31/03/2011 14:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απειλούν να διακόψουν την αξιολόγηση υπερχρεωμένων κρατών οι οίκοι

Σε διακοπή της κάλυψης υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών απειλούν να προχωρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης, εάν η ΕΕ επιμείνει σε σχέδιο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους για λανθασμένες κρίσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Standard & Poor's αυτή την εβδομάδα προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ .

Σε αντίστοιχες υποβαθμίσεις έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες και οι οίκοι Moody's και Fitch, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στους οίκους αξιολόγησης, οι αποφάσεις των οποίων έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις χρηματαγορές και στο κόστος δανεισμού των κρατών, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση που μία υποβάθμιση αποδειχθεί λανθασμένη. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ο τρόπος που κάτι τέτοιο θα αποδεικνύεται.

Σύμφωνα με το Reuters, οι οίκοι αξιολόγησης αντιδρούν στην εν λόγω πρόταση, καθώς ανησυχούν ότι ίσως εγερθούν αξιώσεις από χιλιάδες ομολογιούχους, και προειδοποιούν ότι ίσως αναγκαστούν να διακόψουν εντελώς την αξιολόγηση ορισμένων κρατών.

Σε έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το πρακτορείο, η Standard & Poor's εκφράζει τις ανησυχίες της, λέγοντας ότι μία «νέα νομική ευθύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των αξιολογήσεων για υπερχρεωμένα κράτη».

«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι φτιαγμένοι για να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη», είπε μάνατζερ της αγοράς αργά την Τετάρτη. «Τους κινδύνους πρέπει να τους αναλαμβάνουν οι επενδυτές», συμπλήρωσε.

Πηγή: Reuters

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος avatar
  Νίκος 31/03/2011 15:00:59

  Αμήν και πότε...

  Και τους "αξιολογητές" ποιός τους αξιολογεί αν όχι τα αφεντικά τους (μπορείτε να μαντεψετε ποιά είναι...).

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Νίκος 31/03/2011 15:27:10

   Οι αξιολογητές αξιολογούνται απο τους πελάτες τους. Πελάτες τους είναι αυτοί που εκλιπαρούμε να πάρουν ομόλογα.

   Εγώ που δεν είμαι αξιολγητής λέω ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει από τον Απριλιο του 2010. Το ότι δεν μας έχουν σε Β ή D από τότε, θεωρώ ότι "κάνουν λάθος". Εσύ που πιστέυεις ότι ΔΕΝ θα χρεοκοπήσουμε, ενοχλείσαι που μας έβαλαν στο ΒΒ.

   Ποιός έχει δίκιο; Εγώ ή εσύ (στο πότε χρεοκοπούμε)

   Και εάν ΔΕΝ δανειστούμε με ομόλογα αλλά απ ευθείας από Γερμανούς. Τι θα ζητήσουν; Οι Γερμανοί δεν θέλουν ratings. Θέλουν υποθήκες, γυναίκες, παιδιά, βουνά, νησιά και να χαιρετάμε Heil Πράσινο.

   • Νίκος avatar
    Νίκος @ archaeopteryx 31/03/2011 20:27:19

    Η ερώτησή μου ήταν ρητορική Αρχαίε (α). Αν και ο ρόλος των Αξιοόγητών είναι καθαρα ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ. Η οικονομία είναι εργαλείο.
    Αλλά πιστεύεις ότι ιδιώτες "αξιολογούν" την ΦΙΤΣ κ.α; Οι μεγάλες ασφαλιστικλες ίσως, όπως και άλλα corpor;ations. Το σύστημα είναι φτιαγμένο για corporations, όχι για ιδιώτες.
    Φυσικά και έχουμε χρεωκοπήσει απο το 2010 (επισημα). Ανεπίσημα, είμασταν δυνητικά πάντα χρεωκοπημένοι με τις πολιτικές της εθνικής αποψίλωσης της ελιτ. Απλά, πήρε 30 χρόνια για να γίνει.

