#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/05/2008 10:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκαταστάθηκε και η «ενότητα» της εκκλησίας

Οι σημαδιακές ημερομηνίες στην ιστορία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως φαίνεται πως πέφτουν Μάιο. Στις 29 Μαΐου 1453, έπεσε η Πόλη. Στις 9 Μαΐου του 1998 ενθρονίστηκε ο μακαριστός Χριστόδουλος και άρχισε μια αδυσώπητη σύγκρουση με το Πατριαρχείο, απότοκοι της οποίας ήταν η «βαβυλιάδα» και τα αίσχη που έγιναν στα Ιεροσόλυμα. Δέκα χρόνια αργότερα, ακριβώς την ίδια ημερομηνία (9 Μαΐου του 2008), ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος τα «διέγραψε» όλα αυτά επισκεπτόμενος στην Κωνσταντινούπολη τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο «επαναβεβαίωσε» την ενότητα της εκκλησίας.

Με την ευκαιρία διαβάστε έναν ενδιαφέρον δημοσίευμα στον Lupus Cynodictus με τίτλο, «Το εξώγαμο παιδί του Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά κόσμον Δημήτρη Χ. Αρχοντώνη». Δείχνει και ένα ευτυχισμένο οικογενειακό στιγμιότυπο, του κ. Δημήτρη Αρχοντώνη, που δημοσίευσε πριν από χρόνια η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ (εδώ) το οποίο μπορεί να είναι βέβαια και προϊόν της τουρκικής προπαγάνδας. Το αναφέρω επειδή η σημείωση με την οποία συνοδεύει ο Lupus το δημοσίευμα είναι όλα τα λεφτά: «Στην Ελλάδα, παρά την τότε διαμάχη Πατριαρχείου-Αρχιεπισκοπής, το ζήτημα έγινε ελάχιστα γνωστό χάρις στην αξιοπρέπεια και μεγαλοψυχία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου». Και ότι και να μου πείτε, δεν του φέρθηκαν με την ίδια μεγαλοψυχία.

Έχω επίσης μείνει με την απορία: τελικά τι έγινε πριν από εκείνη την μοιραία Τρίτη της 29ης Μαΐου 1453, όταν  Μωάμεθ ο Β' πήρε την Πόλη. Συνεργάστηκε μαζί του το πατριαρχείο επειδή προτιμούσε λέει το «τουρκικό σαρίκι από την παπική τιάρα»;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αχ. Χεκίμογλου avatar
  Αχ. Χεκίμογλου 12/05/2008 11:32:03

  Την περίοδο της Αλώσεως, ο πατριαρχικός θρόνος ήταν κενός.

  Η πολιτική του Κωνσταντίνου ΙΑ είχε ως σταθερό άξονα την ένωση των εκκλησιών και την σύμπραξη των Φράγκων στον αγώνα κατά των Οθωμανών.

  Ήδη, όμως, από τους προηγούμενους αιώνες, το μεγαλύτερο τμήμα του Κλήρου έδειχνε σαφή προτίμηση προς τους Οθωμανούς.

  Η σύγκρουση ενωτικών και ανθενωτικών, αλλά και η κατάρρευση της αυτοκρατορίας είχε αφήσει το Πατριαρχείο ακέφαλο.

  Μάλιστα, λέγεται ότι ο τελευταίος εσπερινός που έγινε στην Αγία Σοφία, πραγματοποιήθηκε με το Καθολικό και όχι με το Ορθόδοξο Τυπικό.

  Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Γεννάδιος Σχολάριος συνομώτησε για την είσοδο των πολιορκητών στην πόλη.

  Το βέβαιον είναι ότι την επομένη της Αλώσεως ανέλαβε Πατριάρχης.

  Στην είσοδο του Πατριαρχείου, υπάρχει ψηφιδωτό που δείχνει τον Γενάδιο να παραδίδει την πόλη στον "Σουλτάνο Ανατολής και Δύσης και Αυτοκράτωρα των Ρωμαίων" (sic), Μωάμεθ τον Β'.

  Υπό μία έννοια, ο Γεννάδιος έβαλε τα θεμέλια ούτως ώστε το Πατριαρχείο να μετατραπεί σε ένα τύποις υφυπουργείο εσωτερικών επί χριστιανικών θεμάτων και να επιβιώσει μέσα στους αιώνες.

  Υπό μία άλλη σκοπιά, Ο Γεννάδιος έδρασε προδοτικά.

  Η ερμηνεία της θέσης του είναι, σαφώς, ζήτημα οπτικής.

