06/08/2009 12:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αν συμβαίνουν αυτά τότε έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα ως χώραΣτο δημοσίευμά μας για τις έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (http://www.antinews.gr/?p=10955) δώσαμε την είδηση και πληροφορήσαμε τους αναγνώστες μας για το «βασικό». Ότι δηλαδή όταν αλλάζει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εν ώρα αναταραχής με την Τουρκία σημαίνει είτε ότι δεν κάνει τη δουλειά του καλά, είτε ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του με την πολιτική ηγεσία.

Αποφύγαμε να εμπλακούμε στην απίθανη φημολογία σέρνεται για το θέμα επειδή πάγια αρχή μας είναι να είμαστε φειδωλοί σε θέματα που άπτονται του εθνικού συμφέροντος – και έτσι ήταν επι χρόνια η ελληνική δημοσιογραφία.

Φαίνεται όμως ότι όλα θυσιάζονται προκειμένου ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης να πλήξουν τους εσωκομματικούς αντιπάλους τους και κάποιοι δημοσιογράφοι να εξασφαλίσουν ένα ακόμα κακόφημο πρωτοσέλιδο. Υπουργοί παίρνουν τηλέφωνα τους δημοσιογράφους και τους λένε όλα όσα ούτε ο Καραμανλής δεν γνωρίζει. Και οι δημοσιογράφοι χωρίς καμιά επιβεβαίωση σπεύδουν να αναπαράγουν όσα τους λένε off the record, είναι δεν είναι αλήθεια, προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού.

Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν όλα όσα γράφουν σήμερα ορισμένες εφημερίδες είναι αλήθεια, ή όχι. Και τα μισά όμως να ισχύουν τότε έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα, ως έθνος και ως λαός που λέγαμε παλιά. Πάρα πολύ μεγάλο.

Αλλά διαβάστε και θαυμάστε (δεν έχει σημασία η αναφορά της πηγής, υπάρχει ….πανδημία)

«Ο στρατηγός Γράψας  είχε πάντα δύο «ισχυρά στηρίγματα» …τον Κ. Σταϊκούρα, διευθυντή του Κ. Καραμανλή, αλλά και τον Σωτ. Κορομάτζο, διευθυντή του Β. Μεϊμαράκη. …Κατά τις τελευταίες τακτικές κρίσεις του Μαρτίου είχαν διαταραχθεί οι σχέσεις του με τον Κ. Σταϊκούρα, διότι αρνήθηκε να ικανοποιήσει ορισμένα «ακραία αιτήματα» της Ρηγίλλης! «Σύννεφα» είχαν εμφανιστεί τελευταία και στις σχέσεις του στρατηγού με τον παλιό του στρατιώτη Σωτ. Κορομάτζο, καθώς και με την υπόλοιπη ομάδα «Κ» του Πενταγώνου»

«Η αιφνίδια αποστρατεία του στρατηγού Γράψα εν μέσω θέρους και ενώ το θερμόμετρο της έντασης αυξάνεται επικίνδυνα στο Αιγαίο έχει έντονο παρασκήνιο, το οποίο διαδραματίστηκε όχι μόνο στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του Πενταγώνου αλλά και στο νεοκλασικό του υπουργείου Εξωτερικών…»

«Είχε καταστεί προβληματική η συνεργασία του στρατηγού Γράψα τόσο με το υπουργείο Εξωτερικών, κυρίως σε θέματα χειρισμού ελληνοτουρκικών, όσο και με τον πολιτικό του προϊστάμενο Β. Μεϊμαράκη» (ΣΣ τι δουλειά έχει το ΥΠΕΞ με την ηγεσία του στρατεύματος;)

«Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του ναύαρχο Χηνοφώτη, ο στρατηγός Γράψας δεν μπόρεσε να «κερδίσει» τις καρδιές των διπλωματών και να έχει αγαστή συνεργασία μαζί τους. Η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής, κάνοντας τους διπλωμάτες να χαρακτηρίζουν τον στρατηγό Γράψα ως «νέο Λυμπέρη», ήταν η διαρροή επιχειρησιακού σχεδίου ενίσχυσης των βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου. ..

«Το σενάριο της παραίτησης θέλει ως αφορμή ενόχληση του κ. Γράψα από πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας προ 15μέρου σύμφωνα με την οποία υπήρξε τοποθέτηση μεγάλου αριθμού κομάντος σε ελληνικές νησίδες. Η διαρροή φέρεται, κατά τους διακινητές του σεναρίου, να έγινε από κυβερνητικούς κύκλους «προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας του λαού», «αξιοποιήθηκε» όμως επικοινωνιακά από τους Τούρκους ως... εποικισμός της νήσου Ρω από Έλληνες.

 «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας χρέωσε τη διαρροή στο ΓΕΕΘΑ, προκαλώντας την οργή όχι μόνο του ΥΠΕΞ αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου. Είχε προηγηθεί η διαφωνία του στρατηγού Γράψα με την κίνηση του Β. Μεϊμαράκη, εν μέσω τηλεοπτικής πρωινής εκπομπής, να ανακοινώσει μείωση της θητείας στον Στρατό Ξηράς, χωρίς προηγουμένως να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και οι τυπικές αποφάσεις των στρατιωτικών οργάνων..»

«Κυβερνητικοί κύκλοι υποψιάζονταν το περιβάλλον του στρατηγού Γράψα ότι «εξόπλιζε» την αξιωματική αντιπολίτευση με στοιχεία που καταδείκνυαν τις ελλείψεις σε ανταλλακτικά και καύσιμα, καθώς και τα χαμηλά ποσοστά επάνδρωσης μονάδων και διαθεσιμότητας μέσων ένεκα της κυβερνητικής απραξίας!»

Προσέξτε όμως τι λένε οι Τούρκοι:

«Αρθρογράφος ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» ισχυρίζεται ότι η διαρροή στον ελληνικό Τύπο της πληροφορίας ότι πριν από λίγο καιρό προωθήθηκαν σε νησίδες Έλληνες κομάντος έγινε διά χειρός του επιτελείου της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι η υπουργός «στοχεύει την πρωθυπουργία, με δεδομένη τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Καραμανλή».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 06/08/2009 13:02:05

  Δηλαδή ο Γράψας φεύγει επειδή κατόρθωσε να αποτρέψει τη μετατροπή τής Ρω σε νέα Ίμια;

  Ας ξανανοίξει κάποιος τη Γυάρο για να στείλουμε εκεί τα μέλη τής κυβέρνησης τής ΝΔ. Είναι που εκπολιτιστήκαμε λόγω ΕΕ και δεν μπορούμε να τους στείλουμε στο Γουδί. Χα!

 2. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 06/08/2009 13:06:42

  Το "αν" του τίτλου είναι ρητορικό φαντάζομαι...

 3. donaE avatar
  donaE 06/08/2009 13:12:53

  Μονο η Φρειδερικη λειπει...

 4. SKAIs avatar
  SKAIs 06/08/2009 13:23:27

  "Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν όλα όσα γράφουν σήμερα ορισμένες εφημερίδες είναι αλήθεια, ή όχι. Και τα μισά όμως να ισχύουν τότε έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα, ως έθνος και ως λαός που λέγαμε παλιά. Πάρα πολύ μεγάλο."

  Η κάθε μια εφημερίδα γράφει την δική της εκδοχή. Η Τούρκοι την δική τους. Είναι προφανές ότι θα υπάρχει και κάποια άλλη εκδοχή, που ενδεχομένως δεν συμφέρει κανέναν να γραφεί!!!

  Πάντως η FRONTEX επιχειρεί στα σύνορα της Ευρώπης όπως καθορίζονται από την Ελλάδα και ετοιμάζεται η Ελλάδα να αξιοποιήσει την ΑΟΖ με τις έρευνες για πετρέλαιο, όπως ακριβώς κάνουν και οι Κύπριοι.
  Ίσως θα έπρεπε το ANTINEWS να γράψει κάτι σχετικά με αυτά, που εξελίσσονται. Τα κουτσομπολιά, που δεν γνωρίζουμε πόσο αξιόπιστα είναι δεν χωρούν εδώ!!!!

 5. Σικάτος avatar
  Σικάτος 06/08/2009 13:40:11

  Να αναλάβει την ηγεσία του στρατού η Ιερά Σύνοδος. Πάραυτα.
  Ή να στείλουμε τον Νταλάρα για συναυλίες στη Ρω. Κάτι να κάνουμε τέλος πάντων.

 6. K.B. avatar
  K.B. 06/08/2009 13:44:47

  Η αναφορά στο "επιχειρησιακό σχέδιο ενίσχυσης των βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου" δείχνει ότι ο γνωστός προβληματικός δημοσιογράφος απλά δεν ξέρει τι του γίνεται.

  Αλλά επί της ουσίας τώρα.

  Ο Γράψας είχε τη φήμη σοβαρού κι ικανού αξιωματικού από πολύ νωρίς.

  Αν "αρνήθηκε να ικανοποιήσει ορισμένα «ακραία αιτήματα» της Ρηγίλλης", ενώ μάλιστα γνώριζε τον Σταϊκούρα και τον Κορομάτζο, αυτό τον τιμά ως αξιωματικό και ως πολίτη. Κι έρχεται ως υπενθύμιση για το τι κουμάσια μας κυβερνούν (διακομματικώς, για να μην ακούσω καμία εξυπνάδα).

  Τώρα, σε ότι αφορά το κρίσιμο θέμα της ενίσχυσης των "βραχονησίδων" (πρόκεται για τις ενισχύσεις σε νησίδες κι όχι βραχονησίδες, αλλά τέσπα), δύο παρατηρήσεις:
  α) Η ενόχληση δεν μπορεί να προέρχεται από τη¨"δημοσιοποίηση" της ανάπτυξης των ενισχύσεων των φρουρών, αλλά από την ίδια την ανάπτυξη των φρουρών. Για τον απλούστατο λόγο ότι η ενίσχυση των φρουρών είναι άμεσα αντιληπτή από τους τούρκους (με 100 διαφορετικούς τρόπους), ενώ με την κινητοποίηση του συνόλου της δυνάμεως της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών-Καταδρομέων δε χρειάζεται να διοχετεύσει την πληροφορία "το περιβάλλον" του Α/ΓΕΕΘΑ. Αρκεί ένα-δύο στόματα καταδρομέων να ανοίξουν, έστω και ως παράποπνο προς τις μαμάδες τους. Συνεπώς, το θέμα είναι ότι "κάποιοι" ενοχλήθηκαν με την ίδια την ανάπτυξη των φρουρών.

  β) Ποιοί είναι αυτοί οι "κάποιοι"; Το δημοσίευμα αναφέρεται στους "διπλωμάτες" και τις... "καρδιές" τους (πόσο γελοίος μπορεί να είναι ένας δημοσιογράφος;). Αλλά, όπως είναι σε όλους γνωστό, στο ΥΠΕΞ οι υπηρεσιακές θέσεις επί των ελληνοτουρκικών έχουν αγνοηθεί και παρακαμφθεί από το προσωπικό επιτελείο της υπουργού - και τις αντιλήψεις της. Επιπλέον, ενώ ένας Α/ΓΕΕΘΑ μπορεί να προκαλέσει την απόλυσή του από τον προϊστάμενό του υπουργό, είναι μάλλον απίθανον να μπόρούν να προκαλέσουν την αποπομπή του... υπηρεσιακοί παράγοντες άλλου υπουργείου.

  Με απλά λογάκια: η Μπακογιάννη ενοχληθηκε από την ανάπτυξη φρουρών στις νησίδες (όπως είχε ενοχληθεί άλλωστε κι από την επίσκεψη Παπούλια στο Αγαθονήσι - εκεί, ευτυχώς, δε μπορούσε να τον απολύσει...).

