#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/06/2011 12:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αν η Τουρκία καταλάβει στρατιωτικά το Καστελλόριζο...
Τα πολλά και ποικίλα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούν στην εκταμίευση ή μη της δόσεως του μνημονιακού δανείου του τρέχοντος μηνός έχουν αποσπάσει την προσοχή της Ελληνικής Γνώμης από τα μεγάλα εθνικά θέματα και τις σχετικές εξελίξεις.

Το πλέον πρόσφατο γεγονός που συναρτάται με αυτά είναι η προφανής αδυναμία της Ελληνικής κυβέρνησης να ανακηρύξει την ΑΟΖ της Χώρας μας, φοβούμενη - προφανώς - την Τουρκική αντίδραση και την Συμμαχική ...δυσφορία , σε ό,τι κυρίως αφορά το τμήμα της ΑΟΖ περί το Καστελλόριζο και τις παρακείμενες νησίδες Ρώ και Στρογγύλης.

Η απροθυμία , η αμέλεια , οι φόβοι και οι δισταγμοί της Ελλάδος να ασκήσει νόμιμο και μη αμφισβητούμενο δικαίωμά της , μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις , ιδιαίτερα στην αποδυνάμωση αυτού , εφ΄όσον τούτο δεν ασκείται εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος !

Σε κάθε όμως περίπτωση , όλοι όσοι δεν μετέχουμε στους άχρηστους και οπισθόβουλους διαλόγους περί της αναγκαιότητος των συμβιβασμών με την γείτονα Τουρκία, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε και να θέσουμε προ των ευθυνών της την Ελληνική κυβέρνηση , αν αυτή δεν λάβει αμέσως όλα τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα γιά να αποτρέψει την αιφνιδιαστική κατάληψη του Καστελλορίζου και των εξαρτημένων νησίδων Ρώ και Στρογγύλης από τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις !

Το εγχείρημα δεν παρουσιάζει δυσκολίες από στρατιωτική άποψη . Η επιχείρηση είναι ευχερής , λόγω της εγγύτητος των τριών ελληνικών νήσων από τις τουρκικές ακτές και της διαπιστωμένης αδυναμίας της Ελλάδας να διαθέτει μόνιμα στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις πεζοναυτών και ναυτικών μέσων (φρεγατών , υποβρυχίων και πυραυλακάτων) ώστε να αποτραπεί μία τέτοια ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας εν τη γενέσει της

Όσους αυταπατώνται να νομίζουν ότι τελείωσαν οι πόλεμοι , παραπέμπουμε στην Λιβύη και στο Αφγανιστάν.

Σε όσους πλανώνται να πιστεύουν ότι θα παρέμβει το ΝΑΤΟ ή  η Ευρωπαϊκή Ένωση γιά να σταματήσει μία νέα τουρκική εισβολή, θυμίζουμε την Τουρκική αποβατική ενέργεια κατά της Κύπρου (1974) και την Κρίση στα Ίμια (1996).

Το διακύβευμα αυτής της Επιχείρησης είναι πολύ μεγάλο .

Οι πειρασμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Η επέκταση της τουρκικής ΑΟΖ στην πετρελαιοφόρο Θάλασσα της Μεσογείου είναι πολλαπλώς υπέρτερης σημασίας και αξίας τόσον από τους πειρασμούς όσον και από το διακύβευμα !

Μιχάλης Σ. Βάρδας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 12/06/2011 12:11:07

  Βλακείες! Προερχόμενες από ηττοπαθείς και άσχετους!

  Διότι και να καταλάβει η Τουρκία το Καστελλόριζο, δεν σημαίνει ότι αυτό παύει να θεωρείται ελληνικό έδαφος και έχει κανονικότατα ΑΟΖ, ελληνική ΑΟΖ. Όπως ακριβώς δεν σταμάτησαν να θεωρούνται τα κατεχόμενα της Κύπρου έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την εισβολή και κατοχή. Είναι απαράγραπτα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Η Τουρκία το ξέρει αυτό φυσικά, ότι δεν κερδίζει τίποτε με μια στρατιωτική κατάληψη του Καστελλόριζου, και, αν δεν ήταν έτσι, μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα είχε ήδη επιχειρήσει να το καταλάβει.

  Κατά τα λοιπά, θα συμβούλευα το κο. Βάρδα (αν είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι) να ρίξει δάκρυ και μετάνοια για την έως πρόσφατη υποστήριξη του Καρατζαφέρη, πριν πιάσει μαρκούτσι και αρχίσει ηττοπαθείς αναλύσεις που ΜΟΝΟΝ βλάπτουν την εθνική προσπάθεια - ακριβώς όπως και το καρατζαφέρειο κομματικό εγχείρημα. Να κάνει μια σκληρή αυτοκριτική και μετά να επανελθει με πολλή-πολλή σεμνότητα.

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ Επώνυμος 12/06/2011 13:04:34

   Ποιος είναι ο κύριος που υπογράφει την ανάρτηση;
   "Διαπιστωμένη αδυναμία της Ελλάδας;" Από ποιον και πότε διαπιστώθηκε;
   Έχουν κάνει "πρόβες" τα μογγολοειδή και ο κύριος έχει πληροφορίες;
   Από που έχει ενημέρωση περί "αδυναμιών";

  • Orestios avatar
   Orestios @ Επώνυμος 12/06/2011 15:13:20

   +1000 Επώνυμε

  • A.M. avatar
   A.M. @ Επώνυμος 12/06/2011 16:08:29

   @Επώνυμος.
   ΆΝ - λέω, ΆΝ - η Τουρκία καταλάβει στρατιωτικά το Καστειλόριζο το παιχνίδι τέλειωσε!
   Ότι κερδήθηκε με πόλεμο ή έστω με μή κηρυγμένο πόλεμο όπως στην Κύπρο το '74 ΔΕΝ επιστρέφεται ΠΟΤΈ!

   Και το Καστελλόριζο είναι οι σύγχρονες Θερμοπύλες για την Ελλάδα.
   Εκεί πρέπει να τα δώσει όλα, ότι έχει και δεν έχει, ακόμα και νεκρούς αν χρειαστεί για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων.

   Το ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να ανακηρύξει ΑΟΖ σήμερα δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να το κάνει και σε 20 χρόνια.
   Και απ ότι βλέπουμε και μακροπρόθεσμα σχέδια έχει και την κατάλληλη στιγμή για να τα εφαρμόσει έχει την υπομονή να την περιμένει.

   Και για του λόγου το αληθές .. αν ξαναδείς την Κύπρο ενωμένη χωρίς να έχει προηγηθεί στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης απ τους ΕλληνοΚύπριους σφύρα μου κλέφτικα.

   Ήμουν παιδί το '74 και γέρασα και ζώ την πικρή εμπειρία να δώ ότι το «Δεν ξεχνώ!» έφτασε να γίνει «Ξεχνώ.» μέσα σε μόλις 35 χρόνια.
   Με τον ίδιο τρόπο θα ξεχαστούν και τα Ίμια και - το απεύχομαι βέβαια - το Καστελλόριζο αν καταληφθεί.

   • Twins avatar
    Twins @ A.M. 13/06/2011 09:21:23

    Εαν η Τουρκία πάει στο Καστελόριζο την πάτησε άσχημα... πολύ ασχημα...

    Είμαστε τρελαμένοι με το μνημόνιο... θα ξεσπάσουμε πάνω τους.... θα κάνουν και ντού οι Ευρωπαίοι να σώσουν το ευρώ... και θα τους ισοπεδώσουμε

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Επώνυμος 12/06/2011 20:42:30

   Όπως θα απαντούσαν οι Σπαρτιάτες: "Άν..."

  • Ετεός avatar
   Ετεός @ Επώνυμος 12/06/2011 23:10:58

   "Η Τουρκία το ξέρει αυτό φυσικά, ότι δεν κερδίζει τίποτε με μια στρατιωτική κατάληψη του Καστελλόριζου"
   μα είναι δυνατόν να τα λές αυτά φίλε μου την ώρα που κάνει πάρτυ στο Αιγαίο και έχει γκριζάρει περιοχές ελληνικές?
   Τουρκικά πολεμικά έφτασαν μέχρι το σπίτι του τότε πρωθυπουργού (Καραμανλή) και αμφισβητείς τα λεγομένα του Βάρδα ?
   το καμπανάκι κτυπάει και η ελληνική πολιτεία δεν δείχνει να νοιάζεται ,ο ΓΑΠ ασχολείται με το πόσα θα βγάλει από τα CDS !!!

 2. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 12/06/2011 12:23:51

  Η Τουρκία γνωρίζει ότι αργά η γρήγορα θα αναγκαστεί να πολεμήσει με την Ελλάδα για να κρατήσει τα ελληνικά εδάφη που σήμερα βρίσκονται στην κατοχή της ( βόρεια Κύπρος, Κων/πολη Σμύρνη, κ.α), αυτό και άλλα την φοβίζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το στρατιωτικό τους δόγμα εχει κεντρικό άξονα τους 2 ½ πολέμους.
  Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα επειδή έχει το δίκιο με το μέρος της.

  • etsi_kai_allios avatar
   etsi_kai_allios @ o βουνίσιος 12/06/2011 13:06:16

   γιατί να πολεμήσει για "να τα κρατήσει" ??? θα πάει να της τα πάρει κάποιος??? ο μόνος λόγος να πετάξει ελληνικό ελικόπτερο πάνω από πχ τη Σμύρνη και να αποβιβάσει κάποιους, είναι όταν θα φεύγουν νύχτα οι πασοκοι για να πάνε στους "φίλους τους"

   • θεοδωρος avatar
    θεοδωρος @ etsi_kai_allios 13/06/2011 23:22:38

    Σωστός.!!!!

