#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/03/2011 10:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αν το Μνημόνιο ήταν καλό γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να μας ξανασώσουν;Σε χλωρό κλαρί δε μας αφήνει το ΔΝΤ το οποίο συνεχίζει τις πιέσεις στην Ελλάδα να λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα και να μην ξεφύγει από το Μνημόνιο, παρ’ ότι αποδειγμένα αυτό έχει αποτύχει.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, το Ταμείο επικύρωσε και τυπικά την εκταμίευση της τέταρτης δόσης, ύψους 4.1 δις ευρώ ενώ τα υπόλοιπα θα τα δώσουν τα άλλα μέλη της τρόικας.

Αυτό λίγο πολύ αναμενόμενο μετά τους ελέγχους στην Αθήνα που οδήγησαν στην περίφημη συνέντευξη όπου οι τροικάνοι ανακοίνωσαν το σχέδιο για τα 50 δις ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως η εξήγηση που δίνεται από το ΔΝΤ και οι συμβουλές που δίνει στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι «το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας σημείωσε περαιτέρω πρόοδο προς τους ζωτικής σημασίας σκοπούς του, οι οποίοι περιλαμβάνουν την τοποθέτηση της οικονομίας σε δρόμο αειφόρου ανάπτυξης με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα και την εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων χρηματοοικονομικών.  Οι υποκείμενες δημοσιονομικές και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων σκοπών του προγράμματος δρομολογούνται σταδιακά, αν και ορισμένες ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν για τη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας που είναι απαραίτητη για τη στήριξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της οικονομικής ανάκαμψης».

Πάτε καλά, μας λένε με βάση το Μνημόνιο αλλά κάποιες αλλαγές που μας έχουν ζητήσει καθυστερούν και πρέπει να ανασχεδιαστούν.

Και συνεχίζει το ΔΝΤ

«Για να στηριχθεί η ανάκαμψη, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν πιο βαθιά. Η νομοθεσία για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο συνταξιοδοτικό. Σημαντικά επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη μείωση των διοικητικών εμποδίων για τις εξαγωγές και ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής για τον απεγκλωβισμό του δυναμικού στον τομέα του τουρισμού.
Η δέσμευση της κυβέρνησης για την κλιμάκωση του προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις και για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων είναι επίκαιρη. Η πιο αποτελεσματική χρήση της δημόσιας  περιουσίας θα στηρίξει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει χρέη που καθίστανται ληξιπρόθεσμα».

 

Αυτά τα ωραία μας λέει το ΔΝΤ και μας στέλνει το μήνυμα που πλέον έχει γίνει βίωμα σε όλους: Κάντε ότι σας ζητήσαμε, πουλήστε ακίνητα, ιδιωτικοποιήστε εταιρείες και τότε θα σωθείτε και θα μπείτε σε δημοσιονομική τροχιά.

Στη γραμμή Μέρκελ δηλαδή και το ΔΝΤ που επιδιώκει τον ασφυκτικό κλοιό της ελληνικής οικονομίας για πάρα πολλά χρόνια. Φυσικά ούτε κουβέντα για το αποτυχημένο Μνημόνιο. Και η καλύτερη απόδειξη της αποτυχίας του είναι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Αν το Μνημόνιο ήταν καλό και μας είχε βάλει στο δρόμο της ανάπτυξης γιατί να κάνουν τόσο κόπο οι Ευρωπαίοι να μας ξανασώσουν;

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ηλίας avatar
  Ηλίας 15/03/2011 11:41:54

  Καλο το αντινιουζ αλλά και λιγη αντιπολιτευση στη βουλη δε βλαπτει ε;

  Ερώτηση Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

  Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και τα νέα μέτρα που προβλέπει το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

  "Το λεγόμενο «πακέτο» συμφωνίας για το οποίο είχε προετοιμάσει ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του, περιελάμβανε τη δέσμευση της Ελλάδας για συναίνεση στο λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ή «Σύμφωνο για το ευρώ», νέα επώδυνα μέτρα που αφορούν στη μείωση των μισθών, την αύξηση του ορίου συνταξιοδοτήσεως, νέα μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας με στόχο την καθιέρωση ευέλικτων μορφών." σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου.

  Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι "το ίδιο πακέτο περιλαμβάνει, και μια πλημμυρίδα ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δισ. ευρώ, διαψεύδοντας τις πρωθυπουργικές δηλώσεις περί απαγόρευσης πώλησης δημόσιας γης δια νόμου. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι στο τραπέζι έχει μπει και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας".

  Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αν προτίθεται:

  "να θέσει στην κρίση των πολιτών τα νέα μέτρα και το νέο Ευρωπαϊκό Μνημόνιο,
  να λάβει υπόψιν του την παγκόσμια εμπειρία που λέει πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έλυσαν σε καμία χώρα τα δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά αντίθετα αποτέλεσαν όχημα βίαιης αναδιανομής του πλούτου υπέρ των ισχυρών
  και ποιες δημόσιες επιχειρήσεις και ποια φιλέτα της δημόσιας περιουσίας προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει και να εκποιήσει και με ποιες διαδικασίες".

  Καμιά επερώτηση έχει σκοπό να κάνει ο Σαμαράς ποτέ ή τσάμπα περιμένω...;

 2. kostas.53 avatar
  kostas.53 15/03/2011 11:48:38

  Όλοι μας διαβάζουμε και ακούμε τις τελευταίες δυο μέρες από τους ΠΑΠΑΓΑΛΟΥΣ τύπου ARA (βλέπε Πρετεντέρης, Τσίμας, Kώνστας κλπ) και όχι παπαγαλάκια παρακαλώ (!!!), ότι με την επικείμενη συμφωνία της 25-3-2011, κερδίζουμε περίπου 6 δισεκατομμύρια € (;).
  Είναι λάθος ότι ,για τα 110 δισεκατμμυρια €, εάν τα πληρώναμε σε 3 χρονια (όπως έλεγε το μνημόνιο με 5,8%) θα είχαμε πληρώσει τελικά 110 δισεκατομμύρια + 19,14 δισεκατομμύρια (τόκους) = 129,14 δισεκατομμύρια € ; Εάν τώρα το ίδιο κεφαλαιο εξοφληθεί σε 7,5 χρονια με το χαμηλότερο επιτόκιο του 4,8% ( που μας έκαναν χάρη, όπως θέλουν να μας πείσουν ) τελικά θα πληρωθούν κατά τον ίδιο υπολογισμό, 110 δισεκατομμύρια + 39,6 δισεκατομμύρια = 149,6 δισεκατομμύρια €.
  Που είναι λοιπόν το κέρδος ; Αυτό που έπρεπε να πουν είναι ότι η επιβάρυνση κάθε χρόνο μειώνεται, αλλα τελικά το ποσο που θα πληρωθεί θα είναι μεγαλύτερο κατά 20,4 δισεκατομμύρια € . Γιαυτο τον λόγο, φίλοι μου, οι δανειστές μας δίνουν όλο και κάτι λίγο κάθε φορα ! Και την επομενη φορα που θα πάμε πάλι να ζητησουμε κάποιο διακανονισμό θα το κάνουν, με την διαφορα ότι οι τόκοι θα προστεθουν στο κεφαλαιο !
  Μας έχουνε χορτάσει ψέματα και τώρα πούλαν και την Ελλάδα σε οικόπεδα !
  Καλο Κουράγιο λοιπόν ...

