#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/11/2009 23:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκάλυψη: Το “τζάκι” του ΣαμαράΑπό τζάκι λοιπόν και ο Αντώνης Σαμαράς. Εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα.

Στις 27 Απριλίου 1941, ενώ τα Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα πίνει το δηλητήριο που κουβαλούσε πάντα μαζί της και ξεψυχάει πέντε μέρες αργότερα

Τι έκαναν τα άλλα τζάκια όταν οι Γερμανοί κατέκτησαν την Ελλάδα;

-κάποια τζάκια πούλησαν τους συντρόφους τους στον κατακτητή με αντάλλαγμα διαβατήριο

-κάποια τζάκια έμειναν και έκαναν business και περιουσία, ενώ μέχρι και σήμερα έχουν υπέροχες business με τον Γερμανικό νεοϊμπεριαλισμό. Άξιοι, διαχρονικοί υπηρέτες

-Κάποιοι άλλοι ορκίστηκαν πίστη στον Αδόλφο κερδίζοντας αξιώματα και έπειτα πούλαγαν παραμύθια για την αντιστασιακή τους δράση, οργανώνοντας το μεγάλο πλιάτσικο.

Αυτό το τζάκι λοιπόν, έχει ένα λόγο παραπάνω να σταυρώσει Χριστοφοράκους, Καραβέλλες και λοιπούς επίορκους. Άλλο το παιδί του μαυραγορίτη και του δοσίλογου, άλλο το παιδί του προδότη, άλλο το παιδί του ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥ.


Για τους περισσότερους, η Πηνελόπη Δέλτα είναι ένα μυθικό πρόσωπο, μια μάγισσα που μέσα απ’ τα βιβλία της, ζωντανεύουν οι μύθοι, οι θρύλοι κι η ιστορία της Ελλάδας. Σκιαγραφεί τον Έλληνα, στην ιστορική του πορεία, με τον μοναδικό δικό της τρόπο.  Η γλώσσα της απλή, σαν της μάνας που μιλάει στα παιδιά της, στάζει Ελλάδα στις ψυχές όσων την διαβάσουν. Αυτή η αγάπη της για την πατρίδα έμελλε να αποβεί μοιραία για την ίδια, στην μετέπειτα πορεία της.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1874 και μεγάλωσε μέσα στην πλούσια, κλειστή Ελληνική παροικία της Αλεξανδρείας. Ήταν τρυφερή κι ευαίσθητη, από παιδί κι αυτό την δυσκόλευε να προσαρμοστεί στις αυστηρές αρχές ανατροφής της οικογένειας Μπενάκη.

Το 1882 η οικογένειά της φεύγει από την Αίγυπτο κι εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Το 1895 στα 21 της  παντρεύεται τον Φαναριώτη επιχειρηματία Στέφανο Δέλτα. Ένας γάμος που εξυπηρετούσε καθαρά και μόνον τις επιχειρηματικές φιλοδοξίες του πατέρα της. Ο Στέφανος Δέλτα, με την πλούσια Φαναριώτικη μόρφωσή του, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πνευματική εξέλιξη της Πηνελόπης.  Αυτός την φέρνει σε επαφή με τα πρωτοποριακά πνευματικά ρεύματα της εποχής και τους δημοτικιστές. Με τον Δέλτα, η Πηνελόπη απέκτησε τρεις κόρες, τη Σοφία, τη Βιργινία (γιαγιά του Παύλου Α. Ζάννα) και την Αλεξάνδρα.

Μετά την Εθνική καταστροφή του 1897 και την επιστροφή του Στεφάνου Δέλτα από τον πόλεμο, η οικογένεια επανεγκαθίσταται στην Αλεξάνδρεια. Εκεί το Φεβρουάριο του 1905, η Πηνελόπη Δέλτα γνωρίζει τον έναν και μοναδικό έρωτα της ζωής της, τον Ίωνα Δραγούμη που είχε μετατεθεί εκεί ως υποπρόξενος. Εκείνη είναι 31 ετών μια γυάλινη κούκλα κι εκείνος 26, ένας άντρας πλημμυρισμένος από φλογερές ιδέες, ιδανικά κι οράματα. Τους ενώνει ένας παράφορος έρωτας, που μάταια προσπαθούν να τον σβήσουν με τον χρόνο και την απόσταση που τους χωρίζει. Εκείνη στην Αλεξάνδρεια κι αργότερα στη Γερμανία κι εκείνος στην Αλεξανδρούπολη κι αργότερα στην Πόλη.

