09/12/2008 21:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απαράδεκτοι….

Αφού, οι αυθορμήτως προσελθέντες στις εκδηλώσεις αγανάκτησης του μαθητόκοσμου κουκουλοφόροι και οικονομικοί μετανάστες υπέδειξαν τον δρόμο της ιστορικής εξέλιξης στους τρομοκρατημένους μικροαστούς, λεηλατώντας και μερικά μαγαζιά για να καταλάβουν καλύτερα (πράγμα που συγκινεί επίσης και τους εθνικόφρονες νοικοκυραίους), η αγωνιούσα διαπλοκή, αποχαιρέτησε κι αυτή τον Καραμανλή, με την κα Τρέμη, ντυμένη στο τελευταίο συνολάκι της, να δείχνει επί ώρα στο Πανελλήνιο τον βλάκα αστυνομικό που πυροβολούσε στον αέρα.

Κατά τα άλλα δίνω το λόγο στον φίλο μας τον επιγραμματικό «Ιθαγενή»:

- Ο Καραμανλής βγήκε και ζήτησε τη συνολική καταδίκη των γεγονότων από όλα τα κόμματα...Αυτό τον ένοιαζε...

- Ο Παπανδρέου βγήκε και έκανε προεκλογικές εξαγγελίες και συγκρίσεις με τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ...Βρήκε την κατάλληλη στιγμή....

- Η Αλέκα βγήκε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ...

- Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στο ΚΚΕ και δεν καταδίκασε με απόλυτη σαφήνεια τα γεγονότα...

- Ο Καρατζαφέρης στον κόσμο του...

ΥΓ: Όταν ένας λαός καίει την ιστορία του, την τέχνη του και τις βιβλιοθήκες του τότε του αξίζουν όλοι οι παραπάνω

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 09/12/2008 21:24:50

  Ειδα ειδήσεις απο το Μεγκα,ακουγα τα σχόλια της Τρέμη και άρχισα εγώ να τρέμω απο τα νεύρα μου: ποιός θα τους σταματήσει, τι ρόλο παίζουν αυτά τα ζόμπι, ειναι δημοσιογραφία και ενημέρωση αυτό το πράγμα;

 2. Νἰκος avatar
  Νἰκος 09/12/2008 21:26:37

  Για οσους δεν υποψιαζονται οτι ειναι οργανωμενοι οι "άυθορμητοι"νεολαιοι και οι κουκουλοφασιστες:

  Απο το "ἑλληνικο" INDYMEDIA οπου εκκολαπτονται με χρηματα του Σορου οι αυριανοι νεοταξικοι φασιστες, οι ιδιοι που κατελυσαν τη δημοκρατια σε Ουκρανια/Γεωργια και, ω του θαυματος, επεκρατησε η λογικη (αμερικανοφιλη δηλαδη) πρωτοπορεια τ ων αθρωπινων δικαιωματων και αλλων λοιπων θρησκευτικων παγκοσμιων ιδεοληψιων.

  ...κειμενο που πρεπει να διαβασουν ολοι αυτες τις ωρες

  . ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
  • Φρόντισε να συμφωνήσεις με τους φίλους σου ένα σημείο συνάντησης στο οποίο να βρεθείς μαζί τους μετά την πορεία. Έτσι αποφεύγεται ο πανικός και οι άσκοπες αναζητήσεις οικείων προσώπων.
  • Άφησε στο σπίτι ατζέντες με τηλέφωνα και απενεργοποίησε το κινητό, ώστε σε περίπτωση σύλληψης να μην έχει πρόσβαση σε τηλεφωνικά νούμερα φίλων σου η αστυνομία.
  • Μην έχεις πάνω σου ναρκωτικές ουσίες. Στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση ακόμα και η απλή κατοχή μικρής ποσότητας μαλακών ναρκωτικών. Η εισαγωγή ναρκωτικών στη χώρα τιμωρείται με κάθειρξη. Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών πριν τη διαδήλωση. Μειώνουν τα ανακλαστικά και την αντιληπτική ικανότητα.
  • Σημείωσε στο χέρι σου ή μάθε απ’ έξω το τηλέφωνο δικηγόρου
  • Στην Ελλάδα δεν θεωρείται παράνομο το να φοράς μαντήλι, κουκούλα, γάντια ή άλλα προστατευτικά (περικνημίδες, γυαλιά κολύμβησης κλπ.), αν και η χρήση τους θεωρείται επιβαρυντική περίσταση στο αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής (από όσο γνωρίζουμε η διάταξη αυτή έχει περιπέσει όμως σε αχρησία). Μπορείς να εφοδιαστείς με ό,τι από αυτά κρίνεις κατάλληλο, έχοντας υπόψη ότι μερικές φορές η λήψη υπερβολικών μέτρων μπορεί να τραβήξει την προσοχή της αστυνομίας.
  • Φρόντισε να έχεις μαζί σου:
  α. Ταυτότητα ή διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας από τη χώρα προέλευσής σου. Σε περίπτωση εξακρίβωσης στοιχείων έχεις δικαίωμα να ζητήσεις την επίδειξη ταυτότητας του αστυνομικού με πολιτικά. Μολονότι δεν υποχρεούσαι, εφόσον έχεις το σχετικό έγγραφο, να τον ακολουθήσεις στο τμήμα, αν τελικά αναγκαστείς να το κάνεις, φρόντισε να πιέσεις με τρόπο για τη συντόμευση της διαδικασίας. Ζήτησε ψύχραιμα, αλλά επίμονα, να πληροφορηθείς την αιτία της προσαγωγής σου και στο αστυνομικό τμήμα και απαίτησε να σου δοθεί η δυνατότητα να επικοινωνήσεις με δικηγόρο
  . Τηλεκάρτα
  γ. Για την περίπτωση σύλληψης, κάποια φάρμακα που χρειάζεσαι οπωσδήποτε ή υγρό φακών επαφής.

  ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ (ΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ)
  Φρόντισε να μην απομακρύνεσαι από το σώμα των διαδηλωτών και έχε τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά, ώστε να υπερασπιστείς και τον εαυτό σου αλλά και άλλους, καταθέτοντας, για παράδειγμα, σε περίπτωση προβλημάτων με την αστυνομία.

  Σε περίπτωση που βρεθείς μπροστά σε σύλληψη ή κακοποίηση διαδηλωτή, φρόντισε να πληροφορηθείς τα στοιχεία του (αρκεί το ονοματεπώνυμο!) και να ενημερώσεις την νομικό σχετικά με την ώρα, τον τόπο και τα περιστατικά του επεισοδίου.

  ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
  Α. ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ
  Φρόντισε να μην απαντήσεις σε καμία ερώτηση των αστυνομικών, ούτε καν να εμπλακείς σε «φιλική κουβεντούλα». Ο,τιδήποτε πεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ή εναντίον άλλων.
  Ανταλλάξτε στοιχεία ταυτότητας με τους άλλους συλληφθέντες, ώστε να ενημερωθεί εγκαίρως Ομάδα Νομικής Βοήθειας σε περίπτωση που κάποιος αφεθεί ελεύθερος πιο νωρίς από τους άλλους. Μην λες τίποτα σχετικά με τη «δράση» σου σε άλλους συλληφθέντες. Μπορεί να επιβαρύνει τη θέση σου.

  Β. ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
  Φρόντισε να ενημερωθείς αν κατηγορείσαι για κάτι ή αν πρόκειται για απλή προσαγωγή. Στη δεύτερη περίπτωση, υποχρεούνται να σε αφήσουν μετά την εξακρίβωση των στοιχείων σου. Αυτό ενδεχομένως να διαρκέσει και αρκετές ώρες.
  Σε περίπτωση σύλληψης και απαγγελίας κατηγοριών, κεντρική συμβουλή που πρέπει να διέπει όλη σου τη στάση είναι η ερμητική σιωπή σε οποιαδήποτε προσπάθεια των αστυνομικών να σε προσεγγίσουν. Φρόντισε να εξασφαλίσεις δικηγόρο. Μην απαντάς σε άλλες ερωτήσεις, πέραν των στοιχείων ταυτότητας (π.χ. ούτε καν αν έχεις αδέλφια, πού εργάζεσαι κλπ.) και γενικά διατήρησε μία αποστασιοποιημένη στάση (αρνήσου κέρασμα καφέ κλπ.). Ακόμα και αν κρίνεις ότι κάτι μπορεί να διευκολύνει τη θέση σου, έχεις κάθε χρονικό περιθώριο να το καταθέσεις αργότερα, αφού θα έχεις μιλήσει με δικηγόρο και με τους οικείους σου.
  Μη δέχεσαι τίποτα πόσιμο ή φαγώσιμο εκτός από συσκευασμένα είδη (π.χ. μπουκάλι νερό, κρουασάν κλπ.). Επίσης μην υπογράφεις κανένα έγγραφο (προανακριτική κατάθεση κλπ.) χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Όσο εξαντλημένος κι αν είσαι, κι ακόμα κι αν η υπογραφή αυτή σου παρουσιαστεί ως τυπική διαδικασία, θα πρέπει να θυμάσαι ότι σημασία για τη συνέχεια στο δικαστήριο έχουν αποκλειστικά τα έγγραφα της δικογραφίας.

