταλάβουν ορισμένοι εκεί πάνω ότι δεν έχουμε την άπειρη υπομονή.

 5. Crevettes à la provençale avatar
  Crevettes à la provençale 27/09/2014 09:54:35

  Αυτό που τώρα θα προσπαθήσει ο Πρωθυπουργός, έπρεπε να το είχε κάνει στην αρχή της θητείας του. Έτσι, θα είχε αποκτήσει νόημα και η προεκλογική υπόσχεσή του, περί επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων του μνημονίου και έτσι δεν θα διαβάζαμε σήμερα, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Public Issue. Στα τελευταία, δεν εντυπωσιάζομαι από την διαφορά των έντεκα ποσοστιαίων μονάδων και την διεκδίκηση αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από το εύρημα ότι, στο ερώτημα "ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας", το 42% απαντά "καμία από τις δύο", το 31% επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ και το 22% ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ποιος νεοδημοκράτης θα φανταζόταν ποτέ, ότι, ένα τέτοιου είδους δημοσκοπικό ερώτημα δεν θα είχε μόνη της τη Νέα Δημοκρατία αλλά θα την είχε πακέτο με το ΠΑΣΟΚ;!

  • MCA avatar
   MCA @ Crevettes à la provençale 27/09/2014 10:33:32

   Όταν οι ερωτήσεις είναι κατευθυνόμενες έχουν και τις ΄΄σωστές΄΄ απαντήσεις που εξυπηρετούν τον ερωτών. Υπάρχει περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση;

   • Crevettes à la provençale avatar
    Crevettes à la provençale @ MCA 27/09/2014 12:44:43

    1) Με ενοχλεί αφάνταστα το "πακέτο" ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, του ερωτήματος. Δεν προϋποθέτει, απαραιτήτως, δόλο του δημοσκόπου, δείχνει όμως μια κατάσταση που τείνει να παγιωθεί στην πολιτική συζήτηση και οπωσδήποτε έχει περιορισμένη δημοσκοπική αποδοχή. 2) Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, αυτό δείχνει.

    • MCA avatar
     MCA @ Crevettes à la provençale 27/09/2014 16:48:47

     Μα σκοπίμως τίθεται έτσι η ερώτηση. Εάν έθεταν την ερώτηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ ή συγκυβέρνησης με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ η μία επιλογή και την ΝΔ η άλλη , το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Φανταστείτε σύγκριση διδύμων ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Τότε θα είχαν ενδιαφέρον οι απαντήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ....

 6. danas avatar
  danas 27/09/2014 10:37:21

  Ποιές φοροελαφρύνσεις βρε παιδιά? Εδώ χανόμαστε έχει συντριβεί η μεσαία τάξη και φτωχοποιείται και είναι ελάχιστοι πλέον με το κεφάλι έξω απο το νερό. Τελείωσε η ιστορία πόσες φορές πρέπει να το πώ. Ή απειλή χρεοκωπίας απο Νδ-Σύριζα ενωμένους προς τους δανειστές ή εφαρμογή μνημονίων και στο τέλος Νικαράγουα (πόλεις ιδιωτικά φυλαγμένες λίγων Ελλήνων και πολλόων ξένων πλουσίων και απέξω το πόπολο σε διαλυμένους αστικούς ιστούς).

  • ilias avatar
   ilias @ danas 27/09/2014 23:50:10

   σωστός

 7. ΘΑΝΟΣ. avatar
  ΘΑΝΟΣ. 27/09/2014 10:54:12

  Συγχαρητήρια για το άρθρο σου αγαπητέ Φάκτωρ!

