#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/12/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκαλύπτεται το κρυφό Μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ 

 

Προαναγγελία νέας θύελλας για μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, ακίνητη περιουσία, επιχειρήσεις και ιδιωτική κατανάλωση αποτελούν οι επισημάνσεις και οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και το οποίο συνοδεύει την επικύρωση του 6ου Μνημονίου.

 

Η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη συμφωνήσει με την Τρόικα από τις 31-10-2011 πρόσθετα επώδυνα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αποτυχία των προηγούμενων Μνημονίων και να αντισταθμιστεί η «μαύρη τρύπα» των 5,5 δισ. ευρώ στο έλλειμμα του 2011 που θα κληροδοτηθεί στον Προϋπολογισμό του 2012.

 

 

Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΔΝΤ παρουσιάζονται οι δεσμεύσεις που ανέλαβε στα τέλη Οκτωβρίου 2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:

* να προχωρήσει εντός του 2012 σε καταργήσεις απαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και στον ΦΠΑ, σε κατάργηση αφορολόγητου ορίου και σε αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα,

* να επιβάλει μειώσεις μισθών στους στρατιωτικούς, στους αστυνομικούς, στους δικαστές και τους λοιπούς δημόσιους λειτουργούς,

* να περικόψει εκ νέου συντάξεις, εφάπαξ, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, καθώς και παροχές Υγείας.

Το ΔΝΤ αποκαλύπτει επίσης ότι ενδέχεται να επανεξεταστεί και το επίπεδο του κατώτατου μισθού, το οποίο, όπως αναφέρει, έχει αυξηθεί και είναι σχετικά υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες.

Έμειναν πίσω
Το Ταμείο επισημαίνει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν, όπως είναι η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης, η εγκατάσταση ελεγκτών στα υπουργεία για τον έλεγχο της δημοσιονομικής διαχείρισης, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εφαρμογή του θεσμού των επιχειρησιακών συμβάσεων και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

 

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση:

 

* Οι έλεγχοι των φορολογουμένων με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη περιουσία έχουν μείνει πίσω και δεν ακολουθούν το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.

 

* Οι δεσμεύσεις που αφορούν στη βελτίωση της δημοσιονομικής διοίκησης υλοποιούνται αργά. Η δημιουργία νέων Διευθύνσεων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ο διορισμός μόνιμων ελεγκτών διαχείρισης στα αρμόδια υπουργεία έχουν βυθιστεί σε σημαντικές διοικητικές καθυστερήσεις.

 

* Τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων προχωρούν, αλλά οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου γίνονται με αργό ρυθμό. Τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ανήλθαν σε 390 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, σημαντικά χαμηλότερα από τα αναμενόμενα των 1,7 δισ. ευρώ. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχει αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες στις αγορές, με τις τιμές αρκετών δημόσιων επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων να έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 50% από την έναρξη του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Ο στόχος των 50 δισ. έχει διατηρηθεί, αν και πλέον προβλέπεται να επιτευχθεί δύο χρόνια αργότερα, έως το 2017. Για να επιτευχθούν οι στόχοι, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης να προσθέσει στοιχεία ενεργητικού εάν χρειαστεί (μεταξύ των οποίων και επιπλέον μετοχές εισηγμένων εταιριών του Δημοσίου), αναφέρεται σχετικά.

 

* Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι η νομοθέτηση των σχετικών ρυθμίσεων δεν ακολουθείται και από την εφαρμογή τους, δηλαδή επειδή πολλές ρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται! Δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, δεν έχουν αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα

 

«Βαθύ» το μαχαίρι

 

Το ΔΝΤ κάνει, επίσης, λόγο για ένα σημαντικό λάθος στη συνταγή δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε: το γεγονός ότι η μείωση των μισθών ήταν μεγαλύτερη της απαιτούμενης! Επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τη μεγάλη δημοσιονομική σύγκλιση που απαιτείται με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο αν δεν αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Συμπληρώνει επίσης ότι ο δημόσιος τομέας παραμένει υπερβολικά μεγάλος. Το ΔΝΤ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

* Η ανεργία θα φτάσει το 19% το 2012 και το 19,5% το 2013.

* Η ύφεση θα είναι βαθύτερη από αυτήν που προβλέπει η κυβέρνηση καθώς θα φθάσει το 6% φέτος και το 3% το 2012.

* Το κενό ανταγωνιστικότητας της χώρας θα χρειαστεί περισσότερο από 10 χρόνια για να καλυφθεί. Κι αυτό διότι η όποια βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας έχει προέλθει από τη μείωση των μισθών και όχι από την απαιτούμενη βελτίωση της αποδοτικότητας.

* Τα έσοδα του Προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης του 2011 θα έχουν απόκλιση 3 δισ. ευρώ και θα διαμορφωθούν σε 87,9 δισ. αντί για 91,9 δισ. της αρχικής πρόβλεψης. Ταυτόχρονα τα έξοδα θα κινηθούν στα 98,8 δισ. ευρώ.

* Οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι μειώσεις μισθών αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του κονδυλίου μισθοδοσίας από τα 27,2 δισ. ευρώ το 2012 στα 19,2 δισ. ευρώ το 2014 και στα 20,6 δισ. ευρώ το 2015. Το ΔΝΤ κάνει λόγο για σχεδιαζόμενη μείωση των υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης κατά 150.000 έως το 2015 (το 22% του προσωπικού).

