#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/03/2010 15:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απογοήτευση σε πρωτόγνωρα επίπεδαΗ δημοσιονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, αλλά και η αίσθηση της αδικίας και αναποτελεσματικότητας των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, επηρεάζουν και επιδρούν καταλυτικά στις αποτυπώσεις των ευρημάτων της συνδρομητικής έρευνας Forum της Metron Analysis η οποία διεξήχθη από 18 Φεβρουαρίου μέχρι 9 Μαρτίου 2010 (η εξαγγελία των νέων μέτρων έγινε στις 3 Μαρτίου). Το μείγμα των επιλογών της κυβέρνησης δεν είναι αποδεκτό από την κοινωνία. Παρά την απόλυτη αναγκαιότητα λήψης δύσκολων και σκληρών μέτρων, τα συγκεκριμένο μείγμα δεν οδηγεί στην απαραίτητη συναίνεση και συγκατάθεση, με αποτέλεσμα, να κυριαρχεί μία συνολική απογοήτευση.

Ο θυμός του κόσμου απευθύνεται και προς τα δύο κόμματα εξουσίας που διαχειρίστηκαν την οικονομία τα τελευταία χρόνια, περιορίζοντας την εκλογική επιρροή τους στο πολύ χαμηλό 58,2% (ΝD: 23,4%-ΠΑΣΟΚ: 34,8%). Και τα δύο, σχεδόν 10 μονάδες χαμηλότερα από τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις τελευταίες εκλογές. Τα ποσοστά αυτά βέβαια καταγράφονται σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί η λεγόμενη
απροσδιόριστη στάση (αναποφάσιστοι, άκυρο, λευκό, αποχή) που φτάνει σχεδόν στο 20%, ενώ και το ποσοστό της βεβαιότητας ψήφου (πόσο σίγουροι είναι για την πρόθεση ψήφου που δήλωσαν) περιορίζεται στο 63,2% δηλαδή, τουλάχιστον 10 μονάδες χαμηλότερα από τις συνήθεις τιμές του συγκεκριμένου δείκτη.

Η ανάγκη για τη «νέα μεταπολίτευση», που με έμφαση έχει θέσει ο Α. Σαμαράς, περιγράφεται πλέον πολύ χαρακτηριστικά και στους δείκτες των δημοσκοπήσεων. Οι πολίτες θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης (60,3%) ή και επικείμενης χρεοκοπίας (27,7%) συνθέτοντας ένα συντριπτικό 88% απογοήτευσης, γεγονός που επιδρά άμεσα σε όλους τους δείκτες αξιολόγησης και αισιοδοξίας. Το 74,1% απαντά ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι σήμερα χειρότερη σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ μόνο το 12,9% ελπίζει ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα μετά από ένα χρόνο. Οι 2 στους 3 άλλωστε (66,5%) πιστεύουν ότι θα χρειαστούν πάνω από δύο χρόνια για να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση, ενώ ο βαθμός αισιοδοξίας για τα προσωπικά και επαγγελματικά τους σχέδια μετρήθηκε μόλις στο 27,7% πρώτη φορά τόσο χαμηλά στις αντίστοιχες έρευνες οι οποίες διεξάγονται σταθερά από το 2002.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες θεωρούν κατά 70,5% ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση (22,4% απάντησε ότι πηγαίνουν σε σωστή κατεύθυνση) δεδομένου ότι, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης χαρακτηρίζονται άδικα κατά 67,6% (δίκαια απάντησε το 25,5%) χωρίς καν να θεωρούνται αποτελεσματικά, αφού το 55,2% τα χαρακτήρισε αναποτελεσματικά έναντι μόνο του 34,9% που απάντησε αντίθετα. Την ίδια ώρα και παρά το κλίμα του γενικότερου φόβου που είναι λογικό να οδηγεί στην αποδοχή ακόμα και «σκληρών» μέτρων, μόνο το 56% χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα μέτρα αναγκαία με το 39,5% να τα θεωρεί υπερβολικά, ενώ μόλις 1 στους 3 (34,4%) δηλώνει διατεθειμένος να κάνει ο ίδιος θυσίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 19/03/2010 15:44:24

  Ε,όταν και η ...αξιόπιστη αυτή εταιρεία,τα βλέπει έτσι,τι χρείαν έχομεν άλλων σχολίων;;;;