 8. GregA avatar
  GregA 27/09/2014 11:21:38

  Η λογική της ελεγχόμενης έστω σύγκρουσης κε τη τρόϊκα φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε μέρες του Σεπτεμβρίου του 2011 και σε επιβολή νέων μέτρων, όπως το ανόητο χαράτσι από τον μεγάλο κενόδοξο, τότευπουργό οικονομικών. Ξέρουμε πως λειτουργεί η τρόϊκα, αλλά και οι "αγορές", εάν επιχειρήσουμε αυτόνομη και χωρίς υποστήριξη αναζήτηση δανεικών από αυτές. Αυτό θα είναι απόλυτα καταστροφικό γιατί θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία στον Τσίπρα, όποτε και εάν γίνουν εκλογές. Αυτό το εγχείρημα θα έχει κάποιες ελπίδες επιτυχίας, εάν συνοδευθεί με άμεση προκήρυξη εκλογών. Με αυτή τη κίνηση θα δημιουργηθούν διλήμματα τόσο στους "φίλους μας" όσο και στους ψηφοφόρους. Οι "φίλοι μας" δεν θα τολμήσουν λογικά να απαιτήσουν νέα μέτρα δεδομένου ότι θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα της κάλπης και έτσι τα μέτρα θα παγιωθούν. Οι δε ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο "αντιμνημονιακές" παρατάξεις και αυτό σίγουρα θα ψαλιδίσει το προβάδισμα του Τσίπρα. Βέβαια το ιστορικό αυτών των αντιδράσεων στην Ελληνική πολιτική ιστορία είναι μάλλον απογοητευτικό για τη παράταξη. Ας θυμηθούμε το '81, όταν ο Ράλλης μοίραζε επιταγές της ΕΟΚ στους αγρότες και το ΠΑΣΟΚ πήρε +60 στις περισσότερες αγροτικές περιοχές. Εάν προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις την ώρα που οι "φίλοι μας" απαιτούν πιστότατη εφαρμογή των μέτρων, χωρίς ταυτόχρονη και άμεση προσφυγή στις κάλπες το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό. Στην θετική έκβαση αυτού του σεναρίου καταλυτικές θα είναι η άμεση αποστασιοποίηση από το ΠΑΣΟΚ και η αποκάλυψη από τον Σαμαρά των πραγματικών γεγονότων που οδήγησαν στις εξελίξεις από τον Νοέμβριο του '11, έως τον Ιούνιο του '12.

  • ΘΑΝΟΣ avatar
   ΘΑΝΟΣ @ GregA 27/09/2014 12:53:52

   Aρα σωστά λέει ο ΣΟΛΩΝ παραπάνω οτι πάμε για εκλογές πριν τα Χριστούγεννα. Αυτές οι καθαρά προεκλογικές εξαγγελίες εκεί οδηγούν. Είναι προφανές οτι η κυβέρνηση έχει φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο.

 9. rally monkey avatar
  rally monkey 27/09/2014 11:47:24

  το αισθητήριο 'κατι έπιασε' φαινεται στο ραντεβού με την 'Ανγκελα - μάλλον λεει έκανα εγώ την βρωμικη δουλειά και αυτοί έβγαλαν τον Τσίπρα επι σκηνής .. τα έχουμε πει το "'εργο ΓΑΠ" δεν ξεκινησε τυχαία..πρεπει να συνεχιστεί ..αλλά με τους σωστούς ρυθμούς .. μετά το διάλλειμα Σαμαρά για χρονοκαθυστέρηση..που δε μας άρεσε.. πάμε σφαίρα για τις "κοστολογημένες λύσεις"

