#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/05/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αν είναι να "χρεοκοπήσουμε" γιατί έδωσαν τα λεφτά στις Τράπεζες;Στις ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στο κούρεμα, δόθηκαν τη Δευτέρα τα 18 δις ευρώ της ενίσχυσης από το Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP αλλά και επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Από αυτά η μοιρασιά στις τράπεζες ήταν ως εξής: Η Εθνική έλαβε 7,43 δισ. ευρώ, η Τρ. Πειραιώς 4,7 δισ. ευρώ, η Eurobank 3,97 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 1,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών με κεφάλαια συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ.  Με τα κεφάλαια αυτά αποκαθίσταται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες αποκτούν τους αναγκαίους πόρους για την ομαλή λειτουργία τους υπέρ της πραγματικής οικονομίας».

Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκε η διαδικασία μήπως θα πρέπει να απαντηθούν και τα εξής:

- Γιατί οι ξένοι μας δίνουν τα 18 δις αν ήταν να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε σε λίγες εβδομάδες; Μήπως παραέπαιξαν το παιχνίδια τους και πρέπει να σταματήσουν γιατί με τους εκβιασμούς δε βγαίνει τίποτε;

- Οι τράπεζες που πήραν τα λεφτά με την εγγύηση του κράτους, πότε θα κρατικοποιηθούν; Ή θα συνεχίσει ο ελληνικός λαός στη σκληρή λιτότητα και οι μεγαλοτραπεζίτες θα συνεχίσουν να είναι μια χαρά;

- Τώρα που αποκαταστάθηκε η ρευστότητά τους, μήπως να αρχίσουν αν δίνουν τίποτε χρήματα στην πραγματική οικονομία; Να ξεκινήσουν πάλι τα δάνεια σε επιχειρήσεις και πολίτες ώστε να κινηθεί η οικονομία, να ανοίξουν οι δουλειές και να μειωθούν οι άνεργοι;

Διότι καλά τα λεφτά που δόθηκαν αλλά δε θα έχουν αντίκρισμα αν δεν αλλάξει τίποτε στην αγορά και στα νοικοκυριά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Rob avatar
  Rob 29/05/2012 08:06:45

  Το ερώτημα-τίτλος της ανάρτησης θα πρέπει να το εξετάσει αλλά και να το απαντήσει και η ΝΔ που έχει ανάγει το δίλλημα δανειακή σύμβαση ή χρεοκοπία κορωνίδα της προεκλογικής της ρητορικής αλλιώς αποδεικνύεται μάλλον ανύπαρκτο από τα ίδια τα γεγονότα. Εάν ο Α. Σαμαράς επιδιώκει και όντως πιστεύει στην αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που ο ίδιος υπέγραψε λίγους μόνο μήνες πριν, θα πρέπει επίσης πριν τις εκλογές να προσδιορίσει λεπτομερώς εκείνες τις διατάξεις που θα επαναδιαπραγματευθεί συνοδευόμενες με τα ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα που θα βρει έτσι ώστε να μπορέσουν και οι δανειστές να εξετάσουν τις προτάσεις του. Επιπλέον θα πρέπει να εξηγήσει ότι τα μέτρα αυτά που θα προτείνει ως αντιστάθμισμα των περικοπών που έχει ήδη συμφωνήσει θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν ως ποσά μετά τη χειροτέρευση της οικονομίας όπως δείχνει και το σημείωμα του Λ.Παπαδήμου, δηλαδή σε ακόμη πιο δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση. Αλλιώς, κι αυτά που λέει ότι θα κάνει θα παραμείνουν ως ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις.

 2. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 29/05/2012 09:42:48

  εγω εχω την εξης απορια :οταν πας να διαπραγματευθεις διατυμπανιζοντας εκ των προτερων οτι δυο πιθανα εργαλεια πιεσης ( χρεωκοπια ή εξοδος απο το ευρω)τα εχεις αποκλεισει τι σου μενει για να διαπραγματευθεις .Οι ξενοι μας βομβαρδιζουν ειτε με δηλωσεις επισημες ή αρθρογραφιες με συνεχως αντικρουομενες θεσεις με ολα τα ενδεχομενα ανοικτα .

  • dim avatar
   dim @ ΝΙΚΟΣ Π 29/05/2012 20:19:56

   Με τι πας να διαπραγματευθεις? Πάντως δε πάς με εκβιασμούς και τσαμπουκάδες, και με πρόγραμμα αριστερό του άκρατου κρατισμού....

   Με σχέδιο που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ώστε να πιάσεις τους στόχους, εστω και με παράταση 2 ετών....

   Αυτό είναι το ατού της ΝΔ, ότι έχει σχέδιο....

