#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/01/2010 18:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απερίφραστη θα είναι η θέση του Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της ιθαγένειαςΑπερίφραστα αρνητική θα είναι η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για το επίμαχο νομοσχέδιο περί ιθαγένειας.

Αυτό αναφέρουν στο Antinews καλά πληροφορημένες πηγές οι οποίες διευκρινίζουν ότι η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά θα είναι απερίφραστα αρνητική και ως θέση απέναντι στο τεράστιο θέμα που άνοιξε η κυβέρνηση αλλά και ως αντίθεση στο νομοσχέδιο που οδηγείται στην Βουλή.

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ δεν θα αφήνει επίσης καμία αμφιβολία για το πότε και πως θα καταργηθεί (στην περίπτωση που υπερψηφισθεί) το επονείδιστο νομοσχέδιο.

Αναφερόμενα εξάλλου στο αίτημα για Δημοψήφισμα που προωθεί ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι επί της ουσίας πρόκειται για «άσκηση επαναστατικής γυμναστικής» με γυμναστή τον κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος «επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πάνω σε ένα επικίνδυνο εθνικά θέμα»

Αυτό γιατί σύμφωνα με το Σύνταγμα ούτε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κάνει Δημοψήφισμα χωρίς την άδεια της κυβέρνησης, η οποία έχει απόλυτη δικαιοδοσία επί του θέματος και μάλιστα μα αυξημένη πλειοψηφία, όπως  αναφέρει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος.

Το θέμα λοιπόν, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, δεν είναι πως θα αποκομίσουν κάποιοι κομματικά οφέλη από ένα σοβαρό ζήτημα ακολουθώντας εύκολες πολιτικές, αλλά το πώς θα μπει φραγμός στα σχέδια της κυβέρνησης με συγκεκριμένα μέτρα.

ΑΡΘΡΟ 44 &2 του Συντάγματος:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Βουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο. Αν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 05/01/2010 19:10:34

  Ο Αντώνης τα μελετάει καλά όλα. Έχει αποδειχθεί αριστοτεχνικός σκακιστής μέχρι σήμερα. Περιμένουμε λοιπόν την απερίφραστη θέση του. Θα είναι πολύ σημαντική.

 2. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 05/01/2010 19:16:54

  O Αντώνης αποδεικνύει καθημερινά ότι όσα λέει είναι ζουμερά και συγκεκριμένα. Ετσι θα κάνει και στο θέμα της ιθαγένειας.

  Εκείνο που παρατηρώ είναι ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν αρχίσει να διατυπώνονται φυγόκεντρες απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Αυτό είναι καλό. Καλό για όλους. Φαίνεται ότι έμαθαν (;) το μάθημά τους.

  Ελπίζουμε όλοι οι βουλευτές της ΝΔ να έχουν ενιαία άποψη στο θέμα άχρι καιρού....

 3. socrates avatar
  socrates 05/01/2010 19:34:54

  Δεν υφίσταται φέτος θέμα πρόωρων εκλογών, όχι τουλάχιστον με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. Το μέγεθος της ήττας ήταν πολύ μεγάλο, ο GAP έχει ακόμη κάποια ανοχή από την κοινωνία για να εκπληρώσει τα "οράματά" του και επίσης η Νέα Δημοκρατία είναι σε φάση συνολικής αναδιοργάνωσης.
  Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται κάθετη αντίδραση από τον Αντώνη Σαμαρά στη "ιθαγενοποίηση" των παράνομων μεταναστών και ρητή δήλωση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει το σχετικό νόμο και θα πάρει πίσω της "ελληνοποιήσεις του Γιωργάκη.

  • Αγανάκτηση avatar
   Αγανάκτηση @ socrates 05/01/2010 19:41:22

   Εαν περάσει το νομοσχέδιο αυτό δεν "μαζεύεται" μετά πίσω με τίποτα.

   Ανήκουμε στην ευρωπαϊκή ένωση δεν είμαστε Καμπότζη επί Ερυθρών Κχμερ για να παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων. Μην ξεχνιόμαστε οι μετανάστες είναι και αυτοί άνθρωποι με δικαιώματα και ανήκουμε δυστυχώς ή ευτυχώς στην ΕΕ.

   Το μείζον ζήτημα είναι ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ._

   • Blimblomblim avatar
    Blimblomblim @ Αγανάκτηση 05/01/2010 21:03:41

    Αν πει ότι "θα το πάρω πίσω", τότε θα δημιουργήσει αυτομάτως λόγο σε πολλούς σημερινούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ για να τον ψηφίσουν. Πρέπει να το πει, διότι μόνον τότε θα τρομάξει ο ΓΑΠ και θα κάνει πίσω. Πρέπει να το πει και να το εννοεί, ώστε να δημιουργήσει στον ΓΑΠ τη βεβαιότητα ότι θα χάσει πολύ περισσότερα από όσα κερδίσει - αν προλάβει να κερδίσει τίποτα και δεν πέσει νωρίτερα.

    • Αγανάκτηση avatar
     Αγανάκτηση @ Blimblomblim 05/01/2010 21:22:44

     Η άποψη μου είναι ότι ο Σαμαράς θα πρέπει να σχοινοβατήσει αλλά να τολμήσει. Πρέπει να αποφύγει τις ψευτοεθνικιστικές κορώνες του Καρατζαφέρη, τις οποίες τις καταλαβαίνει πλέον ο κόσμος, αλλά πρέπει να είναι και πρακτικός.

     Το πολιτικό nonsense το έχει βαρεθεί πλεόν ο κόσμος. Γιατί να τον προλάβει ο Καρατζαφέρης στην πρόταση για το (γνωστό) "κολπο" με τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Χτεσινός είναι;

     Πρέπει να δείξει πρακτικότητα και σοβαρότητα για να πάρει τον κόσμο με το μέρος του. Δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους, "συμμάχους", τούρκους, σκοπιανούς, Σόρρους, χρηματιστές και να λύνονται ταυτόχρονα και τα προβλήματα της χώρας.

     Ο Σαμαράς αν θέλει να γράψει ιστορία πρέπει να έρθει σε ρήξη με το ντόπιο και ξένο καθεστημένο, να τολμήσει και έτσι να πείσει και να εμπνεύσει τον ελληνικό λαό. Αυτόν χρειάζεται μόνο για αρωγό και κανέναν άλλον κερατά.

     Εαν απλώς θέλει να γινει πρωθυπουργός μιας μπανανίας ας πάει να τον συμβουλέψει η κόρη του Μητσοτάκη, ο Αβραμόπουλος και δεν ξερω γω ποιος άλλος δημοσιοσχεσίτης πολιτικός για το τι πρέπει να κάνει.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 05/01/2010 19:42:16

  Eπιμενω οτι χρειαζεται αντιπροταση.Υπαρχουν ευρωπαικες χωρες με πολυ αυστηροτερους ορους χορηγησης ιθαγενειας απο τους προτεινομενους.Ας καταρτισουν ενα σχεδιο αλλιως θα κατηγορηθουν για ελλειψη προτασεων.
  Για τα περι δημοψηφισματος και προκλησης εκλογων συμφωνω.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ψυχραιμια 05/01/2010 19:46:23

   κάνεις ενά πρώτο σχέδιο;

   • Αγανάκτηση avatar
    Αγανάκτηση @ archaeopteryx 05/01/2010 20:03:33

    Κανένα σχέδιο, "ερμητικό" κλείσιμο των συνόρων, απέλαση κάθε παραβατικού στοιχείου. Απλά πράγματα δηλαδή.

    Εδώ καίγεται η γούνα μας και το πασόκ ψάχνει για ιθαγένειες.

 5. Φερώνυμος avatar
  Φερώνυμος 05/01/2010 20:02:34

  Το μείζον θέμα που αναδεικνύεται με αυτό το νομοσχέδιο είναι αυτό του
  ουσιαστικού στραγγαλισμού κάθε πρωτοβουλίας πολιτών για ψήφιση ή ακύρωση νόμων της Βουλής μέσω δημοψηφισμάτων. Θεωρώ ότι θα πρέπει η ευκαιρία αυτή να
  γίνει αφορμή για ένα μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος σε μία
  κατεύθυνση όπου οι πολίτες θα μπορούν αυτοπροσώπως να ψηφίζουν νόμους και
  να ακυρώνουν νόμους της Βουλής. Δημοψήφισμα λοιπόν για την ευαισθητοποίηση
  και τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας μας
  http://users.softlab.ntua.gr/~zoukos/Views/

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ Φερώνυμος 05/01/2010 21:04:31

   ...της αντιπροσωπευτικής μη δημοκρατίας μας, εννοείς μάλλον. Μακάρι.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Φερώνυμος 05/01/2010 21:38:06

   Μηπως με την ευκαιρία να εγκαταστήσουμε και σοβιετ;

   • Φερώνυμος avatar
    Φερώνυμος @ Factorx 05/01/2010 23:05:10

    Αγαπητέ Factorx ελπίζω να κατάλαβες το τι γράφω. Μίλησα για μετασχηματισμό σε κατεύθυνση που οι πολίτες να μπορούν να
    ασκούν αυτοπροσώπως νομοθετική εξουσία. Εάν αυτό είναι «σοβιέτ» είναι δική σου εκτίμηση. Μήπως και Ελβετία έχει εγκαταστήσει «σοβιέτ» και δέν το έχουμε καταλάβει;

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Φερώνυμος 05/01/2010 23:22:29

     Ευγενής η επιθυμία σου αλλά απραγματοποίητη. Ακόμη και τα σοβιέτ που πρωτοδημιουργήθηκαν μετά την επανάσταση το 1917, τα διέλυσε άρον άρον ο Λένιν διότι θα επικρατούσε αναρχία. Για παράδειγμα, ξεκίνησαν με το να εκλέγουν τους αξιωματικούς στο στρατό επί ίσοις όροις όλοι οι φαντάροι. Αποτέλεσμα; Άστα να πάνε.
     Όσον αφορά στη δική σου πρόταση, φαντάσου να ψηφίζουν νόμους, οι μάζες που κάνουν π.χ. τον Γονίδη ή τον Τσαλίκη, ή τη Σαρρή πρώτο όνομα στη μουσική. Νομίζεις ότι κάποιος που είναι βάρβαρος στα πολιτιστικά ή στη καθημερινή συμπεριφορά του θα λειτουργήσει σωστά στα πολιτικά; Ιδιοτελέις είμαστε ακόμη και κει. Ρουσφετοζητιάνοι. Μάο Μάο δηλαδή. Δυστυχώς.

     • Liebknecht avatar
      Liebknecht @ Strange Attractor 06/01/2010 00:57:04

      Αυτοί οι ίδιοι που ακούνε Γονίδη και Τσαλίκη ψηφίζουν και Καρατζαφέρη. Βάρβαροι σε όλα τους...

