#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/01/2013 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απαράδεκτη η επίθεση του ΔΝΤ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑΟυκ ολίγες φορές από το βήμα αυτό έχουμε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για ανεύθυνη πολιτική, για ανερμάτιστο λόγο και για την επικράτηση εντός του πολιτικού αυτού συνονθυλεύματος, των πιο ακραίων τάσεων.

Έχουμε κάνει σκληρή κριτική στις επιλογές του κ. Τσίπρα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης και στην εκτός τόπου και χρόνου συλλογιστική του.

Όμως, ακόμη κι αν οι απόψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς λανθασμένες, η παρέμβαση του ΔΝΤ με την τελευταία έκθεσή του είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Δε μπορεί για κανένα κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου, που ψήφισε νόμιμα ο ελληνικός λαός, να μιλάς με απαξιωτικό τρόπο και να λες ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ αν γίνει κυβέρνηση.

Τώρα μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αύριο μπορεί να είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και κάποιος άλλος. Αν δηλαδή κάθε φορά που δεν αρέσει κάτι στην κ. Λαγκάρντ εκβιάζει με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο, τότε έχουμε χάσει κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας.

Μπορεί να έχουμε ανεχθεί μνημόνια, μέτρα, λάθος επιλογές και πολιτικές, παρασκήνια και απίστευτους εκβιασμούς από τους ξένους δανειστές.

Όμως, η υπομονή έχει και τα όριά της. Διότι το ΔΝΤ αυτό που κάνει είναι να επιχειρεί να εκβιάσει τον ελληνικό λαό και να προκαταλάβει την ψήφο του. Αν ο λαός θέλει τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα θα το δείξει στις εκλογές. Χωρίς φόβο και πάθος, όπως η δημοκρατία το επιτάσσει.

Αν θέλει την έξοδο από το ευρώ ή την παραμονή σ’ αυτό, επίσης θα επιλέξει ο κόσμος. Άλλωστε το έκανε τον Ιούνιο. Ζήτησε κυβέρνηση συνεργασίας από δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα εντός της Ευρώπης και που δε βλέπουν καλό μέλλον εκτός του ευρώ. Αν ήθελαν κάτι άλλο θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, θα το επέλεγαν οι ίδιοι οι πολίτες, όχι η κ. Λαγκάρντ, ο κ. Τόμσεν και οι χαρτογιακάδες που αφού τα έκαναν μούσκεμα στα οικονομικά σπεύδουν τώρα να παρέμβουν και στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Καλώς ή κακώς ο Τσίπρας είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Αύριο μπορεί να είναι πρώτο ή και να επιστρέψει στο 4%. Αυτό θα το επιλέξει ο λαός, όχι οι άθλιοι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον. Τελεία και παύλα.

Από την άλλη, όμως, το ΔΝΤ έστειλε κι ένα μήνυμα προς την Κουμουνδούρου μεριά, λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ. Προειδοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να κόψει τις μαγκιές και τους ψευτοπαλικαρισμούς με τον διεθνή καπιταλισμό, το κεφάλαιο, τους ανάλγητους δανειστές και τα άλλα τσιτάτα που κατά καιρούς λέγονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Του λέει να ξαναβρεί την επαφή του με το ρεαλισμό, με το ευρώ και με την προστασία που προσφέρει στην Ελλάδα το κοινό νόμισμα. Αλλά αυτό θα μπορούσε να του το πει με καλύτερο τρόπο κι όχι με έναν τρόπο που προσβάλλει όλους τους Έλληνες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΙΚ avatar
  ΜΑΙΚ 19/01/2013 11:14:28

  Μπορεί το ΔΝΤ να έχει επικεφαλής Ευρωπαία πολιτικό,όμως πάντα ήταν της υπερατλαντικής επιρροής.Στέλνουν λοιπόν οι υπερατλαντικοί φίλοι του Αλέξις ένα μύνημα στο μικρό,μετά το χειροφίλημα στον Σόϊμπλε και εν όψει του ταξιδιού του στην Αμερική........

