14/02/2009 01:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκλεισμός της Γάζας


______________________________________________________________________________________________
Στη Γάζα, οι ελλείψεις σε ευρέα καταναλωτικά προϊόντα, που στην πλειονότητά τους εισάγονται από το Ισραήλ, είναι μεγάλες. Συνεχείς ήταν οι διακοπές του ρεύματος και πριν τον πόλεμο. Το νερό είναι κακής ποιότητας και τα καύσιμα μπαίνουν λαθραία από τα υπόγεια τούνελ στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας. Οι εικόνες φτώχειας κυρίαρχες. Κύρια αιτία αυτής της κατάστασης, είναι ο τουλάχιστον επί τρία χρόνια ισραηλινός και αιγυπτιακός αποκλεισμός, από στεριά και θάλασσα, της Γάζας. Η περιπέτεια των παλαιστινίων της Γάζας δεν ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2008 με τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, αλλά εδώ και δεκαετίες. Από το 1967, οπότε προσαρτίστηκε, όπως και η Δυτική Όχθη, από τους Ισραηλινούς, όσο διαρκούσε η κατοχή των εδαφών, οι εξευτελισμοί στα ισραηλινά τσέκ πόϊντ και οι στρατιωτικές εισβολές στις πόλεις, αποτελούσαν συνήθη καθημερινότητα. Τα ίδια και στη Δ. Όχθη. Η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και εποίκων από τη Γάζα, το 2005, δεν άλλαξε ιδιαίτερα τη ζωή. Τα συνοριακά περάσματα τόσο με το Ισραήλ, όσο και με την «αδελφή» αραβική χώρα, την Αίγυπτο, που προηγουμένως ανοιγόκλειναν, έκλεισαν ασφυκτικά προ διετίας, όταν η ισλαμική Χαμάς συγκρούστηκε με την Παλαιστινιακή Αρχή, και η τελευταία εκδιώχθηκε από τη Γάζα.

Τα προϊόντα που περνούσαν ήταν λίγα. Και οι άνθρωποι, δεν μπορούσαν να βγούν στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το συνοριακό φυλάκιο με την Αίγυπτο (Ράφα), τα τελευταία χρόνια, οι παλαιστίνιοι που έβγαιναν κυμαίνονταν ετησίως μεταξύ 270 και 700 ατόμων. Ουσιαστικά δηλαδή, η Γάζα είχε μετατραπεί σε μια φυλακή για ενάμισι εκατομμύριο κόσμου, ενώ οι ανάγκες τους σε βασικά προϊόντα καλύπτονταν κυρίως από το λαθρεμπόριο που διεξαγόταν μέσω δεκάδων μικρών τούνελ στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας. Από αυτά μεταφέρονταν και κάποια όπλα. Ως επί το πλείστον ατομικός οπλισμός και όχι κάποια σημαντικά οπλικά συστήματα. Ουσιαστικά όλες σχεδόν οι ρουκέτες που έριχνε η Χαμάς και άλλες οργανώσεις στο Ισραήλ, φτιάχνονται σε μηχανουργεία (όλες τις εγκαταστάσεις -βιοτεχνίες- όπου υπήρχαν κάποιες μηχανές, οι ισραηλινοί τις βομβάρδισαν) και αποτελούν απόλυτα ερασιτεχνικές κατασκευές. Το γεγονός άλλωστε, ότι από τις «ρουκέτες» της Χαμάς, επί οκτώ χρόνια, σκοτώθηκαν περί τους 20-30 ισραηλινούς και από τις ισραηλινές βόμβες μέσα σε τρεις εβδομάδες σκοτώθηκαν 1500 παλαιστίνιοι, το αποδεικνύει.

Φωτογραφίες.

- Με σειρά από Ζέπελιν οι ισραηλινοί παρακολουθούν κάθε κίνηση καθ' όλο το μήκος των ισραηλινών συνόρων με τη λωρίδα της Γάζας.

-Βομβαρδισμένα στην παραλία της πόλης της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι και πριν τον πόλεμο δεν τολμούσαν να βγούν ούτε για να ψαρέψουν εξαιτίας του φόβου των ισραηλινών περιπολικών. Πολύ περισσότερο τώρα που τους πυροβολούν εν ψυχρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.