     • Σπύρος avatar
      Σπύρος @ Liebknecht 06/01/2010 01:02:35

      Ο Βαγγέλας ο Γιαννόπουλος που ανέδειξε το σκυλαδικο σε ΄μνημείο πολιτισμού΄και αυτός με τον Καρατζαφέρη ήταν??
      Oλα τα σκυλάδικα απο οπαδούς τού ΛΑΟΣ γεμίζουν ??
      Και ολοι αυτοί οι μουσάτοι πού είχαν αναδείξει το τουρκογύφτικο σε λαϊκό τραγούδι πάλι ΛΑΟΣ ηταν??
      Εχεις έρθει πρόσφατα φαίνεται στην ελλάδα.
      Καλά αφού το 6% τού ΛΑΟΣ κρατάει την ΄νύχτα΄στην επαρχία και στην αθήνα,να υποθέσω πώς οι λοιποί ακούνε κλασσική ,jazz και καλό ελληνικό τραγούδι??
      Μάς δινεις ελπίδες δεν λέω.

     • Katerina avatar
      Katerina @ Strange Attractor 06/01/2010 03:02:10

      Έχεις άδικο!
      και αυτό επικαλούνται όσοι είναι αντίθετοι με τη Δημοκρατία
      Ο αντιπροσωπευτικός Κοινοβουλευτισμός, τα ΜΜΕ, και η αντίληψη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, όλοι ίδιοι είναι κλπ κλπ, είναι αυτά που παράγουν τη Εικονική δημοκρατία που ζούμε.
      Αν, και όταν κλιθούμε να αποφασίσουμε θα αποφασίσουμε σωστά, και αν κάνουμε λάθος θα μάθουμε από τα λάθη μας. Και αυτό είναι καλό. Γιατί τα λάθη θα τα πληρώσουμε εμείς.
      Στην αντιπροσωπευτική τους δημοκρατία υπάρχουν εικονικές ευθύνες (πολιτικές) τις οποίες θα ξεπλύνουν τα ΜΜε.
      Ενώ αυτοί συνεχίζουν να «ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και να κοινωνικοποιούν τις ζημιές»

    • Factorx avatar
     Factorx @ Φερώνυμος 06/01/2010 02:33:08

     Μακάρι να φτάσουμε κάποτε να αποφασίζουμε δια δημοψηφισμάτων. Και να έχουμε και απο ένα σοβιετ στο χωριό μας και τότε θα δεις. Μέχρι τότε ομως να μην τρελλαθούμε τελείως.

   • Αναρμόδιος avatar
    Αναρμόδιος @ Factorx 06/01/2010 11:53:48

    Δύο αιώνες κοινοβουλευτισμού πάντως (και κοινοβουλευτισμός σημαίνει "ψηφίστε μας τώρα και μετά φευγάτε να μην σας έχουμε μες τα ποδάρια μας") δεν έφεραν σ' αυτόν τον τόπο ουσιαστικές βελτιώσεις και προκοπή. Μαυρογιαλούρους μόνο.

    Εγώ δημοκρατία θέλω. Οχι Καρατζαφέρηδες. Περισσότερη δημοκρατία. (Οχι όμως τίποτε κόλπα του τύπου "συμμετοχική δημοκρατία" που πάει ξεχάστηκε κιόλας). Να αποφασίζω περισσότερο εγώ και οι διπλανοί μου θέλω. Οι γειτόνοι μου. Οι συμπολίτες μου. Οχι μια φορά στα τέσσερα χρόνια. (Και μάλιστα χωρίς ρήτρα για το τι θα συμβεί στους άρχοντες αν κάνουν άλλα από αυτά που μας έταξαν για να τους ψηφίσουμε). Τα καλά του κοινοβουλευτισμού, στην δική μας χώρα τουλάχιστον, τα περιγράφουν οι ιστορικοί μας στα βιβλία τους. Και ο τύπος στις πρώτες σελίδες.

    Ο κοινοβουλευτισμός δεν είναι δημοκρατία. Οδηγεί κατευθείαν στην κεκαλυμμένη ολιγαρχία. Και σε χώρες με παράδοση στην διαφθορά, σαν την δική μας, παραδίνει την εξουσία εκεί που δεν πρέπει. Δημιουργεί μια ιδιότυπη φεουδαρχία όπου μεγάλοι εγχώριοι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες σε συνεργασία με ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τον διεφθαρμένο τύπο και την καθοδηγούμενη ενημέρωση, και μαζί φυσικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι οι πραγματικοί κυβερνήτες. Οχι ο απλός καθημερινός άνθρωπος. Ο πολίτης.

    Ο κοινοβουλευτισμός είναι απλώς μια απογοήτευση. Γι' αυτό και οι νέοι δεν ασχολούνται με τα κοινά. Οσο ο κοινοβουλευτισμός αρχίζει να μοιάζει με δημοκρατία (δημοψηφίσματα κλπ) ακυρώνει ουσιαστικά τον εαυτό του και επανεμφανίζει τον τύπο του ανθρώπου που τον ενδιαφέρουν τα κοινά, απομακρύνοντας τον "ιδιώτη".

    Η συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων (η "συναπόφαση" των επικοινωνιολόγων) σημαίνει ευθύνη. Και η ευθύνη διαπλάθει πολιτική συνείδηση. Φουντώνει την συζήτηση και την αντιπαράθεση. Εκπαιδεύει πολιτικά. Διαμορφώνει χαρακτήρες πολιτών. Οχι από την μια μέρα στην άλλη φυσικά. Αλλά αυτός που προτιμά την λιγότερη δημοκρατία από την περισσότερη δημοκρατία, τι δημοκράτης είναι;

    Η λέξη σοβιέτ για μερικούς είναι σχεδόν αρνητικά φορτισμένη σήμερα. Και η χρήση της μπορεί να δημιουργεί ψυχολογικά αναχώματα. Ενα πυραμιδωτό σύστημα λήψεως αποφάσεων ήταν τα σοβιέτ. Δεδομένων των συνθηκών και της υπάρχουσας τεχνολογίας. Και δεν ήταν καν το πρώτο. Οι Ισπανοί βρήκαν στον νέο κόσμο φυλές ινδιάνων να χρησιμοποιούν κάτι παρόμοιο (φυλές που ήταν μάλιστα αντίπαλες της -ποιας δεν θυμάμαι- ιθαγενούς αυτοκρατορίας). Ο Ρήγας Φεραίος, που τον διδαχθήκαμε σχεδόν σαν φολκλόρ στο σχολείο, έχει περιγράψει ένα παρόμοιο πυραμιδωτό σύστημα στα πολιτικά του κείμενα. (Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, http://www.rhigassociety.gr, και είναι απίστευτα "μπροστά" η πολιτική σκέψη του Ρήγα. Ακόμη και από την δική μας εποχή.)

    Οχι σοβιέτ λοιπόν. Εξάλλου τι ανάγκη τα έχουμε; Δεν έκανε το διαδίκτυο τον μέσο άνθρωπο να ξαναβρεί το ενδιαφέρον του για τα κοινά; Τι μας έφερε εμάς εδώ όλους να συζητάμε; Κάτι που δεν είχαμε πριν. Και που τώρα έχουμε. Την τεχνολογία. Πας και σηκώνεις λεφτά με μια πλαστική κάρτα. Κι όλα τα προπατζίδικα είναι "online".

    Ο κοινοβουλευτισμός, η δημοκρατία δηλαδή δι' αντιπροσώπων, εφαρμόστηκε με την "τεχνική" πρόφαση ότι σε μεγάλες και εκτεταμένες κοινότητες ανθρώπων (χώρες) δεν είναι δυνατή για γεωγραφικούς λόγους η συνάθροιση και η συναπόφαση. Το διαδίκτυο όμως και η τεχνολογία καταργεί την πρόφαση αυτή.

    Τεχνικά (ή αν προτιμάτε τεχνολογικά) η δημοκρατία είναι πλέον εφαρμόσιμη. Η απόφαση για την εφαρμογή της είναι πολιτική. Και εξαρτάται από την δική μας δημοκρατική ωριμότητα και συνειδητοποίηση.

    • lamogio88 avatar
     lamogio88 @ Αναρμόδιος 06/01/2010 11:58:47

     Σοβιέτ σαν σύστημα πυραμιδωτής διακυβέρνησης ή σαν κομμουνισμός;Γιατί έχει τεράστια διαφορά.Πέρα από τον Ρήγα Φεραίο,υπάρχει και ο κοινοτισμός του Δραγούμη,προσαρμοσμένος στα ελληνικά δεδομένα.

    • Α.Κ. avatar
     Α.Κ. @ Αναρμόδιος 07/01/2010 13:19:10

     Αγαπητέ Αναρμόδιε

     Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τα γραφόμενά σου.
     Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών είναι εκπαιδευτική, διαπλαστική, αυξάνει την αίσθηση ευθύνης, μειώνει την ιδιωτία και την αποστασιοποίηση, διαμορφώνει ισχυρή "προσωπική" αίσθηση στον πολίτη ότι όλα όσα συζητούνται τον αφορούν με αποτέλεσμα να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κοινά, να ψάχνει, να ρωτά, να διαβάζει κτλ.
     Ακριβώς για όλα τα παραπάνω, δεν πρόκειται να γίνουν στη χώρα μας, τουλάχιστον όχι εύκολα.

     Συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο του γνωστού οικονομολόγου Joseph Schumpeter "Capitalism, Socialism and Democracy" (1942), για να καταλάβετε πόσο, στεγνή, εργαλειακή, περιορισμένη, φοβισμένη, αγοραία αντίληψη έχουν αυτοί που κυβερνούν τον "προηγμένο κόσμο" για τη δημοκρατία.

     Η ομοιότητες με τη σημερινή εποχή και την κατάσταση στην Ελλάδα είναι οφθαλμοφανέστατες.

 6. Άφατος avatar
  Άφατος 05/01/2010 20:06:00

  Ρε παιδιά πριν 2 βδομάδες δεν ζητούσατε κι εσείς δημοψήφισμα; http://www.antinews.gr/?p=28847

  Επειδή το ζητάει ο Καρατζαφέρης και διστάζει ο ΝΔ τώρα τα γυρνάμε; Στην πραγματικότητα το ζήτημα δεν χρειάζεται τέτοια λύση, αλλά όσο ο πολιτικός κόσμος αρνείται να μιλήσει για πλήρη φύλαξη των συνόρων, καταγραφή των υπαρχόντων μεταναστών και διερεύνηση του πόσους και από ποιες χώρες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα οι υπογραφές για το δημοψήφισμα είναι το μοναδικό όπλο των πολιτών.

 7. Aggelos avatar
  Aggelos 05/01/2010 20:08:40

  πως δινει η δανια ιθαγενεια..

  http://dhmopshfisma.blogspot.com/2009/12/blog-post_1891.html

  Ο γαπ και η Ελλαδα δεν μπορει να κανει οτι θελει.η υπολοιπη ευρωπη πρεπει να επεμβει..η Ελληνικη ιθαγενεια ειναι Ευρωπαικη ιθαγενεια..