Η Πηνελόπη βιώνει μαρτυρικά τον καταδικασμένο έρωτα της για τον Ίωνα! Θα κάνει δύο διαδοχικές απόπειρες αυτοκτονίας! Δεν μπορεί και δεν θέλει να κρύψει τον έρωτά της, τον ομολογεί στον άνδρα της διότι θέλει να είναι ειλικρινής κι ελπίζει πως θ’ αποκτήσει κάποτε την ελευθερία της. Όμως σκοντάφτει πάντα στους οικογενειακούς φραγμούς και στη δική της αίσθηση  καθήκοντος κι ευθύνης, απέναντι στον άνδρα της και τα παιδιά της. Η παράφορη σχέση της Πηνελόπης Δέλτα με τον Ίωνα Δραγούμη τελειώνει στα 1912, όταν αυτός συνδέεται με τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Από τότε, η Πηνελόπη Δέλτα θα ντυθεί στα μαύρα, μέχρι το τέλος της ζωής της. Το πάθος της, για τον Δραγούμη παραμένει άσβεστο μέχρι τον θάνατό της! Μέσα σε δύο χιλιάδες και πλέον χειρόγραφες σελίδες περιγράφει τον έρωτά της και την σχέση της με τον ‘Ιωνα, μ’ έναν μοναδικό τρόπο!

Κάπου εκεί, εκείνη την δύσκολη περίοδο, μέσα από τα χαλάσματα της ψυχής της, γεννήθηκε μέσα της η μεγάλη συγγραφέας, που όλοι γνωρίζουμε.  Το 1909 δημοσιεύει το πρώτο της διήγημα στον «Λαό» της Πόλης. Την ίδια χρονιά εκδίδεται και το πρώτο της παιδικό μυθιστόρημα “για την Πατρίδα”.  Λίγο αργότερα τελειώνει τον καιρό του Βουλγαροκτόνου. H επανάσταση στο Γουδί και η απογοήτευσή της από τη στάση του Κωνσταντίνου την ωθούν να γράψει το «Παραμύθι χωρίς όνομα», ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματά της.

Το 1916 οι Δέλτα εγκαθίστανται οριστικά στην Κηφισιά. Η Πηνελόπη Δέλτα αρχίζει να συλλέγει υλικό για τον Μακεδονικό αγώνα και ξεκινάει τον Μάγκα. Η χρονιά αυτή έχει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις: τα «Νοεμβριανά». Ο πατέρας της Εμμανουήλ Μπενάκης, δήμαρχος Αθηναίων από το 1914, συλλαμβάνεται. Η Δέλτα καταστρέφει το πρώτο πολιτικό της ημερολόγιο κι αρχίζει να το συμπληρώνει από την επόμενη χρονιά με την περιγραφή των «Νοεμβριανών». Ταυτόχρονα αρχίζει να γράφει το πολύ προσωπικό της ημερολόγιο, το «Τuris Εburnea», όπου καταγράφει τις πιο ενδόμυχες σκέψεις της με μια θαυμαστή αμεσότητα. Πολλές από τις καταγραφές αυτές περιέχουν κομμάτια του ημερολογίου ή κομμάτια των γραπτών του Ίωνος Δραγούμη. Η Δέλτα συνεχίζει να γράφει τα γνωστά σε όλους μας βιβλία.

Το 1925 η Δέλτα εκδίδει τη «Ζωή του Χριστού». Για να γράψει το βιβλίο αυτό έχει συνεχή επικοινωνία κι αλληλογραφία με τον Χρύσανθο, Μητροπολίτη Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Η  Δέλτα δεν ήταν θρήσκα κι ο Μητροπολίτης Χρύσανθος την εφοδίασε με τα στοιχεία, που θα την προφυλάξουν από τυχόν προβλήματα με την εκκλησία. Το βιβλίο ετο αφιερώνει στη μητέρα της, που ήταν βαθειά θρησκευόμενη, η οποία όμως δεν το διάβασε ποτέ, όπως και τ’ άλλα βιβλία της Πηνελόπης, γιατί ήταν γραμμένα στη δημοτική.

