#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/08/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αν δεν θέλουμε να σωθούμε, γιατί να μας σώσουν οι άλλοι;Αν κάποιος έχει την τύχη ή την ατυχία να πάει διακοπές, θα διαπιστώσει δύο πράγματα από αυτά που μας κάνουν να πιστεύουμε με σιγουριά ότι η Ελλάδα δε σώζεται ούτε με… σφαίρες.

Σε όποιο μέρος της χώρας και να πάει κανείς, εκεί που Έλληνες και ξένοι κάνουν τις διακοπές τους, αντιλαμβάνεται ένα παλιό κι ένα νέο «κόλπο» αυτών που παρέχουν κάποιου είδους υπηρεσίες.

Το παλιό κόλπο είναι ότι υπάρχουν διπλές τιμές και διαφορετική συμπεριφορά στους Έλληνες απ’ ότι στους ξένους τουρίστες. Πόσο έχει το αναψυκτικό π.χ. σε μια καντίνα; Αν είσαι Έλληνας έχει 2 ευρώ αν είσαι ξένος 2,5 ευρώ. Το ίδιο και για πολλά άλλα προϊόντα, ακόμη και για δωμάτια ή για ενοικιαζόμενα οχήματα τα οποία φυσικά δεν έχουν κλειστεί «πακέτο» εδώ και μήνες. Άμα σε δουν να μιλάς άλλη γλώσσα την έβαψες. Βεβαίως, όποιος ξένος έχει προνοήσει να κλείσει από το χειμώνα πακέτα παρεχόμενων υπηρεσιών τότε αισθάνεται βασιλιάς ενώ τα κορόιδα είναι οι Έλληνες. Ξενοδοχείο δίνει το δωμάτιο με 120 ευρώ στους Έλληνες αλλά με 50 ευρώ στους ξένους. Και κάπως έτσι, εδώ και χρόνια πλασάρουμε τον τουρισμό μας, τη βαριά βιομηχανία, αυτήν από την οποία περιμένουμε σωτηρία.

Το δεύτερο είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση. ΦΠΑ; Τι είναι αυτό ρωτούν οι μαγαζάτορες στα τουριστικά μέρη. Σιγά μην κάτσουν Αυγουστιάτικα να αλλάζουν καταλόγους. Σιγά μη συμμορφωθούν με το νόμο ενός κράτους, έστω κι αν αυτό έγινε για δικό τους καλό. Κι αν στην Αθήνα υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες που έριξαν το φόρο στο 13%, στην επαρχία, τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές δεν έχουν μάθει καν την είδηση ότι μειώθηκε ο ΦΠΑ κι ότι η τρόικα μας επέτρεψε για 4-5 μήνες να κάνουμε μια μείωση σε φόρο. Πληρώνουμε λοιπόν όλα τα κορόιδα, Έλληνες και ξένοι, ακριβότερα κατά 5%-10% τα φαγητά, τα αναψυκτικά κ.λπ. γιατί οι περισσότεροι επιχειρηματίες θέλουν να βγάλουν πάνω μας τα σπασμένα της κρίσης.

Και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί η τρόικα είναι εναντίον μας. Γιατί μας βάζει συνεχώς χέρι και μας πιέζει και για άλλα μέτρα. Και ύστερα λέμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε κι άλλες μειώσεις φόρων, κι άλλες ελαφρύνσεις.

Μα αφού μόνοι μας δεν θέλουμε να σωθούμε, γιατί να μας σώσουν οι άλλοι; Γιατί δηλαδή ο ξένος ή ο Έλληνας να αισθάνεται κορόιδο που πληρώνει ακριβότερα το φαΐ  που τρώει στις διακοπές του; Και πώς θα διεκδικήσουμε λιγότερα ή και καθόλου μνημόνια όταν αρνούμαστε να κάνουμε πράξη τη μοναδική μείωση φόρου την τελευταία 3ετία;

Αν δεν θέλουμε εμείς να σώσουμε τους εαυτούς μας και τη χώρα μας, ας πάρουμε φόρα να πέσουμε από το γκρεμό. Δεν μας φταίνε για όλα οι ξένοι. Μόνοι μας βγάζουμε μια χαρά τα μάτια μας.

