#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/04/2012 17:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση στα παραμύθια ότι δεν μπορούν να μας διώξουν από το Ευρώ!Δεν θα έγραφα αυτό το σημείωμα, τα θεωρώ αυτονόητα αυτά που θα εκθέσω παρακάτω, αν δεν ερχόταν ένας φίλος μου προχθές να μου πει πως θα ψηφίσει ένα από αυτά τα μικρά «αποκόμματα» που δημιουργούνται με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στην φιλόξενη αλλά άγονη αγκαλιά του «αντιμνημονιακού μετώπου». Προτίμησα να μην μιλήσω στον φίλο μου κουνώντας αποδοκιμαστικά το κεφάλι αλλά αργότερα, το μετάνιωσα και αποφάσισα να «μιλήσω» μέσα από το φιλόξενο «antinews» όπου ξέρω πως και ο ίδιος με διαβάζει! Και απευθύνομαι όχι μονάχα σε αυτόν αλλά και σε όσους άλλους φίλους και συμπολίτες έχουν βάλει μπροστά το θυμικό τους και έχουν ξεχάσει να ρωτήσουν το μυαλό τους. Σε όσους έχουν βάλει μπροστά την τσέπη τους και έχουν ξεχάσει να ρωτήσουν τη ζωή τους.

Υπάρχει μια τραγική αντίφαση στην κοινωνία μας! Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πλειοψηφία υπέρ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του Ευρώ. Από την άλλη, η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας εμφανίζεται (δημοσκοπικά) να ψηφίζει κόμματα και κομματίδια που έχουν ως λάβαρο την αντιμνημονιακή ρητορική. Αυτή η αντίφαση διατρέχει οριζόντια τους πολιτικούς χώρους των δύο «μεγάλων κομμάτων» και οδήγησε στην δημιουργία και (δημοσκοπική προς το παρόν) ενδυνάμωση κομμάτων και κομματιδίων που χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο, χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, χωρίς αξιόπιστο πρόγραμμα και σχέδιο για την επόμενη μέρα, ψαρεύουν ξεδιάντροπα στα θολά νερά της δυσαρέσκειας και της απελπισίας. Το ερώτημα είναι γιατί οι ίδιοι πολίτες που τάσσονται υπέρ της ΕΕ και του ΕΥΡΩ, στρέφονται κατόπιν σε πολιτικούς σχηματισμούς που με τις «θέσεις – αντιθέσεις» τους απεργάζονται το αντίθετο;

Η απάντηση για μένα είναι εκτός της προφανούς (έκρηξη του θυμικού, δυσαρέσκεια, φτώχεια, απελπισία), πως υπάρχει έλλειμμα πολιτικού λόγου και ενημέρωσης από την πλευρά των ευρωπαϊστών και κυρίως από την μεριά της ΝΔ, του κόμματος που μας εισήγαγε στην μεγάλη αυτή οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών. Το έλλειμμα αυτό ενημέρωσης και πολιτικού λόγου, αφήνει ελεύθερο πεδίο σε όλους αυτούς του θολούς και όψιμους επαναστάτες να παρουσιάζουν το άσπρο ως μαύρο. Το εικονικό ως πραγματικό. Το υποκειμενικό ως αντικειμενικό. Έτσι, έχουν γεμίσει τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) από «ειδήμονες» που εξηγούν με νομικούς, τεχνικούς και πολλές φορές ανύπαρκτους όρους πως:

Κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από τη ζώνη του Ευρώ ακόμη και αν κηρύξουμε μονομερή στάση πληρωμών γιατί δεν υπάρχουν τα «εργαλεία».
Κανείς δεν μπορεί να μας αποβάλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και αν δεν τηρήσουμε τις υπογραφές μας γιατί δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες συνθήκες.

Ο αντίλογος σε αυτά τα δύο επιχειρήματα ενώ είναι εύκολος και καταλυτικός δυστυχώς δεν ακούγεται όσο πρέπει δυνατά. Δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό, δεν ξέρω τι φοβούνται αυτοί που θα έπρεπε να τον αρθρώνουν, αλλά θα προσπαθήσω να τον συνοψίσω με λίγα λόγια στα πλαίσια ενός σύντομου σημειώματος όπως αυτό.

Η έξοδος από το ΕΥΡΩ, θα είναι η άμεση συνέπεια οποιασδήποτε απόπειρας μονομερούς στάσης πληρωμών και αθέτησης των οικονομικών συμφωνιών που έχουμε υπογράψει. Και θα είναι οικειοθελής και αυτόματη, καθώς η παραμονή σε ένα σύστημα ισχυρού και σταθερού νομίσματος είναι αυτοκτονική για μια χώρα που παράγει πρωτογενή ελλείμματα και δεν έχει από πουθενά αλλού να δανειστεί με ανθρώπινους όρους. Εκτός κι αν πιστέψει κανείς στις θολές εξαγγελίες εύκολου δανεισμού από «φίλους» και μάλιστα σε ΕΥΡΩ ή ΔΟΛΛΑΡΙΑ, έτσι επειδή μας αγαπούν και θέλουν να μας βοηθήσουν. Εξάλλου, το μοναδικό επιχείρημα που μπορεί να αντέξει στην βάσανο της λογικής και της οικονομικής ανάλυσης όλων αυτών που ευαγγελίζονται την στάση πληρωμών και μονομερή διαγραφή του χρέους (ή έστω τα 3ετή ή 5ετή φανταστικά μορατόριουμ πληρωμών!) είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ώστε μέσω του εργαλείου της υποτίμησης ή διολίσθησής του (που τώρα μας λείπει) να καταστούμε ανταγωνιστικοί στο μέλλον και να ανακάμψουμε.

Η παραμονή ή όχι από την άλλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι μια νομική διαδικασία στη βάση του γεγονότος πως η ΕΕ δεν είναι μια ανώνυμη εταιρεία αλλά ένας πολιτικός σχηματισμός κρατών. Άρα, μονάχα με πολιτικούς και όχι με νομικούς όρους μπορεί να γίνεται συζήτηση για παραμονή ή έξοδο από μια τέτοια Ένωση. Άμεση συνεπαγωγή αυτών των διαπιστώσεων είναι πως όντως από την μία κανείς δεν μπορεί να μας αποβάλει από την ΕΕ, όμως από την άλλη, δεν υπάρχει λόγος παραμονής σε μια πολιτική ένωση κρατών, ενός κράτους που πια πολιτικά δεν πιστεύει σε αυτήν. Και δεν πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν αρνούμαστε όλες τις πολιτικές αποφάσεις της (συνόδων κορυφής, συνόδων εκοφίν) όπως: Μάαστριχτ, Λισσαβόνα, συνθήκη σένκεν, Δουβλίνο, κλπ). Κάποιοι ισχυρίζονται πως θα μπορούσαμε να παλέψουμε ώστε να αλλάξουν προς το καλύτερο όλες αυτές οι θεμελιώδεις αποφάσεις της ΕΕ αλλά δεν μας λένε πως θα γίνει αυτό όταν δεν βλέπουμε πια τους άλλους Ευρωπαίους ως ΕΤΑΙΡΟΥΣ μας αλλά ως ΕΧΘΡΟΥΣ μας! Δεν μας λένε πως θα επιβιώσει ΠΟΛΙΤΙΚΑ η Ελλάδα μέσα σε ένα κλαμπ χωρών του οποίου θα αμφισβητούμε τους βασικούς κανόνες και λόγους ύπαρξης! Όσοι ισχυρίζονται ότι ετσιθελικά και μονομερώς θα απολαμβάνουμε τα προνόμια του κλαμπ της Ευρώπης χωρίς να αναλαμβάνουμε και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις είναι απλώς εκτός τόπου και χρόνου και δυνητικά επικίνδυνοι για τα μεσο – μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Χώρας.

Πιστεύω πως αυτός ο λογικός και πειστικός αντίλογος θα μπορούσε να ανατρέψει το κλίμα έκρηξης θυμικού που συνέχει μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος και να επαναφέρει στα «λογικά τους» ανθρώπους που έχουν αυτήν την μεγάλη αντίφαση μέσα στο σκοτισμένο και απελπισμένο μυαλό τους. Και θα απομείνει το 25 – 30% αυτών που πραγματικά θέλουν την έξοδο από την ΕΕ και τη ζώνη του ΕΥΡΩ να μοιραστεί κατά το δοκούν σε όλους αυτούς τους σχηματισμούς (παλιούς και νέους) που ονειρεύονται ο καθείς για δικούς τους λόγους την απομονωμένη πλην «φτωχή και τιμία» Ελλαδίτσα τους.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. zoom avatar
  zoom 07/04/2012 18:05:41

  Εκείνι που προτείνεις ουσιαστικά είναι μία φτωχή και τίμια Ελλαδίτσα έντος ευρωπαϊκών θεσμών. Καμία αντίρρηση, ο καθένας δικαιούται να επιλέγει τον θάνατό του. Μην δημιουργείς όμως ψευδαισθήσεις, ότι τάχα από τη μία έχουμε την φτωχή ελλαδίτσα της δραχμής κι από την άλλη κάτι το πολύ καλύτερο.
  Και ναι, προτιμώ να είμαι φτωχός και τίμιος παρά φτωχός και να με κυβερνάει οι εγχώριες φιλιπινέζες της Μέρκελ ή οι υπερπατριώτες που αποδείχτηκαν εκβιάσιμοι και το μόνο που μπορεί να ελπίζει κανείς από αυτούς είναι "τροποποιησούλες"

  • akenaton avatar
   akenaton @ zoom 07/04/2012 19:58:35

   Αγαπητέ zoom δυστυχώς δεν συγκρίνονται οι δύο φτώχειες (οικονομική η μία, οικονομικη, πολιτική και στρατηγική η άλλη) και ελπίζω να μην χρειαστεί να το ανακαλύψουμε αυτό με τον οδυνηρό τρόπο. Στα λόγια όλα φαίνονται αγνά και ρομαντικά, στην πράξη όμως δείχνουν το σκληρό και αβάσταχτο πρόσωπό τους. Το ένα πρόσωπο σχεδόν το βιώσαμε και αντέξαμε! Το άλλο δεν μπορούμε καν να το φανταστούμε ....

   • chris avatar
    chris @ akenaton 07/04/2012 21:53:20

    Πραγματικα θα ηθελα με καποιο τροπο να μαθαινα τι θα μας ελεγες 2 εβδομαδες πριν ο Μουσολινι μας κυρηξει τον πολεμο.
    Αν και απο αυτα που λες παραπανω ειμαι βεβεαιος τι θα ελεγες

    • akenaton avatar
     akenaton @ chris 07/04/2012 23:12:49

     Μα τι κακό κι αυτό! Πολλοί συνομιλητές να συγχέουν την οικονομική μας καταστροφή λόγω υπερκατανάλωσης δανεικών με το Έπος της Αλβανίας ή την Επανάσταση του 21! Καλά βλέπετε καμιά ομοιότητα αδέρφια; Αμάν πια!

     • Alexandros avatar
      Alexandros @ akenaton 08/04/2012 11:10:03

      "αδερφέ" akenaton, αν δεν βλέπεις καμία ομοιότητα ανάμεσα στον επεκτατισμό των Ναζί του Β ΠΠ και τον νεοναζισμό των αγορών, ο οποίος επελαύνει στην ευρώπη αποδομώντας κράτη, λαούς, κοινωνίες, θεσμούς, δημοκρατικές κατακτήσεις, πλουτοπαραγωγικούς πόρους, συσσωρευμένο πλούτο, ιδιωτικές περιουσίες και ακόμα περισσότερο καταλύοντας τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία και το Σύνταγμα της Ελλάδας, τότε μάλλον πρέπει να το σκεφτείς λίγο παραπάνω... αν το αποφασίσεις (να σκεφτείς εννοώ), ρίξε μια ματιά και στο παρακάτω βίντεο ενός "κακού Γερμανού" για τα μάτια εκείνων που πιστεύεις ότι σε σώζουν... http://www.youtube.com/watch?v=pJ5CfJ9cYPc&feature=youtu.be

     • akenaton avatar
      akenaton @ Alexandros 08/04/2012 12:59:46

      Δυστυχώς δεν βλέπω καμία .....

   • Λευτέρης Ε. avatar
    Λευτέρης Ε. @ akenaton 08/04/2012 12:11:35

    Αγαπητέ akenaton , νομίζω ότι, κι εσύ στην απάντησή σου προς τον zoom , κάνεις το λάθος να νομίζεις ότι η τωρινή φτώχεια (την οποία δεν αντέΞΑμε , όπως γράφεις πιο κάτω , στον αόριστο, είναι ενεστώτας διαρκείας και μάλιστα με ένα ΔΕΝ μπροστά , δεδομένου ότι ,τεχνηέντως , προσπαθείς να πείσεις ότι τα μέτρα τελείωσαν , χωρίς να λαμβάνεις υπ'όψη τα μέτρα του Ιουνίου , που έρχονται σαν τυφώνας , τα οποία αποδέχθηκε σήμερα ακόμη και ο Σαχινίδης και χωρίς να λαμβάνεις υπ' όψη σου τους 1.300.0000 ανέργουςκαι τα ατομικά και οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται στην κοινωνία , εκτός αν ζεις αλλού και δεν τα γνωρίζεις ) είναι μόνο οικονομική , ενώ η άλλη και πολιτική και γεωστρατηγική ίσως εννοείς.
    Όμως με τα Μνημόνια δεν εκχωρήσαμε εθνική κυριαρχία στους δανειστές και το δικαίωμα οι δανειστές να εκχωρούν την είσπραξη των οφειλομένων σε "άλλες " χώρες, δυνητικά Τουρκία, Π.Γ.Δ.Μ κ.ά. , που σημαίνει πολιτική και γεωστρατηγική εκχώρηση δικαιωμάτων;
    Η δε πλήρης υποταγή των τωρινών " κυβερνώντων " στις επιθυμίες , τα κελεύσματα, τους εκβιασμούς ,την επέμβαση στα εσωτερικά θέματα των Ελλήνων , ακόμη και μέσω παραινέσεων για το πώς πρέπει να ψηφίσει ο λαός μας, παραβιάζοντας κάθε έννοια Εθνικής Αξιοπρέπειας, δεν είναι τώρα ,αλλά και με μελλοντική μνημονιακή ψήφο, Πολιτική Φτώχεια ;
    Άρα ποιά η διαφορά μεταξύ μνημονιακής και αντιμνημονιακής , την οποία " τρέμεις " , ψήφου;
    Θα ήθελα μια απάντησή σου, αλλά όχι με φοβικά σύνδρομα , όπως έκανες με τους άλλους φίλους ή στο άρθρο σου. Μόνο με επιχειρήματα. Ευχαριστώ.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Λευτέρης Ε. 08/04/2012 12:58:59

     Ευχαρίστως να σας απαντήσω αρκεί να συμφωνήσουμε τι σημαίνει αντιμνημονιακή ψήφος. Εγώ δεν πιστεύω σε αυτόν τον τεχνητό διαχωρισμό που εν πολλοίς βασίζεται σε μια αντίφαση όπως προσπάθησα να δείξω με το άρθρο μου.

