03/06/2010 09:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απογραφικά προβλήματα δημοσιογράφων

Ανούσιο φακέλωμα ή διαφάνεια;

Σχεδόν 1.000 (από 5.200) δημοσιογράφοι-μέλη της ΕΣΗΕΑ έχουν προσκομίσει έως τώρα στη γραμματεία της Ένωσης τα απογραφικά δελτία που τους ζητήθηκαν, ανταποκρινόμενοι σε σχετικό αίτημα του ΔΣ.

Προ ημερών, τα μέλη της ΕΣΗΕΑ είχαν λάβει ταχυδρομικώς επιστολή, βάσει της οποίας καλούνταν να συμπληρώσουν μία φόρμα με τα προσωπικά τους στοιχεία και πληροφορίες για το Μέσο, όπου εργάζονται και με τι καθεστώς (σύμβαση αορίστου χρόνου, ΔΠΥ κ.λπ.), αλλά και όλα τα ΜΜΕ, στα οποία εργάσθηκαν στο παρελθόν. Το αίτημα του ΔΣ βασίζεται σε σχετικό εδάφιο του Καταστατικού, εξ ου και το ΔΣ ισχυρίζεται πως «τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για εκκαθάριση του μητρώου των μελών», καθώς υπολογίζεται, σύμφωνα με τα λεχθέντα του γενικού γραμματέα Αντώνη Νταβανέλλου (συνέλευση Μαΐου ΕΣΗΕΑ), ότι 800 μέλη θα έπρεπε να διαγραφούν ως μη πληρούντες τα κριτήρια παραμονής τους στην ΕΣΗΕΑ.

Αντιδράσεις και ερωτηματικάΑν και η κίνηση αυτή έχει καταστατικά ερείσματα, πολλοί επέκριναν το ΔΣ. Στο σκεπτικό τους αναφέρουν τον προβληματισμό «γιατί η ΕΣΗΕΑ κάνει μερική χρήση του Καταστατικού, ζητώντας εφέτος τα στοιχεία, ενώ υποχρεούται να τα ζητεί ετησίως;». Κάποιοι αρνούνται να συμπληρώσουν το απογραφικό, μνημονεύοντας αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ το 2005, την οποία μπλόκαρε μέλος της ΕΣΗΕΑ, προσφεύγοντας στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Παράλληλα, πολλοί συμφωνούν με την ανάγκη εκκαθάρισης του μητρώου, τονίζοντας πως «την ώρα που επαγγελματίες συντάκτες είναι εκτός ΕΣΗΕΑ, άλλοι παραμένουν μέλη ενώ ασκούν άλλο επάγγελμα ή παραβιάζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας και το Καταστατικό».

Ένας καλοπροαίρετος θα έλεγε ότι, επιτέλους, η ΕΣΗΕΑ διάκειται θετικά στη διαφάνεια, με το ενδεχόμενο διαγραφής των τέως δημοσιογράφων και νυν εκδοτών, των διαπλεκόμενων και όλων όσοι εργάζονται για παράδειγμα σε εφημερίδα καλύπτοντας το τραπεζικό ρεπορτάζ και την ίδια στιγμή πληρώνονται από τις τράπεζες ως εργαζόμενοι των γραφείων Τύπου τους…

Το απογραφικό, δυστυχώς, δε ρωτάει καν το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει ο κάθε δημοσιογράφος. Έτσι, για παράδειγμα, ο οποιοσδήποτε με αργομισθία εμφανίζεται απολύτως νομότυπος! Το ίδιο ισχύει, βεβαίως, και για την περίπτωση του ασυμβίβαστου ρεπορτάζ. Για αυτό και η ΕΣΗΕΑ δεν έχει καταφέρει να πείσει τα μέλη της για την αποτελεσματικότητα ή μη της εν λόγω απόφασης. Εξάλλου, η αξιοπιστία όσο δύσκολα κατακτάται, τόσο εύκολα χάνεται…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. γαλάζιος avatar
  γαλάζιος 03/06/2010 09:57:41

  Αγαπητο antinews,
  σκοπιανοι χακερς εχουν επιτεθεί και έχουν καταλάβει ιστοσελίδα γυναικείου περιοδικού με χάρτες της "μεγάλης Μακεδονίας" στην πρώτη σελίδα και λινκ που παραπέμπουν σε ιστοσελίδα παραποίησης της ιστορίας. Πρόκειται για το www.lucky.gr
  Μας χτυπούν από παντού. Μάθαν ότι γ... και πλάκωσαν και οι γυφτοι.
  Ξυπνήστε Έλληνες....

 2. Δύσπιστος avatar
  Δύσπιστος 03/06/2010 09:58:47

  5200 δημοσιογράφοι; !!!! σε ποιά χώρα;
  και σε τι χρησιμεύουν;

 3. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 03/06/2010 11:07:36

  Για εκείνους που ήταν στις λίστες της SIEMENS, θα μάθουμε ποτέ;

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Κώστας Ροδινός 03/06/2010 11:13:35

   Όταν θα μάθουμε και την ηλικία της μακαρίτισσας, αλησμόνητης Αλίκης.

  • χελιδόνι avatar
   χελιδόνι @ Κώστας Ροδινός 03/06/2010 11:15:46

   Ευχαριστώ, που με πρόλαβες.
   Θα την δούμε άραγε ποτέ αυτή τη λίστα;
   ...η, θα πάει κι αυτή στο συρτάρι με τις λίστες αργομίσθων της ΕΡΤ, των δημοσίων οργανισμών, διαφόρων υπουργείων, κλπ;

 4. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 03/06/2010 11:19:00

  Εχουν την πλάκα τους οι ρουφιάνοι στην Ενωση Αλητών, ας μην τους ...μαστιγώνουμε! Τώρα περιμένουν πως και πως να καταβροχθίσουν τα ταμεία κι άρχισαν να μυξοκλαίγονται, θυμίζοντας το γιωργάκη και τη χρεωκοπία. "Μα πως, αφού είναι υγιής και αυτοχρηματοδοτούμενος ο ΕΔΟΕΑΠ, γιατι να μην παραμείνει.. ", δήλωσε το ένα καρακόλι.
  Να συνεχίσω, ή θα το κόψεις ? ))

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ http://neotera.wordpress.com 03/06/2010 12:00:25

   Ποιό αυτοχρηματοδοτούμενο; Το αγγελιόσημο δεν το πληρώνουμε εμείς;

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Κώστας Ροδινός 03/06/2010 12:03:52

    χαχαχΑχ χορηγία είναι για τα παιδάκια τους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.