Αν στον τομέα του τουρισμού κάνουμε πράγματα που μας ντροπιάζουν, ας μην απορούμε για τον ζυγό που μας έχουν βάλει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ξένος avatar
  Ξένος 06/08/2013 07:45:38

  Στη Θεωρία των Παιγνίων με λεγόμενο “δίλημμα του φυλακισμένου” αποδεικνύεται πως σε περίοδο κρίσης είναι, εκτός από ανθρώπινο, λογικό και συμφέρον να κινηθείς ανήθικα όταν δεν γνωρίζεις τι και πώς θα πράξει ο διπλανός σου. Ο αλτρουισμός πρέπει να έχει και κάποια λογική βάση.
  Αντί λοιπόν να αναφερόμαστε σε αναπόφευκτους γκρεμούς και να λέμε οτι «δεν μας φταίει και τόσο η Τρόικα αλλά το κεφάλι μας το κλούβιο», καλύτερο θα ήταν η κυβέρνηση να ξεσκίσει στους ελέγχους όλες τις επιχειρήσεις και τους τομείς παροχής υπηρεσιών. Όχι να εντείνει τον έλεγχο: να βάλει τούρμπο και να πιάσει κόκκινα. Απέναντι στους πάντες, μέχρι να πέσει το σύνθημα οτι όλοι είναι αναγκασμένοι να συμμορφωθούν και όποιος δεν τα καταφέρει έχασε.
  Πρέπει ο επιχειρηματικός κόσμος να αντιμετωπιστεί σαν μια μεγάλη μηχανή σε διαδικασία επανεκκίνησης. Η επίκληση στην ηθική και το φιλότιμο δεν μπορεί να λειτουργήσει στην παρούσα φάση και μετά από τριανταετή περίοδο γενικευμένης αποδιοργάνωσης και σήψης.
  Να δοθούν κίνητρα στον κόσμο να συμμαζευτεί άμεσα και αντικίνητρα να παραμείνει ίδιος. Και να καθίσταται βέβαιος πως αν παρανομήσει από εδώ και στο εξής θα του κόβεται ο σβέρκος. Αλλά παράλληλα να ξέρει πως ούτε και ο γείτονας έχει πιθανότητες να γλιτώσει αν συνεχίσει τα παλιά τερτίπια. Στο θέμα της φοροδιαφυγής ή της απάτης, τσεκούρι σε όλους.

  • ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
   ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ @ Ξένος 06/08/2013 23:35:49

   Τι κόκκινο και τούρμπο. Εδώ πέρσι κόντεψε η Ύδρα απο αποσχισθεί από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα ξεχάσατε ?