* Τα κοινωνικά επιδόματα θα υποστούν επίσης μεγάλες περικοπές. Αναμένεται να διατίθενται γι’ αυτά 43,4 δισ. ευρώ το 2015 αντί για 48,8 δισ. ευρώ το 2009.

Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ 14/12/2011 07:51:20

  ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΡΑ. ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΕΛΙΚΑ; Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ.

 2. Αλεξανδροπούλου Ιωάννα avatar
  Αλεξανδροπούλου Ιωάννα 14/12/2011 10:13:42

  Ολοι σχολιάζουν καθισμένοι στους καναπέδες τους, ή προστά από τους υπολογιστές , και την τηλεόραση ,βλέποντας μία κυβέρνηση από ανίκανους ρουφιάνους μαριονέτες της Παγκόσμιας Τάξης να μας μικραίνει τη ζωή μας λίγο-λίγο , να μας εκβιάζει απρόκλητα , να μας φοβίζει, να μας εξαπατά, με το ψεύτικο χρέος και τίποτα ουσιαστικό να μην γίνεται.Κάποιες κινήσεις πολιτών γίνονται αλλά ουσιαστικά η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Μία κοινωνία ,η Ελληνική νοσεί , άνθρωποι- και όχι αριθμοί - απολύονται , οι ηλικιωμένοι ασθενούν και πεθαίνουν γιατί το σύστημα υγείας - έτσι όπως το έκαναν- μόνο ταλαιπωρία τους προσθέτει στα τελευταία χρόνια της ζωής τους, με κομμένες συντάξεις 400 και 300 ευρώ.
  Οι Ελληνες ήταν πάντοτε σοφοί και νοικοκύρηδες στην οικογένειά τους, στα σπίτια τους , σαν λαός έχουμε ελατώματα και προτερήματα αλλά όπου κι αν μετανάστευαν , εργάζονταν , πρόσφεραν και ήταν αξιοπρεπείς. Δεν αξίζουμε τώρα στο τέλος τέτοια αντιμετώπιση .
  Εκκληση, ας μην αφήσουμε άλλο τους ανίκανους να κάνουν περιουσία
  εκμεταλλευόμενοι τη ίδια μας τη ζωή με τη δικαιολογία του χρέους !!! .

 3. Περίεργος avatar
  Περίεργος 14/12/2011 10:50:22

  ???????????????

  Το ΔΝΤ κάνει, επίσης, λόγο για ένα σημαντικό λάθος στη συνταγή δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε: το γεγονός ότι η μείωση των μισθών ήταν μεγαλύτερη της απαιτούμενης!

  ??????????????

  Εδώ υπάρχει κάτι που πργματικά δεν καταλαβαίνω!!

 4. Δημήτρης Παπαγάλος avatar
  Δημήτρης Παπαγάλος 14/12/2011 10:57:36

  Να δω πότε θα ξεσηκωθεί ο Ελληνικός λαός και θα τους πάρει "μέτρα" για το τελευταίο τους κουστούμι...

 5. AVIATOR avatar
  AVIATOR 14/12/2011 14:45:02

  Κάθε μέρα που περνά είναι πλέον αναμενόμενο, να μαθαίνουμε για προδοτικές στάσεις, όχι μόνο των κυβερνητικών υπουργών και βουλευτών, αλλά όλων των δούλων του συστήματος, που είναι διεσπαρμένοι σε όλα τα κόμματα (βουλευτές) και σε όλα τα ΜΜΕ (δημοσιογράφοι). Είναι θέμα χρόνου η εκτόνωση με τη μορφή λαϊκής επανάστασης.... Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουμε και τρομάζουμε να εικάσουμε είναι γιατί η ΝΔ δεν κάνει κάτι γι αυτό, παρά μόνο το διοχετεύει σε blogs προς απλή ενημέρωση, και φυσικά εξαγρίωση, των ήδη εξαγριωμένων πολιτών. Γιατί;;;;

 6. factorx avatar
  factorx 14/12/2011 14:57:51

  Καλά νομίζεις ότι η ΝΔ το ...διοχέτευσε; Συγνώμη, αλλά είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Δημοσιογραφική δουλειά είναι

  • AVIATOR avatar
   AVIATOR @ factorx 14/12/2011 20:52:28

   Καταρχάς, το "εκτός τόπου και χρόνου" σε μία "σοβαρή" συζήτηση είναι λίγο αδόκιμο. Αντιπαρέρχοντάς το εξηγώ, πως αυτό που εννοώ είναι, δεδομένου ότι στην παρούσα ιστοσελίδα γίνεται μία γόνιμη κουβέντα πάνω σε έγκυρη ενημέρωση, πρώτα για το καλό της πατρίδας και ακολούθως για το καλό της ΝΔ και του Σαμαρά, το καθιστά άμεσα προσκείμενο προς τη ΝΔ και τον Σαμαρά. Εκτός κι αν τόσο καιρό που το παρακολουθώ κάνω λάθος. Μιας και γράφουν σ' αυτό πρόσωπα του πολύ κοντινού περιβάλλοντος το αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άρα, σίγουρα παρακολουθείται στενά από τους ίδιους ρωτώ, γιατί είμαστε αναγκασμένοι "μόνο" να ενημερωνόμαστε για "αμαρτωλά" γεγονότα, και να μην βλέπουμε αντίστοιχες καταγγελτικές ενέργειες από τη ΝΔ;;; Γιατί;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.