#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/07/2008 18:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκάλυψη: Όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήθελαν τον Γερμανό τους

Τελικά περίσεψε πράγματι το θράσος στη χώρα αυτή. Κατηγορούν το ΚΚΕ για τον «Γερμανό» όταν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να τον κάνουν, εκτός των άλλων, και μεγαλοπρομηθευτή των Ενόπλων Δυνάμεων. Διαβάστε και θαυμάστε:

Στις 11/3/2005 συνεκλήθη διυπουργική επιτροπή για την αμυντική βιομηχανία για να συζητήσει την απευθείας ανάθεση δυο μεγάλων συμβάσεων παρουσία των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών. Δεν γνωρίζουμε αν παρόμοια πρακτική έχει εφαρμοσθεί στο παρελθόν και σε άλλες χώρες (την Ουγκάντα του Αμίν Νταντά φερ΄ ειπείν). Στην Ελλάδα όμως συνέβαιναν τα εξής, τέσσερις  μόνο ημέρες μετά τα πρώτα γενέθλια μιας κυβέρνησης που εξελέγη επαγγελόμενη την κάθαρση: Ο κ. Γερμανός κατασκεύαζε ως γνωστόν μπαταρίες και πουλούσε ρολόγια και κομπιουτεράκια. Κάποια στιγμή όμως, σκέφθηκε ότι θα μπορούσε να ασχοληθεί επικερδώς και με τα υποβρύχια και έτσι το 2.000 υπέγραψε με το ΠΑΣΟΚ μια σύμβαση για μπαταρίες υποβρυχίων. Η σύμβαση εκτελέστηκε, αλλά η υπόθεση πήγε και στα χέρια του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου επειδή οι μπαταρίες που παρέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό δεν πληρούσαν τους όρους της σύμβασης και αναζητούνταν ευθύνες. Οι οποίες βεβαίως δεν βρέθηκαν ποτέ. Έτσι στις 8/12/2003 ο κ. Γερμανός υπέβαλε νέα πρόταση στο υπουργείο Άμυνας (Παπαντωνίου) για την κατασκευή στο Όλβιο της Ξάνθης μιας μονάδας κατασκευής των γερμανικών τορπιλών DM2A4. Οι ΠΑΣΟΚοι προώθησαν την σύμβαση , όμως το ναυτικό είχε τις επιφυλάξεις του. Μπορεί ένας επιτυχημένος κατά τα άλλα επιχειρηματίας του εμπορικού τομέα να κατασκευάσει ένα τόσο κρίσιμο και επικίνδυνο υλικό; Μήπως την πατούσαμε όπως οι Ρώσοι με το άτυχο «Κουρσκ» που πήγε στον πάτο μαζί με το πλήρωμά του επειδή εξερράγη μια από τις τορπίλες του;

Παρόλα αυτά ο κ. Γερμανός πίεζε. Και επανήλθε δριμύτερος όταν η ΝΔ ανέβηκε στην κυβέρνηση. Έτσι ο τότε υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος συνεννοήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και τον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα και συνεκάλεσαν στις 11/3/2005 την προαναφερθείσα διυπουργική σύσκεψη. Παρούσα και η οικονομική σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Ελένη Λουρή. Παρών και ο τότε γενικός γραμματέας εξοπλισμών Γ. Ζορμπάς ο οποίος διαφώνησε λέγοντας ότι η σύμβαση δεν μπορεί να υπογραφεί επειδή έχει δημιουργηθεί θέμα ασφαλείας και πιστοποίησης του υλικού της τορπίλης. Αυτό όμως δεν πτόησε παριστάμενο υπουργό,  ο οποίος είπε το εξής καταπληκτικό, αναφερόμενος στον παρόντα κ. Γερμανό: «Αρχή είναι ακόμα, θα μάθει, ας ξεκινήσουμε και βλέπουμε». Προσεκτικός όπως πάντα, όταν είδε τι γίνεται ο κ. Σιούφας πήρε τις αποστάσεις του και δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με την ανάθεση της σύμβασης , υπό την προϋπόθεση ότι θα ελεγχθεί από τον γενικό γραμματέα εξοπλισμών Γ. Ζορμπά. Η συνέχεια σε επόμενο. Στο μεταξύ μπορεί κάποιος από την ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ να διαψεύσει και να πει ότι δεν έγιναν έτσι τα πράγματα; Τους προκαλούμε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick avatar
  Nick 16/07/2008 18:58:21

  α, ναι. ήταν τότε που απειλούσαν οι Γερμανοί ότι θα κάνουν τα πάντα για να μην πάρουμε τις φθηνότερες Ιταλικές τορπίλες Whitehead-Alenia επειδή... δεν ήταν συμβατές με το υποβρύχιο!