 2. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 19/03/2010 15:46:38

  Τα μέτρα άδικα 67,6%
  Αναποτελεσματικά 55,2%
  Αναγκαία 56%
  Διακρίνω λογικές αντιφάσεις, θα έλεγα μέχρι και μια δυσλειτουργία της κοινής λογικής. Έχω άδικο;
  Μήπως αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας ως νεοελληνική κοινωνία; Μήπως δεν δουλεύει σταθερά η RAM στο τσιπάκι του ρετιρέ, ίσως λόγω υπέρθερμου κλίματος;

  • donaE avatar
   donaE @ Sic transit gloria mundi 19/03/2010 15:49:15

   Εννουν,αδικα για τους ιδιους,αλλα αναγκαια να εφαρμοστουν ...στους αλλους.

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ Sic transit gloria mundi 19/03/2010 15:55:04

   Για να δουλέψει η RAM στο ρετιρέ και να μη Ζαχοπουλισθούμε ομαδικώς, θα πρέπει και οι ερωτήσεις να βοηθάνε λίγο το motherboard του κοινογνωμικού φαντάσματος να μη μπλέκει το πάνω με το κάτω – που ως γνωστόν δεν αιματώνονται ταυτόχρονα ...

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 19/03/2010 16:06:31

   χα χα, σωστό dona, αυτό είναι, υποπτεύομαι ότι δεν πρόκειται περί κοινωνίας, αλλά ρίγκ ("ο καθένας για τον εαυτό του και ο Θεός εναντίον όλων")! Βοήθειά μας.
   antiathlitikos, ελπίζω να αλλάζει η RAM και να μην έχει καεί η motherboard, γιατί οι εταιρίες δημοσκοπήσεων μάλλον δουλέυουν ακόμη με μονοπύρηνο Pentium (για να μη πώ Celeron).

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Sic transit gloria mundi 19/03/2010 17:16:18

   Βάλε κανάν 386 singletasking στα 33mhz, άντε στο turbo στα 66mhz, ή αλλιώς το IQ του μέσου έλληνα ψηφοφόρου όταν του δίνουν και όταν του παίρνουν λεφτά αντίστοιχα...

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 19/03/2010 19:38:00

   Ίσως είναι πάλι υπερθερμασμένο το τσιπάκι του ημιυπογείου και τραβάει όλο το ρεύμα από το τροφοδοτικό, το Ζαχοπούλιασμα Α' φάσης μάλλον έχει διαβρώσει εδω και πολύ καιρό ακόμη και τον υγιή κοινωνικό κορμό.

 3. neotera avatar
  neotera 19/03/2010 15:50:39

  Λόγω λαμογιορουφιανοκρατίας κοντεύουμε να λαλήσουμε. Ας σταματούσαν λίγο την Τιβί να δεις ολική επαναφορά σε ανθρώπινο μέτρο. Σ'αυτή την περίπτωση όμως κανένα μέτρο τους δε θα πέρναγε, ούτε κλεπτοκρατικό, ούτε εθνοαποδομητικό.

  • PELIAS avatar
   PELIAS @ neotera 19/03/2010 21:01:59

   Στις σκέψεις αυτές προσθέτω την ανάγκη της αποκαλύψεως ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΚΛΕΨΑΝ όσο και άν πονάει όχι μόνο τους ίδιους αλλά και πολλούς 'Ελληνες ακόμα. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ όμως θα εδραιωθεί η πεποίθηση ότι, όντως επιχειρειται η αναγκαία κάθαρση για την αναδημιουργία της ήδη νεκρής ελληνικής οικονομίας και της αναδιάρθρωσης της πολιτείας μας.

   Πιστεύω ότι δέν χωρεί δισταγμός και κωμωδίες σαν και τις εξεταστικές επιτροπές. Γιατί όλοι πλέον μπορούμε να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστησαν τους Έλληνες δούλους στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

   ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ λοιπόν μόνο σε όποιον, πρώτος θα έχει το κουράγιο να αναλάβει αυτήν την υποχρέωση εν γνώσει του ότι, μπορεί να φάει το κεφάλι του, αλλά με τις ίδιες και περισσότερες πιθανότητες και να γίνει ο επόμενος ηγέτης της χώρας μας. Ο λαός θα τον στηρίξει. Και αυτό είναι περισσότερο βέβαιο απο μία ζημία, που θα επιχειρήσει να προκαλέσει ο ίδιος, που σήμερα μας έχει μετατρέψει σε πειραματόζωο της παγκόσμιας κερδοσκοπίας σε συνεργασία με όλους όσους απο εμάς τον βοήθησαν όχι βέβαια επι το αζημίωτον.