 2. Μ.Β avatar
  Μ.Β 06/08/2013 08:17:41

  Δεν αλλάζουν οι νοοτροπίες του μιζεροκλεφτοκοτά και του κουτοπόνηρου φτωχοδιαβόλου εν μιά νυκτί, επειδή μειώθηκε ...δοκιμαστικά ο Φ.Π.Α στην εστίαση.... Ούτε ...σώζεται μια χώρα ή χάνεται από τη μεγαλοψυχία των ξένων που εξαντλείται όμως, παρακολουθώντας την άρνηση των Ιθαγενών να προσαρμοστούν στις επιταγές της νομιμότητας. Η απληστία, η ανηθικότητα και η αισχροκέρδεια, η παντελής έλλειψη κοινωνικής συνείδησης και ο άκρατος ατομικισμός, χρειάστηκαν χρόνια για να κυριαρχήσουν στη συμπεριφορά και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και τον εαυτό μας ως μέρος του όλου. Η ασυδοσία, η ατιμωρησία, το μπάχαλο που επικρατεί στη λειτουργία του κράτους, τα παραθυράκια, οι εξαιρέσεις, οι διευκολύνσεις, οι παρακάμψεις των Νόμων, το βύσμα, το λάδωμα, κλ.π,κλ.π, διαμορφώνουν ένα τοπίο όπου το αυτονόητο φαντάζει αδιανόητο.
  '' Ο Δράκων ήταν ο πρώτος Αθηναίος νομοθέτης που θέσπισε νόμους το 624 π.Χ. γραμμένους με αίμα, όπως χαρακτηριστικά λεγόταν. Οι συνθήκες στις οποίες αναγκάστηκε να συγγράψει τους νόμους ήταν τραγικές, μιας και οι περισσότεροι Αθηναίοι βαρύνονταν από εξαιρετικά δυσβάσταχτα χρέη κι αδυνατούσαν να δικαιωθούν στα δικαστήρια, στα οποία ηγούνταν οι ευγενείς-συχνότατα οι ίδιοι οι οποίοι τους εκμεταλλεύονταν. Οι μαρμάρινες πλάκες με τους Νόμους τοποθετήθηκαν στην Αγορά το 621 π.Χ. και τηρούνταν ευλαβικά από όλους τους Αθηναίους πολίτες, παρά την αυστηρότητά τους. Είναι απορίας άξιον το γεγονός πως τιμωρία για κάθε έγκλημα και κάθε ατόπημα γενικά αποτελούσε ο θάνατος. Με αυτόν τον τρόπο, εκείνος που κατηγορούταν για οκνηρία ελάμβανε την ίδια τιμωρία με τον δολοφόνο και τον συκοφάντη. Όταν ρώτησαν τον Δράκοντα γιατί εφαρμόζει τόσο αυστηρές ποινές για τα αδικήματα, εκείνος απάντησε πως βρίσκει τον θάνατο την ιδανική τιμωρία για τα μικρότερα αδικήματα. Ωστόσο, ελλείψει μεγαλύτερης ποινής, επιβάλλει αυτήν την ίδια και για τα σοβαρότερα αδικήματα.
  Καθόλου περίεργο λοιπόν ότι έχει καθιερωθεί μέχρι και στις μέρες μας να αποκαλούμε τα αυστηρά μέτρα ως δρακόντεια.''
  Εδώ που έχουμε φτάσει λοιπόν, ο μόνος τρόπος να σώσουμε τον εαυτό μας, είναι να εφαρμοστούν απολύτως δίκαιοι νόμοι, ξεκινώντας απαραιτήτως από την κορυφή των ασκούντων την εξουσία, έως τη βάση. Με την ίδια αποφασιστικότητα και αυστηρότητα για όλους. Χωρίς καμία εξαίρεση. Με βαριές ποινές για τους παραβάτες, όποιοι και αν είναι αυτοί. Μοιάζει αστείο οι καθημερινά παρανομούντες ''νομοθέτες'' να ελέγχουν τους Πληβείους και να τους χρεώνουν αποτυχίες και παραβάσεις, τραβώντας υποκριτικά την ουρά τους απ΄έξω! Διά του προσωπικού παραδείγματος των διοικούντων επιβάλλεται η αλλαγή των νοοτροπιών και ανεβαίνει το επίπεδο συμπεριφοράς του συνόλου.
  Μόνο έτσι. Διαφορετικά, κοροϊδευόμαστε.

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 06/08/2013 09:42:42

  Οι αντιφάσεις της κατ' επάγγελμα γκρίνιας όχι μόνον είναι προφανείς, αλλά είναι και αυτοκαταστροφικές, καθώς αποτρέπουν την ορθή ανάλυση της κατάστασης και την εξαγωγή των τόσο αναγκαίων συμπερασμάτων.

  Μειώθηκε λοιπόν ο ΦΠΑ στην εστίαση και η κατ' επάγγελμα γκρίνια αναμένει:

  α) Να πέσουν οι τιμές (τουλάχιστον!...) όσο και ο ΦΠΑ, δηλ. 10%. Αν μπορούν οι καφετζήδες να δίνουν και δωρεάν του καφέδες.

  β) Να παταχθεί η φοροδιαφυγή, που ως τώρα έμμεσα παραδέχονται οι επαγγελματίες της γκρίνιας όχι είχε ηθικό και οικονομικό υπόβαθρο λόγω του υπέρογκου 23%. Άρα, εκεί που δεν έκοβαν (ας πούμε, καθόλου) αποδείξεις, τώρα να κόβουν και να επιβαρύνονται με 13% ΦΠΑ.

  γ) Να επιβιώσουν παρά ταύτα οι επιχειρήσεις και να μην βγάλουν "πάνω μας τα σπασμένα της κρίσης", κατά την έκφραση του άρθρου.