    Και γιατί το Ελληνικό ΠΑΣΟΚΟκατεστημένο δεν μπορούσε να αντλήσει δάνεια απο την εσωτερική αγορά όταν οι καταθέσεις σε Ελληνικές τράπεζες είναι πανω απο 270 δις;
    Πως μπορεί να περιμένει αυξημένα έσοδα απο μία...συρρικκνούμενη οικονομική δραστηριότητα;

 2. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 31/03/2011 15:01:35

  Επιτέλους μια ανάσα συλλογικής άμυνας στην ΕΕ.
  Κάθε τοκογλύφος παραγγέλνει μια αξιολόγηση και καταστρέφει μια χώρα ολόκληρη.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/03/2011 15:10:37

  Πέστο ψέμματα, αλλά θα έχουμε τρελές εξελίξεις στο μέλλον!
  Για σκεφτείτε: Στο γκιζντάνι καμμιά τρισχιλιάδα golden, ίσως ξανανοίξουν και το Αλκατράζ. Και στο σφυρί JP Morgan και Goldman, για αποζημιώσεις!

 4. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 31/03/2011 15:11:30

  «Οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι φτιαγμένοι για να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη», είπε μάνατζερ της αγοράς αργά την Τετάρτη. «Τους κινδύνους πρέπει να τους αναλαμβάνουν οι επενδυτές», συμπλήρωσε.


  Μπα! και γιατί είναι φταιγμένοι δηλαδή; Να παίζουν την Πυθία;
  Τι θα έπρεπε να πληρώσουν για την κατάρρευση της Lehman;
  Είναι επιβεβλημένο να τους "αφοπλίσουν"!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ σιδεράκιας 31/03/2011 15:18:03

   Φυσικά οι κατασκευαστές των "σύνθετων χρηματοοικονομικών προιόντων" είναι οι φυσικοί και κύριοι αυτουργοί του εγκλήματος. Αλλά ως γνωστόν, όποιος συγκαλύπτει έγκλημα ή βοηθά στην παραπλάνηση του θύματος, στη νομική γλώσσα λέγεται συνεργός και φοράει επίσης χειροπέδες.
   Στην ψειρού όλοι!

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Ο Θείος 31/03/2011 15:21:30

    Καλώς το Ράιχ!

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ archaeopteryx 31/03/2011 15:28:09

     Χα χα, archaeopteryx, ομως με νέα μορφή, αναίμακτη, ειρηνική και επιλεκτική!
     h**p://www.antinews.gr/2011/03/31/94163/#comment-673326
     Άντε να συμβιβστώ, όχι στο Αλκατράζ οι γκόλντεν. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, σε ωραίο πράσινο περιβάλλον, να αποσυναρμολογούν και κατεδαφίζουν πυρηνικά εργοστάσια.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Ο Θείος 31/03/2011 15:40:38

      προτιμώ το Αλακτράζ!

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 31/03/2011 15:21:03

  Είμαστε αφελεις στην υπηρεσία του Γερμανικού Κεντρικού Σχεδιασμού. Ο αναλυτής αναλύει. Ο αναλυτής απευθύνεται σε αυτούς που αγοράζουν ομόλογα. Εάν τα πει πιο αισιόδοξα από ότι είναι, χαντακώνει τους μισούς πελάτες του. Εάν τα πει πιο απαισιόδοξα από ότι είναι χαντακώνει τους άλλους μισούς. Επομένως; Πρέπει να είναι κάποιος εξαιρετικά αφελής για να πιστεύει ότι σηκώνει παιχνίδια με σκοπιμόητες στα ratings. Λάθη γίνονται, αλλά σκoπιμότητες;

  Εάν πυροβολείς τον αναλυτή ή τον ταχυδρόμο, απλά δεν θα έχεις ταχυδρομείο. Βαλτε +200 bp στα επιτόκια ΜΟΝΟ από αυτό.