   Είναι λοιπόν ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ η άμεση αποκαλυψη όλων αυτών, χωρίς τους οποίους δέν θα είχαμε φθάσει σήμερα στην έσχατη οικονομική εξάρτηση και υποτέλεια, όπως με άλλες λέξεις περιγράφεται η πτώχευση. Εδώ και Τώρα.

   ΠΕΛΙΑΣ

 4. Orestios avatar
  Orestios 19/03/2010 16:36:17

  Είδηση από την Λετονία. 20% ανεργεία-πτώση κυβέρνησης-αποτυχία σχεδίου

  Any contradictions in the government are immediately reflected in the financial markets, and they directly affect the fiscal stability our country

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/latvia/7466920/Latvia-government-collapses-amid-economic-crisis.html

  Τί μου θυμίζει?

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Orestios 19/03/2010 17:17:19

   Τα δύο ακριανά τα έχουμε στάνταρ, το ζητούμενο είναι το μεσαίο...ιδέα μου, ή αυτό που είπα είναι άκρως παρεξηγήσιμο?

  • Orestios avatar
   Orestios @ Orestios 19/03/2010 17:54:13

   Καθόλου. Αλλά αυτά πάνε πακέτο όλα μαζί.
   Και δυστυχώς μας το χαρίζει με ευχαρίστηση η κυβέρνηση του GAP.
   Το θέμα είναι ως πότε ο λαός θα αυτομαστιγώνεται και θα ζητά νέα μέτρα γιατί όσα παίρνουν δεν είναι αποτελεσματικά. χο!

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Orestios 19/03/2010 22:23:05

   Πέρα Βρέχει, έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει το παραμύθι με το εξιλαστήριο και εύκολο θύμα (όχι ότι δεν έφταιγε, αλλά όχι γι΄ αυτά που του χρεώνει το πασοκ, γι΄ αυτά φέρει ακέραια την ευθύνη...)

   από το ρεπορτερ.γρ

   «Η σιωπή είναι χρυσός, κε Παπανδρέου», λέει η Wall Street Journal

   Να σταματήσει η σύγχυση που έχει προκληθεί από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ζητά σε άρθρο της η Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι αναλυτές και οι χώρες της ευρωζώνης έχουν μείνει «έκθαμπες» από τις συναντήσεις και τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου.
   Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει «κομφούζιο» βάλλοντας κατά των κερδοσκόπων, των hedge funds και των «βάρβαρων» επιτοκίων που δανείζεται, κάτι το οποίο δεν τη βοηθά καθόλου στη μείωση των spreads, σε μία περίοδο μάλιστα που χρειάζεται να επανεκδώσει 22 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και τον Μάιο, αναφέρει το άρθρο της WSJ.

   Αυτήν την εβδομάδα ο κ. Παπανδρέου κάλεσε για ευρωπαϊκή βοήθεια, απειλώντας ότι θα καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέροντας παράλληλα ότι δεν χρειάζεται κανένα από τα δύο. Και συνεχίζει η WSJ, όλη αυτή η κινητικότητα προκάλεσε νέα αύξηση των spreads κατά 0,16%.

   Τέλος, η Wall Street Journal συστήνει στον Έλληνα πρωθυπουργό να σταματήσει να προκαλεί σύγχυση με το τι έχει ανάγκη η Ελλάδα, και να χαιρετήσει την λύση της από κοινού βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ, ώστε να αποφύγει και το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσει η βοήθεια μόνο από το ΔΝΤ. Οι Έλληνες, όπως επισημαίνεται, θα δεχθούν τη λύση μόνο από το ΔΝΤ ως συμμετοχή των ΗΠΑ στο εσωτερικό της χώρας, αφού θεωρούν το ΔΝΤ ως «βραχίονα» των ΗΠΑ.