  Το τι σημαίνει αυτό είναι μάλλον απλό. Η ορολογία που χρησιμοποιείται στις υπηρεσίες είναι "agent of influence".

  Και το μόνο ερώτημα είναι γιατί αυτό έγινε αποδεκτό από τον προϊστάμενο πάντων, τον κ. Καραμανλή...

  Υπάρχει μία υποψία γι' αυτό, αλλά τι σημασία έχει;

  • tiramola avatar
   tiramola @ K.B. 06/08/2009 14:02:22

   Είναι απλό αγαπητέ...
   Παράγων επιρροής για τον ΚΚ είναι η Ρωσία και για την υπουργό εξωτερικών της κυβέρνησής του η USA....
   Δεν έχει κατασταλάξει ακόμα ποιόν agent of influence να επιλέξει...
   Πιάστο αυγό και κούρευτο....

   • Κ.Β. avatar
    Κ.Β. @ tiramola 06/08/2009 14:07:02

    Nope, "agent of influence" είναι άλλο πράγμα.

 7. Κ.Β. avatar
  Κ.Β. 06/08/2009 13:50:04

  Σε ότι αφορά το τι σχέση έχει η το ΥΠΕΞ με την ηγεσία του στρατεύματος, το σχόλιο δεν είναι απολύτως ορθό.

  Επειδή υπάρχει (σε όλες τις ΕΔ του κόσμου) συνάφεια μεταξύ θεμάτων άμυνας κι εξωτερικών, υπάρχουν πολλαπλές επίσημες και θεσμοθετημένες επαφές και υπηρεσιακή συνεργασία της στρατιωτικής ηγεσίας (κι όχι μόνον του Α/ΓΕΕΘΑ) με την υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ, απ΄όπου διαμορφώνει, προφανώς, ο καθένας την άποψή του για τους υπολοίπους.

 8. hypo avatar
  hypo 06/08/2009 14:26:06

  Εδώ:

  http://www.inews.gr/60/kmeimaraki-o-machimos-archigos-geetha-kai-o-loufadoros-anipsios-tou.htm

  για το ποιος είναι ο Γράψας.

  • K.B. avatar
   K.B. @ hypo 06/08/2009 17:00:15

   Τι μας λέει αυτό το δημοσίευμα;

   Για τα περιστατικά δεν έχω ιδέα. Αλλά διβάζω κάτι απλό: Ο ταγματάρχης που κατονομάζεται έχει ευνοϊκή μεταχείριση από το 1999, οπότε ο Γράψας ήταν... Συνταγματάρχης. Αυτός ο Σχης (άλλου όπλου) εξασφάλιζε στον... Ταγματάρχη (άλλου όπλου) τόσο ευνοϊκή μεταχείριση επί όλων των κυβερνήσεων; Πλάκα μας κάνει ο συντάκτης;

   Τσάμπα είναι η λάσπη.

   (Και για να προλάβω τυχόν ερωτήσεις, όχι, δεν έχω καμία σχέση με το Γράψα. Τον είδα μία φορά, λίγο μετά την ανάληψη της αρχηγίας του ΓΕΣ, το βράδυ, στο μετρό, με τη γυναίκα του, ενώ πήγαινε κάπου χωρίς να χρησιμοποιεί το υπηρεσιακό του όχημα (όπως δικαιούται - περίπου, κι όπως κατά κόρον συνηθίζεται στο Ελλάντα).

  • K.B. avatar
   K.B. @ hypo 06/08/2009 17:11:52

   Α, και παρεμπιπτόντως...

   Η 180 Μοίρα Κ/Β είναι μονάδα εκστρατείας (ασχέτως του ότι δεν είναι στην παραμεθόριο. Αυτό όσον αφορά τη δυνατότητα του εν λόγω αξιωματικού να εγγράψει χρόνο διοικήσεως ως επικεφαλής πυροβολαρχίας.

 9. Nick avatar
  Nick 06/08/2009 15:19:24

  Ο Γράψας παίδες ήταν Μαυροσκούφης και επί Αρχηγίας του είχαν σφίξει πολύ τα πράγματα.

  Όσο για τις ενισχύσεις που εστάλησαν στα νησιά, από πέρυσι γινόταν αυτό το πράγμα.

  Και αφού "ενοχλήθηκαν" κάποιοι, τότε γιατί διορίστηκε στη θέση του Αρχηγού ΓΕΣ ο (πρώην) Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, που ήταν και υπεύθυνος της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών;;;;;

 10. ahab avatar
  ahab 06/08/2009 15:22:03

  Αν ισχύει το περι Μπακογιάννη σενάριο αυτό σημαίνει οτι η ενίσχυση των νησιών της χάλασαν τα σχέδια περι αποστρατικοποίησης αυτών και "αγαθού" διαλόγου με τους Τούρκους κατα τας βουλάς των ΗΠΑ.
  Αν ειναι έτσι να βγεί ο Γράψας να το πεί και η κυρία να πάει σπίτι της.

  • Swell avatar
   Swell @ ahab 06/08/2009 17:40:33

   Σε ποιό απ' όλα;

   • ahab avatar
    ahab @ Swell 06/08/2009 19:25:16

    Αυτό που έγραψε χθές ο φάκτορ "για την αυξημένη πολεμική ετοιμότητα των νησιών που, υποτίθεται οτι την έφεραν….σε δύσκολη θέση έναντι των Τούρκων συνομιλητών της."
    Να προσθέσω και εγώ για την συνεχή απαίτηση των μεμέτηδων για αποστρατικοποίηση των νησιών συνδυαζόμενο με τας βουλάς της Αμερικής για διάλογο (αρα παζάρεμα) πάνω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
    Αν ισχύει αυτό ο άνθρωπος ενισχύοντας στρατιωτικά τα νησιά κοινοποιώντας το ταυτόχρονα, τους χάλασε τα σχέδια .
    ΄Ολα αυτά φυσικά ειναι υποθέσεις και μόνο απο τον ίδιο θα μπορούσε κανείς να μάθει την αλήθεια.

 11. ataktos avatar
  ataktos 06/08/2009 18:18:49

  Και τα σκυλιά άρχισαν να δαγκώνουν τα αφεντικά τους χαχαχ  Νέα πρόκληση από τον κ. Αθανασόπουλο
  Και οι επτά ήταν υπέροχοι…
  Προκλητικά bonus μεσούσης της κρίσης στα goldenboys της ΔΕΗ
   
   Όταν ξέσπασε η παγκόσμια κρίση, ο κ. Αθανασόπουλος για να δείξει ότι διδάσκεται – κατανοεί και συμπαρατάσσεται, με ένα νέο πνεύμα το οποίο διατρέχει το σύνολο των επιχειρήσεων και της οικονομίας, «μείωσε» για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους το μισθό του και έκανε περικοπές στα bonus των στελεχών.
   
   Τελικά απ’ ότι φαίνεται ο κ. Αθανασόπουλος και τα στελέχη του τίποτα δεν διδάχθηκαν από την κρίση. Εκμεταλλευόμενοι μια εντελώς πρόσκαιρη και συγκυριακή  βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, κυρίως χάρις του ξεζουμίσματος του Ελληνικού λαού ξεχώρισαν εαυτούς από το σύνολο των στελεχών και του προσωπικού και επιβράβευσαν με bonus τους εαυτούς τους,
   
  ü      Λες και αυτοί μείωσαν τις τιμές καυσίμων,
  ü      Λες και αυτοί γέμισαν με νερά τις λίμνες,
  ü      Λες και αυτοί μείωσαν τη ζήτηση
  ü      Λες και αυτοί τροποποίησαν τον τρόπο υπολογισμού της Ο.Τ.Σ
  ü      Λες και αυτοί καθόρισαν τις κλιματολογικές συνθήκες και δεν είχαμε ακραία υψηλές ή  χαμηλές θερμοκρασίες
  ü      Λες και αυτοί μόνοι τους χωρίς την συμβολή των εργαζομένων σε όλη την χώρα έφεραν τα θετικά αποτελέσματα.
   
   
  Μπράβο κ. Αθανασόπουλε
  Γιάννης κερνάει  και Γιάννης πίνει
   
   Αλήθεια κ. Αθανασόπουλε, με ποια λογική επιβραβεύετε τους εαυτούς σας και όχι το σύνολο του προσωπικού;
   
  Για ποιο λόγο ακριβώς παίρνετε bonus;
   
   
  Ø    Μήπως γιατί δεν φτιάχτηκε καμιά μονάδα της ΔΕΗ;
  Ø    Μήπως γιατί χρόνο με το χρόνο αποδυναμώνετε την ισχύ και την εμβέλειά της Επιχείρησης;
  Ø    Μήπως γιατί με την τακτική σας βάζετε από την πίσω πόρτα τους ιδιώτες;
  Ø    Μήπως γιατί αφήσατε όλες τις διευθύνσεις χωρίς προσωπικό;
  Ø    Μήπως για τα θανατηφόρα ατυχήματα που είχαμε και προκύπτουν από την ένταση και την πίεση που δημιουργούν οι ανάγκες και η έλλειψη προσωπικού;
  Ø    Μήπως γιατί γεμίσατε τη ΔΕΗ με εργολάβους και αναπτύξατε το φαινόμενο του δουλεμπορίου;
  Ø    Μήπως γιατί ακριβύνατε το ρεύμα και την πλήρωσαν οι καταναλωτές;
  Ø    Και για πολλά άλλα «μήπως» μικρά και μεγάλα;
   
  κ. Αθανασόπουλε με τη στάση σας, και τις πρακτικές σας :
   
  Ø    Προκαλείτε την κοινωνία και
  Ø    Διαιρείτε και εξοργίζετε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ
     Κ. Αθανασόπουλε την ώρα που εξαφανίσατε 500 εκατ € κέρδος και ξεζουμίσατε τον Ελληνικό λαό με δυσβάστακτες αυξήσεις οποιοδήποτε bonus σε οποιονδήποτε είναι πρόκληση.
   
     Εύγε κ. Υπουργέ, εάν καλύπτεται τέτοιες προκλητικές ενέργειες.

 12. fatfat avatar
  fatfat 06/08/2009 19:16:23

  θα ήθελα σε αυτό το σημείο να απαντήσω στον φίλο Στέργιο…….