   Ενώ του Σύριζα, και να είχαν τη διάθεση να του δώσουν παράταση, μόλις ακούσουν το προτεινόμενο σχέδιο του, θα τον πετάξουν έξω με τις κλωτσιές....

   • politis avatar
    politis @ dim 30/05/2012 15:05:43

    Ναι έχει σχέδιο να αποτελειώσει την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας για "πενταροδεκάρες" και να τσεπώσει ο Σαμαράς και οι λοιποί εμπλεκόμενοι τα άπειρα χρήματα για τους ιδίους και τις οικογένειές τους.

    Βέβαια δε λέω, είχα ακούσει από το στόμα του ότι χρειαζόμαστε και γήπεδο γκολφ!... Είναι πιθανό να φτιάξει και αυτό. Να έχουν οι τραπεζίτες, οι επιχειρηματίες και όλοι οι άλλοι σχετικοί εγκληματίες κάπου να ψυχαγωγούνται και αυτοί...

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 29/05/2012 10:39:31

  Χα, χα, χα! Αγαπητέ μου Φάκτορα, όταν χρεωκοπήσουμε δεν θα χρεωκοπήσουμε όλοι (μαζί) που λέει και το διαφημιστικό. Στοιχειώδες...

 4. undercover gpr avatar
  undercover gpr 29/05/2012 10:47:39

  Ακόμα και να defaultαρουμε άτακτα η ECB και το IMF θα ξαναστηρίξουν το τραπεζικό σύστημα.Γι αυτό τα δίνουν χωρίς φόβο.

 5. Andreas avatar
  Andreas 29/05/2012 11:23:50

  Μήμπως υπάρχει όρος ανάκλησης; Έχετε την συμφωνία στα χέρια σας για να δούμε τι γράφει και πως θα γίνει;

 6. drider avatar
  drider 29/05/2012 11:28:25

  Ξέρει κανείς τους ακριβείς όρους με τους οποίους δόθηκαν τα 18 δις ή δόθηκαν χωρίς όρους και προϋποθέσεις;

  Υ.Γ. Είναι προφανές ότι το χρηματιστήριο χθες δεν ανέβαινε λόγω των δημοσκοπήσεων...

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/05/2012 11:40:55

  Τα 18 δις ευρώ είναι χρήματα του Ευρωπαικού Μηχανισμού EFSF, δηλαδή των Ευρωπαίων φορολογουμένων.
  Δίδονται όμως στις Τράπεζες ως ανακεφαλαιοποίηση έναντι των ζημιών που προκάλεσε το "κούρεμα" ομολόγων, με "μεσάζοντα" το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο. Εγγράφονται ως μέρος του Ελληνικού Δημόσιου χρέους.
  Όλα αυτά προβλεπόταν στη 2η δανειακή σύμβαση, όταν αποφασίσθηκε το "κούρεμα" ομολόγων.
  Ωστόσο, το πραγματικό και αδιευκρίνιστο ακόμη ζήτημα είναι τι μετοχές θα λάβει το Ελληνικό Δημόσιο, ως αντάλλαγμα για την χρηματοδότηση: Κοινές ή προνομιούχες; Και πώς θα υπολογισθεί ο όγκος τους, με ποιά τιμή; Την χρηματιστηριακή;
  Με τις σημερινές χρηματιστηριακές τιμές, κοινές μετοχές σημαίνει πλειοψηφία του Δημοσίου στην διοίκηση όλων των τραπεζών, δηλαδή προσωρινή κρατικοποίηση - και επαναπώληση όταν οι τιμές ανακάμψουν. Προνομιούχες μετοχές σημαίνει συμμετοχή του Δημοσίου στη διοίκηση ως εποπτεία, αλλά πιθανότατα χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες των επιτρόπων του.
  Είναι θολο το τοπίο
  Με ανάλογο τρόπο ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι χρεωκοπημένες Ιρλανδικές τράπεζες, και επελέγη η λύση των κοινών μετοχών, δηλαδή κρατικοποίηση.