 3. AZ avatar
  AZ 12/06/2011 12:26:18

  Ναι, αλλά θα δωσει μια πρωτης ταξεως ευκαιρια στη μνημονική κυβερνηση να προχωρησει στην αναθεωρηση της συνθηκης της Λωζανης με εκχωρηση εθνικής κυριαρχιας, λεγοντας "Δυστυχώς χάσαμε". Βεβαια ο Τουρκοι ΑΟΖ θελουν, το καστελλοριζο τι να το κανουν?

  ΑΖ

 4. Ταλάντη avatar
  Ταλάντη 12/06/2011 12:34:36

  Ας τολμήσει να μαζευτούμε όλοι του Σύριζα να δουν πόσα φίδια χωραει ο σάκος.

 5. rally monkey avatar
  rally monkey 12/06/2011 12:49:12

  Προκλητικο ποστ.
  Τετοια θα εμφανιζονται συνεχεια και θα πρεπει να παιρνουν και απαντηση οσο συνεχιζουμε με κυβερνηση μισελλήνων.

 6. Βασίλης avatar
  Βασίλης 12/06/2011 12:58:27

  δεν ανυσηχω καθόλου για τα πιο πάνω Οσο έχουμε "αδελφες" ψυχες στην κοινωνία μας που αποφασίζουν για μας οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να τις πειράξουν φοβούμενοι τα αγρια ενστικτά τους................... βρε ουστ!!!!!!!!!!

 7. Aris. A avatar
  Aris. A 12/06/2011 13:00:00

  Χωρίς να είμαι ειδικός μου έκανε εντύπωση η κατάργηση από το ΝΑΤΟ του Στρατηγείου της Σμύρνης που ήταν εργαλείο στα χέρια της Τουρκίας για την διχοτόμηση του εναέριου χώρου του Αιγαίου.

  400 άρματα χορηγεί η Αμερική δωρεάν στην Ελλάδα από τα στρατηγικά της αποθέματα τα οποία θα κατευθυνθούν για την προστασία των νησιών του Αιγαίου.

  Μηπως τελικά υπερτιμούμε τις δυνατότητες της Τουρκίας και απλά μας φαίνεται γίγαντας επειδή το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών διοικείται σχεδόν μόνιμα από νάνους.

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ Aris. A 12/06/2011 13:18:32

   Πές τα ρε Άρη..
   Σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ είχε η χθεσινή Αξία..

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Aris. A 12/06/2011 14:23:23

   aris. A
   αδιαφορα τα απολυτα μεγεθη αν οι συσχετισμοι (εξ'αιτιας μας) εχουν διασαλευθει εις βαρος μας ..
   χρονια εχω να ακουσω Ελληνα πολιτικο να αναφερεται στις Ε.Δ σαν 'ικανη αποτρεπτικη δυναμη'

   • Aris. A avatar
    Aris. A @ rally monkey 12/06/2011 15:01:35

    Αφού είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία απάτριδες αστράτευτοι και τους ενδιαφέρει να δίνουν εξετάσεις στον ξένο παράγοντα.

    Παρά τα προβλήματα που έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να μας κάνουν περήφανους όπως οι αετοί του Αιγαίου με τις πρωτιές τους στις νατοικές ασκήσεις.

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Aris. A 12/06/2011 14:57:22

   Έτσι ακριβώς.

   Και επίσης οι Τούρκοι δεν μας υποτιμούν ως πολεμιστές.
   Έχουμε αποδείξει πολλές φορές , περισσότερες από αυτούς ότι δεν μασάμε (βλ Αντάρτικο).
   Το πρόβλημά μας ήταν και είναι οι ενδοτικές ηγεσίες.

   Πάντως το άρθρο έχει μία αυρα προβοκατόρικη...

  • Νίκος Παπαδημητρίου avatar
   Νίκος Παπαδημητρίου @ Aris. A 12/06/2011 15:04:35

   Ετσι ακριβώς.

   Μπορεί κανείς να αναλύει σε σελίδες τις εγγενείς αδυναμίες της Τουρκίας, κράτους, λαού, ενόπλων δυνάμεων, κλπ.

   Νιώθουμε μονίμως αδύναμοι, λόγω έλλειψης πολιτικής θέλησης και συνέπειας. Δηλαδή το 1821 ήμασταν ισχυρότεροι; Ή μήπως ήμασταν οικονομική δύναμη το 1921 που φτάναμε στην Άγκυρα;

   60 χρόνια τώρα τσαμπουκαλεύονται, τη μια για τα Ίμια, την άλλη για τη Γαύδο. Περηφανεύονται πως είναι η 3η δύναμη στον πλανήτη. Τι τους κρατάει λοιπόν; Αλλά όπλα έπιασαν μόνο μια φορά, το 1974, που το παιγνίδι ήταν στημένο, εμείς διχασμένοι και με τα τσιράκια του Κίσσινγκερ στην εξουσία. Βαρέθηκα να ακούω να μας τη βγαίνουν οι εκτουρκισμένοι ανατολίτες. Ετσι κι αλλιώς οι γνήσιοι Τούρκοι είναι ανατολικά της Αράλης. Παίζουν όσο εμείς τους αφήνουμε. Άντε να'ρθουν να δούμε πόσα πιάνει ο σάκος.

   • tpe avatar
    tpe @ Νίκος Παπαδημητρίου 12/06/2011 15:33:56

    Και το ελικόπτερο πως έπεσε στα Ίμια; Μόνο του;

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ tpe 12/06/2011 20:17:46

     Έπεσε επειδή απαγορεύθηκε στις ένοπλες δυνάμεις μας να ανοίξουν πυρ. Πολύ απλά... Είχαμε πολύ καλύτερη κινητοποίηση και τοπική υπεροπλία και αν είχε δοθεί η διαταγή για ανακατάληψη της μικρής Ίμιας απλά θα τους είχαμε σβήσει. Και θα είχαν λυθεί και όλα μας τα προβλήματα στο Αιγαίο με τη μία...

    • SZAE avatar
     SZAE @ tpe 12/06/2011 23:28:24

     Oταν μάθεις οτι το πν21 απονηώθηκε εκτός των οριων που θετει ο κατασκευαστης του (Pitch, roll, άνεμος) και οτι το πληρωμα του ειχε συμπληρωσει αρκετες ωρες πτησεις απο την στιγμη που απογειώθηκε απο το Κοτρώνι και οτι εξετελεσε την αποστολη για την οποια διατάχθηκε τοτε και μονο τότε θα αναλωθούμε σε φιλολογικες συζητήσεις για το πως επεσε...

  • Κώστας Τ avatar
   Κώστας Τ @ Aris. A 12/06/2011 23:11:09

   Φίλε καλά τα λες,αλλά δεν μετράει η ποσότητα όπλων!Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ να τα ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ μετράει!!!
   Ξέρουν όλοι οτι η ¨ηγεσία¨μας δεν μπορεί να πάρει απόφαση για ειρήνη ή πόλεμο!!!
   Θα συρθεί σε εξευτελισμό!!!

 8. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 12/06/2011 13:00:20

  Φτάνει με την ηττοπάθεια...
  Ενας πόλεμος ποτέ δεν έχει σίγουρη έκβαση...
  Μη ξεχνάμε ότι στην ΕΕ η Ελλάς είναι ο πιο δυνατός στρατιωτικός εταίρος..

  Αν ανατρέξετε στα γεγονότα των Ιμίων, θα δείτε ότι ο πόλεμος χάθηκε σε πολιτικό επίπεδο, καθώς είχαμε σημαντική στρατιωτική υπεροπλία..και για αυτό επιλεχθηκε η πολιτική "λύση" της γκρίζας ζώνης από προσκυνημένους ηττοπαθείς πολιτικούς (που δυστυχώς συνεχίζουν να έχουν λόγο στα δημόσια πράγματα...)

 9. Posidonas avatar
  Posidonas 12/06/2011 13:07:57

  Τιποτα δεν αποκλειται απο οσα αναφερει ο κ. Βαρδας. Αν για παραδειγμα γινει η καταληψη σε ενα απο αυτα τα Νησια, και βεβαιως δεν θα παψει να αποτελει μερος της εθνικης κυριαρχιας κατα το διεθνες δικαιο, αλλα θα διαπραγματευομαστε απο αλλη θεση. Η Κυπρος για την Τουρκια αποπτελη γεωστρατιγικο σημειο και οσο κατεχει της ειναι αρκετο για να ειναι σημαντικος παικτης στην περιοχη. Επισης το Καστελοριζο ειναι το ιδιο στον ενεργιακο τομεα. Αν τα αφεντικα των Τουρκων χασουν την υπομονη μαζι μας, θα βρουν αιτια να το καταλαβουν και μετα "κουρευε λαγους και αρμεγε χελωνες".

 10. Προφήτης avatar
  Προφήτης 12/06/2011 13:08:10

  Γιατί δεν τίθενται ερωτήματα ενεργητικής παρά παθητικής στάσης Μιχάλη Βάρδα;
  Γιατί ως χώρα παρελαύνουμε σε gay parade;

 11. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 12/06/2011 13:19:22

  ΟΧΙ και όχι και για την Κύπρο και για την ΑΟΖ και για την υφαλοκρηπίδα.
  Δεν ξεχνάμε δεν προσκυνάμε.

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/06/2011 13:28:38

  Δεν ειναι πολυ πιθανο ενα παρομοιο ενδεχομενο αν η Ελλαδα δεν δωσει αφορμη.
  Οχι γιατι δεν μπορει η Τουρκια να το κανει αλλα επειδη δεν συνηθιζει να κανει απροσεκτες ενεργειες.