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 05/01/2010 20:19:18

  Σχεδιο που ζητησε ο αρχαιος :
  1. Παιδια που εχουν γεννηθει και εχουν κανει 9 ταξεις του σχολειου στην Ελλαδα και οχι τρια που ζηταει το ΠΑΣΟΚ.
  2. Ενηλικες μετα απο 12 χρονια παραμονη στην Ελλαδα οι εξ Ευρωπης και 20 χρονια οι εξ αλλων ηπειρων και οχι 5 που ζηταει το ΠΑΣΟΚ.
  Επι πλεον προυποθεσεις :
  1. Λευκο ποινικο μητρωο
  2. Υπογραφη αιτησης - διαβεβαιωσης.
  Ο υπογραφομενος ζητω να αποκτησω ελληνικη ιθαγενεια και διαβεβαιωνω τα ακολουθα.
  α. Διεπομαι απο ελληνικη εθνικη συνειδηση και ζητω να γινω μελος του ελληνικου εθνους.
  β. Αναγνωριζω και αποδεχομαι το νομιμο της επαναστασης του 1821 με το οποιο ιδρυθηκε το νεοτερο ελληνικο κρατος.
  γ. Αναγνωριζω και υπερασπιζομαι την εδαφικη ακεραιοτητα της Ελληνικης Δημοκρατιας και τις συνθηκες (αναφερονται οι συνθηκες απο το 1830 ως το 1947) που διεμορφωσαν τα σημερινα συνορα.
  δ. Αναγνωριζω και υπερασπιζω το Συνταγμα της Ελληνικης Δημοκρατιας και ειδικα τα θεμελιωδη αρθρα του.
  ε. Θα εκπληρωσω τις στρατιωτικες υποχρεωσεις μου στις ελληνικες Ενοπλες Δυναμεις εφ οσον απαιτειται απο το νομο.
  στ. Αναγνωριζω και τιμω τις εθνικες εορτες της 25ης Μαρτιου και 28ης Οκτωβριου,την ελληνικη σημαια,εθνοσημο και αλλα εθνικα συμβολα.
  ζ. Σε περιπτωση που αποδειχθει καποια απο τις παραπανω διαβεβαιωσεις μου ψευδης αναγνωριζω οτι το ελληνικο κρατος εχει δικαιωμα να μου αφαιρεσει την ιθαγενεια.
  Αυτα.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ψυχραιμια 05/01/2010 20:34:03

   Ψυχραιμία είναι πολύ καλή πρόταση.
   Προτείνω να την μελετήσει και η συντακτική ομάδα του Antinews με την απαιτουμενη νομική συμβουλή και να την αναρτήσουμε στα ιστολόγια.

  • Αγανάκτηση avatar
   Αγανάκτηση @ ψυχραιμια 05/01/2010 20:35:22

   1. Π.χ. πάει το αλβανάκι στην Αλβανία και φέρνει χαρτί ότι έχει παρακολουθήσει τις 8 πρώτες τάξεις εκεί. Πηδάει τον φράχτη στα σύνορα και έρχεται στο πρώτο γραφείο β'βαθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή που διαμένει κάποιος "θείος" του. Εκεί οι κομματικα επιλεγμένοι προιστάμενοι εκπαίδευσης τον βάζουν στην αντίστοιχη 9η τάξη του ελληνικού σχολείου, ακόμα και εαν δεν ξέρει ελληνικά. Μην σου φαίνεται περίεργο αυτό γίνεται ήδη σήμερα. Εαν δεν το ξέρεις υπάρχουν και δίγλωσσα σχολικά βιβλία.

   2. Παρακάμπτεται εύκολα με λάδωμα. Με 5-6 κιλά χασίς ή κανα δυο ιερόδουλες βγάζεις τα χρήματα που χρειάζονται για ότι τύπου αποδεικτικά θες.

   Το λευκό ποινικό μητρώο το αντιπαρέρχεται κανείς εύκολα αλλάζοντας όνομα. Μήπως ξέρει και κανείς τα πραγματικά στοιχεία όλων αυτών που έχουν μαζευτεί εδώ;

   Την αίτηση που λες και να ξέρανε να διαβάζουν ελληνικά θα την υπογράφανε και μετά θα την χρησιμοποιούσαν για κωλόχαρτο.

   Κύριοι εαν δεν φτιάξουμε πρώτα κράτος δεν μπορούμε να μιλάμε για νομοθεσίες χορήγησης ιθαγένειας σε (λαθρο)μετανάστες.

   • Blimblomblim avatar
    Blimblomblim @ Αγανάκτηση 05/01/2010 21:07:47

    Η τελευταία φράση σου αναδεικνύει μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή του προβλήματος. Σε ασόβαρη χώρα, πάμε να δώσουμε υπηκοότητα με ασόβαρο τρόπο. Τι θα προκύψει τελικά;

    • Αγανάκτηση avatar
     Αγανάκτηση @ Blimblomblim 05/01/2010 21:09:00

     ΚΟΛΑΣΗ

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ ψυχραιμια 05/01/2010 21:06:24

   ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ διατήρηση του αναιτιολόγητου και εξέταση από την επιτροπή πολιτογράφησης (πάντοτε χωρίς αιτιολογία) του κατά πόσο είναι πραγματική η δήλωση ότι έχει ελληνική εθνική συνείδηση.

   Τι θα έλεγες για αποποίηση της προηγούμενης ιθαγένειας, όπως έχει η Δανία και η Γερμανία;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Blimblomblim 05/01/2010 21:20:00

    1. Εαν παραμεινει το αναιτιολογητο θα σου πουν απο το ΠΑΣΟΚ και λοιπους προοδευτικους οτι δεν αλλαζει τιποτα.Σκοπος ειναι μια προταση που θα φερει το ΠΑΣΟΚ σε δυσκολη θεση απεναντι στους πιο συντηρητικους οπαδους του γιατι αλλιως σε γραφει και περναει οτι θελει.Αλλα και λογικα το αναιτιολογητο μυριζει μυστικοτητες και ρουσφετια.Η δηλωση περι εθνικης συνειδησης και εθνους ειναι πολυ ισχυρη.Μην υποτιματε τους ανθρωπους,Ελληνες και ξενους,οι περισσοτεροι ειναι τιμιοι.
    2. Η αποποιηση προηγουμενης ιθαγενειας ισως πληξει ομογενεις εξ Αλβανιας αλλα και απο αλλες χωρες που θελουν και τις δυο γιατι υπαρχει αμοιβαιοτητα.
    Η ισορροπια μεταξυ αυτου που εμπειρικα μαθαμε να θεωρουμε Ελληνας και του "προσηλυτου Ελληνα" ειναι νομικα δυσκολη.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ ψυχραιμια 06/01/2010 00:29:37

     Νομίζω κι εγώ ότι το κλειδί είναι το αναιτιολόγητο της απόρριψης. Δεν θα γίνουμε φοβικοί επειδή έτσι το θέλει ο κύριος ΓΑΠ. Πόσοι είναι πια αυτοί οι προοδευτικοί στο ΠΑΣΟΚ και αλλού; Ας το καταλάβουμε ότι δεν το θέλουν. Πρέπει να αναδειχθεί η σημασία του αναιτιολόγητου, να πούμε στον κόσμο ότι μετά θα βρεθούν κάτι μάγκες δικηγόροι να παίρνουν τις υπηκοότητες δικαστικά και να στήσουν φάμπρικα με υπηκοότητες. Ναι, αυτό δεν πρέπει να αλλάξει. Και όλα τα άλλα να αλλάξουν, αυτό πρέπει να μείνει όπως έχει.

     Από τη στιγμή που δεν θέλεις να βάλεις ανοικτά προϋποθέσεις όπως η βάπτιση για τους μουσουλμάνους και ανατολίτες εν γένει (και για τους ινδουϊστές και τους βουδιστές θα είναι σημαντική η βάπτιση), τότε πρέπει να κρατήσεις το αναιτιολόγητο. Έτσι ώστε να είναι προϋποθέσεις χωρίς να το γράφουμε πουθενά και να μας αρχίσουν ιστορίες για δήθεν θρησκευτικές διακρίσεις (που δεν είναι θρησκευτικό το θέμα, εν προκειμένω, αλλά ζήτημα ουσιαστικής πολιτισμικής ένταξης).

     • Μάρκο Τ avatar
      Μάρκο Τ @ Επώνυμος 06/01/2010 00:53:59

      Το αναιτιολόγητο έχει και άλλη βάση: Αν κάποιος μετανάστης πληροί τις προϋποθέσεις να κάνει αίτηση για υπηκοότητα, αλλά είναι γνωστό ότι είναι μουσουλμάνος εξτρεμιστής, σε επαφή με περίεργα ισλαμικά δίκτυα, τότε σαφώς και δεν πρέπει να πάρει την υπηκοότητα. Αλλά δεν μπορεί να αναγραφεί ως αιτιολόγηση ότι έχει σχέση με τον ισλαμικό εξτρεμισμό από τη στιγμή που δεν έχει τελέσει (ακόμα) αξιόποινη πράξη.
      Κατά βάση, το αναιτιολόγητο της απόρριψης της απόδοσης υπηκοότητας έχει το νόημα του "ο φόβος φυλάει τα έρμα".

     • Blimblomblim avatar
      Blimblomblim @ Μάρκο Τ 06/01/2010 17:47:13

      Η τελευταία αυτή πτυχή είναι πολύ σημαντική.

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ ψυχραιμια 06/01/2010 17:52:34

     Θα μπορούσε να μην ισχύει η αποποίηση της προηγούμενης ιθαγένειας για ομογενείς ή συζύγους Ελλήνων και Ελληνίδων και να ισχύει μόνον για αλλογενείς. Με το πρώτο δεν αποκόπτεις το φυσικό δεσμό του ομογενή με τη χώρα κατοικίας του και, ταυτόχρονα, δεν αναγκάζεις τον Ιταλό σύζυγο που έχει τριάντα χρόνια στη χώρα μας να απαρνηθεί την ιταλικότητά του. Ενώ παράλληλα, κρατώντας την υποχρέωση αποποίησης της προηγούμενης ιθαγένειας για τους μετανάστες, δημιουργείς δικλείδα ασφαλείας για το ποιος τελικά θέλει να είναι Έλληνας.

   • sofias avatar
    sofias @ Blimblomblim 05/01/2010 23:16:53

    οταν η Δανια (που περιβάλλεται απο φιλικές σκανδιναβικές χώρες)απαιτεί την αποποίηση της προηγούμενης ιθαγένειας,σε εμάς είναι νομίζω εκ των ουκ άνευ ..

