03/04/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απίστευτο "πάρτυ" στους Δήμους

Απίστευτα πράγματα αποκαλύπτονται καθημερινά στα οικονομικά της χώρας που δείχνουν ότι επί χρόνια, και με τη συναίνεση πολλών πολιτικών, γινόταν ένα απίστευτο πάρτι το οποίο πληρώνουν όλοι ενώ λίγοι τα έτρωγαν. Τα στοιχεία αφορούν τους δήμους όλης της χώρας οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ χρωστούν σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία το ποσό των 3 δις ευρώ. Πριν δηλαδή χρεοκοπήσει η χώρα πρέπει να χρεοκοπήσουν οι δήμοι αφού στην κυριολεξία χρωστάνε της… Μιχαλούς.

Μόνο σε τράπεζες και στο Ταμείο Παρακαταθηκών οι οφειλές των προς Καλλικράτη δήμων (ανέρχονται σε πάνω από 1.000) φτάνουν το 1,7 δις ευρώ. Παράλληλα, τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 1,3 δις ευρώ.

Πάνω από 220 εκατ. χρωστά ο δήμος Αθηναίων και κοντά στα 150 εκατ. ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πολλοί άλλοι δήμοι χρωστούν από 5 έως 20 εκατ. ενώ λίγοι είναι εκείνοι που είχαν νοικοκυρεμένα οικονομικά. Όμως με τις συνενώσεις λόγω Καλλικράτη υπήρξαν ΟΤΑ που δεν ήταν ζημιογόνοι και ενώθηκαν με άλλους χρεωμένους και πλέον έχουν μπει κι αυτοί στη μαύρη λίστα.

Το απίστευτο αυτό χάλι με τα οικονομικά των δήμων δεν είναι άσχετο με τα οικονομικά της χώρας. Τι θα γίνει δηλαδή αν κηρύξει κάποιος δήμος στάση πληρωμών; Τι θα κάνουν τόσοι εργαζόμενοι και τόσες υπηρεσίες;

Και το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση έχει βάλει κι αυτά τα χρέη στο έλλειμμα και φυσικά στο χρέος και τι προτίθεται να κάνει με τους υπερχρεωμένους δήμους.

Το τραγικό είναι ότι οι δήμαρχοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, να κυνηγήσουν τον κόσμο με πρόστιμα, να κόψουν υπηρεσίες και να απολύσουν συμβασιούχους. Από την άλλη, η Ελλάδα δεν μπορεί να απορροφήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρήμα για να μοιραστεί στους νέους δήμους.

Η κατάσταση είναι τραγική απ’ όπου κι αν την πιάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/04/2011 07:19:37

  Οι Δήμοι είναι η Νέα Μαφία. Αποκεντρωμένη και σοσιαληστική (και διακομματική). Αν επιστρέφαμε στο 1970, θα είμαστε καλύτερα, και όλοι οι άχρηστοι θα πήγαιναν πίσω στις τρύπες απο όπυο ξεφύτρωσαν.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ archaeopteryx 03/04/2011 11:24:35

   Χρόνια έχω που το λέω: οι ΟΤΑ, αυτά τα κολοσσιαία άντρα διαφθοράς, πρέπει να καταργηθούν και οι υπηρεσίες που "προσφέρουν" να εκχωρηθούν σε ιδιώτες. Όσο αδηφάγοι κι αν είναι οι ιδιώτες, πάλι... φθηνότερα θα μας έρχεται το μαλλί. Ασε που μπορεί να μπει και διατίμηση από το κράτος για τις υπηρεσίες αυτές.

   Ο ρόλος των δήμων πρέπει να περιοριστεί μόνο σε... ληξιαρχεία και τέτοια.

 2. ΨΧ avatar
  ΨΧ 03/04/2011 07:32:03

  Το μεγάλο δυστύχημα είναι πως, με τον «Καποδίστρια», πολλοί ασήμαντοι πρόεδροι κοινοτήτων μεταμορφώθηκαν -- ή έτσι νόμισαν -- σε δυνατούς περιφερειακούς άρχοντες και έγινε το έλα-να-δεις από καταχρήσεις. Τώρα με τον «Καλλικράτη» τα πράγματα θα πήγαιναν σίγουρα προς το χειρότερο, αν στο μεταξύ δεν στέρευε η κάνουλα. Όσο για την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τους άλλους μεγάλους δήμους, εκεί το μπάτε-σκύλοι-αλέστε ήταν επί δύο δεκαετίες στην ημερήσια διάταξη.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΨΧ 03/04/2011 11:26:29

