15/10/2012 18:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα φύγουν κι άλλες εταιρείες από την Ελλάδα

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστική στην επιχειρηματικότητα, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν πολιτικές αντιστάσεις στις μετακινήσεις της έδρας τέτοιου μεγέθους εταιρειών (όπως η ΦΑΓΕ και η Coca Cola Hellenic)».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΑΕ & ΕΠΕ), ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερες από 700 από τις μεγαλύτερες σε τζίρο επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ στην Ελλάδα και τονίζει ότι και άλλες μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδος και, για το λόγο αυτό, προσπαθούν να δείξουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προέρχεται από αγορές εκτός της χώρας.

«Όλες οι μεγάλες εταιρείες θα φύγουν από την Ελλάδα, εάν συνεχιστεί επί μακρόν η αστάθεια του οικονομικού τοπίου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος ΑΕ & ΕΠΕ.

«Η κίνηση της Coca-Cola Hellenic αποτελεί μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση διαφοροποίησης δραστηριοτήτων, πέραν της μητρικής αγοράς, όπως και η κίνηση της ΦΑΓΕ και αντανακλούν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πρόκειται για μεγάλο χτύπημα, το οποίο δέχεται η ήδη βαθύτατα τραυματισμένη ελληνική οικονομία, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές θα παύσουν να παρέχουν αμέσως ή εμμέσως πόρους, μέσω της φορολογίας, κλπ, στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας.

Όσο για τις εγκαταστάσεις τους, που, όπως δηλώνουν θα παραμείνουν στην Ελλάδα, υπάρχει έντονος ο φόβος ότι σταδιακά θα κλείνουν τις μονάδες τους, αφήνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους. Τελικά, φαίνεται ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας δεν έχει αποσοβήσει στη συνείδηση του επιχειρηματία τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, ενώ, παρά τα όσα ευαγγελίζονται οι κυβερνήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων με υπηρεσίες μίας στάσεως και λοιπές παρόμοιες δράσεις, η Ελλάδα παραμένει αφιλόξενη όχι μόνο για νέες, αλλά και για τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος ΑΕ & ΕΠΕ.

Ο Σύνδεσμος ΑΕ & ΕΠΕ επισημαίνει ακόμη ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που «ευαγγελίζονταν» οι κυβερνώντες, δεν έχουν αποδώσει σε τίποτε άλλο, παρά μόνον σε κλείσιμο επιχειρήσεων, υψηλότατη ανεργία, σκληρή φορολόγηση, ελλείψει άλλων εσόδων και σε εξαθλίωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kotstak avatar
  kotstak 15/10/2012 19:01:22

  Η μόνη λύση είναι να μειωθεί ο προϋπολογισμός του δημοσίου 50%.

  Οι πολιτικοί, πρέπει κάποτε να καταλάβουν, ότι η υπερβολική προστασία των συμφερόντων των τέκνων τους, θα τα καταστρέψει.
  Η "αγελάδα" (ιδιωτικός τομέας), είναι για να την αρμέγεις. Εσείς της ήπιατε το αίμα. Της τρώτε τη σάρκα.
  Το κακό είναι ότι όταν ξυπνήσετε θα είναι αργά. Η "αγελάδα" σε λίγο ψοφάει. Μόλις ψοφήσει η "αγελάδα", η Ελλάδα θα γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο.
  Ξυπνήστε επιτέλους. Προστατέψτε την "αγελάδα".

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ kotstak 15/10/2012 21:04:24

   Είναι έτσι τα πράγματα ή μήπως έρχονται επι τέλους οι πολύφερνες Ξένες αγελάδες-επενδύσεις, που τόσα χρόνια οι ντόπιοι Νταβατζήδες κρατούσαν εκτός Ελληνικών συνόρων και τώρα αναγκάζονται να τους παραδώσουν τα "φιλέτα"?

  • Εθνικιστης avatar
   Εθνικιστης @ kotstak 16/10/2012 00:40:03

   Ε, ναι , βλεπετε ο νομοταγης, ανταγωνιστικοτατος, εξωστρεφης και καινοτομος ιδιωτικος τομεας της Ελλαδος βιαζεται συνεχως απο το δημοσιο, για αυτο δεν μπορει να αποδοσει και να... υποτιμηθει.