  • αρχισαμε avatar
   αρχισαμε @ ψυχραιμια 05/01/2010 22:36:44

   Η εκπληρωση των στρατιωτικων υποχρεωσεων πρεπει να ειναι αμεση και μακροχρονια. Ισως και ως μισθοφοροι.
   Αφου βεβαιως πρωτα τους ...εμφυσηθει εθνικο φρονημα απο τους Καρατζαφερηδες και λοιπους ...εθνικως ορθα σκεπτομενους Ελληνες.
   Ολες οι ισχυρες στρατιωτικα χωρες στελεχωνουν τους στρατους τους με ...αναλωσιμους.
   Επιπλεον, αν κατα την εκπληρωση των συμμαχικων υποχρεωσεων της χωρας παραστει αναγκη αποστολης στρατευματων στο εξωτερικο θα μπορουμε να στελνουμε
   Ελληνο-Αλβανους στην Αλβανια,
   Ελληνο-Αφγανους στο Αφγανισταν,
   Ελληνο-Κουρδους στο Κουρδισταν (μαντεψτε τον αρχηγο του εκστρατευτικου σωματος),
   Ελληνο-Σομαλους στη Σομαλια,
   κοκ.
   Θα μεταλαμπεδευουν ετσι και τον Ελληνικο Πολιτισμο στους αυτοχθονες ιθαγενεις...ξαδερφους τους...

  • Green St avatar
   Green St @ ψυχραιμια 06/01/2010 12:59:35

   Ψυχραιμία το σχέδιο που προτείνεις είναι λογικό. Αλλά βασικά θα πρέπει να υπάρξει μια καταγραφή των νόμιμων μεταναστών ή αυτών που εργάζονται νόμιμα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα είδους απογραφής αυτών των ανθρώπων. Στα στοιχεία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται:
   -Ημ/νια Γεννησης
   -Τόπος Γέννησης
   -Αρ.Κάρτας Παραμονής / Εργασίας
   -Τόπος Κατοικίας
   -Τόπος Εργασίας
   - ΑΦΜ / ΑΜΚΑ (Αν υπάρχει και υποχρέωση απόκτησης μετά την απόκτηση της υπηκοότητας)
   -Χρόνια διαβίωσης στην Ελλάδα και απασχόλησης.
   Αυτά είναι μερικά πρόχειρα στοιχεία που πρέπει να καταγραφούν ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικές αδικίες και να έχουμε μια εικόνα ένα μητρώο των μεταναστών στην Ελλάδα. Από αυτήν την δεξαμενή θα πρέπει μετά να εισάγουμε τα στοιχεία που σωστά αναφέρεις.
   Απόψή μου είναι ότι θα πρέπει και ένας μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών που ζουν στην χώρα να απελαθούν.

 9. Eleos avatar
  Eleos 05/01/2010 20:32:02

  Σούπερ

 10. thespieys avatar
  thespieys 05/01/2010 20:42:38

  Aμήν!

 11. stelios avatar
  stelios 05/01/2010 20:43:13

  Nαι,αλλα ετσι ΠΟΤΕ δεν θα κατεβει μουσουλμανικος συνδυασμος σε ΟΛΗ την επικρατεια,ουτε θα βγει μουσουλμανος βουλευτης στη Β.Αθηνων που ειναι και το ζητουμενο.
  Βεβαια υπαρχει παντα η εναλλακτικη της Αλ Σαλεχ που ηση προαλειφεται μετα το φιασκο της Καραχασαν.

 12. Orestios avatar
  Orestios 05/01/2010 20:43:50

  Εδώ το GAP παίζει ξεδιάντροπα με τους θεσμούς και η ΝΔ θα πρέπει να ψηφίσει για έναν πρόεδρο, που στο κάτω κάτω της γραφής προσφωνεί τους Έλληνες ως φίλους? Προ μηνών δεν ήταν το ίδιο το GAP που έλεγε ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο, μόνο και μόνο για να γίνουν εκλογές? Τώρα που ο Πρόεδρος θα υπογράψει ένα καταίσχυντο και χυδαίο νομοσχέδιο η ΝΔ θα πρέπει να συναινέσει σε αυτή την προδοσία?

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Orestios 05/01/2010 21:17:56

   Συμφωνώ απόλυτα εξάλλου ο υπέρτατος θεσμός σε μια Δημοκρατία είναι οι εκλογές.
   Η λύση είναι απλή:

   ή επικύρωση του νομοσχεδίου με δημοψήφισμα
   ή εκλογές τον Μάρτιο.

   Δεν μιλάμε για κάτι που αύριο τροποποιείται ή καταργείται με άλλο νόμο.Μιλάμε για την πληθυσμιακή αλλοίωση κατά 10% (με τα επίσημα στοιχεία που αν είναι σαν της ΕΣΥΕ την κάτσαμε την βάρκα είναι πολύ παραπάνω)της σύνθεσης του πληθυσμού της χώρας.
   Όταν κάποτε για τους γνωστούς λόγους θεσπίστηκε το 3% ως όριο σήμερα για το 10% δεν μιλά κανένας.
   Ας ξεχάσουμε αφού θέλει το ΠΑΣΟΚ ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι τακτοποίηση εκκρεμοτήτων και αντιμετώπιση προβλημάτων λαθρομετανάστευσης, αλλά νομιμοποίησης παρανομιών (πχ είσοδος).
   Ας ξεχάσουμε ότι θέτει μια δημογραφική βόμβα στα θεμέλια της χώρας.
   Ας δούμε πόσοι όμως από όσους πάρουν την ιθαγένεια πόσοι έχουν υποβάλλει πχ φορολογική δήλωση, έχουν ένσημα, μιλάνε την γλώσσα, κατανοούν τους θεσμούς και τον τρόπο ζωής κλπ
   Γιατί δεν θέτει τους ίδιους όρους που έχει η Ιταλία ή η Ισπανία αφού ξέχασε το όραμα της Δανίας;
   Αφού είναι δημοκρατικό κόμμα μπορεί κάλλιστα μαζί με τις δημοτικές πχ να ψηφίζουμε και για τα άρθρα του νομοσχεδίου...και οικονομία θα κάνουμε και ο "κυρίαρχος λαός" θα μιλήσει...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Ο Ιθαγενής 05/01/2010 21:44:02

    Αρνηση εκλογης προεδρου και εκλογες το Μαρτιο ειναι τυχοδιωκτικη κινηση που θα στοιχισει στη ΝΔ.Δεν μπορει να γινει αυτο οταν εχασε με 10 μοναδες,ο κοσμος αγωνια για τα τελικα οικονομικα μετρα και οι Ευρωπαιοι πιεζουν ενω ολα τα ΜΜΕ ειναι με το ΠΑΣΟΚ.Ο Καρατζαφερης μιλαει εκ του ασφαλους.

    • sofias avatar
     sofias @ ψυχραιμια 05/01/2010 23:24:33

     Ρε παιδιά οταν ο τζέφρυ πέρασε τον τσαμπουκά του,εμείς γιατί κωλόνουμε?Εξάλλου το θέμα είναι μείζον και υπαρχει αντίδραση και στο Πασοκ.
     Τι και αν χάσουμε?Θα δικαιωθούμε στο μέλλον,μια μάχη χαμένη δεν σημαίνει οτι χάνεις και τον πόλεμο.

 13. aris lalidis avatar
  aris lalidis 05/01/2010 20:48:09

  Απεριφραστα αρνητικη θεση ειναι η καταγγελια του νομοσχεδιου ως ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ.
  Επισης ο αγωνας και η επιστρατευση ΟΛΩΝ των Ελληνων σε κοινο αγωνα μεχρι την οριστικη ηττα των γενιτσαρων της Νεας Ταξης.
  Απλα ειναι τα πραγματα.
  Κλαψουρισματα,κυβισθησεις κι επικλησεις των θεσμων για ζητηματα ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ειναι παραμυθια της θειας Μπιλντεμπεργκ για ακακα καλοζωισμενα αρνακια τη στιγμη που η σουβλα απεχει δυο δαχτυλα απο τον πισινο τους.
  Περιμενουμε πραξεις.

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/01/2010 20:53:09

  Απόλυτα ΛΕΥΚΟ μητρώο

  Απόλυτη αποδοχή μη εχθρικών αντεθνικών κινημάτων (όταν λέμε allegiance εννούμε allegiance) το ελληνικό ισοδύναμο του "love it or leave it", πέραν και επί πλεόν αποδοχής εδαφικής ακεραιότητας.

  Στο ζ) όχι «δικαίωμα» αλλά υποχρέωση. Παραβίαση των παραπάνω, πας από εκεί που ήρθες. Αυτόματα. Για πάντα. Μειονοτικά κόμματα με βλέψεις κλπ, επιτρέπονται, αλλά εκτός συνόρων, σαγιονάρα. Καλύπτει αναδρομικά και υπάρχοντα μούσμουλα. Όποιος θέλει αλλού, να πάει τώρα.

  Θα διαχώριζα επίσης την άδεια παραμονής (πράσινη κάρτα;) από την υπηκοότητα. Θα ήμουν πιο ελαστικός στο πρώτο και αυστηρότατος στο δεύτερο. Γάμοι μαϊμούδες κλπ να ελεγχονται και να συνεπάγονται αυτόματες απελάσεις.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ archaeopteryx 05/01/2010 22:34:09

   πολύ σωστή η σκέψη της διάκρισης της άδειας παραμονής από την υπηκοότητα, δίνει και χρονικό περιθώριο εξακρίβωσης των προϋποθέσεων.
   Με αντίστοιχο σκεπτικό θα μπορούσε να διαχωρισθεί και η υπηκοότητα από την ιθαγένεια, ακόμη κι αν δεν επισύρει διαφορετικές συνέπειες (υποχρεώσεις και δικαιώματα), προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι εκ καταγωγής (με τον ίδιο τρόπο όπως στην Δανία και τις ΗΠΑ)

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ δρόμος 05/01/2010 22:39:43

    δεν χρειάζεται φιλοσοφία... οι αμερικάνοι έχουν ένα σύστημα αρκετά ανοιχτό, πολύ αυστηρό, και αδιαπραγμάτευτο.

 15. ΙΑΒΕΡΗΣ 84 avatar
  ΙΑΒΕΡΗΣ 84 05/01/2010 21:01:22

  Η ΝΔ δεν πρέπει να παίξει το παιχνίδι το Πασοκ.Όσο το επαίσχυντο νομοσχέδιο για τους μετανάστες που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση υφίσταται, η λύση είναι μια και ας αποφασίσει ο λαός,εκλογές τον Μάρτιο.Ας μαζέψει 3.000.000 υπογραφές η ΝΔ για δημοψήφισμα(άνετα) και ας μας αγνοήσει ο πρόεδρος.Ας σηκώσει η αντιπολίτευση λίγο τους τόνους,γιατί το Πασοκ νομίζει οτι παίζει μπάλα μόνο του.Η γκρίνια μεταξύ των πολιτών το ξέρετε είναι μεγάλη για την κυβέρνηση.Οτι και να κάνει η Τρέμη,λίγο τα πράσινα τέλη,λίγο το νομοσχέδιο για τους μετανάστες,λίγο η άγρια φορολόγηση και κυρίως η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα έχουν φθείρει τον ΓΑΠ.

 16. Hase avatar
  Hase 05/01/2010 21:25:44

  Ακουσα πριν λιγο στις ειδησεις πως ο Σαμαρας πηρε τον υπ. εσωτερ. στο τηλεφωνο και του ειπε πως δεν συμφωνει με πολλα αρθρα του νομοσχεδιου. Ο Σαμαρας του ειπε τις δικες του προτασεις . Οι ειδησεις εκλεισαν με την διαπιστωση πως η ΝΔ δεν προκειται ( μαλλον) να ψηφισει το νομοσχεδιο.