     ΥΓ 1: Εννοώ "στρατηγική" και το θέτω με την πολιτική έννοια του όρου. Η ένταξη στην ΕΕ ήταν η μεγάλη στρατηγική μας επιλογή από το 1981. Θεωρείτε οτι στις σημερινές συνθήκες είναι τόσο εύκολο ή ασφαλές να αλλάζει ένα κράτος τις στρατηγικές του επιλογές (συμμαχίες) και μάλιστα ένα κράτος σαν την Ελλάδα; (ο νοών νοείτο και μη με εγκαλέσετε για φοβικό σύνδρομο παρακαλώ).
     ΥΓ 2: Δεν ξεχνώ ούτε τους ανέργους, ούτε αυτούς που υποφέρουν, ένας από αυτούς είμαι κι εγώ. Έχω την αίσθηση όμως οτι σιγά - σιγά η ύφεση χτυπάει πάτο, δεν θα έχουμε άλλα οριζόντια μέτρα και φόρους που θα χτυπούν τους μικρούς και τους μεσαίους αλλά μέτρα που θα "κουρεύουν" τους πιο εύπορους και τους φοροδιαφεύγοντες όπως επίσης και τις "ελαστικές δαπάνες" του Δημόσιου Τομέα. Το μεγαλύτερο μέρος της εσωτερικής υποτίμησης έχει συντελεστεί. Έχω μιαν αμφιβολία για τις συντάξεις (υψηλές, πρόωρες, επικουρικές) αλλά αυτό ήταν ούτως ή άλλως κάτι που θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί, το ασφαλιστικό μας ήταν και θα είναι το πιο μεγάλο μας πρόβλημα στο μέλλον. Αυτό που αναμένεται κυρίως είναι η πτώση των τιμών των αγαθών που καθυστερεί όσο υπάρχει λίπος που "το καίνε" και πάλι αλόγιστα (όσοι το έχουν) για να διατηρήσουν ένα επίπεδο πλασματικής ευμάρειας που προς το παρόν αδυνατούν να πιστέψουν οτι έχασαν για πάντα (δέστε το εμπορικό ισοζύγιο και θα καταλάβετε).

     • Λευτέρης Ε. avatar
      Λευτέρης Ε. @ akenaton 08/04/2012 19:29:09

      Φίλτατε akenaton, για το "αντέξαμε", ή την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, ή τα περί εθνικής αξιοπρέπειας δεν είχα απάντηση , αλλά δεν πειράζει!
      Με το "σιγά-σιγά χτυπάει πάτο" αποδέχεσαι ότι υπάρχει ακόμη μέλλον , άγνωστης διάρκειας όπως δηλώνουν έγκριτοι οικονομολόγοι , άρα δεν ισχύει το ¨αντέξαμε". Επίσης το "εχω την αίσθηση" αφ' ενός δείχνει υποκειμενισμό , αφ' ετέρου δε επηρεασμό από τις υποσχέσεις των ηγετών μας και των ελεγχομένων απ' αυτούς ΜΜΕ. Αυτά και μόνο δείχνουν ότι δε μπορεί να είσαι αντικειμενικός στην κρίση σου και στην πίστη σου ότι δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό απ' αυτό που υποστηρίζεις , όπως αφήνεις να υπονοηθεί στο άρθρο σου.
      Αν μου εξηγούσες και από πού πηγάζει αυτή σου η αίσθηση, αν απέκρουες αυτό που υποστήριξα για σένα , θα με βοηθούσες καλύτερα να μπω στο πνεύμα σου!
      Ως προς τις συντάξεις, δεν έχω αντίρρηση για τις υψηλές ή για τις πρόωρες , αν και αποτελούν προηγούμενες εκχωρήσεις των εκάστοτε "λαμπρών" πολιτικών μας , συνήθως έναντι αυξήσεων.
      Όμως οι υπόλοιπες , μεσαίες και χαμηλές συντάξεις , γιατί έπρεπε να θιγούν και το θεωρείς δεδομένο , ότι ακόμη ΜΠΟΡΕΙ και να μην έχουν πιάσει πάτο; Οι εισφορές των εργαζομένων πληρώθηκαν γι αυτού του ύψους τις συντάξεις και αυτό το σχέδιο ζωής , όπως δίνει το δικαίωμα η δημοκρατία και όχι για μικρότερες , διαφορετικά να τους επιστραφούν οι διαφορές και η ποινική ρήτρα για την αλλαγή προγραμματισμού της επιβίωσής τους!
      Όσο για τις επικουρικές , αυτές είναι που δεν έπρεπε να πειραχτούν , αφού το κράτος δεν έχει διαθέσει γι αυτές ούτε 1 ευρώ. Με ποιό δικαίωμα, λοιπόν, το κράτος , τα ξένα λεφτά ,αποκλειστικά των εργαζομένων, τα χρήματα των επικουρικών ταμείων αφ' ενός τα "παίζει" μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και αφ" ετέρου τα δεσμεύει , τα περικόπτει και εκφοβίζει τους δικαιούχους μέσω αυτών; Ποιοί νόμοι και ποιό σύνταγμα τηρούνται εκ μέρους των "μη δοσίλογων ηγετών μας";
      Ως προς το λίπος , πάλι είσαι εκτός πραγματικότητας , από άγνοια ίσως.
      Γιατί κάποιο λίπος , που προέρχεται από εργασία και μόνο , 35 και πλέον χρόνων , να μη σπαταλάται αλόγιστα , όπως το γενικεύεις εκ του αντιθέτου και να μην είναι π.χ. για τα πιθανά προβλήματα υγείας των ενηλίκων (όπως κι εγώ) στα νοσοκομεία , τα οποία διαλύθηκαν , για τα φάρμακα, όπου πέσαμε στα γενόσημα και τα φθηνότερα, στην υποχρεωτική αμοιβή του γιατρού , όποιο ταμείο και νάχεις ( ζήτω ο ΕΟΠΥΥ), ή για τις νυχτερινές νοσοκόμες σε σοβαρότερες καταστάσεις της υγείας μας , όταν ακόμη κι εδώ η τρόϊκα επέβαλε το " φυσικό μας θάνατο -"και οι "αμόλυντοι" δικοί μας υπέγραψαν ,- ή για πιθανή (σχεδόν βέβαιη ) βοήθεια στο παιδί μας , με το αβέβαιο προσωπικό και επαγγελματικό μέλλον του; Όλα αυτά , αν για σένα αποτελούν "πλασματική ευμάρεια", τότε εστιάζεις σε αριθμούς (ΑΠΕ, εμπορικά ισοζύγια κ.λ.π.) και όχι στους ανθρώπους, όπως ακριβώς κάνουν και οι "προσφερόμενοι διασώστες μας " , αφού προηγουμένως μας έφτασαν σ' αυτό το χείλος!
      Ως προς την ευκολία αλλαγής στρατηγικής, όχι , δεν πρέπει και δεν είναι εύκολο να αλλάζεις, εφ' όσον κυβερνάσαι από έντιμους και σώφρονες πολιτικούς.
      Όταν , όμως , αυτοί προετοιμάζουν ( βλ. πλαστά στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ- μαρτυρίες όλων των αρμοδίων πλην Γεωργίου- πρ. υπαλλήλου Δ.Ν.Τ ) και επιβάλλουν δανειακές συμβάσεις , μνημόνια και διακυβέρνηση από πρωθυπουργό, χωρίς την έγκριση του λαού, παράνομα και αντισυνταγματικά, τότε αυτός ο λαός οφείλει να προασπίσει το Σύνταγμα -άρθρο 120 - , με κάθε κόστος. Εδώ ακριβώς είναι και η ταύτιση της σημερινής θεσμοθετημένης πλέον (ούτε καν απόπειρας , όπως τότε ) κατοχής με το Αλβανικό έπος ή την Επανάσταση του '21 , που δείχνεις να μην κατανοείς. Εύκολο είναι αρκεί , κατά τη γνώμη μου , να δεις πιο ανοιχτά και να απεμπλακείς από τους αριθμούς - και μην το θεωρήσεις προσβολή , παρά μόνο προτροπή - γιατί πίσω απ' αυτούς πάντοτε κρύβονται οι ζωές των ανθρώπων , οι οποίες προστατατεύονται από διεθνείς συμβάσεις έναντι των δανειστών, όπως πιθανόν να γνωρίζεις , γιατί μου φαίνεσαι κατηρτισμένος.
      ΥΓ. Ελπίζω να μου συγχωρέσεις τον ενικό, τον οποίο επιβάλλει η οικοιότητα του blog , με όλο μου το σεβασμό.
      Φιλικότατα Λ.Ε.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Λευτέρης Ε. 08/04/2012 23:35:31

      1. Για τις συντάξεις υπήρχε ήδη θέμα. Δεν μπορείς να το αμφισβητήσεις, το είχε δει ήδη από το 2000 ο Γιαννίτσης αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να επιβάλει τότε τις ηπιότερες προσαρμογές που πρότεινε. Θα θυμάσαι και ποιοί αντιδράσανε και πως. Εκεί παίζουν και άλλοι παράγοντες (δημογραφικό, εισφοροδιαφυγή, μαύρη εργασία, ανεργία, κλπ). Οι επικουρικές όντως είναι όπως τα λες, όμως εκεί υπάρχει ένα μπέρδεμα με τον εναγκαλισμό ταμείων και κράτους που αφενός οδήγησε σε "διατεταγμένη" τοποθέτηση των αποθεματικών και αφετέρου υπόσχονταν την κάλυψη οποιουδήποτε μελλοντικού ελλείμματος πράγμα που πια αδυνατεί να κάνει. Δυστυχώς επίσης η κάλυψη αυτή δινόταν ως μη όφειλε, από τα λεφτά των φορολογουμένων, δηλαδή όλων ημών των πολιτών και τελικά με ΔΑΝΕΙΚΑ.
      2. Δεν υπήρξα ποτέ δούλος αριθμών όλη μου τη ζωή εργάζομαι στην αγορά και γνωρίζω τον πόνο και τον κόπο των ανθρώπων. Όμως οι αριθμοί καμιά φορά είναι χρήσιμα εργαλεία και το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών που δε λέει να υποχωρήσει αισθητά μαρτυρά πως καίμε ακόμη λίπος για καταναλωτικές δαπάνες (από όσα σωστά μου αναφέρεις ως ανελαστικές προσωπικές δαπάνες μονάχα οι δαπάνες για φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό μετράνε στο εμπορικό ισοζύγιο και αν δεν απατώμαι στα φάρμακα έχουμε ικανοποιητική επάρκεια κυρίως σε γενόσημα).
      3. Για το άρθρο 120 και την "κατοχή" διαφωνούμε κάθετα κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό ή καλό αλλά σίγουρα είναι υγιές.
      Φιλικά, Akenaton.

     • Λευτέρης Ε. avatar
      Λευτέρης Ε. @ akenaton 09/04/2012 02:35:05

      1. To 1993 ο Γιαννίτσης πρωτοέθεσε το θέμα , πιθανόν και το 2οοο.
      Τότε θάπρεπε η κυβέρνηση να επιμείνει , αγνοώντας το πολιτικό κόστος και τους αρχισυνδικαλίστές- παιδιά της.Τα λάθη και τις ανικανότητες των κυβερνήσεων και στα επικουρικά , γιατί πρέπει να τα υφίσταται ο φορολογικά τυπικός πολίτης , σήμερα και όχι οι καταχραστές ή οι εντολείς των ανόμων πράξεων; Αυτό δεν αποδέχομαι.
      2. Αν δεν κάνω λάθος, στα γενόσημα είμαστε στο 17% , όταν ό μέσος όρος της Ευρώπης είναι 50%, αλλά το θέμα είναι η ποιότητα και ο έλεγχος αυτών , αν είναι από Πακιστάν, Ινδία, Κίνα κ.λ.π.
      3. Σεβαστή η άποψή σου και για το 120 και για την κατοχή. Συνήθως οι τεχνοκράτες είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην εθνική υπερηφάνεια ,χωρίς αυτό να είναι μεμπτό , είναι ίσως πιο προσγειωμένοι από εμάς τους αιθεροβάμονες. Εύχομαι να ανακαλέσεις αργότερα.
      4. Δεν έχεις θίξει καθόλου τα περί διεθνών συμβάσεων , που αφορούν επαχθή μέτρα και αξιοπρεπή διαβίωση πολιτών. Επίσης δεν μένεις καθόλου στο αν έπρεπε η Ελλ. κυβέρνηση να διαπραγματευθεί το 1ο μνημόνιο , πόσο μάλλον το 2ο , καθώς και τις τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης ΓΑΠ και της συγκυβέρνησης , αλλά το περνάς ως δέον γενέσθαι , για τότε.
      Όσο για το Σαμαρά, αφού δεν έχεις αντιληφθεί , μέχρι τώρα, ότι δεσμεύτηκε οριστικά για την πιστή εφαρμογή ενός , από την αρχή, λανθασμένου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας , πώς μπορείς να ελπίζεις;
      5. Σ' ευχαριστώ πολύ για την ανταλλαγή απόψεων και σου εύχομαι Καλό Πάσχα.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Λευτέρης Ε. 09/04/2012 11:39:07

      1. Για την ακρίβεια Οκτώβριος του 2001.
      2. Εννοούσα παράγουμε πολλά (σχεδόν όλα) γενόσημα και δεν χρειάζεται να τα εισάγουμε.
      4. Πολύ μεγάλο θέμα ευχαρίστως να το συζητήσουμε κατ' ιδίαν, το μέηλ μου το έχει ο φάκτορας.
      5. Κι εγώ ευχαριστώ. Επίσης Καλό Πάσχα!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ zoom 07/04/2012 21:23:09

   Ούτε οι 2 οικονομικές φτώχειες συγκρίνονται.
   Άλλο η "σχετική φτώχεια" της Πορτογαλίας ή της Κροατίας, άλλο η φτώχεια της Αλβανίας.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ zoom 07/04/2012 21:27:36

   Αντί τις "φιλιπινέζες της Μέρκελ", μερικοί προτιμούν τους "φιλιπινέζους" των κρατικοδίαιτων και νύν "εξαγωγέων" "Ελλήνων επιχειρηματιών" του City και των Κέιμαν.
   Τόσο φτωχοί οι υποβολείς και τόσο τίμιοι οι επί σκηνής "υποκριτές".