  αγαπητέ φίλε, βλέπεις την αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύει η Ελλάδα ως δειλία…..παρόμοια συμπεράσματα εξάγει και η Τουρκία από την συμπεριφορά της Ελλάδας, η οποία εκλαμβάνει την αυτοσυγκράτηση και την σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά ως αδυναμία.
  Θεωρώ ότι σε τέτοια εθνικά ζητήματα ύψιστης σημασίας οι χειρισμοί – διπλωματικοί & στρατιωτικοί – πρέπει να είναι λεπτοί και να γίνονται με σύνεση, προς όφελος βέβαια των εθνικών μας συμφερόντων.
  Δηλαδή και εγώ που επικροτώ και εγκρίνω την αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύουμε ως χώρα, ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΙΛΟΣ?
  Δεν επιτρέπω φίλε μου, σε κανέναν να αμφισβητεί τον πατριωτισμό μου και την άδολη αγάπη μου για την πατρίδα μας.
  Δεν ξέρω που υπηρέτησες την στρατιωτική σου θητεία,αλλά θα σου πω συνοπτικά δύο λόγια για εμένα….δεν υπηρέτησα την θητεία μου ούτε στα γραφεία του Πενταγώνου,ούτε στα σύνορα της Κερατέας…….παρόλο που είχα το “μέσον” για Αεροπορία – Ναύτικο και να μείνω στην Αθήνα,επέλεξα συνειδητά να μην αλλάξω Κλάδο(η Στρατολογία με είχε βάλει Στρατό Ξηράς) και να υπηρετήσω την πατρίδα μου στα σύνορα…….έβαλα “μέσον” μετά το κέντρο εκπαίδευσης στην Θήβα,να πάω στον Έβρο σε μάχιμη μονάδα πυροβολικού ως σκοπευτής – πυροβολητής, όπου παρέμεινα επί 16 μήνες(δεν προσπάθησα να πάρω μετάθεση)…….και έπεσα πάνω στα γεγονότα των Ιμίων……και πέρασα δύο σκληρούς χειμώνες…..έχω λάβει μέρος σε πολλές βολές πυροβολικού,έχω κάνει δύο τετραήμερα χειμερινής διαβίωσης, έχω κάνει συνολικά 40 μέρες “σκηνάκια”…….όλα αυτά δεν τα γράφω για να μου αποδώσεις τα εύσημα,αλλά να σου δείξω φίλε Στέργιε, ότι η προσωπική μου πορεία δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση….δεν είσαι φίλε μου, περισσότερο πατριώτης από εμένα, επειδή επικροτώ την γραμμή της αυτοσυγκράτησης, την οποία εσύ θεωρείς – δικαίωμά σου – δειλία….όπως και εγώ δεν είμαι περισσότερο πατριώτης από κανέναν….όλοι είμαστε Έλληνες και όταν χρειαστεί θα κάνουμε το χρέος μας…..μην παρασύρεσαι λοιπόν από τα συναισθήματά σου και θέλεις η Ελλάδα να προβεί σε βιαστικές κινήσεις π.χ να καταρρίψει κάποιο τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος…..αυτό επιδιώκει-επιζητά (την βεβιασμένη κίνηση της Ελλάδας) η τουρκική πλευρά για να νομιμοποιήσει κάθε επόμενη ενέργειά της, για να δώσει άλλοθι και επιχειρήματα σε μια ενδεχόμενη απόπειρα κατάληψης ελληνικού νησιού ή βραχονησίδας ή οποιαδήποτε άλλη επιθετική ενέργεια….και δεν δέχομαι τον διαχωρισμό που κάνουν μερικοί – είτε από άγνοια, είτε από βλακεία, είτε εσκεμμένα- σε λιγότερο και περισσότερο “πατριώτες”……………………………….
  ” πατριώτες” ήταν υποτίθεται, και όσοι άνοιξαν την κερκόπορτα στην Τουρκία τον Ιούλιο 1974… να μην ξεχνάς ΠΟΤΕ ότι το άλλοθι-επιχείρημα για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, το έδωσε δυστυχώς – αυτή είναι η ιστορική αλήθεια – η Ελλάδα, όταν οι Έλληνες “πατριώτες” που κυβερνούσαν τότε την χώρα,έκαναν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου(στο όνομα της “αγάπης” και “του εθνικού συμφέροντος” έχουν γίνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ).
  Οι Τούρκοι χωρίς αυτή την μαλακία που έκανε η Ελλάδα στην Κύπρο τον Ιούλιο 1974(εννοώ την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου), ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1974 ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΓΙΑ 35 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 40% ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ…..στο σημείο αυτό να σου θυμήσω και άλλο ένα ιστορικό παράδειγμα από την πρόσφατη ελληνική ιστορία,με την αναγκαία επισήμανση ότι δεν είμαι νοσταλγός ή θιασώτης κανενός δικτατορικού καθεστώτος ή του βασιλικού θεσμού.
  Το διάστημα 1937-1940 η Ιταλία είχε προβεί σε δεκάδες προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας,με σκοπό να απαντήσουμε βεβιασμένα και να προκληθεί πόλεμος.
  Η τότε κυβέρνηση(η οποία στο συγκεκριμένο θέμα εξέφραζε σύσσωμο τον ελληνικό λαό) δεν έπεσε στην παγίδα της Ιταλίας και δεν τους απαντούσε,επιδεικνύοντας ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ….στόχοι της ήταν να μην προκαλέσει την Ιταλία και να αποφύγει τον πόλεμο….ακόμα και όταν οι Ιταλοί βύθισαν το “ΕΛΛΗ” και ενώ υπήρχε πλήθος αποδείξεων για την ιταλική εμπλοκή,η Ελλάδα ισχυριζόταν μέχρι την έναρξη του ελληνοιταλικού πολέμου ότι ο τορπιλισμός της “ΕΛΛΗΣ” έγινε από υποβρύχιο “αγνώστης εθνικότητας”… αν ζούσες τότε φίλε μου, σίγουρα θα κατηγορούσες ανοιχτά τον βασιλιά και την ελληνική κυβέρνηση για δειλία και εσχάτη προδοσία και θα ζητούσες επιτακτικά “νέο Γουδί”.
  Δεν ήταν όμως δειλοί, ήταν ΣΩΦΡΟΝΕΣ και ΣΥΝΕΤΟΙ……σκοπός τους ήταν η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και η αποφυγή του πολέμου….αν ήταν δειλοί θα είχαν επιλέξει την εύκολη λύση και θα είχαν δεχτεί αμέσως τα ιταλικά αιτήματα,που αναφέρονταν στο τηλεσίγραφο που επέδωσε ο ιταλός πρέσβης στον Μεταξά την νύχτα της κηρύξεως του πολέμου ……αν ήταν δειλοί,θα έδιναν ευχαρίστως “γη και ύδωρ” στο Άξονα….και μην ισχυριστείς ότι ήταν αγγλόφιλοι και για αυτό δεν πήγαν με το μέρος του Άξονα……ΠΡΩΤΑ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ, μετά ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ και μετά όλα τα άλλα……

  Σκέψου όμως και κάτι άλλο……..σήμερα οι πόλεμοι δεν κερδίζονται-χάνονται μόνο στα πεδία των μαχών….οι ΗΠΑ δεν έχασαν πρώτα τον πόλεμο του Βιετνάμ στα πεδία των μαχών…..τον έχασαν πρώτα στο τομέα των εντυπώσεων,όταν στράφηκε εναντίον τους όλη η παγκόσμια κοινή γνώμη και τους αποδοκίμασε συνολικά για το πόλεμο του Βιετνάμ……..γιατί λοιπόν να μην δείχνουμε αυτοσυγκράτηση μέχρι η Τουρκία να χάσει την ψυχραιμία της και να μας επιφέρει το πρώτο πλήγμα, έτσι ώστε να μείνει εκτεθειμένη στην παγκόσμια κοινή γνώμη?
  Γιατί πρέπει με το ζόρι να πέσουμε στην παγίδα της, να ενεργήσουμε αψυχολόγητα πρώτοι και να μείνει εκτεθειμένη στην παγκόσμια κοινή γνώμη η “κακιά Ελλάδα”, που επιτέθηκε πρώτη στην “δύστυχη” Τουρκία?
  Έτσι δεν θα παρουσιαστεί – δηλαδή ως θύμα – η Τουρκία αν πρώτη η Ελλάδα προβεί σε κάποια κίνηση?
  Θέλω να σκεφτείς σοβαρά όσα σου γράφω…..δεν χρειάζεται να μου απαντήσεις…..ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΣΠΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ……………

  • K.B. avatar
   K.B. @ fatfat 07/08/2009 16:43:51

   Φίλε fatfat,

   Λες: "Οι απόψεις σου είναι απολύτως σεβαστές, αλλά θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σε όλες, σχεδόν, από αυτές.

   Λες: "δεν είσαι φίλε μου, περισσότερο πατριώτης από εμένα, επειδή επικροτώ την γραμμή της αυτοσυγκράτησης, την οποία εσύ θεωρείς – δικαίωμά σου – δειλία….όπως και εγώ δεν είμαι περισσότερο πατριώτης από κανέναν….όλοι είμαστε Έλληνες και όταν χρειαστεί θα κάνουμε το χρέος μας…."

   Έχεις δίκιο ότι είναι ανάρμοστο να χαρακτηρίζεται μειοδότης όποιος, για λόγους πολιτικής εκτίμησης, ή στρατηγικού υπολογισμού υιοθετεί την άποψη της αυτοσυγκράτησης.

   Από την άλλη, δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι "όλοι είμαστε Έλληνες, κι εξίσου πατριώτες" κλπ. Και δεν ισχύει, φυσικά. Γιατί η ιδεολογική αντίληψη της έκλειψης του εχθρικού κράτους, η εχθρότητα προς αυτό, η εχθρότητα προς την ίδια την ιδέα του έθνους, δεν είναι συνομωσιολογικές φαντασιώσεις αλλά καθημερινή, ρητή, ανοιχτή, ευθεία διακήρυξη πολλών κύκλων. Κι όταν μπορείς να συσχετίσεις την μακρόχρονη και συνεπή πολιτική πορεία πολιτικών προσώπων που de facto συνάδουν με τέτοιες αντιλήψεις, καθώς και τον συνεπή κοινωνικό και πολιτικό συγχρωτισμό τους με τους κύκλους που ευθέως τις διακηρύσσουν, τότε φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσεις ότι δύσκολα μπορείς να αποφύγεις τέτοιου είδους συσχετίσεις. Ακόμη κι αν δε μπορείς να τις αποδείξεις στο δικαστήριο.

   Κι αν ακόμη αμφιβάλλεις ή αμφισβητείς με τα λεγόμενά μου επί της αρχής, σε παραπέμπω στην ιστορία.
   Φαντάζομαι ότι γνωρίζεις πόσοι και πόσοι, εδώ και σε κάθε χώρα, που στην εποχή της δράσης τους είχαν επίμονα "περίεργες" αντιλήψεις - αλλά θα εξανίσταντο αν αμφισβητούσες τη φιλοπατρία τους, γνωρίζουμε - με απόλυτη ή σχετική βεβαιότητα - ότι δεν ήταν καθόλου πατριώτες; Και το χειρότερο: αυτή η "έλλειψη πατριωτισμού" δεν είναι ποτέ ούτε ρητή, ούτε καν συνειδητή, ούτε η συναλλαγή ευθεία.

   Αλλά ας έρθουμε στην ουσία των επιχειρημάτων.

   Λες: "μην παρασύρεσαι λοιπόν από τα συναισθήματά σου και θέλεις η Ελλάδα να προβεί σε βιαστικές κινήσεις π.χ να καταρρίψει κάποιο τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος…..αυτό επιδιώκει-επιζητά (την βεβιασμένη κίνηση της Ελλάδας) η τουρκική πλευρά για να νομιμοποιήσει κάθε επόμενη ενέργειά της, για να δώσει άλλοθι και επιχειρήματα σε μια ενδεχόμενη απόπειρα κατάληψης ελληνικού νησιού ή βραχονησίδας ή οποιαδήποτε άλλη επιθετική ενέργεια…."

