#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/06/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απλή αριθμητική για την ελληνική οικονομίαΈστω για χάρη της συζήτησης να υποθέσουμε πως το ΑΕΠ της χώρας σταθεροποιείται κάπου στα 180 δις ευρώ, πριν αρχίσει η χώρα να παρουσιάζει μια έστω και υποτυπώδη ανάπτυξη.

Έστω την ίδια στιγμή, ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας βρίσκεται γύρω στα 310 δις ευρώ. Και ας δεχτούμε πως υφίσταται αυτό και ένα «γενναίο» κούρεμα 60 ολόκληρων δις ευρώ και φτάνει με μιας στα 250 δις ευρώ, χωρίς κανείς να μας ζητήσει καινούρια μέτρα (Θαύμα! Θαύμα!).

Έστω τέλος πως θα υπάρχει μια μέση ανάπτυξη τουλάχιστον ίση με το μέσο επιτόκιο των δανείων μας και έστω ότι αυτή είναι 2,5% κατ’ έτος.

Βγαίνει με αυτόν τον τρόπο η οικονομία μας;

Όχι, όσο δημιουργεί πρωτογενή ελλείμματα. Ακόμη, όχι όσο τα τυχόντα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μικρότερα από τον ετήσιο τόκο των δημόσιων δανείων. Στην περίπτωσή μας, θα πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα άνω των 6,25 δις ευρώ (250Χ2,5%=6,25 δις). Με τον τρόπο αυτό, και αν ολόκληρο το πρωτογενές μας πλεόνασμα το χρησιμοποιήσουμε για την εξόφληση των ετήσιων τόκων, θα έχουμε ετήσια μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 3% περίπου ετησίως. Δηλαδή από 138% του ΑΕΠ στην αρχή του παραδείγματος, θα καταλήξει 120% μέσα σε πέντε περίπου χρόνια μέσης ανάπτυξης 2,5% κατ’ έτος.

Αυτά που γράφουμε είναι απλώς νούμερα. Ο τελευταίος μπακάλης της γειτονιάς μπορεί να τα επιβεβαιώσει. Φυσικά, τα κράτη δεν ζούνε μονάχα με νούμερα. Οι άνθρωποι δεν τρώνε νούμερα, τα νούμερα δεν γεμίζουν την κοιλιά. Το κακό είναι πως ακόμη και αυτά τα νούμερα, δεν είναι τα αληθινά νούμερα. Αν υποθέσουμε πως η χώρα θα βγει στις αγορές σύμφωνα με το σενάριο της δανειακής σύμβασης, τότε θα πρέπει να περιμένουμε πως τα επιτόκια δανεισμού της θα είναι μεγαλύτερα από 2,5%, μπορεί και διπλάσια! Επίσης, δεν ξέρω κατά πόσον είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης των 6-7 δις ευρώ ετησίως, δεν θυμάμαι πότε η χώρα είχε τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα τελευταία φορά. Και μην ξεχνάμε πως απαιτείται η διατήρηση αυτών των πλεονασμάτων για μια σειρά ετών και η χρησιμοποίησή τους στο σύνολό τους για αποπληρωμή τόκων, την ώρα που η κοινωνία θα χειμάζεται και θα αγωνιά για λίγη δημοσιονομική χαλάρωση.

Ο τελευταίος μανάβης της λαχαναγοράς θα σας έλεγε πως  αυτό το σενάριο απλώς δεν βγαίνει. Γιατί κανείς πολιτικός δεν τολμά να το παραδεχτεί; Γιατί η ευρωζώνη και η τρόικα δεν βγαίνουν να πούνε την αλήθεια; Το εξωτερικό χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια ακόμη και αν μειωθεί με ένα γενναίο OSI. Η λύση για να διατηρηθεί η Ελλάδα εντός ευρωζώνης και συγχρόνως να καταφέρει να αλλάξει το παλιό της οικονομικό μοντέλο και να οδηγηθεί σε οικονομία ελεύθερης αγοράς και συνεπώς να γίνει ανταγωνιστική και να αρχίσει να αναπτύσσεται, προϋποθέτει δύο τουλάχιστον παραμέτρους:

Το εξωτερικό χρέος της χώρας μετατρέπεται ολόκληρο σε διακρατικό εντός της Ευρωζώνης (αποκλειόμενου του ΔΝΤ) και παγώνει για χρονικό διάστημα ικανό να επιτρέψει στην χώρα να ανασυγκροτηθεί οικονομικά
Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε με συμμετοχή της πλειοψηφίας του συνταγματικού πολιτικού χώρου, ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και επανίδρυσης τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, με ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κεφάλαια. Ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει την χώρα έξω από τον σημερινό φαύλο κύκλο της παραοικονομίας, της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και του κρατισμού, στον ενάρετο κύκλο των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας, της ελεύθερης αγοράς και της δίκαιης και σταθερής φορολογικής νομοθεσίας

Μονάχα όταν φτάσουμε στο σημείο να επανεκκινήσουμε μια παραγωγική, εξωστρεφή και καινοτόμα ιδιωτική οικονομία και να περιορίσουμε το σπάταλο και αδηφάγο κράτος σε καλούπια και λειτουργία σύγχρονης χώρας, μονάχα όταν η ανεργία έχει περιοριστεί στα φυσιολογικά για την χώρα επίπεδα, όταν οι εργασιακές σχέσεις θα έχουν αναδομηθεί, το νέο ασφαλιστικό θα έχει δρομολογηθεί και ο ιδιωτικός δανεισμός θα έχει ομαλοποιηθεί μαζί με την εύρυθμη λειτουργία ενός αληθινού τραπεζικού τομέα,  τότε θα μπορέσουμε να ξανασυζητήσουμε για επανεξυπηρέτηση του εξωτερικού μας χρέους με όρους και συνθήκες εκείνης της εποχής.

Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να καταλάβουν πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρουν κάποτε να πάρουν πίσω ένα μέρος από τα δανεικά που τους χρωστάμε, ενώ συγχρόνως να διατηρήσουν την συνοχή και την ενότητα εντός της ευρωζώνης. Αλλιώς, λυπάμαι που θα το γράψω, αλλά αργά ή γρήγορα η χώρα θα πάψει να εξυπηρετεί τελείως το εξωτερικό της χρέος και θα αναγκαστεί με ή χωρίς την θέλησή της να φύγει από την ευρωζώνη, επειδή έτσι κι αλλιώς, τα νούμερα δεν βγαίνουν πια. Οι εταίροι μας σε αυτή την περίπτωση δεν θα πάρουν πίσω μία, η ευρωζώνη ίσως οδηγηθεί σε διάλυση και η χώρα μας στην τελειωτική καταστροφή. Υπάρχει κανείς αλήθεια στην Ευρώπη που να μπορεί να αντέξει τις συνέπειες ενός τέτοιου ακραίου σεναρίου; Κι αν υπάρχει, αλήθεια τι έχει να κερδίσει ο ίδιος;

Akenaton    

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 08/06/2013 09:17:10

  Ἀγαπητέ akenaton,ἄν ξεπέσουμε στό μανάβη καί στό μπακάλη τῆς γειτονιᾶς νά μᾶς κάνουν τούς λογαριασμούς στά νούμερα πού δέ βγαίνουν,καταλαβαίνουμε τί καβούρια θά βγάλουν πάλι ἀπό τίς τσέπες τους γιά μᾶς οἱ ''χοντρέμποροι''...

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 08/06/2013 11:11:20

   Μόνο οι "μπακάληδες" και οι "μανάβηδες" θα μας πουν πια την αλήθεια φίλε μου Κυθήριε. Φοβάμαι ότι οι πολιτικοί εντός και εκτός της χώρας δεν τολμούν να την εκστομίσουν. Ελπίζω να το πράξει ο Πρωθυπουργός σύντομα και να ξεκινήσει μια ΑΓΡΙΑ διαπραγμάτευση για ένα διαφορετικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ώστε να έχει ελπίδες η χώρα. Τα νούμερα ΔΕΝ βγαίνουν και το γνωρίζουν όλοι!