 13. Κούκλος avatar
  Κούκλος 12/06/2011 13:41:07

  Το ότι η Τουρκία δεν κάνει τίποτα από όσα απειλεί, δεν σημαίνει ούτε ότι δεν θέλει ούτε ότι σέβεται την διεθνή νομιμότητα.
  Σημαίνει απλά ότι δεν έχει την στρατιωτική ισχύ να το κάνει. Όποτε νομίσει ότι έχει αυτή την ισχύ να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει.

 14. charulisN avatar
  charulisN 12/06/2011 13:47:51

  Προς το παρών μετράμε,
  9/6/2011, πτώση (1) Μ 2000 ΒGM, ευτυχώς χωρίς χειριστές
  26/8/2010, πτώση (2) F16 block 52+, δυστυχώς θάνατος και των (2) χειριστών
  27/8/2009, πτώση RF-4E Phantom II, ευτυχώς χωρίς χειριστές
  5/12/2007, πτώση F16 block 52+, δυστυχώς θάνατος (1) χειριστή
  27/2/2007, πτώση Μ2000BMG, ευτυχώς χωρίς θάνατο χειριστή
  23/5/2006, πτώση F16 block 52+, δολοφονία Ηλιάκη
  -----------------------------------------------------------------------------------------

  Από 5/2/1990 μέχρι τώρα έχουμε απωλέσει 83 αεροσκάφη και 60 πιλότους.
  Δεν υπολογίζεται η πτώση στο Ορος την 5/2/1991 που σκοτώθηκαν και 62 έφεδροι τις ΠΑ
  ............................................................................................................................
  Παράλληλα έχουμε και την αεροπορία στρατού
  3/5/2011 (1) ΑΗ-64DHΑ Apache/Μέγαρα - νεκροί:(-)
  30/7/2010 (1) ΑΗ-64DHΑ Apache/Πάχη Μεγάρων - νεκροί:(2)
  5/11/2008 (1) ΑΗ-64Α Apache/Κύμη Εύβοιας - νεκροί:(2)
  20/2/2006 (1) UH-1H Heuy/Καρυώτισσα Πέλλης - νεκροί:(4)
  11/9/2004 (1) CH-47DG/Αγιο Όρος - νεκροί:(17) με τον Αρχιεπ. Αλεξάνδρειας
  28/5/2001 (1) UH-1H Heuy 1ΝΜ Δ. Σκύρου - νεκροί:(1)

  Ηθικό δίδαγμα (1) προς τους ντενεκέδες των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας, διαχρονικά Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ:
  Η οικονομία σε ζητήματα συντήρησης στρατιωτικού υλικού αλλά και απαξίωσης τεχνικού προσωπικού αποφέρει ζημιά εις τη νιοστή.
  Η τελευταία πτώση στοίχησε 25.000.000 ευρώ και καλύτερα να μη προσθέσουμε τα 4 F16 b52+ μαζί με τα (3)Απάτσι. (Σε περίοδο οικονομικής κρίσης)

  Ηθικό δίδαγμα (2) προς τους ντενεκέδες των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας, διαχρονικά Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ: Ποιός κρίνει τεχνοκρατικά την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και λέει ότι η ορθολογική μείωση δαπανών δεν θα επιφέρει μείωση της αποτρεπτικής και διάφορες άλλες παπαριές, μάλλον εννοεί χωρίς πόλεμο και με το 1/4 των ωρών πτήσης και εκπαίδευσης θα χάσουμε τα μισά τζετ.

  Ηθικό δίδαγμα (3) προς τους ντενεκέδες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, διαχρονικά Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και (κυρίως για τις ηγεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού ναυτικού).
  1) Το ξέρετε βρε ότι ένα μεγάλο μέρος από τα ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα αεροσκάφη είναι μονοκινητήρια. (Για να το καταλαβαίνουν και οι άσχετοι, "μπήκε πουλί στον κινητήρα", "έσβησε ο κιντήρας" κ.λπ.), γιατί άραγε αυτή η επιμονή σε μονοκινητήρια?
  2) Το ξέρετε βρε ότι ένα μεγάλο μέρος από τα ατυχήματα εμφανίζονται κυρίως στα καινούργια Block 52+, γιατί άραγε?
  3) Αληθεύει ότι μας έδιναν οι Αγγλοι 4 υποβρύχια, (έστω μεταχειρισμένα) αλλά εμείς επιλέξαμε το 214 για να μη διαταραχθεί η ισορροπία δαπανών του υπουργείου.

  Ηθικό δίδαγμα (4), οι έξυπνες ενέργειες του στρατού ξηράς που δεν έχει όμως δημόσιες σχέσεις να ζητήσει μεταχειρισμένο υλικό σε αυτοκινούμενα πυροβόλα, άρματα μάχης, ΤΟΜΠ δείχνει τι σημαίνει να ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τις ένοπλες δυνάμεις σε περιόδους οικονομικής κρίσης και όχι παρτάκια ναυταίων και αξιωματικών της ΠΑ. (εξαιρούνται οι πιλότοι οιάνθρωποι που είναι στα υποβρύχια και φυσικά οι άνδρες της ΔΥΚ), ο κιμάς δηλαδή.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ charulisN 12/06/2011 15:48:26

   ΕΠΙΚΡΟΤΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ΧΙΛΙΑ !!!!

   ΠΠ

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ charulisN 12/06/2011 20:23:43

   Μπράβο, για το εμπεριστατωμένο σχόλιο.

   • charulisN avatar
    charulisN @ Κάποιος 12/06/2011 22:51:40

    Χωρίς να θέλω να μπω στο παιχνίδι της συζήτησης αν έπρεπε ή όχι να πάρουμε τα Upholder υπό την έννοια ότι άλλοι υπογράφουν το υλικό που αγοράζουμε, δέχομαι ότι σωστά οι επιτροπές που τα είδαν δεν προχώρησαν σε αγορά τους, γνωρίζοντας και εγώ εκ' των υστέρων, τι έπαθαν οι Καναδοί. Η όλη συζήτηση είχε να κάνει πιο πολύ με το ισοζύγιο δαπανών ανάμεσα στα επιτελεία. Πάντως όσο αναφορά το ισοζύγιο μεταξύ Σμπώκου και ναυάρχων παίρνω το μέρος των ναυτικών, με αναλογία 2-98. Ε, κάτι πρόσφερε και αυτός στο ΠΑΣΟΚ.

 15. LeoNidas avatar
  LeoNidas 12/06/2011 14:28:36

  Μολών λαβέ
  http://olympia.gr/2011/06/09/greek-air-force/

 16. Ίωνας avatar
  Ίωνας 12/06/2011 14:28:52

  Ας ελπίσουμε ότι ο Ελληνικός Στρατός θα μπορέσει να αποκρούσει κάποια πιθανή επιθετική ενέργεια της Τουρκίας. Αν όμως είναι τόσο αποτελεσματικός, όσο αποτελεσματικά υπερασπίστηκε το ...Σύνταγμα της Χώρας μας και την πιστή του εφαρμογή προς όφελος της Πατρίδας, τότε την ...βάψαμε... Κάντε ησυχία, μην ξυπνήσουμε τους Στρατηγούς... και θυμηθούν τον όρκο, που έδωσαν στην Πατρίδα...

  • kastroHEL avatar
   kastroHEL @ Ίωνας 12/06/2011 14:51:11

   Οι ανωτατοι αξιωματικοι ηταν ΠΑΝΤΑ μαριονετες της εκαστοτε εξιουσιας...οπιαδηποτε μορφης χρωματος κτλ...το θεμα ειναι απο τους ανωτερους κατωτερους και κατωτατους βαθμους τι γινεται.
   Το 1909 στο Γουδι ο λαος και στρατος εκαναν τη μεγαλη ανατροπη,και εξαιτιας αυτου γραφτηκαν οι πλεον περηφανες στιγμες της νεοτερης ιστοριας...ελπιζω σε μια επαναληψη,με τη λογικη οτι η ιστορια κανει παντα κυκλους!!!
   ΛΑΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ

   • Ίωνας avatar
    Ίωνας @ kastroHEL 12/06/2011 14:57:11

    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε μου... Τελικά,το Εγερτήριον Σάλπισμα μάλλον από στρατιωτική σάλπιγγα πρέπει να δοθεί...

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Ίωνας 12/06/2011 20:29:37

   Αν δεν απατώμαι η δουλειά των Στρατηγών είναι να υπακούουν την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, την οποία με τον ένα η τον άλλο τρόπο εμείς επιλέξαμε. Αρα, υπακούει στις δικές μας εντολές.

 17. etoimos avatar
  etoimos 12/06/2011 15:22:49

  Αυτην την την ιστορια με τον jefry και την παρεα του καποιος θα την πληρωσει . Μεχρι στιγμης την πληρωνουμε εμεις . Αν οι Μογγολοι κανουν καμμια μαιμουνια τωρα που ολοι ειμαστε στο παρα 5 θα την πληρωσουν αυτοι την νυφη . Μη νομιζεις φιλε που φοβασαι, το ξερουν και αυτοι . Τους βολεμενους να φοβασαι βλεπε 80s και 90s και 2000.
  Το 1897 η χρεωκοπια και τα αλλα εφεραν τον Θερισο και το 12-13.
  Λιγες ειναι οι λαμπρες στιγμες μας αλλα γραφουν ανεξιτηλα .
  Οι πολεμοι μας ποτε δεν μετρηθηκαν με αριθμους και εξοπλισμο μονο με το σθενος.