   Αυτή η θέση - συνεχώς επαναλαμβανόμενη - πάσχει από προφανή λογικά σφάλματα, ή υπόρρητες παραδοχές, που καλό είναι να δηλωθούν ρητώς αν υιοθετούνται.
   1) Η τουρκική πλευρά περιμένει μία "βεβιασμένη ελληνική κίνηση για να νομιμοποιήσει την επόμενη ενέργειά της", κι εμείς ψύχραιμα της την αρνούμαστε; Μα, αν οι τούρκοι έχουν ειλημμένη απόφαση να προβούν σε, προφανώς προαποφασισμένη, "επόμενη ενέργεια", πιστεύεις σοβαρά ότι είναι η ελληνική ανοχή που τους αποτρέπει; Πιστεύεις ότι, όταν αποφασίσουν ότι θέλουν επεισόδιο, έχουν την παραμικρή δυσκολία να το δημιουργήσουν; Πιστεύεις ότι στις διεθνείς "εντυπώσεις" και στη τοποθέτηση των ξένων δυνάμεων θα παίξουν οποιοδήποτε ρόλο οι ακριβείς συνθήκες έναρξης του επεισοδίου; Το πιστεύεις αυτό σοβαρά;
   2) Πιστεύεις ότι οι τούρκοι αισθάνονται ότι έχουν την επιχειρησιακή δυνατότητα να προβούν σε μία κίνηση στο Αιγαίο, και δεν το πράτουν επειδή η "ελληνική αυτοσυγκράτηση" δεν τους δίνει την ευκαιρία;
   3) Πιστεύεις ότι όσο "δεν καταρρίπτουμε ένα αεροσκάφος" (και το θέτω σχηματικά, αφού σχηματικά το έθεσες κι εσύ) οι τούρκοι ματαιοπονούν προκαλώντας μας, και δεν κερδίζουν τίποτα; Πιστεύεις σοβαρά ότι η λήξη της κρίσης των Ιμίων οδήγησε τα πράγματα στο status quo ante, κι απλώς πληγώθηκε το φιλότιμό μας;
   4) Πιστεύεις - όπως η κυρία Μπακογιάννη - ότι όταν η Τουρκία, και ρητώς κι εμπράκτως, αμφισβητεί το καθεστώς των νησίδων στο Αιγαίο, καλώντας ακόμη και το ελικόπτερο του Προέδρου της Δημοκρατίας να απομακρυνθεί από τον "τουρκικό εναέριο χώρο" απλώς προκαλεί χωρίς αποτέλεσμα;
   5) Πιστεύεις ότι με αυτή τη συνεπή και μακροχρόνια πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο από το 1973, οι "ψύχραιμες" ελληνικές απαντήσεις έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν το status quo που επικρατούσε τότε;
   6) Αν η υπερπτήση κατοικημένου νησιού, και εικονική προσβολή της φρουράς του είναι απλή πρόκληση, τότε τι συνιστά για σένα την κόκκινη γραμμή, στην οποία επιβάλλεται αντίδραση; Η πλήρους κλίμακος επιχείρηση για την κατάληψη μεγάλου νησιού; Η κατάληψη μικρής κατοικημένης νησίδας; Η κατάληψη βραχονησίδας; Τι;
   7) Συνειδητοποιείς πόσο έχει υποχωρήσει ιστορικά αυτή η κόκκινη γραμμή; θεωρείς ότι το 1980 ή το 1990 η αποβίβαση τούρκων στρατιωτών σε βραχονησίδα ή η εικονική προσβολή φρουράς νησιού από αεροσκάφη ήταν αποδεκτές ενέργειες - όπως είναι σήμερα;
   Δεν καταλαβαίνει τη στρατηγική της Τουρκίας - και την εφαρμοζόμενη τακτική;

   Αν πιστεύεις αυτά, (ασφαλώς δικαίωμά σου) εγώ παραιτούμαι. Έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη των στοιχειωδών της πραγματικότητας.

   Λες παρακάτω: ” πατριώτες” ήταν υποτίθεται, και όσοι άνοιξαν την κερκόπορτα στην Τουρκία τον Ιούλιο 1974… να μην ξεχνάς ΠΟΤΕ ότι το άλλοθι-επιχείρημα για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, το έδωσε δυστυχώς – αυτή είναι η ιστορική αλήθεια – η Ελλάδα, όταν οι Έλληνες “πατριώτες” που κυβερνούσαν τότε την χώρα,έκαναν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου(στο όνομα της “αγάπης” και “του εθνικού συμφέροντος” έχουν γίνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ).
   Οι Τούρκοι χωρίς αυτή την μαλακία που έκανε η Ελλάδα στην Κύπρο τον Ιούλιο 1974(εννοώ την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου), ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1974 ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΓΙΑ 35 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 40% ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ….."

   Να με συγχωρήσεις, αλλά εδώ - αθέλητα προφανώς - προκαλείς σύγχιση γύρω από τα κρίσιμα - και με εύκολα επιχειρήματα.
   Ασφαλώς, το ΠΡΟΣΧΗΜΑ για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο υπήρξε το πραξικόπημα του '74. Δυστυχώς, δεν υπήρξε αυτός και ο ΛΟΓΟΣ ούτε της εισβολής, ούτε της επιτυχίας της. Ο ΛΟΓΟΣ της ειβολής και της επιτυχίας της υπήρξε η συστηματική αποσάθρωση της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου επί τουλάχιστον μία δεκαετία, με απλή συνέχεια την αποδυνάμωση της άμυνας εξ αιτίας της διαλύσεως που επέφερε το πραξικόπημα. Και επιπλέον κρίσιμος λόγος υπήρξε η απάθεια της ελληνικής πλευράς απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη τουρκική ενίσχυση των θέσεών της και της στρατιωτικής της ικανότητας στην Μεγαλόνησο.
   Και ήταν η ψοφοδεής αντίδραση της ελληνικής πλευράς σε κάθε βήμα κρίσιμης στρατιωτικής ενίσχυσης της τουρκικής θέσης στην Μεγαλόνησου που ενίσχυσε αποφασιστικά αυτή την επιτυχία.
   Η ΠΡΟΦΑΣΗ ήταν το πρόβλημα στην Κύπρο; Το πιστεύεις αυτό σοβαρά; Λες να έλειπαν από την Τουρκία οι προφάσεις στην Κύπρο;
   Λες ότι το 1964 της έλειψαν οι προφάσεις; Ή η αδυναμία επιχειρησιακής επιτυχιάς;
   Ευτυχώς που περιμέναμε ψύχραιμα μέχρι που απέκτησε αυτή τη δυνατότα - ενώ εμείς φιλότιμα πελεκάγαμε τη δική μας.

   Λες: "στο σημείο αυτό να σου θυμήσω και άλλο ένα ιστορικό παράδειγμα από την πρόσφατη ελληνική ιστορία, [...].
   Το διάστημα 1937-1940 η Ιταλία είχε προβεί σε δεκάδες προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας,με σκοπό να απαντήσουμε βεβιασμένα και να προκληθεί πόλεμος.
   Η τότε κυβέρνηση(η οποία στο συγκεκριμένο θέμα εξέφραζε σύσσωμο τον ελληνικό λαό) δεν έπεσε στην παγίδα της Ιταλίας και δεν τους απαντούσε,επιδεικνύοντας ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ….στόχοι της ήταν να μην προκαλέσει την Ιταλία και να αποφύγει τον πόλεμο….ακόμα και όταν οι Ιταλοί βύθισαν το “ΕΛΛΗ” και ενώ υπήρχε πλήθος αποδείξεων για την ιταλική εμπλοκή,η Ελλάδα ισχυριζόταν μέχρι την έναρξη του ελληνοιταλικού πολέμου ότι ο τορπιλισμός της “ΕΛΛΗΣ” έγινε από υποβρύχιο “αγνώστης εθνικότητας”… αν ζούσες τότε φίλε μου, σίγουρα θα κατηγορούσες ανοιχτά τον βασιλιά και την ελληνική κυβέρνηση για δειλία και εσχάτη προδοσία και θα ζητούσες επιτακτικά “νέο Γουδί”.
   Δεν ήταν όμως δειλοί, ήταν ΣΩΦΡΟΝΕΣ και ΣΥΝΕΤΟΙ……σκοπός τους ήταν η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και η αποφυγή του πολέμου….αν ήταν δειλοί θα είχαν επιλέξει την εύκολη λύση και θα είχαν δεχτεί αμέσως τα ιταλικά αιτήματα,που αναφέρονταν στο τηλεσίγραφο που επέδωσε ο ιταλός πρέσβης στον Μεταξά την νύχτα της κηρύξεως του πολέμου ……αν ήταν δειλοί,θα έδιναν ευχαρίστως “γη και ύδωρ” στο Άξονα….και μην ισχυριστείς ότι ήταν αγγλόφιλοι και για αυτό δεν πήγαν με το μέρος του Άξονα……ΠΡΩΤΑ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ, μετά ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ και μετά όλα τα άλλα……

   Με συγχωρείς, αλλά τέτοιο αυτογκόλ είναι σπάνιο. Μας λες, λοιπόν, ότι οι κυβερνώντες το 1940 απέφυγαν με κάθε τρόπο την απάντηση στις προκλήσεις της Ιταλίας - που αν καταλαβαίνω ορθά - θεωρείς αντίστοιχες με τις σημερινές τουρκικές.
   Απλή ερώτηση: και τι πέτυχαν; απέφυγαν, με την ψύχραιμη αντιμετώπιση και την άψογον στάση την ιταλική εισβολή; Όταν οι Ιταλοί αποφάσισαν ότι ήθελαν και μπορούσαν επετέθησαν. Όπως άλλωστε είχαν κάνει και το 1923 στην Κέρκυρα.
   Βεβαίως, η τότε κυβέρνηση είχε άλλο λόγο για τον οποίον αντιδρούσε με τέτοια σύνεση στις ιταμές ιταλικές προκλήσεις: αναδιοργάνωνε τις Εν. Δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την ενδεχόμενη εισβολή. Και κάνοντας συγκερκιμένους στρατηγικούς υπολογισμούς για την δυνατότητα αποφυγής της στρατιωτικής περιπέτειας - όχι αυταπατώμενη ότι αν είναι αρκετά καλό παιδί και δε δώσει λαβές η Ιταλία δε θα βρει λόγο να εισβάλει.
   (Η σοβαρή απάντηση σε ένα τόσο πολύπλοκο ιστορικό θέμα είναι ασφαλώς πιο σύνθετη, αλλά η ουσία παραμένει αυτή).

   Λες: "Σκέψου όμως και κάτι άλλο……..σήμερα οι πόλεμοι δεν κερδίζονται-χάνονται μόνο στα πεδία των μαχών….οι ΗΠΑ δεν έχασαν πρώτα τον πόλεμο του Βιετνάμ στα πεδία των μαχών…..τον έχασαν πρώτα στο τομέα των εντυπώσεων,όταν στράφηκε εναντίον τους όλη η παγκόσμια κοινή γνώμη και τους αποδοκίμασε συνολικά για το πόλεμο του Βιετνάμ……..γιατί λοιπόν να μην δείχνουμε αυτοσυγκράτηση μέχρι η Τουρκία να χάσει την ψυχραιμία της και να μας επιφέρει το πρώτο πλήγμα, έτσι ώστε να μείνει εκτεθειμένη στην παγκόσμια κοινή γνώμη?"
   Το που και πως κερδίζονται ή χάνονται σήμερα οι πόλεμοι είναι τεράστιο θέμα, και σίγουρα αλλού κι αλλιώς χάνουν οι ΗΠΑ έναν πόλεμο, κι αλλού κι αλλιώς η Ελλάδα. Αλλά για να επικεντρωθούμε στην ορθότητα του παραδείγματος... οι ΗΠΑ έχασαν τον πόλεμο του Βιετνάμ γιατί τον διεξήγαγαν με εγκληματικά λάνθασμένο τρόπο από στρατιωτικής πλευράς, και γιατί προσπαθούσαν να επιβάλουν ένα διεφθαρμένο καθεστώς σε έναν εξεγερμένο λαό.
   Κι όταν, μετά από τέλμα χρόνων κι 60.000 νεκρούς η αμερικανική κοινή γνώμη είδε ότι δεν έβγαινε άκρη, τότε αποφάσισε κι αυτή ότι τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν.
   Αν ήταν οι εντυπώσεις από τα περιστατικά ενάρξεως να παίζουν κάποιο ρόλο για τις εντυπώσεις και την έκβαση του πολέμου, τότε θα είχαν χάσει τον πόλεμο ήδη από το επεισόδιο του κόλπου του Τόνκιν. Αλλά δε συνέβη έτσι, έτσι δεν είναι;

   Λες: "Γιατί πρέπει με το ζόρι να πέσουμε στην παγίδα της, να ενεργήσουμε αψυχολόγητα πρώτοι και να μείνει εκτεθειμένη στην παγκόσμια κοινή γνώμη η “κακιά Ελλάδα”, που επιτέθηκε πρώτη στην “δύστυχη” Τουρκία?
   Έτσι δεν θα παρουσιαστεί – δηλαδή ως θύμα – η Τουρκία αν πρώτη η Ελλάδα προβεί σε κάποια κίνηση?"

