#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/06/2013 15:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αν δεν πέσει χρήμα στην αγορά, ανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε!Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Αν στην αγορά δεν πέσει χρήμα, ανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε, ούτε και μείωση της ανεργίας. Και ως πρώτη κίνηση της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν κατά 880 εκατ. ευρώ ή 11% του συνόλου στο τετράμηνο Δεκεμβρίου 2012 – Απριλίου. Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, μέχρι τέλος Μαΐου, ανήλθε στα 2,9 δισ. ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2013, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν στο ύψος των 7,3 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2012.

Επίσης τον Απρίλιο, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στο ύψος των 278 εκατ. ευρώ, από 724 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012, δηλαδή, μειώθηκαν κατά 446 εκατ. ευρώ ή κατά 62%.

Έτσι, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τον Απρίλιο, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στο ύψος των 7,5 δισ. ευρώ, από λίγο λιγότερο από 9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Μαΐου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ικανοποιηθεί περίπου το 80% των αιτημάτων των Υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, το μήνα Μάιο αυτές ανήλθαν στα 700 εκατ. ευρώ.

Το 1ο πεντάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 10.300 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί περίπου το 70% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 50% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (567 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ).

Όλα αυτά είναι καλά και ενθαρρυντικά, αλλά δείχνουν ότι η αγορά μοιάζει με έρημο που όσο νερό και να της ρίξεις δε θα γίνει ποτέ όαση. Κι από την άλλη, καλές είναι οι πληρωμές, αλλά κάθε μήνα συσωρρεύονται κι άλλα χρέη του δημοσίου, για να μη μιλήσουμε για τους χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν πότε θα πάρουν την πρώτη τους σύνταξη.

Χάος επικρατεί και με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ που καθυστερούν δραματικά με αποτέλεσμα ακόμη κι αν γίνονται κάποιες πληρωμές στη συνέχεια τα οφειλόμενα ποσά να είναι μεγαλύτερα από τα αρχικά αφού προστίθενται κι άλλα.

Η κατάσταση είναι ασφυκτική και δεν ξέρουμε που θα βγάλει. Από την άλλη, βεβαίως, αν δεν είχε δανειστεί η χώρα με το νέο Μνημόνιο τώρα δε θα μιλούσαμε για πληρωμές…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 03/06/2013 17:55:49

  ''Όλα αυτά είναι καλά και ενθαρρυντικά''....

  Αλλά, τα νούμερα πρέπει να εμφανίζονται ενθαρρυντικά για να αποδειχθεί η επιτυχία του προγράμματος :

  ''
  shortlink

  Στα …διπλά δημοσιονομικά βιβλία επέστρεψε η Ελλάδα, καθώς οι παρενέργειες του προγράμματος προσαρμογής, οδηγούν σε διόγκωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, την οποία παραβλέπει η τρόικα, αλλά όχι η Eurostat, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ασφαλώς και συντάσσεται με την τρόικα.

  Στο πλαίσιο αυτό, το έλλειμμα του 2012, βρέθηκε στο 6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την τρόικα και στο 10% σύμφωνα με τη Eurostat, καθώς εξαιρέθηκε το ποσό των ενισχύσεων προς τις τράπεζες, ενώ στον προϋπολογισμό του 2013, θα εμφανιστούν «κάτω από τη γραμμή» οι πληρωμές 8 δισ. ευρώ, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.''

  http://www.naftemporiki.gr/finance/story/659893

  Βέβαια, αναρωτιέται κανείς, γιατί ασχολείστε με όλα τα νούμερα που γράψατε παραπάνω, αφού το τελικό σας συμπέρασμα είναι:

  ''Από την άλλη, βεβαίως, αν δεν είχε δανειστεί η χώρα με το νέο Μνημόνιο τώρα δε θα μιλούσαμε για πληρωμές…''

  το οποίο μεταφράζεται, αμέσως και σαφώς, στο μήνυμα :

  ''ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ'' ?

  Μήπως για να το εμπεδώσουμε καλύτερα ?

 2. fe avatar
  fe 03/06/2013 18:13:46

  Aς υποθεσουμε οτι αυριο το δημοσιο πληρωσει σε οσους χρωσταει τα 7,5 δις.Πιστευει κανεις οτι θα ερθει η αναπτυξη;Ποσα απο τα 7,5 θα γινουν επενδυσεις;Σχεδον τιποτα απο αυτα.Γιατι καποιος να επενδυσει σε μια χωρα που η καταναλωση εχει εκμηδενιστει και οι ευρωπαικες χωρες εχουν σχεδον ολες μπει σε υφεση;
  Πρεπει να το καταλαβουμε ολοι με αυτες τις πολιτικες λιτοτητας και της εσωτερικης υποτιμησης δεν βγαινει πουθενα.Αν συνεχισει ετσι το μονο succces story θα ειναι η εξαθλιωση μας.

  • euagelos avatar
   euagelos @ fe 03/06/2013 18:34:13

   Γιατί όχι? Άλλωστε δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η "ανάπτυξη", όπως την εννοούν, περιλαμβάνει και τη διάσωση του πληθυσμού από την εξαθλίωση!

  • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
   ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ fe 03/06/2013 19:19:29

   Πολύ σωστά!

