07/05/2010 10:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αν δεν υπήρχε η ελληνική κρίση, θα έπρεπε να εφευρεθεί

Εδώ και πολλούς μήνες, οι διεθνείς χρηματιστές είχαν την υποψία πως η αργοκίνητη και ταλαντευόμενη χρηματιστηριακή αγορά οδεύει προς μια μεγάλη διόρθωση. Και σύμφωνα με το MarketWatch, ήδη αρχίσαμε να βλέπουμε το πρώτο βήμα.

Πολλοί ρίχνουν το φταίξιμο για τις τρέχουσες αναταράξεις της αγοράς στο μεγάλο και επισφαλές εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, όμως θα πρέπει να δουν και την αγορά χρυσού. Αν οι πραγματικοί λόγοι της πτώσης των χρηματιστηρίων οφείλονταν στην ελληνική κρίση, τότε κανονικά θα έπρεπε να πέφτει και η τιμή του χρυσού. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, και ο χρυσός ανέβηκε πρόσφατα στα $30 την ουγκιά.

Αυτή η άνοδος στη τιμή του χρυσού ενισχύει τη θεωρία πως η αγορά ήταν απλά ώριμη πλέον για πτώση. Αν δεν υπήρχαν οι φόβοι για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι θα έπρεπε να αναζητηθεί κάπου αλλού. Μια αγορά που θέλει να πέσει, θα βρει εύκολα μια δικαιολογία για να το κάνει. Η συνέχιση της σημερινής χαμηλής πορείας των χρηματιστηρίων, θα εξαρτηθεί από το αν οι διστακτικοί παίκτες τρομάξουν και αρχίσουν να πουλάνε.

MarketWatch

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/05/2010 10:57:58

  σωστά, και αυτό γιατί η αγορά έχει δύο σκέλη που είναι τρία: Τους insiders και τους άλλους, που με την σειρά τους είναι και αυτοί σε δύο κατηγορίες: οι μεγάλοι και οι μικροί).

  Οι insiders κινούνται όταν οι μικροί δεν έχουν ιδέα ότι το άσπρο είναι μαύρο, και οι μεγάλοι περί άλλων τυρβάζουν. Αυτοί είναι οι Α1 κατηγορία.

  Οι μεγάλοι κινούνται όταν οι insiders έχουν κάνει το 70% του έργου τους. Για το 30% καμιά φορά τσακώνονται, αλλά εμείς το βλέπουμε σαν πολιτκές εξελίξεις, τριβές, κλιματολογία κλπ. Α2 κατηγορία

  Όταν οι μικροί το πάρουν χαμπάρι, οι insiders είναι διακοπές, οι μεγάλοι έχουν τελειώσει κατά 70%, και οι Κυβερνήσεις συσκέπτονται δια την αντιμετώπιση της κρίσεως. Γ κατηγορία. (Η Β κατηγορία δεν ασχολείται με τέτοια θέματα)

  Τα παπαγαλάκια δουλεύουν συνήθως για τους μεγάλους.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 07/05/2010 11:14:00

   Για του λόγου το αληθές, σκεφτείτε ΠΟΣΕΣ φορές έχουμε διαβάσει πηχαίους τίτλους "σωτηρία" "ενεργοποίηση" "μηχανισμός ασφαλείας".

   Όταν το σπρεντ ισούται με τον Γενικό δείκτη του ΧΑ (ας πούμε 1452) τότε ΔΕΝ θα διαβάζουμε περί σωτηρίας, θα έχει τελειώσει η άσκηση.

 2. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 07/05/2010 11:14:37

  Το χθεσινό στη Wall Street, την ώρα ακριβώς που περίμεναν ανακοινώσεις της ΕΚΤ, φαίνεται σαν "μαύρος κύκνος".
  Σήμερα πρωί, οι Ιάπωνες κόβανε και διοχετεύανε στο τραπεζικό σύστημα άπειρα χαρτονομίσματα.
  Καμμιά σχέση με χρυσό, η αστάθεια είναι στα ομόλογα.

  • greekpoliticalreview avatar
   greekpoliticalreview @ Sic transit gloria mundi 07/05/2010 12:15:10

   Συμφωνώ stgμ , με την επεξήγηση ότι αφορά κρατικά ομόλογα άρα και ελλείματα(τα οποία όμως δεν δημιουργήθηκαν από την πραγματική οικονομία αλλά την αεράτη) , the milion dolar question όσων αφορά τις εξελίξεις έχει να κάνει με το αν η αστάθεια αυτή μεταφερθεί και στα επιχειρηματικά ομόλογα(?)

   Εκεί θα είναι και το τέλος του υπάρχοντος παγκοσμιοποιημένου συστήματος οργάνωσης της οικονομίας.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ greekpoliticalreview 07/05/2010 14:37:43

    Είναι πάρα πολλά τα κρατικά ομόλογα σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Αρκούν αυτά ως φυτίλι.

   • greekpoliticalreview avatar
    greekpoliticalreview @ greekpoliticalreview 07/05/2010 14:44:03

    Το φυτίλι πιστεύω πως έχει ανάψει επί Λίμαν , τα ελλείματα που προέκυψαν από την φούσκα της στεγαστικής αγοράς και των συνεπειών της μεταφέρθηκαν στους κρατικούς προυπολογισμούς μη μπορώντας όμως τα κράτη να τα εξυπηρετήσουν με τις συνέπειες που βλέπουμε σήμερα σε πολλές χώρες.

    Ερωτώ , αν η φούσκα αυτή μεταφερθεί και στα επιχειρηματικά ομόλογα τι έπεται ??

 3. Orestios avatar
  Orestios 07/05/2010 15:19:12

  We need a Global Government, and we need it now!

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ Orestios 07/05/2010 17:53:49

   Global Government, with a Greek Prime Minister...

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Orestios 07/05/2010 21:21:27

   Nein, αρκεί να "σκουπίσει" τα κρατικά ομόλογα η ΕΚΤ. Τότε οι νέοι φίλοι σας από τη Wall Street με τα CD's θα πάνε να κάνουν παρέα στη Lehmann Bros. Kαι ο καπιταλισμός θα εξασφαλίσει ζωή για μερικές δεκαετίες ακόμη. Μετά δεν ξέρω, ίσως θα έχει δίκιο ο Μάρξ, ίσως όχι.

 4. Γ Καισάριος avatar
  Γ Καισάριος 07/05/2010 19:53:09

  Η πραγματικότητα των αριθμών ειναι αυτο πουε χει προκαλεσει την Ελληνικη κριση και τιποτα αλλο

  http://www.market-talk.net/index.php/id/8728

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.