 8. Inno avatar
  Inno 29/05/2012 11:41:46

  Άλλο πράγμα οι τράπεζες και άλλο πράγμα τα κράτη. Διαχωρισμός εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας είπαμε :P
  Οι τράπεζες ενισχύονται προκειμένου να έχουν tier άνω του 8% ώστε να συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ, η οποία έχει απλώσει την ζημιά πλέον μέσω EFSF και ELA. Αυτό γίνεται για να μην σκάσουν οι δικές μας τράπεζες, όχι επειδή αγαπάνε τους θαλασσοδανειστές μας, αλλά επειδή το bank run που θα προέκυπτε στην Ευρώπη, σε ενδεχόμενο τραπεζικό "ατύχημα", θα ήταν η αρχή του τέλους για όλους.
  Είναι ξεκάθαρο ότι είναι διατεθιμένοι να ανακεφαλαιώνουν καταθέσεις που σηκώνονται, προβληματικά δάνεια, ζημιές κλπ, προκειμένου να συνεχίζει ο "θεσμός" να υφίσταται, παρά να δώσουν έστω το 10% αυτών στα ίδια τα κράτη.
  Πλέον, τα κράτη είναι έρμαια των τραπεζών τους και τα ελλειμματικά κράτη είναι υπόλογα στα υπόλοιπα κράτη δανειστές.
  Έχει δημιουργηθεί μια ιδιότυπη αλυσίδα, από την οποία απουσιάζει σχεδόν τελειώς ο ιδιωτικός τομέας σαν θεσμικός ρόλος.
  Το νέο τοπίο είναι όλα τα λεφτά στις προβληματικές τράπεζες με άπειρη ρευστότητα, να δανείζουν τα κράτη τους με σεβαστό κέρδος και οι ιδιώτες να αναλώνονται πλέον σε αρπαχτές και σε βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα", πιέζοντας καταστάσεις όσο και όπου μπορούν.
  Η κρίση χρέους έγινε κρίση δανεισμού και πλέον έχει γίνει κρίση εμπιστοσύνης.
  Οικονομία χωρίς εμπιστοσύνη και σταθερό περιβάλλον δεν υφίσταται.
  Η όποια "σταθερότητα" υπάρχει σήμερα, υφίσταται επειδή απλά οι τράπεζες υπάρχουν και στην πραγματικότητα αποτελούν το μόνο "ενοποιημένο" κομμάτι στην ΕΕ.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Inno 29/05/2012 11:57:54

   Έτσι είναι.
   Ωστόσο οι τράπεζες αποτελούν “ενοποιημένο” κομμάτι στην ΕΕ, δηλαδή τραβεστί ενοποιημένο. Καλά κάνεις και βάζεις "-".
   Ο μηχανισμός διάσωσης EFSF ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες μέσω του εθνικού Δημοσίου, δηλαδή μετατρέπει ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο.
   Αντίθετα, άν ανακεφαλαιοποιούσε απευθείας στις τράπεζες (η πρόταση Ολλάντ, SPD κτλ), το χρέος θα παρέμενε ιδιωτικό πρός το "Ευρωπαικό Δημόσιο", δηλαδή θα είχαμε πραγματικά ενοποιμένο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.
   Είναι φαύλος κύκλος που αυτοτροφοδοτείται: Μετατρέποντας ιδιωτικό τραπεζικό χρέος σε δημόσιο, κανουν χειρότερη την κρίση εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, και έτσι οι τράπεζές της χάνουν κάθε άλλη πηγή ρευστότητας.

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/05/2012 11:45:51

  Θα το ξαναστηρίξουν ως σύστημα, αλλά μάλλον όχι μία-μία.
  Δηλαδή με αυτόματο κλείσιμο μερικών μικρών ή "συγχωνεύσεις επι τόπου" μεγαλύτερων.

 10. madprof avatar
  madprof 29/05/2012 12:14:30

  "Η κρίση χρέους έγινε κρίση δανεισμού και πλέον έχει γίνει κρίση εμπιστοσύνης.
  Οικονομία χωρίς εμπιστοσύνη και σταθερό περιβάλλον δεν υφίσταται.
  Η όποια “σταθερότητα” υπάρχει σήμερα, υφίσταται επειδή απλά οι τράπεζες υπάρχουν και στην πραγματικότητα αποτελούν το μόνο “ενοποιημένο” κομμάτι στην ΕΕ."
  Το έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχει απλωθεί η κρίση εμπιστοσύνης επικίνδυνα σε Ισπανία και Ιταλία; Καζάνια που ξεβράζουν αυτοκτονίες, ανθρώπινη απελπισία οι κοινωνίες τους, στα χνάρια των υπαρξιακών αδιεξόδων της ελληνικής κοινωνίας ανθρωποειδών!

 11. Jim Bim avatar
  Jim Bim 29/05/2012 14:05:21

  Αγαπητέ φάκτορα ΔΕΝ πήραν χρήματα, ΧΑΡΤΙΑ ΠΗΡΑΝ ....

  • drider avatar
   drider @ Jim Bim 29/05/2012 15:28:33

   Ναι έναντι ενός άλλου χαρτιού που γράφει ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να αποπληρώσει άλλα 18 δις σε δάνεια...

 12. teras avatar
  teras 30/05/2012 14:32:25

  Γιατί οι ξένοι μας δίνουν τα 18 δις αν ήταν να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε σε λίγες εβδομάδες; Μήπως παραέπαιξαν το παιχνίδια τους και πρέπει να σταματήσουν γιατί με τους εκβιασμούς δε βγαίνει τίποτε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.