 18. Μνημων avatar
  Μνημων 12/06/2011 15:50:30

  Δεν βαρεθηκατε πια με τον" μπαμπουλα"Τουρκια που τον θυμουνται καθε φορα { οπως στα μικρα παιδια οι μεγαλοι κατσε καλα θα σε φαει ο μπαμπουλας } οταν θελουν να επιβαλλουν την γραμμη τους οι χειριζομενοι κακη τη τυχη την πορεια της πατριδος συμφωνως με τις εντολες των αφεντικων τους?Εγω οχι απλως βαρεθηκα αλλα και αηδιασα. Και για τους εξης λογους ,πρωτον ποια ειναι η εθνολογικη συστασις της Τουρκιας ? ποσοι ειναι δηλαδη οι τουρκοι και οχι αυτοι που δηλωνουν τουρκοι . Ο ιδιος ο Ερντογαν βρεθηκε στην αναγκη να απολογηθει για την Εθνικοτητα του μολις προχθες .Τι θα συμβει αν οι Κουρδοι οι Αρμενιοι οι αλλοι κρυπτο..... δρασουν σαν πεμπτη φαλαγγα? Οι Τουρκοι δεν ειναι κοροιδα γνωριζουν πολυ καλα τα προβληματα τους και να γιατι ποτε δεν εμπλεξαν σε πολεμικες περιπετειες . Μην κοιτατε την ΚΥΠΡΟ και την ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ αν μελετησετε τα γεγονοτα το παιγνιδι ηταν στημενο ακριβως για τους ιδιους λογους να πειθαναγκασουν την ΠΑΤΡΙΔΑ μας με την βοηθεια δυστυχως εφιαλτων προιον που ευδοκιμει απο την αρχαιοτητα στους Ελληνες .Παντως χωρις να φοβαμαι οτι θα χαρακτηριστω απο μερικους γραφικος δηλωνω αισιοδοξος με γνωμωνα την ιστορικη πορεια του εθνους μας με το επιχειρημα "ΑΛΛΕ ΜΕΝ ΒΟΥΛΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΛΛΑ Ο ΘΕΟΣ ΚΕΛΕΥΕΙ".

 19. A.M. avatar
  A.M. 12/06/2011 16:21:59

  Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν.
  Απ ότι διαφαίνεται ήδη έχουν μπεί στο μάτι των μεγάλων.
  Αναμένεται η τριχοτόμηση της Τουρκίας αλά Ιράκ.
  Οπότε εμάς αυτήν την φορά τα σχέδια των μεγάλων θα μας ευνοήσουν.
  Θα βγούμε κερδισμένοι και μάλλον χωρίς μεγάλο κόστος.
  Αυτός είναι για μένα ο βασικότερος λόγος που δεν με ανησυχεί η Τουρκία και όχι το ότι εμείς ως χώρα έχουμε την ικανότητα να τα βάλουμε με την Τουρκία και να την νικήσουμε μόνοι μας.
  Εκτός βέβαια και αν η Τουρκία εμπλακεί ταυτόχρονα σε τρείς τουλάχιστον αναμετρήσεις οπότε «την έχουμε» στο χαλαρό.
  Γιατί και οι Κούρδοι περιμένουν, και οι Σύροι, και οι Ισραηλινοί, και εμείς, και πιθανόν και οι Ρώσοι και οι Βούλγαροι.
  Αν η Τουρκία εμπλακεί με έναν το πιθανότορο είναι όλοι οι άλλοι να το θεωρήσουν ΤΗΝ ευκαιρία και να ορμήξουν οι Κούρδοι απο μέσα (και απ΄έξω) και όλοι οι άλλοι απ έξω.

 20. Γιωργος avatar
  Γιωργος 12/06/2011 17:01:42

  Οι τουρκοι θα τολμησουν οταν
  * η Ελλαδα ειναι αποδυναμομενη οικονομικα/πολιτικα/στρατιωτικα
  * η Ελλαδα κυβερνειται απο προδοτες (πχ τωρα)

  • A.M. avatar
   A.M. @ Γιωργος 12/06/2011 17:12:39

   Οι τούρκοι θα τολμήσουν μόνον αν τους το επιτρέψουν οι ΗΠΑ.
   Απ ότι όμως δείχνουν τα πράγματα οι ΗΠΑ έχουν βάλει την τουρκία στο μάτι και της τάχουν φυλαγμένα.
   Και περιμένουν την ευκαιρία για να της πάρουν το σκάλπ.
   Και αυτή η εξέλιξη είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα.

   • Νίκος Παπαδημητρίου avatar
    Νίκος Παπαδημητρίου @ A.M. 12/06/2011 17:21:29

    Σωστός. Είναι δηλαδή μια καλή περίοδος για να προωθήσει κάποιος τις θέσεις μας στα ελληνο-τουρκικά. Το "κάποιος" βέβαια, ελέγχεται.

 21. Νίκος Παπαδημητρίου avatar
  Νίκος Παπαδημητρίου 12/06/2011 17:05:13

  αν ημουν Τούρκος, δεν θα χτυπούσα τους Ελληνες τώρα. Υπάρχει πολύ συσωρευμένη οργή για την ταπείνωση της χώρας. Οποιος μας χτύπαγε, θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου.

 22. DefenceNews avatar
  DefenceNews 12/06/2011 18:12:18

  Έχω βαρεθεί να βλέπω άσχετους περί της τέχνης του πολέμου ανθρώπους να προβαίνουν σε αναλύσεις τύπου καφενείου ορεινού χωριού. Ποιες είναι οι γεωστρατηγικές γνώσεις του κ. Βάρδα και από πηγάζουν αυτά που γράφει;; Δεν θα ασχοληθώ με την ανάλυσή του διότι είναι επιπέδου διαλλείματος τμήματος Ανθυπολοχαγών στη Σχολή Πεζικού. Απλά μου κάνει εντύπωση για όλους εσάς που βρίσκετε κάποια βάση στα γραφόμενά του. Ο Επώνυμος αμέσως τον έκραξε διότι γνωρίζει βασικά πράγματα στρατηγικής. Τώρα έρχομαι να ασχοληθώ με τον kastroHEL ο οποίος εύκολα και ξεδιάντροπα αναφέρει τους ανωτάτους Αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού ως μαριονέτες. Αυτό που προσπαθεί είτε εντεταλμένα είτε από άγνοια ή βλακεία είναι να υποβαθμίσει την ποιότητα των Στελεχών του Ελληνικού Στρατού. Τι κάνουν λέει οι ανώτεροι… Φίλε μου αυτοί οι ανώτεροι σε λίγο καιρό θα είναι ανώτατοι. Είναι οι ίδιοι που σου προσφέρουν κάθε βράδυ το πάπλωμα της ελευθερίας που σκεπάζεσαι. Είναι οι ίδιοι που χάνουν τη ζωή τους όταν πέφτουν τα Σινούκ , τα Απάτσι και τα αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας στην εκπαίδευση για να καταλαβαίνουν οι γείτονές μας ότι ΔΕΝ μπορούν να καταλάβουν το Καστελόριζο.
  Αρκετοί είναι αυτοί που θα βγουν να σχολιάσουν τα λεγόμενά μου αναφέροντας πως «…όταν ήμουνα φαντάρος (9μηνίτης) έβλεπα άχρηστους….». Δεν τα γράφω για αυτούς. Αυτοί είναι που πίεζαν για καμιά αδειούλα και που η μητέρα τους έφερνε φαγητό στο τάπερ στη κεντρική πύλη. Τα γράφω για αυτούς που κλείνουν τα μάτια και αναπολούν τα παλικάρια που γνώρισαν στην 24μηνη και βάλε θητεία τους.
  Νάστε καλά όπου και νάστε

  • Dimitris avatar
   Dimitris @ DefenceNews 12/06/2011 18:45:44

   Ναι αλλα φιλε μου τα ατομα τα οποια " Πιεζουν για αδειες και ευνοικες μεταθεσεις" στο στρατο εχουν αυξηθει επικινδυνα ! Μεσα στα στρατοπεδα κυριαρχει ενα ατελιωτο ΡΟΥΣΦΕΤΙ ! Εχεις δικιο σε αυτα που λες ...και εγω θα ηθελα να σου πω οτι η κυβερνηση εχει απαξιωση παρα πολυ τις Ε.Δ ...σε τετοιο βαθμο ωστε να επιτρεπει ανθρωπους σαν και τον συντακτη του κειμενου να γραφουν αυτα που γραφουν ...αλλα δεν μπορουμε να παραλειψουμε το γεγονος οτι οι "γειτονες" κανουνε κινησεις και ολοκληρες στρα. ασκησεις για αυτο το γεγονος ... εγω δεν πιστευω οτι μπορουν να κανουνε πολεμο ...εκει παμε αλλου ...αλλα ενα επισοδειο θερμο , βασιζομενο στην αναποτελεσματικοτητα των πολιτικων μας και το ολο μπαχαλο που επικρατει στη χωρα δεν ειναι δυσκολο να γινει ...γιατι μην ξεχναμε οτι τα ανωτερα στελεχη του στρατου οσο αξια και να ειναι δεν μπορουν να κουνηθουν αν δεν δωσουνε εντολες οι χοντροι μπουλιδες στα γραφεια που εχουνε τους γιους τους με "αναρωτικες αδειες " ;)

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ DefenceNews 12/06/2011 20:31:16

   Μπράβο

  • Xrhstos Theocharis avatar
   Xrhstos Theocharis @ DefenceNews 12/06/2011 23:06:35

   Έτσι... θα μπορούσε δίπλα στο όνομα του κ. Βάρδα να υπάρχει αστερίσκος με παραπομπή στο τέλος... για παράδειγμα: "ο κ. Βάρδας είναι καθηγητής στο τάδε Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών"

