#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/01/2013 22:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ: Κάναμε λάθος για τη λιτότηταΟι περικοπές δαπανών και οι φορολογικές αυξήσεις έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια – και κυρίως για τις χώρες της ευρωζώνης. Τώρα, κάποιοι αξιωματούχοι του βασικού παγκόσμιου διαιτητή για την δημοσιονομική σύνεση αναγνωρίζουν ότι η λιτότητα μπορεί να κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα.

Η πρώτη σημαντική ένδειξη για την αλλαγή του ΔΝΤ ήρθε τον Οκτώβριο. Στο World Economic Outlook, το ταμείο δημοσίευσε έρευνες που δείχνουν ότι το 2010, όταν η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν σοβαρά προγράμματα λιτότητας, οι εμπειρογνώμονές του υποτίμησαν τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχαν οι  περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων στην ευρύτερη οικονομία.

Σε ένα έγγραφο που παρουσιάστηκε προ ημερών στο ετήσιο συνέδριο της American Economic Association, δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ - ο επικεφαλής οικονομολόγος Olivier Blanchard και ο οικονομολόγος Daniel Leigh – ανέλυσαν τα πορίσματα και τις επιπτώσεις τους. Η έκθεση φέρει και την «απαραίτητη» δήλωση, ότι «δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει τις απόψεις του ΔΝΤ». Παρ 'όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τους συντάκτες της, παρέχει μια καλή ένδειξη του πνεύματος που επικρατεί στο ταμείο.

Οι συγγραφείς εστιάζουν σε έναν δείκτη γνωστό ως δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή – δηλαδή η μεταβολή του ΑΕΠ (ή κάποιου άλλου μακροοικονομικού δείκτη) ως  αποτέλεσμα μιας μοναδιαίας μεταβολής των εσόδων ή των πρωτογενών δαπανών της κυβέρνησης. Όπως εκτιμούν για τα ευρωπαϊκά μέτρα λιτότητας που ξεκίνησαν το 2010, ο πολλαπλασιαστής ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από το ένα, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε περισσότερο από ένα ευρώ, για κάθε ευρώ στη μείωση του ελλείμματος. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον πολλαπλασιαστή του 0,5  που χρησιμοποίησαν το ΔΝΤ και άλλοι φορείς το 2010 και που αποδείχθηκαν περισσότερο ή λιγότερο ακριβείς πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το αποτέλεσμα: Οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές μπορεί να είναι πολύ υψηλότεροι σε επικίνδυνους καιρούς, από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες. Το λογικό συμπέρασμα είναι ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη βασίστηκαν σε λανθασμένες εικασίες και θα πρέπει να χαλαρώσουν. Σε κάποιο βαθμό, αυτό συνέβη τους τελευταίους μήνες με τη χαλάρωση των απαιτήσεων για την Ελλάδα και με τις δειλές συζητήσεις των ευρωπαίων ηγετών για τις δημοσιονομικές μεταβιβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης στις πληγείσες οικονομίες.

Οι Blanchard και Leigh αποδεικνύουν ότι τα αποτελέσματά τους δεν σημαίνουν ότι η  λιτότητα είναι πάντα μια κακή ιδέα. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να έχουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη να συσσωρεύονται επ 'αόριστον χωρίς καταστροφικές συνέπειες. Το ερώτημα είναι πώς - και πόσο γρήγορα - μπορούν να αποκτήσουν δημοσιονομική σύνεση, χωρίς να καταβαραθρώνονται οι οικονομίες τους.

Πυθία από  http://www.bloomberg.com/news/2013-01-04/imf-officials-we-were-wrong-about-austerity.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Zame avatar
  Zame 07/01/2013 23:05:08

  ..και τωρα ..?
  ..ποιος ΠΛΗΡΩΝΕΙ την ΖΗΜΙΑ ?
  ..γιατι στις ΗΠΑ 10 τραπεζες ήδη υποχρεούνται να καταβάλλουν 8,5 δισ. δολάρια σε πελάτες τους στα ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ που έπεσαν ΘΥΜΑΤΑ των κερδοσκοπικών πρακτικών που εφάρμοσαν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης των στεγαστικών δανείων (..ασχετο)?

  ..και τα χρέη να συσσωρεύονται επ ‘αόριστον χωρίς καταστροφικές συνέπειες.. ΜΟΝΟΝ με.. αν οχι ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ.. τοτε ειναι επιβεβλημενη η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ & ΑΤΟΚΟ ΠΑΓΩΜΑ για την ΑΠΟΦΥΓΗ του ΧΑΟΥΣ.
  περισσοτερα εδω http://www.sofokleous10.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=84803&catid=&Itemid=73

 2. roadrunner avatar
  roadrunner 07/01/2013 23:53:40

  " Το λογικό συμπέρασμα είναι ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη βασίστηκαν σε λανθασμένες εικασίες και θα πρέπει να χαλαρώσουν"

  Η παραδοχή (έστω και ανεπίσημα), του λάθους των πολιτικών λιτότητας του ΔΝΤ μπορεί να γίνει αντιληπτή, με διαφορετικούς τρόπους :
  Αν είσαι αισιόδοξος θα πεις: "Κάλλιο αργά παρά ποτέ..." Αν είσαι απαισιόδοξος : "Μετά την απαιώρηση από το Ταμείο (ΔΝ), ουδέν λάθος αναγνωρίζεται..."

 3. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 08/01/2013 00:08:32

  Οταν οργανισμος τετοιου "κυρους" με τετοιους πτυχιουχους αντιλαμβανεται ολοκληρες οικονομιες χωρων σαν να ειναι το νοικοκυριο μιας οικογενειας και εκ των υστερων το αντιλαμβανεται αλλα χωρις να κανει κατι, τοτε η ελλειψη πραγματικων πτυχιουχων ειναι κατι παραπανω απο εκδηλη...

  Ελλειψη πολιτικων, ελλειψη οικονομολογων, ελλειψη ιστορικων... Φαινεται οτι οι κοινωνικες επιστημες περνανε κριση...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Φοιτητης 08/01/2013 15:37:14

   ¨Οπως και η κοινωνία, έτσι και οι επιστήμες που ασχολούνται με τα φαινόμενά της.
   Άν και έχω πολύ σοβαρές ενστάσεις ότι η λεγόμενη οικονομική επιστήμη είναι όντως επιστήμη. Ιδίως μετά το 1970.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.