#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/11/2013 20:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση Σαμαρά στον Τσίπρα: "Η δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές"Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Σύλλογο Αποφοίτων Πανεπιστημίου Harvard ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων:

...Το επαναλαμβάνω: θα φτάσουμε στα επίπεδα ευημερίας που είχαμε πριν την κρίση τα επόμενα χρόνια. Αλλά σε βάσεις ανταγωνιστικότητας, σε ένα υπόβαθρο ανταγωνιστικότητας, που δεν είχαμε ποτέ ως τώρα.

Κι αυτό ίσως ακούγεται «αδιανόητο» για κάποιους. Είναι αυτό ακριβώς που επιλέξαμε και θα πετύχουμε. Και θα το πετύχουμε σε πείσμα της ηττοπάθειας και της καχυποψίας. Για άλλη μια φορά, μέσα σε κρίσιμες στιγμές, η Ελλάδα βρίσκει τη δύναμη και την  ωριμότητα να κάνει το άλμα σε ένα καλύτερο αύριο. Που της αξίζει. Και που το χρωστάει στον εαυτό της.

Αυτό το άλμα προς τα μπρος κάποιοι δεν το θέλουν. Κάποιοι προσπαθούν να το εμποδίσουν. Για κάποιους είναι «μομφή» να πιστεύεις στην Ελλάδα. Είναι «μομφή» να πιστεύεις σε πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι «μομφή» να δημιουργείς πρωτογενή πλεονάσματα, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι «μομφή» να περνάς από την ύφεση στην ανάκαμψη, για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια. Είναι «μομφή» να πιστεύεις στη νομιμότητα. Είναι «μομφή» να αποκαθιστάς τη νομιμότητα. Είναι «μομφή» να αντιστέκεσαι στις ακρότητες και τις παρανομίες.

Εμείς απαντάμε στις «μομφές» και προχωράμε. Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια και δεν φοβάται τις «μομφές» από τα υπολείμματα του παρελθόντος. Επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδίδεται στον Ελληνικό λαό ένα δημόσιο κτίριο. Περάσαμε πολλά δύσκολα και πολύ πιο δύσκολα. Ο λαός απαιτεί να προχωρήσουμε. Ο λαός απαιτεί να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα. Ο λαός απαιτεί να μην κάνουμε πίσω. Και δεν θα κάνουμε πίσω...

Φτάνει να έχουμε στο νου μας ένα ακόμα. Όλο αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που έχασε την εμπιστοσύνη του στη δημοκρατία και στράφηκε σε ακρότητες. Αυτούς πρέπει να έχουμε στο νου μας. Όλους αυτούς, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, που υπέκυψαν στον πειρασμό της ακραίας ρητορείας και του λαϊκισμού. Η πρώτη μας υποχρέωση είναι να τους εμπνεύσουμε ξανά τα νέα παιδιά! Όλους αυτούς που υπέκυψαν στα διχαστικά συνθήματα να τους κερδίσουμε ξανά.

Η γενιά μας αδίκησε τους νέους ανθρώπους. Έδιωξε τους νέους ανθρώπους. Αλλά θα τους ξανακερδίσει!

Στη Χώρα αυτή δεν περισσεύει κανείς. Σε όποιο ψέμα κι αν πίστεψε κάποιος, η αλήθεια είναι πιο μεγάλη και τον χωράει, η Πατρίδα είναι πιο μεγάλη και τον θέλει, η Δημοκρατία είναι πιο μεγάλη και τον χρειάζεται.

Αυστηροί πάντα απέναντι στις ακρότητες, αλλά και απόλυτα ενωτικοί με όποιους θέλουν να βοηθήσουν τη Χώρα.     

Κλείνοντας να θυμάστε: Η Ελλάδα όχι απλώς μπορεί να γίνει «φυσιολογική» χώρα, όχι απλώς μπορεί να κερδίσει την οικονομική της Ελευθερία και να αποκαταστήσει πλήρως την κοινωνική συνοχή, αλλά μπορεί να γίνει και υπόδειγμα Ανάπτυξης με ανταγωνιστικότητα και ευημερία.

Αυτό δεν το λένε τα βιβλία, δεν το διδάσκουν τα Πανεπιστήμια, ούτε και σε αυτό που όλοι εμείς είχαμε την τύχη, πτυχιακά ή μεταπτυχιακά να βρεθούμε. Το λέει πρώτα-πρώτα η Ψυχή μας, το φωνάζουν οι καλύτερες παραδόσεις του Ελληνικού λαού…

Κι επειδή το πιστεύουμε, το κάνουμε πράξη! Ήδη έγιναν τα πρώτα και πιο δύσκολα βήματα. Δεν είμαστε στην αρχή του δρόμου. Είμαστε κοντά στο τέρμα της μεγάλης δοκιμασίας, αυτού του «Μαραθώνιου» που περνάμε όλοι μαζί. Κι όσο κι αν υπάρχουν δυσκολίες και μετά, τα πιο δύσκολα πια έχουν περάσει.

Το αξίζουμε, λοιπόν,  και το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Άλλωστε κι αυτό το χρέος, προς τον εαυτό μας και προς τα παιδιά μας, δεν το διδάσκουν το βιβλία. Το υπαγορεύει η συνείδησή μας.