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 16/07/2008 20:19:19

  Γιατί σας κάνει εντύπωση? Όλοι οι "μεγάλοι επιχειρηματίες" (...να κάνουν και κόμμα να μας σώσουν) στης χώρας, το μόνο που επιδιώκουν είναι να κάνουν δουλειές με το κράτος και ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα που η νομοθεσία αφήνει "παραθυράκια" να πουλήσεις ότι θέλεις και όχι να αγοράσεις ότι θέλεις / χρειάζεσαι ως χώρα.
  Πόσοι και πόσοι όταν η ΕΟΚ άρχισε να θεσπίζει ενιαίους κανόνες για τις χώρες μέλη στις προμήθειες του Δημοσίου δεν έγιναν προμηθευτές/συνεργάτες/μεταπωλητές υλικού για τις ένοπλες δυνάμεις?
  Απλά τα ΜΜΕ και οι "δημοσιογράφοι" της χώρας δεν το "αντιλήφθηκαν" αφού οι εργοδότες τους μας ......πουλάνε
  (αντικειμενική ενημέρωση πχ τα Ελληνικά ΜΜΕ / Τύπος, θριαμβολογούν για την συνεργασία και τις επαφές ΘΑΠΑΤΕΡΟ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ για ανεργία παιδεία επίσκεψη στο νέο μουσείο Ακρόπολης, ενώ αν "μπείτε" στα ισπανικά έχουν το "ζουμί": 5.000.000.000 € για φρεγάτες και 2.300.000.000 για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας / αιολικά πάρκα / φωτοβολταϊκά κλπ)

  ΥΓ

  Το έχω ξαναγράψει χωρίς να αγιοποιώ κάποιον : θέλουν τα κόμματα της Βουλής και ο επιχειρηματικός κόσμος διαφάνεια? στελέχωση της Α Αρχής του κ Ζορμπά με μέσα (έμψυχα και άψυχα)και ας τον αφήσουν να κάνει την δουλειά του. Η μόνη λύση

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 16/07/2008 20:45:56

  Θεοποιείτε τις αρχές.


  Έχω ξαναγράψει ότι χρειαζόμαστε εγχώρια τεχνολογία και τεχνογνωσία. Αυτό έχει κάποιο κόστος. Από κει και πέρα παίζεται στο πόσο ικανοί είμαστε να πουλήσουμε στο εξωτερικό. Επειδή όμως στο Ελλάντα ήρθαν οι λαδώστρες απέξω που έχουν λαδώσει από ΜΜΕ μέχρι υπουργούς μόλις πάει κάποιος ντόπιος να κάνει μια δουλειά τον βγάζουν στη σέντρα. Εγώ ξέρω ότι στο Αμέρικα οι μεγάλες εταιρίες που σκούζουν εδώ για διαγωνισμούς ανταγωνισμούς και τα συναφή παίρνουν τα συμβόλαια από το πεντάγωνο με ανάθεση.

  Επίσης ένα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Όταν αναπτύσσεις κάτι νέο μπορεί να μην πετύχει. Δε σημαίνει ότι επειδή ο άλλος πήρε λεφτά πρέπει να σου παραδώσει κιόλας. Ξέρετε πόσα προγράμματα διεθνώς έχουν πάει άπατα γιατί απλά το όπλο δε βγήκε όπως ήθελαν?


  Τα παραπάνω δεν αναφέρονται στο Γερμανό. Είναι γενικά οι απόψεις μου και πριν εκφραστώ αρνητικά θα ήθελα να έχω τέτοιου είδους συγκριτικά στοιχεία που προς το παρόν δεν έχω.