 10. Ναπαίος avatar
  Ναπαίος 27/09/2014 11:54:13

  Ερώτηση γνώσης: Θυμάται κανείς την Κοινωνική Χάρτα του Σημίτη που είχε ανακοινώσει στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη του 2002 (ή 2003); Πόσο τον βοήθησε τελικά; Το να διαρρέεις επερχόμενες 'ελαφρύνσεις' την μέρα που βγαίνει μια καταιγιστική δημοσκόπηση για σένα δεν είναι 'παίρνω την κατάσταση στα χέρια μου' αλλά δείγμα απελπισίας. Επίσης, πώς είναι δυνατόν να κατηγορείς τον ΣΥΡΙΖΑ για τους κινδύνους μονομερών ενεργειών αλλά να τις κάνεις εσύ; Το πιθανότερο είναι ο κόσμος να σκεφτεί: 'Αφού και η κυβέρνηση τώρα τάζει λαγούς με πετραχήλια, σημαίνει ότι κάποια ελάφρυνση των μέτρων είναι δυνατή. Άρα γιατί να μην ψηφίσουμε αυτούς που ξέρουμε ότι θέλουν να μας δώσουν; Δηλ. τον ΣΥΡΙΖΑ'. Συνήθως η κατηφόρα μιας κυβέρνησης είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Δεν σε γουστάρει ο κόσμος, προσπαθείς κάτι να κάνεις για αυτό (πχ βάζεις τον Ντινόπουλο στην κυβέρνηση), αλλά επειδή ο κόσμος δεν σε γουστάρει και αυτό που κάνεις τελικά σε πλήττει, και προσπαθείς να κάνεις κάτι άλλο (παροχές) και πάει λέγοντας. Όσο για την σημερινή δημοσκόπηση της ΕφΣυν: Δεν την πιστεύω ως αποτύπωση του σήμερα. Νομίζω όμως ότι είναι αρκετά κοντά στο που θα βρίσκονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ σε 2 μήνες από τώρα.

 11. Συνταξιούχος avatar
  Συνταξιούχος 27/09/2014 11:59:31

  Σιγά τα ωά. Βρε τις συντάξεις και τους μισθούς θα τους αυξήσει?? ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ.........................

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Συνταξιούχος 27/09/2014 14:24:56

   Το άλλο με τον τοτό να στο σφυρίξω;

 12. Ξενητεμένος Μακεδόνας avatar
  Ξενητεμένος Μακεδόνας 27/09/2014 12:58:10

  Εξαιρετική παρουσίαση αγαπητοί φίλοι του ΑΝΤΙνιουζ. Σίγουρα αυτά είναι αναγκαία τακτικά βήματα απολύτως απαραίτητα για την ανακούφιση αλλά όχι επαρκή. Κυρίως αν είναι προεόρτια για επικείμενες εκλογές, που δεν το αποκλείω ξέροντας την κομματικά κινούμενη νομενκλατούρα που πιστεύει πως της ανήκει το κράτος. Σταθεροποίηση θα σημάνει (και) τα εξής: 1) Σταθεροποίηση των μακροοικονομικών μεγεθών αλλά όχι με την τρέχουσα πολιτική που αντί να ανακουφίζει, ευξάνει το χρέος. 2) Ανατροπή των αριθμών. Ας δούμε αναλυτικά από τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών. α) το σύνολο των κρατικών εσόδων από 95! δις το 2008 έπεσε στα 82 δις το 2014. Μείωση κατά 13! δις. β) Παρά την λιτότητα και την φτωχοποίηση 2,5 εκ. Ελλήνων, γενικά την εσωτερική υποτίμηση η οποία, όπως ακόμα ισχυρίζονται οι απολογητές της πολιτικής του εσωτερικού καννιβαλισμού, θα μας "έσωζε", μας οδηγεί σε αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών, τον ελέφαντα για τον οποίο δεν μιλκά κανείς ή μάλλον λίγοι, το σύνολο των δαπανών εξυπηρέτησης του δημόσιου χρεόυς αυξήθκαν από 65 δις το 2008 στα 87 δις το 2014. Και αυτά παρά το PSI του κ. Βενιζέλου που έβλαψε τους ομολογιούχους, τα ταμεία κ.α. 3) Τα μεσομακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα χρεωλύσια αυξήθηκαν από 26 δις και 27 δις σε 27 δις και 52! δις αντιστοίχως. Αν δεν υπάρξει σύντομα η εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής, που δεν θα εμποδίζεται από την ΕΕ, η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη, οχι καλύτερη με την παθητική συμμετοχή στην ένωση. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ανατραπούν ευρωπαϊκές πολιτικές η εφαρμογή των οποίων ευθύνονται για την βαθμιαία αποδόμηση της οικονομίας μας με τα πλαφόν στις εξαγωγές, την υποχρεώση για εισαγωγές, γενικά τις πολιτικές που ξεθεμελίωσαν την παραγωγική βάση της Ελλάδας. Όσοι δεν αγωνιστούν για να αντατραπούν αυτά, (θα) εμπίπτουν στον οριμσό του προδότη του Θουκυδίδη. 4) Οι τόκοι ελαττώθηκαν ελαφρά από σχεδ'ον 12 δις το 2008 σε 8 δις το 2014.