Το 1916 η οικογένεια Δέλτα εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα στην Κηφισιά. Η Πηνελόπη βρίσκεται  παγιδευμένη στη δίνη μιας θανάσιμης πολιτικής διαμάχης, εκείνης των οπαδών του Βενιζέλου με τους οπαδούς του Λαϊκού Κόμματος. Ζει τη φρίκη της καταδίωξης της οικογένειάς της και της διαπόμπευσης του Εμμανουήλ Μπενάκη από τους οπαδούς του Λαϊκού Κόμματος και την τραγική εμπειρία της δολοφονίας του Ιωνα Δραγούμη το 1920 από ένα εκτελεστικό απόσπασμα φανατικών Βενιζελικών, υπό τις διαταγές του ίδιου του πατέρα της.

Το 1925 εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας, που θα την καθηλώσει στην καρέκλα! Βαθμιαία παράλυση που έγινε ολική στο τέλος της ζωής της και της στέρησε και την τελευταία επιθυμία για ζωή! Στις 27 Απριλίου 1941, ενώ τα Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα πίνει το δηλητήριο που κουβαλούσε πάντα μαζί της και ξεψυχάει πέντε μέρες αργότερα, λέγοντας στα παιδιά της : “Παιδιά μου, ούτε παπά, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Φροντίστε τον πατέρα σας. Τον φιλώ σφιχτά. Π.Σ. Δέλτα». Στην ταφή της, στον κήπο της Κηφισιάς, ιερουργεί μόνος ο παλιός φίλος Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος. Επάνω στον τάφο της χαράχτηκε μόνο η λέξη «Σιωπή».

Κυριώτερα έργα της: Για την Πατρίδα (1909), Παραμύθι Χωρίς Ονομα (1910), Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου (1911), Η Ζωή του Χριστού (1925), Τρελαντώνης (1932), Μάγκας (1935), Τα Μυστικά του Βάλτου (1937).

http://olympia.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kanis avatar
  kanis 28/11/2009 23:51:29

  Είπε ποτέ η Πηνελόπη Δέλτα στην εποχή της "με χτυπάνε,γιατί είμαι γυναίκα";
  Κι αν είχε λόγους, τότε, να το πεί!
  Επεσε στον αγώνα, ενέπνευσε γυναίκες κι άντρες και θυσιάστηκε για τα πιστεύω και τα οράματά της. Για μια μεγάλη κι ελεύθερη πατρίδα!
  Εγινε παράδειγμα για γενιές γυναικών.
  Η προσφορά κι η αυτοθυσία της, της χάρισε την μεγαλύτερη εξουσία...την Αθανασία!

  • markella avatar
   markella @ kanis 28/11/2009 23:56:00

   Kanis

   απο μια ντορα μην περιμενεις και πολλα...λεει οτι την συμβουλευουν!!

   • kanis avatar
    kanis @ markella 29/11/2009 00:02:35

    ....προφανώς αδιάβαστοι μπιστικοί!

    • markella avatar
     markella @ kanis 29/11/2009 00:08:13

     Κανις

     φαντασου τη στρατια ηλιθιων πληρωνει για να της γραφουν τις ομιλιες της..!!

     αξια τα μισθα κυριοι αφου μας δινετε την νικη.

     βλεπω την θεοδωρα να προσλαμβανει tutor να της μαθαινει πως να γινει εξυπνη και οχι εξυπνακιας.

    • kanis avatar
     kanis @ kanis 29/11/2009 00:25:06

     μαρκελλα μου
     Ξέρεις, πόσο καιρό αναρωτιέμαι, ποιός αγράμματος υπέργηρος τις γράφει αυτές τις παρακμιακές κοινοτυπίες που εκφωνεί;
     Είναι ανίατη πλέον η κατάστασή τους..δεν επιδέχεται ρεκτιφιέ!

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ kanis 29/11/2009 00:28:33

     κανις δεν θα έγραφε ένας υπέργηρος τέτοιες ομιλίες. ζούφια μυαλά χωρίς σύνδεση με τοχθές και το αύριο τις της γράφουν...

    • kanis avatar
     kanis @ kanis 29/11/2009 00:32:28

     Β.Κ.Σ.
     Το υπέργηρος πάει στα μυαλά που κουβαλάει...

    • Tasos avatar
     Tasos @ kanis 29/11/2009 00:36:56

     Ο ένας είναι ο Χατζηδάκης. Κι ο δεύτερος που της γράφειτους λόγους είναι γνωστός αλλά δεν θυμάμαι ποιός.