 2. "το μώλυ" avatar
  "το μώλυ" 12/05/2008 15:02:29

  ΙΣΤΟΡΙΑ = ΓΝΩΣΗ, στα αρχαία ελληνικά, bro'!


  «Έ λ λ η ν ων τηι φωνήι, (αν και μιλάω ελληνικά), ουκ αν π ο τ έ φαίην (ποτέ δεν θα έλεγα) Έ λ λ η ν είναι, δια το μη φρονείν ΩΣ ΕΦΡΟΝΟΥΝ ποτέ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, αλλ’ από της ιδίας μάλιστα θέλω ονομάζεσθαι δόξης (= αλλά από την δικιά μου δοξασία- Δόγμα- φρόνηση θέλω να ονομάζομαι). Και ει τις έροιτό με τις ειμι, (κι αν κάποιος με ρωτούσε τι είμαι), αποκρινούμαι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είναι», Γεννάδιος Σχολάριος,
  (Πώς «εφρόνουν ποτέ οι Έλληνες», -άραγες;)

  «Rabbi (Ραβίνος) Louis Finkelstein confirms (επιβεβαιώνει) what the eminent (εξέχων) Rabbi Adolph Moses states (καταθέτει) in his great classic “Yahvism, and Other Discourses”, (Ιαχβεδισμός, και άλλες πραγματείες”), in collaboration (συνεργασία) with the celebrated (τιμημένο) Rabbi H.G. Enlow, published (εκδοθέν) in 1903 by the Louisville Section of the Council of Jewish Women (Συμβούλιο Ιουδαίων Γυναικών), in which Rabbi Adolph Moses, on page 1, states (δλώνει):
  “Among the innumerable misfortunes which have befallen…the most fatal in its consequences is the name Judaism… It was Flavius Josephus, writing for the instruction of Greeks and Romans, who coined the term Judaism, in order to pit it against Hellenism… by Hellenism was understood the civilization, comprising language, poetry, religion, art, science, manners, customs, institutions, which…had spread from Greece, its original home, over vast regions of Europe, Asia and Africa”», “The truth about Khazars”, (= Απ’ όλες τις αμέτρητες συμφορές που ενέσκηψαν .. η πιο ολέθρια στις συνέπειές της είναι το όνομα “ιουδαϊσμός” .. Ήταν ο Φλάβιος Ιώσηπος, γράφοντας προς ενημέρωση/εκπαίδευση των Ελλήνων και των Ρωμαίων, αυτός που έπλασε τον όρο “ιουδαϊσμός, με σκοπό να τον αντιπαραθέσει στον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ…

  Με το “ΕΛΗΝΙΣΜΟΣ” γινόταν κατανοητός ο π ο λ ι τ ι σ μ ό ς που περιλάμβανε- περιείχε- περιέκλειε- συνίστατο από ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΙΗΣΗ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΤΕΧΝΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΡΟΠΟΥΣ, ΗΘΗ, ΘΕΣΜΟΥΣ, τα οποία…είχαν εξαπλωθεί από την Ελλάδα, τον αυθεντικό τόπο καταγωγής τους, σε αχανείς περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής”), “Η αλήθεια για τους Χαζάρους”, Benjamin H. Freedman

  «ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΟΣ Ο ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΥΙΟΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ Σ Ο Φ Ι Α Ν», Σοτάχ 49β, Βαβυλωνιακό Ταλμούδ

  «Υπάρχουν πέντε βασικές διαφορές μεταξύ ελληνικής και ιουδαιο-χριστιανικής «αλήθειας», (σ.σ. με πρώτη την ελληνική θέση): (1) Θεός εντός και εκτός κόσμου έναντι Θεού εκτός κόσμου, (2) εκούσια κάθοδος της ψυχής στο υλικό επίπεδο έναντι ακούσιας πτώσης της, (3) μετενσάρκωση της ψυχής μέχρι τελικής της εξιλέωσης έναντι μιάς και μοναδικής ενσάρκωσής της με ανταποδοτική κατάληξη στον Παράδεισο ή στην Κόλαση, (4) μη ανθρωποκεντρική δημιουργία (ο κόσμος δεν πλάστηκε για τον άνθρωπο) έναντι ανθρωποκεντρικής δημιουργίας (ο κόσμος πλάστηκε για τον άνθρωπο) και, τέλος (5) επιδίωξη ΟΜΑΔΙΚΗΣ α ν έ λ ι ξ η ς έναντι ΑΤΟΜΙΚΗΣ σ ω τ η ρ ί α ς», «Η αρχαιοελληνική Πρόκληση», Αντ. Κονταράτου.