  • 3VANG3L05 avatar
   3VANG3L05 @ zoom 09/04/2012 02:00:54

   Τα πηρατε τα λεφτα ?
   Ναι ....

   Να κοψετε το λαιμο σας να τα πληρωσετε.....

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 07/04/2012 18:22:14

  Άψογος! Δε απορώ καθόλου για κάποιους οικονομολόγους που προτείνουν λύσεις ανεφάρμοστες ή καταστροφικές. Και εγώ θέλω εθνικό νόμισμα αλλά η μετάβαση πρέπει να γίνει με σχέδιο και θέλει χρόνο. Όχι έτσι που ήθελαν κάποιοι και έβγαλαν την ιδέα του δημοψηφίσματος μέσω του ΓΑΠ...

 3. neos agrotis avatar
  neos agrotis 07/04/2012 18:24:13

  Παραμονή στην ευρωζώνη:
  -Ανεργία στο 35-40% (άνεργοι δεν είναι μόνο οι μισθωτοί που χάνουν την δουλεία τους αλλά και οι επαγγελματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, οι αγρότες που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν κλπ).
  -Κατάρρευση του προϋπολογισμού.
  -Κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.
  -Κάποια στιγμή επίσημη πτώχευση , ή άναρχη κοινωνική εξέγερση.

  Οι κάτοχοι ομολόγων έχασαν τα χρηματά τους σε ποσοστό μεγαλύτερο απο την υποτίμηση ενος εθνικού νομίσματος σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ.
  Ακολουθούν οι καταθέτες που με διάφορους τρόπους θα χάσουν τις αποταμιευσεις τους.
  Αρα αυτό με το οποιο τρομοκρατούν το κόσμο οτι θα χάσει τα ευρά του σε περίπτωση εξόδου απο το ευρώ συμβαίνει τώρα με την παραμονή μας στο ευρώ!!!!!!
  ΕΞΟΔΟΣ απο το ευρώ τώρα για να μην φαγωθουμε μεταξυ μας σε λίγο καιρό.

 4. dani avatar
  dani 07/04/2012 18:33:15

  Το κακο ξεκινησε με την ειδοδος μας στην Ε.Ε. (1981) αλλα κυρίως στο ευρω (2001)…Αφηνεις το εθνικο σου νομισμα οταν βλεπεις η οικονομια σου οδευει σταθερα σε καλο δρομο με αναπτυξη, παραγωγικοτητα και κυκλοφορια του χρηματος? ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.
  Τι καλο μας εκανε το ευρω?
  Αν μεχρι σημερα ειχαμε εθνικο νομισμα (οπως η Ρωσια, Αγγλια, Τουρκια, Νορβηγια, Σουηδια, Δανια κ.τ.λ.) και αν αξιοποιουσαμε την γεωργία και εκμεταλευόμασταν τον ορυκτο μας πλουτο θα ημασταν απ τις πιο πλουσιες χωρες στην Ευρωπη…
  Οσες χωρες ειναι στο ευρω οδευουν προς χρεοκοπεια, μειωνουν μισθους, αυξανεται η ανεργια τους και υπαρχει μεγαλη ακρίβεια στις αγορες τους… Μονο η Γερμανια και η Γαλλια θα επιβιωσουν γιατι εκμεταλευονται ολες τις χωρες με τα δανεια, τις τραπεζες και τα επιτοκια…

  Η ευρωπαικη ενωση και το ευρω ηταν μια απατη εις βαρος ολων των χωρων για να τα οικονομανε Γερμανια-Γαλλια, τραπεζες και τοκογλυφοι…

 5. dani avatar
  dani 07/04/2012 18:33:53

  Eκλογές ΤΩΡΑ !! Σε 2 μήνες θα γινουμε χειρότερα απο Βουλγαρία αν συνεχίσουν να κυβερνάνε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Παπαδήμος:
  1) 250-300 ευρω θα πεσει ο μισθος (στον ιδιωτικο και στον δημοσιο τομεα).
  2) 200 ευρω οι συνταξεις.
  3) Ολες οι μικρο-μεσαιες επιχειρησεις θα κλεισουν.
  4) 50% θα φτασει η ανεργια.
  5) 80% του λαου θα ζει κατω απ το όριο φτωχιας...
  6) 1 εκατομυριο Ελληνες θα ειναι αστεγοι (δεν θα μπορουν να πληρωσουν τα δανεια και θα τους παρουν οι τραπεζες τα ακινητα) και θα ζουν απ τα συσσίτια... Ηδη 500.000 ζουν απ τα συσσίτια.
  7) Αυξηση φορων και μεγαλη ακρίβεια στην αγορα και σε ολα τα προιόντα...
  8) 2,00 ευρω θα φτασει η βενζινη, 1,80 το πετρελαιο κινησης και 1,40 το πετρελαιο θερμανσης.
  9) Θα ξεπουλησουν τον ορυκτο και φυσικο πλουτο της χωρας στους ξενους.
  10) 2 εκατομυρια θα φτασουν οι λαθρομεταναστες και καθε χρονο θα αυξανονται επικυνδηνα...
  11) καθε μερα θα εχουμε αυτοκτονίες, δολοφονειες, ληστείες και αυξηση πορνειας και βιασμων...
  12) Ηδη ειμαστε 5η χωρα σε φτώχια σε ολη την Ευρωπη...σε λιγους μηνες θα ειμαστε τελευταιοι..
  13) Τα χρεη της χωρας θα συνεζισουν να αυξανονται οσο συνεχιζουμε να παιρνουμε δανεια με το τεραστιο παράνομο επιτοκιο των 6%.

  Μας το φωνάζουν καθε μερα έλληνες και ξενοι οικονομολόγοι οτι η μόνη λύση ειναι να βγουμε απο Ε.Ε. και απο ευρω..
  Οταν γίνουν εκλόγες μαυρίστε την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα παραρτήματα τους, δηλαδη Καρατζαφερη, Μπακογιαννη και Κουβελη...

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ dani 07/04/2012 19:13:55

   Τον Καμμένο θα πρέπει να μαυρίσεις που επαγγέλλεται όλα αυτά τα κακά που λες. Τον άνθρωπο που θέλει να τιτλοποιηθεί η χώρα. Λαϊκισμός εις το τετράγωνο

  • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
   ΓΣΠΥΡΟΥ @ dani 07/04/2012 22:35:46

   @dani: Ολα αυτα ειναι προτασεις και επιδιωξεις του Κομματος των "Ανεξ Ελ" και των λοιπων κομματων διαμαρτυρίας. Καθηκον όλων εκεινων που δεν ποτιζουν τα εκλογικα τους ποσοστα με την δυστυχια των ελληνων να αποτρέψουν το ενδεχομενο να επικρατησει ο Αντιευρωπαισμος, η πολιτικη μωρία και η δημαγωγικη φλυαρια.

   • Ανεψάλτητος avatar
    Ανεψάλτητος @ ΓΣΠΥΡΟΥ 08/04/2012 14:32:06

    Μετά τους Ελ του Λιακό, έχουμε και τους Ελ του Καμμένου.

    O ΚΑΙΡΟC ΓΑΡ ΕΓΓΥC.

  • Ανεψάλτητος avatar
   Ανεψάλτητος @ dani 08/04/2012 14:29:13

   Σε βλέπω βουρ για Καμμένο.

   Ταυτίζεστε πλήρως στην "επιχειρηματολογία".

   Δεν θέλω να σε πικράνω αλλά αναπαράγοντας σαχλαμάρες σε βοηθά να τις πιστέψεις κιόλας;

   Εδώ βασικά πράγματα και γράφεις ανακρίβιες, που να μπούμε και στα βαθιά.

  • 3VANG3L05 avatar
   3VANG3L05 @ dani 09/04/2012 01:58:30

   14) Θα γινει σεισμος 9 ριχτερ στην Παρνηθα και το καζινο θα φτασει στους Αγιους Αναργυρους.
   15) Θα μας φαει ενας ροζ δεινοσαυρος.

 6. neos agrotis avatar
  neos agrotis 07/04/2012 18:38:05

  Έξοδο από την Ευρωζώνη συνιστά για την Ελλάδα ο γερμανικός Σύνδεσμος Οικογενειακών Επιχειρήσεων.

  Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λουτς Γκέμπελ, προβλέπει ότι «η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει στην Ευρωζώνη ούτε θα μπορέσει να ορθοποδήσει», τα συνεχώς νέα μέτρα λιτότητας δεν πρόκειται στο τέλος να λειτουργήσουν, ενώ οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας θα αυξηθούν.

  Ο κ. Γκέμπελ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι στις προσεχείς εκλογές θα επικρατήσουν «εκείνοι, που είναι κατά των μέτρων λιτότητας και των όρων που έχουν τεθεί» και προτείνει, «για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους», η Ελλάδα να αποφασίσει από μόνη της να εξέλθει της νομισματικής ένωσης.

  «Οι διασώστες Ευρωπαίοι αναγκάζουν την Ελλάδα να έχει μισθούς 30% χαμηλότερους.

  Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περάσει ειρηνικά», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η δραστική μείωση τιμών και μισθών, που θα συμβάλει στην εξυγίανση, μπορεί να επιτευχθεί με κοινωνικό συμβόλαιο εκ των υστέρων μόνον εκτός του ευρώ, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Γκέμπελ, μετά την επιστροφή στη δραχμή και μια σίγουρα δύσκολη υποτίμηση, τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν πάλι φθηνότερα και θα μπορούν να εξάγονται.

  «Τότε θα επανέλθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα», λέει και εκτιμά ότι δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για φαινόμενο ντόμινο στην Ευρωζώνη: «Η Ελλάδα είναι μια απόλυτα μοναδική περίπτωση», δηλώνει.

  Σε ό,τι αφορά πάντως τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα, ο Γερμανός επιχειρηματίας θεωρεί ότι «πρέπει να τα ξεγράψουμε» και σημειώνει ότι «τα χρήματα του δεύτερου πακέτου διάσωσης των 130 δισ. ευρώ θα ήταν καλύτερα να είχαν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τη σταθεροποίηση των τραπεζών».

  Αποκλείει δε για την ώρα το ενδεχόμενο επενδύσεων, καθώς, όπως λέει, «ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να κάνουν συναλλαγές στην Ελλάδα» και κάνει λόγο για «πολύ ακραία χαρακτηριστικά» στο ελληνικό εργατικό δίκαιο και «εντελώς άκαμπτη αγορά εργασίας, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη για οποιονδήποτε επενδυτή», σε συνδυασμό με το υψηλό εργασιακό κόστος.

  «Αν η Ελλάδα φύγει οικειοθελώς από το ευρώ, οι κίνδυνοι για τα λοιπά μέλη της Ευρωζώνης θα μειωθούν πολύ.
  Και κυρίως: Η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυγιανθεί καλύτερα η ίδια και με τη δική μας βοήθεια», καταλήγει

 7. Διογένης avatar
  Διογένης 07/04/2012 18:40:39

  Θέλεις να σου εξηγήσω την αντίφαση του "πώς γίνεται να θέλουν κόμματα που απεργάζονται έξοδο από το ευρώ και να θέλουν από την άλλη το ευρώ"; Να σου την εξηγήσω:

  Η δαιμονοποίηση της εξόδου από το ευρώ έχει πείσει την πλειοψηφία του κόσμου ότι, αν φύγουμε από το ευρώ, το βιοτικό του επίπεδο θα πέσει κι άλλο. Συνεπώς, ο κόσμος δεν θα πει "θέλω να πέσει το βιοτικό μου επίπεδο κι άλλο", αφού αυτό το έχουν κάνει συνώνυμο της εξόδου από το ευρώ.

  ΟΜΩΣ: Ο κόσμος είναι ήδη πεπεισμένος ότι θα πέσει κι άλλο το βιοτικό του επίπεδο από τις πολιτικές των Μνημονίων. Άρα, η έξοδος από το ευρώ δεν είναι κάτι χειρότερο από αυτό που του δίνουν ήδη τα Μνημόνια. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ: Δεν πιστεύει αυτό που του λένε ότι "χρειαζόμαστε αυτές τις πολιτικές για να μεινουμε στο ευρώ", άρα, δεν πιστεύει ότι ψηφίζοντας "άλλα" κόμματα, που "απεργάζονται την έξοδο από το ευρώ", θα φύγει από το ευρώ.