 2. χρηστος avatar
  χρηστος 08/06/2013 10:26:41

  Επιτελους ενα αρθρο που τα λεει την αληθεια
  Στο αδιεξοδο στο οποιο οδηγουμαστε με μαθηματικη ακριβεια ειναι και για μικρα παιδια πασιφανες
  Το ερωτημα ειναι ποτε ο Ελληνας θα το καταλαβει

 3. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 08/06/2013 11:25:55

  Έχοντας οδηγήσει ένα μη ασήμαντο μέρος της κοινωνίας στο οικονομικό (και όχι μόνο) περιθώριο και καλύπτοντας τις χθεσινές ανομίες με σιωπή (και συνενοχή), ίσως ο κόσμος δεν πεισθεί να ακολουθήσει το πρόσταγμα (και αυτών) των ηγετών του. Η φράση "όλοι τα ίδια είναι" θα αποτελεί μονίμως τροχοπέδη στις όποιες επαγγελλόμενες μεταρρυθμίσεις χωρίς ριζική κάθαρση εκ των έσω. Ο λαός - ίσως - συνταχθεί πίσω από τους ηγέτες του, όταν γνωρίζει ότι ο κάθε διεφθαρμένος εφοριακός ή σύμβουλος υπουργού χάνει τη θέση του και την περιουσία του εντός τριών μηνών και όχι μετά από δώδεκα έτη, και όταν η κόρη του κάθε κ. Πολύδωρα ζητεί επιτακτικά από τον πολυάσχολο πατέρα της να συνδράμει την ανάπτυξη τού ιδιωτικού τομέα ώστε να βρει κάποτε θέση εργασίας εκεί, αντί να καμαρώνει το άκοπο αυθημερόν βόλεμά της στο δημόσιο.

  "Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε με συμμετοχή της πλειοψηφίας του συνταγματικού πολιτικού χώρου". Ποιον πολιτικό χώρο ορίζετε (εσείς ή οι εταίροι μας) ως συνταγματικό ή -ισοδύναμα- ως μη συνταγματικό; Συμμερίζεται την άποψή σας ή έστω τα κριτήριά σας η καλούμενη να αναγεννηθεί, αποδεχόμενη και εφαρμόζοντας το πρόγραμμα, κοινωνία; Όσοι έπαιξαν και παίζουν με τους θεσμούς και το σύνταγμα προς ίδιον κομματικό ή πρόσκαιρο πολιτικό ή δημοσιονομικό όφελος, θα ευρεθούν ενώπιον τών συνεπειών τών επιλογών των. Είχα γράψει στο παρελθόν ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για παράκαμψη ή μονόπλευρη ανάγνωση του συντάγματος. Δεν εξεπλάγην ιδιαιτέρως που δεν συμμερίζεται -έργοις- την άποψή μου και η σημερινή συγκυβέρνηση.

  Επιπλέον, είσθε σίγουρος ότι οι δανειστές μας θα θελήσουν να συνάψουν οποιαδήποτε μακράς διαρκείας συμφωνία με πολιτικούς που έχουν ανάμεσά των (και ουδόλως επιχειρούν να αποβάλλουν) κάποιους των οποίων τα ονόματα περιέχονται στις διάφορες λίστες (είσπραξης μιζών από Siemens, Λαγκάρντ κ.λπ.); Θυμάσθε την απαίτησή των να υπογράψουν οι τοπικοί ηγέτες της αποικίας (πολιτικοί της προηγούμενης γκυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης) δηλώσεις υποταγής και συμφωνίας (προφανώς κρίνοντας ότι ο προφορικός λόγος των είναι αφερέγγυος); Τίνες σήμερα είναι πρόθυμοι να υπογράψουν; Και αν τινές αρνηθούν να υπογράψουν/εγγυηθούν την μακρόχρονη εφαρμογή του προγράμματος και δεν υπάρχει ικανή συμμετοχή προθύμων εντός "του συνταγματικού πολιτικού χώρου" ; Ίσως, ελλείψει σοβαρών συνομιλητών, επιλέξουν την εγκαθίδρυση ενός απολυταρχικού, αλλά σταθερού και υπάκουου, φιλικού προς τα συμφέροντά των καθεστώτος. Αν νομίζετε ότι έχουν δημοκρατικές ή άλλες ηθικές ευαισθησίες, το αγορασμένο και υποστηριζόμενο από τη Δύση φαύλο και διεφθαρμένο μέχρι ανωτάτου επιπέδου καθεστώς της Καμπούλ ίσως σάς κάνει να αναθεωρήσετε.

