#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/11/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αν ο Ελύτης ήταν κυβερνήτης...Μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης τίποτε δε θα είναι όπως παλιά. Είτε περάσουν τα μέτρα είτε όχι. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν τα μέτρα περάσουν ασφαλώς η προγραμματική συμφωνία που ένωσε τα τρία κόμματα δε θα έχει λόγο να υφίσταται. Η ΔΗΜ.ΑΡ. θα αποχωρήσει και θα μείνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά για πόσο; Αν η Ευρώπη καταλάβει ότι οδηγεί την Ελλάδα με μαθηματική ακρίβεια στον Τσίπρα και τον Μιχαλολιάκο, τότε θα κάνει το χρέος της. Θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα και τους Έλληνες να ξανασταθούν στα πόδια τους. Και το πολιτικό σκηνικό θα έχει πάρει παράταση ζωής για να μπορέσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Αν τα μέτρα δεν περάσουν, τότε πάμε ολοταχώς σε κυβερνητική κρίση, σε οικονομικό αδιέξοδο αφού θα καθυστερήσει ή θα ματαιωθεί η εκταμίευση της δόσης και φυσικά σε επαναφορά της αναξιοπιστίας της χώρας.

Ότι και να γίνει θα έχουμε μια ραγδαία μεταβολή της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Όμως, οι χώρες δεν είναι επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο. Πρέπει να συνεχίσουν και να κάνουν ότι είναι δυνατόν για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Και στη νέα εποχή, όποια κι αν είναι αυτή, οι ηγέτες, όσοι δηλαδή καταφέρουν ξεπεράσουν τα κόμματα, θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή.

Με το ΠΑΣΟΚ διαλυμένο και τη ΔΗΜ.ΑΡ. σε περιδίνηση μένουν δύο πολιτικοί πόλοι. Ο λεγόμενος κεντροδεξιός και ο αριστερός ο οποίος βασίζεται στο λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα και στις ευκαιριακές «παντρειές» των απογοητευμένων Πασόκων με τους εκκολαπτόμενους ηγετίσκους του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ο Αντώνης Σαμαράς κάνει την υπέρβαση και ξεφύγει από τα βάρη του παρελθόντος που κουβαλά ο δικομματισμός, τότε θα δηλώσει «παρών» στις εξελίξεις που έρχονται.

Όμως, αυτές τις κρίσιμες ώρες που όλα μοιάζουν να παίζονται σε μια ζαριά, έρχονται στο νου τα φλογερά λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος αίφνης έγινε… επίκαιρος επειδή είναι ο αγαπημένος ποιητής του πρωθυπουργού. Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να πει ο Ελύτης για μια σειρά από καταστάσεις; Οι στίχοι του δίνουν τις απαντήσεις.

Θα έλεγε στον Σαμαρά: «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά»

Θα συμβούλευε τους Έλληνες που είναι τώρα απογοητευμένοι: «Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε»

Θα έλεγε στους πολίτες που αυτή την κρίσιμη ώρα πάνε να λιποψυχήσουν: «Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε, μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα, παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα».

Θα έλεγε σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν την εξουσία στο τσεπάκι τους χωρίς να υπολογίζουν κανέναν:  «Χίλιοι δυο παραφυλάνε σε κοιτάν και δεν μιλάνε.

Είσαι σήμερα μονάρχης κι ώσαμ’ αύριο δεν υπάρχεις».

Θα έδινε μια ελπίδα στους πολίτες που έχει «μαυρίσει» η ψυχή τους: «Αρκετά λατρέψαμε τον κίνδυνο κι είναι καιρός να μας το ανταποδώσει».

Θα τόνιζε σε όσους υποσχέθηκαν αλλά ξέχασαν να φέρουν αποτέλεσμα: «Κείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια είναι η άνοιξη που δεν έφερες».