  • Βατάτζης avatar
   Βατάτζης @ ΜΑΙΚ 19/01/2013 13:27:10

   Μάλλον ενισχύουν το χρίσμα του, γνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα το ΔΝΤ είναι μισητό από τουλάχιστον 9 στους 10 πολίτες... Οπότε δια της "καραμπόλας" ενισχύουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

   • Γ.Μ avatar
    Γ.Μ @ Βατάτζης 19/01/2013 23:38:08

    Ακριβως ετοιμαζονται να μας φορεσουν τον Συριζα κολαρο τωρα. Ηλιθιος λαος εκλεγει ξευτιλισμενους πολιτικους.
    Δημοκρατικα δεν ξεμπλεκουμε με τιποτε.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ΜΑΙΚ 19/01/2013 14:16:57

   Το ΔΝΤ έχει μονίμως (από το 1946) Ευρωπαίο διευθυντή.
   Πέρασαν 5 Γάλλοι (με την Λαγκάρντ), 2 Σουηδοί και από ένας Βέλγος, Ολλανδός, Γερμανός και Ισπανός.
   Oi ψήφοι χωρών της ΕΕ στο Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι σήμερα το 32 % του συνόλου.
   Έναντι 16,75 % των ΗΠΑ, 6,23 % της Ιαπωνίας και 11 % των B(razil)R(ussia)I(ndia)C(hina) ‘S.
   Πάντως, 4 Γάλλοι και μία Γαλλίδα σε σύνολο 11 Διευθυντών, στα 66 χρόνια ζωής του ΔΝΤ, μοιάζει λίγο (αν και δεν είναι) …Ναπολεόντεια εταιρεία.
   Τα κράτη μέλη του ΔΝΤ είναι 184. Μόνο 5 από αυτά ελέγχουν το 50% των ψήφων, ανάλογα με την οικονομική συνδρομή του καθενός (Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ). Η συμφωνία των 5 αρκεί για να ληφθεί απόφαση.
   Βέβαια οι ΗΠΑ έχουν ακόμα ως μεμονωμένη χώρα τον σχετικά μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, γιατί οι ψηφοι χωρών της ΕΕ στο τυπικό μέρος δεν αθροίζονται ακόμα ως ενιαιο σύνολο. Για το λόγο αυτό διαθέτουν veto (το οποίο σχεδόν ποτέ δεν ασκούν).
   Απο την άλλη, η επιρροή των BRICS (και το ποσοστό των ψήφων) είναι η μόνη σταθερά ανερχόμενη. Μόνο που αυτοί δεν ψηφίζουν πάντοτε en block.

 2. tasos1 avatar
  tasos1 19/01/2013 12:02:32

  Δεν έχει λόγο το ΔΝΤ για τα εσωτερικά μας θέματα... Δεν τους πέφτει λόγος, σε κανέναν. Αν ο Ελληνικός λαός θέλει ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αυτοκτονήσει και μόνος του, χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ ή όποιων άλλων...

  • arcane avatar
   arcane @ tasos1 19/01/2013 12:25:18

   Ο ΓΑΠ έδωσε στο ΔΝΤ το δικαίωμα να έχει γνώμη γιά τα εσωτερικά μας θέματα. Κατόπιν τούτου, από τη στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταστρέψει τη χώρα, μετά από λίγο θα το πει και το ΔΝΤ.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ tasos1 19/01/2013 14:20:16

   Καμμιά αυτοκτονία, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι (ευτυχώς) μέρος του γνωστού πολιτικού συστήματος, σαρξ εκ της σαρκός, το ένστικτο αυτοσυντήρησης του οποίου είναι απίστευτα ισχυρό. Δεν το βλέπετε;
   Μαζί με όλα τα κακά, αυτό το πολιτικό συστημα έχει και ένα πολύ καλό: "Αγαπά πολύ τη ζωή".
   Αυτοκτόνησε η Κύπρος με το ομόλογο κυβερνητικό κόμμα;

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Uncle Stgm 19/01/2013 18:30:38

    Δηλαδή συγκρίνεις αυτούς που καλύπτουν τους μπαχαλάκηδες με οποιοδήποτε αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα; Για πες ένα κόμμα στην ΕΕ που καλύπτει τέτοια γεγονότα...

