#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/11/2011 14:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκαλύπτεται το βρόμικο παιχνίδι με τα CDSΤο δημοσίευμα που ακολουθεί είναι των New York Times
Τακτικές εκφοβισμού στην Ελλάδα (Scare Tactics in Greece)
 Την ώρα που βαθαίνει η κρίση χρέους της Ευρώπης, οι τραπεζίτες πιέζουν τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να υποστούν μεγάλες απώλειες.

Επικεφαλής των πιέσεων αυτών είναι η γαλλική BNP Paribas, που προσελήφθηκε από την κυβέρνηση της Αθήνας για να πείσει τους διεθνείς επενδυτές να χάσουν το μισό της αξίας των επενδύσεών τους.

Στα χαρτιά, αυτή αναδιάρθρωση  είναι εθελοντική. Οι ομολογιούχοι θα ανταλλάξουν τα παλιά ελληνικά ομόλογα τους στο 50% της αξίας τους, με νέα που θα λήγουν σε 30 χρόνια. Μπορεί να είναι μια οδυνηρή λύση, αλλά θεωρητικά αποτελεί την μόνη επιλογή για να ανταπεξέλθει η Ελλάδα, και να ωφεληθούν άπαντες.

Στο παρασκήνιο όμως, οι αρμόδιοι της BNP Paribas πιέζουν αφόρητα, με επίκεντρο τα παράγωγα.

Οι επενδυτές που έχουν στα χέρια τους ελληνικό χρέος και το έχουν ασφαλίσει, με την μορφή των CDS, απορούν για ποιο λόγο θα πρέπει να συμφωνήσουν στο κούρεμα. Αν η Ελλάδα σταματήσει να πληρώνει, τότε τα CDS θα τους αποζημιώσουν.

Ή διεθνής ένωση ασφαλίστρων International Swaps and Derivatives Association (I.S.D.A. ) συμφωνεί. Εκπροσωπώντας την βιομηχανία του χρήματος που ελέγχεται από τις μεγάλες τράπεζες, λέει πως όποιος δεν θέλει μπορεί να μην συμμετάσχει. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η ένωση αναφέρει: Αν χαθεί μια πληρωμή, θα ενεργοποιηθούν τα CDS.

Η BNP και ο πελάτης της η Ελλάδα, θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές. Όσο πιο πολλοί πειστούν, τόσο περισσότερο το κέρδος για τη χώρα, και τόσο περισσότερη η προμήθεια της τράπεζας.

Εξ ου και η σχεδόν βίαια αντιμετώπιση των επενδυτών από πλευράς της BNP, όπως αναφέρουν κάποιοι από τους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι φοβούμενοι αντίποινα από πλευράς της τράπεζας.

Σε αντίθεση με αυτά που λέει η I.S.D.A., οι τραπεζίτες της BNP Paribas λένε στους επενδυτές πως τα ασφάλιστρά τους δεν θα πληρωθούν, αφού μετά την αναδιάρθρωση μπορεί να αλλάξουν οι όροι του παλιού χρέους. Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι επενδυτές δεν θα έδιναν σημασία σε τέτοιους ισχυρισμούς.

Όμως, οι προειδοποιήσεις της BNP Paribas έχουν κάποιο βάρος, επειδή ένας από τους ειδικούς της που εκτοξεύουν τις απειλές αυτές, είναι και η Belle Yang, που είναι και μέλος της αρμόδιας επιτροπής της I.S.D.A, η οποία καθορίζει τι συνιστά πιστωτικό γεγονός για την Ευρώπη!

Πρόκειται δηλαδή για την επιτροπή που μάλλον θα κρίνει ότι η ελληνική συμφωνία δεν συνιστά χρεοκοπία, επειδή το κούρεμα θα είναι εθελοντικό. Έτσι, όσοι επενδυτές βασίζονται στο να εισπράξουν τα ασφάλιστρα ρίσκου, θα την πατήσουν.

Όπως μας ανέφεραν  επενδυτές που ήταν στις συναντήσεις, η Belle Yang παραδέχτηκε ότι είναι μέλος της επιτροπής. Αυτό είναι κάτι το ασυνήθιστο, αφού σε ανάλογες περιπτώσεις τα ονόματα των μελών της επιτροπής αυτής είναι εμπιστευτικά. Η I.S.D.A δεν τα δημοσιοποιεί, και δημοσιοποιεί μόνο τους εργοδότες των μελών, όπως είναι οι Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, BlackRock, και η  Pimco.