  Η ΕΕ πιστεύει ότι μπορεί να ζει εκτός αγορών. Βάζει έναν νόμο ότι φερμπότεν και καθάρισε. Πέθανε την επομένη, εκτός εάν έχουμε συναλλαγές σε νεφρά, *ώλους, και αίμα. Ναζιστικά κατάλοιπα. Και τότε τους έφταιγαν οι Εβραίοι τοκογλύφοι. Κοιταχτείτε πολύ καλά στον καθρέφτη όταν τσιμπάτε σε τέτοια... Οι Ναζί εδώ είναι απλά έχουν πράσινους και όψι γκρίζους ή φαιούς χιτώνες.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ archaeopteryx 31/03/2011 15:33:30

   Enron, Lehman Brothers, είναι όλα λάθη; Αυτά τα λάθη πληρώνονται ακριβά από ολόκληρες κοινωνίες. Είτε είναι λάθη είτε σκοπιμότητες το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πόσες φορές έχουμε πει εδώ μέσα ότι τα greek statistics ίσως και να μην υπάρχουν. Μέχρι πριν 2 χρόνια οι αξιολογήσεις της Ελλάδας ήταν upper class και ξαφνικά έγιναν junk. Ποιά από τα δύο άκρα πρέπει να εμπιστευτούμε; Γνωρίζουμε ότι η οικονομία εξαρτάται κι από την ψυχολογία. Η συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης εμένα μου φέρνει σε συμπεριφορά οίκων ανοχής. Οποιος δώσει τα περισσότερα "τρώει".

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ σιδεράκιας 31/03/2011 15:52:27

    Για την Enron ναι, λάθος. Με την έννοια ότι πρόκειται για πλεκτάνη της Ενρον. Δηλαδή, εγώ που σήμερα φωνάζω για την Πράσινη Απάτη, τότε, δεν είχα πάρει χαμπάρι (και είμαι, επαγγλεματικά, λίγο το χώρου της Ενρον). Απλά δεν καταλάβαινα. Κάτι δεν μου άρεσε, αλλά θεωρούσα τότε ότι είναι νέα κόλπα και εγώ ασχετος. Οι rating agencies δεν είναι ντετέκτιβ ή εισαγγελείς..

    Για την Λημαν δεν ξέρω την ιστορία από μέσα, και δεν μπορώ να σου απαντήσω. Η Λημαν έσκασε νομίζω από συγκεκριμένα σε trades futures πετρελαίου. Χασούρα (που οφείλεται σε ανάληψη συστημικού ρίσκου, αλλά πάει μακριά η βαλίτσα)

    Όταν φώναζα κατα της κατάργησης του Glass Steagal μου έλεγαν ότι είμαι απαρχαιωμένος. Και όμως αυτό βασικά φταίει για την κρίση. Και ΟΧΙ ΜΟΝΟ. Αν σου πω σήμερα ότι φταίνε οι στεγαστικές παροχές του Κλίντον ΚΑΙ για το Glass Steagall θα με πεις συνομωσιολόγο, ή δεξιό (για την ακρίβεια δεξιό συνομωσιολόγο).

    Όταν φώναζα κατα της κατάργησης του lower-of-cost-or-market (συντηρητική λογιστική απεικόνιση) με έλεγαν μούχλα.

    Αν σου έλεγα το 1999 να μην αγοράσεις ΧΑΑ θα με έκραζες. Αν σου έλεγα να μην πάρεις Ρώσικα ομόλογα με 25% επιτόκιο επίσης.

    Εν πάσει περιπτώσει οι Ratings Agencies δεν είναι ούτε Πυθίες, ούτε αλάνθαστοι, απλά ΔΕΝ έχουν κίνητρο να είναι έτσι ή αλλιώς. ΔΕΝ μπορούν να έχουν κίνητρο. Να λαδωθούν από τους μισούς για να ρίξουν τους άλλους μισούς; Δεν γίνεται! Εκ των πραγμάτων!

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ archaeopteryx 31/03/2011 16:02:25

     Σωστο για το Glass Steagal .
     Στο πρόσφατο βιβλίο του Ρουμπίνι, προτείνεται επαναφορά του.
     Αλλά και κομμάτισμα των Goldmann και Citygroup ("too big to fall, too big to save").