  Δεν συμφωνώ επίσης ότι τα πάντα για την ελληνική οικονομία είναι θέμα μόνον απλής αριθμητικής. Η αριθμητική στηρίζεται σε ένα σύνολο αξιωμάτων και κανόνων. Στην ελληνική οικονομία τα παραπάνω βασικά δεν έχουν δυστυχώς καθορισθεί ακόμη.

 4. Dal avatar
  Dal 08/06/2013 11:32:38

  Ένα άρθρο που αποδεικνύει με απλούστατες πράξεις οτι απλά όσο να προσπαθούμε τα νούμερα δεν βγαίνουν. ¨Όποιο και να είναι το επιτόκιο δανεισμού θα απαιτείται περί τα 5% του ΑΕΠ για τους τόκους. Θα χρειαστούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 4% σε συνδυασμό με ανάπτυξη πάνω από 2% για να μειώνεται το χρεος. Πως όμως; Η μέση ανάπτυξη της ΕΖ είναι στα 15 χρόνια ζωής της μόλις το πενιχρό 1,2%. Από το 2008 δε και μετά μέση ύφεση -0,3%. Δηλαδή πρέπει να έχουμε διπλάσια ανάπτυξη από τη μέση της ΕΖ. Πως θα γίνει αφού θα χρειαστούν και άλλες περικοπές για να επιτευχθούν σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ιταλία με θετικά αποτελέσματα πρωτογενή (εδώ και μια δεκαετία) , δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της που θα υπερβεί φέτος το 130%. Μα όλο το σκηνικό είναι αδιέξοδο. Το χρέος της ΕΖ ήταν το 1999 71%, το 2007 μειώθηκε μόλις στο 66% και έκτοτε το 2012 διαμορφώθηκε στο 91% και φέτος πάει για 95%!!!. Παντού δεν βγαίνουν τα νούμερα.

  • αρχιμήδης avatar
   αρχιμήδης @ Dal 08/06/2013 11:47:07

   Πολύ σωστά τα λες αγαπητέ Dal.
   Ποτέ και σε καμμιά σχεδόν χώρα, με πρώτη τις ΗΠΑ, δεν βγαίνουν τα νούμερα του χρέους. Απλά οι "οίκοι" και οι "αγορές" δεν έχουν βάλει τιμωρία όλες τις χώρες ταυτόχρονα. Ή μάλλον το κάνουν κατά διαστήμα τα και εναλλάξ, ανάλογα με τις ανάγκες των Παγκόσμιων τραπεζών. Αυτή τη στιγμή έχουν στο στόχαστρο εμάς τα PIIGS της ΕΕ και εισπράττουν για να καλύψουν τρύπες που άνοιξαν οι Leehman bros κλπ. Οταν στραφούν αλλού, το χρέος μας θα ξεχaστεί και θα συνεχίσει να πληρώνεται με άλλο χρέος . Κανείς δεν θα νοιάζεται αν είναι 100% ή 200% του ΑΕΠ.
   Αλλωστε εικονικό είναι...

   • Dal avatar
    Dal @ αρχιμήδης 08/06/2013 13:10:07

    Να είσαι καλά και καλό Σ/Κ

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 08/06/2013 12:05:04

  Ούτε της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλάις και της Γαλλίας βγαίνουν. Ή ευρωομόλογα ή διάλυση της ΟΝΕ τότε. Ότι κι αν γίνει καλά κάνει ο Σαμαράς και παλεύει να αναστρέψει το κλίμα εντός και εκτός. Θα χάσουμε πολύ λιγότερα από ότι θα κερδίσουμε ότι και να γίνει. Εάν είχαμε βγει από το ευρώ με γκρεμοτσάκισμα (όπως ήθελαν οι ΗΠΑ με τον ΓΑΠ και το δημοψήφισμα και μετά ο Τσίπρας με τις δηλώσεις για μπλόφες) θα ήταν πολύ χειρότερα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γεώργιος Τ. 08/06/2013 13:53:46

   Συμφωνώ αγαπητέ!

