Απαντήσεις της ΝΔ για την «Μικρή ΔΕΗ»
02/07/2014 21:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απαντήσεις της ΝΔ για την «Μικρή ΔΕΗ»

Ο κ. Τσίπρας, μαζί με την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ», τον κ. Καμμένο και υπόδικους για βαρύτατα κακουργήματασυνδικαλιστές, κήρυξαν ανένδοτο αγώνα κατά της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ»...

Ο κ. Τσίπρας, μαζί με την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ», τον κ. Καμμένο και υπόδικους για βαρύτατα κακουργήματασυνδικαλιστές, κήρυξαν ανένδοτο αγώνα κατά της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ». Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει στηρίξει ούτε μία στρατηγική επένδυση, ούτε μία αποκρατικοποίηση, ούτε μία μεταρρύθμιση στηρίζει και υποκινεί όσους απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες και να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρη την Ελλάδα, να διαλύσουν τους επαγγελματίες και να πλήξουν ευθέως τον τουρισμό και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Απαντήσεις στα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Φωτόπουλου

Τι τελικά, είναι η μικρή ΔΕΗ ;

·Η «Μικρή ΔΕΗ» είναι μια νέα ανταγωνιστική εταιρεία, η οποία δημιουργείται με το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και της πελατειακής της βάσης.

Γιατί επελέγη το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ και όχι άλλο μοντέλο

 • Η επιλογή του μοντέλου της «Μικρής ΔΕΗ» αποτελεί υποχρέωση της χώρας, απέναντι στην Κομισιόν, ώστε να πάψει η ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και να σταματήσει να μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας. Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. όπως μια οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μετόχων της.
 • Από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η ίδια η ΔΕΗ έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, καθώς τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση πάνε στην ίδια την επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ θα μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια, να αποκτήσει ρευστότητα και να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις, που αυτομάτως θα περιορίσουν και την πιθανότητα νέων αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή στον απλό καταναλωτή.

Γι΄αυτό το λόγο, άλλωστε, η σημερινή Κυβέρνηση έδωσε μάχη με την Τρόικα και πέτυχε η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ να μην γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά από την ίδια τη ΔΕΗ, προκειμένου τα έσοδα να επενδυθούν στην ίδια την εταιρία και όχι να πάνε στην αποπληρωμή του χρέους.

 • Με το μοντέλο αυτό διασφαλίζονται απολύτως οι θέσεις εργασίας, καθώς προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυτή να διατηρήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια τις θέσεις εργασίας.
 • Με την αναδιατύπωση του αντίστοιχου άρθρου του νόμου, θα γίνεται ρητή αναφορά ότι η νέα εταιρεία έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ».
 • Στο νομοσχέδιο θα εισαχθεί πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού από τις τοπικές κοινωνίες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα διατηρηθούν δηλ. και τα κριτήρια εντοπιότητας.
 • Αν είχε επιλεγεί άλλο μοντέλο αποκρατικοποίησης, όπως αυτό της πώλησης ξεχωριστά κάποιων μονάδων, το προσωπικό που πλέον δεν θα ήταν απαραίτητο (π.χ. διοικητικής υποστήριξης, εμπορίας, κλπ.) θα έπρεπε να απομακρυνθεί. Τώρα το προσωπικό μεταφέρεται στην καινούρια εταιρεία και διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.
 • Με το μοντέλο αυτό ο επενδυτής έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις (π.χ. Μελίτη ΙΙ) ενώ με την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων δημιουργούνται και νέες θέσεις μακροπρόθεσμα ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται οι αντίστοιχες μονάδες παραγωγής.
 • Δημιουργείται πραγματικός και βιώσιμος ανταγωνισμός προς όφελος του τελικού καταναλωτή, όπως ακριβώς συνέβη και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, την οποία κατήγγειλαν τότε οι ίδιες δυνάμεις χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα. Οι ίδιοι άνθρωποι, δηλαδή ο κ. Τσίπρας και το «συνδικαλιστικό του μέτωπο», έλεγαν και τότε ότι «ξεπουλιέται δημόσιος πλούτος», ότι δεν θα γίνει καμιά επένδυση, δεν θα επεκταθούν τα δίκτυα, θα αυξηθούν υπέρογκα οι τιμές, κλπ.