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 19/01/2013 12:22:39

  Μακριά από μένα κάθε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως αισθάνομαι και είμαι ΕΛΛΗΝΑΣ με συνέπεια να γίνομαι έξω φρενών με τις κατά καιρούς έξωθεν παρεμβάσεις.
  Βέβαια το γεγονός αυτό μου γεννά και άλλες εύλογες σκέψεις.
  Μήπως πράγματι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας τους είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ανεπιθύμητη και γι΄αυτό τρέχουν να προλάβουν το ..δυστύχημα με απειλές;
  Δεν εξηγείται διαφορετικά και αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του ο Σαμαράς και θα πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να μην αφήσει να γίνουν τα αυτονόητα από ανθρώπους που μάλλον καταστροφή της Ελλάδος θα προξενήσουν!!!

 4. Engineer avatar
  Engineer 19/01/2013 12:26:11

  Από που προκύπτει η παρέμβαση του ΔΝΤ; Γιατί όσο διάβασα την έκθεση δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.
  Απλά περιγράφονται οι κίνδυνοι από την πολιτική αστάθεια όπως άλλωστε είναι λογικό να υπάρχει το risk assesment σε κάθε επιχειρηματική έκθεση όπως πρέπει να αντιμετωπίζεται η έκθεση του ΔΝΤ.

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 19/01/2013 13:05:41

  Φυσικά μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας, τους είναι απόλυτα ανεπιθυμητη.
  Όσο απόλυτα ανεπιθύμητη είναι και για μας, το 80 % των Ελλήνων πολιτών. Τουλάχιστον.
  Σ' αυτό συμφωνούμε μαζί τους απόλυτα.

 6. ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΙΛΙΟΝ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΙΛΙΟΝ 19/01/2013 13:39:20

  Καλα κανει και επιτιθεται στον συριζα,εγω θα ελεγα και σε ολη την αντιπολιτευση,και λιγα λεει θα ηθελα μεγαλυτερη επιθεση αυτοι φταινε που φτασαμε εδω,δεν χρειαζεται να υπαρχει αντιπολιτευση,ουτε ΣΥΡΙΖΑ ουτε κανενας αλλος,θα πρεπει με νομο να πουν οτι μονο Σαμαρας,Βενιζελος,Κουβελης υπαρχει για την ελλαδα

 7. firiki2010 avatar
  firiki2010 19/01/2013 14:20:40

  "Οι τελευταίες μετρήσεις κοινής γνώμης δείχνουν μειούμενη υποστήριξη για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και αυξανόμενη υποστήριξη για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για άλλα κόμματα που είναι εναντίον του προγράμματος. Αυτό θα μπορούσε να επιτείνει την αργοπορία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, προκαλώντας χρεοκοπία ή έξοδο από το ευρώ".
  Η παραπάνω κρίση του ΔΝΤ γιατί συνιστά "απαράδεκτη επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ";;;; Γιατί δεν συνιστά επίθεση και εναντίον ΑΝΕΛ-ΧΑ-ΚΚΕ που είναι επίσης κατά του προγράμματος;;; Ποιος αμφιβάλλει ότι τυχόν μειούμενη στήριξη προς το πρόγραμμα ( η μείωση δημοσκοπικά πάντως δεν φαίνεται) θα δυσκολέψει την εφαρμογή του;;; Μια πολιτική κρίση δεν θα μπορούσε να οδηγήσει και σε χρεωκοπία;;; Η παραμονή στο ευρώ-ας το συνειδητοποιήσουμε- μπορεί να είναι η κατά πολύ πιθανότερη εκδοχή ( και φυσικά πολύ πιθανότερη απ΄ ότι πχ τον Μάϊο) αλλά δεν είναι απροϋπόθετη. Το να εκτιμάς κινδύνους και προοπτικές δεν αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά. Και τέλος πάντων αυτή η εκτίμηση του ΔΝΤ στην ουσία χρησιμοποιείται σαν αφορμή για διακριτική παρότρυνση προς την ΕΕ περαιτέρω αποφασιστική στήριξη προς την Ελλάδα.