  Υπάρχει και μια τρίτη παράμετρος: Ο κόσμος είναι κατά βάθος πεπεισμένος ότι, μόλις αποφασίσουν και προετοιμαστούν κατάλληλα οι ισχυροί της Ευρώπης, θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ για πλάκα. Μόνο που θα το κάνουν με τους δικούς τους όρους. Όπως με τους δικούς τους όρους έκαναν το "κούρεμα", που δεν μας βοήθησε τελικά και τόσο, αλλά μας φτώχυνε κι άλλο. Και με τους δικούς τους όρους έκαναν και τη "στήριξη", που δεν στήριξε τελικά και τόσο.

  Όπως σε όλα τα σχετικά με τα Μνημόνια, το παν είναι ό,τι γίνει να γίνει για το συμφέρον μας. Και η δραχμή μπορεί να είναι προς το συμφέρον μας, και το ευρώ μπορεί να είναι προς το συμφέρον μας. Αν γίνουν σωστά. Εδώ κάνουν λάθος όλα τα σχετικά με τη δραχμή, για να μας αναγκάσουν να μείνουμε στο ευρώ μέχρι να προετοιμαστούν. Και όταν προετοιμαστούν, θα μας πετάξουν στη δραχμή με τους χειρότερους όρους. Αυτούς που προετοιμάζουν για την ευρωπαϊκη τους αποικία.

 8. S.P. avatar
  S.P. 07/04/2012 18:44:03

  Ωραία καλά τα λέτε, αλλά και τι να γίνει; Έξω από το € υπάρχει χάος. Μέσα ακόμη το ίδιο: το πολιτικό σύστημα αναστυλώνεται και αυτοί που μας έφεραν μέχρι εδώ ισχυρίζονται ότι θα μας σώσουν. Επαγγέλματα δεν απελευθερώνονται, νόμοι καταπατούνται από τον υπουργό παιδείας και τους πρυτάνεις, περιορισμός των δαπανών και απολύσεις κομματικών στρατών δεν βλέπω, αντιθέτως ετοιμάζονται νέα μέτρα κατά δικαίων και αδίκων. Ο Φωτόπουλος συνεχίζει να ασχημονεί αντί να είναι στην πόρτα του εισαγγελέως, το ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί στην δ. Διοίκηση, το ΠΑΜΕ λειτουργεί σχεδόν όπως οι σπαρτακιστές την περίοδο του μεσοπολέμου, μόνο που τώρα επιθυμεί την στήριξη και όχι την ανατροπή του μεταπολιτευτικού συστήματος. Εγώ είμαι ευρωπαϊστής 30 έτη. Βλέπω όμως ότι η ΕΕ στο μεταναστευτικό μας θέλει χωματερή και οι πολιτικοί σφυρίζουν αδιάφορα. Τι θα γίνει; Μακάρι να ήξερα. Αν ξέρετε εσείς, πείτε μου να το μάθω και εγώ.

 9. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 07/04/2012 18:49:14

  Σημασία δεν έχει αν μπορούν ή όχι να μας διώξουν από το ευρώ.
  Σημασία έχει αν μας συμφέρει να είμαστε εντός της ευρωζώνης ή όχι.

  Επίσης έχω την εντύπωση ότι η χώρα παράγει ελλείμματα διότι ακριβώς πρέπει να πληρώνει μαζί με τις άλλες υποχρεώσεις της και τα χρέη. Μήπως θα ήταν πλεονασματική αν δεν πλήρωνε χρέη;

  Να ξεκαθαρίσω ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ. Απλά δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος αν ¨με το ευρώ καλύτερα" . Τείνω να είμαι υπέρ του ευρώ. Δεν είμαι όμως και πολύ βέβαιος και αυτό ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ.

  Εκφράζω λογικές επιφυλάξεις βλέποντας την συνταγή σωτηρίας να προκαλεί καταστροφή. Βλέπω ότι μετά από σχεδόν 3 χρόνια τραγικής ταλαιπωρίας ΔΕΝ μας προσφέρεται δρόμος ουσιαστικής ανακούφισης αλλά νέες περικοπές και διαρκώς νέοι φόροι σε μία οικονομία συρρικνούμενη με το θηριώδες -7% του ΑΕΠ!!!! Όταν η ύφεση και η ανεργία είναι τόσο μεγάλη και οι αντοχές της κοινωνίας τόσο δοκιμασμένες, τα μηνύματα που έρχονται απο ΔΝΤ και Ε.Ε, μοιάζουν εκτός τόπου και χρόνου.

  Είναι από οικονομικής άποψης παράδοξο να μειώνεται η παροχή χρήματος στην αγορά (μέσω φόρων, περικοπών μισθών, μειώσεων συντάξεων, απολύσεων κτλ) όταν υπάρχει ύφεση. Και είναι σε τελική ανάλυση και ο βέβαιος δρόμος να μην θεραπευτεί τελικά ούτε και το πρόβλημα του ελλείμματος για χάρη του οποίου διαλύουμε την ελληνική οικονομία...

  Με προβληματίζει επίσης που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πότε θα σταματήσουν να λαμβάνονται νέα μέτρα. Κανένας κερατάς δεν λέει "αυτό είναι το τελαυταίο, τέρμα". Αυτό κατά τον Μακιαβέλι συνιστά την βασικότερη ίσως αιτία στάσης κατά της όποιας εξουσίας. Μέχρι στιγμής ο ελληνικός λαός επέδειξε ψυχραιμία αξιοθαύμαστη. Δεν έχουμε όμως συμβόλαιο με τον Θεό ότι θα συνεχίσει έτσι.

  Δυσκολεύομαι επίσης να ακούσω πόσο καταστροφικό είναι το άλλο σενάριο.
  Δυσκολεύομαι γιατί μια χαρά καταστροφικό είναι και το μονοπάτι του ευρώ. Δεν θα΄ήθελα να ακούσω ποιο είναι το χειρότερο ευρώ ή δραχμή. Θα ήθελα να ακούσω πως το μονοπάτι του ευρώ θα δώσει ελπίδα.

  Τα λέω καλόπιστα όλα αυτά. Είμαι αμήχανος μπροστά στην κατάσταση και αποφεύγω να εκφράσω ακραίες τακτικές γιατί επαναλαμβάνω δεν ξέρω τι είναι καλύτερο για την χώρα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιώργoς Αχαιός 07/04/2012 20:13:20

   Καλόπιστα κι εγώ σου λέω: είχαμε μια μεγάλη φούσκα στην οικονομία μας με την αλόγιστη κατανάλωση δανεικών χρημάτων. Η ύφεση (διόρθωση λέγεται ή εσωτερική υποτίμηση) ήταν αναμενόμενη και θα την υποστούμε είτε εντός ευρώ είτε με δραχμή. Είναι βέβαιο οτι στη συγκεκριμένη συγκυρία είμασταν άτυχοι να ρυθμίζουν τις τύχες της Ευρωζώνης οι Μερκοζί και έτσι υπομένουμε μια λάθος συνταγή (με τη βοήθεια φυσικά του ΔΝΤ που κάλεσαν - καλέσαμε ως μη οφείλαμε). Όμως, ο φυσικός μας χώρος (πολιτικά, στρατηγικά, οικονομικά) είναι η Ευρώπη και μονάχα παραμένοντας μέλη του κλαμπ νομίζω οτι διατηρούμε τις ελπίδες μας να μην καταντήσουμε τριτοκοσμική χώρα. Οι πολιτικές της Ευρωζώνης μάλλον σύντομα θα αλλάξουν. πρέπει να αντέξουμε εντός για να επωφεληθούμε από αυτή την αλλαγή. Είναι κρίμα αυτήν την ώρα να αυτοκτονήσουμε όταν έχουμε φάει το μεγαλύτερο "αγγούρι". Επίσης, όταν επί 2,5 χρόνια δεν σχεδίασαν, δεν πρόβλεψαν, δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτε οι φωστήρες του ΠΑΣΟΚ. Γνώμη μου είναι να δοκιμάσουμε τις ικανότητες του Σαμαρά εντός της Ευρωζώνης πριν αποφασίσουμε να επιστρέψουμε στην δραχμή αν όλα πάνε τελικά στραβά και χρεοκοπήσουμε ατάκτως .... Αλλά τότε τουλάχιστον να το κάνουμε συντεταγμένα, με σχέδιο και προετοιμασία αφού τελικά η απόφαση θα είναι δικιά μας και μόνο.

   • Γιώργoς Αχαιός avatar
    Γιώργoς Αχαιός @ akenaton 08/04/2012 01:19:01

    "Οι πολιτικές της Ευρωζώνης μάλλον σύντομα θα αλλάξουν. Πρέπει να αντέξουμε"

    Μακάρι και για τα δύο.
    Ευχαριστώ που απάντησες

   • franc avatar
    franc @ akenaton 08/04/2012 21:06:25

    Για να δοκιμάσουμε τις ικανότητες του Σαμαρά εντός της Ευρωζώνης μόνο αν επιστρέψει στο ΟΧΙ στο μνημόνιο θα μπορέσουμε. Γιατί αν το Ναι που είπε τελικά στο Μνημόνιο2 είναι μόνιμο,πώς θα δοκιμάσουμε τις ικανότητές του? Το ΝΑΙ τό λέει με απόλυτη συνέπεια ο Βενιζέλος δεν χρειάζεται να τον αλλάξουμε.

 10. dirty harry avatar
  dirty harry 07/04/2012 18:57:37

  Το θεμα παλικαρι δεν ειναι ευρω ή οχι ευρω. Το θεμα ειναι : ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ?
  Η προφανης απαντηση ειναι Ο Χ Ι !!!!
  Δεκαετιες αντεξαμε τα λαθη και τις λαμογιες των πολιτικων μας χωρις σοβαρες συνεπειες. Χρειαστηκαν μολις οκτω χρονια στο ευρω για να χρεοκωπησουμε.
  Γιατι ? Γιατι δεν αντεχουμε τους κανονες και τους νομους.
  Καμονομαστε τους δυτικους αλλα ειμαστε ανατολιτες. Και πρωτοι απο ολους οι αρχηγοι μας ( που αλλωστε ειναι ο καθρεπτης μας ).
  Αρα τι μενει ? Ναι στο ευρω αλλα με κανονες που θα ασπαζομαστε ολοι ομως. Οχι μονο οι μικροι και ανισχυροι.
  Αλλιως , πισω σε ενα δικο μας νομισμα ( ας το λενε και greek euro ή μνα ή οτι αλλο ας θελει ) και να ζησουμε οπως την δεκαετια του 70.
  Σταθερα 10-15 χρονια πισω απο τους υπολοιπους δυτικους, αλλα τουλαχιστον χωρις να μας σπανε τα νευρα.
  Τωρα αν εσεις πιστευετε οτι ο κος Σαμαρας μπορει να βγαλει τη χωρα απο την κριση, δικαιωμα σας. Και να θελει δεν βλεπω με ποια στελεχη. Τα περισσοτερα ερχονται απο την εποχη του ...σεμνου και ταπεινου και μαλλον δεν εμπνεουν.
  Ας μας φυλαξει ο θεος. Αν υπαρχει....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ dirty harry 07/04/2012 21:46:36

   Κάνεις μεγάλο λάθος! Δε φταίει το ευρώ για το κρατικό χρέος. Φταίει η κακοδιαχείριση και η σπατάλη και οι μίζες και οι απευθείας αναθέσεις και οι αγορές του αιώνα και, και, και... Το θέμα είναι πως επειδή μπήκαμε στο ευρώ εγκλωβιστήκαμε και μπορούν να μας εκβιάζουν. Επομένως όποιοι μεγάλωσαν τα χρέη μας με ολυμπιάδες και άλλα "έξυπνα" όπως τα προηγούμενα, έχουν σχεδόν την ίδια ευθύνη με αυτούς που μας έβαλαν στο ευρώ χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις. Άρα μεγάλη ευθύνη έχουν και οι ευρωπαίοι που το ήξεραν και το άφησαν-επέτρεψαν-θέλησαν να μπούμε στην ΟΝΕ μόνο για να παγιδευτούμε. Μεγαλύτερη ευθύνη από όλους (στο τετράγωνο) ο Σημίτης...

   • dirty harry avatar
    dirty harry @ Γεώργιος Τ. 08/04/2012 09:28:59

    Καμια αντιρριση. Ετσι ειναι ( ή περιπου τελος παντων). Δεν διαφωνω οτι δεν φταιει το ευρω για το χαλι μας. Αλλα αν θελουμε να ειμαστε στο ευρω, πρεπει να ακολουθουμε συγκεκριμενους κανονες, μας αρεσει ή οχι !!!!
    Μπορουμε ? Θελουμε ? Το τε ευρω .
    Οχι ? Τοτε μονοι μας και στα Βαλκανια μας. Αυτο λεω.
    Και ευρω και πολιτικες ...τσαχπινιες, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ !!!!!!

 11. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 07/04/2012 19:20:24

  Σωστές επισημάνσεις Akenaton. Το παραμύθι του δίπολου μνημονιακών-αντιμνημονιακών πέρα από τελείως εκτός πραγματικότητας θα έλεγα ότι συμφέρει τους πάντες πλην ΝΔ. Ο πολυκομματικός παράδεισος του Fürstentum Griechenstein περιλαμβάνει τους νοσταλγούς της δραχμής, η αντιμνημονιακή ρητορεία των οποίων δεν αφήνει κανένα περιθώριο παραμονής στο ευρώ (ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ κτλ), τους θιασώτες και εγγυητές του μνημονίου (κυρίως ΠΑΣΟΚ) και τέλος όσους υποστηρίζουν την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενιαίο νόμισμα αλλά αντιτίθενται σε επίπεδο αρχής στα μνημόνια, τα θεωρούν δηλαδή λανθασμένες συνταγές που διογκώνουν το πρόβλημα και ζητούν την επαναδιαπραγμάτευσή τους (ΝΔ).