 3. Stalinikos avatar
  Stalinikos 15/03/2011 11:54:11

  Μια είδηση που πέρασε "στα ψιλά" ήταν η πρόταση της Κομισιόν για αδασμολόγητες εισαγωγές 300.000 τόνων ζάχαρης και επιπλέον η δήλωσή της ότι θα επιτρέψει τη διάθεση στην εσωτερική αγορά 500.000 τόνων εκτός ποσόστωσης. Το σοβαρό πρόβλημα εφοδιασμού της ΕΕ σε ένα προϊόν που ελέγχεται αυστηρά από την Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτυπώνει ανάγλυφα το πόσο σπουδαίο πράγμα είναι ο γραφειοκρατικός μηχανισμός που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε ότι ήταν η ΕΕ που το 2006 εξανάγκασε την Ελλάδα να αποποιηθεί το 50,01% της εθνικής της ποσόστωσης στη ζάχαρη (παρά του ότι η ποιότητα της ήταν άριστη). Η κυβέρνηση Καραμανλή δέχτηκε φυσικά αδιαμαρτύρητα την απόφαση εκείνη που οδηγούσε σε μια καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και στο κλείσιμο 2 από τα 5 εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) προς όφελος των βόρειων δεινοπαθούντων εταίρων μας (που διατήρησαν σε πολύ ψηλότερα επίπεδα τις δικιές τους ποσοστώσεις). Μια απόφαση που είχε έρθει σε συνέχεια των αποφάσεων επί Σημίτη να διαχωρίσει το μέλλον της η ΕΒΖ από την ελληνική τευτλοπαραγωγή και να μετατραπεί σε έμπορο ζάχαρης μέσω της αγοράς ζαχαρουργείων στη Σερβία.

  Και έρχονται τώρα οι εκπρόσωποι του . . . "ευρωπαϊκού" και εκσυγχρονιστικού-μεταρρυθμιστικού λεγόμενου δρόμου που οδήγησαν στη συρρίκνωση και απαξίωση μια βιομηχανία-πρωτοπόρα στη συμβολαιακή γεωργία να την πουλήσουν. Είναι οι ίδιοι που κατά τα άλλα έχουν το θράσος να διαπιστώνουν έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο λες και δεν είναι οι ίδιοι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτό.

  Και είναι και τόσο καταπληκτικοί μάνατζερ που ανακοίνωσαν τη πρόθεση πώλησης της ΕΒΖ λίγο πριν την έναρξη σποράς των τεύτλων καταδικάζοντας σε μεγάλο βαθμό τη φετινή παραγωγή και απαξιώνοντας περαιτέρω τη βιομηχανία.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Stalinikos 15/03/2011 12:20:13