Σε όσους έχασαν το θάρρος τους κι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα που χάνεται θα τους έλεγε: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Τέλος, σε όλους τους Έλληνες θα θύμιζε: «Αλλά με τις ξόβεργες μπορεί να πιάνεις πουλιά, δεν πιάνεις ποτέ το κελαηδητό τους. Χρειάζεται η άλλη βέργα, της μαγείας, και ποιος μπορεί να την κατασκευάσει αν δεν του ’χει από μιας αρχής δοθεί;»

Αν ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης κυβερνήτης…

Α.Ψ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒLACKQUEEN avatar
  ΒLACKQUEEN 04/11/2012 08:55:51

  ‘’….έρχονται στο νου τα φλογερά λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος αίφνης έγινε… επίκαιρος επειδή είναι ο αγαπημένος ποιητής του πρωθυπουργού. ..’’.
  E, καλέ μου Αριστερέ Ψάλτη !!!! . Δεν…έγινε επίκαιρος ο Οδυσσέας Ελύτης εξ΄αιτίας του Αντώνη, ΕΛΕΟΣ !!!!!! Ο Αντώνης επικαλείται συχνάκις και κατ΄επανάληψη την αίγλη, την Ελληνολατρεία, το μεγαλείο, τη λάμψη της ψυχής και τα διαχρονικά πανανθρώπινα μηνύματα της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη… Ο Αντώνης καταφέρνει να γίνεται πιο συμπαθής στους ανθρώπους, καταθέτοντας μία διαφορετική ποιότητα, καλλιέργεια και ευαισθησία, στην οποία το …συνάφι του ΔΕΝ μας έχει συνηθίσει. Αυτό το τσούρμο των ατάλαντων, αισχρών, αγράμματων, χυδαίων κακοποιών της Ελληνικής και της καλαισθησίας μας, μας υποχρεώνει να αντιμετωπίζουμε με το σεβασμό που αρμόζει όποιον επικαλείται (έστω), μιάν εναγωνίως ζητούμενη διαφορετικότητα…..
  Βέβαια, μέχρι σήμερα δυστυχώς, δεν ξέρω κατά πόσο και με ποιόν μη διακριτό (δυστυχώς) τρόπο, αποδεικνύει ο Αντώνης με την καθημερινή του πρακτική ότι κατανοεί, πιστεύει, οδηγείται και εμπνέεται από τα λόγια του ποιητή… Γιατί τον Οδυσσέα Ελύτη, δεν τον … ''διαβάζουμε'' επιλεκτικά (όπως βολεύει, ως μία αναφορά στους λόγους μας...), ούτε μένουμε στην ελιά, στο αμπέλι και στο καράβι….. Σημασία έχει να αποτελούν τα λόγια του άσβηστη φλόγα εντός μας, κινητήρια δύναμη που θα μας ωθεί διαρκώς στην υπέρβαση των ορίων μας, πηγή έμπνευσης για τη γενναία αντιμετώπιση των απειλών και την άρνηση των ατιμωτικών συνθηκολογήσεων……
  Γιατί ο Οδυσσέας Ελύτης, μας έχει πει και άλλα λόγια πιο σκληρά, που κόβουν σαν άγριες λεπίδες :
  ‘’…..Ήδη σας το είπα. Είναι η βαρβαρότητα.
  Τη βλέπω να΄ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις.
  Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου.
  Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του ….’’
  ‘’ Καταπιέζομαι από τις εξουσίες «Ο κόσμος έχει κουραστεί ν' ακούει κηρύγματα που δεν έχουν αντίκρισμα ή που το ίδιο το αντίκρισμά τους τα διαψεύδει. Η έμφυτη τάση του ανθρώπου ν' αλλάξει την απαράδεκτη σήμερα τάξη του κόσμου, αυτή η επαναστατική του διάθεση, διοχετεύεται σε σχήματα, καλουπάρεται και διατίθεται στο εμπόριο των κοινωνικών ιδεών, κατά τρόπο που υποβιβάζει τη νοημοσύνη του και εξαφανίζει την ατομικότητά του. Η διχρωμία των καιρών μας -η δεξιά και η αριστερά- καλύπτει το αληθινό πρόβλημα του ανθρώπου, που, βέβαια, βρίσκεται πολύ πιο πέρα από το αν θα φορέσει καλύτερο ή όχι παντελόνι. Κάτι τέτοιο είναι η χειρότερη τυραννία. Προσωπικά, αισθάνομαι να καταπιέζομαι από τις εξουσίες. Αν αυτό είναι αναρχισμός, τότε είμαι αναρχικός. Οχι βέβαια με την έννοια να βάζω μπόμπες. Αλλά να μην ανέχομαι με κανένα τρόπο να με διαθέτουν κατά τη βούλησή τους, χωρίς τη συγκατάθεσή μου, οι τρίτοι, οι άσχετοι, οι σωτήρες. Και αυτό είναι ένα αίσθημα που ολοένα και περισσότερο κυριεύει σήμερα μερικές συνειδήσεις». (ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ «Τα Νέα», 15 Ιουνίου 1982 ‘’