  Το πρόβλημα είναι ότι η ΝΔ παρουσιάζεται επικοινωνιακά κατώτερη των περιστάσεων και δεν μπορεί να πείσει ότι α) αποτελεί παραδοσιακά τον πιο φιλοευρωπαϊκό πολιτικό φορέα της χώρας, β) ότι αντιτίθεται στα μνημόνια και στους επαχθείς όρους τους, όχι όμως καιροσκοπικά αλλά διαθέτοντας λύσεις και προτάσεις που βασίζονται στην ανάπτυξη και όχι στη συρρίκνωση της οικονομίας, και γ) ότι η υπογραφή του δεύτερου μνημονίου αποτελούσε έκτακτη ανάγκη για να σωθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή ο τόπος, με άλλα λόγια μία άνευ προηγουμένου υπέρβαση, που προφανώς όμως δεν επηρεάζει κατ΄ ελάχιστο τις προγραμματικές της θέσεις – νεοδημοκρατιστί μεθερμηνευόμενον : δώστε μας την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτοδύναμα και εμείς θα παλέψουμε για να σπάσουμε τα δεσμά του μνημονίου, να παραμείνουμε στον γεωγραφικά και πολιτικά φυσικό μας ευρωπαϊκό χώρο και να φέρουμε ανάπτυξη και ελπίδα σε αυτήν την πολύπαθη από την πασοκική λαίλαπα χώρα.

 12. ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
  ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 07/04/2012 19:21:22

  Ούτως ή άλλως οι εξελίξεις στην Ε.Ε. τα τελευταία 3 χρόνια θα έπρεπε να υποψιάσουν πολλούς.

  Δεν υπήρχε μηχανισμός στήριξης των κρατών απο χρηματοπιστωτικές κρίσεις στην ζώνη του ευρώ. Μάλιστα υπήρχε το ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ στην συνθήκη του Μάαστριχτ (no bailout). Όμως δημιουργήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ και για την αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών που δημιουργήθηκαν. Άρα οι συνθήκες ΗΔΗ παραβιάστηκαν.
  Όποιος λοιπόν επικαλείται τις συνθήκες ως λόγο μη δυνατότητας εξοβελισμού μας απο το ευρώ απλώς προπαγανδίζει.

  Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως πολύ σωστά είπες, η Ε.Ε. είναι πολιτικός σχηματισμός με αυξημένα χαρακτηριστικά συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδιακό κράτος που έχει σαν ευαγγέλιο τις συνθήκες.
  Η κατάσταση διαμορφώνεται απο τα γεγονότα.

  Εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε μονομερή στάση πληρωμών, οι ευρωπαίοι απλώς θα σπεύσουν να σώσουν τις τράπεζές τους διακόπτωντας την χρηματοδότηση προς τον νότο. Αυτομάτως για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της εγχώριας οικονομίας θα πρέπει να τυπώσουμε χρήμα λόγω του οτι θα σταματήσει η εισαγωγή ευρώ στην χώρα.

  Άρα πολύ απλά σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε επιστρέψει στην δραχμή ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ Η ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

 13. victoria (true) avatar
  victoria (true) 07/04/2012 19:45:13

  Σαν την Κασσάνδρα, έχουν φτύσει στο στόμα μας, ενώ οι άλλοι λένε τα πιο γκάου κ ο κόσμος κάθεται και τους ακούει. Ακόμα και τους πασόκους ακούν κάποιοι, σήμερα, το 2012.

  Είναι μόνο επικοινωνιακό, ή είναι και η αυστηρότητα με την οποία κρίνεται πάντα η κακιά δεξιά, ενώ οποιοσδήποτε άλλος τυγχάνει επιείκειας, μέχρι και το έλα μωρέ "μόνο ο Τσουκάτος ήταν;..."

  Μπράβο για το άρθρο Akenaton. Λες και θα κάνουμε εμείς στάση πληρωμών και θα κάτσουν οι άλλοι να μας καμαρώνουν. Σκάει κι η Ισπανία..

 14. Rob avatar
  Rob 07/04/2012 19:59:33

  Η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (συνθήκη του Μάαστριχτ) είναι η τρίτη κατά χρονική σειρά ευρωπαϊκή συνθήκη μετά τη Συνθήκη της Ρώμης και την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη που αποτελεί ορόσημο στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Από νομική άποψη, η Συνθήκη του Μάαστριχτ αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και έθετε τα κριτήρια εκείνα που τα κράτη-μέλη έπρεπε να πληρούν για την είσοδό τους στην Νομισματική και Οικονομική Ένωση (τη ζώνη του Ευρώ). Η μεταγενέστερη Συνθήκη της Λισαβόνας υιοθετήθηκε για την τροποποίηση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για την Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, βλ. http://www.consilium.europa.eu/treaty-of-lisbon?lang=el

  Πουθενά στα άρθρα των δύο αυτών συνθηκών δεν υπάρχει αναφορά στο ενδεχόμενο υποχρέωσης εξόδου ενός κράτους-μέλους από τη ζώνη του Ευρώ. Εάν εγείρετο ένα τέτοιο θέμα θα σήμαινε την παραβίαση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και που προηγούμενο του δεν έχει συμβεί. Τυπικά και ουσιαστικά είναι αδύνατον να υποχρεωθεί μια χώρα μέλος να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Αποπομπή από την Ευρωζώνη απλά δεν ισχύει, θα είναι παράνομη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα κράτος-μέλος στερείται του δικαιώματος να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν αυτό αποφασίσει, δηλαδή μπορεί αυτοβούλως να ενημερώσει βάσει του άρθρου 50 το οποίο εισήγαγε η Συνθήκη της Λισαβόνας το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από αυτή ενώ απαιτείται η πάροδος δύο ετών προκειμένου να καταστεί ενεργή μια τέτοια αποχώρηση. Μια τέτοια κίνηση βέβαια μόνο αυτοκτονική μπορεί να χαρακτηριστεί.

  Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα, διακινούνται από διάφορους και σε διάφορα επίπεδα σενάρια αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση φτάνει να πει ένα απλό όχι για να σταματήσει κάθε υστερόβουλη συζήτηση. Εξάλλου, θα έβρισκε και την υποστήριξη της Άγκελας Μέρκελ, η οποία μόλις πρόσφατα χαρακτήρισε καταστροφικό το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Θα ήταν αναφανδόν κατά της ενεργοποίησης του άρθρου 50.

 15. JOHN avatar
  JOHN 07/04/2012 20:39:29

  Το εχω ξαναγραψει,στη κατασταση που ειμαστε δεν υπαρχουν καλες λυσεις!Το θεμα ειναι πια ειναι η λιγοτερο κακη.Η εισοδος μας στο κοινο νομισμα με τις λογιστικες αλχημειες του Σιμητη,αποδειχτηκε καταστροφικη.Και αυτο πληρωνουμε τωρα.Στη πορεια αποδειχτηκε οτι το ευρω δουλεψε ευεργητικα γι αυτους που το σχεδιασαν,τους Γερμανους,οι οποιοι καρπωθηκαν τα ελλειματα των αλλων και τα εκαναν πλεονασματα δικα τους!Και τα δανεια που μας δεινουν δεουλευουν υπερ τους.Παιρνουν χρημα απο την ΕΚΤ με πολυ μικρο επιτοκοιο και μας δανιζουν με πανω απο 5% καποιοι μιλουν για δισ.κερδη.Οσο δουλευει προς οφελος βτους αυτη η μπιζνα δεν ειναι ηλιθιοι να μας πεταξουν εξω απο το ευρω!Πιστωνουν τους Ελληνες με δανεια και πανω απο το 90% επιστρεφει σ αυτους προς εξωφληση παλαιοτερων τοκοχρεωλησιων.Τα μνημονια και κυριως το δευτερο ειναι εγγυησεις προς αυτους οπου δια πυρος και σιδηρου θα συνεχιζουν να μας αρμεγουν μεχρι τελους!Δεν ειναι τυχαιο οτι παρεμβαινουν τοσο απροκαληπτα στα εσωτερικα μας υπερ των μνημονιακων κοματων και μας απειλουν που εαν δεν τα ψηφισουμε θα καταστραφουμε.Η συνεχιση αυτης της πολιτικης μας καταστρεφει και μας εισοπεδωνει.Ποιος θα μπορεσει να επιβιωσει με τη νεα λαιλαπα μετρων και τα χαρατσια που ερχονται μετα το Πασχα και κυριως μετα τις εκλογες!Και για οσους βαζουν το ψευτοδειλημα ευρω η δραχμη,το ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΕ που θα εχω στη τσεπη μου δεν εχει ονομα!Ποση φοροδοτικη ικανοτητα εχουν πια οι πολιτες;Για πια αναπτηξη μας μιλανε οταν το 80% του πληθυσμου θα ειναι κατω απο το οριο της φτωχιας;Οι πρακτικες που πρεπει ν ακολουθηθουν για την επιβιωση μας ειναι αλλες και σιγουρα διαμετρικα αντιθετες απο αυτες που μας επιβαλουν και οπου με μαθηματικη ακριβεια μας οδηγουν στη καταστροφη και τον αφανισμο ειτε εντος η εκτος ευρω πραγμα για το οποιο αλλοι θ αποφασισουν με γνωμονα παντα τα συμφεροντα τους!!!

 16. ΒΕΝ avatar
  ΒΕΝ 07/04/2012 21:01:28

  To ζήτημα αγαπητέ αρθρογράφε είναι ποιος πληρώνει τον λογαριασμό. Όταν πληρώνεται άνισα ( και αυτοί που τα έφαγαν επιδοντούνται κιόλας) δεν έχει κανένα νόημα να είμαι στο ευρώ. Γι΄ αυτό υπάρχει αυτή η διαφορά κατά τη γνώμη σου.

 17. Ανεψάλτητος avatar
  Ανεψάλτητος 07/04/2012 21:03:46

  Δίνω πάσα και βαρβάτο επιχείρημα στο Πάνο:

  Από το ευρώ δεν θα μας διώξουν ποτέ γιατί είναι μια ελληνική λέξη. Μαζί με τις Γερμανικές αποζημιώσεις αν τολμήσουν θα τους κάνουμε και αγωγή για το όνομα του νομίσματος, έτσι θα πάρουμε όλα τα ευρώ από τους κουτόφραγκους, απλό!

  Παρακαλώ να μπει στο πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

 18. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/04/2012 21:20:54

  Οι εναλλακτικές λύσεις, κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι δύο :
  1. "Σχετικά φτωχή" Ελλάδα (επιπέδου Πορτογαλίας, Τσεχίας ή Κροατίας), εντός ΕΕ και Ευρωζώνης. Με το Ευρωπαικό τυπικό πολιτικό "κεκτημένο", αλλά στην πράξη με πολιτικό status αντίστοιχο με το οικονομικό.
  2. Πάμπτωχη Ελλάδα, επιπέδου Αλβανίας, γεωγραφικά ακόμη εντός Ευρωπαικής ηπείρου, αλλά θεσμικά εκτός Ευρωζώνης και ίσως εκτός ΕΕ. Σε περίπτωση εξόδου και από την ΕΕ, πιθανότατα με Ευρωπαικό τυπικό πολιτικό "κεκτημένο" μιας συνδεδεμένης χώρας με ειδικούς όρους (π.χ. τύπου Τουρκίας). Πρακτικό πολιτικό status αντίστοιχο με το οικονομικό. Σύν την ρετσινιά του "αποτυχημένου".
  Ο λογαριασμός των 30 -40 χρόνων στραβομάρας είναι πληρωτέος και στις 2 περιπτώσεις. Αρκετά διαφορετικός βέβαια, και με πολύ διαφορετικές ευκολίες πληρωμής.
  Διαλέχτε !!!

  • JOHN avatar
   JOHN @ Ο Θείος 07/04/2012 21:37:49

   Θειο ποιος ειναι πιο φτωχος,αυτος που δεν εχει μια αλλα δεν χρωσταει η αυτος που εχει 10 και χρωσταει 100!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ JOHN 07/04/2012 21:50:43

    Αυτός που λές ότι δήθεν "δεν έχει μία", μόνον άν κάνει μαγικά δεν θα χρωστάει.
    Αυτός χρωστάει ούτως ή άλλως, επειδή και έχει 100, και έφαγε τα δανεικά και τα 'στειλε εκεί που τά 'στειλε.
    Οι λοιποί που έχουμε μόνον 10, ούτως ή άλλως δεν πήραμε από τα δανεικά.
    Ηθικόν δίδαγμα: Σε τέτοιες περιπτώσεις η λεγόμενη "εθνική ενότητα" είναι απάτη και κλοπή. Υπάρχουν αυτοί που έχουν και τά φαγαν και αυτοι που δεν έφαγαν. Άβυσσος μεταξύ τους, καμμιά "εθνική ενότητα".
    Απλά τα πράματα: Χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν αυτοί που έφαγαν.
    Τα λοιπά είναι μπαταχτσήδικα φακιρικά για να σώζεται η ιδεοληψία της "εθνικής ενότητας"
    Δέν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν ανήκουμε στο ίδιο "έθνος" με τους μπαταχτσήδες των Κέιμαν.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ο Θείος 07/04/2012 22:10:40

   Με τέτοιο υπέδαφος και υπέρδαφος, χρειαζόμαστε απλά Έλληνα Κυβερνήτη που να μη "χρωστάει" πουθενά και να φερθεί όπως πρέπει στους μέσα και στους έξω που μας καταστρέφουν. Και τότε, σε 2 χρόνια θα νομίζουμε πως είμαστε σε άλλη χώρα...