 17. Factorx avatar
  Factorx 05/01/2010 21:44:07

  Το αίτημα για δημοψηφισμα τι εξυπηρετεί; ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΜΟΝΟ ΜΕ 180 ΕΔΡΕΣ ΤΗς ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ. ΝΔ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΦΤΆΝΟΥΝ. ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗς ΕΓΚΛΩΒΙΖΕΙ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Factorx 05/01/2010 22:04:52

   Όπως η εκλογή αρχηγού της ΝΔ από την βάση ήταν ορόσημο, νίκη της της Δημοκρατίας επί της διαδικασίας, έτσι σε ένα θέμα που έστω και ένας, εγώ, πιστεύει ότι τίθεται θέμα «έθνους» θα έπρεπε και οι βουλευτές του Πασόκ να συμφωνήσουν. ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ; Απόρριψη από τον λαό. Να το πούνε: «φοβούμαστε απόρριψη από τον λαό».

   Εγώ πιστέυω ότι τίθεται τέτοιο θέμα. Πιστέυω ότι το Πασόκ θα μας μετατρέψει σε Σκόπια, με την Τουρκία πρόθυμο εγγυητή της ασφάλειας των νέων μουσουλμάνων «Ελλήνων». Δεν έχω σχέση με το ΛΑΟΣ και καλώ ή προκαλώ το Πασόκ να το θέσει το θέμα σε Δημοψήφισμα.

   Τόσα πολς μας έπρηξαν τα νεφρά τόσα χρόνια. Ενα πολ για αυτό το θέμα πώς και δεν έχει εμφανιστεί. 10%-20% του αυστηρά κομματικού πασόκ τα 2/3 του σύριζα και το 1/4 του ΚΚΕ θα πούνε «ναι». Οι υπόλοιποι είναι ΟΧΙ. Εμπρός λοιπόν, την Ρόδο την ξέρουμε, να δούμε και το πήδημα. Τολμάνε;

   Να ερωτηθούνε οι βουλευτές του πασοκ από τις ιστοσελίδες τους στην βουλή. Οι μισοί είναι κατά. Αντε...μιά δημοκρατική υπέρβαση. Πόση κοινοβουλευτική δικτατορία... Όλοι οι βουλευτές φιλοΟθωμανοί; δεν το πιστέυω... πασόκοι είναι.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Factorx 05/01/2010 22:05:27

   Συμφωνώ ψυχραιμία αλλά η πολιτική είναι και επικοινωνία.
   ...και όπως έχω ξανά πει και ο Πρόεδρος χρειάζεται 180 ψήφους.
   Ας διαφοροποιήσει η ΝΔ την θέση της.
   Το νομοσχέδιο για τους μετανάστες θέτει μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής της χώρας.
   Υπολόγισε ότι ως γερασμένη δημογραφικά χώρα το ποσοστό των οικονομικά και στρατιωτικά ενεργών μεταναστών είναι πολύ μεγαλύτερο από 10%.
   Δεν μιλάμε για θυσίες ή για οικονομική κρίση μιλάμε για κερκόπορτα...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Ο Ιθαγενής 05/01/2010 22:18:54

    Τοσα χρονια και δεν εχεις καταλαβει ακομη τους πασοκους και τους αριστερους.Αν η ΝΔ παει μαζι με το ΛΑΟΣ και προκαλεσει εκλογες το Μαρτιο θα χασει με μεγαλυτερη διαφορα.Ο "αντιφασισμος" στην αντιληψη του 60% της κεντροαριστερας προηγειται της εθνικης συνειδησης οσης εχουν τελος παντων.Διαχυτη δε ειναι η εντυπωση τους οτι οποιαδηπτε εθνικη ανησυχια εχουν μονο δεξιοι ειναι ειτε λαθος ειτε υποπτη.
    Για να στο πω αλλιως αν δεν εβγαινε ο Σημιτης να πει υπερ της ΕΕ και της ΟΝΕ οι πασοκοι θα ηταν ακομη στο διαστημα Ανδρεας ιδεολογικα αφου οτι λεμε εμεις θεωρειται φαουλ.Μερικοι ειναι ΑΚΟΜΗ στο διαστημα και περιμενουν απο το "παιδι της αλλαγης" μετρα Τσαβες και αλλα κωμικα και μονο οταν αρχισει ο ΓΑΠ τις ιδιωτικοποιησεις θα πουν βρε τι μεγαλος εκσυγχρονισμος.
    Συνεπως κοινη γραμμη ΝΔ ,ΛΑΟΣ κατα Παπουλια θα θεωρηθει απο τα ΜΜΕ και τους οπαδους τους σαμποταζ της νεας κυβερνησης που δεν την αφηνουμε να ξεδιπλωσει το μεγαλειωδες σχεδιο πρασινης αναπτυξης και κανεις δεν θα ασχοληθει με τους μεταναστες παρα μονο για να καταγγειλει τη ξενοφοβια της δεξιας.
    Φυσικα αλλιως θα ειναι τα πραγματα σε 2-3 χρονια γιαυτο και ο ΓΑΠ βιαζεται.Αλλα τα δεδομενα λενε οτι η ρηξη τωρα θα βγει επιζημια.

    • ΙΑΒΕΡΗΣ 84 avatar
     ΙΑΒΕΡΗΣ 84 @ ψυχραιμια 05/01/2010 22:31:47

     Η κοινωνία κινείται προς τα δεξιά μη πω προς την ακροδεξιά.Το 60% της κεντροαριστερής παράταξης δεν υφίσταται.Ο Σαμαράς ή θα παίξει σοβαρή μπάλα να πάρει με το μέρος του αυτούς τους ανθρώπους ή θα τους χάσει για πάντα αφού θα πάνε στο Λάος ή ακόμα χειρότερα Χρυσή Αυγή.Κανείς δεν ψηφίζει Πασόκ απο ιδεολογική συνείδηση απλά απο προσωπικό όφελος.Όταν όμως δεί οτι με την αθρόα νομιμοποίηση των αλλοδαπών πολλά απο τα συμφέροντά του πλήττωνται τι θα ψηφίσει;Πράσινη ανάπτυξη και κολοκύθια τούμπανα;

    • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
     ΓΙΩΡΓΟΣ @ ψυχραιμια 05/01/2010 22:40:59

     ψυχραιμία σου διαφεύγουν μερικά σημαντικά στοιχεία ότι οι περισσότεροι οπάδοι του ΠΑΣΟΚ είναι συντηριτικοί,ακούνε για αναγνώριση ιθαγένειας σε αλβανούς ,πακιστανούς κλ,π, και βγάζουν σπυράκια γιατί ως εργοδότες τόσα χρόνια τους επέτρεψαν να τους σφαλιαρίζουν,αλλά και ο ΣΑΜΑΡΑΣ δεν είναι τόσο βλάκας να θίξει τα αριστερά αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ ,απλούστατα θα κάνει σαφές ότι οι εκλογές θα είναι δημοψήφισμα .Μάλλον δεν κατάλαβες που μπλέξαμε ,θα γινει της δεξιάς ανωμαλίας με το υπάρχων εκλογικό σύστημα,το ΠΑΡΙΣΙ λείπει απο το στόρυ ,λές εκεί να πήγε ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ και έχει χαθεί 2 εβδομάδες τώρα.Μην με πείς έτσι χωρίς σκέψη ανιστόρητο για καλιεργησέ το λίγο .

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ ΓΙΩΡΓΟΣ 05/01/2010 22:46:59

      όχι μόνο σαν εργοδότες... πολλοί ψηφοφόροι του πασόκ είδαν τις δουλειές τους να χάνονται από αλβανούς και πακιστανούς. Η βάση του πασόκ θα μαυρίσει τέτοιο δημοψήφισμα.

  • ΙΑΒΕΡΗΣ 84 avatar
   ΙΑΒΕΡΗΣ 84 @ Factorx 05/01/2010 22:11:07

   Πρώτον η ΝΔ κερδίζει τη συμπάθεια του 80% των Ελλήνων που τάσσονται κατά του νομοσχεδίου κ θέλουν δημοψήφισμα, δεύτερον συμπιέζει το Λαος που έχει σηκώσει τις κορώνες για κομματικό όφελος φυσικά και τρίτον ας πει η ΝΔ το ναι σε δημοψήφισμα και ας πετάξει το μπαλάκι στο Πασοκ που δεν το θέλει.Αν περάσει το νομοσχέδιο τέλος,ανοίγει ο ασκός του αιόλου

 18. Andrew avatar
  Andrew 05/01/2010 21:49:16

  http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2009/12/blog-post_27.html

  Δημοψήφισμα είναι ο ......


  .......θεσμός ο οποίος αποτελεί άμεσο τρόπο συμμετοχής του λαού στην άσκηση της εξουσίας και που συνίστα ται σε γενική ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη κάποιου σημαντικού μέτρου που προτείνει η εκτελεστική εξουσία.(Λεξικό Τριανταφυλλίδη) Στην Ελλάδα, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος προβλέπεται από το Σύνταγμα με πρόταση 180 βουλευτών και όχι μέσω υπογραφών, αλλά δυστυχώς το τελευταίο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα ήταν αυτό του 1974 για το θέμα της Βασιλευόμενης ή μη Δημοκρατίας.

  Στις χώρες που επικρατεί η πραγματική συλλογική δημοκρατία όταν απαιτείται να υποβληθεί σε κρίση ένα νομοθέτημα της εκτελεστικής εξουσίας πραγματοποιείται η μέθοδος της αίτησης προσφυγής σε δημοψήφισμα (referendum petition). Όταν το νομοθετικό σώμα δεν έχει την πρόθεση να υπαγάγει ένα νόμο στη λαϊκή κρίση, οι πολίτες μπορούν να θέσουν σε κυκλοφορία μία αίτηση προσφυγής, για να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών ψηφοφόρων, με αίτημα να υποβληθεί ο νόμος σε ....
  ....δημοψήφισμα. Ο αριθμός των καλής πίστεως υπογραφών που απαιτείται, κυμαίνεται από το 5 έως το 15% του ολικού αριθμού ψηφισάντων στην τελευταία γενική εκλογή, ανάλογα με τις σχετικές διατάξεις του συντάγματος και τούς ισχύοντες κανονισμούς του δημοψηφίσματος. Η συμπληρωμένη αίτηση προσφυγής πρέπει να εγχειρισθή στο γραφείο του αρμόδιου δημοσίου λειτουργού (π.χ. υπουργού ή γραμματέως, προκειμένου περί δήμου) συνήθως εντός ενενήντα ήμερων από την ψήφιση του νόμου. Έφ' όσον ο αρμόδιος λειτουργός πιστοποίηση την επάρκεια των υπογραφών η ισχύς του νόμου αναστέλλεται, όσο εκκρεμεί η διενέργεια του δημοψηφίσματος και η εκτελεστική εξουσία μεριμνά για να υπαχθεί ο νόμος που έχει αμφισβητηθεί στην κρίση των εκλογέων, είτε με διενέργεια «επί τούτω» δημοψηφίσματος είτε με την ευκαιρία γενικής ψηφοφορίας.