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Ο Θείος 31/03/2011 16:12:11

      την έχω προτείνει πολύ πριν τον Ρουμπίνι

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ archaeopteryx 31/03/2011 16:16:03

     Οι τιμές ακινήτων στις ΗΠΑ (αλλά και σε άλλες άκρως υπερμοχλευμένες αγορές γής και ακινήτων, Ισπανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Μ. Βρετανία), είναι "η μητέρα όλων των φουσκών".
     Φαντάσου διακύμανση σε οικονομικό αγαθό που δεν "διορθώνει" σοβαρά προς τα κάτω επί 40 χρόνια (ΗΠΑ), που αγνοεί εντελώς τους κύκλους της λοιπής οικονομικής δραστηριότητας (Ελλάδα - Ισπανία) , με αγοραίες τιμές 3 - 4 φορές πάνω από τα ρεαλιστικά κόστη.
     Οι τράπεζες υπερεπένδυσαν, το κράτος διευκόλυνε αθέμιτα, σαν "κράχτης" και "παπαγαλάκι" (θυμάσαι την απαλλαγή από το ΦΠΑ και τον τρόπο που το χειρίστηκαν). Γενικώς, βγήκαν τεράστια κέρδη από ιδιώτες, έχασε προσόδους το δημόσιο (υποφορολόγηση) και γέμισαν οι τράπεζες υποθήκες - ωρολογιακούς μηχανισμούς. Στη Φλόριντα, στη Βαλένθια ή στα Μεσόγεια.
     Δύσκολο ήταν να μαντέψουν τι θα γινόταν; Οικονομολόγος δεν είμαι, αλλά μιάου μιάου έκανε το πράγμα, ήδη 3 -4 χρόνια πρίν το 2008.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Ο Θείος 31/03/2011 16:25:13

      Κάνεις λάθος στο "διόρθωση". Τα ακίνητα στην Αμερική έχουν φάει βουτιά να ζαλίζεσαι, οι Τράπεζες έχουν γράψει ζημιές μεγέθους Ωκεανού, και κόσμος έχει πεταχτεί στον δρόμο. Για διόρθωση στην Ελλάδα χμμμμ.... να αρχίσω;

      Η φούσκα στα ακίνητα ξεκίνησε από το Community Reinvestment Act. και ξέσπασε στον αποδέκτη, την FNMA. Η παρέμβαση του κράτους στην Αμερική ήταν οι σοσιαλιστικές παροχές. Σοσιαλισμός. Φροντίδα...

      Το 99,9% των Ελλήνων από το 1997-8 μέχρι το 2006-7 ήταν στα γόνατα για δάνεια. Διακοποδάνεια, εορτοδάνεια, στεγαστικά... Τώρα; φωτοβολταϊκοδάνεια, πράσινα δάνεια... Ποιός τα σπρώχνει αυτά; Εγώ; Η ίδια παρέα του 1999 είναι και κατά σύμπτωση σοσιαληστές.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 31/03/2011 16:35:34

      Αυτό λέω. Καμμία διόρθωση πρίν τη βουτιά -50 % (2008-2010). Επί 40 χρόνια (1970-2008) η αγορά ήταν σταθερά ανοδική.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Ο Θείος 31/03/2011 18:13:12

      Αφελής ερώτηση: Γιατί οι τιμές των ακινήτων να μην μπαίνουν στον υπολογισμό του πληθωρισμού;;;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Επώνυμος 01/04/2011 11:09:44

      Χα, η ερώτηση του αιώνα!