 2. Vicky avatar
  Vicky 15/10/2012 20:08:47

  Ας μη γελιόμαστε..η coca cola εδώ και καιρό προετοιμάζει το έδαφος για να φύγει. Έχει μειώσει στο ελάχιστο τους ελέγχους, της έχουν βρει διάφορα ζιζάνια σε Coca Cola, Fanta, Amita και ότι άλλο προϊόν έχει και τώρα βρήκε και τρόπο με τις πλάτες της κυβέρνησης να φύγει από την Ελλάδα χωρίς να χάσει ευρώ. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα υπεύθυνη, είναι και οι εταιρείες που τόσα χρόνια μάζευαν υπερκέρδη για να αφήσουν ανέργους και αρρώστιες πίσω τους

 3. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 15/10/2012 22:33:34

  Ολοι θα φύγουμε αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.Αφού δεν είναι ικανοί να κυβερνησουν.Φερνουν νομοσχεδια και τα αποσύρουν λίγο πριν την συζήτηση,βάζουν ενα νέο φόρο για να καλύψουν τα κενά ενός προηγούμενου και το εκπληκτικότερο, όλοι εχουν αναδρομική ισχύ.

 4. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 16/10/2012 01:42:18

  ΦΑΓΕ, 3Ε, ακολουθούν την Βιοχάλκο, Πιρέλι, Νισσαν, Γκουτγίαρ, Χαλυβουργική, Ιζόλα, Πίτσος, Σελλ, Αλουμίνιο, Πειραική-Πατραική και τόσες άλλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες που ρουφούσανε το αίμα του λαού...
  Εμείς γουστάρουμε (όχι θέλουμε) τους συνδικαλισταράδες Της ΓΕΝΟΠ, ΟΤΟΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕ, της ΔΑΚΕ της ΠΑΣΚΕ, και του ΠΑΜΕ...
  Να φύγουν και οι εφοπλιστές που δεν φορολογούνται, αφού δεν προσφέρουν τίποτα στην κοινωνία...
  Εμεις γουστάρουμε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, δικούς μας ανθρώπους...
  Και βέβαια πολιτικούς του διαμετρήματος του ΓΑΠ, του Κωστάκη, Του Ακη , του Βαγγέλη, των Πάνων( Καμμένου και Παναγιωτόπουλου) της Ντόρας και τόσων άλλων άξιων τέκνων της της άμοιρης Ελλάδας.
  Τελειώσαμε, αν δεν το΄έχετε καταλάβει...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΝΑΥΤΗΣ 16/10/2012 13:17:41

   Μην καίμε τα χλωρά μαζί με τα ξερά.
   Η Βιοχάλκο και το Αλουμίνιο δεν είναι Πειραική-Πατραική ούτε έπαθλο της Ζωζώς !
   Μια χαρά πάνε αυτοί οι 2 όμιλοι βιομηχανιών μετάλλου. Είναι άλλωστε πιά πολυεθνικές με έδρα την Ελλάδα και βασικούς μέτοχους Έλληνες.
   Ο πρώτος, με βάση την επεξεργασία προόντων χάλυβα, χαλκού, αλουμινίου και ψευδαργύρου, εκτός από εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, έχει επίσης μέσω θυγατρικών, εργοστάσια στην Βουλγαρία, Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Εκτός από μέταλλα οικοδομικής, προμηθεύει αποκλειστικά την BMW με τμήματα αλουμινίου για αυτοκίνητα.
   Ο δεύτερος όμιλος, εκτός από το καθετοποιημένο τμήμα αλουμινίου στην Ελλάδα (ορυχεία + επεξεργασία αλουμίνας στο Δίστομο), θυγατρική με μηχανοκατασκευές και ενεργειακό τμήμα, έχει μέσω θυγατρικών ένα σωρό ορυχεία σε Σερβία, FYRΟM, Κοσσυφοπέδιο, με παραγωγή μολύβδου, ψευραργύρου, υδραργύρου και άλλων μετάλλων.
   Αποτελούν ιδανικές περιπτώσεις προσαρμογής Ελληνικών βιομηχανιών στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της εποχής μας, και μάλιστα επικερδών συνεργειών στον Βαλκανικό μας περίγυρο. Και δεν έκλεισαν ΟΥΤΕ ΜΙΑ εγκατάσταση στην Ελλάδα, δεν απέλυσαν προσωπικό, επεκτείνονται, αντέχουν στην κρίση όντας ανταγωνιστικοί στην εξωτερική αγορά.
   Δεν κάνω διαφήμιση. Επισημαίνω ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για επιχειρηματικότητα και βιομηχανία, ανοιχτός στον κόσμο και όχι "ελληνοκεντρικά κρατικοδίαιτος". Άλλωστε οι πολυεθνικές δεν είναι κατανάγκην κακό πράγμα - αυτή η σκέψη είναι ένα λάθος της παλαιάς κοπής "αριστεράς" που κληρονόμησε και η "δεξιά".