 19. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/04/2012 21:58:54

  Αγαπητέ Akenaton, υπάρχει αναμφισβήτητα "έλλειμμα πολιτικού λόγου και ενημέρωσης από την πλευρά των ευρωπαϊστών". Γιατί όμως;
  Νομίζω, επειδή φοβούνται. Από το σχολιασμό μου είναι προφανές ποιούς θεωρώ ότι φοβούνται. Αυτούς τους ημεδαπής προέλευσης ισχυρούς, που ποντάρουν στην έξοδο από την Ευρωζώνη. Τυχαίνει εκτός από καράβια κτλ, να ελέγχουν και τα ΜΜΕ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ο Θείος 07/04/2012 22:01:06

   Τείνω να συμφωνήσω αγαπητέ Θείε!
   Τα σέβη μου.

 20. kritonas avatar
  kritonas 07/04/2012 22:32:38

  Μαλακίες! Δεν θα μας διώξουν από το ευρώ διότι μετά την αποχώρησή μας το νομισματάκι τους και νομισματάκι μας θα πάρει τέτοια κατηφόρα, που θα το κάνουν ολυμπιακό αγώνισμα. Ούτε μας αγαπάνε, ούτε μας θέλουνε! Τα λεφτάκια τους θέλουν να προστατέψουν! ΤΟ ΕΥΡΟΥΛΑΚΙ ΤΟΥΣ!!!!!!!!!!!! Και ξεχνάμε ότι η αποδόμηση θα συνεχιστεί με Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία και ο Θεός είδε ποιοί άλλοι. Μας έχουν φλομώσει στο δισεκατομμύριο για να μείνουμε! Ξυπνήστε ραγιάδες!!! Μπορούμε να τους πάρουμε μαζί μας στον ΤΑΦΟ!!!!! Αυτή είναι η δύναμή μας!!! ΤΡΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ και μόνο με το ενδεχόμενο να φύγουμε!

 21. sanderson avatar
  sanderson 07/04/2012 22:57:38

  Και μόνο που η εγχώρια νομενκλατούρα κόβεται να μείνουμε στο ευρώ, αποτελεί πειστικό επιχείρημα γιατί πρέπει να βγούμε από την ευρωζώνη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι φυσικά το νόμισμα, είναι η ηγεσία. Εντός και εκτός Ελλάδος.

 22. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 07/04/2012 23:38:16

  Μάλιστα
  Το πρόβλημα είναι το €;
  Δηλαδή αν αύριο βγούμε δεν θα χρωστάμε θα έχουμε ανάπτυξη και όλα θα διορθωθούν;
  Θα αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις αφού θα τυπώνει ο Χολαργός (το έκανε ο Αντρέας την πρώτη τετραετία) θα γίνουμε ανταγωνιστικοί οι ιδιώτες θα πληρώνουν φόρο και θα αποδίδουν ΦΠΑ θα εξαφανιστούν τα αυθαίρετα θα σταματήσουν οι υπερτιμολογήσεις και οι μίζες και το Κράτος θα γίνει επιτέλους Δημόσιο;
  Για όλες τις παθογένειες λοιπόν φταίει το € και με δραχμή απλά θα είναι οι ...μπανάνες είδος πολυτελείας πάλι και θα ο ...Ζήκος θα επανακάμψει στην καθημερινότητα.Θα έχουμε δασμούς για να προστατεύουμε τους ντόπιους σωτήρες και θα θάψουμε την μεταπολίτευση για να γυρίσουμε στο 1950. Φυσικά όλοι οι υπόλοιποι θα μας χαρίσουν τα χρέη και θα τρέχουν να αγοράζουν τα προϊόντα μας γιατί θα θαυμάζουν το μεγαλείο του Τσίπρα - Καμένου (επαχθές χρέος) ΚΚΕ (φταίει ο καπιταλισμός) ΛΑΟΣ (να μας δανείσουν αλλά να πληρώνουμε όποτε θέλουμε όσο θέλουμε με περίοδο χάριτος).
  Μια απορία μόνο:
  Η Αργεντινή που ΠΑΡΑΓΕΙ έχει βιομηχανία και πρωτογενή τομέα της οικονομίας ή η Τουρκία πχ γιατί είχαν προσφύγει στο ΔΝΤ που δεν έχουν €;

  Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το € ή η δραχμή με την οποία είχαμε πτωχεύσει ΠΕΝΤΕ φορές.

  Το πρόβλημα της χώρας είναι ένα να γίνει ένας αναστοχασμός να ξανά χτίσουμε παιδεία και να δημιουργήσουμε πολίτες.
  Να θάψουμε την πολυνομία τα 80 Υπουργεία την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή να ξανά δημιουργήσουμε αξίες και ιδέες.
  Διαφορετικά είτε € ή δραχμές να έχεις είτε όλο το πετρέλαιο του κόσμου να έχεις αν δεν δεν έχεις κανόνες δομές λειτουργίες και ένα στρατηγικό σχεδιασμό τι θέλεις πως θα το πετύχεις με τι θυσίες και σε πόσο χρόνο απλά έχασες σε ότι και να βαπτίζεις το νόμισμα στην τσέπη.
  Γιατί τα νομίσματα σε κενά .... "δοχεία"κάνουν απλά θόρυβο είτε είναι πολλά είτε είναι εκατομμύρια.

 23. 0030salvador avatar
  0030salvador 07/04/2012 23:40:38

  Διαβάζω συνέχεια απο κουρδιστό πορτοκάλι μεχρι antinews και απο Καζάκη μέχρι Ξαφά και πιστέψτε με κουράστηκα με την μπουρδολογία.
  Η Ελλάδα ανήκει στην δύση και στην ΕΕ,εκεί που άλλοι αγωνίζονται να μπούν εμείς ξαφνικά φτύνουμε.30 χρόνια παίρναμε επιδοτήσεις για να τις κάνουμε καγιέν και βίλλες με πισίνες για να πλένεται το βλαχομπαρόκ που έφτιαξε το πασόκ με τους κωστόπουλους,πακέτα Ντελόρ και δεν συμμαζεύεται για να φτιάξουν κοκκαλης,μπόμπολας και αλαφούζος αυτοκρατορίες ελέγχου δημοσίων έργων και εγκεφάλων άνοων ελλήνων που βρέθηκαν να παίζουν χρηματιστήριο σαν τον Σόρρος,να αλλάζουν καθε πέντε χρόνια suv και να φοράνε rolex ασορτί με τα χρυσά δόντια τους.
  μπήκαμε στο ευρώ και αντί να γίνει εργαλείο ο φτηνός δανεισμός για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας καθε κακομοίρα βρέθηκε με δεκα κάρτες και στεγαστικό και καθε ταλαίπωρος με 50άρα led για να βλέπει τούρκικα σήριαλ.
  Τσοβόλα δώστα όλα(τα δανεικά βέβαια) για να έχουμε ένα παχύδερμο για δημόσιο τομέα που δίνει όμως 60% στο πασόκ στην αδεδύ και φωτόπουλους να ανεβοκατεβάζουν διακόπτες σε μια μονοπωλιακή δεή που τρέχει μόνη και βγαίνει δεύτερη.
  Για όλα αυτά και ακόμα περισσότερα φταίει το ευρώ και η Μέρκελ και όχι εμείς που ανεκτήκαμε τους γελωτοποιούς της βουλής και ίσως καποιοι εξωγήινοι που ποτέ δεν μας χώνεψαν μιας και είμαστε ο ομφαλός της γής.
  Να ψηφίσουμε λοιπόν Καμμένο(όνομα και πράγμα) και να περιμένουμε απο τον τσάβες να μας δώσει πετρέλαιο και απο τα νεφελίμ του λιακόπουλου να μας δώσουν φώτιση.

  • Evro-skeptikos avatar
   Evro-skeptikos @ 0030salvador 08/04/2012 01:13:55

   Όταν χρησιμοποιείς ένα ξένο νόμισμα που δεν ταιριάζει στην αδύναμη οικονομία σου αφού από το 2000 μέχρι το 2008 (πριν την οικονομική κρίση) ΑΝΑΤΙΜΗΘΗΚΕ κατά 60 % δεν είναι αναμενομενο να δημιουργηθούν τα εκφυλιστικά φαινομενα που αναφέρεις; Με το υπερτιμημένο νόμισμα η Ελλάδα έχασε απλά οποια παραγωγική δομή της απέμενε (70% του ΑΕΠ είναι στις υπηρεσίες). Τα φαινόμενα αυτά ενισχύθηκαν με το φτηνό χρήμα που δημιούργησε όλα αυτά τα χρονια η ΕΚΤ, αφού αυτή η πολιτική ταίριαζε στη Γερμανία αλλα όχι βεβαια στη χωρα μας με το αδηφάγο δημόσιο και τους νεόπλουτους μικροαστούς... Η τρόικα και τα παπαγαλάκια της μας συστήνουν υποτίμηση των μισθών για να αποκτήσουμε πάλι ανταγωνιστική παραγωγική βάση. Όμως όταν έχεις διπλα σου την Τουρκια με 80 εκατομμύρια φθηνά εργαζομενους και νοτιότερα την Αίγυπτο με αλλα 80 εκατομμύρια ακόμα ποιο φθηνά εργαζομενους, που και οι δυο έχουν το δικό τους νόμισμα για ενισχύουν επί πλέον την ανταγωνιστικότητα τους, μπορείς εύκολα να καταλάβεις που θα πρέπει να φτάσει η υποτίμηση μισθών στην Ελλάδα του ευρώ για να γίνουμε διεθνώς ανταγωνιστικοί... Δυστυχώς δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε: Η μονη λύση είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα που θα πρέπει να διαπραγματευθούμε με τους εταίρους του ευρώ ώστε αυτή να γίνει με την υποστήριξη τους (με εξασφάλιση για παράδειγμα των καταθέσεων σε ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και με μείωση του χρέους προς τους επισημους δανειστές). Αυτή είναι η μονη δυνατή διαπραγμάτευση με εθνική προοπτική. Όμως δεν είναι μια διαπραγμάτευση που είναι σε θέση να κάνουν τα κόμματα του μνημονίου...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Evro-skeptikos 08/04/2012 15:03:02

    Η ανταγωνιστικότητα και οι επενδύσεις άλλα πράγματα θέλουν, όχι μισθούς Αιγύπτου ή Λιβύης. Ιδού:
    h**tp://www.antinews.gr/2012/04/06/154967/#comment-949961
    Άν ήταν έτσι όπως γράφετε (και όπως μας κάνουν πλύση εγκεφάλου οι Καζάκηδες, Λαπαβίτσηδες, Καμμένοι και άλλοι συνήγοροι του City), οι επενδύσεις δεν θα γινόταν στη Γερμανία ή στις Σκανδιναβικές χώρες αλλά στη Βόρεια Αφρική.
    Αλλά to ξέρω το "Πάτερ ημών" του ευρωσκεπτικιστή: "Aν η πραγματικότητα διαφωνεί με τις απόψεις μου, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα".

 24. karakatsan avatar
  karakatsan 08/04/2012 00:23:14

  αγαπητέ 0030salvador
  οι επισημάνσεις σου είναι απόλυτα σωστές , δυστυχώς , ο Θεός να βάλει ότι επιθυμεί και να μας βοηθήσει,πολύ χάλια είμαστε...

 25. Aris avatar
  Aris 08/04/2012 01:36:19

  Επειδή δείχνετε να είστε γνώστης των οικονομικών θεμάτων θα ήθελα εάν γίνεται να μας ενημερώσετε πόσες χώρες στην ευρωζώνη και στην ΕΕ παράγουν πλεονάσματα.
  Παράλλληλα να μας ενημερώσετε πόσες χώρες στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, ΔΕΝ καταφεύγουν σε δανεισμό.
  Ευχαριστώ

  • akenaton avatar
   akenaton @ Aris 08/04/2012 02:56:29

   Αν αναφέρεστε σε μένα, ευχαρίστως να παραθέσω κάποια στοιχεία:
   1. Δημόσιο χρέος έχουν ΟΛΕΣ οι χώρες της ΕΕ. Μικρότερο η Εσθονία κοντά στο 6% του ΑΕΠ και μεγαλύτερο η Ελλάδα κοντά στο 160% του ΑΕΠ. (2011). Έχει σημασία βεβαίως πόσο μέρος από αυτό είναι "καταναλωτικό" και πόσο "παραγωγικό". Δηλαδή, πόσο πηγαίνει στην κατανάλωση και πόσο σε επενδύσεις. Συνήθως το "παραγωγικό" δημόσιο χρέος θεωρείται (και είναι στην πράξη) "αυτοεξυπηρετούμενο" ενώ αντίθετα το καταναλωτικό θεωρείται (και είναι) οικονομική αυτοκτονία.
   2. Όσον αφορά τα πλεονάσματα, με στοιχεία του 2009 ΚΑΜΙΑ χώρα της ΕΕ ΔΕΝ παρουσίασε πλεόνασμα ενώ ο μέσος όρος του Δημοσιονομικού Ελλείμματος αυξήθηκε στις χώρες της ΕΕ από -2,3% το 2008 σε -6,8% το 2009! Αύξηση του ελλείμματος παρουσιάστηκε στις 25 χώρες ενώ μικρή βελτίωση μονάχα στην Εσθονία και τη Μάλτα.
   Ελπίζω να σας κάλυψα μερικως....

