27/11/2008 23:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκαλύψεις για την Μονή Τοπλού

Αποκαλύψεις για το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης Μανόλη Χριστοδουλάκη σχετικά για τις δραστηριότητες της Μονής Τοπλού και του ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή», «υπό την ανοχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ» κάνει το «Ποντίκι». Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα:

Το ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» λειτούργησε ως βιτρίνα για να κάνει μπίζνες το μοναστήρι.

Διαχειρίστηκε με μπακαλίστικη λογιστική δισεκατομμύρια δραχμές για να κερδίσει στα δικαστήρια την κυριότητα της έκτασης - φιλέτο των 26.000 στρεμμάτων.

Παραχώρησε την επίδικη έκταση στην αγγλική εταιρεία Loyalward την οποία το μοναστήρι δεν μπορούσε να ελέγξει οικονομικά, απλώς επειδή η ίδια ήταν οικονομικά ανύπαρκτη.

Το Ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή», που μερίμνησε για την αρπαγή της έκτασης από το Δημόσιο προκειμένου να ανοίξει τις τουριστικές δουλειές στην περιοχή, συστάθηκε επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη

Στο πρώτο ΔΣ της Loyalward Limited που συστήθηκε το 1991 με αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση των 26 χιλιάδων στρεμμάτων τοποθετήθηκε ο Andrian Kyriazi, Ελληνοαυστραλός χρηματιστής και τραπεζίτης, πολύ γνωστός στο Λονδίνο και  «στενός φίλος» της οικογένειας Μητσοτάκη. Ο οποίος ωστόσο αποχώρησε από την εταιρεία την περίοδο 1999-2000.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 28/11/2008 00:04:34

  αυτός που τα χωνει στον καχριμακη που βρισκεται??

 2. George avatar
  George 28/11/2008 01:39:21

  Ε Δ Ω !!!!!!!

  Εφτασε η ώρα του Καρχιμάκη. Ο Σανιδάς διέταξε επείγουσα προκαταρκτική για τη Μονή Τοπλού.

  ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ ΤΩΡΑ;;;;;


  Θέμα: «Οι αντιφάσεις και η διγλωσσία της Νέας Δημοκρατίας υπονομεύουν την σημαντικότατη επένδυση βρετανικής εταιρίας για την πραγματοποίηση του Έργου στον Κάβο Σίδερο, τη δημιουργία του μεγαλύτερου σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος της Ελλάδας στη Σητεία της Κρήτης»

  Όπως προφανώς γνωρίζετε, η σύνθετη επένδυση που σχεδιάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς επενδύσεις που έχουν προταθεί στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη γενικότερα, έχει φτάσει στην τελική ευθεία. Πρόκειται ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τουριστικού συγκροτήματος της Ελλάδας στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Σητείας της Κρήτης που θα δημιουργήσει περισσότερες από 3000 νέες θέσεις εργασίας. Αφορά στη δημιουργία ενός τεράστιου πόλου προσέλκυσης τουρισμού ποιότητας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, δυναμικότητας 7000 κλινών καταμερισμένων σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών. Για την πραγματοποίηση του έργου, που θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια, η βρετανική εταιρεία Minoan Group Plc, πρώην Loyalward, θα προχωρήσει σε ήπια αξιοποίηση έκτασης 25.000 περίπου στρεμμάτων, η οποία ανήκει στη Μονή Τοπλού και την οποία διαχειρίζεται το Ίδρυμα Παναγίας Ακρωτηριανής. Η προβλεπόμενη δόμηση δεν θα ξεπεράσει το 3% του συνόλου της έκτασης, ενώ θα λειτουργήσει πρόγραμμα διαχείρισης και ανακύκλωση των υδάτινων αποθεμάτων και πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χλωρίδας της έκτασης.

  Η σημαντικότατη αυτή επένδυση αναμένεται να ενισχύσει κατά πολύ τον τουρισμό της Σητείας, αλλά και του νομού Λασιθίου γενικότερα, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και μέσα από την οικονομική ανάπτυξη που θα προκαλέσει, να αναβαθμίσει συνολικά το επίπεδο ζωής του τοπικού πληθυσμού. Για το λόγο αυτό έχει την υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής.

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά την έναρξη της θητείας του εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής του έργου αυτού, που είχε ουσιαστικά ολοκληρώσει και δρομολογήσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η Νέα Διακυβέρνηση ενθαρρύνει έντονα τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Κι όμως εδώ και λίγο καιρό, με ερωτήσεις του Βουλευτή Ρεθύμνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Κεφαλογιάννη προς τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά και προς τον Πρωθυπουργό, αμφισβητείται έντονα η σκοπιμότητα του έργου αυτού δημιουργώντας πρόβλημα στην πορεία και εξέλιξη του Έργου.

  Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία, εμφανίζεται με διπλή γλώσσα, δημιουργώντας ανασφάλεια σε όλους του ενδιαφερόμενους και στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του Νομού, που αναμένουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της εν λόγω επένδυσης. Μιας επένδυσης που βρίσκεται στην τελική ευθεία και που ο κ. Κεφαλογιάννης υπονομεύει με τη στάση του και τη συστηματική αμφισβήτησή του θέτοντας σε κίνδυνο το μεγαλύτερο τουριστικό έργο που έχει σχεδιαστεί ποτέ στο Νομό Λασιθίου και σε ολόκληρη την Ελλάδα και που αναμένετε να ενισχύσει σημαντικότατα τον τουρισμό του νησιού προσφέροντας πολύτιμες θέσεις εργασίας στον πληθυσμό της ακριτικής αυτής περιοχής.

  Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:

  1. Ποια είναι τελικά η θέση της Κυβέρνησής σας στο θέμα του Έργου Κάβο Σίδερο;

  2. Σε τι αποσκοπεί η διττή γλώσσα με την οποία εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία; Μήπως στην υπονόμευση του μεγαλύτερου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα;

  3. Δεν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ευθύνης της Κυβέρνησης και των Υπουργείων σας να τοποθετηθούν άμεσα, χωρίς χρονοτριβή και με σαφήνεια σχετικά με ένα τόσο σοβαρό θέμα, από το οποίο σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται η ανάπτυξη της περιοχής της Σητείας και η ευημερία των κατοίκων της;

  4. Δεν συνιστά τεράστια ανευθυνότητα η δημιουργία ασάφειας και ανασφάλειας και τελικά η υπονόμευση ενός διεθνούς προβολής έργου, τόσο κρίσιμου για την τουριστική ανάπτυξη, από μία Κυβέρνηση που προεκλογικά εμφανιζόταν υπέρμαχος της οικονομικής ανάπτυξης των ακριτικών περιοχών και της εν γένει ενίσχυσης του τουρισμού στη χώρα μας;

  5. Ποια είναι η θέση που λαμβάνετε απέναντι στις υπονομευτικές θέσεις του Βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος απ' ό,τι συζητείται δεν απέστειλε τυχαία τις επιστολές υπονόμευσης της επένδυσης στον Πρωθυπουργό, ούτε κατέθεσε τυχαία ερώτηση στη Βουλή για να υπονομεύσει την επένδυση;

  6. Με ποιο τρόπο προτίθεστε να αποδοκιμάσετε τις υπονομευτικές ενέργειες του Βουλευτή του κόμματός σας;

  Ο ερωτών Βουλευτής

  Μιχάλης Καρχιμάκης


  http://www.pasok.gr/portal/gr/koin-omada/5000035/29555/3/1/showdoc.html

 3. Kamarieris avatar
  Kamarieris 28/11/2008 06:55:55

  Καλά, είχε προηγηθεί η ΑΥΓΗ, αλλά εσύ δεν τη διαβάζεις.

 4. zapata avatar
  zapata 28/11/2008 08:46:09

  Πείτε στον Καρχιμάκη, έχουμε και τη μονή Μεγίστης Λαύρας που κατέκλεψε το μισό νησί της Σκύρου. θα κάνει ερώτηση και για αυτό ή θα τον μαλώσει ο δικηγόρος της μονής, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Εύβοιας και μέλος της εξεταστικής επιτροπής(!!!) για το Βατοπέδιο?

 5. noname avatar
  noname 28/11/2008 10:52:16

  Aληθεύουν, όσα λέγονται και συσχετίζουν την κατασκευαστική εταιρία του Μπόμπολα, με το έργο αυτό, ή αποτελούν ανυπόστατες φήμες;

 6. Lakis, Spain avatar
  Lakis, Spain 28/11/2008 14:24:12

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!

  Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Κώστα Αϊβαλιώτη σχετικά με την έλλειψη έργων στο λιμάνι της Σάμου.

  Και ποια ήταν η απάντηση;

  Ότι τα έργα στο λιμάνι του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

  Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση:

  «Σε απάντηση του αριθμ. πρωτ. 3955/01-9-2008 εγγράφου σας με το οποίο μας διαβιβάσθηκε ερώτηση των Βουλευτών κ. κ. Κ. Αϊβαλιώτη και Β. Αποστολάτου, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από το Λιμενικό Ταμείο Νομού Σάμου για την ένταξη μελετών των έργων κατασκευής επιβατικού και εμπορικού σταθμού στο λιμένα Σάμου στο πρόγραμμα Interreg III Ελλάδα – Τουρκία και στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου δεν καρποφόρησαν, λόγω μη εκπλήρωσης κριτηρίων από πλευράς της Τουρκίας και έλλειψης σχετικών πιστώσεων»

 7. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 28/11/2008 22:43:10

  Ζησε Μαο μου να φας Τριφυλλι !

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.