 5. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 19/03/2010 17:03:17

  "Ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού"
  Τό'πε ο πρωθυπουργός της χώρας.

  Πρέπει να μας κάνει δημοσκόπηση η Metron για να δούμε σε τι ψυχολογική κατάσταση βρισκόμαστε;

 6. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 19/03/2010 17:10:41

  Πριν τις εκλογές, τα πράσινα παπαγαλάκια διέδιδαν ότι, με την προοπτική της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ανέβηκε η σεξουαλική διάθεση του κόσμου.
  Τώρα τι γίνεται?
  Κούρνιασαν τα πουλιά?(εννοώ τα παπαγαλάκια....βέβαια)

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ εναςάσχετος 19/03/2010 17:18:13

   Δεν ξέρω ποιανού η διάθεση ανέβηκε, εγώ πάντως φοβάμαι μην ξυπνήσω από μέρα σε μέρα και μου πονάει ο πισινός...

  • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ εναςάσχετος 19/03/2010 17:20:36

   Ευτυχώς που μας το διευκρίνισες,γιατί τα 'άλλα' πουλιά,όχι απλά κούρνιασαν,μα λούφαξαν κιόλας.Μιλάμε γιά οριστική αφλογιστία.

 7. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 19/03/2010 17:43:28

  Όχι. Σε λίγο θα σηκωθούν και θα δεις ποιους θα κυνηγούν...

 8. Orestios avatar
  Orestios 19/03/2010 17:55:33

  Εδώ έλεγαν πως με το ΠΑΣΟΚ τρώγαμε ψωμί και γι'αυτό πρέπει να ξαναβγεί. Για να φάμε κι άλλο (ή για να φάνε κι άλλο?).

  Πανωλεθρίαμβος

  • adistaktos avatar
   adistaktos @ Orestios 19/03/2010 20:08:10

   Ακριβέστερα, οι πασοκάνθρωποι έλεγαν ότι οι ΠΑΣΟΚΟΙ έκλεβαν λίγο, αλλά έδιναν και στο λαό. Ακόμα, οι περισσότεροι Έλληνες πίστευαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα τα μπαλώσει με την κρίση και θα την έβγαζαν καθαρή!
   Κάτι θα σκαρφιστούνε, κάτι θα κάνουν και θα τους κοροϊδέψουν τους κουτόφραγκους. Γι' αυτό και πολλοί ΝΔτες ΔΕΝ πήγαν να ψηφίσουν!
   Η διαφορά, λοιπόν, 10 μονάδων ήταν η προτροπή για λαμογιά και όχι για μέτρα! Αυτό έλεγε ο Έλληνας ο πασοκοαναθρεμένος: "Είπαμε να κάνει ένα δώρο στον εαυτο του όχι όμως και 500.000.000δρχ!!!" είπε ο mea culpa που έφτιαξε τη βίλα της Αγράμπελης, το κωλόσπιτο, με ΔΗΘΕΝ δανεικά του Χάλακ (έμπορος όπλων) του Παπούλια (πρόεδρος Δημοκρατίας) και του Κατσιφάρα(υπουργός)...
   Δυστυχώς, οι Γερμανοί ήξεραν και με δεδομένη τη δίψα τους για νέα κυριαρχία χύμηξαν πάνω στο γυιό με το "μηδέν εις το πηλίκιο" και τον σπρώχνουν στο ΔΝΤ αντιστρέφοντας την προσπάθειά του να εκβιάσει το Γερμανό...
   Η ιστορία εκδικείται... Θεία Δίκη...

 9. adistaktos avatar
  adistaktos 19/03/2010 19:08:25

  Εάν υποθέσουμε ότι ήταν Ο ΚΚ στη θέση του GAP και έκανε τη διαχείριση της κατάστασης με τον τρόπο που παρακολουθούμε όλοι 6 μήνες τώρα από τον "ανεκδιήγητο", του οποίου η μαγική διαπραγματευτική συνταγή είναι το ΔΝΤ...
  Εάν ο ΚΚ έλεγε στους Ευρωπαίους: ή με βοηθάτε ή πάω ΔΝΤ...