 6. George avatar
  George 08/06/2013 12:35:29

  Η αύξηση του ΑΕΠ όμως μεγαλώνει τον παρανομαστή και μειώνει το κλάσμα. Το αντίστροφο από αυτό που συμβαίνει τώρα. Το Βέλγιο πρόσφατα έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Το σωστό παράδειγμα όμως είναι οι ΗΠΑ μετά τον πόλεμο που με ανάπτυξη κάνανε το τεράστιο χρέος τους ανύπαρκτο. Ευρωπαικά κεφάλαια για να αλλάξει η Ελλάδα ενέχουν τον κίνδυνο -σιγουριά αλλά είμαι ευγενικός- να πετύχουν ακριβώς το αντίθετο, η προσπάθεια αυτή άλλωστε έγινε δυό φορές μεταπολεμικά. Γιατί θα πετύχει την τρίτη? Μονάχα η ανάγκη και ο κίνδυνος οδηγούν σε πραγματικές αλλαγές. Ιδιωτικά κεφάλαια υπάρχουν άπειρα, δε μένει παρά να τα ζητήσουμε και αυτά θα έρθουν (για κερδοσκοπικές επενδύσεις μονάχα, όχι για να τους τα φάμε)!

  • akenaton avatar
   akenaton @ George 08/06/2013 13:56:52

   Η υποτιθέμενη αύξηση του ΑΕΠ (2,5% κατ' έτος μεσοσταθμικά) είναι συνυπολογισμένη στα νούμερα που αναφέρει το σημείωμα.

   • George avatar
    George @ akenaton 08/06/2013 22:10:16

    Akenaton τελείως μανάβικοι-ούτε καν μπακάλικοι- οι υπολογισμοί μου αλλά κάτι δεν μου βγαίνει. Αφού 5 χρόνια θα δίνουμε όλους τους τόκους, το δάνειο σε απόλυτα νούμερα μένει το ίδιο. Σε 5 χρόνια όμως με πληθωρισμό 2,5% ανά έτος έχουμε μεγένθυση του ΑΕΠ κοντά 15% επομένως δεν πάμε στο 120% αλλά αρκετά πιό κάτω. Αυτό που περιγράφεις λοιπόν είναι ένα πολύ επιθετικό σενάριο μείωσης χρέους. Πιστεύω ότι δίνουμε κάποιους τόκους για να μένει το χρέος κοντά στο 120% είναι το πιό πιθανό. Επίσης υποθέτεις μόνο μείωση μέσω OSI αλλά μείωση επιτοκίου/χρόνου αποπληρωμής είναι επίσης πιθανά. Αναχρηματοδότηση χρέους μέσω αγορών δεν παίζει για πολλά χρόνια και αν το επιχειρούσε η Ελλάδα θα έβγαινε default σε dt. (έξοδος στην αγορά για ένα μικρό ποσό που θα το αγοράσει σε διετεταγμένη υπηρεσία η ΕΚΤ για να φύγει το country risk ώστε να δανείζονται πιό εύκολα οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι άλλο πράγμα). Θεωρώ ως πιθανότερο σενάριο την πληρωμή κάποιων τόκων για τα δανεικά. Μέχρι εκεί. Το σενάριο 2,5% ανάπτυξη μπάζει από αλλού όχι από τη μεριά του χρέους αλλά στη κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη.

    • akenaton avatar
     akenaton @ George 08/06/2013 23:10:28

     Εκκινώντας από ΑΕΠ 180 δις όπως το παράδειγμα, με ανάπτυξη 2,5% μέση ετήσια για πέντε χρόνια και τους τόκους πληρωμένους, με χρέος 250 δις ακριβώς στο 120+% θα βρισκόμαστε. Εννοείται πως δεν θα δανειστούμε μεγάλα ποσά αλλά το επιτόκιο θα είναι σίγουρα διπλάσιο. Πρακτικά, αυτό που λέω στην πρώτη προϋπόθεση, σχεδόν το έχουμε επιτύχει (πάγωμα χρέους, με περίοδο χάριτος και χαμηλά επιτόκια). Μένει να έρθει η ανάπτυξη (όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα), αλλά φοβάμαι πως αν δεν γίνει πράξη η δεύτερη προϋπόθεση που αναφέρω, δεν πρόκειται να δούμε φως στο τούνελ σύντομα.
     Καληνύχτα εύχομαι.