  Αν όμως προσθέσουμε το α) και το β) μας βγάζει κόστος 23%, εκεί που οι επιχειρήσεις με την μείωση του ΦΠΑ επωφελήθηκαν μόνον 10%. Αν λοιπόν ζητούμε το α) και το β), όχι μόνον δεν θα προκύψει το γ), αλλά οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν "τα σπασμένα του λαϊκισμού", για να χρησιμοποιήσω μια αντίστοιχη έκφραση.

  Τι θέλουμε ρε παιδιά επιτέλους από την ζωή μας; Να επωφεληθούμε εμείς 10-20 λεπτά στον καφέ μας για το φχαριστηθούν οι τηλεεισαγγελείς των διαφόρων μέσων ενημέρωσης; Να κόβουν οι επιχειρήσεις αποδείξεις και να καταστεί οικονομικά δυνατή η πάταξη της φοροδιαφυγής; Να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να μην μπαίνουν λουκέτα; Τι από όλα θέλετε; Διότι και τα τρία είναι αδύνατον να γίνουν.

  Το πλέον σώφρον που μπορεί να ζητήσει κανείς από τις επιχειρήσεις είναι να κόβουν πλέον όλες τις αποδείξεις. Αυτό είναι εξάλλου που υποσχέθηκε και η κυβέρνηση στην τρόικα. Ότι θα έχουμε αύξηση και όχι μείωση των φορολογικών εσόδων από την μείωση του ΦΠΑ. Για να κόβουν όμως αποδείξεις ΠΡΕΠΕΙ, είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ, να μην περάσει η μείωση του ΦΠΑ στην κατανάλωση. Διότι, αν περάσει, αν ο γκρινιάρης και κοντόφθαλμος καταναλωτής επιμένει να επωφεληθεί 10-20 λεπτά ανά προϊόν (τα οποία είναι αλήθεια ότι δεν τα επιβαρύνθηκε αυτός, αλλά είτε η επιχείρηση, αν δεν φοροδιέφευγε, είτε το κράτος, εάν η επιχείρηση φοροδιέφευγε), τότε ο επιχειρηματίας είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει κανένα οικονομικό και ηθικό κίνητρο να κόβει όλες τις αποδείξεις. Δεν γίνεται, πώς να το κάνουμε. Δώσαμε ως κράτος μια μείωση φόρου 10% και επιμένουμε να την πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι πάνω από το διπλάσιο από την τσέπη τους!

  Και εκτός αυτού, αν βάλουν λουκέτα, θα φταίει η οικονομική κρίση και όχι το κακό μας το κεφάλι και η κατ' επάγγελμα γκρίνια!

  Ασφαλώς και δεν μπορούμε να σωθούμε αν δεν θέλουμε. Αν νομίζουμε ότι 10 γίνεται να μας βγάλει 23 και αν δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε μια πολύ απλή πραγματικότητα που θέλει αριθμητική του δημοτικού για να ερμηνευθεί, τότε είναι απολύτως αδύνατον να σωθούμε.

 4. χαρης avatar
  χαρης 06/08/2013 09:58:59

  Ανεβαστε πάλι το φπα στο 23% στην εστίαση και μειώστε τον φπα στα βασικα είδη του σούπερ μάρκετ και στο πετρέλαιο που η μείωση της τιμής θα είναι δεδομένη και θα δώσει πραγματική ανάσα στον Ελληνα πολίτη.Η μείωση στην εστίαση είναι ένα ανέκδοτο αφού 7/10 δεν κόβουν καν απόδειξη και αυτα το οτι απορρόφησαν τις αυξήσεις είναι παραμύθια το 2010 το σουβλακι είχε 1.7-1.8 και τώρα έχει 2-2.20.

 5. περιμπανού avatar
  περιμπανού 06/08/2013 10:34:42

  Καλά κάνουν κι έχουν ρημάξει την αγορά των ακινήτων,
  ώστε να τα πάρουν μιά και καλή οι ξένοι και να μάθουμε,
  που θέλαμε, τρομάρα μας κι ιδιοκτησίες στον τόπο μας!