   • ΝΑΥΤΗΣ avatar
    ΝΑΥΤΗΣ @ Ο Θείος 18/10/2012 17:57:18

    @Θείε μάλλον δεν κατάλαβες το πνεύμα του σχολίου...
    ή εγώ δεν το έκανα ξεκάθαρο...
    Ετσι όπως τα λες είναι, απλά επισημαίνω ότι οπως πάμε θα φύγουν και αυτές οι εταιρείες...

 5. blue nile avatar
  blue nile 16/10/2012 02:28:37

  Άντε και η κυβέρνηση μειώνει τον προυπολογισμό της κατά 50%. Με στόχο βέβαια να μειώσει το έλλειμμα. Όμως έλλειμμα = έσοδα -έξοδα. Ενδογενής μεταβλητή. Το κράτος μπορεί όποια στιγμή θέλει να μειώσει τα έξοδα του. Αυτό όμως που δεν μπορεί να κάνει είναι να κρατήσει τα έσοδα στα ίδια επίπεδα. Όσο το κράτος κόβει από τον προυπολογισμό με περικοπές σε χαμηλούς μισθούς και συντάξεις και ίσως αύριο απολύσεις θα μειώνονται και τα έσοδα του. Και το μόνο που θα καταφέρνει είναι να βυθιζόμαστε στον βούρκο της ύφεσης. Η μόνη λύση είναι η παύση της λιτότητας. Και η προστασία της κατανάλωσης...

 6. Miltos avatar
  Miltos 16/10/2012 13:29:38

  Ορισμένα έξοδα του κράτους (του κάθε κράτους) είναι ανελαστικά (και δεν μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες): Υγεία, Παιδεία, ΕΔ, Ασφάλεια.
  Αν δεν μπορεί να παράσχει ΔΩΡΕΑΝ αυτές τουλάχιστον τις βασικές υπηρεσίες στους πολίτες (Υγεία, Παιδεία, ΕΔ, Ασφάλεια) ώστε ΟΛΟΙ να τις απολαμβάνουν ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, τότε δεν έχει και λόγω και λόγο ύπαρξης ένα τέτοιο κράτος.
  Ολα τα ευρωπαϊκά, τουλάχιστον, κράτη αυτές τις υπηρεσίες τις προσφέρουν με δημόσιες δαπάνες και όχι αποκλειστικά ιδιωτικές.
  Αρα "περιορισμός του κράτους κατά 50%" σημαίνει και περιορισμό των υπηρεσιών του κράτους κατά μεγάλο ποσοστό 50%.
  Μπορεί ο kotstak να έχει τα χρήματα να, π.χ., στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο όμως η μεγάλη πλειοψηφία δεν τα έχει.
  Εξάλλου δεν θεωρώ ότι αυτό θα λύσει και πολλά προβλήματα, πέραν του να αυξήσει τον αριθμό των ανέργων: Είναι άραγε τυχαίο ότι όταν ξεκίνησε ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους του δημοσίου, με μειώσεις σε πολλές κατηγορίες ΔΥ μέχρι και 30%, ξεκίνησε και ο κατήφορος της κατανάλωσης που έφερε και την πτώση τζίρου και τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα;
  Ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας είναι αλληλένδετοι: Αν ο ΔΥ (με τον "σταθερό" μισθό) δεν ξοδέψει σε κατανάλωση θα πέσουν οι πωλήσεις του ιδιωτικού τομέα και θα επέλθει και εκεί η συρρίκνωση. Δεν μπορεί να σταθεί η οικονομία με τους μισθούς των ΙΥ που, τώρα πια, δεν ξοδεύουν γιατί "σήμερα έχουμε δουλειά αύριο είμαστε άνεργοι". Αυτό οι - εκάστοτε - φωστήρες του ΥΠΟΙΚ δεν μπορούν να το καταλάβουν.
  Αν τώρα προσθέσεις στην πτώση κατανάλωσης και ένα ασαφές, πολύπλοκο και διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα, τους περιορισμούς της επιχειρηματικότητας (κλειστά επαγγέλματα) κα, τότε είναι που όλοι όσοι μπορούν θα ψάξουν να βρουν μια καλύτερη λύση έξω από εδώ (όπως π.χ. έκαναν πολλές μεταφορικές λόγω του περιορισμού στις άδειες φορτηγών)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.