   ...ενώ ο Καμίνης και ο Μπουτάρης νομίζεις ότι θα βάλουν τάξη, ε;

 3. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 03/04/2011 07:58:04

  Επιτέλους ήρθε η στιγμή που θα ξεβρωμίσουμε!!
  Οι τοπική αυτοδιοίκηση είναι το σάπιο κομμάτι της δημόσιας διοίκησης.Και αυτό ισχύει για όλους τους συμμετέχοντες,από τους Δημάρχους μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο.Διεφθαρμένες πολεοδομίες που κατέστρεψαν αισθητικά όλες τις ελληνικές πόλεις με την παράνομη δόμηση,παραχωρήσεις δημοτικών έργων σε ημετέρους,όργιο εισφοροδιαφυγής σε τραπεζοκαθίσματα καφετεριών στα πεζοδρόμια και δημοτικά τέλη,διορισμοί άχρηστου προσωπικού και ανικανότητα ελέγχου αυτού .
  Μέσα λοιπόν σ'αυτό το πλαίσιο προτιμώ να καταρρεύσουν οι Δήμοι και να αναγκαστούν να δουλέψουν παρά να συντηρηθεί με δανεικά αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.
  Φωτιά και τσεκούρι παντού.

  • juliet avatar
   juliet @ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 03/04/2011 11:13:38

   και κάποιος να πληρώσει σε τελική ανάλυση.Να γίνεται απολογισμός των οικονομικών μετά απο αλλαγή σκυτάλης και υποχρεωτική παρουσία των υπευθύνων των οικονομικών υπηρεσιών και ποινικές ευθύνες και για τους δύο.Σημαίνει αν παραλάβει και είναι όλα εντάξει θα έχει ευθύνες ο επόμενος,αν πάλι δεν παραλάβει γιατί θα πρέπει να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις να μπαίνει εισαγγελέας και να δίνονται στοιχεία στους πολίτες,σε τελικη ανάλυση εμείς πληρώνουμε.Οταν είναι να πάρουν δάνεια να κοινοπούνται οι λόγοι και να υπάρχει πλήρης σχεδιασμός για τι ακριβώς χρειάζεται και πως θα γίνει η αποπληρωμή,με όλες τις δυνατές δυσκολίες που θα υπάρξουν .Και να υπάρχουν ποινικές ευθύνες,πραγματικές .

 4. spiros avatar
  spiros 03/04/2011 08:02:21

  Το πάρτυ συνεχίζεται και θα συνεχίζεται γιατί η νομοθεσία είναι διάτρητη και επιτρέπει τα οργιώδη πάρτυ. Το θέμα θα έχει και συνέχεια για πολλά χρόνια ακόμα.

 5. anonymous avatar
  anonymous 03/04/2011 10:52:01

  Τα πράματα είναι απλα κατάργση των δημάρχων έτσι κι αλλοιως δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα απόλυση όλων των αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων ενας δικαστικός επικεφαλής κάθε δήμου.

  • juliet avatar
   juliet @ anonymous 03/04/2011 11:18:52

   Ουτε αυτό είναι σωστό,στο τέλος τίποτε δε θα λειτουργήσει, εχεις σκεφτεί και το άλλο; να γίνουμε όλοι μια χαρούμενη παρέα''το σάπιο μήλο χαλάει και τον συντροφό του''.

  • ΜΕΣΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ avatar
   ΜΕΣΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ @ anonymous 03/04/2011 19:33:06

   μανατζερς στους δημους

 6. Mak avatar
  Mak 03/04/2011 10:54:43

  Αποδεικνύεται ότι ο Καλλικράτης ήταν έγκλημα.

  Πρώτα έπρεπε να εξυγιάνει τους δήμους και μετά να προχωρήσει αυτό το σχέδιο. Στην προσπάθεια να μειώσει τα λειτουργικά κόστη και να εμφανίσει στο ΔΝΤ ότι περιορίζει τις δαπάνες κινδυνεύει η Ελλάδα να μείνει χωρίς αυτοδιοίκηση!

  Ένα ατελείωτο μπάχαλο έχει γίνει η αυτοδιοίκηση τη στιγμή που όλες οι υπηρεσίες σε επίπεδο νομού-περιφέρειας έχουν πάει σε αυτήν!