    • kanis avatar
     kanis @ kanis 29/11/2009 01:00:56

     Τάσσο
     Τελικά τι σημασία έχουν τα ονόματα;
     Σημασία έχει το παρακμιακό τους προφίλ!

   • KAISER avatar
    KAISER @ markella 29/11/2009 00:03:24

    ΠΑΙΔΕΣ Η ΔΗΜΑΡΧΕΣΑ Η ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΗ ΟΧΙ Η ΝΤΟΡΑ.

 2. Tasos avatar
  Tasos 28/11/2009 23:59:00

  Φίλε, είναι ιεροσυλία το να συγκρίνεις την Πηνελόπη Δέλτα με την Ντόρα.

  • markella avatar
   markella @ Tasos 29/11/2009 00:01:30

   αυτο δειχνει το που μπορει να φτασουν ατομα σαν την ντορα...!!

   εχει γελοιοποιηθεί τελειως .

   • Tasos avatar
    Tasos @ markella 29/11/2009 00:04:08

    Το πιο γελοίο είναι που λέει ότι την κατηγορούν που δεν έφυγε από την ΝΔ. Εχει συναίσθηση του τί λέει?

    • markella avatar
     markella @ Tasos 29/11/2009 00:11:36

     ειπαμε Τασο

     αν ηταν πραγματικα εξυπνη δεν θα εκανε τετοια προεκλογικη εκστρατεια που να θυμιζει 100% κωστα μητσοτακουλα. δειχνει τελικα κατω του μετριου και απορω δηλ πως θελει να μας πεισει για το αντιθετο.

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ Tasos 29/11/2009 00:23:39

     Mαρκέλλα εκ του σύνεγγυς ο Κώστας Μητσοτάκης ως άνθρωπος έχει μια αρχοντιά που δεν την έχει πάρει κανένα παιδί του, τα οποία φέρονται σε νεόπλουτα κομπλεξαρισμένα με τους κλασάτους της τάξης που είναι στον Ρήγα και δεν τους παίζουν... Εν αντιθέσει με τον Ανδρέα Παπανδρέου που έχει κληροδοτήσει αυτήν την εκ του σύνεγγυς αρχοντιά στα παιδιά του (εξαιρείται ο Νίκος, μάλλον έμπλεξε με κακές παρέες σαν τις ανωτέρω...)

 3. akyros avatar
  akyros 29/11/2009 00:09:16

  ΙζνοΓκουντ δεν εγκατέλειψε ΠΟΤΕ τον Χαλίφη!.


  "Σιγά μη ξεχάσουμε τι έγινε 16 χρόνια πριν!
  Πως δηλαδή ο Μητσοτάκης, όπως περιγράφει ο Κρις Σπύρου, πρόδωσε το Μακεδονικό και έδωσε απάλευτα το μισό όνομα τότε, χωρίς κανένας να το πιέσει ιδιαίτερα!
  Μάλλον αντιπαροχή έδωσε, προκειμένου να προικίσει την Κορούλα με τα πολλά ονόματα και τις ξένες ιστορίες!