   Γιατί, φίλε fatfat, σου διαφεύγει ποια είναι η τουρκική παγίδα στην οποία πέφτουμε μέσα επί σειρά ετών: η τουρκική τακτική είναι η σταδιακή και συστηματική έγερση νέων αξιώσεων επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, και η εν συνεχεία de facto αμφισβήτησή τους, με σκοπό να τα κατοχυρώσει, τελικώς, και νομικά. Και το πιο έξυπνο στοιχείο της τουρκικής τακτικής είναι ακριβώς ο ψυχολογικός χειρισμός της: κάθε φορά, το ένα βήμα παραπέρα είναι σχετικά μικρό, και ελέγχεται πολύ προσεκτικά η ελληνική αντίδραση. Σαν το βάτραχο που δεν αντιδρά όσο το νερό ζεσταίνεται σιγά-σιγά.
   Και το δικό μας κοινωνικό πρόβλημα και ψευδαίσθηση είναι ότι είμαστε ως λαός τζαμπατζήδες και σιγουρατζήδες. Και πιστεύουμε ότι αν καθίσουμε ακίνητοι και με σφιχτά κλειστά τα μάτια, αν φωνάξουμε και την "Ευρώπη" και χαμογελάσουμε κι ευγενικά στην "Αμερική", δε μπορεί, ο εφιάλτης θα περάσει, κι οι τούρκοι θα μείνουν άπραγοι και... ηττημένοι.
   Αμ δε!

  • K.B. avatar
   K.B. @ fatfat 07/08/2009 17:48:21

   Προς αποφυγήν παρεξηγήσεως, το απόσπασμα:

   "Από την άλλη, δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι “όλοι είμαστε Έλληνες, κι εξίσου πατριώτες” κλπ. Και δεν ισχύει, φυσικά."

   δεν αναφέρεται, φυσικά, σε σένα, αλλά σε μία μερίδα της ηγετικής τάξης της χώρας - και δεν αναφέρομαι μόνο στην πολιτική ηγεσία.

 13. Νἰκος avatar
  Νἰκος 06/08/2009 19:35:01

  @fatfat, η καταρριψη τουρκικου αεροπλανου που αρνειται να συμμορφωθει με τις εντολες της ελληνικης αεροποριας ΕΝΤΟΣ των ελληνικων συνορων, οπως οι πτησεις πανω απο κατοικοιμενα νησια, δεν ειναι επιθετικη ενεργεια. Υποδηλωνει επισης τη δειλια των τουρκων
  Συμφωνοι επι ολων των αλλων που ανεφερες.

  Οσον αφορα στις προαγωγες/αποστρατευσεις, ας μην βιαζομαστε με το τι λεει η καθε "κατινα" με δημοσιογραφικη ιδιοτητα και "πηγες". Σημασια εχει αυτοι που αρχηγευουν να ειναι ικανοι, με πειρα και αποδεκτοι, και το κυριοτερο, να υπαρχει αριστη συνεργασια με την πολιτικη ηγεσια και να μην επισυμβουν οι ελεεινοτητες της νυχτας τν Υμιων οταν η Σημιτοπαρεα αρνιοταν να συμβουλευθει την στρατιωτικη ηγεσια-τοσο κακο μας εκανε η καταραμενη χουντα. Ομως, αν μεσα σε τετοιο κλιμα ηττοπαθειας και ηθικης καταπτωσεως υπαρχει οργανωση ιεραραρχιας και αξιοκρατιας στις ΕΕ τοτε ειναι θαυμα. Αν παλι αποστρατευονται ικανοι μονο και μονο για να τηρηθει ο νομος περι ανελιξεως ΟΛΩΝ των δημοσιων υπαλληλων που ειναι και οι στρατιωτικοι, μαλλον θα χασουμε σε συγκρουση. Αυτο λεω μονο.

 14. parsifal avatar
  parsifal 06/08/2009 23:41:59

  @fatfat & νικος υπάρχει και ο εγκλωβισμός πρίν φθάσωμε στην κατάρριψη...Αρκετά ομως με την αφασία !
  Οσο για τον Γράψα, τώρα ανεκάλυψαν οτι ...δεν ομιλεί ξένες γλώσσες και ειναι πρός θάνατον αυτό εν μέσω παραβιάσεων και τεταμένου κλίματος ? Πιθανότερο ειναι να πρόκειται για συσώρευση αρνητικής ενέργειας με την κυβέρνηση : Θητεία και πολιτικάντικος χειρισμός του θέματος, ΓΔΑΕΕ και πυρομαχικά αρμάτων - καύσιμα / ανατλλακτικά αεροσκαφών, ενίσχυση των φρουρών στα νησιά (αντί για διπλωματικά διαβήματα της κας ΥΠΕΞ)

 15. fatfat avatar
  fatfat 06/08/2009 23:43:28

  σχετικά με τις πρόσφατες προαγωγές και αποστρατεύσεις των ανώτατων αξιωματικών,γιατί γίνεται τόσο ντόρος? Αυτοί που προήχθησαν στις θέσεις αρχηγού ΓΕΕΘΑ και αρχηγού ΓΕΣ δεν είναι ικανότατα επαγγελματικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν πιστά την πατρίδα πάνω από 30 συναπτά έτη? Και δεν θα συνεχίσουν από τις νέες θέσεις τους να υπηρετούν το ίδιο πιστά την πατρίδα? Μήπως με όσα γράφονται, εμμέσως τους απαξιώνουν κάποιοι
  καλοθελητές δημοσιογράφοι είτε από άγνοια,είτε από βλακεία,είτε για λόγους εντυπωσιασμού?
  Μήπως άλλαξαν και τα επιτελεία που έχουν σχεδιάσει και οργανώσει τα επιτελικά σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων? Ή μήπως άλλαξαν οι διοικητές των σχηματισμών? Ή μήπως άλλαξε το δόγμα και η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων?
  Δεν πρέπει να ξεχνάμε....ουδείς αναντικατάστατος.....τα νεκροταφεία είναι γεμάτα αναντικατάστατους.......αλοίμονο στην χώρα μας, αν δεν υπάρχουν ικανά στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις για να αντικαταστήσουν επάξια τους αποστρατευθέντες αρχηγούς,τους οποίους τιμώ αφού επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους προς την πατρίδα.....μην ξεχνάμε τώρα ότι οι αποστρατευθέντες αρχηγοί εξάντλησαν την ιεραρχία, εκπλήρωσαν κάθε επαγγελματική τους φιλοδοξία και αργά ή γρήγορα θα αποστρατευόντουσαν.
  Τι σημασία έχει αν οι αρχηγοί αποστρατεύθηκαν Αύγουστο μήνα και όχι 2-3 μήνες μετά......μήπως μετά τον Γράψα (τον οποίο επαναλαμβάνω ότι τιμώ για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα μας όλα αυτά τα χρόνια) και τον κάθε Γράψα το χάος?.....κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος....σημασία έχει μόνο αν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας είναι αξιόμαχες και μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιτελέσουν το βασικό καθήκον τους,που είναι η προάσπιση και υπεράσπιση του εθνικού μας χώρου.
  ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ.
  Φανταστείτε να μην γινόντουσαν οι πρόσφατες κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών από το ΚΥΣΕΑ και οι αποστρατευθέντες αρχηγοί να παρέμεναν στις θέσεις τους, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην μπορούσαν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.
  Δεν αφήνω υπονοούμενα,ούτε αφήνω υπαινιγμούς.....εξάλλου δεν είμαι ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων....ένας απλός πολίτης είμαι....απλώς λέω ότι τους πολίτες πρέπει να τους ενδιαφέρει μόνο αν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα πάτρια εδάφη από κάθε ξένη επιβουλή.

  Υ.Γ : ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ Η ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

 16. lykfos avatar
  lykfos 06/08/2009 23:46:28

  Ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ ΓΡΑΨΑΣ γνώριζε καλά τις δυσλειτουργίες του Στρατεύματος όντας ακόμα Σχης(ΤΘ) και ειδικά σε θέματα που έχουν να κάνουν με την άμεση και επιτυχή απάντηση σε πιθανό θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους. Γνωρίζω από πρώτο χέρι, διότι είχα την τιμή να το έχω, όντας κληρωτός, Διοικητή "λίγο" πριν γίνει Αρχηγός - και σταματώ εδώ - ότι εάν σε έναν αρμόδιο το "πάθημα" των Ιμίων έγινε "μάθημα" αυτός ήταν ο ΓΡΑΨΑΣ...!!! Και μιλώ για αυστηρώς επιχειρησιακές "παρεμβάσεις" του που ήταν και πρωτοποριακές και ιδιατέρως οικονομικές ώστε να εφαρμοστούν και να αναβαθμίσουν κατακόρυφα την αποτρεπτική, αλλά και επιθετική ισχύ του σχηματισού που τότε ηγείτο. Μάλιστα οι "παρεμβάσεις" αυτές ήταν η ΠΡΩΤΗ του προτεραιότητα διότι ΓΝΩΡΙΖΕ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΑΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΡΙΠΗ ΕΝΟΣ F16...!!!
  Και αυτοί οι κάποιοι ήταν τότε ΠΟΛΥ, ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ!!
  Σίγουρα αυτά του τα ηγετικά χαρίσματα και απτά του αποτελέσματα αξιολογήθηκαν και ήταν καθοριστικά για τη μετέπειτα δίκαιη ανέλιξή του.
  ΑΥΤΟ ΔΙΕΥΡΥΝΕ ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΓΕΕΘΑ!ΤΟ ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ!ΤΟΣΟ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η "ΠΙΘΑΝΗ" ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΑ "ΕΠΙΜΑΧΑ" ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΞΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ"...!!!
  ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΣΑΝ ΑΠΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
  Η ΛΑΣΠΗ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΓΡΑΨΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΗΝ ΛΑΣΠΗ ΤΗΝ ΠΑΤΟΥΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. lykfos avatar
  lykfos 06/08/2009 23:54:25

  Υ.Γ. ΟΣΟΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΦΙΛΕ ΜΟΥ fatfat. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΕΑΝ ΘΥΜΑΣΕ. ΟΛΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΧΟΥΜΕ.............................................

 18. Νἰκος avatar
  Νἰκος 07/08/2009 01:18:15

  @parsifal, φιλε μου αν υπαρχει μονο εγκλωβισμος και ποτε καταρριψη τοτε καταπαταται ο πρωταρχικος κανων πολιτικης/στρατηγικης που λεει οτι οταν λειπει το "μαστιγιο" , δλδ δεν υπαρχει τιμωρια και εξοδο για τον επιτιθεμενο τοτε δεν υφισταται αποτροπη. Με απλα λογια, δεν εχει νοημα να τους εγκλωβιζουν μονο γιατι οι Τουρκοι ετσι ξερουν οτι η πολιτικη αυτη και η συμπεριφορα αυτη δεν τους κοστιζει τιποτα. Και ετσι φτασαμε στον εξευτελισμο να πετουν ατιμωρητα πανω απο ΚΑΤΟΙΚΟΙΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ γαμωτο μου! Δλδ, ποιο κρατος με αυτοσεβασμο και μη φινλανδοποιημενο θα ανεχονταν τετοια γεγονοτα; Οταν ελεγα πριν καιρο οτι σε λιγα χρονια θα χρειαζομαστε θεωρησεις απο την Αγκυρα για να παμε διακοπες στη Χιο κλπ, με κοροιδευαν ωρισμενοι.
  Καλα ελεγα καποιος εδω μεσα μαλλον "αφου δεν πετουν πανω απο το Κολωνακι και την Μυκονο" χαλαλι τους τα νησια και οι βραχονησιδες.