 7. Zame avatar
  Zame 08/06/2013 13:54:51

  Επιτελους..Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ πως η ( φράση “όλοι τα ίδια είναι”)
  είναι όχι μόνον τροχοπέδη..
  αλλά η προσφιλέστερη έξοδος διαφυγής ενόχων & η 'μολυσματική εστία'.

  Είναι καιρός να ξεκινήσει αυτή η (ΑΓΡΙΑ διαπραγμάτευση)

  Η Λογικότητα των αθανάτων
  Η Γλώσσα ως Λογική..
  και τα Μαθηματικά ως Γλώσσα. (Χρ.Γιανν.)
  1+1 =2 ..άντε και δημιουργικά εικονικά 11
  οτιδήποτε άλλο απορρίπτεται.

  Την στιγμή πού αλλάζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα..'ανάπτυξης τους'
  η ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ τουλάχιστον τον ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ.

  *Σαφως οι άνθρωποι δεν τρώνε νούμερα πόσο μάλλον να μην είναι & αληθινά.
  είναι κραυγαλέο το 'αλχημικό τέχνασμα' πού κρύβει την πολιτική ανεπάρκεια..?
  (για να αποφύγω την σκοπιμότητα)..εκτός & αν επιμένουν..
  έτσι ώστε & προκειμένου (ελλείψει σοβαρών συνομιλητών, επιλέξουν την εγκαθίδρυση ενός απολυταρχικού, αλλά σταθερού και υπάκουου, φιλικού προς τα συμφέροντά των καθεστώτος.)
  και μέσα σε όλα αυτά (υποδεικνυόμενο μοντέλο ανάπτυξης)
  να συνυπολογισθεί πως η ΑΝΕΡΓΙΑ δεν τιθασεύεται..
  το πολύ -πολύ άντε να αλλάξει ο καλπασμός της.

 8. firiki2010 avatar
  firiki2010 08/06/2013 17:08:13

  Αγαπητέ Αkenaton , τα νούμερα ποτέ δεν έβγαιναν, ούτε και τώρα βγαίνουν και όπως επισημαίνει και ο "Γεώργιος Τ" πιο πάνω δεν βγαίνουν και για άλλους εκτός από εμάς. Υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα που μόνο ως τέτοιο μπορεί να αντιμετωπισθεί .
  Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι σταθερά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται μια προσπάθεια ώστε τα νούμερα να αρχίσουν να βγαίνουν ή έστω να εμφανίζονται μέσω και "δημιουργικής λογιστικής" ότι βγαίνουν. Αυτό σημαίνει καλύτερο "κλίμα" ("η μισή οικονομία είναι κλίμα") και κερδισμένος χρόνος ώστε να γίνουν απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και αλλαγές πολιτικών σε ευρωπαϊκό επαναλαμβάνω επίπεδο. Προφανώς κι εμείς έχουμε ανάγκη στη χώρα μας από διαρθρωτικές αλλαγές- πολύ περισσότερες απ΄ ότι αλλού- και πρέπει να τις κάνουμε αν θέλουμε να εκμεταλλευθούμε τις νέες Ευρωπαϊκές πολιτικές που αναπόφευκτα θα υιοθετηθούν. Το Ευρωομόλογο (που λέει πάλι ο Γεώργιος Τ) δεν μπορεί να εφαρμοσθεί με Ευρωπαϊκές οικονομίες να παρουσιάζουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις.
  Το θέμα είναι να μείνουμε μέσα στο παιχνίδι και να μπορούμε έστω λίγο-λίγο να βελτιώνουμε τη θέση μας. Δεν νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις τύπου "Γόρδιου Δεσμού". Κι από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας είναι πια διακρατικό νομίζω πως οι λύσεις θα βρεθούν με τρόπους που είναι συνηθισμένη η ΕΕ. Μακρές διαπραγματεύσεις, συμβιβασμοί, λάθη και διορθώσεις, συμψηφισμοί. Και όλα αυτά στην κατεύθυνση "περισσότερη Ευρώπη". Αλλά επειδή όπως καταλαβαίνεις η αλληλεγγύη είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης κι εμείς εδώ στη χώρα μας πρέπει να γίνουμε "περισσότερο Ευρώπη".
  Γενικώς αισθάνομαι ένα κλικ πιο αισιόδοξος από σένα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ firiki2010 08/06/2013 18:34:20