 4. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 16/07/2008 22:37:47

  Να το παραδεχθουμε Anonymous. Τι εγινε? Θα μας χαλασει η φραντζα?
  Και αχρηστοι να μην ειμαστε στην τεχνολογια-εξ αλλου τοσοι ελληνες διαπρεπουν εξω- ειμαστε αχρηστοι στο να διαχειριστουμε τις δυνατοτητες μας!
  Σαν την αγελαδα που χυνει την καρδαρα με το γαλα...

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 16/07/2008 22:46:42

  Αγαπητέ Εξάκτινε, το πρόβλημα δεν είναι αυτό, δεν ήρθαν οι ξένες λαδώστρες, οι εγχώριες είναι ανίκανες να κάνουν οτιδήποτε ζώντας αποκλειστικά από το κράτος (δασμολογική προστασία το 1950-80, λαδωματική 1980-2000 και όταν το παιχνίδι ανοίγει πάμε στις προμήθειες αμυντικού υλικού με ανάθεση)
  Δεν έχω πρόβλημα να ενισχύεται η εγχώρια προσπάθεια ή να έχεις αποτυχία στην ανάπτυξη κάτι νέου, αλλά δεν είμαι υποχρεωμένος να το αγοράσω, σωστά?

  Θέλω να πω ότι πρώτα κάνεις τις υποδομές μετά θεσμοθετείς σαφής και ξεκάθαρους κανόνες και μετά κάνεις παιχνίδι (...εδώ πρώτα παίρνεις την δουλειά και μετά σχεδιάζεις τι θα κάνεις και πως)
  Όσο για τις ΗΠΑ έχεις απόλυτο δίκαιο αλλά εκεί οι κανόνες είναι σαφέστατοι και ο ...Γκέιτς να είσαι το πρόστιμο θα το φας και θα πάρεις δουλειά με ανάθεση αλλά αν παραδώσεις σκουπίδια δεν θα τα παραλάβει κανείς.

 6. kosyas avatar
  kosyas 16/07/2008 23:24:29

  oτι και να έκανε το πασοκ,τουλάχιστον δεν συγκυβέρνησε με την Ν.Δ

 7. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 16/07/2008 23:35:26

  Μακαρι να ειχαν συγκυβερνησει. Αφ ενος θα σταματουσαν να μας πρηζουν οτι οταν ηταν οι ταδε στην εξουσια ολα ηταν ροδινα, και τουμπαλιν και αφ ετερου θα πηγαιναν ευκολοτερα στο εξ απο δω...

 8. Nindjo avatar
  Nindjo 16/07/2008 23:55:24

  "Τελικά εξέλιπεν πράγματι το θράσος στη χώρα αυτή"
  Μήπως η σωστή λέξη θα ήταν "περίσεψε"; Διότι το εξέλιπεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει θράσος και αυτό θα ήταν θετικό.

  Θα ήταν ευχής έργο να αναπτυχθεί αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα, διότι η αγορά του υλικού από το εξωτερικό, δεν είναι πάντα δεδομένη. Υπάρχει και η περίπτωση άρνησης πώλησης, ή να δωθούν οι κωδικοί του όπλου (περίπτωση Φώκλαντ) στον αντίπαλο.

  Από την άλλη, η κατασκευή οπλικών συστημάτων απαιτεί αυστηρή ποιστοποίηση και ποιοτικό έλεγχο κατά τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, δηλαδή αυξημένο κόστος, οπότε δεν ξέρω αν οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι διατεθιμένοι να το επωμισθούν, αν δεν έχουν εξασφαλίσει τις παραγγελίες.

 9. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 17/07/2008 00:09:04

  Κανείς επιχειρηματίας δεν επωμίζεται κόστος γιατί θα κλείσει. Το κράτος καλύπτει το κόστος με τις παραγγελίες και προσπαθεί να πουλήσει. Η ανεύρεση πελατών για όπλα είναι δουλειά του κράτους. Ο επιχειρηματίας είναι απλά ο κατασκευαστής. Αν ο επιχειρηματίας πουλούσε τα όπλα στην αγορά θα πουλούσε και σε τρομοκράτες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.