  Αν μπούνε και τα χρέη των δήμων στον προϋπολογισμό τι θα γίνει;

  Μεγάλη αλήθεια αυτό για την ποιότητα των ανθρώπων που βρέθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη να διοικούν μεγάλους δήμους με προϋπολογισμούς εκατομμυρίων. Τεράστιες οι ευθύνες τόσο των κομμάτων όσο και των ψηφοφόρων για τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων.

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/04/2011 11:14:56

  Να γινουν οι Δημαρχοι, "επιχειρηματιες" , να ιδρυθουν Δικαστηρια ανα Δημο αλλα και φορολογικες Αρχες. Να ιδρυσει ο καθε Δημος και ενα Χρηματοπιστωτικο Ιδρυμα-μικρο.. Εχει την Αστυνομια. Εχει την πολεοδομια στην περιφερεια, ΝΑ ανοιξουν γραφεια σε καθε δημο. Αυτονομια. Οταν ο πολιτης τα χωνει στο Κρατος και το κρατος δεν τα δινει στο Δημο του... γιατι συνεχιζει τα τα δινει? Να πηγαινουν αμεσα στο Δημο του, και ο πολιτης ναελεγχει τον τοπικο του αρχοντα...!στην μικρη κοινωνια. Σημερα πως θα τον ελεγξει?? θα του πει ο αρχων.. δεν εχω δε βγαινω.. οιπροηγουμενοι εκαναν προσληψεις το κρατος δεν... τινα καμω?? Μικρογραφια της δικομματικης Ελλαδας. Στο τελος θα τους πουν πουλατε επιφανειες-Παμπουκη για να βγειτε!!! κ εχει θα χαθει η μπαλα, διοτι δεν υπαρχουν σταγανα ουτε διαδικασιες!!!!
  Η ακινητη περιουσια του Δημου ανηκει και στο Κρατος??

  ΠΠ

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/04/2011 11:30:47

   Ποια "αστυνομία", πλάκα κάνεις; Δεν έχεις δει δημοτικούς αστυνομικούς να πίνουν αραχτοί φραπεδιά κερασμένη από την καφετέρια που υποτίθεται ότι πήγαν να ελέγξουν για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου;

   • DIANA avatar
    DIANA @ Αυριανιστής 03/04/2011 16:47:54

    Πουλιούνται με ένα κερασμένο καφέ

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/04/2011 11:47:18

  χαχαχαααα εννοω τα τμηματα/παραρτηματα Ασφαλειας !!!

  ΠΠ

 9. juliet avatar
  juliet 03/04/2011 11:53:11

  διαφθορά,διαφθορά......σαπίλα....σαπίλα
  Ο μπάρμπας μου ήτανε κοινοτάρχης πολλά χρόνια, είχε διαμηνύσει,τι θα πείτε πίσω απο τη πλάτη μου δεν με ενδιαφέρει αλλά όποιος με πει κλέφτη και δεν το αποδείξει θα τον σκοτώσω και το εννοούσε,και αν δεν σας αρέσω μη με ξαναψηφίσετε.

 10. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 03/04/2011 13:31:24

  Το είπα και το χιλιοείπα στις δημοτικές εκλογές εδώ ως σχολιαστής: είναι ντροπή να κάνουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και να μην ακούγεται κουβέντα από τα μεγάλα κόμματα τουλάχιστον για το κυνήγι της διαφθοράς στους δήμους, για κάθαρση στα πρόσωπα που πολιτεύονται σε αυτό τον χώρο, και για νοικοκυριό.

  Με ευθύνη των κομμάτων πήγαμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς να ακουστεί κουβέντα για το μεγάλο πάρτυ, όπως λέτε, και φαγοπότι, που γινόταν και γίνεται στους δήμους επί δεκαετίες και που ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ συνεχίζεται το κατά δύναμιν.

  Είναι ντροπή απλώς.

  Να κρύβουμε όλον αυτόν τον υπόκοσμο κάτω από το χαλάκι και να ζητάμε την ψήφο του έλληνα για ένα από πιο διεφθαρμένα τμήματα της πολιτικής εξουσίας στη χώρα.

  Ντροπή.