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 31/03/2011 15:44:03

  archaeopteryx έχεις ένα δίκιο: Όντως ο αναλυτής αναλύει, δεν σε υποχρεώνει να τον ακούσεις. Αλλά υπάρχουν 2 προβληματάκια.
  1. Καί η αφεντιά μου, στη δική μου δουλειά, μελέτες κτιρίων κάνω. Δεν υποχρεώνω κανέναν πελάτη να προσλάβει εμένα, ούτε με το ζόρι να δεχθεί τη δική μου μελέτη. Άν δεν την κρίνει επαρκή, πάει σε άλλον συνάδελφο. Αλλά άν την κρίνει επαρκή και την εφαρμόσει, και το κτίριο πέσει, εγώ πάω φυλακή. Έχω ευθύνη. Αλλά ο Μούντης ή ο Φίτσης, άν πέσει έξω, δεν έχει ευθύνη. Γιατί, είναι "παιδί ανώτερου θεού";
  2. Όχι ο Μούντης η ο Φίτσης δεν είναι "παιδί ανώτερου θεού", απλά πληρώνεται στην πράξη από ανώτερο εργοδότη: Όχι από αυτόν που ακολουθεί ή όχι την "τεχνική συμβουλή" του (γιατί αυτό παρέχει, όπως και εγώ) , αλλά από αυτόν που πουλά το "σάπιο μπετόν" ή το "ελαττωματικό σίδερο".
  Το πραγματικό πρόβλημα είναι ποιός στην πραγματικότητα πληρώνει τους "οίκους", και όχι πότε είναι λάθος και πότε σωστοί. Δηλαδή, με άλλα λόγια, ενώ πιστεύουμε ότι πρόκειται γαι οικονομία της αγοράς, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αγορά.
  Δυστυχώς ή ευτυχώς, αγορά χωρίς "αγορανομία" είναι ανέφικτη. Η "απορρυθμισμένη αγορά" χωρίς δημόσια ρύθμιση δεν είναι αγορά, αλλά καζίνο.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 31/03/2011 15:44:49

   Και μάλιστα με ρουλέττα "πειραγμένη" από τηνίδια τη μπάνκα.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ο Θείος 31/03/2011 16:10:51

   Όταν κάνουν λάθη κάνουν λάθη. ΔΕΝ σε υποχρεώνουν να αγοράσεις κάτι! Tότε θα είχαν ευθύνη. Σου λένε τι χρώμα βλέπουν, αλλά η απόφαση είναι δικιά σου! Δηλαδή εάν είσαι συνταξιοδοτικό ταμείο, έχεις εναλλακτικές επενδύσεις, κάνεις κανόνες, έχεις επενδυτική επιτροπή, συμβούλους επενδύσεων, μεσίτες, ελεγκτές, εξωτερικού ελεγκτες κλπ. Τα ratings είναι ένα συστατικό που κοιτάς. Ένα από 100. Δεν υπάρχει κανείς που επενδύει μόνο με τα ratings! Μην τρελαθουμε!

   Τα rating agencies θα ήταν φάουλ εάν έκαναν insider trading. Στην χώρα τους τιμωρείται αυτό με χειροπέδες πίσω από την πλάτη και μέσα. Στην προσφιλή σου Ευρώπη, ΜΟΝΟ Insider είναι το trading. Είσαι στο Τσμεδε; Ρώτα πως κάνουν επενδύσεις. (Και θεωρουνται και από τα καθαρά μαγαζιά)

   Τους οικους τους πληρώνουν ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ συνδρομητές (θεσμικοί επενδυτές βασικά). Και κάθε ένα που θέλει να γίνει rated. Αυτά είναι όλα δημόσια και γνωστά. Η ιδέα ότι θα πληρώσει η Ελλάδα για καλύτερο rating είναι ανοητη. H ιδέα ότι θα πληρώσουν οι σκοτεινοί εβραιομασόνοι για να πάρουμε χειρότερο rating είναι ακόμα πιο ανόητη.

   Στους δεκάδες χιλιάδες επενδυτές, οι μισοί είναι από αυτή την πλευρά οι άλλοι μισοί από την άλλη. Εξ ορισμού. Ποιοι θα λαδώσουν ποιόν;

   Το θέμα της ρυθμιστικής παρέμβασης είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Είμαι υπέρ σαφών κανόνων, ρυθμιστικής αλλά όχι διοικητικής παρέμβασης και ποινικών ευθυνών. Η αυτορύθμιση ήταν μια χαρά μέχρι που οι σοσιαληστες Κλίντον και Ρούμπιν πείραξαν αυτό που είχε μπει μετά το κράχ του 29... στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών τραπεζών!