 23. Dimitris avatar
  Dimitris 12/06/2011 18:35:16

  Διαβασα προσεκτικα ολα τα σχολια....Μπορω να πω , πως ορισμενοι νομιζετε οτι ειμαστε ακομα στο 1912 και αμα γινει κατι το σθενος μας και ο ανθρωπινος παραγοντας θα κερδισει οποιαδηποτε μαχη ......Μαλλον ζειτε σε αλλη χωρα , μαλλον δεν ξερετε πως γινεται μια συγχρονη μαχη "modern warfare" ...μαλλον βλεπετε αλλη νεολαια απ οτι εγω...δεν ξερω... αν γινει κατι ...πραγματικα οι μισοι συμπατριωτες μας θα βρεθουνε στο εξωτερικο !! πρωτοι πρωτοι οι πολιτικοι ..τινομζετε δηλ? θα γινει καμια επιστρατευση και θα τρεχουμε στουσ σταθμους ? Αλλαξε ο τροπος με τον οποιο γινετε ενας πολεμος παιδιαααα...Απο κει και περα ειναι απλο ...η κυβερνηση γνωριζει καλα οτι ΔΕΝ προκειται να γινει κατι οσο υπαρχει ΗΠΑ ...ειναι τοσο σιγουροι που εχουνε απαξιωσει τα παντα στο στρατο ...ΑΛΛΑ...εσεις μπορει να λετε οτι ειναι ΚΑΛΟ που οι ξενες δυναμεις τα εχουν σπασει με την ΤΟΥΡΚΙΑ απο την αλλη ομως ...αυτο μπορει να γυρισει μπουμερανγ και κανουνε του κεφαλιου τους ... ΜΙΑ ΑΠΟΒΑΣΗ σε βραχονησιδα δεν σημαινει ΠΟΛΕΜΟ ...ξυπνηστε ....ολα θα γινουν ΠΟΛΥ γρηγορα...το πρωι θα ξυπνησετε και θα εχει γινει ΗΔΗ ...μετα ...θα ειναι πολυ αργα... η κυβερνηση και η χωρα δεν μπορει σε καμια περιπτωση να μπει σε πολεμο ...ΠΟΤΕ....ΜΑ ΠΟΤΕ....πολεμος σε χωρα της Ε.Ε ...σημαινει και αμεση οικονομικη καταστροφη ...διαλυση του Ευρω ...και ολης τις οικονομιας ! Μερικοι που νομιζετε οτι ειστε ? στο 1821 ?
  Και να δουμε και την αλλη πλευρα ...οι Τουρκοι εχουνε αγορασει τα τελευταια 2 χρονια εξοπλισμους περα απο καθε φαντασια! και ολο τυχαια ανακοινωσε οτι θα φτιαξει ΔΙΚΑ της αποβατικα σκαφη που θα ειναι αποκλειστικα για ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ....και πολλα μαλιστα ... δηλ....ενταξει ... εγω πιστευω πως η τουρκια γνωριζει οτι δεν μπορει ΤΩΡΑ αυτη τη στιγμη αλλα προετοιμαζεται !
  Πολεμος δεν θα γινει ποτε ....ΘΕΡΜΟ επισοδειο θα γινει ΧΑΛΑΡΑ και θεωρω συντομα ....τωρα ειδικα που ειμαστε ενα ΜΠΑΧΑΛΟ ...που δεν ξερουμε τι μας ξημερωνει ...ενα θερμο επισοδειο ειναι ΤΑΜΑΜ ....

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Dimitris 12/06/2011 19:43:17

   ….ΘΕΡΜΟ επισοδειο θα γινει ΧΑΛΑΡΑ και θεωρω συντομα …

   Και θα παίξει αφυπνιστικό ρόλο στους Έλληνες. Κάτι σαν ηλεκτροσόκ που ίσως το χρειαζόμαστε σε αυτούς τους χαλεπούς (κοινωνικά, εθνικά, και οικονομικά) καιρούς που ζούμε.
   Πάντως πιστεύω ακράδαντα πως οι (θρασύδειλοι) Τούρκοι, αν πίστευαν ότι μπορούν να μας καταφέρουν θα το είχαν αποπειραθεί προ πολλού.
   Ξέρουν όμως ότι δεν μπορούν. Ίσως κάποια χρόνια αργότερα.
   Θα δούμε.

   • A.M. avatar
    A.M. @ Strange Attractor 12/06/2011 21:02:26

    «Πάντως πιστεύω ακράδαντα πως οι (θρασύδειλοι) Τούρκοι, αν πίστευαν ότι μπορούν να μας καταφέρουν θα το είχαν αποπειραθεί προ πολλού.
    Ξέρουν όμως ότι δεν μπορούν.»

    Αυτή είναι μια πολύ απλή και λογική σκέψη.
    Αυτό σκέφτομαι και εγώ συχνά:
    «Είναι δυνατόν οι τούρκοι να μπορούν και να μην το κάνουν;
    Σαφώς και όχι!
    Άρα τρία τινά συμβαίνουν:
    Ή δεν μπορούν
    ή δεν τους το επιτρέπουν
    ή και τα δύο παραπάνω.»

 24. Κάποιος avatar
  Κάποιος 12/06/2011 20:26:29

  Θα ήθελα και το σχόλιο σου για το ότι σήμερα η ΠΑ δεν αναχαιτίζει μετά τον 25ο παράλληλο (μετά τη Σκύρο αν δεν κάνω λάθος). Είναι μόνο οικονομικό το θέμα ή και πολιτικό.

  • charulisN avatar
   charulisN @ Κάποιος 13/06/2011 13:13:52

   ΔΙΑΦΟΡΑ FIR ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ
   Πολύ τείνουν να συγχέουν την Περιοχή Πληροφόρησης Πτήσεων με τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Λογικό ίσως γιατί αυτά τα δύο ταυτίζονται σε όλα τα περίκλειστα κράτη (που δεν έχουν ακτές) και στην πλειοψηφία των παράκτιων αφορούν αδιάφορες εναέριες περιοχές, που αποτελούν περισσότερο βάρος παρά όφελος για το εκάστοτε κράτος.
   Ωστόσο στην Ελλάδα η Περιοχή Πληροφόρησης Πτήσεων υπερβαίνει σημαντικά τον εθνικό εναέριο χώρο, περικλείοντας στρατηγικής σημασίας διεθνή εναέριο χώρο. Για να πραγματοποιήσει νόμιμη πλεύση ένα αεροσκάφος εντός των ορίων του FIR Αθηνών, οφείλει να υποβάλλει αναλυτικό σχέδιο πτήσης, ώρα εισόδου και εξόδου κτλ. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η αμεσότητα επέμβασης μαχητικών κάτι που δεν μπορεί να ελέγξει η Τουρκία, καθώς το FIR Αθηνών, φτάνει ως τα παράλια της Σμύρνης. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, που αφορούν τόσο την στρατηγική όσο και την οικονομική εκμετάλλευση του ολοκληρωτικού ελέγχου της αεροπλοΐας πάνω από το Αιγαίο.
   Ενώ όμως ο Εθνικός Εναέριος Χώρος είναι κομμάτι άσκησης κυριαρχίας ενός κράτους και αποτελεί Δικαίωμα των κρατών, η Περιοχή Πληροφόρησης Πτήσεων είναι Υποχρέωση των κρατών, στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται κυρίαρχος εθνικός χώρος το FIR. Είναι απλώς διεθνής εναέριος χώρος, του οποίου την διαχείριση αναλαμβάνει η εκάστοτε χώρα, με τις υποχρεώσεις και τα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από αυτόν. Αυτός ο χώρος δεν έχει παραχωρηθεί, και μπορεί ο ICAO σε περίπτωση δυσλειτουργίας του συντονισμού των αεροσκαφών και πρόκλησης ατυχημάτων, να αναδιανέμει μία Περιοχή Πληροφόρησης Πτήσεων.
   Αντικειμενικοί σκοποί που πρέπει να εκπληρώνει η χώρα εντός του FIR της είναι: α) η αποτροπή συγκρούσεων μεταξύ αεροσκαφών, β) η διευκόλυνση και διατήρηση ομαλής ροής της εναέριας κυκλοφορίας, γ) η παροχή συμβουλών και πληροφοριών χρήσιμων για την ασφαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή των πτήσεων, δ) η ειδοποίηση των αρμόδιων οργανισμών, όσον αφορά αεροσκάφη που χρήζουν έρευνας και διάσωσης (Search And Rescue), και η αξιοποίηση αυτών των οργανισμών.

  • charulisN avatar
   charulisN @ Κάποιος 13/06/2011 13:32:05

   Οι τουρκικές διεκδικήσεις σχετικά με το FIR Αθηνών

   Η έμπρακτη αμφισβήτηση του FIR Αθηνών, και η μονομερής εφαρμογή του διχοτομημένου Αιγιακού FIR, ξεκινά από τον Αύγουστο του 1974, με την έκδοση της ΝΟΤΑΜ 714, για να λήξει άδοξα και χωρίς αποτελέσματα με την ΝΟΤΑΜ 211 το 1980. Η Ελλάδα που ουσιαστικά είχε κλειδώσει για 6 χρόνια τους αεροδιάδρομους του Αιγαίου με την ΝΟΤΑΜ 1157 (ελληνική απάντηση στην Τουρκία), την ακυρώνει με την σειρά της εκδίδοντας την ΝΟΤΑΜ 267, αποκαθιστώντας την ομαλή εναέρια κυκλοφορία στο Αιγαίο.
   Η συμφωνία για τους αεροδιαδρόμους δεν είναι αναμφισβήτητα μια εθνική συμφορά. Όμως αποτελεί μια επιπλέον ελληνική υποχώρηση με ευρύτερες συνέπειες στο καθεστώς του εναερίου χώρου του Αιγαίου και όχι μόνο. Διατηρεί λοιπόν εν δυνάμει τα στοιχεία να μετατραπεί σε εθνική συμφορά στο μέλλον. Η ειρωνεία είναι ότι η Ελλάδα θα χάσει την κυριαρχία στο Αιγαίο στις διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που πλέον διαθέτει την στρατιωτική δύναμη να αποτρέψει αποτελεσματικά τις τουρκικές προκλήσεις. Επί τριάντα χρόνια η Ελλάδα πλήρωσε πολλά δις. ευρώ, αλλά και η ΠΑ βαρύ φόρο αίματος για να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα πάνω από το Αιγαίο. Τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια, μπορεί να το κάνει πιο αποτελεσματικά παραλαμβάνοντας νέα μαχητικά, κάνει για άλλη μια φορά ένα βήμα πίσω. Και στο σημείο αυτό γίνεται προφανής η ελληνική αδυναμία διαχείρισης της ισχύος, που είναι και η μόνη που μπορεί να αποτρέψει τις συνεχείς υποχωρήσεις έναντι ενός ολοένα και πιο απαιτητικού και επιθετικού γείτονα που κάνει πλήρη χρήση της ισχύος των όπλων του προς εκφοβισμό και απόκτηση πλεονεκτημάτων.