 13. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 27/09/2014 13:23:01

  Δυστυχώς το πολιτικό παιχνίδι θυμίζει τις "απέλπιδες" μέρες Καραμανλή του 2009, λίγο πριν την εκλογική συντριβή του Οκτωβρίου. Οι προτεινόμενες φοροελαφρύνσεις είναι ψίχουλα: περισσότερο επικοινωνιακές παρά με άμεση συνέπεια στην τσέπη του κοσμάκη. Ο Σαμαράς, από το 2012 είχε τα χέρια του δεμένα, οι αποφάσεις παίρνονται από την Τρόϊκα, ούτε τον αριθμό των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα δεν μπορούσαμε να νομοθετήσουμε χωρίς έγκριση. Φοβάμαι ότι ένας οραματιστής αρχηγός θα μείνει στην ιστορία ως φορο-διεκπεραιωτής των δανειστών.

 14. η Dimi avatar
  η Dimi 27/09/2014 13:32:28

  «Όταν είμαι σιωπηλός, έχω κεραυνό κρυμμένο εντός μου.» ~Rumi http://tinyurl.com/nn5h3xj

 15. Dorita avatar
  Dorita 27/09/2014 13:36:55

  ΕΝΦΙΑ -> 11% και συνεχίζουμε , λέμε....

 16. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 27/09/2014 14:24:42

  οταν κατεφερει καποια στιγμη να κτυπησει το μαυρο χρημα και την ασυλληπτου μεγεθους φοροδιαφυγη τοτε και φοροελαφρυνσεις θα μπορουν να γινουν κι αισθημα δικαιοσυνης θα νοιωσουμε και θα στερησει επιχειρηματα απο τη τροικα

 17. "Μανώλης Πετράκης" avatar
  "Μανώλης Πετράκης" 27/09/2014 15:16:29

  Πάντως αν κρίνουμε από την φωτογραφία η αισθητική τύπου Σύριζα κ.λπ. έχει κατακτήσει και την "κεντροδεξιά". Πάνε κάποιοι άνθρωποι να δουν / συνομιλήσουν με τον Πρωθυπουργό της χώρας σε δείπνο και απαξιούν να βάλουν ένα μονόχρωμο σοβαρό πουκάμισο, ένα σακάκι και να ξυριστούν. Ζήτημα είναι στην φωτογραφία να φοράει ένας ή δύο άνθρωποι κουστούμι με γραβάτα. Η αισθητική έχει μεγάλη σημασία ιδίως σε ένα κόμμα που θέλει λέγεται "κεντροδεξιό", "αστικό" ή "συντηρητικό" (η συντήρηση είναι καλό πράγμα καιρός να αποενοχοποιήσουμε την λέξη).