 6. εγκάθετος avatar
  εγκάθετος 06/08/2013 10:55:30

  Hλιθιότητα της κυβέρνησης που έριξε το ΦΠΑ στην εστίαση. Απλά χάρισε λεφτά στους ταβερνιάρηδεςτη στιγμή που πετσοκόβει μισθωτούς-συνταξιούχους.

 7. cp avatar
  cp 06/08/2013 11:06:17

  Μην ηθικολογούμε με τα οικονομικά δρώμενα ! Για να μην εφαρμόζονται σωστά θα πρέπει κάτι από το δίπολο Νόμος-Εφαρμογή να είναι λάθος !
  Στον στρατό ακόμη και ένας από το πιο απολίτιστο μέρος πρέπει να μετατραπεί σε στρατιώτη .Αυτός είναι και ο σκοπος της εκπαίδευσης και διοίκησης !!!!

 8. Sotos avatar
  Sotos 06/08/2013 11:33:22

  Δυστυχώς θέλαμε ιδιοκτησίες, πάση θυσία, και αν είχαμε ήδη κάτι πάντα θέλαμε κάτι καλύτερο ακόμα και με δάνεια για μια ζωή(π.χ. 30 χρόνια αποπληρωμή) που δεν θα ξέραμε αν θα την ζούσαμε.

 9. Greg avatar
  Greg 06/08/2013 11:37:43

  Νησάφι πιά με τη καραμέλα του ΦΠΑ και της μείωσης των τιμών!!

  Οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης απορρόφησαν την αύξηση από το 13 στο 23% απλά ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΚΛΕΙΣΟΥΝ και τώρα έρχεται το κράτος υπό το βάρος της στουρνάρειας λογικής και τους ζητά να μειώσουν τις τιμές, σε μια περίοδο που και οι προμηθευτές λόγω εποχής και έντασης της ζήτησης, έχουν αυξήσει τις τιμές. Δηλαδή απλά τους ζητάμε να κλείσουν και μάλιστα με κυβερνητική καθοδήγηση!

  Έλεος πια! Δεν έχουμε τίποτε σοβαρότερο να ασχοληθούμε από τη μείωση της σαλάτας από τα €4 στα €3,80; Αυτό είναι το εθνικό θέμα ή η αβεβαιότητα στη διαμόρφωση της τιμής των τουριστικών πακέτων για την επόμενη σαιζόν;

  Έστω λοιπόν ότι η τιμή πέφτει κατά 5%. Σε ένα λογαριασμό €25 η μείωση είναι στα € 0,90, διότι στο λογαριασμό περιλαμβάνονται και τα ποτά που ο ΦΠΑ παραμένει στο 23%.

  Είμαστε σοβαροί και αναλωνόμαστε σε αυτά τα φαιδρά; Είναι θέμα αυτό για τη λειτουργία μηχανισμών κοινωνικού αυτοματισμού;

  ΞΥΠΝΑΤΕ ΧΡΕΙΑΖΌΜΑΣΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ανάπτυξη χωρίς δυνατούς ελεύθερους επαγγελματίες δεν γίνεται. Ανάπτυξη με λογιστική λογική δεν νοείται.

  Η ανάπτυξη θα έρθει όταν το τιμόνι της οικονομίας της χώρας αναλάβει αυτόφωτος Έλληνας με επιχειρηματική και όχι λογιστική λογική και εμπειρία!

  • Νικολάκη εφέντης avatar
   Νικολάκη εφέντης @ Greg 06/08/2013 11:56:10

   Προφανώς και δεν θα έπρεπε ασχολοηθεί όλη η κυβέρνηση με το θέμα του ΦΠΑ στη εστίαση. Η αλήθεια όμως είναι ότι το ζητούσαν επίμονα κι οι εστιάτορες μέσω των θεσμικών οργάνων τους. Αλλά στο Ελλαδιστάν, που δεν κοιτάμε την ουσία...

   Όσο για την ανάπτυξη, με ουσιαστικά παγωμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, πρωτογενές έλλειμμα παρά τα χαράτσια και την καρατόμηση των πραγματικών αναγκών του κράτους, Δις χρέη του Δημοσίου προς πάσης φύσεως ιδιώτες, δεν την βλέπω να την επιδιώκουμε και πολύ… Τους 150000 Δ.Υ. να μην διώξουμε, παρακαλάμε απελπισμένα να μας κουρέψουν κι έχει ο θεός…

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Νικολάκη εφέντης 06/08/2013 12:31:20

    Η ανάπτυξη νοείται πρωτίστως ως ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς κρατικά κεφάλαια και χωρίς κρατικό προγραμματισμό.