 25. Κάποιος avatar
  Κάποιος 12/06/2011 20:35:02

  Η αηδία δεν είναι στάση πολιτική-
  το ξέρω, το΄χω πει τόσες φορές σε τόσους,-
  ποτέ δεν οδηγεί στη δράση.-
  Είναι όμως μια αίσθηση πραγμάτων-
  σου επιτρέπει με τη γεύση με τη μυρουδιά-
  να καταλάβεις σε ποιό σημείο βρέθηκες-
  πού σ’ έφεραν οι επιταγές των άλλων-
  κι οι αρχικές δικές σου συναινέσεις.-

  Τίτος Πατρίκιος

 26. charulisN avatar
  charulisN 12/06/2011 21:02:28

  Η στρατιωτική εμπλοκή χωρών της Ευρώπης στη Λιβύη απογύμνωσε τις ικανότητες αεροσκαφών 3,5 γενιάς F16 block 50+ plus καθώς και αυτών που θεωρούνται 4ης γενιάς EF-2000 και Rafale. H Παναγιά για άλλη μια φορά μας βοήθησε και δεν προχωρήσαμε ακόμα, σε τέτοια παραγγελία. Από δω και πέρα οι "σοφοί" στη ηγεσία της ΠΑ ας αναλογιστούν σε τι καταστροφή θα προχωρούσαμε.
  Εγώ επειδή είμαι asxetos, δηλαδή του καφενείου και έχω λίγες γνώσεις επ' αυτού, τουλάχιστον τους θυμίζω τη μοναδική φορά που σκέφθηκαν σοφά για τη δουλεία τους και πρότειναν στο ΚΥΣΕΑ την αγορά F15, άσχετα από το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν από τους κυβερνητικούς μιζαδόρους (και γίναμε η Π.Α. των σύμμορφων δεξαμενών, χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας), -έτσι και αλλιώς θα γίνει πόλεμος- (ποιός το είχε πει δεν θυμάμαι), καθώς και τη προσπάθεια μερικών στελεχών της Π.Α. -χίλια χρόνια να ζήσουν-, παρά το οργανωμένο σαμποτάζ (εσωτερικό και εξωτερικό) για τον εκσυγχρονισμό (10) Μ2000 σε (-5) καθώς και την αγορά 12 νέων Μ2000-5 με option για άλλα 3, ξέρετε αυτά που φέρουν βλήματα cruise SCALP-EG.
  Ντενεκέδες πολιτικοί και τα ορφανά σας οι στρατιωτικοί (για τη ηγεσία μιλώ), που κάθονται σούζα και δεν παραιτούνται όταν τους προτείνουν 1 μήνα θητεία, σκεφτείτε καλά τούτο: Στον αγώνα επιβίωσης τους έθνους δεν θα μας σώσουν οι ηρωισμοί των έντιμων χειριστών της ΠΑ. Αυτοί θα θυσιαστούν, όπως ξέρουν να κάνουν χρόνια τώρα. Αυτοί σίγουρα θα επιφέρουν τα πρώτα πλήγματα.
  Αλλά για σκεφθείτε, τι αποτρέπει τον αντίπαλο από το να κάνει επίθεση.
  Η απάντηση είναι απλή. Αν υπολογίσει σωστά ότι σαν χώρα θα πάει τουλάχιστον 100 χρόνια πίσω, στην ενέργεια..., στις μεταφορές, στην υγεία, στη βιομηχανία, στις επικοινωνίες. Με λίγα λόγια, αν γίνει Δρέσδη.
  Βέβαια, και η Τουρκία αυτοπαγιδεύθηκε με τη πολιτική της. Δεν έχει υπολογίσει ότι αν κάποτε, πολιτικά, αλλάξει κάτι στην Ελλάδα, εμείς διατηρούμε το πλεονέκτημα του πρώτου πλήγματος απλώς γιατί η ίδια δεν πιστεύει ότι αυτό θα το πραγματοποιήσουμε.
  Κάτι είναι και αυτό.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ charulisN 13/06/2011 14:02:55

   Μήπως αντί για "Δεν έχει υπολογίσει ότι αν κάποτε, πολιτικά, αλλάξει κάτι στην Ελλάδα, εμείς διατηρούμε το πλεονέκτημα του πρώτου πλήγματος απλώς γιατί η ίδια δεν πιστεύει ότι αυτό θα το πραγματοποιήσουμε." εννοείς το αντίθετο; Ότι αν γνωρίζει ότι όχι μόνο έχουμε την δυνατότητα πρώτου και συντριπτικού πλήγματος αλλά, και το κυριώτερο, την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ να το πραγματοποιήσουμς όταν μας απειλήσει ουσιαστικά;
   Διότι, αν δεν κάνω λάθος, τα υλικά μέσα για ουσιαστική αποτροπή τα έιχε η Ελλάδα και το'74, και το '87 και το '96. Το χαμηλό πνευματικό και εθνικό επίπεδο των πολιτικών μας ήταν η Αχίλλειος πτερνα αν δεν απατώμαι, η έλλειψη μακρόπνοης στρατηγικής και το γεγονός ότι τους έιχαν και τους έχουν στο χερι με τις μίζες. Όσοι πιστεύετε ότι οι μίζες δεν χρησιμοποιούνται ως πολιτικό εργαλείο πρώτης γραμμής απατάσθαι οικτρως.

   • charulisN avatar
    charulisN @ Νίκος Αργεάδης 13/06/2011 15:18:00

    Προς το παρών εμείς βήμα-βήμα υποχωρούμε. Δύο απαντήσεις σε φίλους για το FIR Αθηνών ποιο πάνω απαντούν στα λεγόμενα μου. Για να διευκρινίσω οι απαντήσεις είναι "αντιγραφή" τμήματος επιστημονικών αναλύσεων, χωρίς ιδεαλισμούς και φανατισμούς. Ψάξε ότι έχει να κάνει με αεροδιαδρόμους, ύψος πτήσης στρατιωτικών αεροσκαφών σε σχέση με εμπορικές πτήσεις, κατάτμηση περιοχών για στρατιωτικές ασκήσεις. Ξέρεις, τη κερκόπορτα για διεκδικήσεις -πέρα από τις πολιτικές ανοησίες-, μπορεί να την ανοίξει και μια αθώα εμπορική πτήση, Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, ο νοών νοητό.

    • Νίκος avatar
     Νίκος @ charulisN 13/06/2011 17:52:14

     "Χαρουλη" συμφωνώ για την κερκόπορτα.
     1)Για την Κύπρο ανοίχτηκε το 1958 με τις προδοτικές συμφωνίες της Ζυρίχης όταν δόθηκε (και) νομικό πάτημα στην Τουρκία το οποίο επικαλέστηκε το 1974.
     2) Για το Αιγαίο ανοίχτηκε με την προδοτική συμφωνία της Μαδρίτης το 1987 επί Σημίτη και Παγκαλου. Ας μην ξεχνούμε ότι αναγνωρίστηκαν "ζωτικα" συμφέροντα για την Τουρκία.

     Και έρχομαι για το σύνολο της επικράτειας της Ελλάδας:

     3) Για την Ελλάδα συνολικά το μημόνιο Ι και τώρα το ΙΙ δημιουργούν νομικά προηγούμενα που πολυ πιθανόν να μεταφραστούν σε πολιτικά στο εγγύς μέλλον, Οψώμεθα...

     ΝΑ

 27. DefenceNews avatar
  DefenceNews 12/06/2011 21:18:43

  charulisN ίσως το καλύτερο σχόλιο. Θα το ανεβάσω να το δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Βέβαια όλοι διαβάζουν antinews αλλά σε περίπτωση που κάποιος δεν μπήκε απόψε εδώ να το δει στο Defencenews

 28. Μάκης avatar
  Μάκης 12/06/2011 23:47:56

  Εγώ ως μη ειδικός δεν καταλαβαίνω κάτι.Πως είναι δυνατόν να χτυπιέται η γλώσσα μας,το έθνος μας,η ιστορία μας,τα ίδια τα κανάλια να έχουν φιλότουρκες εκπομπές και μια πλειάδα συντελεστών να μοιάζουν να εκτελούν προσχεδιασμένες κινήσεις και μάλιστα με μακροπρόθεσμους στόχους και από την άλλη να ισχυριζόμαστε πως αυτοί οι οποίοι είναι πίσω από όλα αυτά μας υποστηρίζουν στη διαμάχη μας με την Τουρκία δίνοντάς μας άρματα ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
  Και είναι και ένα άλλο αγκάθι τεράστιο.Ονόμασαν τα Σκόπια Μακεδονία.Για ποιό λόγο;Μπορούσαν πολύ εύκολα ένα άλλο όνομα και να μην έχει οποιαδήποτε επίπτωση οπουδήποτε.
  Με το φτωχό μου μυαλό το μόνο που διακρίνω ως λογική συνέπεια είναι ο διαμελισμός της Ελλάδας.Άλλωστε τι νόημα έχουν οι "πολυπολιτισμικοί" δήμαρχοι,η προπαγάνδα στα βιβλία του δημοτικού από το επίσημο "Ελληνικό" κράτος κλπ ;

 29. charulisN avatar
  charulisN 12/06/2011 23:55:07

  Οψόμεθα περί των γεγονότων και των εξελίξεων στη γειτονική Τουρκία, τα οποία έπονται, λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν παράλληλα με αυτά της Συρίας. Η σύγκρουση κεμαλιστών και νεο-ισλαμιστών είναι προ των θυρών και δεν θα αργήσει να εκφραστεί, επιταχυνόμενη μετά τις εκλογές με άξονα αναφοράς το περιβόητο Κουρδικό. Ευτυχώς ή δυστυχώς αναμένονται εξελίξεις που θα αλλάξουν ίσως και το χάρτη της περιοχής. Το ίδιο το Ισραήλ, βλέπει, γνωρίζει και υπολογίζει.

