#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/02/2011 16:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απελευθέρωση ή μπαχαλοποίηση επαγγελμάτων;

[caption id="attachment_83638" align="alignnone" width="600" caption="Κινέζικο περίπτερο στο Σύνταγμα"][/caption]

«Πράσινη μάχη» ανάμεσα σε «πράσινους» Μηχανικούς, Δικηγόρους και Ιατρούς Βουλευτές και «πράσινης» (που λέει ο λόγος τώρα…) Κυβέρνησης, δόθηκε σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Η πρώτη «πράσινη» μπηχτή: «Έχουμε ήδη προκαλέσει επώδυνες μειώσεις, τώρα πρέπει να δείξουμε ότι κινούμαστε με ισότητα αλλά δεν το κάνουμε…» (Οδοντίατρος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης)

Η δεύτερη και εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου: «Τα άλλα υπουργεία, το Υπουργείο Υγείας για παράδειγμα, κάνει κατ’ ευφημισμόν άνοιγμα του επαγγέλματος των Φαρμακοποιών»!

Η τρίτη μπηχτή κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη: «Στους συμβολαιογράφους, δεν πιστεύω ότι γίνεται καμία κίνηση για άνοιγμα…»…

Και διερωτήθηκε ο κ. Κατρίνης με ποια λογική επιτρέπεται σε μη γιατρούς να έχουν την πλειοψηφία σε μετοχικά σχήματα Νοσοκομείων, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο στα φαρμακεία;

Έχω ήδη χάσει το λογαριασμό των μπηχτών και συνεχίζουμε…

«η χώρα μας δεν πρέπει να γίνει πειραματόζωο για να δουν κάποιοι αν αυτά θα πετύχουν εδώ ώστε να τα κάνουν και αλλού» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάκης Σπηλιόπουλος, (πολιτικός Μηχανικός)…

«Να συντηρούμε προνόμια δεν λέει τίποτα, η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει το άνοιγμα με γενναιότερο τρόπο…» ανέφερε ο Δικηγόρος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς…

«Ορισμένα επαγγέλματα έχουν προνομιακή μεταχείριση…» σχολίασε ο Γωπόνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Στρατάκης

Η  Έλενα Παναρίτη Οικονομολόγος σχολίασε πως «τελικά δεν γίνεται δίκαια το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων»...

Πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τους ελέγχους στο δημόσιο τομέα αλλά και ειδικότερα στις υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με τους πολίτες;

Τους το είπε κατάμουτρα πριν στη Βουλή ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τ.Ε.Ε.

Ο κ. Σπίρτζης προειδοποίησε για τις συνέπειες αν επιμείνει το υπουργείο στις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων…

Που σημειωτέον, το Υπουργείο κατέθεσε το νομοσχέδιο χωρίς όμως τον κατάλογο με τα εκατοντάδες επαγγέλματα που υποτίθεται ότι απελευθερώνει…(παγκόσμια ΠΡΑΣΙΝΗ πρωτοτυπία)

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σπίρτζης, διευθυντής και στέλεχος πολεοδομικού γραφείου έχει καταθέσει άδειες και τις έχει σφραγίσει και έχει πάρει και την αμοιβή ως μελετητής και ως επιβλέπων σε γραφείο Πολεοδομίας Δήμου. (Οι παραβάσεις αφορούν στατικές και αντισεισμικές μελέτες που έχουν πληρωθεί από αναρμόδιους σύμφωνα με το νόμο, δηλαδή όχι από διπλωματούχους μηχανικούς).

«Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα, εκ των οποίων το ένα ενδιαφέρει και τον κ. Υπουργό. Ή «κλείνουν τα μάτια» οι Πολεοδομίες στους αποφοίτους ΚΑΤΕΕ – όχι ΤΕΙ – ή οι διπλωματούχοι μηχανικοί, τα δικά μας μέλη, φοροδιαφεύγουν χρησιμοποιώντας τη σφραγίδα του τεχνολόγου…» είπε με νόημα …

Θέμα ακόμα επιβίωσης των δικηγόρων επικαλέσθηκε ο Προεδρεύων της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας κ. Εμμανουήλ Λαμτζίδης λέγοντας ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη το 24% των δικηγόρων δήλωσε μηδενικές παραστάσεις, την ώρα που το Υπουργείο βάζει ως κατώτατο τεκμήριο 25.000 ευρώ…