  Βασικά δικαιώματα στο αστυνομικό τμήμα:
  • Έχεις δικαίωμα να ζητήσεις το έντυπο με τα δικαιώματά σου στη μητρική σου γλώσσα και την παρουσία διερμηνέα που μιλά τη μητρική σου γλώσσα, σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
  • Έχεις δικαίωμα να κάνεις ένα επιτυχημένο τηλεφώνημα. Αν ειδοποιήσεις δικηγόρο , δώσε κάποιες απαραίτητες πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, τμήμα που κρατείσαι, πού και πότε συνελήφθης, υπηκοότητα και σε ποια γλώσσα συνεννοείσαι).
  • Έχεις δικαίωμα να επιλέξεις δικηγόρο της αρεσκείας σου.
  • Μπορούν να σου αφαιρέσουν όλα τα κινητά αντικείμενα (π.χ. ρολόι, κινητό, χρήματα, κλειδιά). Έχεις δικαίωμα να απαιτήσεις τη σύνταξη σχετικού καταλόγου.
  • Αν είσαι γυναίκα, απαίτησε να σου γίνει σωματική έρευνα από γυναίκα αστυνομικό.
  • Αν έχεις τραυματιστεί, απαίτησε την εξέτασή σου από ιατροδικαστή και την έκδοση σχετικής γνωμάτευσης.

  Η αστυνομία οφείλει να σε οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στον εισαγγελέα, σε κάθε περίπτωση εντός 24 ωρών. Αν παρέλθει ένα 24ωρο από τη σύλληψή σου χωρίς να έχεις οδηγηθεί στον εισαγγελέα, απαίτησε να αφεθείς ελεύθερος.

  ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
  Ο εισαγγελέας σου απαγγέλλει κατηγορίες κι έχει τις εξής δυνατότητες:

  • Να σε παραπέμψει σε τακτική δικάσιμο, οπότε αφήνεσαι ελεύθερος-ελεύθερη. Υποχρεούσαι να δηλώσεις μία διεύθυνση μόνιμης διαμονής ή κατοικίας. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι η δήλωση παραπλανητικής διεύθυνσης ή στοιχείων δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα. Αντίθετα, εκτός από το ότι σε εκθέτει σε σχετική ποινική ευθύνη, δίνει την ευχέρεια στις αρχές να δικαστείς έγκυρα με την επίδοση εγγράφων σε λάθος διεύθυνση, χωρίς να μπορείς, αργότερα, να παραπονεθείς ότι δεν έλαβες γνώση του δικαστηρίου επειδή κατοικούσες αλλού.

  • Να διατάξει συμπλήρωση της προανάκρισης (σπανίως) ή κύρια ανάκριση, ιδίως σε περιπτώσεις που κριθεί αναγκαία η επιβολή περιοριστικών όρων (εγγύηση, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κλπ.) ή προσωρινής κράτησης. Μετά από διαδηλώσεις, έχει επιβληθεί στο παρελθόν προσωρινή κράτηση ουσιαστικά μόνο για αδικήματα που σχετίζονται με βόμβες μολότοφ. Η επίσημη αιτιολογία για την προσωρινή σου κράτηση σε αυτή την περίπτωση είναι ο κίνδυνος φυγής ή τέλεσης άλλων αξιόποινων πράξεων. Κατά συνέπεια, βοηθάει η ύπαρξη σταθερής κατοικίας, μόνιμης εργασίας, λευκού ποινικού μητρώου κλπ.

  • Να σε παραπέμψει να δικαστείς με την αυτόφωρη διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή προσάγεσαι στο δικαστήριο εντός 24 ωρών και μπορεί να σου δοθεί μία προθεσμία έως τρεις ημέρες για να ετοιμάσεις καλύτερα την υπεράσπισή σου. Κατά τη διάρκεια αυτής της προθεσμίας μπορεί να διαταχθεί η συνέχιση της κράτησής σου.

  ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΦΟΥ ΑΦΕΘΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ Ή ΣΥΛΛΗΨΗ
  Ειδοποίησε τους οικείους σου ότι είσαι ελεύθερος/ η, και δικηγόρο για την κατηγορία που τυχόν σου απαγγέλθηκε, ή για άλλα άτομα που τυχόν κρατούνται ακόμα. Μην «φλυαρείς» για τις πράξεις σου ούτε στους οικείους σου: δεν σε εξυπηρετεί σε τίποτα και μπορεί να σε ακούσουν και «λάθος άνθρωποι».
  Σε περίπτωση που έχεις κακοποιηθεί, φρόντισε να εξεταστείς σε δημόσιο νοσοκομείο και ζήτα αντίγραφο της γνωμάτευσης.

  ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
  Σε περίπτωση που σου ζητηθεί να καταθέσεις ενόρκως ως μάρτυρας, ζήτησε δικηγόρο γιατί συνηθίζεται το φαινόμενο να εξετάζεται κάποιος ως μάρτυρας και στη συνέχεια, αν του απαγγελθεί κατηγορία, να επιβαρύνεται με βάση τις ένορκες καταθέσεις του. Ζήτησε δικηγόρο και, αν απορριφθεί το αίτημά σου, ζήτησε αυτό να καταγραφεί στα πρακτικά. Δεν έχεις δικαίωμα να αρνηθείς την κατάθεσή σου, φρόντισε όμως να δίνεις απαντήσεις του τύπου «δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά». Είναι γεγονός ότι η κατάθεση στοιχείων σε αυτό το στάδιο δεν βελτίωσε τη θέση κανενός κατηγορουμένου. Οποιαδήποτε ευνοϊκή κατάθεση μπορεί να γίνει μόνο μετά από συνεννόηση με δικηγόρο.

  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
  Κατά τις κινητοποιήσεις ενάντια στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών και των διαδηλωτριών θα καταλύσει στο χώρο του πανεπιστημίου. Στην Ελλάδα το πανεπιστημιακό άσυλο είναι κατοχυρωμένο. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η επέμβαση της αστυνομίας σε όλους τους χώρους του πανεπιστημίου χωρίς την πρόσκληση ή την άδεια του αρμοδίου τριμελούς πανεπιστημιακού οργάνου, εκτός αν συμβούν αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής. Αυτό δε σημαίνει ότι τα αδικήματα που τελούνται εντός των πανεπιστημιακών χώρων μένουν ατιμώρητα, αλλά ότι εντός αυτών δεν μπορεί να γίνει σύλληψη εκτός από τις περιπτώσεις των αδικημάτων που προαναφέρθηκαν.

  ΑΠΕΛΑΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
  Μπορεί να διαταχτεί η απέλαση αλλοδαπού από τη χώρα, είτε με δικαστική είτε με διοικητική απόφαση. Στην πρώτη περίπτωση η απέλαση μπορεί να διαταχθεί εναντίον αλλοδαπού που βρίσκεται νόμιμα στη χώρα, είτε αυτός είναι πολίτης της Ε.Ε. είτε όχι, κατόπιν καταδικαστικής απόφασης που επιβάλλει ποινή άνω των τριών μηνών. Διοικητική απόφαση απέλασης εκδίδεται από την αστυνομική διεύθυνση για λόγους, μεταξύ άλλων, δημόσιας τάξεως.
  Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους αλλοδαπούς διαδηλωτές να έρθουν σε επαφή με δικηγόρο για την άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων εναντίον της απόφασης απέλασης.

  Μην ξεχνάς: η γνώση είναι δύναμη!
  Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ψυχραιμία, προκειμένου να αντιμετωπίσεις με επιτυχία το μηχανισμό της κρατικής καταστολής (αχρείαστο να’ ναι…)

  ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ

  Τα χημικά αέρια είναι συμπυκνωμένα αέρια αναμεμειγμένα με αδιαβροχοποιητικά συστατικά. Ειναι αδιάλυτα στο νερό και διαλύονται σε λιπαρούς διαλύτες. Σε πολύ μικρές ποσότητες το αέριο έχει απλώς ερεθιστική μυρωδιά. Τα μάτια είναι το πιό ευαίσθητο όργανο και κατά την έκθεσή τους στο CS παρουσιάζουν βλεφαρόσπασμο (κλείνουν τα βλέφαρα ανεξέλεγκτα), αίσθηση καύσου (καίνε) και προβλήματα όρασης. Συχνά φαινόμενα επίσης είναι ο βήχας, η αύξηση των βρογχικών εκκρίσεων, οι πονοκέφαλοι, η ζάλη, η δύσπνοια, οι δερματικές αντιδράσεις και η μεγάλη σιελόρροια.