  • Karenin avatar
   Karenin @ ΒLACKQUEEN 04/11/2012 12:40:07

   !!!

 2. Α avatar
  Α 04/11/2012 09:29:50

  Θα έλεγε στον Σαμαρά: «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά»

  Tα λόγια του Ελύτη, πρέπει να θέλεις να τ΄ακούσεις, κατ΄επέκταση πρέπει να βρεθούν αυτιά ν΄ακούσουν.
  Τίνος αυτιά ακούνε σήμερα;
  Ακούει ο λαός;
  Ακούνε οι εθνοπατέρες;
  Όχι δεν ακούνε, ο μεν λαός βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα στο δίχτυ του λαϊκισμού και του φασισμού ...
  οι δε πατέρες του έθνους, δεν έχουν το ανάστημα να πάνε κόντρα στους καιρούς....
  Ένας λαός που άγεται και φέρεται κι΄ένας πολιτικός κόσμος αδύναμος να βάλει φρένο στην προπαγάνδα και στις βλέψεις των ¨επιτηδείων¨ δεν είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να γίνει αυτό το ¨ΑΛΜΑ¨.

 3. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 04/11/2012 10:16:45

  Τον φαντάζομαι στο γιούρογκρουπ να του μιλάνε οι ευρωπαίοι για χρεοκοπία, περικοπές, κουρέματα κτλ και αυτός αν τους λέει "ο ήλιος ο ηλιάτορας¨. Μπορεί να τους φόβιζε με τέτοιες κουβέντες και να μας άφηναν ήσυχους.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 04/11/2012 10:18:28

  Οδυσσέα Ελύτη «Τα Δημόσια και τα Ιδιωτικά»
  Διαβάζει ο καθ. Χρήστος Γιανναράς
  http://tinyurl.com/c3l3jtm

 5. Τάκης Μπ. avatar
  Τάκης Μπ. 04/11/2012 11:23:33

  Αντί σχολίου:
  " Και ιδού το τελικό συμπέρασμα: νά 'σαι ο αριστοκράτης αλλ'
  από την ανάποδη
  του λευκού σιδερωμένου σου μανικετιού
  να "κάνεις συμφωνίες με τόν Άγιο"
  που λέει κι ο Μακρυγιάννης
  ξέροντας

  να φέρεσαι όπως η βροχή στους τσίγκους
  ρυθμικά και με ανωτερότητα
  είδα πάντοτε τις πράξεις που έτειναν
  με τρόπο δόλιο να μ' εξουθενώσουν
  .............."
  Οδυσσέας Ελύτης: Τρία ποιήματα με σημαία ευκαιρίας, Ad libitum, 7

 6. Crocodile avatar
  Crocodile 04/11/2012 12:52:40

  O Αιμίλιος Λιάτσος γιατί δεν είναι στη φωτογραφία; Δεν είναι πνευματικός άνθρωπος;

 7. Kimon avatar
  Kimon 04/11/2012 12:56:16

  Αν ο Καβάφης ήταν κυβερνήτης θα επικοινωνούσε με τους Ελληνίζοντες του « Κόσμου της Νεωτερικής Αρχαιότητος», Έλληνες, Σύρους, Αφρικανούς, Πακιστανούς, Αλγερινούς ....με 7 μόνο στίχους.