 30. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ avatar
  ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ 13/06/2011 01:38:16

  Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Η ίδια η φύση τού τουρκικού καθεστώτος. Η σύγχρονη Τουρκία έχει στρατοκρατικό καθεστώς και είναι μια κοινωνία πολυφυλετική και πολυπολιτισμική. Κύριος ενοποιητικός παράγοντας είναι ο στρατός, λόγω τού φόβου που εμπνέει στο εσωτερικό και τής δεσπόζουσας θέσης του στην κοινωνία. Αν για οποιοδήποτε λόγο τρωθεί στην κοινωνία το γόητρο τού στρατού και "απονομιμοποιηθεί", θα αρχίσουν αμέσως τα όργανα (και είναι πολλές οι φυγόκεντρες δυνάμεις...)

  Αυτός είναι και ο λόγος που η κεμαλική Τουρκία δεν κάνει ποτέ στρατιωτικές κινήσεις ρίσκου, έστω και ελάχιστου. Ενεργεί μόνο εκ τού ασφαλούς ή όταν έχει τις κατάλληλες "εγγυήσεις" (βλέπε Κύπρος 1974). Δεν αντέχει καμμία αποτυχία γιατί αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην εσωτερική συνοχή τού κράτους. Αν εδώ, μετά τα γεγονότα τής Κύπρου το '74 ο στρατός απαξιώθηκε, σε αντίστοιχη περίπτωση (και για πολύ μικρότερη ήττα) στην Τουρκία θα γίνει το έλα να δεις. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη τα τελευταία χρόνια, λόγω τής πάλης εξουσίας τής ισλαμικής κυβέρνησης με το βαθύ κεμαλικό κράτος. Αν με αφορμή την υπόθεση τής Εργκένεκον γίνονται όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα, καταλαβαίνει κανείς τι έχει να γίνει σε περίπτωση στρατιωτικής ήττας (έστω και μικρής). Και μη νομίσει κανείς ότι η Τουρκία δεν μάς φοβάται, άσχετα με το τι εικόνα πλασάρουν διάφοροι "αναλυτάδες" στην Ελλάδα για δικούς (;) τους λόγους...

 31. Σιφιλης avatar
  Σιφιλης 13/06/2011 06:39:55

  Ολίγον άσχετο με το άρθρο, αλλά επειδή έγινε αναφορά στα Ιμια: τις μέρες που στηνόταν το σκηνικό στα Ιμια οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σχολίαζαν με υπεροψία ότι “Ελληνες και Τούρκοι τσακώνονται για ένα βράχο”. Τις τελευταίες όμως ώρες που τα πράγματα ζόρισαν επικράτησε ένας σχετικός πανικός στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα, πράγμα που αφενός δείχνει μια ανεύθυνη στάση εκ μέρους τους, αλλά και δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο δέχτηκαν και οι ίδιοι πιέσεις η/και άσκησαν και αυτοί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Πάντως κάτι πρέπει να παίχτηκε εκεί και με τους Ευρωπαίους.

 32. ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ avatar
  ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 13/06/2011 11:59:58

  ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟ

 33. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 13/06/2011 16:35:23

  Ευχαριστώ όλους όσους , με την καλόπιστη κριτική τους και τα εύστοχα
  σχόλιά τους βοήθησαν να αναπτυχθεί μέσω των στηλών του antinews.gr
  ο ευπρεπής και εποικοδομητικός διάλογος στο θέμα του Καστελλορίζου και
  των νέων απειλών που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας, στα πλαίσια της
  ανακήρυξης της Ελληνικής Α.Ο.Ζ.

  Ένας μεγάλος Γάλλος μαθηματικός είχε γράψει ότι "ο Πόλεμος είναι μία
  πειραματική επιστήμη , κατά την μελέτη της οποίας, δεν είναι δυνατή η
  εκτέλεση πειραμάτων". Θυμήθηκα την φράση αυτή , επειδή στην σημερινή
  δεινή συγκυρία , η στρατηγική σκέψη - που τόσο πολύ έχει ανάγκη η Πατρίδα
  μας - μάλλον παρακμάζει , αντί να ανθεί τώρα που την έχουμε, πιό πολύ,
  ανάγκη!

  Η ροπή της κατάργησης ή της απομάκρυνσης όλων εκείνων των σημερινών
  εξελίξεων και -εν δυνάμει- παραγόντων που επιδρούν στην διαμόρφωση της
  Πολιτικής , δυστυχώς εντείνεται όταν αυτές άπτονται συλλογικών παραισθή
  σεων , με συνέπεια να υπερτιμώνται οι τομείς στους οποίους η Πατρίδα μας
  διαθέτει - οριακά, έστω - πολιτικά ή στρατηγικά πλεονεκτήματα.

  Στην βάση της πιό πάνω εννοιολογικής κλίμακας , επιχείρησα να θίξω και να
  εκτιμήσω στρατηγικά , σε πρώτο επίπεδο , το ενδεχόμενο της στρατιωτικής
  κατάληψης του Καστελλορίζου και των εξηρτημένων νησίδων Ρώ και Στρογ
  γύλης από την Τουρκία. Τίποτε περισσότερο και τίποτε ολιγώτερο !
  Στις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες , οι συζητήσεις στρατηγικού περιεχομένου
  είναι πολύ συχνές και εξετάζουν ακόμη και τα πιό απίθανα σενάρια , όπως
  λ.χ. έναν πόλεμο μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας !

  Κάποιος Κινέζος σοφός είχε πεί πριν από πάρα πολλά χρόνια πως " ο καθένας
  είναι τόσο σοβαρός ο ίδιος , όσο σοβαρό θεωρεί τον αντίπαλό του και όσο
  σοβαρά τον αντιμετωπίζει " . Αυτό , σαν έμμεση απάντηση σε εκείνους τους
  πολύ ολίγους που εθεώρησαν ... ουτοπική την υφιστάμενη απειλή .

  Τα ευχολόγια , οι λαϊκίστικες αναφορές και οι "δασκαλίστικες" ειρωνείες
  καταδεικνύουν μάλλον την πολιτική ανευθυνότητα εκείνων που τις υιοθετούν ,
  χωρίς αυτοί να έχουν ή να μπορούν να εισφέρουν κάτι το ουσιαστικό στην αρξάμενη συζήτηση.

 34. mavros pit avatar
  mavros pit 13/06/2011 20:14:32

  @ επώνυμος
  "Βλακείες! Προερχόμενες από ηττοπαθείς και άσχετους!"

  πόσο αφελής και αστείος είσαι ώστε να μην σε έχουν πειράξει οι σφαλιάρες του 1922, του 1955 του 1974 και του 1997.
  σε όλες αυτές τις περιόδους θρηνήσαμε απώλεια εδαφών και πληθυσμού.
  αυτό έγινε γιατί υπάρχουν αφελείς που δεν βλέπουν πέρα από την μύτη τους.
  και εσένα πάει μπροστά το συναίσθημα από την λογική .