 18. η Dimi avatar
  η Dimi 27/09/2014 19:11:46

  Όταν κάποια στιγμή ο καθένας και η κάθε μία Πολίτης, καταφέρουμε ν’ αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση, μόνο τότε θ’ απολαύσουμε φοροελαφρύνσεις, οικονομική και κοινωνική γαλήνη. Ο κάθε ένας και η κάθε μία, και θέλουμε και μπορούμε να είμαστε μέρος της οικονομικής λύσης που τόσο πολύ χρειάζεται η πατρίδα μας. Συνταξιούχοι και μισθωτοί προπληρώνουν φόρους και εισφορές και υφίστανται ανάλγητες μειώσεις στο εισόδημά τους, πριν καν εισπράξουν τη σύνταξη ή, τον μισθό τους. Πολλοί φορολογούμενοι λοιποί, με την ολέθρια αντίληψη “πάντα οι άλλοι φταίνε”, (στηλιτεύουν τους άλλους για φορολογικά αδικήματα, ενώ και αυτοί το ίδιο κάνουν), το μαύρο σπορ της φοροδιαφυγής, δηλαδή, πρωτίστως, μάς έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα. Αξιώνουμε αποδείξεις πληρωμής από τους πάντες και για τα πάντα. Κι αν ο έμπορας, ο τεχνίτης κλπ, είναι “δύστροπος" και αρνείται, τον στηλιτεύουμε. Και όταν για μία εργασία, μάς ζητήσει ένα ΧΨ (Μαύρο) ποσό, ΔΕΝ πληρώνουμε επί πλέον ΦΠΑ για να πάρουμε απόδειξη. Κάνουμε του (Μαύρου) ποσού ΑΠΟΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ και το τελικό, με απόδειξη πληρωτέο ποσό, είναι ΤΟ ΙΔΙΟ με το (Μαύρο), που περιέχει το Αδήλωτο ΦΠΑ!. Στην Αμερική, η ληστεία μίας τράπεζας και η κλοπή ενός γραμματοσήμου, τιμωρούνται με την ίδια αυστηρότητα, επειδή αμφότερες θεωρούνται ότι στρέφονται κατά του Αμερικανικού Δημοσίου. Οι Αμερικανοί πολίτες, δεν έχουν μόνο δικαιώματα (όπως εμείς γαλουχηθήκαμε λανθασμένα να νομίζουμε). Έχουν και οικονομικές, πολύ σημαντικές υποχρεώσεις. Φορολόγηση έως και 35% για εταιρείες και ιδιώτες, όπως και Δήλωση των τραπεζικών λογαριασμών τους, Εκτός ΗΠΑ. Για δε το διαβόητο IRS (Internal Revenue Service), λένε: “πριν περάσετε τη πόρτα του, να ελέγξετε τον σφιγκτήρα σας”.

  • Ξενητεμένος Μακεδόνας avatar
   Ξενητεμένος Μακεδόνας @ η Dimi 27/09/2014 19:48:11

   Υπερβολές, αγαπητή Δήμη. Η Αμερική έχει σταθερό φορολογικό σύστημα -άλλαξε μόνο 4 ή 5 φορές στα 200! χρόνια- όχι 5 φορές το χρόνο που κάνουν οι αδαείς επαγγελματίες της (οικογενειοκρατικής) πολιτικής στην Ελλάδα. Έχει φοροελαφρύνσεις λογικές και, κυρίως, δεν κάνει διακρίσεις το κράτος αν είσαι φτωχός ή πλούσιος. Κυρίως όμως, δεν πράττουν στενά κομματικά όταν έρχονται στην εξουσία γιατί ξεχωρίζουν το κράτος από το κόμμα, κάτι που είναι άγνωστο στην εδώ κλεπτοκρατία και στην νομενκλατούρα της. Τέλος, υπάρχει ευρεία αίσθηση δικαιοσύνης, πράγμα που λείπει στην Ελλάδα. Τα δε τελευταία 5 χρόνια το Ελληνικό κράτος έχει περαιτέρω διαλύσει την όποια φοροσυνείδηση απέκτησαν οι Έλληνες με τις αυθαιρεσίες που αγγίζουν τα όρια του ολοκληρωτισμού. Δυστυχώς, έχεουν ξανασπείρει τους σπόρους του διχασμού. και η συσσωρευμένη κοχλαζουσα οργή δεν θα μας βγεί σε καλό. η εκατέρωθεν ρητορική αυτό δηλώνει.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ η Dimi 27/09/2014 20:19:11

