23/09/2009 00:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκλειστικός στόχος του debate οι αναποφάσιστοιΤα debate θεσμοθετήθηκαν το 1996. Στην πρώτη τηλεμαχία που διεξήχθη τα «ξίφη» διασταύρωσαν ο Μ Έβερτ και ο Κ Σημίτης. Σε εκείνο το debate ο Κ Σημίτης είχε αναδεχθεί νικητής παρουσιάζοντας με σαφήνεια τον ευρωπαϊκό δρόμο που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα, ο Μ Έβερτ, «έχασε» στα μάτια της κοινής γνώμης. Με τις συνεχείς του ερωτήσεις στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της ελληνοτουρκικής κρίσης των Ιμίων κούρασε όσους αναζητούσαν λύσεις για όλα τα πολιτικά θέματα. O ένας κοιτούσε πίσω, την ίδια στιγμή που ο άλλος προχωρούσε μπροστά.

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε σήμερα ένα διπλό λάθος που θύμισε εκείνο το debate. Παρουσιάστηκε, αντίθετα από τον Κ Σημίτη, ασαφής για το μέλλον και επέμεινε, όπως τότε ο Μ Έβερτ, στα λάθη της διακυβέρνησης της ΝΔ κουράζοντας την κοινή γνώμη που αναζητά σαφείς προοπτικές για το μέλλον του τόπου.

Όλες οι έρευνες έχουν δείξει πως το 70% περίπου του πληθυσμού έχει ήδη επιλέξει τι θα ψηφίσει.

Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος και η δυναμική των debates δεν είναι άλλος από το να προσπαθούν να προσελκύσουν κατά βάση το κομμάτι των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών η καθ΄ όλα κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων των προσεχών εκλογών εντοπίζεται κυρίως στα αστικά κέντρα, στα μεσαία και ανώτερα αστικά στρώματα και στους σχετικά ευκατάστατους άνω των 45. Αυτοί είναι που επηρεάστηκαν, ή τουλάχιστον που θέλησαν να έχουν το debate ως ένα ακόμα κριτήριο επιλογής. Με λίγα λόγια οι άνθρωποι που θα κάτσουν στο σαλόνι τους και θα θέλουν πραγματικά να ακούσουν τα επιχειρήματα των δύο αρχηγών. 

Σε αυτό το σημείο η τακτική του Καραμανλή αποδεικνύεται (επικοινωνιακά) πολύ πιο εύστοχη από αυτή του Παπανδρέου.

Από την μία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οξύς και με συχνά χτυπήματα «κάτω από τη μέση» δεν απέφυγε τις «αγοραίες» εκφράσεις, απευθυνόμενος σε ένα κοινό πολωμένο που έχει ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσει και δύσκολα αλλάζει γνώμη.

Από την άλλη ο Καραμανλής απευθύνθηκε τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επικοινωνιακό σε αυτό ακριβώς το κομμάτι του πληθυσμού. Το πρόταγμα της υπευθυνότητας, η αμεσότητα της οικονομικής κατάστασης, η συχνή απόδοση ευσήμων σε μέτρα κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που «γοητεύουν», όσους επιζητούν συναινέσεις και συνθέσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία όμως, περιγράφουν ακριβώς ένα κοινωνικό σύνολο που θα ενδιαφέρονταν περισσότερο να παρακολουθήσει από το σπίτι του, με ηρεμία και νηφαλιότητα, μια πολιτική τηλεμαχία με σαφή προσανατολισμό και αναφορές στην πορεία της χώρας από τις 4 Οκτωβρίου και έπειτα. Ακριβώς το ίδιο κοινωνικό σύνολο, θα ήθελε να παρακολουθήσει και ένα δεύτερο debate μεταξύ των αρχηγών. Για αυτό και από τη ΝΔ το ζήτησαν στον «αέρα». Και οι αναποφάσιστοι αυτό θέλουν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Eleni avatar
  Eleni 23/09/2009 01:10:13

  Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις για την σημερινή πολύ βαρετή, για τους περισσότερους τηλεθεατές, μονομαχία. Εχουμε κουραστεί να ακούμε την ίδια κριτική από το ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες. Αυτή την κριτική την κάνω στο σπίτι μου και εγώ και ο καθένας. Αυτό που δεν μπορώ όμως να κάνω εγώ, είναι να προτείνω πως θα σώσω την κατάσταση. Δυστυχώς για πολλούς ο Καραμανλής "επικοινωνεί" πιο εύκολα με τον μέσο πολίτη και κατά τη γνώμη μου κατάφερε σήμερα να συσπειρώσει αρκετά τη βάση του. Ο Παπανδρέου έδωσε πάλι την εντύπωση ότι θα βγει και δεν θα ξέρει τι να πρωτοκάνει...

 2. αχαβαχ avatar
  αχαβαχ 23/09/2009 01:36:03

  Νομίζω ότι η κίνηση της ΝΔ για δεύτερο debate είναι λανθασμένη επικοινωνιακά. Δείχνει βεβιασμένη, δείχνει ότι είναι μόνο επικοινωνιακή αφού η αρνητική απάντηση είναι δεδομένη, υπερθεματίζει στην αρχική πρεμούρα του ΠΑΣΟΚ για debate και πλασάρεται με πολύ φθηνό λόγο ύπαρξης: για να δώσει σαφή στοιχεία ο ΓΑΠ για το τι θα κάνει (!). Ποιός είναι υπεύθυνος επικοινωνίας στη ΝΔ;

 3. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 23/09/2009 01:42:02

  @αχαβαχ ο Ρουσόπουλος!!

 4. Politikantis avatar
  Politikantis 23/09/2009 12:08:50

  O realistis Karamanlis kai o outopikos Papandreou.
  H istoria epanalamvanetai panta me ton pio tragiko tropo.
  Ante kai tin Anoixi pali ekloges...

  • tiramola avatar
   tiramola @ Politikantis 23/09/2009 13:02:30

   Ρεαλιστής?
   Το ανίκανος δεν σου κάνει?

 5. Θ.Τ. avatar
  Θ.Τ. 23/09/2009 12:23:55

  Όπως το είπες...την άνοιξη και πάλι εκλογές..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.