  Εκείνο που αξίζει να υπενθυμίσουμε , είναι ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν νοιάζεται για τα έργα του μπαμπά σήμερα! ιδιαίτερα όταν αυτά είναι ...αρχαία ιστορία και μάλιστα κατά την δοξασία του, σιγά μη την θυμαται κανένας!
  Εχέσθη η φοράς εις το αλώνιον για το τι έκανε ο πατήρ, κοινώς!
  Μια χαρά μας φτάνει η Κορη με τα δανεικά ονόματα!
  ...τα Ξενα ονόματα!
  ...των Αλλων τα ονόματα!
  Μας φτάνει να θυμόμαστε τα πρόσφατα!
  ...την υποταγή της στο σχέδιο αννάν, στην υπεράσπιση του Ευρωσυντάγματος, στην κοκκινη γραμμή της ηττοπάθειας, την Σιμενς, τα μούτρα της όταν έβαλε το μιξοβέτο ο Καραμανλής, τα μούτρα της όταν υπέγραφε για τον Αγωγό, την υπόθεση της αποδρασης του Χριστοφοράκου, την πυραυλική στις ανατολικες χώρες, την αποστολή του Λούλη στην Κύπρο εναντίον του Τελευταίου Ελληνα, του Τάσου ...
  το Αεροπλάνο του Μιλόσοσκι στη Κέρκυρα για τα μάτια της Χιλαρυ που την έφτυσε! Σιγά μην έρχόταν
  η παρολίγον πρόεδρος να μιλήσει με την ΄σιγά-μη-μέλλουσα αρχηγό της αντιπολίτευσης!
  Ποιός δεν θυμάται το φαρμάκι που έσταζε όταν υπογραφόταν ο αγωγός, όταν ώς υπουργός Εξωτερικών πούλησε τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης μη και έρθει κανένας ξένος ηγέτης και μιλήσει με τον Αντώνη!
  Σάπμως οι ηλιθιότητες στην περίπτωση των παραβιάσεων και της πορείας ένταξης της "φίλης" γείτονος, ήταν λίγες; Οι χειρισμοί της Θράκης είναι 16χρονες Συμπιλίδιες μνήμες; Η αποπομπή Κοραντή, η αποστρατεία Γραψα που επέβαλε, λίγο κόστος είχαν στην εικόνα της ξεφτίλας που προκλήθηκε για μια κυβέρνηση που εβάλετο από παντού;
  Τι να πρωτοθυμηθούμε από τα πρόσφατα, για να μας …αποπροσανατολίσον τα περασμένα;
  Ξυπνάτε εκεί στο επιτελείο της και τουλάχιστον, δώστε τον αγώνα στην ουσία!
  Γιατί και σεις και οι συν αυτή , όλοι, ξέρουν πως ο ΙζνοΓκουντ δεν εγκατέλειψε ΠΟΤΕ τον Χαλίφη!.
  Αλλά ποτέ κανένας επίσης δεν αμφέβαλε για τις προθέσεις του!

  Να γίνει Χαλίφης στην Θέση του Χαλίφη!

  Για αυτό "Αργηγέ που δεν έφυγες ποτέ" , που λέει και το σύνθημα,
  «Μη φάς! σφάξαμε φακές!»
  Δεν χρειαζόμαστε παλιές μνήμες για να ξεράσουμε!
  Εχουμε πολλές πρόσφατες, να μας πληγώνουν!.
  Ειδικώτερα αν συνοδεύονται από χασκόγελα και χάχανα!

  • Tasos avatar
   Tasos @ akyros 29/11/2009 00:15:39

   Εύγε!

 4. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 29/11/2009 00:18:13

  Η Πηνελόπη Δέλτα δεν αντεξε να δει τη σβαστιγα στον Παρθενωνα και φαρμακωθηκε. Την ιδια εποχη, ο 23χρονος Κ.Μητσοτάκης κυκλοφορούσε, κατά δήλωσή του, με ένα κουτάλι στην τσέπη και έτρωγε 3 σισίτια την ημέρα!!!

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ ΓΙΑΝΝΗΣ 29/11/2009 00:28:40

   χαχαχαχα έγραψες... απο μικρό φαινότανε!!!

  • kanis avatar
   kanis @ ΓΙΑΝΝΗΣ 29/11/2009 00:29:46

   Αρκετά μας έχει πληγώσει η οικογένεια Μητσοτάκη τόσες δεκαετίες!

   Ξημερώνει Κυριακή!
   Ας τους ξεχάσουμε για ...πάντα!

   Καλημέρα Αντώνη,
   ...και συ, σαν τον Τρελλαντώνη της γιαγιάς σου Πηνελόπης,
   μη μας πεις ψέμματα ποτέ!

   • B.K.Σ. avatar
    B.K.Σ. @ kanis 29/11/2009 00:41:27

    κι εγώ σας αφιερώνω των μυστικό μας ύμνο, όλων ημών που τόσα χρόνια -που μπορεί κάποιοι να σιωπήσαμε-, μα δεν υποκύψαμε, δεν συναινέσαμε, δεν σπαταλήσαμε απάνω τους το καθαρό μας βλέμμα:

    Τρελό είπανε τον Υμηττό
    Τρελό λένε και μένα
    Κι αν είν για το χατίρι σας
    Με λένε και κανένα

    Πιασμένος ήρθα ως εδώ
    απ την κοιλιά του χρόνου
    δεν είδα τίποτα εγώ
    απ τη σκηνή του φόνου

    Φωτιές βάζουν στην Πάρνηθα
    τη σκάβουν την Πεντέλη
    εγώ απέχω τι να πω
    άλλοι το τρων το μέλι

    Στην Αίγινα ψαρεύουνε
    την κόκκινη πορφύρα
    πως γίνεται να κυβερνά
    τόσο καιρό η φύρα

    Τρελό είπανε τον Υμηττό
    τρελό λένε και μένα
    κι αν είν για το χατίρι σας
    με λένε και κανένα.