 19. Νἰκος avatar
  Νἰκος 07/08/2009 01:22:36

  Και οσοι πιστευουν οτι θα γινει πολεμος (ο μπαμπουλας της υποταγης που εκπορευεται απο τα υποταγμενα και ηθικα καθημαγμενα γραικυλια της αλητ μας) αν η αεροπορια μας καταρριπτει οσα τουρκια αεροπλανα πετουν πανω απο κατοικοιμενες περιοχες ἠ παραβιαζουν τον εθνικο εναεριο χωρο, κοιμαται.
  Αν υποθεσουμε, αν ὡ μη γενοιτο πεσει κανενα τουρκικο αεροπλανο απο βλαβη πανω σε κατοικοιμενο νησι τοτε ποιος νομιζετε οτι θα ευθυνεται αν οχι η Αθηναϊκη αλητ που μονο νοιαζεται για φαι και το κλεψιμο;;

 20. fatfat avatar
  fatfat 07/08/2009 01:31:19

  @lykfos..............τότε να κάνω μια σχετική διόρθωση....υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία ως κληρωτός 18 μήνες στον νομό Έβρου και δεν ανήκω στο μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.......αλλά δεν νομίζω να έχω ανοιχτό φύλλο πορείας.....σε αυτά που γράφεις έχω μια ένσταση......θεωρείς ότι "κάποιοι" - τους οποίους δεν κατανομάζεις - τρόμαξαν με την πολιτική του απερχόμενου ΑΓΕΕΘΑ και τον θεώρησαν "επικίνδυνο" για τα "ύπουλα" σχέδιά τους για αυτό και τον αποστράτευσαν.....δηλαδή με την λογική σου ο πρωθυπουργός - αυτός δηλαδή που αντικατέστησε τον ΑΓΕΕΘΑ - ή τρόμαξε με την παρουσία αποτρεπτικής δύναμης στα νησιά μας και αντικατέστησε τον ΑΓΕΕΘΑ - το θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και ΓΕΛΟΙΟ αν υπονοείς κάτι τέτοιο - ή δέχτηκε πιέσεις από αυτούς που τρόμαξαν με την παρουσία αποτρεπτικής δύναμης στα νησιά μας και ενέδωσε σε αυτές τις πιέσεις και αντικατέστησε τον ΑΓΕΕΘΑ... με αυτό το τελευταίο σενάριο αιωρείται στην ατμόσφαιρα η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός είναι λιγότερο πατριώτης από όλους εμάς - το σενάριο αυτό το ΘΕΩΡΏ ΒΛΑΚΩΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ-.

  Αλήθεια, αυτός που αντικατέστησε τον στρατηγό Γράψα -δηλαδή ο νέος ΑΓΕΕΘΑ - τι είναι κατά την γνώμη σου? Αξιωματικός ανίκανος να ηγηθεί του στρατεύματος,μαριονέτα ή οσφυοκάμπτης που θα ξεπουλήσει την Ελλάδα, που θα διαλύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και θα εκχωρήσει στους Τούρκους κυριαρχικά μας δικαιώματα?
  Ας είμαστε σοβαροί......
  Εγώ έχω την ακλόνητη πεποίθηση και βεβαιότητα ότι και ο νέος ΑΓΕΕΘΑ θα ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά του ως πολύπειρο επαγγελματικό στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούσε τόσα χρόνια - και θα συνεχίσει να υπηρετεί από την θέση του ΑΓΕΕΘΑ- με αυταπάρνηση και αφοσίωση την πατρίδα μας.

  ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΙΚΡΙΕΣ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΗΓΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ.
  Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΡΑΨΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ,ΟΥΤΕ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.
  ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΑΓΕΕΘΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ......

 21. Νίκος avatar
  Νίκος 07/08/2009 02:53:37

  η συζητηση εξεπεσε ολιγον τι. η αρχικη αναρτηση ηταν περι του παρασκηνιου της αλλαγης. οι περισσοτεροι εξ ημων ουδεποτε αμφισβητησαμε τις ικανοτητες των κ.κ. Γραψα και Γιαγκου. εχουμε ικανους αξιωματικους και στρατο που εμπνεει εμπιστοσυνη. το ζητημα ειναι οι πολιτικοι και η ανικανοτητα τους να "φτιαξουν" εθνικη στρατιωτικη/πολιτικη στρατηγικη με την στρατιωτικη ηγεσια. οσοι μελετησαμε το βιβλιο του κ. Λυμπερη για το συμβαντα τις νυχτας των Υμιων, γνωριζουμε τι ανθυπομετριοτητες συναπαρτιζουν τον πολιτικο κοσμο. το προβλημα με τον κεμαλοφασισμο ειναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Η στρατιωτικη πλευρα ειναι κομματι της ολης τακτικης.

 22. fatfat avatar
  fatfat 07/08/2009 11:47:41

  @Νίκος......1)θεωρείς ότι προβληματικός είναι ο πολιτικός κόσμος....έχεις σκεφτεί ποτέ ότι οι πολιτικοί έχουν βγει από τα σπλάχνα της κοινωνίας μας, είναι κομμάτι της κοινωνίας? Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα λοιπόν, τότε δεν το έχουν το πρόβλημα οι πολιτικοί,ΤΟ ΕΧΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ!!!............2)θεωρείς ότι "ανθυπομετριότητες" απαρτίζουν τον πολιτικό κόσμο.....έχεις την δυνατότητα να κατέβεις ως υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, να δει επιτέλους ο τόπος προκοπή!!!!!...............3)βαρέθηκα την εσωστρέφεια,τα σενάρια συνωμοσίας και την κλάψα........δεν είναι δυνατόν συνέχεια να κατηγορούμε τους πολιτικούς για εθνική μειοδοσία και προδοσία.....να φρεσκάρω λοιπόν την μνήμη σου........α)στρατιωτικοί και μάλιστα "πατριώτες" οργάνωσαν και εκτέλεσαν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου τον Ιούλιο 1974 στην Κύπρο.....και αυτή η ενέργεια έδωσε το άλλοθι-επιχείρημα-πρόσχημα για την τουρκική εισβολή στην μαρτυρική Κύπρο........β) ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων διέταξαν να επιστρέψουν πίσω τα υποβρύχια, πριν φτάσουν στην Κύπρο και χτυπήσουν τον αποβατικό στόλο της Τουρκίας.....4) η αλήθεια είναι μία...... ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει την σχετική αρμοδιότητα,πήρε μια απόφαση για αντικατάσταση του ΑΓΕΕΘΑ στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή...ο χρόνος θα δείξει αν ήταν μια σωστή απόφαση....τελεία και παύλα.....5) αυτό σου έλειπε, να αμφισβητούσες και τις ικανότητες του κυρίου Γιάγκου(τον οποίο παρεμπτιτόντως και δεν γνωρίζω)......με τέτοια όμως δημοσιεύματα απαξιώνεται έμμεσα ο νέος ΑΓΕΕΘΑ,δεν το καταλαβαίνεις?,5)ουδείς αναντικατάστατος.....τα νεκροταφεία είναι γεμάτα αναντικατάστατους......6)Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο του κυρίου Λυμπέρη, στο οποίο προφανώς εμφανίζει την δική του εκδοχή........μερικά ερωτήματα όμως να σου υποβάλλω....α)Γιατί ο κύριος Λυμπέρης ως αρχηγός ΑΓΕΕΘΑ δεν διέταξε προσωπικά να σταλούν στην επίμαχη περιοχή τα τότε καινούρια ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ, τα οποία μπορούν να πετάνε και την νύχτα?......και μην μου αναφέρεις το επιχείρημα ότι δεν ήταν επιχειρησιακά πιστοποιημένα.....σε περιόδους κρίσεις ο ΑΓΕΕΘΑ πρέπει να ζυγίζει την κατάσταση και να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις,β) Ο κύριος Λυμπέρης γνώριζε ότι τα Ίμια αποτελούνται στην πραγματικότητα από 2 νησάκια? Αν όχι, κακώς δεν γνώριζε αυτός και τα επιτελεία....Αν ναι, τότε γιατί δεν έδωσε διαταγή να φυλάσσονται και τα 2 νησάκια?,γ) Υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο δράσης στις Ένοπλες Δυνάμεις εκείνη την περίοδο, για την περίπτωση κατάληψης βραχονησίδας? Αν ναι, γιατί δεν εφαρμόστηκε.......αν όχι,γιατί όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο τότε ΑΓΕΕΘΑ και αφού δεν υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την περίπτωση κατάληψης βραχονησίδας,δεν έλαβε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και δεν έδωσε συγκεκριμένες εντολές για να εκπονηθεί ένα τέτοιο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης?

  • mesaios daktylos avatar
   mesaios daktylos @ fatfat 07/08/2009 14:36:48

   fatfat says:
   ""...και αυτή η ενέργεια έδωσε το άλλοθι-επιχείρημα-πρόσχημα για την τουρκική εισβολή στην μαρτυρική Κύπρο……..""

   Εχει γραφεί πολλές φορές, από μένα και άλλους σχολιαστές, ότι την τουρκική εισβολή την ζήτησε ο Μακάριος στην ομιλία του από τα έδρανα του ΟΗΕ, όπου τον μετέφεραν οι Αγγλοι, όταν έβλεπαν οτι έχαναν το παιχνίδι των επιρροών και ο άν8ρωπός τους (ο Μακάριος) ήταν εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Μια ματιά στα πρακτικά της τότε εποχής, είναι αρκετή για να πείσει και τον πλέον δυσπιστο. Το κτήριο του ΟΗΕ είναι (ή τουλάχιστον ήταν) απέναντι από την Πύλη του Ανδριανού και το κείμενο τότε ήταν στα Αγγλικά και Ελληνικά.
   Μου κάνε4ι εντύπωση η αναμάσηση ανακριβιών που ουσιαστικά

 23. Nick avatar
  Nick 07/08/2009 13:49:22

  Ποιά Apache μωρέ; Εδώ ολόκληρο ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών) είχαν και δεν το αξιοποίησαν.

 24. lyfkos avatar
  lyfkos 07/08/2009 14:58:50

  @fatfat ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΙΚΡΙΕΣ. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕΣ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΩΔΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΜΙΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ. ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΟΣΟ "ΒΛΑΚΑΣ" ΕΠΙΘΥΜΩ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΔΕΧΟΤΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ. ΘΕΩΡΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΕΦΟΣΟΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΤΕΡΟ ΤΟΝ Χ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΕΜΕΝΑ) ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΝΩ ΠΡΟΗΓΑΓΕ ΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ ΛΥΜΠΕΡΗ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΟΥ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΕ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΗΓΕΣΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΑΦΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΜΣΟ ΜΕ ΑΡΓΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΝΑ ΑΝΑΣΧΕΣΟΥΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΑΦΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ. Ο ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΗΓΕΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ ΕΙΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΕ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΟΞΥΝΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙΣ ΣΕ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΟΞΥΝΣΗΣ ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΕΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΜΠΛΕΞΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΗΞΕΡΕ, ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ....