  ... Θα είχε σουβλιστεί Ο ΚΚ σε live μετάδοση από ΠρετεντεροΤσιμοΚαψοΤρεμΟΙκονομοΚαμπουρακΑυτιαδοΘεμοΜακηδοΧαρδαβελοΧατζηνικολοΤραγοΜακρηδοΤατιανες και Λοιπά μεσημεριανοΔελτιατων8!!!!
  Ενώ τώρα... κυρίες... ευτυχώς που τον έχουμε και εδώ και 6 μήνες έχει καταφέρει να κρατάει σταθερά το spread πάνω από τις 300 μονάδες, να πέρνει μέτρα και να μην τον πιστεύει κανείς ότι θα τα εφαρμόσει, να ταξιδεύει στη Γερμανία και να γίνεται πιο αναξιόπιστος, να ταξιδεύει στη Γαλλία για να χωρίσει το Σαρκοζί από την Κάρλα, να πηγαίνει στον Ομπάμα και να παίρνει τη βίζα, η οποία λέει "είναι ΨΗΦΟ εμπιστοσύνης..."
  Θα μείνει στην ιστορία ως ο μοναδικός Πρωθυπουργός που "έκαψε" τη Θητεία του πριν αυτή αρχίσει καλά- καλά...
  Αν μας πάει, κιόλας, στο ΔΝΤ... τότε θα καεί στο ζέσταμα!!!
  Αυτός μας αξίζει τέτοιοι που είμαστε!

  • καινός avatar
   καινός @ adistaktos 20/03/2010 16:01:03

   Μα, φίλε, πρώτοι εμείς θα τον είχαμε σουβλίσει... Τα δελτία, ποιος σκεπτόμενος τα ακούει;

 10. socrates avatar
  socrates 19/03/2010 19:26:38

  Ποτέ ένας πρωθυπουργός δεν έχει απογοητεύσει τόσο ΠΟΛΛΟΥΣ τόσο ΓΡΗΓΟΡΑ.
  Πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ αποτυχημένου.

  • PELIAS avatar
   PELIAS @ socrates 19/03/2010 21:10:13

   Και επειδή ο βρεγμένος την βροχή δέν την φοβάται δέν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε.Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεν πρόκειται να προλάβουν να κάνουν τίποτε. Για τα λίγα που ανησυχούμε, αυτά είναι τα δευτερεύοντα. Για τα μικρά και τα ασήμαντα ανησυχούμε …με τις σημερινές ραγδαίες εξελίξεις. Έχουμε, για παράδειγμα, "δικό" μας άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να πάθει ζημιά από αυτήν την κολοσσιαία σύγκρουση συμφερόντων. Τον Εβραίο Γιωργάκη. Τον γνήσιο απόγονο του Μωϋσή και άλλων "δημοκρατικών" δυνάμεων της ερήμου.

   Ήταν που ήταν λίγο ο γιος της Μαργαρίτας, θα τον "αποτελειώσουν" οι ιμπεριαλιστές με τα πολλά και μακρινά ταξίδια που τον αναγκάζουν να κάνει. Με τα αλλεπάλληλα κενά αέρος που έρχεται αντιμέτωπος —εξαιτίας των συχνών πτήσεων— θ' αρχίσει να το "χάνει" τελείως ο γνωστός Giorgo. Λογικό είναι αυτό, εφόσον έχει γίνει εσχάτως ο πιο δημοφιλής "καλεσμένος" όλων των γνωστών κέντρων εξουσίας. Ο γιος της Μαργαρίτας ...δημοφιλής; Ο καρπαζοεισπράκτορας του Κολεγίου ...χαρισματικός; …Κάπου υπάρχει πρόβλημα …και πολύ φοβόμαστε ότι αυτό θα κάνει ζημιά στο "παιδί". Αυτό φοβόμαστε, γιατί τον θέλουμε με "σώας τας φρένας" στην Πλατεία Συντάγματος.

   ΠΕΛΙΑΣ

 11. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 19/03/2010 19:31:01

  Το τέλος μιάς καταστροφικής πορείας, που ξεκίνησε το 81 με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ και του Αντρέα στην εξουσία.
  Φοβάμαι ότι το τέλος θα είναι εφάμιλο σε δεινά και τραγικότητα με τη μικρασιατική καταστροφή, μόνο που εμείς πλέον θα είμαστε οι εξαθλιωμένοι προσφυγες στην ίδια μας τη χώρα.