Τι θα συμβεί αν θα αρθούν και οι γεωγραφικοί περιορισμοί…;

Μιλάμε για άνοιγμα μια τεράστιας ψαλίδας στο εσωτερικό του δικηγορικού σώματος υπέρ δικηγορικών εταιρειών με μεγάλα κεφάλαια με γραφεία σε όλη την επικράτεια και δικηγόρους οι οποίοι πραγματοποιούν κάποιες στοιχειώδεις παραστάσεις για να προσκομίζουν τα προς το ζην...

Αλλά και ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς, αναφέρθηκε σε έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, με την οποία αποδεικνύεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η ολιγοπώληση των αγορών είναι το σοβαρότερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία…

«Σκεφτείτε ότι είμαστε η δεύτερη ακριβότερη χώρα στους 27 στο μηχανολογικό εξοπλισμό. Η πρώτη ακριβότερη είναι η Μάλτα και η δεύτερη η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά ελέγχεται από έξι πολυεθνικές  και σ΄ αυτό κατατείνει, κατά την άποψή μας,  η απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Πάλι θα ενισχύσουμε συγκεκριμένους, όπως συγκεκριμένα ενισχύουμε μεγάλα πολυκαταστήματα και θα δείτε τα αποτελέσματα του ΜETRO MALL στην Ηλιούπολη και στην Αργυρούπολη. Γιατί αδειοδοτούμε τέτοιες επιχειρήσεις μέσα στον ιστό της πόλης και δεν τις τοποθετούμε 70 χλμ μακριά από την Αθήνα, όπως κάνουν οι ΗΠΑ, που είναι και η μητρόπολη του καπιταλισμού»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. cveng avatar
  cveng 03/02/2011 16:53:18

  ολοι αυτοι οι κυριοι βουλευτες οταν ψηφιζαν το μνημονιο δεν περιμεναν οτι καποια στιγμη θα χτυπουσε και την πορτα τη δικη τους?δεν εννοω την προσωπικη τους πορτα προφανως,γιατι αυτοι σιγουρα θα βγουν ανεγγιχτοι..εννοω της βασης τους,των συναδελφων τους επιστημονων και συνεργατων τους.αυτες οι ''μπηχτες'' ειναι λογια του αερα και γινονται μονο για συντεχνειακους-ψηφοθηρικους λογους..οταν ερθει η ωρα,οι ιδιοι θα σηκωσουν το χερι τους για να ψηφισουν.

 2. φωτεινη avatar
  φωτεινη 03/02/2011 17:01:02

  μπαχαλοποιηση με απελευθερωση.100%puro pasok.

 3. deldio avatar
  deldio 03/02/2011 17:18:09

  Όλα και όλα, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι από κοινού υπέρ του ανοίγματος των κλειστών (που λέει ο λόγος) επαγγελμάτων, όχι και σπέκουλα τώρα.

 4. ss_sk avatar
  ss_sk 03/02/2011 18:05:11

  Δε γνωρίζω τί ακριβώς έχει πει ο Χ. Σπίρτζης στη Βουλή αλλά τα αποσπάσματα του άρθρου είναι ελαφρώς άσχετα με το θέμα (την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και όχι κάποια "απελευθέρωση" όπως εσκεμμένα, πλέον μετά τόσο καιρό και τόσες εξηγήσεις, αναπαράγουν τα διάφορα φερέφωνα).

  Η αλήθεια είναι πως οι επαγγελματίες που ασχολούμαστε με την εκπόνηση μελετών οικοδομικών (κι όχι μόνο) έργων -απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ και λοιπά- είμεθα πολυάριθμοι. Τόσο ώστε να παραμένουν και ο ανταγωνισμός αθέμιτος και η ποιότητα του μελετών χαμηλή - απλά οι ελάχιστες (όταν δεν υπάρχουν "κρυφές" εκπτώσεις) δίνουν τη δυνατότητα στον ευσυνείδητο μελετητή (την ανακάλυψη του οποίου φέρει ο ενδιαφερόμενος πελάτης...μην τα θέλουμε όλα δικά μας) να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο τόσο στη μελέτη όσο και στην επίβλεψη ενός έργου.