 8. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 19/01/2013 14:24:01

  Άλλη μια αντίδραση από Ουάσινγκτον που φτιάχνει το προφίλ του αντιμνημονιακού Τσίπρα τώρα που πέφτει στις δημοσκοπήσεις. Και ταυτόχρονα πιέζει το Σαμαρά για τις αποκρατικοποιήσεις που ενώ οι ΗΠΑ δεν θεουν να βάλουν ούτε ευρώ, οι Ρώσοι μας πετάνε τα δις ευρώ στα μούτρα. Παρόλα αυτά παρεμβαίνει το στέιτ ντιπάρτμεντ και μιλάει για ομηρία της χώρας αν πάρει τη δεπα ρώσικη εταιρία. Όμηροι είμαστε στις ΗΠΑ εδώ και 70 χρόνια. Φτάνει πια. Μόνο χαμένοι είμασταν έως σήμερα από αυτή τη λυκοσυμμαχία. Από δω και πέρα θα κοιτάμε το συμφέρον μας. Δε θα δίνουμε χωρίς αντάλλαγμα τίποτα. Θα κερδίζουμε και κάτι.

 9. Κυψελιώτης avatar
  Κυψελιώτης 19/01/2013 15:17:29

  Πραγματικά απαράδεκτη και ωμή επέμβαση που θυμίζει χώρες θλιβερά προτεκτοράτα.
  Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι οι Αμερικανοί του ΔΝΤ "χτυπούν" το πουλέν τους στην Ελλάδα τον Τσίπρα.
  Αυτό πρέπει να βάλει πολλούς σε σκέψεις.
  Μήπως τελικά αυτή η επίθεση του ΔΝΤ στον Τσίπρα αποσκοπεί τελικά στο να τον ενισχύσει αφού είναι εξόφθαλμο ότι πλέον έχει πιάσει ταβάνι.

 10. dim avatar
  dim 19/01/2013 15:43:31

  Τι μας λέει το άρθρο με άλλα λόγια? Ότι αυτοί που έχουν την ευθύνη να παρακολουθούν ένα πρόγραμμα, και να συντάσσουν εκθέσεις για τη πορεία αυτού του προγράμματος ώστε να ενημερώνονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, δεν πρέπει να γράφουν την άποψη τους και να εκθέτουν τα πράγματα έτσι όπως εκείνοι τα βλέπουν...

  Μπορεί να έχουν αποτύχει ως τώρα σε προβλέψεις, σε πολλαπλασιαστές ύφεσης, μπορεί να είναι πιο σκληροί από όσο θα θέλαμε, μπορεί να έπρεπε να ακολουθήσουνε άλλη συνταγή, που μαζί με τη λιτότητα να δίνουν και πακέτα για ανάπτυξη, ώστε να μην εγκλωβιστούμε στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, αλλά αυτό που διαπιστώνουν στο κείμενο τους είναι α) υποχρέωση τους να το καταθέσουν, αφού αυτή είναι η γνώμη τους, και β) είναι για εμένα και σωστή διαπίστωση εξάλλου...

  Άνοδος του Σύριζα στην εξουσία, με αντίστοιχη πτώση των δημοκρατικών δυνάμεων πέριξ του κέντρου, και ενίσχυση των άκρων, σημαίνει, όπως ο ίδιος ο Σύριζα έχει πει κατάργηση όλων των νόμων του μνημονίου με ένα νόμο, και επαναφορά στα επίπεδα του 2009.... Αυτό θα επιφέρει παύση της χρηματοδότησης, και αναγκαστική έξοδο από το ευρώ, ενώ η σύγκρουση ανάμεσα στην ακροαριστερά και την ακροδεξιά για όλα τα θέματα που διαφωνούν και τους χωρίζει χάος θα είναι σφοδρή, και θα επέλθει εθνικός διχασμός και εθνικές καταστροφές... Μια χαρά προειδοποιεί το ΔΝΤ, όποιος δε βλέπει το κίνδυνο από τη πιθανότητα ανάληψης της διακυβέρνησης από το Σύριζα εθελοτυφλεί...