 12. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 19/03/2010 21:31:11

  Κανείς δεν καταλαβαίνει το όραμα της κυβέρνησης για την Ελλάδα.

 13. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 19/03/2010 22:17:06

  Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης και πριν από λίγο δημοσιοποιήθηκε δήλωση στήριξης προς την Ελλάδα από τη Ρωσία,
  http://kostasxan.blogspot.com/2010/03/blog-post_5015.html
  και εδώ για τον αγωγό:
  http://lalei-kairia.blogspot.com/2010/03/blog-post_3664.html

  • Orestios avatar
   Orestios @ B.K.Σ. 19/03/2010 22:48:13

   Κωλοτούμπα και σε αυτό το θέμα. Το GAP αναδεικνύεται στον πιο αναξιόπιστο πρωθυπουργό of all times

 14. Sir Μπι-Μπι avatar
  Sir Μπι-Μπι 19/03/2010 22:25:36

  Instead of helping Greece to avoid being ripped off by the hawks of the completely uncontrolled world derivatives market, the Eurogroup, the council of the 16 Eurozone finance ministers, who gathered last week in Brussels, pressed Athens to reveal its Plan B, to mend the county’s ailing public finance. Greece has already announced a package of austerity measures ranging from spending cuts in public sector salaries to excess taxation of gasoline. But the 16 finance ministers failed to carry through the mandate passed to them by the 27 heads of EU governments and states, who had asked the finance ministers to find ways and means to support Greece in efforts to refinance its mounting state debt.
  There is no question that Greece has broken all the borrowing limits during the past decade. Over the past 10 years it has manage, however, to grow at an average rate of 4% of the GDP, a Eurozone record for many years. The country has invested heavily in infrastructure and the private home market. Unfortunately, it has a terrible and largely corrupt public sector and administration which has mismanaged a good deal of the European structural aid. The worst part of the Greek story is though the continued increase of public borrowing in order to finance the ever-increasing fiscal deficit. This deficit reached its apex at 12.7% of the GDP last year and together with the extra public spending to face the world credit crisis and the subsequent real economy recession, the state finances got out of control.
  Greece is the first country of Eurozone to face a dead end in its fiscal sector. There are other Eurozone countries, however, such as Ireland, Spain, Portugal and Italy which may face the same problems refinancing their state debt. This is the real issue for the Eurozone. It was not always like this. The Eurozone worked perfectly well all along the first decade of the new Millennium. If it were not for the credit crisis there would have been no problem. The exporting countries of the zone would have continued to sell their goodies to the southerners who were nicely expanding to Southeastern Europe, investing in large numbers in the services sectors from banks to hotels.
  So the North of the Eurozone was specializing in high-tech products and the South in services. Unfortunately, some Southern countries, mainly Spain, took a large exposure in the building sector with a very high credit leverage. Now a large number of home building projects are abandoned because the usual British and German customers have vanished. As for Greece, the country’s problem is not the private sector which had been growing into Southeastern Europe all along this past decade, but the ever-mounting state deficits. Again, if it were not for the credit crisis, Greece could have escaped this ordeal. In any case, the South of the Eurozone is now in danger and the North must think twice before letting those countries rot. Germany, France, Holland, Belgium and Luxembourg have been gaining all those years from the Eurozone. It seems that now the time has come for them to start repaying some of their gains to those countries in the South. On top of that, the North should understand that there is no Eurozone without the South. This is the time to show that the EU money zone can become something more political than this. Luckily enough, France is not together with Germany in this North-South confrontation. Even Luxembourg is in the middle. In any case, the Eurozone must soon decide if it is anything more than a money zone. Friendships are being ironed in the difficult times. People don’t easily forget if they are let down. Germany made a big mistake 70 years ago. Europeans were about to forget. Now the bad memories may return.