 25. fatfat avatar
  fatfat 07/08/2009 17:30:41

  @ mesaios daktylos.........η προσπάθεια να ρίξεις τις ευθύνες για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ΜΟΝΟ πάνω στον Μακάριο δεν μπορεί να πετύχει, γιατί υπάρχουν αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία, που καταρρίπτουν αυτόν τον γελοίο ισχυρισμό και ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝ την στρατιωτική χούντα της Ελλάδας.
  Το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου έγινε Δευτέρα, 15 Ιούλη του 1974, και η σχετική ομιλία έγινε στις 19 Ιουλίου 1974. Με την συγκεκριμένη ομιλία που εκφώνησε ο Μακάριος ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - να το θυμάστε αυτό, ο Μακάριος δεν εκφώνησε λόγο στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- στις 19 Ιουλίου 1974 , ο Μακάριος κατάγγειλε την χούντα των Αθηνών σε όλο τον κόσμο, η οποία προσπάθησε να τον σκοτώσει και να ανατρέψει την νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου - να μην το ξεχνάμε αυτό -.
  Αν δεν γινόταν το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, ο Μακάριος ΘΑ ΕΚΦΩΝΟΥΣΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΛΟΓΟ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ?
  ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!!!!!!!!!!!!
  ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974?
  ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!!!!!!!!!!!!
  Με την συγκεκριμένη ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μακάριος δήλωσε ότι "το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας παραβίασε κατάφωρα την ανεξαρτησία της Κύπρου,χωρίς ίχνος σεβασμού για τα δημοκρατικά δικαιώματα του κυπριακού λαού, και χωρίς ίχνος σεβασμού για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου, η ελληνική χούντα επεξέτεινε τη δικτατορία στο κυπριακό έδαφος."
  Ακόμα με την συγκεκριμένη ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μακάριος δήλωσε " καλώ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να τεθεί ένα τέλος στην αφύσικη αυτή κατάσταση, που δημιουργήθηκε με το πραξικόπημα των Αθηνών. Καλώ το Συμβούλιο Ασφαλείας να κάνει χρήση όλων των τρόπων και μέσων που διαθέτει, ώστε να αποκατασταθούν χωρίς καθυστέρηση η συνταγματική τάξη και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Κύπρου."
  ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974, Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΘΑ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ,ΘΑ ΕΚΦΩΝΟΥΣΕ ΛΟΓΟ ΣΤΙΣ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΚΑΛΟΥΣΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ?
  ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τη γνώμη του Μακαρίου, θα έπρεπε να καλέσει την Ελλάδα να αποσύρει τους Έλληνες αξιωματικούς από την Κύπρο, να θέσει τέρμα στην εισβολή στην Κύπρο και να αποκαταστήσει την παραβιασθείσα ανεξαρτησία της Κύπρου καθώς και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του κυπριακού λαού.
  Η ομιλία αυτή εκφωνήθηκε στις 19 Ιουλίου 1974 σε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
  Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετείχαν τότε -όπως και σήμερα - 5 μόνιμα μέλη(Ηνωμένο Βασίλειο,Γαλλία,ΕΣΣΔ,Κίνα,ΗΠΑ) και 10 μη μόνιμα μέλη(στα οποία δεν περιλαμβανόταν τότε η Τουρκία).
  Ο Μακάριος κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επέμβουν για να δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση που δημιουργήθηκε με το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας.Σε αυτά ΜΟΝΟ απευθυνόταν.......ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ή ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΛΗΝ ΒΕΒΑΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΟΤΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ,ΟΥΤΕ ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ή ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΠΛΗΝ ΒΕΒΑΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΟΤΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Και μην ξεχνάμε :
  α) Δεν ήταν ο Μακάριος που συνιστούσε ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ στο ΓΕΕΦ στην Κύπρο κατά την διάρκεια των πρωινών βομβαρδισμών της 20ης Ιουλίου 1974 - ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟ ΓΕΕΦ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΧΟΤΑΝ ΠΥΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ Η ΚΥΠΡΟΣ-.
  β) Δεν ήταν ο Μακάριος που πίστευε ακόμα και την ώρα της εισβολής ότι δεν πρόκειται για πραγματική εισβολή,αλλά για απλή άσκηση των Τούρκων - Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΑ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ-.
  γ) Δεν ήταν ο Μακάριος που έδωσε διαταγή να επιστρέψουν τα υποβρύχια που ήταν στο δρόμο προς την Κύπρο, με σκοπό να χτυπήσουν την αποβατική δύναμη της Τουρκίας - ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΔΙΕΤΑΞΑΝ-.

  Δεν ξέρω για αυτά που έχεις γράψει εσύ και κάποιοι άλλοι σχολιαστές για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΝΤΡΥΦΗΣΕΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ, ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΦΑΝΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΡΙΞΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΑΚΑΡΙΟ - ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ,ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ.
  ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ,ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΕΙΤΕ....ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΘΩΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

 26. fatfat avatar
  fatfat 07/08/2009 18:52:47

  @lyfkos.....1) επί λέξει έγραψα : "......με αυτό το τελευταίο σενάριο αιωρείται στην ατμόσφαιρα η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός είναι λιγότερο πατριώτης από όλους εμάς – το σενάριο αυτό το ΘΕΩΡΏ ΒΛΑΚΩΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ-.."......το σενάριο ότι ο πρωθυπουργός της χώρας είναι λιγότερο πατριώτης από εμάς,ΘΕΩΡΩ ΒΛΑΚΩΔΕΣ.....ΟΧΙ ΕΣΕΝΑ ή ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ.....Δεν είναι δυνατόν να ισχυριζόμαστε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι πατριώτης.....2) η εκάστοτε κυβέρνηση χαράσσει και εφαρμόζει μια πολιτική που θεωρεί ότι προάγει τα εθνικά συμφέροντα - δεν νομίζω ότι σήμερα γίνεται κάτι διαφορετικό......3) γράφεις ότι " Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΗΓΕΣΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΤΙΚΗ"....αν είναι έτσι όπως τα λες, δεν θα έπρεπε να υποκύψουμε στις αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ στην σύνοδο του Βουκουρεστίου, και να δεχτούμε - έστω με βαριά καρδιά - την FYROM στο ΝΑΤΟ ως "Μακεδονία"? (σου παραθέτω μόνο αυτό το πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα....υπάρχουν και άλλα).....
  4)Ασφαλώς και ασκούνται συνέχεια πιέσεις στις ελληνικές κυβερνήσεις για διάφορα θέματα......θα ήμουν βλάκας και αιθεροβάμων αν πίστευα ή ισχυριζόμουνα το αντίθετο.....αν όμως συνέχεια υποκύπταμε σε αυτές τις πιέσεις - όπως υποστηρίζεις - δεν θα είχε ήδη ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ ως "Μακεδονία"?....δεν θα είχαμε ήδη προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για το Αιγαίο?.....θα είχαμε κάνει ποτέ στρατηγικό εταίρο μας την Ρωσία?...... 5)Ασφαλώς και πρέπει οι πολίτες να κρίνουν μια κυβέρνηση....αλλά στο θέμα των προαγωγών και των αποστρατειών ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων - θέμα πολύ λεπτό και εξειδικευμένο -, πως μπορεί κάποιος απλός πολίτης να ασκήσει εποικοδομητική κριτική αν δεν είναι βαθύς γνώστης του αντικειμένου(δηλαδή των Ενόπλων Δυνάμεων) και των προσόντων που έχουν οι κρινόμενοι ανώτατοι αξιωματικοί?....δηλαδή,πως μπορεί να κρίνει ένας απλός πολίτης αν ο Χ αξιωματικός δικαίως προήχθη και αν ο Ψ αξιωματικός δικαίως αποστρατεύθηκε? Ο πολίτης αυτός είναι σε θέση να αξιολογήσει σωστά και αποτελεσματικά τα προσόντα ή την προσφορά των Χ και Ψ αξιωματικών? Μήπως δεν γίνεται σε κάποια θέματα,σε κάποια εξειδικευμένα ζητήματα, η γνώμη ή η κριτική των απλών πολιτών δεν πρέπει να έχει βαρύνουσα σημασία?
  Πως μπορώ εγώ - ένας απλός πολίτης - να κρίνω και να αξιολογήσω σωστά τον Χ αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας που θα αναλάβει καθήκοντα Διοικητή μιας Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, όταν εγώ δεν ξέρω τίποτα για τα πολεμικά αεροσκάφη ή από διοίκηση στρατιωτικών μονάδων?.....6) Γιατί είναι τόσο σημαντική η αλλαγή ΓΕΕΘΑ? Θα αλλάξει το στρατιωτικό δόγμα της χώρας, ή θα αλλάξουν ριζικά τα επιχειρησιακά σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων?....7)με την λογική σου και η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Βενιζέλο ήταν πράξη ενδοτισμού......τον οποίο κάλεσε - μην ξεχνάμε -η τότε ελληνική κυβέρνηση στην Λωζάνη για να διαπραγματευτεί και να υπογράψει την συνθήκη,γιατί κανένας από την αυτή την κυβέρνηση δεν αναλάμβανε -λόγω του πολιτικού κόστους- να την υπογράψει με τους συγκεκριμένους όρους.....τι λες?.....η ιστορία τον δικαίωσε, ναι ή όχι??????

 27. ELLASADHS avatar
  ELLASADHS 07/08/2009 19:17:30

  Αυτά δέν θα έχουν τελειωμό
  με τα "έμπειρα παιδάκια"
  που διαχειρίζονται τις
  τύχες μας. Το καπρίτσιο
  της κόρης και του γιού του
  θα αρρνηθεί ο "μπαμπάκας";

 28. lykfos avatar
  lykfos 07/08/2009 23:06:29

  @fatfat επικαλέστηκες δύο φορές το Βέτο ως προς το πρόθεμα του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ του γειτουνικού κράτους.ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ δεν σημαίνει "κατά πάντα" και "δια πάντα" και βεβαίως γνωρίζουμε την ευαισθησία όλων των Ελλήνων στο συγκεκριμένο θέμα που έκανε πολλά εκατομμύρια Ελλήνων να διαδηλώσουμε στις αρχές της δεκαετίας του 90 την αντίθεσή μας στην παραχώρηση του ονόματος και των παραγώγων του.Για πες μου όμως φίλε μου δεν είναι ενδοτισμός να μην διεκδικείς τίποτα απένατι σε μία χώρα που εφευρίσκει συνεχώς ανύπαρκες δικδικήσεις ώστε να είναι σε πλεονεκτική διαπραγματευτική θέση "αύριο";Για πες μου εάν "αύριο" - και κάποια μέρα οπωσδήποτε θα συμβεί - καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η Τουρκία ζητά "10" ενώ εμείς "0" τι θα είναι πιό λογικό να πάρουν οι Τούρκοι "0" και εμείς "0; ή να πάρουν "5" (ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ) και εμείς που δεν ζητάμε τίποτα να παρουμε ΜΗΔΕΝ; Έπειτα ανέφερες τη συνθήκη της Λωζάνης.Μα η συνθήκη της Λωζάνης (24/7/1923) διαδέχθηκε την συνθήκη των Σερβών (10/8/1920) έπειτα από τη Μικρασιατική Εκσταρατεία που σαν "απόρροια" του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έδωσε την ευκαιρία στον Βενιζέλο να πραγματώσει την Μεγάλη Ιδέα και κανείς όπως ήταν αναμενόμενο δεν κατηγόρησε τότε την Ελλάδα για Ιμπεριαλισμό, αλλά -συνοπτικά- λόγω των πολιτικών λαθών (Ασταθείς συμμαχίες στο εξωτερικό και εκλογές εν καιρώ πολέμου στο εσωτερικό) και των στρατηγικών λαθών (Μεγάλο πολεμικό μέτωπο χωρίς "αιχμή"-γεωγραφική στόχευση στρατηγικών σημείων με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τον ανεφοδιασμό και τις επικοινωνίες του τότε) οδήγησαν σε ήττα, "συνηγορούντων" και των Μεγάλων Δυνάμεων.ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ λοιπόν ο Βενιζέλος δέχτηκε -και καλώς- τη συνθήκη της Λωζάνης ως ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΗΤΗΜΕΝΟΣ. ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΓΙΑ ΕΝΔΟΤΙΣΜΟ;;;;;;ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΤΑΝ Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΔΕΧΟΤΑΝ.....
  ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΕ ΙΜΒΡΟ,ΤΕΝΕΔΟ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ.
  -ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ "ΕΛΛΗΝΕΣ" ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ -ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ- ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΥΣΟΥΛΑΜΝΙΚΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΦΥΡΟΥΝ ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ "ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΟΥΝ" ΠΟΛΙΤΙΚΑ Η΄ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΑΞΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ "ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ" ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΑΥΤΗΣ -ΠΟΥ ΕΣΥ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕΣ- ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΛΑΣΟΥΝ ΩΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΟΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ Η΄ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ;

  -ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ "ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΤΕΙ" ΟΙ 6.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΝΕΔΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΙΘΜΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ 200, ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 110.000 ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ Η ΑΥΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ;(ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΑΡΙΘΜΟ...!!!).

  -ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΙΩΧΘΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (1955) ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΝ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΤΑ;

  -ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ Ε.Ε ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΛΕΙ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ!ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ!ΑΦΟΥ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ!!!ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΟΤΙ Η Ε.Ε ΚΑΝΕΙ ΧΑΡΕΣ;ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ;ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ; ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;ΝΑ ΚΑΡΠΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΥΤΑ, ΑΝΩ ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!ΑΝΟΗΤΑ ΟΜΩΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΜΕ...;::!!!!

  -ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ (28/08/1987)-ΜΕ ΚΡΑΤΑΙΟ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΣΟΒΙΕΤ- ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ (1996) ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΠΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ.ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ!!!ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΞΕΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ "ΑΠΟΒΑΣΗ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΕΝΩ Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΕΙΧΕ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΤΑ "ΞΕΡΑ" ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ!!!ΚΑΙ ΤΙ ΠΗΡΑΜΕ ΣΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ; ΤΙΠΟΤΑ! ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΑΜΕ!!!!!ΑΛΛΑ ΕΝΔΩΣΑΜΕ ΣΤΙΣ "ΑΝΑΓΚΕΣ" ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΦΟΥ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΙΔΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΑΥΣΡΗΡΩΣ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ!!!

  -ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΕΠΙ 20 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΓΩΓΟ (Burgas-Αλεξανδρούπολη) ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΣΥ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ (ΕΝ ΕΠΙΓΝΩΣΕΙ ΤΩΝ ΕΠΕΚΕΙΝΑ "ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ") ΝΑ ΕΝΔΙΔΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑ!!!ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΓΟΡΑ -ΠΟΥ ΟΥΤΩΣ Η΄ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ- ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΥΨΗΛΟΤΑΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ...ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΩΣ ΤΩΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΣΟΥ;ΠΟΙΑ ΑΡΑΓΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΣΟΥ;ΑΥΤΗ ΠΟΥ "ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΕ" ΓΙΑ 20 ΠΑΛΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΟΠΛΟ - ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ARTEMIS 30- ΠΟΥ ΕΞ' ΑΡΧΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ME RANTAR, ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ, ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ, ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΝΔΙΔΕΙΣ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΟΥΛΑΣ! (ΕΝΑΝΤΙ ΑΡΑΓΕ ΠΟΙΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ)ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΕΣΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΞΑΓΕΙΣ, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ, ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΡΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ! ΕΝΩ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΑ;;;;;

  -ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙΣ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΣΟΥ , ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ - ΕΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ;

  -ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε ΣΑΦΗ Α.Ο.Ζ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ -ΕΝΩ Η Ε.Ε ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Α.Ο.Ζ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΠΛΥΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΣΥ, ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΙΜΑΣΕ, ΥΠΝΟ ΒΑΘΥ;;;;;;

  -ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ, ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΤΑΣΣΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ, ΑΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΩΓΜΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΟΥ;ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΥΜΑΣΕ ΤΟΝ ΝΥΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;ΕΓΩ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΑΝΤΑΛΑΣΣΕΙ ΣΥΧΝΟΤΑΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ (1977-1988)- ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1988-1993) ΚΑΙ ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ (1993-1996) ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΘΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ!!!!!
  ΤΙ ΕΓΙΝΕ; ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΧΩΡΑ" ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΤΗΝ ΒΡΑΔΥΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΕΡ;ΠΟΤΕ ΣΥΝΕΚΛΗΘΗ ΚΥΣΥΜ-ΚΥΣΕΑ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΟΙΜΩΜΟΥΝ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  -ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΤΙΣΜΟΣ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΙΣ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΣΕ 9! ΜΗΝΕΣ ΕΝΩ "ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ" ΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΑΠΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΣ "FRONTEX" NA ΣΕ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΙΣ!ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΟΥ ΑΞΙΟΠΡΕΙΕΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΟΥ ΣΤΟΥΣ "ΠΕΤΑΕΙ" ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΕ ΘΙΞΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΘΝΙΚΑ!Η΄ ΜΗΠΩΣ ΜΕΙΩΝΕΙΣ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΑΡΤΙΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΗ ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ!ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ ΑΡΤΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ 50 ΕΚ. ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ!ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΗΝ ΕΙΧΕ, ΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΣΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΗΣΑΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟΙ;Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ; ΣΤΟ ΙΡΑΚ; ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ; Η ΟΣΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ-ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ!ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ- ΟΠΩΣ ΟΙ ΡΩΣΟΙ Η΄ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!!!!!ΑΛΗΘΕΙΑ ΞΕΡΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ fatfat ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΙΣΘΟΦΟΡΩΝ ,ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ, ΣΥΝΤΗΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;;;;;;;;;;ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΣΤΟ ΕΧΕΙ ΠΕΙ;;;;;;;;;;;Η΄ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ;;;;;;;Η΄ ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ 18 ΜΗΝΕΣ Η΄ 23 ΜΗΝΕΣ Η΄ ΟΣΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ! ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ;ΜΠΟΥΡΔΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ Η΄ ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ (ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΦΡΟΥΤΟ) ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ Α.Ε.Π ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΚΑΤΣΑΡΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!Η΄ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 18-30 Η΄ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE Η΄ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΡΥΦΟ ΠΟΘΟ ΠΟΛΛΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟ ΓΑΜΟ Η΄ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΚΥΡΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Η΄ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ;

  ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΣΩ;ΠΟΛΛΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ, ΠΟΥ ΜΕ ΖΗΛΟ,"ΙΕΡΟΚΡΥΦΙΩΣ", ΑΛΛΑ ΕΜΦΑΝΩΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ!!!

  ΤΩΡΑ ΕΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΝΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΔΟΤΙΜΣΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΑΠΤΩ, Η΄ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙΣ ΤΟ "ΕΝΑΝΤΙ ΠΟΙΩΝ" ΓΙΝΕΤΑΙ...ΤΟΤΕ ΗΛΙΚΙΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ OI ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΥΘΟΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ!!!!!ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΚΡΗ!!!!!

 29. Kώστας Ιωαννίδης avatar
  Kώστας Ιωαννίδης 08/08/2009 01:53:09

  Νομίζω ότι είμαστε υπερβολικοί. Ακόμη μία φορά όλοι οι Ελληνες θέλουν να κάνουν εξωτερική πολιτική δίνοντας έτσι και αφορμή στισ τουρκικές εφημερίδες για ειρωνικά σχόλια

 30. fatfat avatar
  fatfat 08/08/2009 04:27:08

  @lykfos..... ό,τι ήταν να σου πω για αυτό το θέμα,στο είπα......το έχω εξαντλήσει....διάβασα προσεκτικά αυτά που έγραψες....ασφαλώς και βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία....αλλά τουλάχιστον έχεις λογικά επιχειρήματα και ο γόνιμος διάλογος πάντα ωφελεί.....μπορείς να μου κολλήσεις και όποια κομματική ετικέτα θέλεις........δεν πρόκειται να παρεξηγηθώ.....δεν είναι παράλογο όμως να πιστεύω ότι όλες οι εκάστοτε κυβερνήσεις υπερασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα με τις πολιτικές που αυτές επιλέγουν.....και ούτε οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί,ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός ή ο επόμενος, έχουν ανάγκη την δική μου υπεράσπιση.......αλλά δεν πιστεύω σε "πατριώτες" και λιγότερο "πατριώτες"....όλοι είμαστε Έλληνες και αγωνιούμε για την πατρίδα μας...."ουκ ελάττω παραδώσω".......

  Υ.Γ : To "βυθίσατε το Χόρα" το είπε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου και όχι ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής.....

 31. sakis avatar
  sakis 08/08/2009 06:37:12

  @fatfat
  ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ.

 32. vorias avatar
  vorias 08/08/2009 09:36:36

  Εχω την εντύπωση ότι παρά τα όσα τραγικά μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ,η Τουρκία είναι αυτή η οποία βρίσκεται στην δυσκολότερη θέση αυτήν την περίοδο.
  Είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε προ των πυλών ενός μεγάλου συμβιβασμού όσον αφορά το Αιγαίο συνολικά. Η Ελλάδα λέει ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο γιατί έτσι την συμφέρει και έτσι πρέπει να κάνει, γιατί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Τουρκία μένει αποκλεισμένη απο την πλευρά του Αιγαίου και όχι μόνο (το Καστελόριζο την κάνει μεγάλη ζημιά αφού την αποκλείει και απο τα Νότια θαλάσια σύνορα)
  Ενόψει αυτού του συμβιβασμού λοιπόπν όλοι προσπαθούν να τεκμηριώσουν διεκδικήσεις σε επι μέρους θέματα όπου νομίζουν ότι υπάρχουν νομικά η άλλα ερίσματα διεκδίκησης ούτως ώστε να τεθούν όλα στο τραπέζι για μία συνολικη λύση, της οποίας θα προηγηθεί σκληρό παζάρι.
  Σ ' αυτό το πάιχνίδι τίποτα δεν είναι τυχαίο, ούτε απο την δική μας ούτε απο την απέναντι πλευρά. Ολα είναι μία σκληρή παρτίδα σκάκι.
  Το μόνο που δεν χρειάζεται τώρα είναι οι φωνές, οι λαικισμοί, οι πατριδοκαπηλείες, και η δημαγωγία πάνω σ'αυτά τα θέματα.
  Οσο λιγότερα λέγονται σ ' αυτή την φάση τόσο το καλύτερο.
  Η Τουρκία λοιπόν επιδιώκει γρήγορα μία λύση υπο Αμερικανική διαιτησία επειδή πιστεύει ότι σ'αυτή τη φάση θα ευνοηθεί.
  Απο την άλλη πλευρά έχει το αγκάθι του Δεκεμβρίου και δεν της επιτρέπεται να τραβήξει πολύ το σχοινί για θερμό επισόδιο που θα είναι η καλύτερη ευκαιρία για τους εχθρούς της υποψηφιότητάς της να την θέσουν εκτός Ευρώπης.
  Το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα τώρα, είναι να κλιμακώσει την κρίση ( κατάριψη ενος τουρκικού αεροπλάνου) να ακούσει τις φωνές όλων αυτών των αννόητων πατριδοκάπηλων και να εμπλακεί σε μία κρίση που θα έφερνε αυτόματα την διαμεσολάβηση (Αμερικάνους).
  Η Τουρκία μπορεί να κάνει θόρυβο και σαματά, αλλά προς το παρόν η Ελλάδα είναι αυτή πού πέτυχε κάτι το ουσιαστικό αφού κατάβερε να φέρει την Frontex για να φυλάει τα θαλάσια σύνορά της τα οποία αυτόματα έγιναν σύνορα της Ευρωπαικής Ενωσης. Ολη αυτή η ιστορία με τους λαθρομετανάστες γύρισε μπούμερανγκ στην Τουρκία.
  Και κάτι άλλο, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάει κανείς τον αντίπαλό του. Αλλά αυτό που συμβαίνει τον τελευταιο καιρο με την μυθοποίηση της Τουρκίας , του στρατού της και των δυνατοτήτων της αγγίζει τά όρια του παραλόγου. Να μην Ξεχνάμε ποτέ ότι η Τουρκία είναι μία χώρα με τεράστια προβλήματα, μια χώρα πυριτιδαποθήκη που απο στιγμή σε στιγμή μπορεί να εκραγεί και χωρίς την δική μας βοήθεια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.