Σύμφωνα με τους επενδυτές, η παρουσία της Yang στις συναντήσεις προκάλεσε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Η Yang εργάζεται για την BNP, που θα κερδίσει χρήματα από την αναδιάρθρωση. Παράλληλα είναι και μέλος της αρμόδιας επιτροπής της I.S.D.A, που θα αποφασίσει αν θα πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου. Όταν ένας επενδυτής της το επισήμανε, η απάντηση της Yang ήταν ότι «απλά τους βοηθά να μάθουν το τι μπορεί να στραβώσει». Από την πλευρά της τράπεζας δεν  δόθηκε κάποια εξήγηση.

Σύμφωνα πάντα με τους επενδυτές που παρευρέθηκαν στις συναντήσεις, η Yang τους προειδοποίησε πως ένα πιθανό πρόβλημα θα ήταν αν η Ελλάδα άλλαζε τους όρους των παλιών της ομολόγων. Το 90% αυτών των ομολόγων διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, έτσι θεωρητικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να τα αλλάξει ονομαστική αξία π.χ. από το $1 δισ στα $100 εκατομμύρια, αναγκάζοντας τους επενδυτές να παραδώσουν περισσότερα ομόλογα, προκειμένου να εισπράξουν την ασφαλιστική αποζημίωση που δικαιούνται.

Η Yang αρνήθηκε να μας κάνει κάποια δήλωση, αναφέροντας όμως ότι δεν αποτελεί πολιτική της I.S.D.A να συζητά ζητήματα που χειρίζεται η αρμόδια επιτροπή. Πάντως προκαλεί απορία το ότι ένα μέλος αυτής της επιτροπής μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν θα πληρωθούν τα CDS. Ήδη η I.S.D.A δέχεται κριτικές εξαιτίας της αναμενόμενης απόφασής της ότι η ελληνική αναδιάρθρωση είναι εθελοντική.

Η I.S.D.A έχει τεράστια ισχύ στην αγορά των παραγώγων. Από το 2009, απαιτεί όλα τα συμβόλαια που υπογράφονται με τα μέλη της, να υιοθετούν απαρέγκλιτα τις αποφάσεις των επιτροπών της όσον αφορά στα πιστωτικά συμβάντα. Πιο πριν, τα διάφορα μέρη μπορούσαν να πάνε στα δικαστήρια.

Οι επενδυτές πιστεύουν πως η BNP Paribas είτε έχει ως βασικό της κίνητρο τα κέρδη που θα αποκομίσει από την ανταλλαγή ομολόγων, είτε ανησυχεί από την μεγάλη της έκθεση στο ελληνικό χρέος. Απορούν μάλιστα αν η τράπεζα έχει κι αυτή πουλήσει ασφάλιστρα ελληνικού χρέους. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε τη συμφέρει να ξεφορτωθούν κάποιοι αυτά τα ασφάλιστρα, ώστε να της κοστίσει φθηνότερα.

Αν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι οι όροι του χρέους μπορούν να αλλάξουν με ένα απλό διάταγμα (fiat), τότε θα αποχωρήσουν από τις αγορές. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της αστάθειας των αγορών σήμερα, μπορεί να οφείλεται σε τέτοιου είδους ανησυχίες των επενδυτών.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή, ότι τα credit default swaps δεν είναι τελικά ασφάλεια, αλλά ένα εργαλείο με το οποίο οι μεγάλες τράπεζες κερδίζουν. Η μυστικότητα των μελών  των διάφορων επιτροπών της I.S.D.A τροφοδοτεί αυτές τις ανησυχίες. Πρόκειται για επιτροπές που δικάζουν, και που αποφασίζουν ταυτόχρονα.

 Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Theo avatar
  Theo 23/11/2011 14:32:21

  "Το 90% αυτών των ομολόγων διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, έτσι θεωρητικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να τα αλλάξει ονομαστική αξία π.χ. από το $1 δισ στα $100 εκατομμύρια, αναγκάζοντας τους επενδυτές να παραδώσουν περισσότερα ομόλογα, προκειμένου να εισπράξουν την ασφαλιστική αποζημίωση που δικαιούνται."

  Ακομη και οι Νιου Γιορκ Ταιμς μας ανοιγουν τα ματια!!