 3. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 03/06/2013 19:45:47

  Θα πρέπει να καταλήξει η Ευρώπη (σιγά μην καταλήξει) στο τι είδους πολίτες θέλει.
  Θέλει πολίτες με αξιοπρεπείς μισθούς, με ασφάλεια εργασιακή (η οποία θα τους επιτρέψει να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια) με σοβαρή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με πρόσβαση στην παιδεία και στην τεχνολογία, με αυξημένη γεννητικότητα, με ικανότητα να παράγουν και να διαθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην Ευρώπη (κατ' αρχάς) και στον κόσμο, αλλά και να τα αγοράζουν; Πολίτες με δημοκρατικές συμπεριφορές και ελεγκτικούς προς την εξουσία; Πολίτες που θα αποφασίζουν εκείνοι πώς θα διατεθούν τα πλούτη των κρατών τους, το σημαντικότερο των οποίων είναι το ανθρώπινο δυναμικό; Πολίτες με άλλα λόγια που θα δικαιολογούν το ό,τι είναι πολίτες που ζουν στον 21ο αιώνα;
  Ή μήπως:
  Πολίτες που θα εργάζονται μόνο για να καλύπτουν τις ημερήσιες (άντε και τις εβδομαδιαίες) ανάγκες των ιδίων και της οικογενείας τους; Πολίτες που θα σκύβουν το κεφάλι στο κάθε αφεντικό με τον φόβο ότι θα απολυθούν χωρίς αποζημίωση; Πολίτες που θα ανέχονται κάθε αυταρχισμό κρατικό διότι αυτό θα επιβάλλει η δήθεν κοινωνική ειρήνη; Πολίτες που θα πληρώνουν τεράστιους φόρους για ένα κράτος που ουσιαστικά θα είναι άχρηστο αφού η αξιοπρεπής Υγεία θα είναι ιδιωτική, η αξιοπρεπής Παιδεία θα είναι ιδιωτική, η αξιοπρεπής Σύνταξη θα είναι ιδιωτική, το νερό που θα πίνει θα είναι ιδιωτικό κ.λ.π., κ.λ.π.; Πολίτες που θα αποφεύγουν να κάνουν παιδιά γιατί δεν θα έχουν τον χρόνο ή/και τα χρήματα να τα φροντίσουν; Πολίτες που δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγουν (και θα ήθελα να ήξερα ποιος στον κόσμο θα μπορούσε να τα αγοράσει); Πολίτες που θα είναι γρανάζια μηχανών, ανταλλακτικά αναλώσιμα και αδύναμοι μικροκαταναλωτές;
  Αν κάποιος νομίζει ότι εγώ δείχνω το άσπρο και το μαύρο σε αντιπαράθεση αλλά στην πραγματικότητα θα επικρατήσει κάποια απόχρωση του γκρίζου του λέω ότι ΠΙΣΤΕΥΩ ακράδαντα ότι ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΓΚΡΙΖΟ.
  Τέλος, νομίζω ότι τα πράγματα δείχνουν ποιο είδος πολίτη προωθείται από τα κέντρα αποφάσεων της Ενωμένης Ευρώπης.
  Τι θα κάνουμε οι λαοί;

 4. panos avatar
  panos 03/06/2013 22:17:31

  Σωστος ο Γεωμετρης..η απαντηση ειναι οτι στη ζωη δεν υπαρχουν αδιεξοδα.Η ευρωζωνη δεν εχει πολυ ζωη ακομη..

 5. anonymous avatar
  anonymous 03/06/2013 23:13:34

  Και επί Πασοκ έπεφτε χρήμα την αγορά αλλά η ανάπτυξη ήταν ανάπτυξη κατανάλωσης.
  Δεν αρκεί να πέσει χρήμα. Πρέπει να πάει σε επενδύσεις και να αποδώσουν ...

 6. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 04/06/2013 01:02:04

  Όοοόσο χρήμα και να πέσει στην αγορά, κατανάλωση θα δούμε, αλλά αυτοσυντηρούμενη ανάπτυξη δεν βλέπουμε, για τους ίδιους λόγους, που δεν την είδαμε στα χρόνια, που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και αγοράζαμε καινούργιο κινητό κάθε έξη μήνες.
  Αναμένουμε, οι ίδιοι άθλιοι μηχανισμοί, που διασπάθισαν τα προηγούμενα ΕΣΠΑ, αυτή τη φορά να παράξουν ανάπτυξη. Γιατί;
  Αναμένουμε "απασχόληση" από τα ίδια, τάχα "μη κερδοσκοπικά" ΚΕΚ (δουλεύουν για την ψυχή της μάνας τους...), που θα κάνουν ότι τάχα εκπαιδεύουν με την βοήθεια τάχα εμπείρων καθηγητών ανεπίδεκτους και απρόθυμους ανέργους, που τάχα θέλουν να προσληφθούν από επιχειρήσεις, που τάχα θέλουν υπαλλήλους. Γιατί;
  Και αναμένουμε ανάπτυξη, δηλαδή ανταγωνιστική παραγωγή, όταν φροντίζουμε συστηματικά ΟΛΕΣ οι συνιστώσες του κόστους (πλην βασικών μισθών) να ακριβήνουν και να αποδιοργανωθούν. Γιατί;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.