    • kanis avatar
     kanis @ B.K.Σ. 29/11/2009 00:50:27

     Κι απο αύριο πάλι θα σιωπάμε .
     Δεν μας νοιάζουν οι κουτάλες κι οι θέσεις.
     Απλά, να χαμογελάμε και να ελπίζουμε
     σε καλύτερες μέρες,
     με τον Αντώνη μας
     να μας μιλά, να μας εξηγεί, να μας οδηγεί,
     να μας σέβεται ...τελικά!

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ B.K.Σ. 29/11/2009 00:57:11

     και ο Ιορδανίδης δίνει το στίγμα της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από το χθες για το αύριο:

     Η ώρα των ψηφοφόρων

     Tου Κωστα Ιορδανιδη

     Η εσωκομματική αναμέτρηση στη Ν.Δ. μπορεί να εξετράπη ενίοτε επικίνδυνα, να είχε προσλάβει ακόμη και χυδαίες διαστάσεις, αλλά υπήρξε εξόχως χρήσιμη και ουσιαστική διαδικασία. Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική περίοδο ετέθη -από τον κ. Αντώνη Σαμαρά- το θέμα της απενοχοποίησης και ανόρθωσης του ηθικού της ελληνικής Δεξιάς και της ανάγκης ιδεολογικών προσαρμογών της συντηρητικής παράταξης στη νέα διεθνή συγκυρία, όπου το εθνικό κράτος αποδομείται, λόγω της παγκοσμιοποίησης.

     Βεβαίως, ο κ. Σαμαράς δεν ήταν δυνατόν να περιφέρει στις συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του «ιδεολογικό μανιφέστο», ούτε μία συντηρητική παράταξη έχει ανάγκη ιδεολογικού πλαισίου ανάλογου εκείνου των μαρξιστικών κομμάτων. Το ουσιώδες είναι ότι το θέμα ετέθη, η ανάγκη επισημάνθηκε και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της σημερινής αναμέτρησης, οι ανώνυμοι της Δεξιάς απαιτούν πλέον απενοχοποίηση της παράταξής τους και ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό του κόμματος της Ν.Δ.

     Είναι παράδοξο ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αντί να αρθρώσει ιδεολογικό αντίλογο, που θα προσέδιδε στην εσωκομματική αναμέτρηση περιεχόμενο ουσιαστικό, δήλωσε ότι δεν συντρέχει λόγος μετακίνησης από τις γενικές ιδρυτικές αρχές της Ν.Δ., δίχως προφανώς να λαμβάνει υπ’ όψη τις συγκλονιστικές αλλαγές που συντελέσθηκαν διεθνώς τα τελευταία τριάντα χρόνια.

     Σε οποιαδήποτε, πάντως, περίπτωση, από την επομένη της ανάδειξης της νέας ηγεσίας θα πρέπει να επαναπροσδιορισθεί η σχέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δεξιών και της δυναμικής μειοψηφίας των φιλελευθέρων, που συγκροτούν το κόμμα, δίχως ποτέ το γεγονός αυτό να έχει αναγνωρισθεί δημοσίως απ’ οποιονδήποτε ηγέτη της Ν.Δ. στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

     Η μείζων ιδιαιτερότητα, ωστόσο, στη σημερινή μάχη διαδοχής, δεν προέκυψε από τους δύο βασικούς διεκδικητές της ηγεσίας της Ν.Δ., αλλά από τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, που είχε την ιδέα της εκλογής του νέου αρχηγού, όχι από το συνέδριο του κόμματος, αλλά από τη «βάση» των οπαδών της συντηρητικής παράταξης, που είχαν απειλήσει ότι εάν δεν έχουν λόγο στην εκλογή του νέου προέδρου θα έστηναν «κάλπες» μόνοι τους. Ο κομματικός μηχανισμός είχε ευθέως αμφισβητηθεί από τα ανώνυμα μέλη της Ν.Δ., όπως ακριβώς τα επιφανή στελέχη της κυβέρνησης είχαν απαξιωθεί στις εκλογές της 4ης Μαρτίου από το μισό εκατομμύριο των συντηρητικών ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στις κάλπες.

     Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε μία -ούτως ειπείν- κινηματική διάσταση στο κόμμα της Ν.Δ. και ευνοήθηκε ο κ. Σαμαράς, που από την αφάνεια εξακοντίσθηκε στα ύψη, σ’ έναν αγώνα διαδοχής που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι αμφίρροπος - για όποια σημασία μπορεί να έχουν μετρήσεις της κοινής γνώμης, σε μία εκλογική διαδικασία πραγματικά πρωτόγνωρη.

     Στη μεταπολεμική ιστορία της συντηρητικής παράταξης το κατεστημένο ηττήθη μία φορά, το 1955, όταν με παρέμβαση του βασιλέως Παύλου, ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού ανεδείχθη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αντί του Στέφανου Στεφανόπουλου, που υποστήριζε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών. Η μοναρχία εν Ελλάδι έχει καταλυθεί. Θα αναμείνουμε το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών.

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ B.K.Σ. 29/11/2009 01:00:50

     κανίς, αυτός ο σεβασμός όσο κι αν είναι μια λέξη μόνη κι έρημη, είναι αυτός που έφερε αυτό το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω, αλλά έτσι γίνεται πάντα, αυτά τα μοναδικά και τα κρίσιμα τα καταλαβαίνουν μόνον όσοι είναι και ικανοί να τα νοιώσουν...
     Να είναι μία Κυριακή! η αυριανή, :)

 5. Anonimi avatar
  Anonimi 29/11/2009 01:06:04

  Ευτυχώς που το ξεκαθαρίσαμε κι αυτό. Αφού είναι κι αυτός από τζάκι, αυτό αρκεί για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Πόσο απλοϊκός πρέπει να είναι κανείς για να εξομοιώνει οποιονδήποτε με τον υπόλοιπο αχταρμά με κοινό στοιχείο την καταγωγή.
  Υπάρχουν τζάκια, και... τζάκια της συμφοράς. Τιμή και καμάρι είναι τέτοια καταγωγή. Ο άνθρωπος μετράει και το τι εμπνέει στον κόσμο.

 6. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 29/11/2009 01:15:12

  Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΣΤΗΜΕΝΗ.....ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  Ακούγεται σαν αστείο, αλλά δεν αποκλείεται τίποτα. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο αύριο να ψηφίσουν μαζικά τη Ντόρα 10.000 ψηφοφόροι του ΛΑ.Ο.Σ.! Φαίνεται απίστευτο αλλά κυκλοφορεί πολύ έντονα ως σενάριο στα πολιτικά γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ. και της Ν.Δ. Ο Καρατζαφέρης έχει δώσει γραμμή να πάει ο δικός του κόσμος στις... κάλπες. Εάν πάνε 10.000 άνθρωποι του ΛΑ.Ο.Σ. να ψηφίσουν σε σύνολο 300.000 ψηφοφόρων είναι το 5% του εκλογικού σώματος. Στις κάλπες -ειδικά της Β΄Αθηνών- θα προσέλθουν και πολλοί αθίγγανοι! Τα έχουν τσεπώσει (ας μην πούμε από ποια) και σε Δήμους όπως η Αγία Βαρβάρα, το Περιστέρι, το Αιγάλεω και το Χαϊδάρι θα προσέλθουν μαζικά!
  Αυτα δημοσιευτηκαν νωρίτερα στο troktiko, αν και πιστεύω πως εχουν γνώση οι φύλακες. Πάντως ας προσέχουμε μεχρι το τελευταίο λεπτό της ψηφοφορίας...