 26. Geros avatar
  Geros 08/04/2012 07:08:34

  Αγαπητέ Akenaton , μέσα σε αυτό το site έχω πάμπολλες φορες αντιπαρατεθεί με αυτούς που θεωρούν τη δραχμή λύση στα προβλήματα μας , και γενικά θεωρώ ότι τα επιχειρήματα τους στερούνται επιστημονικής βάσης , με δυο λόγια με την δραχμή δεν θα είμαστε καλύτερα αλλά χειρότερα.
  Από την άλλη αγαπητέ στην διαχείριση κρίσεων (και αυτό που ζούμε είναι η μητέρα όλων των κρίσεων) είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε με νηφαλιότητα να διαχωρίσουμε το ευκταίο από το εφικτό και να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του εφικτού.
  Έχω πειστεί ότι η παραμονή μας στο ευρώ είναι "non defensible" , μια θέση στην οποία δεν μπορούμε να αμυνθούμε και μας αρέσει δεν μας αρέσει πρέπει ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ να την εγκαταλείψουμε.
  Για την παραμονή μας στο ευρώ χρειαζόμαστε ένα μίνιμουμ πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης που θα μας επέτρεπε να κάνουμε επώδυνες μεταρρυθμίσεις χωρίς να καεί το σύμπαν και αυτό δεν το έχουμε.
  Την επιστροφή στην δραχμή την βλέπω όχι ως σωτηρία αλλά ως αναγκαία κάθαρση. Η επόμενη μέρα θα μας βρει κατεστραμμένους οικονομικά αλλά και με όλους τους μύθους που μας έφεραν ως εδώ οριστικά διαλυμένους.
  Το δημόσιο (η νεοελληνική έκδοση της δωρεάν σίτισης στο πρυτανείο των αρχαίων , μόνο που τότε ήταν για τους λίγους τώρα για τον σορό) αδυνατώντας να καλύψει μισθούς θα εγκαταλειφθεί μαζικά από τους υπαλληλους.
  Τα περίφημα "κεκτημένα δικαιώματα" εκ τον πραγμάτων δεν θα σημαίνουν τίποτα.
  Οι συντεχνίες θα σαρωθούν από την ανάγκη των "μη εχόντων" (οι Έλληνες θα κατανοήσουν την πραγματική έννοια του ορου "μη έχοντες" μια και μέχρι σήμερα τον μετέφραζαν "μη έχοντες Τζιπ").
  Το μοντέλο της παρασιτικής οικονομίας θα καταρρεύσει μια και δεν θα έχει που να παρασιτήσει.
  Τέλος με την ανάγκη ως οδηγό που ως γνωστό είναι η μητέρα της εφεύρεσης και με τις εισαγωγές να είναι πολύ δύσκολες λόγω ασθενούς νομίσματος , θα φτιαχτεί μια παραγωγική βάση ικανή να συντηρήσει ανάπτυξη.
  Στρατηγικά οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να αφήσουν την βόμβα να σκάσει στην αντιευρωπαϊκή πλευρά , δύσκολο είναι μια και οι μάγκες από την άλλη δεν έχουν πρόθεση να κυβερνήσουν αλλά μόνο να κουνάνε το δάχτυλο , αλλά δεν είναι αδύνατο. Εκεί κολλάει η επιμονή του Σαμαρά να κυβερνήσει μόνο με αυτοδυναμία , με άρνηση του Σαμαρά να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και λόγω των πιεστικών ημερομηνιών το μπαλάκι θα πάει αριστερά και εκεί πρέπει να το αφήσουμε να σκάσει. Η τεραστιων διαστάσεων κρίση που θα ακολουθήσει χειριζόμενη από αριστερή κυβέρνηση θα απονομιμοποιήσει την αριστερά για τα επόμενα 20 χρονια τουλάχιστον.
  Δεν είναι τυχαίο ότι σύσσωμη η αριστερά μιλάει για ανάγκη να μείνουμε μέσα στο ευρώ , διαχείριση επικοινωνιακή της κρίσης που έρχεται με την έξοδο από το ευρώ είναι. Είναι προεξοφλημένη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις η έξοδος , το θέμα είναι σε ποιανού τα χέρια θα σκάσει.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Geros 08/04/2012 12:21:39

   Αγαπητέ Geros τείνω κι εγώ να πιστέψω οτι στο τέλος θα το πιούμε το ποτήρι του εθνικού νομίσματος. Τουλάχιστον να είναι ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ η μετάβαση ώστε να μην έχουμε κοινωνικό ολοκαύτωμα! Αυτό μονάχα οι ευρωπαίοι εταίροι μας μπορούν να το εξασφαλίσουν. Εμείς ούτε για αυτό δεν μοιάζουμε ικανοί πια!
   Έχω μια ελπίδα τελευταία οτι μπροστά στην κάλπη θα συνέλθουμε και θα επιλέξουμε το αυτονόητο δίνοντας την ευκαιρία στην ΝΔ να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Βέβαια, το τι μπορεί να επιτύχει (και κυρίως με ΠΟΙΟΥΣ συνεργάτες) ο Σαμαράς εδώ που φτάσαμε είναι το ζητούμενο. Αλλά πως να το κάνουμε; Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

 27. dikefalosaitos avatar
  dikefalosaitos 08/04/2012 09:39:14

  Φίλε Akenaton,
  προσπαθείς κι εσύ, όπως πολύ από εμάς, να πείσεις τον γύφτο να πλυθεί.
  Στην Ελλάδα, παραδοσιακά η Ν.Δ. ήταν και είναι το μοναδικό Ευρωπαϊκό κόμμα, όταν όλα τα υπόλοιπα κόμματα ήταν εναντίον. Για την αριστερά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφερθώ. Το πασοκ γεννήθηκε και μέχρι την εφηβεία του έζησε με το "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", "άλλαξε" μόνο επιφανειακά όταν μυρίστηκε "μάσα" εντός της ΕΟΚ. Όμως και αυτό, όταν βλέπει ότι το "τάισμα" κόβετε, τότε πανεύκολα κάνει το άλμα της επιστροφής στα γνωστά του λημέρια.
  Υπάρχουν βέβαια και οι τυχοδιώκτες της πολιτικής, όπου μεταβάλουν τις θέσεις τους αναλόγως της συγκυρίας και θεωρούν ότι έχουμε μόνο δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις (όταν θέλουμε χρήματα, είναι υποχρεωμένοι να μας δώσουν για να καλύψουμε τα ελλείμματά μας, αλλά εμείς μόνο, όσα και εάν γουστάρουμε ξεπληρώνουμε).
  Συμπέρασμα λοιπόν, παλεύουμε για κάτι που η πλειοψηφία δεν το θέλει, λόγω ιδεολογίας ή γιατί ποτέ οι πολιτικοί δεν εξήγησαν (ή με τις απατεωνιές τους στέρησαν) τα οφέλη του να είσαι εντός της Ευρώπης και έχουμε φτάσει στο σημείο η Ευρώπη να είναι ο εχθρός μας.
  Εκεί λοιπόν θα δοθεί η μάχη, στο να εξηγήσεις στον πολίτη τι σημαίνει Ευρώπη, ποιά τα δικαιώματα αλλά και ποιές οι υποχρεώσεις, του να είσαι εντός αυτής, αλλά και όταν θα πάρεις το τιμόνι, να δείξεις μέσα από τις πράξεις σου τον σωστό δρόμο.

 28. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/04/2012 15:25:58

  Η "Τζίπ-μπάμπουε" ήδη κατέρρευσε και δεν υπάρχει τρόπος ν' αναστηθεί. Αλλά άλλο αυτό, άλλο το νόμισμα. Η παρασιτική οικονομία υπήρχε πολύ πριν εισαχθεί το ευρώ και αυτό που προκάλεσε την κατάρρευσή της (που είναι γεγονός τετελεσμένο) δεν είναι το νόμισμα. Είναι η έκρηξη της διεθνούς φούσκας το 2008.
  Η παρασιτική οικονομία της "Τζίπ-μπάμπουε" κατέρρευσε βαθύτερα από άλλες οικονομίες σε κρίση, διότι ήταν η πιό παρασιτική και αναλογικά με τις παραγωγικές της επιδόσεις, η πιό καταναλωτικά φουσκωμένη. Βοήθησε βέβαια και ο πολύ κακός χειρισμός της δεκαετίας του 2000 από τους κυβερνώντες (συρρίκνωση φορολογικής βάσης, πριμοδότηση φούσκας ακινήτων, τερατώδης διόγκωση ελλειμμάτων ασφαλιστικού συστήματος και ΔΕΚΟ, αλόγιστες δαπάνες Ολυμπιακών κτλ).
  Αγαπητέ akenaton, "συντεταγμένη" μετάβαση σε "εθνικό" νόμισμα μιας Ευρωζωνικής χώρας δεν είναι δυνατή. Απλούστατα διότι δεν είμαστε μόνοι (άν και είμαστε η πιό υπερφορτωμένη περίπτωση) και θα προκληθεί φαινόμενο ντόμινο. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο, όντως, "δεν μπορουν να μας διώξουν", και όχι ο θεσμικός. Φυσικά μπορούμε να "φύγουμε" μόνοι μας - ανατινάζοντας μάλλον την Ευρωζώνη. Αλλά ο ρόλος του Χαματζή που πυροδοτεί τα ζωσμένα εκρηκτικά του δεν είναι επιλέξιμος σε καμμία περίπτωση.
  Το εθνικό μας νόμισμα είναι πιά το ευρώ. Τελεία και παύλα. Εθνικό του "ευρύτερου έθνους". Αυτό το "έθνος" λέγεται Κοινότητα πεπρωμένου. Με θετικό ή αρνητικό τρόπο, αυτή η "κοινή Ευρωπαική μοίρα" φάνηκε στα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα: Μαζί καταστραφήκαμε όλοι, φίλοι και εχθροί, ένοχοι και αθώοι (1939 - 1945), μαζί ανοικοδομηθήκαμε στη συνέχεια. Τώρα η "κοινή Ευρωπαική μοίρα" πέρασε στο κοινό νόμισμα, εγινε κοινή οικονομική μοίρα.
  Μετά το 1945 η Ελλάδα ξέφυγε από την "κοινή Ευρωπαική μοίρα" γιατί ήταν η μόνη χώρα που συνέχισε τον Παγκόσμιο με εμφύλιο πόλεμο. Όσοι νοσταλγούν με αυτοκαταστροφική εμμονή τις "ανάδελφες" καταστάσεις έξω από την "κοινή Ευρωπαική μοίρα", άς σκεφτούν επιτέλους όχι με οικονομικό αλλά με ιστορικό τρόπο. Διότι οι οικονομικές καταστροφές επανορθώνονται, οι ιστορικές καταστροφές όχι.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ο Θείος 08/04/2012 17:39:30

   Ίσως μας θεωρήσουν ειδική περίπτωση Θείε.
   Κι εδώ που τα λέμε είμαστε, δεν είμαστε;
   Δεν γνωρίζω άλλη χώρα του αναπτυγμένου κόσμου (τουλάχιστον της Ευρωζώνης σίγουρα) που να έχει αποσαθρώσει τόσο βαθιά την παραγωγική της βάση, που να έχει βουτηχτεί τόσο "πλέρια" στην δανεική καταναλωτική φρενίτιδα, που να έχει βουλιάξει τόσο απολαυστικά στο βούρκο της διαπλοκής, της μίζας, και της αρπαχτής, που να δυναστεύεται τόσο απόλυτα από τη συντεχνιακή σαπίλα, που να έχει εκθρέψει αυτό το απίστευτο τσίρκο που λέγεται Πολιτικό Σύστημα, που, που, που ......
   Ίσως λοιπόν αποφασίσουν, αν συνεχίσουμε ακόμη λίγο το ίδιο βιολί, πως πρέπει να μας πετάξουν από πάνω τους όπως την τρίχα από το ζυμάρι. Σε αυτήν την περίπτωση λέω, τουλάχιστον ας μας εξασφαλίσουν εκείνη την ρημάδα την ομαλή μετάβαση γιατί αλλιώς, σκούρα τα πράγματα, πολύ σκούρα μάλιστα ......
   Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα με τις επισημάνσεις σας!

 29. δρόμος avatar
  δρόμος 08/04/2012 15:39:23

  Καλό θα ήταν να πάρουμε κάποιες αποστάσεις από το παρόν για να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα: πολλοί θεωρούν δεδομένες τις γεωπολιτικές συνθήκες στις οποίες μεγάλωσαν - είναι όμως αυτό σωστό? Θα σου πρότεινα να σκεφθείς το μέλλον υπό το πρίσμα των γενικώτερων συνθηκών ζωής, και όχι μόνο των οικονομικών. Η Ευρώπη είναι ο φυσικός μας χώρος, γιατί δύσκολα μπορώ να φαντασθώ κανέναν μας να προτιμάει τις γυναίκες με φερετζέ και τη φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα, και δεν θεωρώ προσωπικά καμμία σημερινή μας κατάκτηση μη αναστρέψιμη, όπως π.χ. την ελληνική "ανεξαρτησία".

 30. δρόμος avatar
  δρόμος 08/04/2012 15:50:37

  όσο γιαυτό, θείε, μαζί σου, εντελώς!

 31. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/04/2012 15:54:06

  Μετά το 2009 καμμία χώρα δεν παραγει δημοσιοικονομικά πλεονάσματα και είναι φυσικό.
  Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό για τους οικονομικούς κύκλους ότι η Ελλάδα από το 1991 ως το 2006 παρήγαγε πρωτογενή δημοσιοικονομικά πλεονάσματα (μέχρι το 2003 ήταν ισχυρά):
  h**p://e-roosters.blogspot.com/2010/09/blog-post_27.html
  Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι τα "διένειμαν", αντί να σχηματίσουν backup.
  Ακόμη πιό χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ισπανίας, η οποία πλήττεται μετά το 2008 από το ιδιωτικό και όχι το δημόσιο χρέος. Η χώρα αυτή είναι συνεχώς ισχυρά πρωτογενη δημοσιοικονομικά πλεονάσματα της τάξης 3 - 5 % μέχρι το 2008, τα οποία κατέρρευσαν απότομα σε πρωτογενές δημοσιοικονομικό έλειμμα -9,5 % το 2010.
  h**p://sdw.ecb.europa.eu/quickview.do?SERIES_KEY=121.GST.Q.ES.N.D1300.PDF.D0000.CU.R
  Είναι φανερό ότι η απότομη αναστροφή του ιδιωτικού οικονομικού κύκλου στη Δύση με την στεγαστική κρίση του 2008 πυροδότησε τη δημοσιοικονομική κατάρρευση. Πρόκειται για κλασική περίπτωση ιδιωτικής οικονομικής φούσκας που ξεφουσκώνει: Αυτό που φωνάζουν αναλυτές όπως ο Μύνχάου ή ο Στίγκλιτς από την αρχή.