  Τι περιμένουνουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
  Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
  Γιατί μέσα στην σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
  Τι καθοντ’ οι συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
  Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα!
  Τι νόμους πια θα κάμουν οι συγκλητικοί;
  Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν!

 8. nantia42 avatar
  nantia42 04/11/2012 13:06:26

  "Τι χρειάζονται οι ποιητές σε τόσο μίζερους καιρούς;"

 9. Jim Bim avatar
  Jim Bim 04/11/2012 13:06:31

  Εάν ο Ελύτης ήταν κυβερνήτης η Ελλάδα θα ήταν ποίημα !!!!

 10. roadrunner avatar
  roadrunner 04/11/2012 13:09:27

  Αν ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης κυβερνήτης…ακριβώς τώρα,
  θα βρισκόταν στο :

  "Τα πικρά μου χέρια με τον Κεραυνό τα γυρίζω πίσω απ' τον Καιρό
  τους παλιούς φίλους καλώ με φοβέρες και μ' αίματα!
  Μα 'χουν όλα τα αίματα ξαντιμεθεί κι οι φοβέρες αχ λατομηθεί
  και στον έναν ο άλλος μπαίνουν εναντίον οι άνεμοι!
  Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη συ δοξαστική
  μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου!"

 11. Ποντομέδων avatar
  Ποντομέδων 04/11/2012 13:23:05

  Καλός και χρυσός ο Ελύτης, όπως και κάθε εμπνευσμένος ποιητής σαν αυτόν - αλίμονο αν δεν διέθετε η Ελληνική κοινωνία, αλλά και η παγκόσμια, ποιητές που θα ανυψώσουν το φρόνημα και θα διεγείρουν συνειδήσεις, θα ήταν τραγικό -
  αλλά, κακά τα ψέματα:
  Άλλο να ....ποιείς στοίχους, εξωτερικεύοντας ένα θείο τάλαντο που σου δόθηκε άνωθεν
  και άλλο να ...ποιείς πολιτικό, ή Διοικητικό, ή Στρατιωτικό-πολεμικό έργο, κάτω από συνθήκες εκρηκτικής κρισιμότητας σαν την σημερινή, έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι αυτή τη στιγμή κουβαλάς στους ώμους σου έναν ολόκληρο λαό και το ...."Αύριό" του μαζί, ή εναν ολόκληρο Στρατό και τη Σημαία του μαζί !

  (Εννοείται, βεβαίως, ότι συγχαίρω τον συγγραφέα του πράγματι ωραίου άρθρου!)

  • Ποντομέδων avatar
   Ποντομέδων @ Ποντομέδων 04/11/2012 16:21:12

   (συνεγείρουν, όχι διεγείρουν )

 12. Γλαυξ avatar
  Γλαυξ 04/11/2012 13:37:42

  Κανείς ποιητής δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι κυβερνήτης διότι απλούστατα τότε δεν θα ήταν ποιητής. Τουλάχιστον όχι του μεγέθους των Ελύτη, Καβάφη, Γκάτσου, Σεφέρη. Μπορεί να είναι μόνον απλός στρατιώτης και ενίοτε να πεθαίνει για την πατρίδα. Μπορεί ενδεχομένως να εμπνέει κάποιους κυβερνήτες και αυτό είναι σημαντικό για αυτούς και για τους κυβερνώντες.

  • Ποντομέδων avatar
   Ποντομέδων @ Γλαυξ 04/11/2012 16:28:25

   Φαίνεται να συμφωνούμε καλή μου Κουκουβάγια .(τουλάχιστον ως προς τον δεύτερο, τον τέταρτο και ίσως το πρώτο ).
   Αφού παρέλειψες το πρώτο : Τον Παλαμά !