  Η έναρξη των συμπτωμάτων γίνεται 20-60 μετά την έκθεση και εαν το άτομο που έχει εκτεθεί μεταφερθεί σε καθαρό αέρα, τα συμπτώματα συνήθως περνάνε σε διάστημα 10-30 λεπτών. Το CS θεωρείται γενικά ασφαλές σε συγκέντρωση 1% ενώ δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας όταν η συγκέντρωση του ξεπερνά το 5%. Εχουν περιγραφεί σημαντικές παρενέργειες ως αποτέλεσμα κακής χρήσης: η αστυνομία μπορεί να πετάει συνεχώς αέριο και οι διαδηλωτές να μην υποχωρούν. Το ψεκαστήρι (φυσούνα) των αστυνομικών αδειάζει συνεχώς επί 16 δευτερόλεπτα, η ακτίνα ψεκασμού φθάνει σε απόσταση 20-30 μέτρων και το δακρυγόνο διαχέεται σε απόσταση 200-300 μέτρων.


  Μέτρα προστασίας ή πως ετοιμαζόμαστε για μια διαδήλωση

  Ενα καλό μπάνιο πριν ξεκινήσουμε απομακρύνει την λιπαρότητα του σώματος και μειώνει την εφίδρωση. Πρέπει να φοράμε ΜΑΚΡΙΑ ΡΟΥΧΑ ώστε να μειώνεται η επιφάνεια του σώματος που εκτίθεται στο αέριο και οι πιθανές παρενέργειες από το δέρμα. Να προτιμώνται τα βαμβακερά υφάσματα .

  Εκθεση σε δακρυγόνα

  Τα ρούχα πρέπει να αλλάζουν μόλις αυτό είναι εφικτό και να πλένονται με σαπούνι ή διάλυμα σόδας. Κυρίως μην αγκαλιάσετε κανένα στο σπίτι και ιδίως παιδιά, φορώντας τα.

  Ο λαιμός και το πρόσωπο είναι οι πιό εκτεθειμένες περιοχές. Αν υπάρχει λιπαρότητα, το αέριο δρα καλύτερα. Το πρόσωπο και ο λαιμός πρέπει να πλένονται καλά με αλκαλικό, στερεό σαπούνι πριν την πορεία. Ετσι αφαιρείται η λιπαρότητα. Γι αυτό είναι καλό να αποφεύγονται επίσης οι κρέμες προσώπου και οτιδήποτε λιπαρό, όπως η βαζελίνη ή το βούτυρο-κακάο στα χείλη. Η βαζελίνη και τα λεμόνια υπήρξαν στο παρελθόν τρόπος αντιμετώπισης των δακρυγόνων. Σήμερα ευοδώνουν τη δράση των σύγχρονων δακρυγόνων.
  Το δέρμα πρέπει να διατηρηθεί ξηρό και το παιδικό ταλκ μπορεί να βοηθήσει εαν εφαρμοσθεί μετά το πλύσιμο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πούδρα του μακιγιάζ με την οποία μπορούμε να στεγνώνουμε το δέρμα όποτε το νοιώθουμε υγρό κατά τη διάρκεια της πορείας. (Η χρήση πούδρας μπορεί να δημιουργεί κάποια προβλήματα στους αρσενικούς ..αλλά είναι σωτήριο αν πέσει δακρυγόνο κοντά μας!).
  Καλό είναι να φοράμε ένα μεγάλο μαντήλι στο λαιμό που μπορούμε να το φέρουμε προς το πρόσωπο σε περίπτωση ρίψης δακρυγόνων.

  Μάτια: Οσοι φορούν φακούς επαφής, καλό είναι να τους αντικαταστήσουν με γυαλιά ώστε να μην παγιδευθούν μέσα στο φακό δακρυγόνα. Οποιοι έχουν αλλεργία καλό είναι να φορούν επίσης γυαλιά.

  Εκθεση σε δακρυγόνα: Ωσπου να δράσουν έχουμε 20 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει οτι προλαβαίνουμε να φορέσουμε γυαλιά και να ανεβάσουμε τα μαντήλια. Η ψυχραιμία είνα σημαντική. Σε περίπτωση που ψεκαστούμε ή αυξηθεί η συγκέντρωση του δακρυγόνου λόγω συνεχών ψεκασμών και καίει το πρόσωπο, ο λαιμός και δακρύζουν συνεχώς τα μάτια, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ψεκασμός μας με διάλυμα σόδας που θα έχουμε μαζί μας (το παρασκεύασμα περιγράφεται παρακάτω). Να θυμόμαστε επίσης οτι δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια με τα χέρια γιατί είναι εμποτισμένα με το δακρυγόνο. Ανάμεσα στα χέρια και τα μάτια πρέπει να μεσολαβεί οπωσδήποτε καθαρό ύφασμα (γι αυτό είναι καλό να έχουμε μαζί μας εφεδρικά μαντήλια). Εαν υπάρχει έντονος πόνος και πρόβλημα στην όραση απαιτείται η συμβουλή ειδικού.