  Έτσι λοιπόν δεν είναι τυχαίο ότι άτομα ή οργανώσεις(ΜΚΟ) ή κόμματα που δήθεν νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις κοινωνικές ευαισθησίες των Ελλήνων πολιτών ποτέ δεν έχουν οργανώσει την μέθοδο της αίτησης προσφυγής σε δημοψήφισμα.

  Το λεξικό Κοινωνικών Επιστημών της UNESCO σημειώνει ότι το δημοψήφισμα που ανταποκρίνεται στον όρο referendum υπονοεί τη μέθοδο με την οποία τα μέλη, πού συγκροτούν μια οργάνωση, μπορούν να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν μια πολιτική, την οποία προτείνουν οι αρχηγοί ή οι εκπρόσωποι τους. Με το δημοψήφισμα αυτό ένα συγκεκριμένο κοινό (public) μπορεί να προστατευθεί από μια βλαπτική ή αντιλαϊκή νομοθεσία.

  Υπάρχουν δύο ειδικοί τύποι δημοψηφισμάτων:

  •Το υποχρεωτικό δημοψήφισμα (compulsory referendum) εφαρμόζεται γενικά για την επικύρωση νέων συνταγμάτων και τροπολογιών, που προτείνονται για υφιστάμενα γραπτά συντάγματα.
  •Το δυνητικό δημοψήφισμα (optional referendum) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφρασθεί η λαϊκή γνώμη σε νομοσχέδια που δεν προβλέπεται ότι πρέπει να κυρωθούν υποχρεωτικά με δημοψήφισμα. Το νομοθετικό σώμα μπορεί ν' άσκηση την ευχέρεια του να υποβάλει στην κρίση του εκλογικού σώματος ένα αμφιλεγόμενο μέτρο, όπως π.χ. την απονομή Ελληνικής ιθαγένειας και δικαίωμα ψήφου σε 960.000 αλλογενείς.
  Έτσι λοιπόν όποιος πραγματικά επιθυμεί δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό είτε είναι οργάνωση , είτε είναι κόμμα πρέπει να αρχίσει να μαζεύει υπογραφές. Η Ελλάδα πλέον δεν βαδίζει οικονομικά μόνο μέσω της Συνθήκης του Μααστριχτ αλλά και πολιτικά μέσω της Συνθήκης της Λισαβώνας. Ένα από αυτά είναι η λεγόμενη ισχυρότερη φωνή των πολιτών όπου, εφόσον συγκεντρωθούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υπήκοοι σημαντικού αριθμού κρατών μελών, μπορούν να λαμβάνουν την πρωτοβουλία να καλούν την Επιτροπή να υποβάλει νέες προτάσεις πολιτικής.΄Ενα από αυτά είναι η χορήγηση 1 εκ ιθαγενειών σε βάθος τριετίας σε μη Ευρωπαίους ιθαγενείς.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Andrew 05/01/2010 22:49:50

   δηλαδή για να καταλάβω: δημοψήφισμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ?

  • Βλάκας δεξιόστροφος avatar
   Βλάκας δεξιόστροφος @ Andrew 06/01/2010 00:14:35

   Η ερώτηση αναφερόταν στον Factor σχετικά με τον Andrew 10.03

 19. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 05/01/2010 21:49:35

  Ουτε καν προταση δεν μπορει να γινει γιατι χρειαζονται 120 μονο για να υποβληθει η προταση και ΝΔ+ΛΑΟΣ εχουν 105.
  Ο Καρα το παει πακετο με εκλογες το Μαρτιο αν αρνηθει το ΠΑΣΟΚ που θα ηταν καταστροφη για τη ΝΔ και σωτηρια για τον ιδιο.Μαλιστα ζηταει κοινη καθοδο με ΝΔ-οτι πρεπει για να κατηγορηθει η ΝΔ για εκφασισμο.
  Τα κολπα του κανει και αυτος.Θα κερδισει αγανακτισμενους.

 20. Ορθολογιστής avatar
  Ορθολογιστής 05/01/2010 22:26:00

  Θά θέλαμε νά είναι από τώρα “απερίφραστα αρνητική” ή τοποθέτηση τού νέου προέδρου τής ΝΔ. Τό ΘΑ τί χρειάζεται; Αυτό μάλλον πού χρειάζεται είναι ή περαιτέρω ενίσχυσις τού ΛΑΟΣ, γιατί μόνο αυτήν τήν γλώσσα καταλαβαίνουν όλοι τους.

 21. Andrew avatar
  Andrew 05/01/2010 23:06:02

  Οι "ακροδεξιοί" & "φασίστες" Ισλανδοί ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ επειδή το ζήτησε ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ του λαού!

  http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2010/01/blog-post_2123.html

 22. Andrew avatar
  Andrew 05/01/2010 23:12:45

  http://olympia.gr/2010/01/05/%ce%ac%cf%81%ce%b8%cf%81%ce%bf-42-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf%ce%b9-1-2/#comment-9964

  Σε σημερινό δημοσίευμα του φίλιου και αγαπητού Antinews, όπου γίνεται λόγος για επικείμενη αρνητική τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά επί της απόδοσης ιθαγένειας, ο αρθρογράφος στον επίλογό του παραθέτει από το Άρθρο 44 του Συντάγματος, την παράγραφο 2:

  ΑΡΘΡΟ 44 &2 του Συντάγματος:

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Βουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο. Αν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

  Ναι… αλλά το Σύνταγμα 5 αράδες πιο πάνω λέει κάτι άλλο:

  ΑΡΘΡΟ 42

  1. O Πρόεδρoς της Δημoκρατίας εκδίδει και δημoσιεύει τoυς νόμoυς πoυ έχoυν ψηφιστεί από τη Boυλή μέσα σε ένα μήνα από την ψήφισή τoυς.
  Mέσα στην πρoθεσμία πoυ πρoβλέπεται στo πρoηγoύμενo εδάφιo, o Πρόεδρoς της Δημoκρατίας μπoρεί να αναπέμψει στη Boυλή νoμoσχέδιo πoυ έχει ψηφιστεί από αυτή, εκθέτoντας και τoυς λόγoυς της αναπoμπής.

  2. Πρόταση νόμoυ ή νoμoσχέδιo πoυ έχει αναπεμφθεί από τoν Πρόεδρo της Δημoκρατίας στη Boυλή εισάγεται στην Oλoμέλειά της και, αν επιψηφιστεί και πάλι με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών κατά τη διαδικασία τoυ άρθρoυ 76 παράγραφoς 2, o Πρόεδρoς της Δημoκρατίας τo εκδίδει και τo δημoσιεύει υπoχρεωτικά μέσα σε δέκα ημέρες από την επιψήφισή τoυ.

  Κύριε Παπούλια, αν σας αποθαρρύνει η παράγραφος 2, δηλαδή αν έχετε ενδοιασμούς ως προς το όφελος της αναπομπής του νόμου, μην το σκέφτεστε άλλο.

  ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΕ ΜΑΣ.

  Επιστρέψτε το νόμο στη Βουλή, εκθέτοντας τους λόγους, και αφήστε τα υπόλοιπα στους Έλληνες. Αφήστε μας να δούμε… ποιοι επιτέλους αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτεί το Σύνταγμα.

  Έχετε χρέος απέναντι στους Έλληνες και την πατρίδα.

  Ως Ηπειρώτης έχω να πω τούτο μόνο:

  Η Ήπειρος ανέκαθεν υπήρξε εύανδρος. Μόνο ο Κωλέττης υπήρξε άνανδρος.

  Και όλοι ξέρουμε πού καταλήξαμε. Και πώς κατέληξε κι αυτός.

  • Α.Κ. avatar
   Α.Κ. @ Andrew 07/01/2010 14:54:56

   Αγαπητέ Αντρέα

   Εάν δεν κάνω λάθος, το άρθρο 42 του Συντάγματος επιτρέπει την αναπομπή ψηφισμένου νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο στη Βουλή, ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ έχει παραβιαστεί ο ΤΥΠΟΣ της διαδικασίας εισόδου, επεξεργασίας και ψήφισης του νομοσχεδίου, ΚΑΙ ΟΧΙ όταν ο Πρόεδρος έχει αντιρρήσεις ιδεολογικές, εθνικές, προσωπικές, σκοπιμότητας ή άλλες.

   Με άλλα λόγια ό Πρόεδρος ελέγχει την ΤΥΠΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ της ψήφισης και όχι τη ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ που κρύβεται από πίσω. Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου να αναπέμπει κατά το δοκούν.

 23. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 05/01/2010 23:14:21

  Τι έλεγε το ΓΑΠ ότι θα ρίξουμε την κυβέρνηση και μετά θα ψηφίσουμε Παπούλιας, ιδού ή ρόδος για οικονομικά θέματα και ιθαγένεια και αν ξαναπάρει η πασοκάρα 10% σφύρα μου καλαματιανό, αμ πως.

 24. ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 05/01/2010 23:16:44

  Το είπα και παλιότερα. Ο Σαμαράς εφαρμόζει την πολιτική "περικύκλωση"! Αφήνει τους πάντες να εκτεθούν και όταν πιάνει το σφυγμό της κοινωνίας εκφράζεται πολιτικά!
  Παίζει με αυτό που το ΠΑΣΟΚ έμαθε χρόνια να κάνει. Διαρροές! Δεν έχουν ιδεολογία και φυσικά μόνο με το παλιό γνωστό κόλπο προσπαθούν να δουν πόσο αντέχει η κοινωνία τις όποιες φαεινές ιδέες που τους έρχονται!
  Έτσι, ενώ μόνο μέσω των παπαγαλακίων δουλεύουν οι ΠΑΣΟΚΟΙ ο Σαμαράς θα κάνει πολιτική γιατί απλά οι άλλοι δεν ξέρουν τί τους γίνεται....

 25. Νικόλας avatar
  Νικόλας 05/01/2010 23:25:54

  Επ επ...να τα τα λάθη.

  Είμαι γεννημένος στον Καναδά, έμεινα μέχρι τα 5 μου.

  Μετά από μία μεγάλη περιπλάνηση κατέληξα Ελλάδα στα 18...μάλιστα πριν από 1 μήνα πήγα στην πολύ ωραία πρεσβεία του Καναδά δίπλα από τον Ευαγγελισμό και ανανέωσα το διαβατήριο μου. Οπότε αυτό που λες δεν ισχύει.