Αντίθετα, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι έγινε ακριβώς το αντίθετο και ότι ο ανταγωνισμός στο χώρο των τηλεπικοινωνιών προσέφερε νέες θέσεις εργασίας, πολλαπλάσια έσοδα για το δημόσιο, και οφέλη (υπηρεσίες και καλύτερες τιμές) στους καταναλωτές. Το ίδιο θα συμβεί και στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.

 • Ο επενδυτής αναλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις όπως η ΔΕΗ έναντι των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες υφίστανται μονάδες παραγωγής . Για παράδειγμα θα ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για μετεγκαταστάσεις οικισμών, απαλλοτριώσεις ή ακόμα και για έργα κοινής ωφέλειας που αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει η ΔΕΗ.
 • Όσον αφορά στη διαχείριση υδατικών πόρων από μονάδες υδροηλεκτρικής παραγωγής είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο έλεγχος ασκείται από το Κράτος (π.χ. από τη Γενική Γραμματεία Υδάτων και από τις οικείες Περιφέρειες). Άρα τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι έωλα ότι δήθεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την αγροτική δραστηριότητα είτε με την ύδρευση στις τοπικές κοινωνίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η ΔΕΗ θα κρατήσει το «κακό κομμάτι» ενώ η «καλή ΔΕΗ» θα αποκρατικοποιηθεί

 • Τα «επιχειρήματα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ψευδή! Η νέα εταιρεία θα είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με τη ΔΕΗ, δηλ. οι παραγωγικές μονάδες που θα ανήκουν στη «Μικρή ΔΕΗ» είναι απόλυτα αντίστοιχες του 70% αυτών που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ.
 • Αυτό σημαίνει ότι η «μικρή ΔΕΗ» περιλαμβάνει και «καλές» και «κακές» μονάδες. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι η νέα εταιρεία θα έχει σαφείς υποχρεώσεις για νέες επενδύσεις.
 • Τα κριτήρια μεταφοράς πελατών στη «μικρή ΔΕΗ» θα εξειδικευτούν ακόμα περισσότερο στο νομοσχέδιο, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι το «μείγμα καλών και κακών» πελατών θα είναι ανάλογο μεταξύ των δύο εταιρειών. Δηλ. η νέα εταιρεία θα πάρει και μικρούς και μεγάλους πελάτες, και καλοπληρωτές και κακοπληρωτές, ακριβώς ότι έχει και η ΔΕΗ.
 • Το μείγμα «καλών και κακών μονάδων» και το μείγμα «καλών και κακών πελατών» της Μικρής ΔΕΗ καταρρίπτει πανηγυρικά τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ για «καλή και κακή» ΔΕΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι τα δίκτυα της ΔΕΗ θα περάσουν σε ιδιώτες

 • Ψέμα! Τα δίκτυα παραμένουν στον έλεγχο του κράτους. Ο ΑΔΜΗΕ (που προχωρά η διαδικασία αποκρατικοποίησής του) είναι ο Διαχειριστής του δικτύου, και σήμερα ανήκει 100% στη ΔΕΗ. Δηλαδή σήμερα ο διαχειριστής δικτύου δεν ανήκει στο κράτος αλλά σε μια Ανώνυμη Εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Αντίθετα, με την είσοδο του νέου επενδυτή, το ίδιο το κράτος, δηλ. το ελληνικό Δημόσιο, θα κατέχει την καταστατική μειοψηφία του ΑΔΜΗΕ, ελέγχοντας τα δίκτυα.
 • Όσον αφορά τα «δίκτυα πόλεως», που ψευδώς αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν «εκχωρούνται», η αλήθεια είναι ότι δεν αποκρατικοποιούνται με τη «Μικρή ΔΕΗ», καθώς ανήκουν σε άλλη ξεχωριστή εταιρεία, τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος και δεν αποκρατικοποιείται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι οι ιδιώτες θα αυξήσουν τις τιμές του ρεύματος και θα καταργηθεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες

Προφανές Ψέμα ή επιπόλαια άγνοια!
 • Ο έλεγχος των τιμών του ρεύματος, της πορείας των επενδύσεων, των μονοπωλιακών πρακτικών, του κόστους δικτύων κλπ παραμένουν ως έχουν και σήμερα, δηλαδή θα συνεχίσουν να ελέγχονται από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Άλλωστε και τώρα η αγορά ενέργειας είναι απελευθερωμένη και ο έλεγχος της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών που υπάρχουν και σήμερα γίνεται από τη ΡΑΕ. Το ίδιο ακριβώς θα ισχύει και για τη «Μικρή ΔΕΗ».
 • Σχετικά με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ): Το ΚΟΤ δεν αποτελεί εργαλείο της ΔΕΗ, αλλά εργαλείο της Πολιτείας. Η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει το ΚΟΤ, καθώς και άλλους κώδικες, για την προστασία ευπαθών ομάδων. Το ΚΟΤ επιβάλλεται σε κάθε προμηθευτή ενέργειας και στη ΔΕΗ από την Πολιτεία και ελέγχεται από την Πολιτεία (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων). Έτσι θα επιβάλλεται και στη «Μικρή ΔΕΗ» όπως άλλωστε επιβάλλεται και σήμερα και σε άλλους προμηθευτές (όπως η Elpedison κ.α.)
 • Τόσο το ΚΟΤ όσο και το φθηνό ρεύμα στα νησιά δεν το επιβαρύνεται η ΔΕΗ και η κάθε ΔΕΗ, αλλά οι υπόλοιποι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν στο λογαριασμό τους.
 • Καλό είναι να μάθουν όλοι κι αυτοί που κάνουν ότι δεν το ξέρουν, ότι κοινωνική πολιτική δεν ασκεί η ΔΕΗ και η κάθε ΔΕΗ αλλά το Κράτος.

Τι σηματοδοτούν οι διακοπές ρεύματος από τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ με την υποκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

 • Διασυρμό της διεθνούς εικόνας της χώρας εν μέσω της καλύτερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών.
 • Ακυρώσεις τουριστικών αφίξεων (όπως άλλωστε συνέβη και το 2011)
 • Απώλειες εσόδων για την ίδια την επιχείρηση, που το κόστος θα μετακυλιστεί αργότερα στους ίδιους τους καταναλωτές μέσω αυξήσεων ρεύματος. Δηλ. οι καταναλωτές και δεν θα έχουν ρεύμα και θα το πληρώσουν ακριβότερα.

Το 2011 αντίστοιχες κινητοποιήσεις στοίχισαν στη ΔΕΗ 4 εκατομμύρια ευρώ ανά ημέρα.

 • Απώλειες εσόδων για χιλιάδες επιχειρήσεις που θα επιφέρουν πιθανές αγωγές κατά της ΔΕΗ. Το κόστος της ΔΕΗ και από αυτές τις αγωγές θα μετακυλιστεί και πάλι στον απλό καταναλωτή.
 • Προβλήματα για τη δημόσια υγεία, ειδικά όταν οι διακοπές ρεύματος προγραμματίζονται για περίοδο υψηλού καύσωνα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. N. avatar
  N. 03/07/2014 07:20:02

  «Η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία μιας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απελευθέρωση και η διεύρυνση του ανταγωνισμού όμως, δεν ισοδυναμούν με τον κατατεμαχισμό και την απαξίωση της ΔΕΗ».

  Τα παραπάνω σημειώνει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Γιαννάκης, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

  Υποστηρίζει δε ότι «καθημερινά, αποδεικνύεται η ορθότητα της επιλογής της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό. Προφανώς οι υποστηρικτές του ή δεν ήξεραν τι ψήφιζαν ή υπερεκτίμησαν τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες».

  Επισημαίνει ακόμη πως «αν η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το σύνολο των ΜΜΕ υποστηρίζει, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές της πολιτείας γιατί οι συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας θα είναι καταστροφικές».

  Ο κ. Γιαννάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δέκα μήνες τώρα, δεν έχει πράξει τίποτα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η διαδικασία για την εκμίσθωση των κοιτασμάτων λιγνίτη όπως αυτό της Βεύης, ακόμα σήμερα, καθυστερεί», τονίζοντας πως «όχι μόνο δεν μπορεί να κατευνάσει, αλλά αντίθετα με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της τροφοδοτεί τις απαιτήσεις της τρόικας».

  Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «δεν μπορεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν η υπουργός ΠΕΚΑ να δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχεται πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών να φέρεται ως έτοιμος να συμφωνήσει με την τρόικα προς μια τέτοια προοπτική».