 2. brankaleon avatar
  brankaleon 23/11/2011 14:49:06

  Ακριβώς, επιτακτικά τίθεται το ερώτημα.
  Έχουν στοιχηματίσει Ελλαδικά τραπεζικά "ιδρύματα" πάνω στο Ελλαδικό χρέος.
  - Ποίοι,
  - Πού,
  - Πότε, και
  - Πόσα

  Όποιος Δή Ποτέ απ' εδώ και πέρα, καθίσταται συνένοχος του Ελλαδικού δράματος.
  Εν πάσει περιπτώσει, το να πατάς σε δύο βάρκες ταυτόχρονα, είναι Λάθος.
  Αλλά, το να πατάς πάνω σε πτώματα και μάλιστα της Πατρίδας, είναι Προδοσία.

 3. BARBARA avatar
  BARBARA 23/11/2011 14:52:36

  Αυτό “Το 90% αυτών των ομολόγων διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, έτσι θεωρητικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να τα αλλάξει ονομαστική αξία..." το γνωρίζουμε εμείς που είμαστε ανίδεοι. Οι πολιτικοί τ(ρ)αγοι δεν το άκουσαν??? Εγώ πάντως δεν άκουσα να το αναφέρει κανένας του - ούτε καν ως απειλή.

 4. Απορία avatar
  Απορία 23/11/2011 15:11:57

  Αυτό που πρέπει να μας πει κάποιος, που ξέρει λεπτομέρειες, είναι εαν η κατάρρευση της ΕΕ γινόταν άμεσα μέσα στο 2011 θα ήταν χειρότερα για την Γερμανία από ότι εαν αυτό γινόταν μέσα στο 2012;

  Φυσικά αυτό έχει να κάνει με την ισχύ του ΟΧΙ του Σαμαρά.

  Εαν ο Σαμαράς πεί οχι τώρα και η γερμανοί υλοποιήσουν τις απειλές τους για εγκατάληψη της Ελλαδας σε έξοδο από το ευρώ, τότε θα ξεκινήσει και η κατάρρευση της ευρωζώνης μέσα στο 2011.

  Αυτό συμφέρει άραγε τους γερμανούς να αρχίσει από τώρα;

 5. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 23/11/2011 15:28:41

  Οι τράπεζες ήξεραν ότι πάνε για κούρεμα από πέρυσι.
  Έτσι λοιπόν αγόρασαν CDS χρεοκοπίας και τώρα εκ του ασφαλούς δεν συναινούν στο κούρεμα.Δηλ σε χρεοκοπία πάλι θα κονομήσουν.

 6. λαικη δεξια avatar
  λαικη δεξια 23/11/2011 16:28:50

  ερωτηση : εκει στην συγγρου , διαβαζουν ANTINEWS ;;;
  φιλοι , διαχειριστες του antinews , στειλτε σε e-mail , ολα τα αρθρα , καθως και το παραπανω.
  αρχιζω να πιστευω , οτι εκτος απο τους ''προθυμους'' πολιτικους , που ειναι ακομη στην μεγαλη πατριωτικη παραταξη την Ν.Δ. , υπαρχουν και ''προθυμοι'' , υπαλληλοι στα γραφεια , που ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ , προσπαθουν να βαλουν τρικλοποδια στον αντωνη σαμαρα.
  τι να πω αλλο...

 7. βισάλτης avatar
  βισάλτης 23/11/2011 16:36:03

  Εγώ περιμένω κάποιοι γραικοί που στοιχημάτισαν σε ασφάλιστρα κινδύνου κατά της ίδιας τους της χώρας , και όλο αυτό τον καιρό δολοπλοκούσαν κατά της ελληνικής οικονομίας περιμένοντας σαν τον κόρακα να πέσει επιτέλους τροφή στα ράμφη τους ,να βλέπουν ότι έμειναν με την όρεξη και με τα σάλια να τους τρέχουν επειδή κάποιοι ισχυρότεροι δεν τους περιλαμβάνουν στα σχέδιά τους..Τότε ένας κόμπος θα σταθεί στον λαιμό του γραικού καννίβαλου καθώς βλέπει να του παίρνουν την μπουκιά από το στόμα και να αφήνουν πεινασμένα τα παιδάκια του,τότε θα είναι έτοιμος να αναλυθεί σε λυγμούς και να ξεσπάσει σε αναφυλλητά στην αγκαλιά του αρμόδιου εισαγγελέα και του ανακριτή που θα πάει να καταθέσει για οικονομικά εγκλήματα μόχλευσης δημόσιου χρέους και να αποκαλύψει ονόματα και αριθμούς...
  Εχω την εντύπωση ότι ο έλλην εξαπατημένος από άλλα λαμόγια κατά την μοιρασιά είναι από τα πιο επικίνδυνα στοιχεία στην φύση ,έτοιμος να τα βάλει με τα μεγαθήρια που ΤΟΝ κορόιδεψαν ,και η δικαιοσύνη θα πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τα σημάδια του εξαπατημένου έλληνος λαμόγιου σαν καλό σημάδι που προμηνύει ξέσπασμα και να τα εκμεταλευτεί....Η δικαιοσύνη λέμε....όχι το περιθωριοποιημένο και απονευρωμένο ανέκδοτο που βιώνουμε εδώ και δεκαετίες.