 26. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 05/01/2010 23:35:27

  Μετά την πτώση του κουμμουνισμού στην ανατολική Ευρώπη, τους πολέμους, τον υπερπληθυσμό στην Ασία, την οικονομική κρίση κτλ τόσο η χώρα μας όσο και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, κυρίως οι μεσογειακές, βρεθήκαν αντιμέτωπες με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
  Τα πρώτα χρόνια η ροή των μεταναστευτικών ρευμάτων ήταν εντελώς ανεμπόδιστη και κατά συνέπεια ανεξέλεγκτη. Στο σύνολο τους «οι μετανάστες» ήταν ανειδίκευτοι εργάτες και απασχολήθηκαν σε γεωργικές και οικοδομικές εργασίες, σε δημόσια έργα από εργολάβους κτλ.
  Από εκείνα τα δύσκολα χρόνια της αθρόας εισόδου τα προβλήματα ήταν πολλά, μεταξύ αυτών το γεγονός ότι στη χώρα μας ποτέ δεν υπήρχε ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης και ισχυρή νομική βάση που να καθορίζει με σαφήνεια τι είναι νόμιμη και τι είναι παράνομη μετανάστευση… Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε και επικρατεί με τις άδειες παραμονής – χορήγηση της πράσινης κάρτας είναι το παράδειγμα του δήμου Βουπρασίας στην Ηλεία, για χρόνια γίνονταν παράνομη τακτοποίηση άδειας παραμονής χιλιάδων αλλοδαπών εργατών από όλη την χώρα, παρόμοια φαινόμενα είναι σίγουρο ότι έχουν συμβεί και στην υπόλοιπη χώρα.
  Αξίζει εδώ να υπογραμμιστεί ότι η παράνομη μετανάστευση άνοιξε το δρόμο για την άγρια εκμετάλλευση χιλιάδων ανθρώπων. Πορνεία, εξαναγκαστική εργασία και άλλες παρόμοιες μορφές όμοιες με δουλεία καταστρατήγησαν θεμελιώδη δικαιώματα, υποτίμησαν και εξευτέλισαν αθώους.
  Από την άλλη πλευρά η συμβολή της μετανάστευσης στην οικονομία και γενικότερα στην κοινωνική αναβάθμιση της χώρας έχει αμφισβητηθεί έντονα από πολλούς, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία που να φανερώνουν ότι η χώρα και γενικότερα οι πολίτες της έχουν ωφεληθεί από τον ερχομό (με λαθραίο τρόπο) μέσα από τα δύσβατα περάσματα και σαπιοκάραβα εκατομμυρίων μεταναστών. ( για παράδειγμα, κατά πόσο ωφελείται ο καταναλωτής ή η τοπική οικονομία αν ένα συσκευαστήριο αγροτικών προϊόντων στην Εύβοια χρησιμοποιεί καθημερινά 200 ανασφάλιστους και χαμηλά αμειβόμενους αλλοδαπούς εργαζόμενους)
  Μετά από όλα αυτά, ως φυσικό επακόλουθο, θα περίμενε κανείς η χώρα να περιορίσει καταρχήν τη μεταναστευτική ροή ( οι μετανάστες στη χώρα είναι γεγονός ότι είναι πάρα πολλοί) να καταγράψει τις ανάγκες στην αγορά εργασίας και να δημιουργήσει ισχυρή νομική βάση που να καθορίζει με σαφήνεια τι είναι νόμιμη, τι είναι παράνομη μετανάστευση, τι είναι παροχή ασύλου με βασικό στόχο το συνυπολογισμό των επιπτώσεων της μετανάστευσης αλλά και την ενεργότερη συμμετοχή των νόμιμων μεταναστών στην κοινωνία και την οικονομική ζωή της χώρας.
  Συνοψίζοντας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι εάν σήμερα η κυβέρνηση της χώρας θέλει τη δημιουργία αποτελεσματικής μεταρρύθμισης σχετικά με το ζήτημα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο τρόπο με τον οποίο οι προτάσεις της «παίζουν» στον πραγματικό στίβο της κοινωνίας και όχι να προσπαθούν να μας πείσουν με επικοινωνιακά τεχνάσματα και πλασματικά στοιχεία σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των μεταναστών ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος .. Με λίγα λόγια, το προτεινόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη χορήγηση ιθαγένειας είναι πρόχειρο, διακυβεύει την κοινωνική συνοχή, δημιουργεί, δεδομένης της υπογεννητικότητας, δημογραφική εκτροπή και δεν αντιμετωπίζει σφαιρικά τα προβλήματα των μεταναστών. Μια λύση θα ήταν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε να υιοθετήσουν κοινή πολιτική διαχείρισης στο ζήτημα της χορήγησης ιθαγένειας με βασικό κριτήριο την ισορροπημένη ( με ποσόστωση) ενσωμάτωση, νοουμένου ότι αποδεδειγμένα το ποσοστό αυτό δεν θα υπερβαίνει σε βάθος χρόνου το 5% το συνόλου των μόνιμων κατοίκων της κάθε περιοχής.

 27. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 05/01/2010 23:45:02

  Μετά απο αιώνες Αραβό-Οθωμανό-Ισλαμόκρατίας, ξανά μανά στην Ελλάδα συγκρούεται η Δύση με την Ανατολή.

  Σαμαράς εναντίον Τζέφρει.

  Πιστεύω το ματς θα είναι δυνατό και προδικάζω ήδη τη νίκη των Δυτικών δυνάμεων.


  Αλλά...χρειάζεται κινητοποίηση όπως αυτή που ήδη έχει εκκινηθεί το τελευταίο διάστημα από τις ιστοσελίδες.

  Προσωπικά, διατηρώ κάποιες καλές επαφές σε διάφορα Ευρ. κράτη και το ερχόμενο διάστημα θα αρχίσω τη διασπορά σχολιασμών, ειδήσεων συν κάποια ταξίδια για να αρχίσει να ωριμάζειτο κλίμα στην ΕΕ, ότι η τωρινή Ελληνική κυβερνηση επιδιώκει τη μετατροπή της χώρας σε "-σταν" κατά το Πακιστάν, Καζακστάν και τις λοιπές συμπαθείς χώρες του Μπόρατ.

  Με αυτό το τρόπο και ο προέδρος της ΝΔ, χρησιμοποιώντας τις πολύ σοβαρές και πάρα πολύ υψηλού επιπέδου διασυνδέσεις του στο εξωτερικό μπορεί να επιτύχει πολλά, πέρα από τις κινήσεις στο εσωτερικό.

  Όποιος από εσάς γνωρίζει άτομα που μπορούν να βοήθησουν σε ΕΕ-ΗΠΑ-Καναδά, Ισραήλ, Ρωσσία, Αυστραλία,Νέα Ζηλανδία, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Αφρική, Βραζιλία εάς συνεισφέρει με το τρόπο του.

  Προπαγάνδα ο ΔΟΛ και Μπόμπολας...ξεμπρόστιασμα της Ελληνικής κατάντιας στα παγκόσμια μίντια εμείς.

  Απειλές ο Πάγκαλος....τηλεφώνημα στο Βερολίνο για να ηρεμήσει και να θυμηθεί το 1995.


  Σε εσωτερικό επίπεδο, κινητοποιήσεις, ασσύμετρου τύπου, ομιλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, κατάθεση προτάσεων και αποστολή μαζικά σε φίλιους πολιτικούς χώρους.

  Μαζικες επιστολές και ε-μαίλ διαμαρτυρίας σε όσους πρωοθούν την πολτοποίηση της χώρας,λ.χ Αλ Σαχλέχ, Θάλεια Τρυγώνα και λοιπές Μάντάμες.
  Ο αγώνας αρχίζει τώρα και είμαστε οι περισσότεροι. Τουλάχιστον 80% της κοινωνίας συμφωνεί μέχρι κεραίας με τους αγαπητούς συνσχολιαστές.


  Σαμαρά...έχεις δυνατότητα να γράψεις ιστορία τους επόμενους μήνες.

 28. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 05/01/2010 23:46:35

  Απορία:
  Τόσο αβάσταχτο είναι για έναν αρχηγό της ΝΔ να "δεχτεί στους κόλπους" της τον Καρατζαφέρη να τελειώνουμε; Ας αφήσουμε τις μπούρδες περί φασιστών, χρυσής αυγής κλπ. άλλωστε αυτό μπορεί να μπει σαν όρος συνεργασίας. Τόσο επικίνδυνος είναι τέλος πάντων αυτός ο Καρατζαφέρης ή ξέρω γω ο Βελόπουλος για την παράταξη; Έλεος. Ψήφους και ισχύ θα προσθέσει και τίποτε άλλο. Ο ΚΚ δεν είχε τα αχαμνά ή τη φαιά ουσία να το πράξει και όπως πάει το πράγμα μας πήρε όλους στο λαιμό του. Ο Σαμαράς γιατί να διστάσει;

  Υ.Γ.:
  Δηλαδή πως μπορεί και τα βρίσκει επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

  • Factorx avatar
   Factorx @ Αγανάκτηση 06/01/2010 00:40:02

   Δηλαδή αυτός είναι ο πόνος του Καρατζαφερη; Να τον πάρουν στη ΝΔ για να μην χαθει μαζι με τν Ντορίτα. Γιατί δεν το λέει ανοικτά να δούμε τι μπορουμε να κάνουμε; Θα πω στον Φαήλο να τον προσλάει να κάνει βόλτα τον Μούργο

   • (Α)θανάσης avatar
    (Α)θανάσης @ Factorx 06/01/2010 00:53:04

    Σαν τον Μητσοτάκη που δοκίμαζε το νερό του σκύλου του Σουλτζ, στην παλιά γελοιογραφία του Τριανταφυλλόπουλου, ε?

    Θα του πήγαινε...

 29. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 05/01/2010 23:56:22

  Στα θέματα αυτά (μεταναστευτικό, εγκληματικότητα) πρέπει πλέον να μπει μπροστά ο Σαμαράς και όχι ο Καρατζαφέρης.

 30. Φερώνυμος avatar
  Φερώνυμος 05/01/2010 23:58:43

  Αγαπητέ Strange Attractor, μή μου μπερδεύεις
  τον εξισωτισμό με τη νομοθετική λειτουργία των
  πολιτών. Οι Ελβετοί δέν εκλέγουν τους αξιωματικούς (που είναι πολλοί λίγοι και έχουν
  «παλλαϊκό στρατό») και επίσης δέν είναι εξισωτική κοινωνία, αλλά έχουν κατοχυρώσει άμεση νομοθετική λειτουργία των πολιτών μέσω
  Δημοψηφισμάτων. Δέν νομίζω δε ότι έχουν «ανώτερο» πολιτιστικό επίπεδο από εμάς τους
  Ελληνες. Πιστεύω μάλιστα, ότι μιά διαδικασία άμεσης νομοθετικής συμμετοχής των πολιτών θα βελτίωνε και το μορφωτικό και πολιτιστικό τους επίπεδο. Δές και τη συζήτηση που κάνουμε. Ξεκαθαρίζονται έννοιες, και κατατίθενται ιδέες και επιχειρήματα που βοηθούν όλους μας.

 31. Liebknecht avatar
  Liebknecht 06/01/2010 00:01:10

  Εγώ τάσσομαι αναφανδόν υπέρ της θέσεως του Factorx. Γιατί όχι Σοβιέτ?

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Liebknecht 06/01/2010 00:04:43

   Εσύ μάλλον δεν κατάλαβες καν τη θέση του Φ.