   Στην Ενρον υπήρξαν φυλακίσεις (αμερικανικών προδιαγραφών) και αυτοκτονία. Στο ΧΑΑ του 2000; χαχαχαχα! Στην Ζήμενς;

   Αν θες να κάνεις κριτική στα rating agencies να σου πω εγώ ποιά είναι αυτή: Αντιδρούν αργά. Οι εξελίξεις τους προλαβαίνουν. Αν πάψουν να μας κάνουν rate βλέπε +200 στα επιτόκια (η αγορά προτιμάει την έστω πιθανά λανθασμένη εκτίμηση, παρά την σιωπή)

   • Orestios avatar
    Orestios @ archaeopteryx 31/03/2011 18:12:37

    +1000000000000000000000000000

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ archaeopteryx 31/03/2011 18:16:08

    Βασικά, την αξιολόγηση της Ελλάδας την πληρώνει η Ελλάδα... Αν δεν δεχτεί η Ελλάδα να αξιολογείται, δεν αξιολογείται, τουλάχιστον δημοσίως. Μας θάβουν με τη συναίνεσή μας, τους το έχουμε ζητήσει! Αλλιώς θα είχαν νομικά προβλήματα, δεν είναι χαζοί οι άνθρωποι να αξιολογούν όσους δεν τους το έχουν ζητήσει!

    Οπότε, πολύ απλά, τους κόβεις τη συνδρομή και τους λες "να πας να αξιολογήσεις άλλους, εγώ θα πάω μόνος μου στις τράπεζες να δανείζομαι και να με αξιολογούν μόνοι τους, εξάλλου έχουν ένα σωρό αναλυτές και δεν σε χρειάζονται".

    Και αν το κάνουν αυτό πέντε-έξι, να δεις μετά πώς θα σε παρακαλάνε γιατί θα το μάθουν και θα το κάνουν ολοι στο τέλος και θα τους κλείσουν το μαγαζί...

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Επώνυμος 31/03/2011 22:38:19

     Δεν απευθύνονται σε αυτους που δανείζονται από τράπεζες (όπου δεν θα είχε και νόημα) αλλά για αυτους που απευθύνονται σε θεσμικους. Oι τράπεζες είναι πολύ μικρό κομματι της πιττας. Ασφαλιστικές εταιρίες, αμοιβαία κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία... Αυτοί έχουν τα λεφτά. Και εύκολα λέμε για καζινοκαπιταλισμό και τέτοια. Ο μέσος επαγγελματίας στην Δύση έχει 1-2 ιδιωτικά ταμεία και δίνει τα λεφτουδάκια του για διαχείριση είτε είναι αποταμιεύσεις, είτε συνταξιοδοτικά. Πολλά λεφτά. Σαφείς κανόνες, ανοιχτά χαρτιά. Οι ασφαλιστικές εταιρίες επίσης έχουν πολλά λεφτά (αλλά δεν βλέπεις τι τα κάνουν). Όοολοι αυτοί ψωνίζουν.

 7. zame avatar
  zame 31/03/2011 21:01:42

  το δημιουργω ενα προβλημα για να πουλησω την λυση του..ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕ & ΞΕΣΑΛΩΘΗΚΕ..
  Εξαλου το "ευρημα" δημιουργικη λογιστικη δικο τους δεν ειναι ...και ως οι κατασκευαστές των “σύνθετων χρηματοοικονομικών προιόντων” είναι οι φυσικοί και κύριοι αυτουργοί του εγκλήματος (οπως ειπε ο παραπανω) που ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΑΘΙΚΤΟΙ..αναβαθμιστηκαν και υποβαθμιζουν τα θυματα τους τωρα..με στοχο να τα οδηγησουν στην διαδικασια του ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ..μηπως ?

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ zame 31/03/2011 22:48:26

   Η δημιουργική λογιστική δεν είναι δημιούργημα των rating agencies. Είναι δημιούργημα διοικητικών στελεχών (ή κρατικών στελεχών) που θέλουν να ωραιοποιήσουν καταστάσεις για προφανείς λόγους, ή να μαγειρέψουν άλλες καταστάσεις για φοροαποφυγή. Την δημιουργική λογιστική (εφ όσον δεν είναι ποινική παραποίηση στοιχείων) όταν δεν είναι απλά για φορολογικούς λόγους (όπου σε κυνηγάει η Εφορία) την ελέγχει και την αποτρέπει (όταν είναι παραπλανητική) ανεξάρτητη (αλλά εποπτευόμενη) επιτροπή από ορκωτούς. Συνήθως υπήρχε πάντα η αρχή της συντηρητικότητας. Όποτε (κάτω από πολιτικές πιέσεις) απέκκλιναν από την συντηρητικότητα (όπως με το mark to market) τότε έγιναν πατάτες.