 32. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/04/2012 16:10:56

  1. Αλήθεια, είναι το Ευρώ που "υπερτιμήθηκε" ή το δολλάριο υποτιμήθηκε; Δες και ισοτιμίες άλλων νομισμάτων (γιέν, στερλίνα κτλ).
  2. Και γιατί με το "υπερτιμημένο" νόμισμα η Ελλάδα έχασε την παραγωγική δομή της, ενώ δεν την έχασε η Σλοβενία, η Σλοβακία; Ή επίσης η Ισπανία και Ιρλανδία; Αυτές οι 2 έχουν διαφορετικό πρόβλημα, όχι παραγωγικότητας και δημοσιοοικονομικής ισορροπίας, αλλά αποκλειστικά και μόνον σκασμένη φούσκα ακινήτων και σκασμένες τράπεζες.
  3. Η δραχμή με τις διαδοχικές υποτιμήσεις της, πότε βοήθησε την ανάπτυξη παραγωγικής δομής; Είχαμε γραφειοκρατία, πολυνομία και διαφθορά, κρατικοδίαιτους "επιχειρηματίες", δεν θέλαμε ξένες επενδύσεις, πολυεθνικές κτλ, και μας φταίει το Ευρώ; Τα ίδια ακριβώς γινόταν και με τη δραχμή.

  • Evro-skeptikos avatar
   Evro-skeptikos @ Ο Θείος 09/04/2012 03:48:37

   Το γιατί η Ισπανία και η Ιρλανδία δημιούργησαν φούσκες ακίνητων με χρηματοδότηση από τραπεζικά "θαλασσοδάνεια" εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την ανατίμηση του ευρώ και τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ. Διαφορετικά οι επενδύσεις δεν θα είχαν γίνει στη φούσκα ακίνητων αλλα στην παραγωγική οικονομία... Όσο για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ποιος υποστηρίζει ότι η διαχείριση του θα πρέπει να γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο που διαχειρίστηκαν την δραχμή τα διεφθαρμένα κόμματα που εναλλάχθηκαν στην εξουσία από το 1974;; Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον κόσμο χορών που έχουν εθνικό νόμισμα με υγιή διαχείριση και βασισμένο σε αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι χώρες αυτές έχουν την δυνατότητα να χειρίζονται το εθνικό νόμισμα για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και δεν έχουν παραδώσει την εθνική κυριαρχία τους στα διαφορα "ιερατεία" της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών. Και ας μην τρομοκρατούμε τον κόσμο ότι έξοδος από το ευρώ σημαίνει έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ έχει 27 μελη και μονο 17 χρησιμοποιούν το ευρώ (και μάλλον το έχουν, για διαφορους λόγους, πικρα μετανοιώσει...)

 33. franc avatar
  franc 08/04/2012 21:26:05

  Tο πρόβλημα δεν είναι αν μπορούν αλλά αν θέλουν να μας βγάλουν απο το Ευρώ.
  Οι αρχές της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης που μας έβαλαν στο Ευρώ, επιβάλλουν την παραμονή μας αλλα και κάθε αλλης ευρωπαικής χώρας που μετέχει σ' αυτό.
  Δηλαδή οι εταίροι της Ευρωζώνης θα μπαινοβγαίνουν στο Ευρώ και την Ενωση ανάλογα με το κατα πόσο τα καταφέρνουν στα οικονομικά τους σε κάποια χρονική περίοδο?. Φανταστείτε φέτος να μας πετάξουν έξω απ το Ευρώ και του χρόνου που πχ. θα βρούμε πετρέλειο στο Ιόνιο να απαιτούν να ξαναμπούμε. Η να βγάλουν την Ιρλανδία τώρα που έχει χρέος και μόλις ξαναγίνει "Τίγρις του Βορρά" να την παρακαλάνε να επιστρέψει. Εχεις την εντύπωση οτι αυτή θα ήταν μια σοβαρή Ενωση κρατών? Αν αρχίσουν να βγαίνουν απο το ευρώ όσοι έχουν πρόβλημα (πχ. η Ολλανδία που αντί 3% έλλειμμα έφτασε σχεδίν στο 6%) τι θα μείνει?. Και η Σλοβακία αν οξυνθούν τα προβλήματά της με την Τσεχία? Θα βγεί κι αυτή απ' το Ευρώ? Και θα δεχτούν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι που μας το παίζουν τώρα "σωτήρες" ενώ κερδίζουν καλά απ' την τοκογλυφία σε βάρος μας και οι τραπεζίτες τους ακόμα καλύτερα, να ρισκάρουν ζημιές και μάλιστα μεγάλες για τις τράπεζές τους και ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ για την ΕΚΤ? Δεν νομίζω.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ franc 08/04/2012 21:49:06

   Γενικά συμφωνώ ότι η Ευρωζώνη δεν είναι μπάρ για να μπαινοβγαίνουν κατά βούληση οι πελάτες, αφού πιούν το ποτό τους και πούν καμμιά σαχλαμάρα (βλέπε Greek Statistics) στον μπάρμαν ή μπάργούμαν.
   Αλλά αυτό το Καμμένο και Κουρ-εμένο παραμύθι με την "τοκογλυφία", τί το θέλετε αριστεροί άνθρωποι, φίλε franc;
   Αφού ξέρετε ότι ο EFSF δανείζει Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία με μέσο εποτοκιο 3,5 - 3,75 %, ενώ οι καημένες Ιταλία - Ισπανία πληρώνουν αυτή τη στιγμή στις αγορές επιτόκιο 5,5 - 6 % για το δεκαετές ομόλογο.

   • franc avatar
    franc @ Ο Θείος 09/04/2012 10:38:03

    Αρα συμφωνούμε αγαπητέ θείο οτι η παρούσα ανάρτηση είναι μάλλον ατυχής.Η ευρωζώνη και το Ευρώ δεν είναι μπάρ να μπαινοβγαίνουμε. Οσον αφορά την τοκογλυφία, εμείς οι Αριστεροί κεντρώοι άνθρωποι την εντοπίσαμε απ' την αρχή της δημιουργίας του χρέους μέσω των φουσκωμένων προυπολογισμών των μεγάλων έργων και προμηθειών που οι "μεγάλοι" μέσω του λαδώματος των υπουργών μας ανάγκαζαν το κράτος να πληρώνει εξωφρενικά τιμολόγια που και εσύ παραδέχεσαι οτι υπήρξαν. Και δεν τα λέω αυτά για να απαλλάξω απο τις ευθύνες τους τα στρατεύματα κατοχής που εξακολουθούν να λυμαίνονται το ελληνικό δημόσιο και που η λύση για εμένα είναι να απολυθούν όλοι και να αρχίσουν να προσλαμβάνονται με εξετάσεις ικανοτήτων απο κοινή ελληνοευρωπαική επιτροπη για να δημιουργηθεί το Νέο Ελληνικό κράτος.Γιατί απλούστατα αγαπητέ δεξιέ φίλε Θείο, μόνος σου το είπες. Η (δική μας, όλοι συμμετέχουμε σ' αυτήν )ΕΚΤ δανείζει με 1%. Από κεί και πέρα αρχίζει η τοκογλυφία που όπως λές και συ ποικίλλει απο 2,5-4 % και δεν γίνεται μόνο σε βάρος της "αριστερίζουσας" Ελλάδας αλλά σε βάρος κάθε ευρισκόμενου σε δυσκολία έιτε είναι Ιρλανδός είτε Ισπανός.Διότι υποτίθεται οτι η "Τράπεζά μας"' δεν κερδοσκοπεί εις βάρος ημών των μετόχων της . Και μη μου πείς οτι η ΕΚΤ δανείζει βάσει των διατάξεών της μόνο Τράπεζες και όχι κράτη γιατί αυτή η διάταξη τέθηκε οταν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί κρίση στην Ευρωζώνη.
    Αλλωστε μετα τις 6 Μαίου αυτό το "παραμύθι" με την τοκογλυφία ίσως αποκτήσει και την πλειοψηφία στην Ευρώπη. Και εν πάσει περιπτώσει μην νομίζεις οτι οι δεξιοί Αμερικάνοι παρασύρθηκαν απο αριστερά παραμύθια και τυπώνουν αβέρτα δολλάρια σώζοντας την οικονομία και το λαό τους απο τις φούσκες των Τραπεζιτών . Και ότι η Μέρκελ ως μωρή παρθένα θα επιμένει μέχρι τελικής πτώσεως στην Δεξιά καθαρότητα του Ευρώ. Και μη μου πείς οτι το δολλάριο το δανείζουν οι Κινέζοι επειδή οι Αμερικάνοι είναι καλοί πελάτες τους γιατί όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία, οι Ευρωπαίοι γίνονται αλματωδώς ακόμα καλύτεροι πελάτες αλλά και προμηθευτές τους .

 34. Eagle avatar
  Eagle 09/04/2012 13:14:52

  Γιατί να τα βάζουμε με την γεωγραφία? Αν ήθελε θα μας είχε ρίξει στην Δυτική Ευρώπη....αντίθετα μας έριξε στα Βαλκάνια και αυτό δεν αλλάζει. Το Euro δεν είναι Euro αλλά (West Europe) Euro και ένας λαός που άρχισε να βγαίνει από το μεσαίωνα 400 χρόνια μετά τους άλλους δεν έχει και μεγάλες πιθανότητες να το παίξει Δυτικοευρωπαίος σε χρόνο dt.
  Η πορεία προς τα δυτικά που αρχίσαμε 200 χρόνια πριν κάπου εδώ τελειώνει...έδειξε τα οριά της.
  Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα βασικά όπως Δικαιοσύνη πχ. (αλλιώς στην άμμο χτίζεις παλάτια)....πόσο είπαμε ότι χρειάζεται να τελεσφορήσει μια δίκη? Πόσο?
  Καλά, όχι Euro αλλά και δραχμή δύσκολα.... τούρκικη λίρα ίσως?

 35. Geros avatar
  Geros 09/04/2012 16:40:41

  Akenaton , έχεις σκεφτεί την πιθανότητα τα συμφέροντα της E.E. να μην συμπίπτουν με τα συμφέροντα της Ελλάδας?
  Δεν λέω ότι ισχύει , μόνο λέω να το σκεφτούμε.
  Τι αν η αντζέντα της Merkel δεν συμπίπτει με την δικιά μας ?
  Η Γερμανία μας θέλει κοντά στην ευρώπη για πολλούς στρατηγικούς , γεωπολιτικούς και ενεργειακούς λόγους , δεν θέλει επουδενί να πέσουμε στην αγκαλιά της Ρωσίας , αλλα δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό που λέγεται Ελλάδα. Άρα η λύση για αυτήν είναι να μας κρατήσει σε έναν προθάλαμο , σε μια συνεχόμενη κάθαρση , σε ένα μόνιμο περίμενε.
  Όπλο της για αυτό είμαστε εμείς οι φιλοδυτικοί , ευρωπαϊστές Έλληνες. Εμείς θα πείσουμε τους υπολοίπους Έλληνες να ακολουθήσουν μια δεκαετή νηστεία ,στο τέλος της δεκαετίας θα δούμε αν χάσαμε κανένα κιλό , κανείς δεν εγγυάται το αποτέλεσμα.
  Είναι οικονομική επιστήμη να πούμε "μπαίνω σε δεκαετή λιτότητα"? Κατά την γνώμη μου μια τέτοια λύση δεν είναι οικονομολογία , δεν είναι καν λογική. Ένα σύστημα που , "δεν ξέρω , μπορεί " να λειτουργήσει σε δέκα χρονια από τώρα σύμφωνα με τα οικονομικά που έμαθα εγώ το εγκαταλείπεις ΤΩΡΑ. Τα δέκα χρονια είναι τεράστιο διάστημα στα οικονομικά , σε καμιά σχολή των οικονομικών δεν υπάρχει "δεκαετής προθάλαμος αναμονής" , τα οικονομικά είναι ανυπόμονη επιστήμη.
  Μήπως λοιπόν η εγκατάλειψη του προγράμματος είναι το λογικό για την Ελλάδα και η συνέχισή του το λογικό για την Γερμανία?
  Αυτά στα λέει ένας που έχει πλακωθεί με όλους τους αντιμνημονιακους εδώ μέσα. Δεν σου λέω πως αν βγούμε από το μνημόνιο θα φάμε με χρυσά κουταλια , ούτε ότι σε έξι μήνες θα γίνουμε όπως πριν . Όταν βγούμε από το μνημόνιο ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΕΤΡΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ . Λέω όμως ότι προτιμώ εκατό φορες αυτό να γίνει τώρα παρα σε δέκα χρονια.

 36. Κατερινα avatar
  Κατερινα 12/04/2012 13:49:19

  Ποτε δεν μας σεβάστηκε η ευρωπη,πάντα μας χρησιμοποιούσαν κατα το δοκουν.Αν δεν ειμαστε ισότιμο μέλος γιατί να ανήκουμε στην ενωση τους;δεν χρειαζόμαστε άλλους τοκογλυφους μόνο ένα νέο δημοκρατικοτερο και ανθρωποκεντρικό Σύνταγμα δικαίου.Μόνο αν ανατρεψουμε το υπαρχον πολιτικο συστημα που μας επέβαλαν θα Εχουμε μέλλον ως ενθύμιο και ως χώρα.διαβάστε Δημητρη Καζακη πιστεύω αξίζει τον κόπο.

 37. Άγγελος Μαράντος avatar
  Άγγελος Μαράντος 11/05/2012 16:27:32

  Καλά όλα αυτά που λες αλλά σε μένα παραμένει η απορία στην οποία υποτίθεται ότι θα απαντούσες. Με καλή προαίρεση σε ρωτάω το απλό. Αν κατσικωθούμε στο ευρώ πως θα μας διώξουν ακριβώς;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.