  @ ΒΡΑΧΟΣ
  ισχύουν ακριβώς τα ίδια

  @ Α.Μ. Μπράβο για την αρχική τοποθέτηση

 35. πατριώτης avatar
  πατριώτης 13/06/2011 21:00:20

  Το άρθρο είναι πολύ καλό.
  Η πολιτική είναι επιστήμη με βασικότερο χαρακτηριστικό, την πρόβλεψη.
  Αντί λοιπόν να έρθετε να αναλύσετε, όλοι σας, μία πολύ σοβαρή προσέγγιση του αρθρογράφου, για ένα πολύ σοβαρό θέμα σε μια ευαίσθητη περιοχή, χάνετε τον χρόνο σας γράφοντας μπουρδολογίες και αποδεικνύετε πόσο ρηχή, επιπόλαιη και επικίνδυνη σκέψη έχετε.
  Πολλοί βρίζετε τον αρθρογράφο χωρίς να μπείτε στην λογική αναλύσεως του άρθρου.
  Ο αρθρογράφος προσεγγίζει πολύ προσεκτικά, πιθανό σενάριο της γείτονας, ορμώμενος πιστεύω από γεγονότα της πρόσφατης Ιστορίας ( κανείς από τους τότε πολιτικούς το 1974 δεν πίστευε απόβαση της Τουρκίας στο έδαφος ανεξάρτητου κράτους, την Κύπρο, όπως κανείς δεν πίστευε την απόβαση στα Ίμια ) και γεγονότα που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό από τις ηγεσίες της Τουρκίας και της Ελλάδος.
  Από την πλευρά της Τουρκίας, μετά τα Ίμια, υπάρχει χαραγμένη πολιτική αμφισβήτησης του Καστελόριζου και άλλων νησιών μας ( θρασύτατη δήλωση Νταβούτογλου, μπροστά στην μάπα του Δρούτσα που δεν είπε τίποτε στην προ μηνών συνάντηση στην Αθήνα, όπου διατύπωσε την άποψη πως το Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο αλλά στην Μεσόγειο) και διπλωματική πίεση μη δηλώσεως από πλευράς Ελλάδος, ΑΟΖ, από την στιγμή που για πρώτη φορά έχουμε αμέριστη συμπαράσταση από το Ισραήλ.
  Αμφισβητεί πλέον κάποιος τον τεράστιο πλούτο που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου;
  Νομίζετε πως οι Τούρκοι είναι τόσο αφελείς, όσο οι περισσότεροι εξ υμών;
  Έχουν τέτοιο πλούτο στο υπογάστριό τους και θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια;
  Τίποτε δεν σας δίδαξε αυτή η Ιστορία;
  Η θλίψη μου όμως μεγαλώνει, όταν κάνει τόσες ρηχές και επιπόλαιες τοποθετήσεις ένα ιστολόγιο,σαν το Defencenews.
  Αγαπητέ πιστεύεις πως αυτή η παραδομένη Κυβέρνηση θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε, έστω και ακραία πρόκληση της Τουρκίας;
  Πιστεύεις πως είναι αξιόμαχο το στρατιωτικό υλικό της πατρίδος μας για να αντιμετωπίσει μία τέτοια κρίση, όταν τα περιπολικά της Αστυνομίας και τα Πυροσβεστικά οχήματα δεν έχουν βενζίνη και προσωπικό για να κινηθούν και επανδρωθούν;
  Πιστεύεις ό,τι με την ίδια ευκολία δεν θα πουν, το Καστελόριζο κείται μακράν;
  Όταν λοιπόν η Ελλάδα έχει Πρωθυπουργό τον άνθρωπο της καρπαζιάς και από
  την άλλη η Τουρκία έχει ως Πρωθυπουργό τον μεγαλύτερο πολιτικό μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ, από χθες κυρίαρχο του παιχνιδιού στην Τουρκία, τέτοιες προσεγγίσεις σαν του κ. Βάρδα, αξίζουν τον κόπο πλήρους αναλύσεως από το πολιτικό status της χώρας μας.
  Γιατί όπως ισχύει στην Ιατρική, το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν, το ίδιο ισχύει και για την πολιτική.

 36. ΑΜΦΙΒΙΟΣ avatar
  ΑΜΦΙΒΙΟΣ 13/06/2011 23:44:36

  Η αρχική ανάρτηση και το επακόλουθο σχόλιο του τακτικού αρθρογράφου
  σας κ. Μιχ. Σ. Βάρδα αξίζουν θερμών συγχαρητηρίων τόσον σε αυτόν γιά την
  στρατηγικήν θεώρηση των ελληνοτουρκικών διενέξεων όσον και σε εσάς ,
  την καθ΄όλα σοβαρή και πλήρως ενημερωμένη ιστοσελίδα σας .

 37. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 14/06/2011 17:12:10

  Μερικές παρατηρήσεις στο κείμενο και στα σχόλια.
  1. Η διαφωνία της Τουρκίας είναι αν το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ που φυσικά δεν επιλύεται με μία επέμβαση στα νησιά.
  2. Συμφωνώ με τον αναγνώστη ότι η Τουρκία αν είχε τη δυνατότητα θα έγραφε στα παλιά της τα υποδήματα τις διεθνείς συμβάσεις.
  3. Το παράδειγμα με τα τη Κύπρο και τα Ίμια είναι χιλιοειπωμένα και τελείως λάθος. Πρώτα η Κύπρος δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και δέχθηκε επίθεση (επαρκώς αιτιολογημένη από την Τουρκία - προστασία μειονότητας) από μέλος του ΝΑΤΟ. Οπότε τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι ΗΠΑ την εποχή εκείνη το μόνο που επιδίωκαν και τελικά πέτυχαν ήταν να μη γίνει πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα έθετε σε κίν δυνο όλη την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
  Στα Ίμια όλα οφείλονται σε ηττοπαθείς πολιτικούς και απαράδεκτα ΜΜΕ και όχι σε στρατιωτική αδυναμία. Αντίθετα οι Τούρκοι δεν περίμεναν στην κινητοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε τέτοιο βαθμό και αυτή η έλλειψη προετοιμασίας τους οδήγησε σε λάθη πχ βύθιση ΤΟΜΠ στη λάσπη στον Έβρο. Γι' αυτό η υποχώρηση της Ελληνικής Κυβέρνησης τους οδήγησε να πιστέψουν (και όχι απαραίτητα εσφαλμένα ) ότι πέτυχαν μια μεγάλη νίκη.

 38. astyanax avatar
  astyanax 14/06/2011 19:04:45

  1. Aγαπητέ φίλε ΓΙΩΡΓΟΣ (14/06/2011 5:12 pm) ,

  Κάθε Πολιτική κρίνεται από τα αποτελέσματά της . Η Τουρκική Πολιτική στο
  Κυπριακό οδήγησε στην κατάληψη της μισής Κύπρου , μόλις 15 χρόνια μετά
  την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας επί πρωθυπουργίας Κωνσταν
  τίνου Καραμανλή . Η μοίρα θέλησε όπως επί δικής του πρωθυπουργίας
  απωλεσθεί το ήμισυ αυτής !

  Τα ίδια ισχύουν και με την Κρίση στα Ίμια .
  Τι σημασία μπορεί να έχει ποιοί έφταιξαν , ποιοί ολιγώρησαν , ποιοί δεν
  έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν ; Σημασία έχει ότι η Τουρκία πάλι βγήκε
  κερδισμένη, έχοντας καταφέρει να "γκριζάρει" την περιοχή πέριξ των Ιμίων.

  Αγαπητέ κύριε Defencenews (12/06/2011 6:12 pm),

  Ο σχολιασμός σας είναι φθηνός, ρηχός και απαράδεκτος !
  Τίποτε το θετικό δεν έχετε να εισφέρετε στον διάλογο περί την ΑΟΖ και το
  Καστελόριζο ; Μα τίποτε ; Τι είδους Defencenews είσαστε ;

  Οι απόψεις του συντάκτου της αρχικής ανάρτησης κ. Μιχ. Βάρδα καθώς και
  ο παρένθετος πρόσθετος σχολιασμός του με ευρίσκουν απολύτως σύμφωνο.
  Εσείς πού διαφωνείτε ; Γιατί δεν μας λέτε που διαφωνείτε ;

  Οι απόψεις του κ. Μιχ. Βάρδα πηγάζουν τουλάχιστον από την Κοινή Λογική.
  Φαίνεται ότι δυστυχώς αυτή σπανίζει στα κεφάλια κάποιων στρατιωτικών
  όλο και περισσότερον. Οι δικές σας απόψεις (που δεν μας τις αποκαλύπτετε)
  από πού πηγάζουν κ. Defencenews ; Έχετε ειδικές πανεπιστημιακές ή άλλες
  γνώσεις της στρατηγικής που μπορούν να μας οδηγήσουν σε διαφορετικές
  τοποθετήσεις ; Πριν κρίνετε τον οποιονδήποτε σχολιογράφο γιατί δεν
  αισθάνεστε την ανάγκη να μας ενημερώσετε γιά τους όποιους τίτλους κατέχετε
  στους τομείς της ειδικότητάς σας ; Από που εξάγετε το συμπέρασμα ότι οι
  Τούρκοι ΔΕΝ μπορούν (τα κεφαλαία γράμματα είναι δικά σας) να καταλάβουν
  το Καστελόριζο ;

  Λυπάμαι που αναγκάζομαι να συναγάγω ότι το κείμενό σας (που είναι και
  ανορθόγραφο) δεν μπορεί να ανθέξει σε καμμία σοβαρή κριτική .

 39. Ακης avatar
  Ακης 16/06/2011 05:29:39

  Καλυτερα να καταλαβει ολη την Ελλαδα η Τουρκια παρα η Ευρωπαικη ενωση (δηλαδη η Γερμανια)
  ειμαστε σοβαροι? Μιλαμε για μια ηδη κατεχομενη χωρα χωρις καμια εθνικη κυριαρχια.

 40. Basilis-thess avatar
  Basilis-thess 17/06/2011 12:36:45

  Δεν μπορώ να διαβάζω χαζομάρες !! όλο αυτό περί πόλεμου μεταξύ Τουρκιάς και Ελλάδος είναι μια μπαρούφα. Οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά πως οι πόλεις τους στο Αιγαίο κινδυνεύουν άμεσα με ολική καταστροφή, και δεν θα το ρισκάρουν πότε να χάσουν όλοι την βιομηχανία και τα λιμάνια τους. Και μην ξεχνάμε πως στην Κύπρο επίσημα δεν πολεμήσαμε πότε με την Τουρκία.

  Γιατί κάνεις δεν μιλάει για της Τούρκικες “επενδύσεις” που θέλουν να αγοράσουν την Ελλάδα όπως το έκαναν και οι Εβραίοι στην Παλαιστίνη !!! μιας και τα βγάλαμε όλα στο γιουσουρούμ !!!

 41. Αρμαγεδών avatar
  Αρμαγεδών 06/06/2013 23:40:14

  Μην ανησυχείτε. Οσο το μαγαζί ειναι των Γερμανων και των ΗΠΑ δεν το πειράζει κανείς. Οταν ανεξαρτητοποιηθούμε κάποτε, τοτε μάλιστα. Πρός το παρόν ότι αγοράζουμε , ειναι για να γεμίζουμε το κουμπαρά των δυτικών βιομηχανιών τους. Κατι σαν φόρος ''ελευθερίας,, δηλαδή

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.