  Οι ελάχιστες ΜΠΟΡΟΥΝ να καταργηθούν - αφού πρώτα η πολιτεία καλύψει κάποια κενά που, για ποικίλους λόγους, διατηρεί τόσες δεκαετίες:
  - Σύσταση Μητρώου Μελετητών, με απαραίτητη προϋπόθεση την αποσαφήνιση του επαγγελματικού αντικειμένου βάσει του πραγματικού ακαδημαϊκού υπόβαθρου (διότι χάριν πτυχίου είμαστε ό,τι είμαστε και όχι σύμφωνα με όσα πρεσβεύουν κάποια, πολλάκις απαρχαιωμένα, νομοθετήματα). Η επαγγελματική εξέλιξη (απόκτηση θεωρητικών ή/και εμπειρικών γνώσεων) και η πιστοποίηση της δυνατότητας επέκτασης σε γειτονικά επαγγελματικά πεδία να γίνεται με εξαιρετικώς αυστηρά και σαφή κριτήρια.
  - Σύσταση Μητρώου Κατασκευαστών/Τεχνιτών. Δεν έχει σημασία αν πρέπει ή δεν πρέπει να το παίζει "εργολάβος" η Κουτσή-Μαρία αφού έχει τα λεφτά - το σημαντικό είναι να μην έχει άλλη επιλογή από το να μισθώνει επαγγελματίες (σιδεράδες, μπετατζήδες, τουβλάδες...) πιστοποιημένους και με σαφείς διαδικασίες ανάθεσης και ανάληψης έργου. Γιατί ως επιβλέπων ο μηχανικός δεν είναι υποχρεωμένος να στέκεται πάνω από το κεφάλι του κάθε μπογιατζή για να του υποδείξει τις σωστές αναλογίες, ούτε να πρέπει να ανακαλύπτει παραστατικούς τρόπους για να εξηγήσει τη μελέτη στον κάθε εργάτη που δεν μπορεί να "διαβάσει" το σχέδιο.
  - Αποτελεσματική λειτουργία του Κρατικού Μηχανισμού Ελέγχου. Εδώ και χρόνια το "κράτος" κάνει τα πάντα για να μεταβιβάσει τις ευθύνες του σε όποιον μπορεί (κυρίως στο μελετητή). Έλεγχοι/αυτοψίες στις νέες κατασκευές δε γίνονται (το 10% ετησίως που ξεκίνησαν είναι για γέλια) και η ατιμωρησία των επίορκων υπαλλήλων πολλών πολεοδομικών υπηρεσιών (ο υπάλληλος κάνει τη μελέτη, την θεωρεί αλλά δεν την υπογράφει...οπότε αν το κτήριο πέσει άντε βρες απόδειξη ότι "δεν πετάει ο ελέφαντας") συνεχίζεται.

  Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς να σπάσεις αυγά ομελέτα δεν κάνεις. Και για να στρώσουν τα πράγματα κάποιες ειδικότητες μηχανικών πρέπει να αποχαιρετήσουν προνόμια δεκαετιών (του '30 είναι το ΠΔ που "μοίρασε" επαγγελματικά δικαιώματα). Επιπροσθέτως οι απόφοιτοι ΤΕΙ παίζουν το νεοελληνικό παιχνίδι να-ψοφήσει-η-κατσίκα-του-γείτονα-αφου-δε-με-παίζει-κι-εμένα (η "περίεργη" απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε δική τους καταγγελία στηρίχτηκε). Οι επαγγελματίες του κλάδου, επομένως, δεν είναι σε θέση να λύσουν προβλήματα από μόνοι τους. Πρέπει κάποιος να το κάνει για χάρη τους, κάποιος με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. Και αυτός δεν είναι ο ΓΑΠ!