  Αναπνευστικό σύστημα

  Μύτη: ρινόρροια, κάψιμο
  Κατώτερο αναπνευστικό σύστημα: Η έκθεση στο δακρυγόνο μπορεί να προκαλέσει βήχα, αίσθημα καύσου, τοπικό οίδημα που μπορεί να προκαλέσει βρογχόσπασμο (σφύριγμα στην αναπνοή) κάτι που είναι πιό πιθανό και πιό επικίνδυνο αν πάσχει κάποιος από νόσημα αναπνευστικό, κυρίως άσθμα.

  Ο ψεκασμός με το παρασκεύασμα της σόδας θα βοηθήσει, αλλά σε περίπτωση βρογχόσπασμου θα χρειασθεί η χρήση βρογχοδιασταλτικών όπως το aerolin, dracanyl κλπ που αν κάποιος πάσχει από άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή αλλεργία πρέπει οπωσδήποτε νάχει μαζί του. Σε περίπτωση έντονου προβλήματος (μεγάλη δύσπνοια και έντονο σφύριγμα στην αναπνοή) πρέπει να πάει κανείς στο νοσοκομείο.

  Γαστρεντερικό σύστημα. Οι αντιδράσεις είναι συνήθως ήπιες:έμμετος και διάρροια που τα χάπια ενεργού άνθρακα μπορούν να αντιμετωπίσουν.

  Κεντρικό Νευρικό σύστημα: Πονοκέφαλος, ζαλάδα σπάνια σπασμοί.

  Κυκλοφορικό σύστημα: Μπορεί να εμφανισθεί υπέρταση (ειδικά σε όσους έχουν αντίστοιχο ιστορικό)

  Δ’ερμα: η άμεση έκθεση στο αέριο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και κορτιζονούχες αλοιφές είναι αναγκαίες.

  Να θυμόμαστε:
  • όλα τα συμπτώματα περνούν, αν βρεθούμε γρήγορα σε καθαρό αέρα
  • εκτός από εμάς και οι αστυνομικοί εκτίθενται στα δακρυγόνα και αυτοί...είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
  • αν έχουμε κατέβει σε πορεία αποφασισμένοι να μην διαλυθούμε, πρέπει να έχουμε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία που θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε χρόνο. Μερικές οδηγίες ακολουθούν.

  Παρασκευή Διαλύματος σόδας

  Μια κούπα νερό ζεσταίνεται σε μια κατσαρόλα όπου βάζουμε σιγά-σιγά μαγειρική σόδα. Η σόδα έχει την τάση να χυθεί γι αυτό βγάζουμε την κατσαρόλα όταν φουσκώνει από την φωτιά. Ανακατεύουμε χωρίς να αφήνουμε το νερό να βράσει, ενώ προσθέτουμε τη σόδα έως ότου διαλύεται. Το διάλυμα το αφήνουμε να κρυώσει και το μεταφέρουμε σε΄ενα ψεκαστήρι σαν αυτά που ψεκάζουμε τα λουλούδια. Καλό είναι να διατηρηθεί στο ψυγείο. Προσοχή! Δεν ψεκάζουμε στο πρόσωπο με ανοιχτά τα μάτια.

  Αντίστοιχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αραιωμένο σε νερό Maalox (αντιόξινο που χρησιμοποιείται για την επιγαστραλγία).

  Μάσκα Ενεργού άνθρακα

  Αυτή είναι μια απλή μάσκα με ψήγματα ενεργού άνθρακα και βρίσκεται όπου πουλιούνται βιομηχανικά είδη. Τη φοράμε όταν δούμε τους αστυνομικούς να φοράνε τις δικές τους. Αντίστοιχες φορούν και αυτοί. Εχουν προβλήματα με τις μάσκες τους όπως κι εμείς: δυσκολεύονται στην αναπνοή και την κίνηση και δεν έχουν καλή εικόνα –ειδικά όταν υπάρχει ο καπνός των δακρυγόνων. Αυτό σημαίνει πως όταν πετάνε δακρυγόνα επιδιώκουν ταυτόχρονα να απομακρύνονται από εκεί που η συγκέντρωση του φαρμάκου είναι μεγάλη και επομένως δεν μπορούν να επιτεθούν αμέσως. Επιπλέον φορούν στολές που τους καθιστούν ιδιαίτερα δυσκίνητους. Αυτά όλα είναι πλεονεκτήματα για μας.