 7. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 29/11/2009 01:36:05

  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΝΕΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ. ΦΑΚΤΩΡΑ ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ
  http://www.youtube.com/watch?v=EDGbgC1PtUE
  http://www.youtube.com/watch?v=pgEKNEzlH4Q
  http://www.youtube.com/watch?v=Ten0FLQzkQY
  http://www.youtube.com/watch?v=2e91yy2U4-0
  http://www.youtube.com/watch?v=BTE7TYdIoW4
  http://www.youtube.com/watch?v=CzR9DIQbhqw

 8. thespieys avatar
  thespieys 29/11/2009 01:41:49

  ΠΟΙΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΝΤΟΡΑ:
  Ο γιος του Μητσοτάκη

  Ο γιος του Βαρβιτσιώτη

  Ο γαμπρός του Έβερτ

  H κόρη του Έβερτ

  Η κόρη του Κεφαλογιάννη

  Ο ανιψιός του Κεφαλογιάννη

  Ο γιος του Κούβελα

  Ο γιος του Τζιτζικώστα

  Η κόρη της Πετραλιά

  Ο γιος του Χατζηνικολάου

  Η κόρη του Καλαντζάκου

  Ο γιος του Κεδίκογλου

  Ο ανιψιός του Βουλγαράκη

  Να μην ξεχάσουμε ότι σειρά έχουν:

  ο γιος του Μελά

  ο γιος και οι δύο κόρες του Πολύδωρα

  η κόρη και οι δύο γιοι του Βουλγαράκη

  οι δύο κόρες του Μεϊμαράκη

  ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

  Εσύ;

 9. Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ avatar
  Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 29/11/2009 08:35:32

  ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΣΜΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΩΣ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ

 10. trochalos avatar
  trochalos 29/11/2009 09:10:50

  Γιά την κ.Θεοδώρα Μητσοτασκομπακογιαννοκουβέλου την Μεγίστη,την κομπλεξικιά που το μόνο που θέλει είναι να άρχει,χωρίς κανένα τυπικό προσών εκτος την διαπλοκή το μόνο που έπρεπε να κάνει η κυρία αυτή, είναι αυτό που βρίσκεται γραμμένο στον τάφο της Πηνελόπης Δέλτα Σ Ι Ω Π Η και να πάει σπίτι της.Έχει μεγάλες ευθύνες γιά το χάλι της Ελλάδος.
  Η Κυρία αυτή ποτέ δεν έφυγε από την ΝΔ γιατί ποτέ δεν ήταν.Πάντα η αγία οικογένεια και η παρέα τους λεειλατούσαν την παράταξη,ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ,ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ.ΤΑ ΠΙΡΑΝΧΑΣ ΝΑ ΓΥΡΊΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ.Καληνύχτα και αντίο σε όλους αυτούς.The game is over.
  Αύριο ξημερώνει μιά καινούργια μέρα.Καλημέρα ΑΝΤΩΝΗ καλημέρα ΕΛΛΑΔΑ

 11. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 29/11/2009 10:26:04

  Από τα "τζάκια" με πνεύμα και χρήμα, περάσαμε στα τζάκια με χρήμα χωρίς υποψία πνεύματος κι από εκεί, αφού ελλείπει το τελευταίο, μοιραία, στα τζάκια με κούτσουρα μόνο.

 12. Γιώργης Χολιαστός avatar
  Γιώργης Χολιαστός 01/12/2009 11:02:20

  Από τζάκι σε τζάκι η Νέα Δημοκρατία. Τώρα όμως βρήκε το τζάκι το παλιό της-παλιότερο από το Καραμανλικό και το Μητσοτακικό και πιο γερά ριζωμένο στον τόπο, το τζάκι που της πάει γάντι, το τζάκι του φασισμού, του άκρατου "εθνικισμού", το τζάκι της μούχλας. Πίσω ολοταχώς Νέα Δημοκρατία στον καιρό των Μακεδονομάχων, της "καθαρεύουσας", του Βυζαντίου, της αρχαιολαγνείας! Καλό σου ταξίδι...
  Γιώργης Χολιαστός

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Γιώργης Χολιαστός 01/12/2009 11:09:56

   Γιωργη.. σολαρεις αδερφε..! καφε ηπιες ή να παραγγειλω ? καλη σου μερα και ριξε λιγο νερο στο προσωπο σου να ξυπνησεις.

   Φασιστικο ειναι να σου κανουν κλισμα με διαδοχο εξ αιματος. Θες με τζατζικι θες ανεφ..

   ΠΠ

  • ΠΕΤΡΟΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ @ Γιώργης Χολιαστός 01/12/2009 11:11:23

   ΩΠΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ!!!
   ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΕΣ!!!
   ΤΗΝ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ, ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΣΗΣ!!!

   ΤΙ ΖΟΡΙ ΤΡΑΒΑΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ.
   ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΣΟΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ ΤΟΣΟ.

   ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΡΑΣΕΙ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.