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/02/2011 18:05:49

  Είναι τόσο μπάχαλο (εδώ και δεκαετίες), που δεν μπαχαλεύεται άλλο.
  Ακόμα και το μπάχαλο θέλει το Γερμανό του. Έχω δουλέψει ως μηχανικός στην Γερμανία επί 20 χρόνια, αλλά όταν επαναπατρίσθηκα και προσπάθησα να μεταφέρω την εμπειρία μου στήν εδώ πραγματικότητα, άρπαξα την απογοήτευση της ζωής μου. Φίλος μου ψυχίατρος προσπάθησε τότε μάλιστα να με πείσει, ότι η "λύση της ανισορροπίας Βορρά - Νότου" είναι τα αντικαταθλιπτικά. Ευτυχώς δεν τον άκουσα. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσω έναν φίλο, αλλά να κρατήσω το μυαλό μου.
  Μετά από αυτή την εμπειρία, δεν μασάει η κατσίκα ταραμά, ούτε και γίνεται να βαφτίζω την κότα ψάρι. Το μπαχαλομάγαζο της μόνης χώρας της Ευρώπης που κυβερνούν οι "αναρχοαυτόνομοι"("αριστεροί", "δεξιοί" και "κεντρώοι"), χρειάζεται γενική επιδιόρθωση.

  • victoria avatar
   victoria @ Ο Θείος 03/02/2011 18:46:15

   Χρειάζεται Θείε. Αλλά ο γιατρός που μας έλαχε να γράφει το φάρμακο για το πρόβλημα, δεν θέλει να μας σώσει, είναι ο Φον τάδε που τσέκαρε πόσο αντέχει το θύμα το βασανιστήριο!

 6. Rote Phane avatar
  Rote Phane 03/02/2011 18:42:45

  Γιατι η σταση της Ν.Δ διαφερει;
  Και αν ναι ως προς τι;
  Η Ν.Δ κρυβεται πισω απο το Πασοκ αν και ειναι υπερμαχος της τροικανης-Κοινοτικης πολιτικης εναντια στους ελληνες πολιτες.

  • victoria avatar
   victoria @ Rote Phane 03/02/2011 18:52:09

   ΝΔ: Ναι στην απελευθέρωση, όχι στη γιούρια που κάνουν τώρα, όχι χωρίς διάλογο, όχι χωρίς ξεκάθαρες θέσεις, όχι δήθεν εμείς δεν τα γουστάρουμε αυτά αλλά φταίει η κακιά τρόικα.
   Δεν σε ακούω να τα λες αυτά. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος *κρύβεται* πίσω από το δάχτυλο του Στρος Καν αγαπητέ και τον λένε ΓΑΠ, όχι Σαμαρά.

   Επίσης απελευθέρωση με ισοπέδωση έχει διαφορά, όπως αποκρατικοποίηση με ξεπούλημα έχει διαφορά κλπ. Φτάνει ο λαϊκισμός, αν δεν είναι έτσι είναι γιουβέτσι. Και το ίδιο καράβι με άλλο καπετάνιο, μεγάλη διαφορά. Και η ώρα που επιλέγεις, επίσης!

 7. Evan avatar
  Evan 03/02/2011 18:58:22

  Τι σημαίνει μπηχτή από πρασινοπολιτικάκηδες;;;
  Μάλλον τίποτα και με δεδομένο την χοντροπετσιά τους...

 8. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 03/02/2011 19:39:27

  ...Τα επόμενα βήματα θα είναι διαπιστώσεις ότι η γη δεν είναι είναι επίπεδη ή ότι γυρίζει.
  Αλλά επειδή έχουμε ...ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση....

  ΥΓ

  Ποιο άνοιγμα; εκπρόσωποι επιμελητηρίων είναι οι βουλευτές όχι της κοινωνίας.
  Φοροδιαφεύγουν μηχανικοί;
  Εχουμε εξω λογιστικό προσδιορισμό εισοδημάτων σε κατηγορίες "ελευθέρων επαγγελματιών";
  Δεν ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα, τροχιοδεικτικές βολές γραμμένες στο πόδι είναι για να πάρουμε την τέταρτη δόση.
  Χωρίς μελέτες, ανάλυση οφέλους, εκτίμηση συνεπειών για άλλη μια φορά βουρ στο ταβά με τα κουλούρια...

 9. Νίκος avatar
  Νίκος 03/02/2011 20:07:40

  Δεν είναι απελευθέρωση,
  ο σωστός όρος είναι απορύθμιση (de-regulation) της αγοράς.
  το απελευθέρωση είναι σκοτεινό και δεν αποκαλύπτει πλήρως τον λόγο που γίνεται αυτή η κατάσταση....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.