  Απλά για αποκατάσταση των χρονικών στιγμών, αυτή η έκθεση γράφτηκε πριν τις γιορτές, όταν οι ίδιες δημοσκοπήσεις που τώρα δίνουν τη ΝΔ μπροστά 0,5 ή ισοπαλία (Public Issue, VPRC), έδιναν τότε το Σύριζα 4 με 5 μονάδες μπροστά, και για αυτό υπήρχε αυτή η δικαιολογημένη ανησυχία από τους δανειστές... Και όσο οι πολίτες έδιναν το Σύριζα μπροστά, δικαίωμα τους βέβαια ήταν, αλλά έτσι κατέστρεφαν και τις όποιες ελπίδες είχε αυτός ο τόπος για ανάκαμψη… Διότι όταν απειλεί ο Τσίπρας να μη γίνει καμία επένδυση στη χώρα, γιατί θα πέσει σύντομα η κυβέρνηση και αυτός θα τις ακυρώσει όλες, και βλέπει μετά ο υποψήφιος επενδυτής αυτό το κόμμα που τα λέει αυτά να είναι 5 μονάδες μπροστά, μαζεύει τα μπογαλάκια του και την κάνει… Ενώ τώρα με τη ΝΔ να περνάει μπροστά καιμε τα 52 δις να μπαίνουν στα ταμεία φεύγει κάπως το κλίμα αβεβαιότητας και υπάρχει ελπίδα για την ανάκαμψη της οικονομίας…

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ dim 19/01/2013 16:59:27

   Για άλλη μια φορά στο ίδιο μήκος κύματος dim !
   Και ειλικρινά απορώ που κάποιοι βαφτίζουν κρίσεις και προβλέψεις (μπορεί κάποιος να διαφωνεί μαζί τους αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) "απαράδεκτη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ" η επέμβαση στα εσωτερικά μας. Ο Ελληνικός λαός μπορεί να ψηφίσει ό,τι και όποιον θέλει. Δεν σημαίνει αυτό πως ό,τι και να ψηφίσει "δεν τρέχει τίποτα". Αυτός έχει την η ευθύνη, αυτός θα απολαύσει ή θα υποστεί τις συνέπειες των όποιων επιλογών του.

   Και βεβαίως έχεις απόλυτα δίκιο πως το κλίμα ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ) έχει αρχίζει να αλλάζει.

 11. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 19/01/2013 16:48:47

  Όσο υπάρχει δημοκρατία τα κόμματα θα εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση της χώρας. Επομένως τα επικρατέστερα κάποτε θα ασκήσουν εξουσία. Τα εσωτερικά μας είναι και δικός μας λογαριασμός που πληρώνεται με τους δικούς μας όρους του παιχνιδιού. Οι ξένοι ας ασχοληθούν με τις δικές τους υποθέσεις.

 12. roadrunner avatar
  roadrunner 19/01/2013 18:01:10

  Ας προσθέσω ότι, με αυτή την έκθεση το ΔΝΤ καταργεί και υποβαθμίζει τη δύναμη των πολιτικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αβάσιμο να προεξοφλεί το ΔΝΤ, με μια λογιστικού τύπου έκθεση, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υπό το σενάριο της οποιαδήποτε μελλοντικής αλλαγής στην ελληνική κυβέρνηση. Γιατί ακόμη κι αν η Ελλάδα αποτύχαινε στους στόχους του προγράμματος, ακόμη και με συγκυβέρνηση με τον Σύριζα, κανένα ΔΝΤ δεν είναι λογικά σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων, ποιες θα ήταν οι πολιτικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, για την παραμονή ή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εκτός, αν θεωρεί τους Ευρωπαίους ηγέτες αμελητέες ποσότητες και την μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική μια ασημαντότητα, πέραν της εκπλήρωσης οικονομικών στόχων.

  Επίσης, είναι εντελώς ανεπίκαιρη η εκτίμηση των συνεπειών νέου εκλογικού αποτελέσματος, γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά είναι μόλις έξι μηνών.
  Ποιος ο λόγος για μια τόσο πρώιμη εκτίμηση;
  Εκτός και αν η πολιτική σταθερότητα και η μακροημέρευση της ΝΔ στην εξουσία δεν είναι και τόσο αρεστή στο ΔΝΤ, εξ΄ ου και ανακινεί ζήτημα εκλογών, έστω και ως εκτίμηση κινδύνου.

  Θα συμφωνήσω και με τους προλαλήσαντες, ότι μάλλον αναβαθμίζει το ρόλο του Σύριζα, τη στιγμή που με τη στάση του, αλλά και βάσει δημοσκοπήσεων έχει απαξιωθεί μάλλον στον ελληνικό λαό, όπως και ο αρχηγός του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.