   Αγαπητή Dimi έχεις απόλυτο δίκαιο,αν είχαμε ΟΛΟΙ όλα αυτά τα χρόνια πρίν την κρίση,τη σωστή και υπεύθυνη φορολογική συνείδηση σίγουρα δεν θα φτάναμε εδώ που είμαστε τώρα. Όμως σήμερα η κρίση και οι απανωτοί φόροι που μας βομβαρδίζουν ανελέητα,λές και έχουμε εγκληματήσει όλοι κατά του Κράτους,μας αναγκάζει πολλές φορές και τους ευσυνείδητους πολίτες να ζυγιζόμαστε μεταξύ της νομιμότητας και της παρανομίας απέναντι στη φορολογική δικαιοσύνη. Θα σου πώ ένα προσωπικό παράδειγμα: Πρό δύο μηνών χρειάστηκε να πάω επίσκεψη ένα μου παιδί σε δερματολόγο στην Αθήνα για κάποιο μικροπρόβλημα. Στο τέλος της επίσκεψης ρωτώντας τί οφείλω,μου λέει,αν θα κόψουμε απόδειξη,100 ευρώ,χωρίς απόδειξη 70. Περιττό να πώ ότι πρίν την κρίση δεν θα το σκεφτόμουν κάν,πάντοτε ζητούσα απόδειξη άλλωστε τις έβαζα στη φορολογική μου δήλωση. Τώρα; Αμφιταλαντεύτηκα,αλλά πλήρωσα τελικά τα 70. Με τα υπόλοιπα πλήρωσα τα καύσιμα για να πάω σπίτι μου. Σε ανάλογη περίπτωση δεν ξέρω τι θα κάνω πάλι. Δυστυχώς δεν είμαι ο μόνος και,πρός Θεού,δεν το λέω για δικαιολογία,αλλά δυστυχώς οι πολύ άσχημες περιστάσεις μας αναγκάζουν...

   • Crevettes à la provençale avatar
    Crevettes à la provençale @ Κυθήριος 27/09/2014 22:08:57

    Αν κάτσεις και σκεφτείς πόσα μέτρα έχουν θεσπιστεί, κατ' εντολή των σαϊνιών της τρόϊκας, που στερούν έσοδα στο Κράτος, θα χάσεις το μέτρημα.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Crevettes à la provençale 27/09/2014 22:13:48

     Όταν στερείται η οικογένειά μου τόσα έσοδα,πώς να κοιτάξω το κράτος;

     • Crevettes à la provençale avatar
      Crevettes à la provençale @ Κυθήριος 27/09/2014 22:21:12

      Είπαμε, τα σαΐνια, που θέλουν, λέει, και την άμεση εφαρμογή άλλων χιλίων προαπαιτουμένων! Βρε, δεν πάνε εκεί που έστειλε η Καραμανλή τον Χαρδούβελη!

  • George N avatar
   George N @ η Dimi 28/09/2014 02:26:47

   Η φορολογική συνείδηση είναι κάτι που θέλει χρόνο για να γίνει. Απαιτεί ότι θα βλέπεις και στοιχειώδη σεβασμό για τον κόπο σου. Στο ενδιάμεσο μπορεί να υπάρξουν "conflicting interests" μεταξύ συναλλασσομένων και κίνητρα για συναλλαγές μέσω ηλεκρονικοποίησης/αντικίνητρα για συναλλαγές με χάρτινο χρήμα. Το πρόβλημα είναι ότι πέρα από μείωση της φοροδιαφυγής που θα είχε πολιτικό αντίκτυπο θα περιόριζε ή θα δυσκόλευε και το μαύρο χρήμα αλλά και τα έσοδα από εγκληματικές ενέργειες. Εν δυνάμει δλδ υπάρχει ένα πολύ ισχυρό μπλοκ εναντίον τέτοιων ενεργειών. Το ίδιο ισχύει και με την ουσιαστικά αρνησιδικία αλλά και με την "πολυνομία" (αν ποτέ λέξη με το συνθετικό νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την κατάλυση του κράτους δικαίου).