  • drider avatar
   drider @ βισάλτης 23/11/2011 17:01:39

   Άρα κατά τη γνώμη σου το δίλημα συνοψίζεται στο χρεωκοπούμε "συντεταγμένα" οπότε χαίρονται οι ευρωπαίοι εταίροι μας ή χρεωκοπούμε "άτακτα" οπότε χαίρονται οι εγχώριοι νταβατζήδες.

   Το πρώτο συνεπάγεται τη συνέχηση των πολιτικών άγριας λιτότητας και των αντιλαϊκών μέτρων και το δεύτερο την εδραίωση της οικονομικής εξουσίας των γνωστών εγχώριων επιχειρηματικών συμφερόντων.

   Μήπως ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί ζητώντας της απονομή δικαιοσύνης στο εσωτερικό και διεκδικώντας ταυτόχρονα την ανεξαρτησία του από τα κέντρα εξουσίας του εξωτερικού;

 8. nodas avatar
  nodas 23/11/2011 16:57:33

  HRISANTHE EKI STON OIKONOMIKO TAHIDROMO AFTA TA IXERES KALA MPES MPROSTA MAZI ME TON ADONI TORA EINAI H ORA,EFPATRIDIS.

 9. factorx avatar
  factorx 23/11/2011 17:42:56

  Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ανέρχεται την Τετάρτη το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας ευρωπαϊκών χωρών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τρόπους να περιορίσουν την έκθεσή τους σε χρεόγραφα της ευρωζώνης καθώς βλέπουν την κρίση να διαχέεται από την "περιφέρεια" στον "πυρήνα" της ζώνης του ενιαίου νομίσματος. Σε αυτό το κλίμα, νέα ρεκόρ σημειώνουν την Τετάρτη τα πενταετή CDS Γαλλίας, Βελγίου και Ισπανίας στις 246 μ.β. (+6 μ.β.), 360 μ.β. (+9,00 μ.β.) και 491 μ.β., αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, σε δυσθεώρητα επίπεδα διαμορφώνονται σήμερα και τα πενταετή ελληνικά CDS στις 9.178 μ.β., ενώ τα CDS Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, και Ιταλίας βρίσκονται στις 737 μ.β., 1.086 μ.β. και 565 μ.β., αντίστοιχα.

  Μικρότερες μεταβολές παρατηρούνται στα spreads της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τα οποία διαητρούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα χωρίς ωστόσο να καταγράφουν σήμερα αξιόλογες μεταβολές. Αναλυτικά, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund υποχωρεί στις 2.688 μ.β. την Τετάρτη, κατά 6,16 μ.β. χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης. Μικτές και ήπιες μεταβολές σημειώνουν αυτή την ώρα και τα spreads Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας στις 622 μ.β. (-0,07 μ.β.), 930 μ.β. (+0,41 μ.β.), 468 μ.β. (+5,82 μ.β.) και 489 μ.β. (-1,13 μ.β.), αντίστοιχα.

 10. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 23/11/2011 21:02:04

  Δέν είμαστε λοιπόν ο ομφαλός τής γής;
  Έχουν καί άλλα κράτη τής ευρωζώνης προβλήματα;
  Θά συνεχίσουμε στό μέλλον ώς παράπλευρη απώλεια ή ώς μέλος τού συνασπισμού τών ηττημένων ή κερδισμένων τής ευρωζώνης;
  Πρέπει νά πέσουμε ηρωϊκώς μαχόμενοι υπέρ τών αγγλοαμερικανικών συμφερόντων ή νά πολεμήσουμε υπέρ τών γερμανικών;
  Διαβλέπουν οι πολιτικοί μας τό παιχνίδι στό παγκόσμιο παίγνιο, είμαστε μέρος τού παιχνιδιού ή θά είμαστε μόνον οι παράπλευρες απώλειες;
  Είναι εύκολο τό ανάθεμα καί η ανεύθυνα εύκολη διαπιστωτική κριτική.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.