Η Εθνική μας συνείδηση πάνω από όλα, η δημοκρατική μας συνείδηση, η συνείδηση εκείνου  που είμαστε, εκείνου που μπορούμε κι εκείνου που οφείλουμε να κάνουμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. el greco avatar
  el greco 07/11/2013 20:48:52

  Αν ήμουν Σαμαράς, θα έστελνα ευχαριστήρια επιστολή στον Τσίπρα, μαζί με λουλούδια και πάστες…»

 2. Νεύτων avatar
  Νεύτων 07/11/2013 21:27:01

  Ήταν μία από τις καλύτερες ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά. Με πολλά νοήματα που ανάγονται και στον εσωτερικό μας κόσμο.

  Παραθέτω το πιο ωραίο κομμάτι της κατ' εμέ:
  "Γιατί κρίση έχεις όταν τα προβλήματα γενικεύονται. Αυτά όλα δεν μπορούν να στα διδάξουν με τεχνικές. Δεν σου τα περιγράφει οποιοδήποτε μοντέλο σε οποιαδήποτε βιβλιογραφία… Πρέπει τις λύσεις να τις αναζητήσεις πριν απ’ όλα μέσα σου, στην ίδια τη βαθύτερη ύπαρξή σου, στην Ψυχή και τη Συνείδησή σου. Και στη βεβαιότητα ότι τη λύση που θα δώσεις την πιστεύεις. Στην Παιδεία που απέκτησες. Στις αρχές και τα πρότυπα που συγκροτούν την προσωπικότητά του καθενός μας. Στις αρχές και τις αξίες που ασπάζεσαι κι εσύ κι εκείνοι που βρίσκονται γύρω σου."

  Αξίζει να διαβάσετε όλη την ομιλία εδώ: http://www.primeminister.gov.gr/2013/11/07/12453

  Μεστή ομιλία, με πάρα πολλά βαθειά νοήματα...
  Αυτές οι ομιλίες καλύπτουν εμένα. Χωρίς τσιτάτα, χωρίς αερολογίες και κοινοτυπίες, αλλά με πολλούς και διαρκείς συμβολισμούς από το Εγώ στο Εμείς, από το Παλιό και Παραδοσιακό στο Νέο, από την Ασφάλεια της Στασιμότητας στη Φυγή προς τα Εμπρός.

 3. lornion avatar
  lornion 08/11/2013 01:48:58

  Πίστη στο Σαμαρά είναι το καλίτερο για τον εαυτό σου και την κοινωνία.

 4. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 08/11/2013 14:36:42

  ...... "Αυτό δεν το λένε τα βιβλία, δεν το διδάσκουν τα Πανεπιστήμια, ούτε και σε αυτό που όλοι εμείς είχαμε την τύχη, πτυχιακά ή μεταπτυχιακά να βρεθούμε. Το λέει πρώτα-πρώτα η Ψυχή μας, το φωνάζουν οι καλύτερες παραδόσεις του Ελληνικού λαού…
  .........Το αξίζουμε, λοιπόν, και το χρωστάμε στα παιδιά μας.
  Άλλωστε κι αυτό το χρέος, προς τον εαυτό μας και προς τα παιδιά μας, δεν το διδάσκουν το βιβλία. Το υπαγορεύει η συνείδησή μας.
  Η Εθνική μας συνείδηση πάνω από όλα, η δημοκρατική μας συνείδηση, η συνείδηση εκείνου που είμαστε, εκείνου που μπορούμε κι εκείνου που οφείλουμε να κάνουμε.".

  Αφύπνιση όλων , μα "όλων " και διά στόματος Προέδρου ....Είναι χρέος όλων μας. Ακολουθώντας διαδικασίες εξαγνισμού και κάθαρσης θα σπάσουν όλοι οι " κώδικες μιας ιδιόμορφης Δημοκρατίας " που δημιούργησαν και διατήρησαν και διατηρούν, αυτές τις νοσηρές παθογένειες... υποβαθμίζοντας το Ανθρώπινο Σώμα, το Πνεύμα και την Ψυχή.......

  Ο Πρόεδρος με μία διαφορετική προσέγγιση....διαμηνύει :
  " Μέσα από τις προσωπικές μας διαδρομές , τον δρόμο της Ψυχής και το Συνειδησιακό Άλμα " θα οδηγηθούμε όλοι στο "Εθνικό Συνειδησιακό Άλμα" στην επίτευξη του βασικού στόχου που δεν πρέπει να είναι άλλος από το Συλλογικό, το Εθνικό Συμφέρον και με κινητήρια δύναμη τις αξίες και αρχές , (όχι όμως, του καθενός και των γύρω του ... με τα στενά όρια...,) αλλά με τις αρχές και αξίες του " κοινωνικού συνόλου ".
  Ο Πρόεδρος " έδωσε " το σύνθημα και οι φωνές είναι πολλές ....
  Δεν μένει παρά οι "Δυνατοί" και " Ικανοί " να φύγουν μπροστά, να πάρουν τον δρόμο της Ψυχής και ακολουθώντας μία εξελικτική διαδρομή ..... να γίνουν οι " Ασπίδες Προστασίας" των ήδη Αποδυναμωμένων και κυρίως των Αδύναμων και Εξαθλιωμένων, όπου η "Ευημερία και Αξιοπρέπεια " του ενός δεν θα επιτυγχάνεται με την καταδίκη (....) του άλλου στην εξαθλίωση και επαιτεία και ούτε θα σημαίνει μεταξύ άλλων π.χ. άσκηση φιλανθρωπίας με συσσίτια, και γκαλά από την άλλη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.