  «Είναι προφανές ότι η ίδια κυβέρνηση δεν μπορεί να εμφανίζεται με δύο απόψεις. Άλλωστε, όποιος δεν είναι έτοιμος να υπερασπιστεί το κοινωνικό συμφέρον, ας το δηλώσει. Διαφορετικά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ας αναλάβει τις ευθύνες του», προσθέτει.

  Καταλήγοντας ζητεί να ενημερωθούν άμεσα τα πολιτικά κόμματα, καθώς, όπως σημειώνει, οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα δεσμεύσουν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. 03/08/2010 Aπό το Antinews http://www.antinews.gr/POLITIKE/nd-oxi-ston-katatemaxismo-tis-dei/

 2. Λακης avatar
  Λακης 03/07/2014 08:07:40

  Απορια αφελους: Ο ιδιος ο Σαμαρας δεν ειχε δηλωσει προεκλογικα οτι διαφωνει ριζικα με την πωληση δικτυων εθνικης σημασιας ;

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ Λακης 03/07/2014 13:09:41

   Κι εσύ τον πίστεψες?

 3. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 03/07/2014 19:37:25

  Η "παραγωγή" και "πώληση" ηλεκτρικής ενάργειας έχει "απελευθερωθεί" εδώ και πολλά χρόνια. Εκατοντάδες εταιρείες έτρεξαν να πάρουν ...δωρεάν τις άδειες παραγωγής,για να προσφέρουν ..φτηνό ρεύμα στον λαό! Ο κος Κοπελούζος.... απειλούσε οτι θα φέρει "φτηνό" ρεύμα ,ακόμα και με..φορτηγό!!Ακόμα και η περιβόητη ENRON είχε πάρει άδεια για να μας σώσει από το ακριβό ρεύμα της ΔΕΗ!Οι πρώτοι "σωτήρες" απλά πούλησαν τις άδειές τους σε άλλους "σωτήρες" και έσωσαν τους εαυτούς τους. Τα πρώτα χρόνια καμόα τράπεζα δεν χρηματοδοτούσε τα έργα γιατί οι τιμές παραγωγής ήταν υψηλές και δεν θα έβρισκαν αγοραστές. Κάποιοι "ιδιώτες" έκαναν πράξη την.... απειλή τους,αφού πήραν δέσμευση οτι το κράτος... θα αγοράζει την παραγωγή τους σε όποια τιμή βγάζουν κέρδος. Το "αλουμίνιο της Ελλάδος" ενώ πήρε άδεια για "αυτοπαραγωγή" ώστε να μειώσει το κόστος λειτουργίας του..έπεσε λίγο έξω και τελικά του κόστιζε 2,5-3 φορές ακριβότερα! Ευτυχώς βρέθηκε ένας ..καλός υπουργός και με μιά μικρή τροπολογία λύθηκε το προβληματάκι και έτσι το "ΑτΕ" πουλά ακριβά στην ΔΕΗ και αγοράζει από αυτήν φτηνά!Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τους άλλους "ιδιώτες" παραγωγούς,ΕΛΠΕ ,ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ κλπ ακόμα και οι απλοί παραγωγοί Φ/Β, "επένδυσαν¨αφού πήραν συμβόλαιο αγοράς Η.Ρ. για συγκεκριμένο χρόνο και τιμή. Μιλάμε ο ορισμός της "ιδιωτικής επιχειρηματικότητας" !! Στην δε "πώληση" είχαμε ένα μικρό πρόβλημα με τις δύο πρώτες. Επειδή το κράτος δεν ...εγγυήθηκε τα κέρδη τους, θύμωσαν και τα πήραν και έφυγαν!!Αλλά δεν πειράζει ...δεν τους κρατάμε κακία και λυπούμεθα πολύ για την ...ταλαιπωρία των υπευθύνων απο τις δικαστικές αρχές.Σε λίγο καιρό θα το λύσουμε και αυτό το θεματάκι! Ελπίζω οι μονάδες να έχουν εκσυχρονιστει πριν τους παραλάβει η ...ΤΕΡΝΑ, για να μην έχει τα ίδια προβλήματα με τον ΑΚΤΩΡΑ που πήρε την Κορίνθου-Πατρών άφτιαχτη και τώρα θέλει να του την τελειώσουμε και μετά αυτός να βάλει διόδια κάθε 5 χλμ! Αρκετά ποιά με την ανικανότητα του κράτους!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.