  Πιθανή προληπτική αγωγή

  Σαφώς πριν τη συμμετοχή μας σε πορεία δεν πίνουμε αλκοόλ. Η χορήγηση αντισταμινικών μπορεί να μετριάσει την εμφάνιση παρενεργειών αλλά ταυτόχρονα μπορεί να προκαλεί μια καταβολή ή σχετική υπνηλία. Αυτοί που πάσχουν από νόσημα του αναπνευστικού συστήματος –αν οπωσδήποτε θέλουν να συμμετέχουν- πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και με τα φάρμακά τους μαζί. Ακόμη και αν δεν είναι σε φάση που παίρνουν φάρμακα, η προληπτική χορήγηση των εισπνεόμενων θα βοηθήσει. Η ύπαρξη βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων στο σώμα της πορείας μπορεί να βοηθήσει και άλλους που πιθανώς θα παρουσιάσουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα σε περίπτωση ρίψης δακρυγόνων.
  Οι κορτιζονούχες αλοιφές για τα μάτια μπορούν και να χορηγηθούν προληπτικά σε αυτούς που κάνουν αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Προσοχή! Δεν μπορεί να γίνει αν φοράει κανείς φακούς επαφής, έχει μεγάλη μυωπία ή πάσχει από γλαύκωμα.

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οσο κι άν φαίνεται απίστευτο ως υποψιασμένοι διαδηλωτές μπορεί να βρεθούμε με μπελάδες. Για κάποιο λόγο έχουμε δικαίωμα μόνο να υποστούμε τα δακρυγόνα όχι να αμυνθούμε! Τα προληπτικά μέτρα που θα έχουμε πάρει μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας σε περίπτωση σύλληψης όπως άλλωστε έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν..

 3. Νἰκος avatar
  Νἰκος 09/12/2008 21:30:24

  Λενε τα Σορακια του διεθνιστικου φασισμου:

  "Ταυτότητα ή διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας από τη χώρα προέλευσής σου".

  Ωπα, θα ηθελα να ζησουν για λιγο αυτα τα ανεγγεφαλα, ασπονδυλα μαλακια (το χρημα γαρ βοηθαει) στη Αμερικη που ειναι η κορωνιδα της "δημοξρατιας τους" και ας εκαναν αυτα που εκαναν θα τα λεγαμε. Οχι Γκουανταναμο, συμφωνα με το νομο περι τρομοκρατιας, αλλα θα τους ετρωγε το μαυρο σκοταδι.

 4. zulu avatar
  zulu 09/12/2008 21:42:11

  Ησύχασε Factorx και συ @Νίκο 9:26 pm. Δεν υπάρχει φόβος για οικονομικούς μετανάστες, ούτε για Αλβανούς του Παπούλια.
  Το πράγμα αρχίζει να ξεκαθαρίζει: "..Στην Πάτρα ο δήμαρχος Ανδρέας Φούρας και η Τ.Ο οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν την εμπλοκή μελών της Χρυσής Αυγής στις ταραχές. Καταγγέλλουν ότι ήρθαν από την Αθήνα με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης...!"
  Και να σκεφτείς Factorx, οτι σύστηνα το μπλογκ σου στους φίλους μου, για σοβαρό και δημοκρατικό. Αλλά δυστυχώς μάπα το καρπούζι! από μέσα αντί για κόκκινο, ε ί ν α ι φ α ι ό!

 5. Nick avatar
  Nick 09/12/2008 21:52:18

  Ο Αλαβάνος θα πάει τη Πέμπτη στη Πάτρα ή όχι;

 6. Νἰκος avatar
  Νἰκος 09/12/2008 21:53:33

  Προφανως δεν διαβασες τι γραφει το Σορικο ιστολογια.

  Αν αμφισβητεις την πραξη Παπουλια για ανοιγμα συνορων με την Αλβανια μπορουμε να στο αποδειξουμε πολλοι εδω. Ή μπορεις να δεις την Εφημεριδα της Κυβερνησεως.
  Εμενα με καιει γιατι εχω οικογενεια στη Δυτικη Μακεδονια που κατακλυζεται. Εσυ που ζεις; Στο κρατος των Αθηνων; Που εχει καταστρΕψει ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

  Οσο για τους χρησαυγιτες, να τους βαλουν στα κελλια μαζι με τα νεοταξακια του Σορου και τους κουκουλοφορους, μπας και η φυσικη επιλογη λειτουργησει καποτε στη χωρα αυταη.