   Αγαπητέ Φιρίκη, δεν είναι ότι είμαι απαισιόδοξος. Συμφωνώ με όλα αυτά που γράφετε κι εσείς και ο Γεώργιος Τ. Υπάρχει όμως και η πολιτική, δηλαδή ο παράγων χρόνος που πιέζει την χώρα μας ασφυκτικά. Δεν θα αντέξει η κοινωνία αν παραταθεί επί μακρόν αυτή η αβεβαιότητα και οι "συμβιβασμοί", "συμψηφισμοί" και όλα όσα σωστά λέτε. Η Ελλάδα σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος (όχι άδικα είναι αλήθεια) αλλά δεν έχει νόημα να παραφορτώνεις τον γάιδαρο, επειδή στο τέλος θα ψοφήσει. Και όπως λέω, ποιος το θέλει αυτό και ποιος έχει να κερδίσει από μια τέτοια εξέλιξη; ΣΥμπερασματικά, όσο αφήνουμε τον χρόνο να κυλά χωρίς εντυπωσιακές διορθώσεις, τόσο πλησιάζουμε σε λύση τύπου "γόρδιου δεσμου". Μακάρι να διαψευστώ. Θα δούμε ......

 9. Μηχανολόγος avatar
  Μηχανολόγος 08/06/2013 23:49:13

  "εφαρμόζουμε με συμμετοχή της πλειοψηφίας του συνταγματικού πολιτικού χώρου, ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και επανίδρυσης τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας,"...
  άμα βγάλω και γω μαλλιά στα πενήντα φεύγα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μηχανολόγος 09/06/2013 13:47:22

   Αν δεν ..... τότε δεν βλέπω πως θα σωθούμε.

 10. john avatar
  john 09/06/2013 12:23:19

  "Υπάρχει κανείς αλήθεια στην Ευρώπη που να μπορεί να αντέξει τις συνέπειες ενός τέτοιου ακραίου σεναρίου; Κι αν υπάρχει, αλήθεια τι έχει να κερδίσει ο ίδιος;"

  ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ... ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ "ΕΠΑΝΙΔΡΥΩΝΤΑΣ" ΤΗΝ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ... ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ... ΑΝ ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙ ΑΥΤΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΕΙΠΙΑ;;; Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΝΔΙΑΣΜΟΥΣ!!!

  • akenaton avatar
   akenaton @ john 09/06/2013 13:48:32

   Ο οικονομικός πόλεμος αγαπητέ μου δεν κερδίζεται με την συσσώρευση ερειπίων, όπως άλλωστε και ο πραγματικός. Αυτό απέδειξε η ιστορία μέχρι τώρα τουλάχιστον.

 11. nantia42 avatar
  nantia42 09/06/2013 14:41:49

  Μεχρις οτου το προγραμμα που εφαρμοζουμε παψει να ονομαζεται Μνημονιο (και ονομαστει π.χ. Εθνικο σχεδιο Ανασυγκροτησης που εμεις θα συνταξουμε αφου συζητηθει με τους εταιρους μας) , το πιο πλαστο διλημμα των τελευταιων χρονων θα ειναι εδω, ολοζωντανο, να διχαζει και το χειροτερο να συσκοτιζει τα λαθη που μας εφεραν εδω και τις απαραιτητες αλλαγες που θα μας επιτρεψουν να ειμαστε στο ευρωπαικο παιγνιδι.

 12. Σ.Κ.Μ. avatar
  Σ.Κ.Μ. 10/06/2013 00:49:15

  "Ο Aκχενατόν και η οικογένειά του είναι ο πρώτος –και για πολλούς αιώνες ο μόνος– βασιλικός οίκος στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου που απεικονίζονται όπως πραγματικά είναι και όχι εξιδανικευμένοι όπως επέβαλλαν τα παραδοσιακά πρότυπα." Wikipedia
  Η παράδοση συνεχίζεται με την ρεαλιστική προσέγγυση του Akenaton σήμερα.
  Ο βασιλιάς είναι γυμνός και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα : τους αρέσει τόσο πολύ ο γυμνισμός ;; ή συνηθίσαμε από τα χαράτσια να γυρίζουμε γυμνοί και ξυπόλυτοι ; δυστυχείς και μοιραίοι στον δρόμο της απωλείας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.