 13. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/11/2012 15:26:08

  Θαυμάσια παραπομπή, αγαπητή Νάντια !
  Σ' αυτόν ακριβώς τον στίχο του Φρίντριχ Χαίλντερλιν παρέπεμψε ο Ελύτης, στο λόγο του μπροστά την Ακαδημία της Στοκχόλμης, κατά την απονομή του Βραβείου Νόμπελ:
  "...Μόλις ακόμη άρχιζε το κακό που σήμερα μας πλήττει, ο ποιητής ανέκραξε: Wozu Dichter in durftiger Zeit!
  Oι καιροί εστάθηκαν ανέκαθεν για τον άνθρωπο durftiger. Αλλά και η ποίηση ανέκαθεν λειτουργούσε. Δύο φαινόμενα προορισμένα να συνοδεύουν την επίγεια μοίρα μας και που το ένα τους αντισταθμίζει το άλλο. Πώς αλλιώς. Αφού και η νύχτα και τ' άστρα μας γίνονται αντιληπτά χάρη στον ήλιο..."
  Ολόκληρος ο λόγος του Ελύτη στην Ακαδημία της Στοκχόλμης (1979):
  h**p://www.uni-leipzig.de/~organik/giannis/Philosophie/Elytis_Nobel_Lecture.pdf

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/11/2012 15:32:06

  "...Δεν αρκεί να ονειροπολούμε με τους στίχους. Είναι λίγο. Δεν αρκεί να πολιτικολογούμε. Είναι πολύ. Κατά βάθος ο υλικός κόσμος είναι απλώς ένας σωρός από υλικά. Θα εξαρτηθεί από το αν είμαστε καλοί ή κακοί αρχιτέκτονες το τελικό αποτέλεσμα. Ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε. Εάν η ποίηση παρέχει μια διαβεβαίωση και δη στους καιρούς τους durftiger (μίζερους, από το ποίημα του Hölderlin "Άρτος και Οίνος") είναι ακριβώς αυτή:
  Ότι η μοίρα μας παρ' όλ' αυτά βρίσκεται στα χέρια μας".
  Ο πολιτικός Ελύτης - τόσο πολιτικός, ώστε είναι πέρα από πολιτικές και πολιτικούς - το περίφημο τέλος από τον Λόγο του στην Ακαδημία της Στοκχόλμης, κατά την παραλαβή του βραβείου.

 15. μχ avatar
  μχ 04/11/2012 16:21:23

  Mόλις χθες (2/11/12) ο επικεφαλής οικονομολόγος της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ, σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle, είχε προβλέψει ότι θα δοθεί και τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. "Κανονικά δεν (!!!!!) θα έπρεπε η ΕΕ και το ΔΝΤ να εγκρίνουν την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα καθώς η τελευταία δεν εκπληρώνει τους όρους που της έχουν τεθεί. Ωστόσο, οι διεθνείς δανειστές δεν θέλουν να ρισκάρουν μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο», διευκρίνισε ο Κρέμερ.Οπως επεσήμανε οι δανειστές θέλουν να αποκλείσουν οποιοδήποτε ρίσκο στην ελληνική υπόθεση. Ένας από τους παράγοντες που συνηγορούν υπέρ της έγκρισης ενός νέους πακέτου είναι οι εκλογές στη Γερμανία.
  «Η γερμανική στάση χαλάρωσε το προηγούμενο διάστημα έναντι της Ελλάδας. Σε έναν χρόνο έχουμε εκλογές στη Γερμανία και χωρίς ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξηγήσει στους ψηφοφόρους πώς και γιατί χάθηκαν τα χρήματα από τα προηγούμενα δάνεια. Και επειδή ακριβώς αυτό θέλει να αποφύγει το Βερολίνο προτιμά τη λύση ενός τρίτου πακέτου», πρόσθεσε.

 16. Jay Gatsby avatar
  Jay Gatsby 04/11/2012 16:47:06

  “If more politicians knew poetry, and more poets knew politics, I am convinced the world would be a little better place in which to live.”

  John F. Kennedy

  • Ποντομέδων avatar
   Ποντομέδων @ Jay Gatsby 04/11/2012 19:15:49

   I agree !!

 17. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 05/11/2012 11:01:28

  έχετε πάρει άδεια για το άρθρο αυτό ?
  η
  να το σφυριξω στην Ηλιοπουλου ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.