 7. amerikanaki avatar
  amerikanaki 09/12/2008 21:56:42

  1. Πάει ο Καραμανλής να πέσει απο τα ομόλογα και παραλίγο να καει η Ελλάδα

  2. Πάει ο Καραμανλής να πέσει απο το Βατοπέδι και κοντεύει να καει πάλι η Ελλαδα

  Απορίες;

 8. Nick avatar
  Nick 09/12/2008 22:02:13

  спасибо американский (Ευχαριστώ Αμερικάνε)

  Κ.Κ ο Β'

 9. zulu avatar
  zulu 09/12/2008 22:42:32

  @Νίκος 9:53 pm
  Λες πολλά και καρφώνεσαι: για φυσική επιλογή μιλούσε ο Χίτλερ (σε πρόλαβε). Δυστυχώς για σένα ο κόσμος έπαθε, έμαθε και προ παντώς δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου.
  Η στόφα σου φαίνεται (του Factorx όχι πολύ καθαρά ακόμα): στην ούγια γράφει Φ Α Σ Ι Σ Μ Ο Σ

 10. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 09/12/2008 22:58:03

  @Νίκος: να απαντάς στις ερωτήσεις και να μην κάνεις ανέξοδα τον ξυπνιτζή στους ηλίθιους. Εκκρεμεί μια ερώτησή μου. Να στην θυμίσω; Ή θα καταρρίψει το αξιόπιστο της σοφίας σου; "Να τρώμε, να πίνουμε, να έχουμε και τον νου μας", ε;

 11. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 09/12/2008 23:54:33

  Μα τα βιβλια φιλε μου, καιγονται καθε καλοκαιρι, αλλο αν εσυ, δεν το βλεπεις, η δεν του δινεις πια, καμια σημασια.
  Μα τον Ιουνιο μετα τις εξετασεις στα Σχολεια.
  Αυτο δεν καταλαβες, οτι προετοιμαζε κατι αλλο;
  Εμεις, που φαγαμε τη ζωη μας μεσα στα Σχολεια, τα βλεπαμε και φωναζαμε, αλλα μερικοι απο μας γινομαστε μεχρι γραφικοι, επειδη φωναζαμε για το αισχος αυτο.
  Τωρα, φωναξτε κι εσεις. Μονο που ειναι λιγακι αργα.

 12. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 09/12/2008 23:56:46

  Καλα,εδω μεσα εχει πεσει εχατως, πολυ διανοηση.
  Ωστε αυτο καταλαβες απο το Νικο;
  Ωραιος.

 13. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 10/12/2008 00:10:50

  φίλε Ιθαγενή και την Ακρόπολη να κάψουν κανείς δεν θα συγκινηθεί. Η Ελλάδα πεθαίνει γιατί εδώ και καιρό δεν υπάρχουν αξίες σε αυτή τη χώρα. Η πλήρης ασυδοσία.

 14. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 10/12/2008 00:33:48

  @zulu
  Φασίστες είναι οι προβοκάτορες.

 15. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 10/12/2008 03:21:29

  @ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ: Σε ποιά χώρα υπάρχουν αξίες, δηλαδή; Δεν είναι όπως τα λες. Απόδειξη; Εσύ κι οι φίλοι σου, για παράδειγμα. Λίγοι, μεν, ζουν με αξίες, αλλά πάντα έτσι δεν ήταν; Απλώς, η εποχή μας είναι ο "αφρός του σκατού": επιπλέουν στη "επιφάνεια" οι χειρότεροι. Γι' αυτό και "φαίνονται" με την πρώτη. Αλλά τα "φαινόμενα" απατούν, λέει...

 16. tony avatar
  tony 10/12/2008 10:15:28

  Την επόμενη μέρα όλοι κοιτάνε να καρπωθούν το γεγονός.Πολιτικάντηδες ψοφάνε για να πατάνε σε πτώματα.ποίοι είναι φασίστες και ποιοι όχι.Ο φασισμός πάντα είχε μια παράξενη δυναμική.Η γνώμη των πολλών η η γνώμη των επαϊόντων.Αρχαίο ερώτημα στο οποίο η απάντηση δεν δόθηκε ακόμη. Οσο μπορεί να γίνεται σύνθεση με τις δυο απόψεις ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΟ ΠΟΛΊΤΕΥΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δυστυχώς κάποια στιγμή οι δυο απόψεις συγκρούονται.Και τότε βλέπουμε ζυμώσεις σαν την σημερινή.άλλα μην ανησυχείτε από όλο αυτό κάτι καλό θα βγει.

 17. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ 17/12/2008 09:58:37

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΛΙΒΟΜΑΙ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.