  Θραξ Αναρμόδιος

 11. juliet avatar
  juliet 03/04/2011 15:11:25

  @Θραξ Αναρμόδιος
  απόλυτος ,αυτή είναι η πραγματικότητα ,γιατί να μη μπορεί ν΄εφαρμοστεί;Δεν είναι απλώς ντροπή είναι κατάντια.Εδώ που μένω κατέβηκε με υποστήρηξη ΝΔ και τώρα έχει γίνει ο καλύτερος υμνητής του ΝΔΤ,ξέρεις γιατί ;για να βρει χρήματα και το κωμικοτραγικό διαδέχτηκε τον εαυτό του.Θα κάνει εκχωρήσεις για να καλύψει τρύπες,έχουμε αγώνες απ΄οτι φαίνεται.

 12. juliet avatar
  juliet 03/04/2011 15:24:10

  @Θραξ Αναρμόδιος
  θα σου αναφέρω περιστατικό δήμου Αττικής.Πήρανε χρήματα για να δενδροφυτεύσουν 60000 δενδρίλια.Τα φυτεύανε; ούτε κατα διάνοια τόσα ,βάζανε φωτιά τα καίγανε για να χαθεί ο λογ/σμός.Γίνανε εκλογές αλλαγή σκυτάλης ,έρχονται απο Ευρωπαΐκή Ενωση να μετρήσουν τα δένδρα σύνολον 1200,ζητήσανε χρήματα πίσω .Καταλογίστηκε επιστροφή χρημάτων.Δε ξέρω τι έγινε ,ξέρω οτι το φαγοπότι έγινε από τον επόμενο με άλλο πρόγραμμα.Και ξέρει το τραγικό είναι οτι δεν πλήρωνει κανένας απ΄ολους αυτούς και σωστά το έθεσες είναι και υπο την αιγίδα κόμματος!!!
  Ετσι για την ιστορία,υπήρχε ένας δήμαρχος στο Λεωνίδιο ο Δημήτρης Τσιγκούνης ο τελευταίος ΕΝΤΙΜΟΣ.

 13. antanistimi avatar
  antanistimi 03/04/2011 16:14:00

  ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ
  ανακοινωθηκε χθες σε 21.500.000,οο!!!!!! το χρεος του νεου Δημου Δελφων!!!!
  μπουααχχχααχααχαα....... εικοσιενα και μισο μυρρια ευρα!!!!!!...
  http://iteanews.blogspot.com/2011/04/blog-post_2050.html

  • DIANA avatar
   DIANA @ antanistimi 03/04/2011 16:46:32

   Έλεγχος στους λογαριασμούς και τα νεοαποκτηθέντα ακίνητα από τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή., προέδρους νομικών προσώπων, υπαλλήλων κλπ. Αν θέλουν κάποιοι να τα βρουν θα τα βρουν. ΑΠΛΟ.

 14. antanistimi avatar
  antanistimi 03/04/2011 16:24:16

  Αρε Ιτεα τι επαθες
  μηδενικο χρεος στο ταμειο παρακαταθηκων και δανειων
  μηδενικο χρεος σε δανεια σε τραπεζες και βρεθηκε να χρωσταει.
  Ο πλεον συγχρονος Δημος της Φωκιδας χωρις χρεη και χαντακωθηκε.Γεια σου
  Καλλικρατη δολοφονε.

 15. DIANA avatar
  DIANA 03/04/2011 16:42:55

  Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Νομικών Προσώπων, γενικοί γραμματείς δήμων έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο ανεύρεσης "παραθυρακίων" στη νομοθεσία του Καλλικράτη ώστε να καταστρατηγήσουν την διαφάνεια και να φάνε ό,τι μπορούν. Ούτε η ανάπτυξη τους ενδιαφέρει ούτε το καλό του τόπου και των δημοτών τους. Μόνο η τσέπη τους και να συνεχιστεί το φαγοπότι. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι σε βάθος στα οικονομικά των δήμων και να ελέγχεται η κάθε απόφαση δημοτικού συμβουλίου και διοίκησης νομικού προσώπου όπως και το κάθε ευρώ με τιμολόγια αλλά να γίνεται εξακρίβωση αν είναι εικονικό. Πάντως τα παραθυράκια τα ΒΡΙΣΚΟΥΝ.