 32. Liebknecht avatar
  Liebknecht 06/01/2010 00:12:30

  Καλά ρε παιδιά, κάνετε πλάκα ή πραγματικά τα εννοείτε αυτά που λέτε? "ενήλικες μετά από 12 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα οι εξ Ευρώπης"...Τι σημαίνει αυτό? Από χώρες της Ε.Ε., εκτός Ε.Ε. ή από την ήπειρο? Ποιος δηλ. θα έχει την έντονη επιθυμία να λάβει ελληνική υπηκοότητα, ο Φινλανδός ή ο Ελβετός? Ο Νορβηγός ή ο Ιταλός? Γιατί, λόγω του τέλειου εκπαιδευτικού συστήματός μας ή για το μοναδικό σύστημα υγείας που διαθέτουμε?

 33. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/01/2010 00:30:01

  Aφορα τους Αλβανους,Ρωσους και λοιπους Ανατολικους εκτος ΕΕ.

 34. Factorx avatar
  Factorx 06/01/2010 00:32:03

  Δεν ανέβηκε αυτο που ήθελες; Προς τι τα υπόλοιπα; Αποδεικνύεται λοιπόν οτι μπαίνεις εδω οχι γιατι ενδιαφερεσαι για το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, αλλά για να δουλεψεις για τον Καρατζαφυρερ.

 35. Factorx avatar
  Factorx 06/01/2010 00:41:57

  Κι εσένα πως σε αφήνουμε και γράφεις;

 36. Liebknecht avatar
  Liebknecht 06/01/2010 00:42:31

  Κι όμως αγαπητέ, ο Αφρικανός αδελφός είναι πραγματικός πατριώτης: θα χτυπήσει στην καθησιά 5-6 παιδιά, τα οποία θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές σε ορίζοντα 25ετίας και θα παράγουν ένα λιθαράκι του ΑΕΠ μας. Χώρια ότι θα υπηρετήσουν και στο στρατό. Αντιθέτως, οι φλούφληδες με τις Καγιέν, αντί να ασχολούνται με τη σαρκική συνάφεια, θα χάνουν ώρα με ανοησίες και θα παίρνουν λεφτά από τη μαμά τους.
  Συμπέρασμα: ο χρήσιμος πατριώτης δεν έχει χρώμα...:))))

 37. karenin avatar
  karenin 06/01/2010 00:51:20

  Σχετικά με την πρόταση του 'ψυχραιμία'.
  Οι Σκανδιναυικές χώρες και η Ολανδία , πριν την παραχώρηση υπηκοότητας ιδιως στους φανατικούς μουσουλμάνους, στο τέστ για την αποδοχή και σεβασμού στον πολιτισμό τους, σκοπέυουν να τους χώνουν σε έναν θάλαμο όπου η τσόντα πάει σύννεφο, και η ένταση στη διαπασών.
  Τι λέτε, μας κάνει;

  • Kurosaki Ichigo avatar
   Kurosaki Ichigo @ karenin 06/01/2010 01:08:42

   Πραγματικό είναι αυτό που λες?

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Kurosaki Ichigo 06/01/2010 01:15:18

    Ναι,ειναι πραγματικο αλλα μαλλον αναποτελεσματικο.Ο αποφασισμενος ισλαμιστης μπορει να κανει χρηση του δογματος της τακιγια βασει του οποιου οφειλει να παραβιαζει ολες τις εντολες και να αμαρτανει αν προκειται να εξαπατησει τον εχθρο για χαρη του ιερου πολεμου.
    Θα δουμε πολλα παραξενα.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ ψυχραιμια 06/01/2010 01:23:52

     Επιτευγματα του σουηδικου μοντελου.
     http://www.thelocal.se/23212/20091111/

     • Μάρκο Τ avatar
      Μάρκο Τ @ ψυχραιμια 06/01/2010 20:46:44

      Να το συνοψίσω: Νεαροί σομαλικής καταγωγής, με σουηδική υπηκοότητα, στρατολογούνταν στην ισλαμική τζιχάντ σε Πολιτιστικό Κέντρο στη βόρεια Στοκχόλμη, που ιδρύθηκε με λεφτά των φορολογούμενων σουηδών πολιτών για να διευκολύνει την ένταξη των μεταναστών!
      Είπατε τίποτα;
      Μήπως είδατε καθόλου Σομαλούς στην Ελλάδα;
      Ξέρετε μήπως σε τί παραγωγικούς τομείς απασχολούνται;
      Ξέρετε τί συνεισφέρουν στη χώρα μας;
      Πόσο ηλίθιοι είναι αυτοί που θέλουν να μας τους φορέσουν καπέλλο;

      Ξέρετε τί μου είπε σοσιαλφιλελεύθερος γνωστός δημοσιογράφος (του ΔΟΛ) που είναι και "αντιρατσιστής";
      Ότι οι καημένοι οι λαθραίο ασχολούνται με το παραεμπόριο και διάφορες βρώμικες δουλειές γιατί δεν τους βοηθάει το κράτος!!!
      Το ελληνικό κράτος εννοούσε. Δηλαδή, εμείς οι φορολογούμενοι. Δηλαδή, είναι υποχρεωμένο το ελληνικό κράτος να δημιουργεί θέσεις εργασίας για όσους Αφροασιάτες γουστάρει να μας στέλνει κάθε μήνα η Τουρκία.

      Να μην το ξεχάσω: Τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο τον πληρώνει αδρά το ΔΟΛ για διάφορες "αποστολές-ρεπορτάζ" σε χώρες του εξωτερικού. Όχι εμπόλεμες ζώνες, το διευκρινίζω. Και τον προβάλλει και μεγάλος εκδοτικός οίκος, επίσης "αριστερίζουσας" χροιάς.

      Σας τα γράφω για να καταλάβετε το επίπεδο της επιχειρηματολογίας.

    • Soustom avatar
     Soustom @ ψυχραιμια 06/01/2010 14:57:33

     "...οφειλει να παραβιαζει ολες τις εντολες και να αμαρτανει αν προκειται να εξαπατησει τον εχθρο για χαρη του ιερου πολεμου."

     ..με συγχωρείς αλλά και τα Torrah τών εβραίων κάτι παρόμοιο δεν λένε; Πού είναι τό παράξενο;

 38. tor avatar
  tor 06/01/2010 00:55:13

  Πάντως τα Γενικά Ιστολόγια που έχει στα link το akritas.blogspot έχουν ενδιαφέρον.

 39. isnogood avatar
  isnogood 06/01/2010 01:03:13

  Έρχεται....
  Με καταιγιστικούς ρυθμούς!
  Όταν θα ξαμολυθούν οι νεόπτωχοι και φτωχοί ιθαγενείς στους δρόμους και θα λεηλατούν αλλά Αργεντινή τα μαγαζιά και το πλιάτσικο θα είναι στην καθημερινή ατζέντα, τότε να τους δώ!
  Τότε!
  Όταν δεν θα είναι ούτε αναρχικοί, ούτε Αλβανοί, ούτε έξαλλοι μουσουλμάνοι εκείνοι που θα τα σπάνε, αλλά αγανακτισμένοι, πεινασμένοι ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες!
  Τότε!

 40. karenin avatar
  karenin 06/01/2010 01:26:19

  kurosaki,
  Οχι φίλε, ένα αστείο ήτανε, αλλά με την φόρα που εχει ο ψυχραιμία απόψε το έβγαλε ...αναποτελεσματικό.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ karenin 06/01/2010 01:36:11

   Και ομως το ειχα διαβασει σε καποιο σαιτ στο ιντερνετ.Δεν ελεγε για τσοντες βεβαια αλλα ειχε ερωτησεις για ομοφυλοφιλους και για αλκοολ και ποια η σταση του υποψηφιου νομιζω.Ολα αυτα παντως δεν οδηγουν πουθενα.Περιμενετε τις ολλανδικες εκλογες οπου μεγαλο ποσοστο ψηφων θα παρει ο Βιλντερς που κοιμαται σε στρατωνες γιατι μιλαει κατα του ισλαμ και φοβουνται οτι θα εχει την τυχη του Φορτουιν.

 41. Νικόλας avatar
  Νικόλας 06/01/2010 01:30:30

  O πατέρας μου είναι έλληνας αλλά η μητέρα μου καναδέζα. Δεν παίζει ρόλο όμως που η μητέρα μου είναι καναδέζα και να ήταν ελληνίδα πάλι τίποτα δεν θα άλλαζε μιας και έχω γεννηθεί εκεί.
  Αυτό που λες εσύ είναι αν κάποιος πάρει την ιθαγένεια από καταγωγή. Δηλαδή γεννηθεί σε άλλη χώρα (εκτός Καναδά) και την πάρει επειδή ένας από τους γονείς του έχει Καναδική ιθαγένεια. Τότε πρέπει μέχρι τα 28 του να κάνει αίτηση για να διατηρήσει τα δικαιώματα.

  • Greek avatar
   Greek @ Νικόλας 06/01/2010 10:43:00

   Σωστά! Έχεις απόλυτο δίκιο! Μόνο που εδώ δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Εδώ όλα είναι μπάχαλο. Πρώτο θέμα σήμερα σε εφημερίδα του εξωτερικού η ανεύρεση των 7 πτωμάτων των φουκαράδων οικονομικών μεταναστών στην Αλεξανδρούπολη. Η χώρα μπάζει από παντού λαθρομετανάστες. Εκμεταλλεύονται οι γείτονες το εύρος και μήκος των θαλάσσιων συνόρων.....

 42. ΜιχΜιχ avatar
  ΜιχΜιχ 06/01/2010 14:38:57

  Ο εκλογικός νόμος είναι αντισυνταγματικός, αφού η βουλή του λαού δεν εκφράζεται με μειοψηφική κυβέρνηση, που γίνεται ως διά μαγείας πλειοψηφία.

  Για να δούμε ποιοι έχουν τα κότσια να θέσουν θέμα.

 43. ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ avatar
  ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ 06/01/2010 20:20:47

  Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί ο γεννημένος παράνομος μετανάστης ή ο επί πενταετία παραμένων στην Ελλάδα θα δικαιούται εκτός από υπηκοότητα και διαβατήριο τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του.
  Με το Ελληνικό, κοινοτικό διαβατήριο θα μπορεί να ταξιδεύει και να εργάζεται σε χώρα της αρεσκείας του στης Ε.Ε.
  Όλοι θα παίρνουν το εύκολο Ελληνικό διαβατήριο αλλά θα αναζητούν εργασία στην καλύτερα αμειβομένη Ευρώπη η οποία θα ανακάμπτει οικονομικά σε αντίθεση μα την Ελλάδα που θα μαραζώνει.
  Η Ελλάδα θα γίνει κάτι σαν τη νήσο Έλλης των Αμερικανών, μόνο που κανείς δεν θα επιστρέφει σπίτι του αφού ο υπουργός των Εσωτερικών φτιάχνει νόμους όπως η συμπατριώτισσα του μαγείρισσα, που φτιάχνει τσελεμεντέ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.