   +1000
   Η Γερμανία ελέγχει το 25% της ευρωπαϊκής παραγωγής ζάχαρης

 4. Γιωργος Ασημένιος avatar
  Γιωργος Ασημένιος 15/03/2011 12:33:05

  Σε οτι αφορά τους τευτλοπαραγωγούς και το καθεστώς παραγωγής ζάχαρης είναι άλλη μια "προσφορά" της ΝΔ στον αγροτικό κόσμο συνέχεια της πολιτικής Σημίτη . Τώρα σε οτι αφορά τη ΝΔ του Α. Σαμαρά φοβάμαι οτι έχει "καεί" ήδη απο το "ζέσταμα" και εξηγούμαι : λαμβάνεται η απόφαση για την επιμήκυνση αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου κατά μια μονάδα του δανείου των 110 δις. Εξελίξεις που είχαν προεξοφληθεί μιας και αυτά ίσχυαν ήδη για την Ιρλανδία και επομένως δουλεμένα στο μυαλό των οικονομικών φωστήρων στο κόμμα, ποιά η αντίδραση της ΝΔ; Δήλωση του Χρ. Σταικούρα στην οποία τονίζει οτι ήταν «σημαντική απόφαση για την Ευρώπη με θετικές επιπτώσεις και για την Ελλάδα». Ποιές λοιπόν είναι οι θετικές επιπτώσεις για τη χώρα μας ; Οτι κερδίζουμε 6 δις ευρώ απο τη μείωση του επιτοκίου και θα τα πληρώσουμε απο την άλλη μέσω της αύξησης του αριθμού των δόσεων; Οτι αντι να αλλάξει επι τα βελτίω το μνημόνιο καλούμαστε να ξεπουλήσουμε εδω και τώρα όπως ζήτησε επιτακτικά η Μερκελ οτι κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση διαθέτει η χώρα ή να πουλήσουμε ακίνητα φιλέτα έναντι πινακίου φακής; Οτι το μνημόνιο ήρθε για να μείνει και πλέον μόνο κατ επίφαση θα υπάρχει ελληνική κυβέρνηση; Οτι συγχωνεύονται νοσοκομεία και σχολεία γιατί αυτό επιτάσει η τροικα; Οτι οι εργασιακές σχέσεις οδεύουν πλέον στην εφαρμογή καθεστώτος ατομικών συμβάσεων καταρρίπτοντας και το τελευταίο προστατευτικό μέτρο υπερ των εργαζομένων; Οτι το ποσοστό της ανεργίας θα αγγίξει το 20% , ενώ μέσα σε ένα χρόνο απολύονται περίπου 600 εργαζόμενοι κάθε μέρα; Αυτή την Ελλάδα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας ; Και οι "ειδήμονες" απαντούν "πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί ώστε να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα να έρθει η ανάπτυξη ." Αλήθεια τέτοια "ανάπτυξη" θέλουμε πάμε να ανταγωνιστούμε σε μισθούς τους Γερμανούς ή τους Κινέζους; Αυτή την Ελλάδα ονειρευόμαστε; Ε λοιπόν αυτή την Ελλάδα σας τη χαρίζω δεν τη θέλω δεν τη μπορώ.

 5. apneagr avatar
  apneagr 15/03/2011 13:17:16

  Αυτή είναι η αληθεια... http://blip.tv/file/4849073 δείτε το!!!

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/03/2011 11:37:57

  To θμα ειναι ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ.
  1. Η Ευρωπη εχει κριση. Τεραστιο Χρεος και ανοργανωσια
  2. Εαν δεν λυσει το προβλημα της η Ευρωπη ή Ελλαδα θα ακολουθησει στον πατο.
  3. Εαν "λυσει"-χλωμο, το προβλημα η Ελλαδα μεσοπροθεσμα και η Ευρωπη ΟΧΙ, τοτε θα ακολουθησουμε στον κουβα τους συντροφους.

  Η Ευρωπη προσπαθει να λυσει το δικο της προβλημα αρχιζοντας απ την περιφερεια μεχρι να φτασει στο ψαχνο-Ιταλια-Γαλλια κλπ.... μεχρι τοτε δεν λυνεται τιποτα με κανεναν τροπο και απο κανεναν αρχηγο κανενος κρατους.

  Καλη ειναι η κουβεντα,αλλα λυση δεν υπαρχει στην Ελλαδα, μενονωμενα. Το εχουμε καταλαβει αυτο? χτες υποβαθμισαν την Ποτρογαλια, και τον ΟΤΕ "μας".... το 2014 το χρεος μας θα ειναι 430-440Δις. Ποιες αγορες?? Θα συνεχισει η ΕΥρωπη να απορροφα καμμενα χαρτια των χωρων. απλα.

  ερχεται και το ΓΑΠ να θριεμβευσει... ζητησαμε, πολεμησαμε, πετυχαμε.. τα ετοιμα και προαποφασισμενα.. ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ σφτασε στο σημειο να πει οτι "" ζητησαμε και πετυχαμε φορολογια στα χρηματ/κα ιδρυματα τα οποια δημιουργσαν την κριση στην Ευρωπη !!!"" ποιος το ΓΑΠ... χαχαχααα

  Εγω θελω να μαθω ποιος ΒΑΘΥΠΑΣΟΚΟΣ του γραφει τις ομιλιες στο φτερο...

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.