  (Από τα παραπάνω, είναι αυτονόητο το «γιατί» το να καλείσαι Έλληνας = να έχεις ελληνική παιδεία, να ενστερνίζεσαι, δηλαδή, την ελληνική Κοσμο-θεωρία Κοσμο-ειδώλου, σ’ αντιδιαστέλει και σ’ αποκλείει,- ταυτόχρονα, αυτόματα κι αυτόχρημα-, από το να είσαι ή να δηλώνεις και Έλληνας και Μονοθειστής. Εκτός ΑΝ, κ. Πλεύρη, κ. Γεωργιάδη, κ. Λιακόπουλε και σια μεγαλοϊδεατιστών …ελληνοχριστιαναράδων, είσαι πράκτωρ = εισπράκτωρ, ή αδαής, ή βλαξ! «Διαλιεεέχτε!, it’s up to you»!).

  «ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΕΥΘΗΚΕ
  ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Σ Ο Φ Ι Α Σ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»,
  Ά γ ι ο ς Εφραίμ, ο …Σύρος

  «Τους γουν δυσεβείς και αλάστορας Ελληνιστάς
  και πυρί
  και σιδήρω
  και ύδατι
  και πάσι τρόποις
  εξαγάγετε της παρούσης ζωής!

  Ράβδιζε,
  είργε (φυλάκιζε),
  είτα γλώσσαν αφαίρει,
  είτα χείραν απέτεμνε,
  και -αν και ούτω μένη κακός-,
  θαλάττης πέμπε βυθώ!!!», ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΣΧΟΛΑΡΙΟΣ

  *

  «ΜΕΙΖΩΝ ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ
  ΑΠΑΙΤΕΙ
  ΜΕΙΖΟΝΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ»,

  (R. F. Lifton, “Thought Reform and the Psychology of Totalism”, 1961, σελ. 454)

 3. Αθανάσιος Ι. avatar
  Αθανάσιος Ι. 12/05/2008 20:54:12

  Ερώτηση αφόρα μόνο την Ελλαδική Εκκλησία η και τους παλαιοημερολογίτες ?
  Αν ναι θα περιμένουμε και την αναγνώριση της ανεξάρτητης εκκλησίας Τον Σκοπιών από τον Βαρθολομαίο .

 4. Christo avatar
  Christo 12/05/2008 22:15:08

  Στις 29.5.08 συμπληρώνονται 555 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
  555 χρόνια, πέμπτος μήνας, ημέρα Πέμπτη.

 5. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 12/05/2008 23:00:36

  Τι λέτε ρε παιδιά τώρα, μας δουλεύετε; 2 μέρες μετά την Άλωση, πιάσαν τον Γεννάδιο οι Οθωμανοί και τον έκλεισαν στη φυλακή. Μιλάμε για τέλη Μαΐου σωστά; Τον Δεκέμβριο βγήκε από τη φυλακή και τον Ιανουάριο εκλέχτηκε Πατριάρχης από τη Σύνοδο. Μην αναμασάτε την προπαγάνδα των αρχαιόθρησκων παρακαλώ.

  Επίσης, το "Έλλην" και ειδικότερα το "Ελληνίζων" ήταν ταυτότημο με το "ειδωλολάτρης". Δεν υπήρχαν εθνικές ταυτόττηες τότε...

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 13/05/2008 14:15:46

  Για τον Βαβύλη έφταιγε ο Χριστόδουλος;
  Μην τρελλαθούμε τελείως!
  Υπάλληλος τής ΕΥΠ ήταν, με διεθνείς διασυνδέσεις.
  Τον καταζητούσε η Interpol κι αυτός μπαινόβγαινε ελεύθερα στο Ισραήλ, που απλός τουρίστας είσαι και οι Ισραηλινοί συνοριακοί σου ψήνουν το ψάρι στα χείλη (πού πήγες, ποιον είδες, γιατί ήρθες) όταν μπαίνεις ή βγαίνεις από την χώρα τους.
  Ενοχλούσε ο Χριστόδουλος και του έστησαν παγίδα.

 7. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 13/05/2008 20:00:41

  Ο Βαβύλης είχε διπλωματικό διαβατήριο από το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών.

  Πέστα Στέργιε.

 8. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 13/05/2008 21:49:15

  Ο ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΡΕεεεεεε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.