 15. vas avatar
  vas 19/03/2010 22:52:59

  Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε απόψε την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την διαδικασία παραλαβής των υποβρυχίων κλάσης 214 και την τροποποίηση της σύμβασης Neptune II για την ναυπήγηση δύο νέων Type 214 στην θέση του εκσυγχρονισμού των δύο παλαιών Type 209/1200, όπως και την μεταβίβαση των ΕΝΑΕ στην Abu Dhabi Mar. Όλα δείχνουν όμως πως ούτε η υπόθεση των υποβρυχίων θα κλείσει εδώ, ούτε η πώλησή των ΕΝΑΕ κλείνει το θέμα. Σήμερα σε δηλώσεις του ΑΝΥΠΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη αποκαλύφθηκε ότι τελικά η ελληνική πλευρά υποχώρησε στον εκβιασμό των Γερμανών της TKMS
  Xρήμα δεν υπάρχει ή υπάρχει ? γερμανία αγάπη μας και φτύσιμο απο τους γερμανούς στον μεγαλύτεο πελάτη τους
  Την ίδια ώρα δεν υπάρχει δραχμή για συντίρηση και κάθε μέρα πλοία ,ελικόπτερα,αεροπλάνα καθηλώνονται και πέφτουν σε ακινησία λόγω έλλειψης ανταλλακτικών
  Τί θέλουμε τις καινούργιες μονάδες όταν δεν μπορούμε να τις συντηρίσουμε ?
  Τώρα αν περιμένουμε τον Υπουργό να ενεργήσει ,ναι κόβει τζίπ,αρνιά,οδοιπορικά ασκήσεων ,ύφασμα καπαρτίνας ,δηλαδή κάτι ψιλά που οι γνωστοί Βερύκιοι τα προβάλουν ως ΦΟΒΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ,ΕΝΩ ΤΟ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΟΥ ΓΕΡΝΕΙ δεν είδαν , δεν έμαθαν ,δεν ξέρουν,δεν............................το ίδιο οτι αγοράζουμε κατώτερης ποιότητας οπλικά και τα οληρώνουμε για πρώτη ποιότητα............
  Στον στρατό και το ναυτικό οι γερμανοί μονοπωλούν το παιχνίδι και μένει η αεροπορία ,στον ΟΤΕ σαρώνουν ,στην ΔΕΗ το παίζουν ,στον ΟΣΕ σαρώνουν κλπ κλπ αλλά η χώρα μας και οι έλληνες απαράδεκτοι ,ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ Σας ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 16. Στέργιος avatar
  Στέργιος 20/03/2010 10:08:20

  Τώρα, επειδή μού'ρθε ο διάολος καβάλα, που έλεγε κι η Μαλβίνα, και για να μην ξεχνιόμαστε, κάποια σχόλια:

  Έπρεπε να φτάσει το αγγούρι στον πωπό τής Αθήνας για να ανακαλύψουν οι πολιτικοί μας, τα ΜΜΕ μας και τα μπλογκ μας την "απογοήτευση σε πρωτόγνωρα επίπεδα".

  Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη ζούμε την κρίση τής αποβιομηχάνισης, της καλπάζουσας ανεργίας, της έλλειψης ρευστού, της αυξημένης μετανάστευσης, εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον, όταν στην Αθήνα έτρωγαν με χρυσά κουτάλια κατά την επταετία των παχιών αγελάδων που προηγήθηκε των Ολυμπιακών.

  Πού ήταν ΟΟΟΟΛΟΙ αυτοί οι οξυδερκείς αναλυτές που τώρα κάνουν τον σοφό από τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες και τάχα μας λένε πώς θα περάσουμε την κρίση; Αναλυτές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, στελέχη διαφόρων περίεργων εταιρειών και ινστιτούτων;

  Η Θεσσαλονίκη χτυπούσε το καμπανάκι, αλλά το μόνο που ήξεραν όλοι αυτοί να κάνουν ήταν να αγνοούν ή να βρίζουν τη Θεσσαλονίκη. "Γκρινιάρηδες" και "χαλλλαροί" οι Θεσσαλονικείς με το 20% ανεργία. "Μίζερη" και "εσωστρεφής" η πόλη που δεν έχει δουλειές και ανάπτυξη.

  Δεν αξίζουμε ένα συγγνώμη, κύριοι "σοφοί";

  • FRESCO avatar
   FRESCO @ Στέργιος 20/03/2010 15:10:09

   Αν μου επιτρέπετε, να συμπληρώσω πως η Θεσσαλονίκη όπως είναι σήμερα, συνιστά μια μικρογραφία του πως θα είναι όλη η χώρα σε λίγα χρόνια.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Στέργιος 20/03/2010 15:49:56

   @ FRESCO

   Συμφωνώ απολύτως μαζί σου!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.