   Τα σύνθετα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό..

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/04/2011 11:21:55

  Ως κατακλείδα: Οι "οίκοι" είναι κυρίως κατασκευαστές φουσκών.
  Η φούσκα κάποτε σκάει, είναι μοιραίο, όσο ότι τα αεροπλάνα, όταν τελειώσει το καύσιμο και είναι μέσα σε πεδίο βαρύτητας πέφτουν προς τα κάτω.
  Μετά το σκάσιμο, οι "οίκοι" ενδιαφέρονται να βγεί όλος ο αέρας και να κολλήσει λάστιχο με λάστιχο.
  Και μετά άειντε πάλι από την αρχή, τρόμπα μαρίνα.
  Οι νεοκλασικοί οικονομολόγοι αυτό το λένε έναρξη νέου "ενάρετου κύκλου".
  Κάποιοι, οικονομολόγοι ή μη, αλλά παλιομοδίτες και κολλημένοι στην απλή Αριστοτελική λογική και στον Καντιανό ορθολογισμό, αυτά όλα τα λέμε απλώς φαύλο κύκλο.
  Επειδή είναι παράλογος και κόντρα στη φυσική εξέλιγη των πραγμάτων, η χρηματοπιστωτική κακοήθης μετάλλαξη του κεφαλαιοκρατικού συστήματος είναι ένας όγκος πάνω στον πλανήτη που τον απομυζά, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει σκόνη με φρικτό τρόπο. Όμως καλύτερα ένα φρικτό τέλος, παρά μια φρίκη δίχως τέλος. Αρκεί να μη συμπαρασύρει και τον πλανήτη.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 01/04/2011 11:30:22

   Όχι κατασκευαστές φουσκών, υπερβολή:
   Είναι αυτοί που εμψυχώνουν και ενθαρρύνουν τον άνθρωπο που κρατά την τρόμπα και τρομπάρει: Τον κάθε Γιάννο, Αλογό κτλ. Και κράχτες: "Πάρτε κόσμε, δανειστείτε και αγοράστε τώρα όσο όσο, είναι ακόμα φθηνά, αύριο θα φτάσει στα ουράνια". ΑΑΑ+ η Lehmann, η Enron. Και τώρα, ακόμα, τα ομόλογα Δημοσίου των ΗΠΑ. Είδε κανείς τι λέει σήμερα η PIMCO; Χρέος 500 % του ΑΕΠ; Αλήθεια, ψέμματα, ποιός ξέρει; Η Moodys, η SP, η Fitch, η Rumpelstielzchen ;
   Αυτή είναι η κύρια απασχόλησή τους. Ολιγοπωλιακοί κράχτες.

 9. zame avatar
  zame 01/04/2011 13:37:07

  εδω http://www.koutipandoras.gr/?p=5669 θα δουμε μια πολυ καλη δουλεια του Κ.Βαξεβανη
  (παίχτηκε χτες το βραδυ)
  Χρησιμοποιωντας μεθοδους.. οπως η δημιουργηκη λογιστικη (που δεν ξερω ποιανου δημιουργημα ειναι) που ειναι ενα απο τα εγραλεια "ωραιοποιησης"
  οι οικοι αξιολογισης ειναι "παραμαγαζα" που εχουν τους ιδιους μετοχους-ιδιοκτητες (βλ.33.35) με τις 3-5 μεγαλυτερες τραπεζες του πλανητη μας μεταξυ των οποιων η Goldan.Sachs..και ετσι αξιολογουν ,συνεργουν & δινουν τα "αστερακια" τους (λενε την γνωμη τους..χωρις να υποχρεωνουν .. για να περνουν απο την νομοθεσια οπου στηρίζονται στην ΗΠΑ )
  Χειραγωγουν χρηματοοικονομικα προιοντα στην ουσια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.