 16. Αυτοδιοικητικομιζαδόροι avatar
  Αυτοδιοικητικομιζαδόροι 03/04/2011 18:14:59

  Μόνο την μίζα σκέφτονται. Τίποτα δεν τους ενδιαφέρει. Εάν τολμήσει κάποιος και λοξοδρομήσει (ρε παιδιά είπαμε αλλά όχι και τόσα ευρώ!) θα τον πελεκήσουν,θα τον διαβάλουν ,θα απαυδήσει και στο τέλος θα φύγει.΄Εχουν διώξει τους καλύτερους με την μέθοδο αυτή.Είναι μια μεγάλη μαφία. Όσοι ασχολούνται επι χρόνια με τους δήμους είναι κοράκια.Δεν παίζονται.¨Εργα και αναθέσεις εικονικά,ψεύτικα στοιχεία,συνεχείς αναθεωρήσεις κλπΜόνο στην μοιρασιά καμιά φορά δεν τα βρίσκουν και αρπάζονται.Τότε βγαίνουν στην φόρα κάποια στοιχεία..Ποιός θα καθαρίσει τον κόπρο!Ποιοί θα κάνουν έλεγχο; Οι δημόσιοι λειτουργοί που τους δασκάλεψαν πως να παίρνουν μίζες!
  Μόνο μία επανάσταση από τους δημότες ,μία βροχή καταγγελιών για αταθαλσίες,ένα "γιαούρτομα""των μαφιοζοαυτοδιοικητικών (και μόνο αυτών,όχι γενικεύσεις), και των επίορκων θα μας σώσει!

 17. Ευμένης avatar
  Ευμένης 04/04/2011 14:15:08

  Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ διαβάζοντας το κύριο άρθρο, έχω ακόμη κάποιες (λίγες..) απορίες.
  Πως φτάσαμε ως εδώ?
  Ποιοί ήταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των δήμων?
  Αν υπήρχαν έκαναν σωστά τη δουλειά τους?
  Ποιός διώχθηκε/θα διωχθεί, δικάστηκε/θα δικαστεί?
  Τις πταίει?
  Ποιός τιμωρήθηκε?
  Εάν ουδείς διώκεται/δικάστηκε/τιμωρήθηκε προφανώς όλα έγιναν σωστά. Γιατί διαμαρτυρόσαστε τότε?
  Εάν δεν έγιναν σωστά τι διορθώθηκε για να μην επαναληφθούν αυτά τα χάλια και στο μέλλον?
  Και το σημαντικότερο, ποιός φυλάει τους φύλακες (και άρχοντες τοπικούς και μη) σε αυτή τη χώρα?

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Ευμένης 04/04/2011 14:35:07

   @Ευμένης

   Δεν υπάρχει ουσιαστικά ελεγκτικός μηχανισμός στους δήμους. Ουσιαστικά πρόκειται για απολυταρχία του δημάρχου και της παράταξής του, όπως και στην κεντρική κυβέρνηση.

   Ο μόνος που μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο είναι ο ίδιος ο δήμαρχος. Αν θέλει...

   Και το τελευταίο διάστημα είχαμε και δολοφονία δημάρχου για τη μοιρασιά, αν θυμάμαι καλά...

   Πήγαμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές, εν μέσω κρίσης, και με την διαφθορά να έχει μολύνει τα πάντα, και τα κόμματα έκαναν πως δεν είδαν, δεν ξέρουν, δεν άκουσαν. Απλώς ζήτησαν από τον ελληνικό λαό να ξαναψηφίσει, χωρίς πολλά πολλά, για άλλη μια φορά, τους εκλεκτούς των κομματικών ηγεσιών.

   Ετσι θα πάμε στην νέα μεταπολίτευση φαίνεται. Με τέτοιες μεθόδους. Στυλ "πρώτα ο πολίτης" και τα λοιπά.

   Λευκές επιταγές θέλουν όλοι για να συνεχιστεί το μεγάλο φαγοπότι. Αν δεν ήθελαν κάτι τέτοιο, είχαν και έχουν τρόπους και ιδέες υπάρχουν. Αλλά δεν...

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Αυτοδιοικητικομιζαδόροι avatar
    Αυτοδιοικητικομιζαδόροι @ Θραξ Αναρμόδιος 04/04/2011 17:14:19

    Θραξ
    το γνωρίζεις καλά το αντικείμενο. ¨Εχεις εκατό τοις εκαυό δίκαιο.Πέρασαν οι τοπικές εκλογες με την ίδια παλιά νοτροπία λες και δεν υπήρξε ΔΝΤ. Οι παλαιοί έχουν αφηνιάσει για να φάνε τα υπόλοιπα που δεν πρόλαβαν και οι νέοι να προλάβουν να φάνε ότι απέμεινε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.