 19. η Dimi avatar
  η Dimi 28/09/2014 00:21:07

  @Κυθήριος Αγαπητέ φίλε, σέβομαι τη δυσχερή θέση σου και είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ό,τι αφορά τα παιδιά, καθώς έχω χάσει ένα αγοράκι και από την απώλεια αυτή δεν πρόκειται ποτέ να συνέλθω. Για δε το οικονομικό θέμα: τα 1.70μ ύψους δικόγραφα, λένε τις αλήθειες μιάς πρωτοφανούς και απρόκλητης (με νομικό κενό) αντιδικίας μ’ έναν εντελώς άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή, αντίδικο-γίγαντα. Την οικονομική μου καταστροφή (υποθηκοφυλακεία, νομικές αμοιβές) τον απρόκλητο ηθικό διασυρμό (αν και φορολογικά ενήμερη μέχρι και το τελευταίο λεπτό, η καταχώριση του όνοματός μου στου Τειρεσία τις Μαύρες Λίστες Μεγαλοοφειλετών, επί 20 σχεδόν χρόνια, μου στερούν τη Φορολογική μου Ενημερότητα. Επί πλέον, η δική μου, ακίνητη περιουσία που απέκτησα με τη εργασία μου, συμπαρασύρεται ΚΑΙ ΑΥΤΗ από την επάρατη αντιδικία. Και το αυτοκίνητό μου, επί 20 σχεδόν χρόνια, ΔΕΝ μπορώ να το πουλήσω ούτε για 1 ευρώ, ελλείψει Φορολογικής μου Ενημερότητας. Η όλη πλεκτάνη στήθηκε από τον επί 40+ χρόνια συνεργάτη του καρκινοπαθούς πατέρα μου. Ο οποίος, περίμενε να πεθάνει ο πατέρας μου, για να στραφεί εναντίον ημών των νομίμων κληρονόμων του και να ορίσει ως δικό του κληρονόμο, τον δικό μας αντίδικο. Κερδίζοντας, όπως μάταια ήλπιζε, μία θέση στο Πάνθεον των Δωρητών του κράτους. Πρόκειται για μια τρέλα! Αμερικανοί νομικοί απόρησαν: “συμβαίνουν όλα αυτά στη χώρα που δίδαξε τον πλανήτη ευνομία και ισοπολιτεία; προσέξτε το! πρόκειται για καλοστημένο δόλο.” Είχα τόσα όνειρα γι αυτή τη περιουσία (το μεγαλύτερο μέρος της, εκτός σχεδίου αγροί) για τη δημιουργία ενός πέτρινου boutique ξενώνα 12μηνης λειτουργίας, με όλα τα δωμάτια θέα θάλασσα (νότια προάστια) και θέματα στους τοίχους από την ελληνική μυθολογία, παιδότοπο, κήπους με τρεχούμενα νερά, τα καλύτερα πρώτα της ελληνικής γαστρονομίας, θέσεις εργασίας για τη τοπική κοινωνία, εξειδικευμένο σε boutique ξενοδοχεία προσωπικό και πολλά άλλα. Και όλα αυτά τα υπέροχα, στοίχειωσαν. Και παρόλα αυτά φίλε μου, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη τελικά θα επικρατήσει. Ότι το τέρας της αρνησιδικίας θα εξοντωθεί. Ότι με τη φορολογική συνείδηση, η κοινωνική και οικονομική γαλήνη στη πατρίδα μας θα επέλθει. Καλό βράδυ.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ η Dimi 28/09/2014 11:31:11

   Σε ευχαριστώ Dimi. Το έχω πάρει το μήνυμα,εύχομαι τα καλύτερα και για σένα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.