    • Greg avatar
     Greg @ Διογένης 07/08/2013 12:01:54

     Τα πάντα για την ανάπτυξη. Δεν με ενδιαφέρει από που θα προέρχονται τα κεφάλαια και ποιές θα είναι οι συνθήκες. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι εθνικός στόχος.

  • Α avatar
   Α @ Greg 06/08/2013 12:33:24

   Η κυβέρνηση προσπαθεί ν΄αποδείξει ότι με τη μείωση των φόρων θα έχει περισσότερα έσοδα, από την άλλη κατάσταση των υψηλών φόρων. Αν το πετύχει, θ΄ακολουθήσουν κι΄άλλες μειώσεις φόρων.
   Για να πετύχει αυτό το εγχείρημα, θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι στο μέτρο του δυνατού. Θα είναι προς όφελός μας μακροπρόθεσμα.
   Σίγουρα αυτό το μέτρο δεν θα λύσει το πρόβλημα της οικονομίας, αλλά είναι καλύτερο να πληρώνουμε λιγότερους φόρους και περισσότεροι παρά υψηλούς φόρους και λιγότεροι (αφού δεν θα έχουμε την δυνατότητα να πληρώνουμε).
   Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, όπως υπάρχουν κι΄αλλα κι΄άλλα που όλα μαζί συνθέτουν το συνολικό στοίχημα της χώρας που πρέπει να κερδηθεί.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Α 06/08/2013 17:02:08

    Συμφωνώ αλλά η παιδεία μας εδώ και 40 χρόνια γέμισε ωχαδερφισμό και μονοφαγία. Πως να αλλάξει ο Έλληνας τώρα ξαφνικά; Μόνο το άδειο στομάχι σκέφτεται τον πεινασμένο. Και καλώς ή κακώς πολλοί σκέφτονται μόνο να το έχουν συνεχώς γεμάτο...

  • Mike avatar
   Mike @ Greg 06/08/2013 12:41:36

   Συμφωνω 100%% ολοσωστος

 10. martios avatar
  martios 06/08/2013 11:45:19

  Η μόνη πραγματική βαρειά βιομηχανία της Ελλάδος είναι η ναυτιλία την οποία
  μανιασμένα πολεμ'αμε.

 11. Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
  Δημήτριος ο Μυροβλύτης 06/08/2013 14:36:55

  Το κράτος λέει στον καταναλωτή : "Σε κάθε αγορά που κάνεις θα μου δίνεις και μένα 23%"

  Λέει ο καταναλωτής στον πωλητή : "Σιγά μην δώσω εγώ 23% στο κράτος".

  Λέει το κράτος στον καταναλωτή : "Σε παρακαλώ πολύ έλα να σου μειώσω το ΦΠΑ στο 13% να πληρώσεις εσύ λιγότερα αλλά να λειτουργήσεις και ως εφοριακός και να ζητήσεις από τον πωλητή να κόψει απόδειξη ώστε να μην χάσω και γω τα έσοδά μου"

  Στην εστίαση η μη έκδοση απόδειξης οδηγεί τον ΦΠΑ απευθείας στην τσέπη του εστιάτορα (επειδή σου χρεώνει στο λογαριασμό τιμές με ΦΠΑ) αντίθετα με την παροχή υπηρεσιών όπως γιατροί, υδραυλικοί όπου ο παρέχων την υπηρεσία σου λέει τόσο με ΦΠΑ τόσο χωρίς.

  Κανονικά λοιπόν η μείωση του ΦΠΑ απευθύνεται στον καταναλωτή, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι ένα δωράκι προς την συμπαθή επαγγελματική ομάδα η οποία κατά πολλούς αποτελεί τον βασικό πυλώνα της φοροδιαφυγής. Με βάση λοιπόν και το σκεπτικό σας έρχεται η κυβέρνηση να επιβραβεύσει τους φοροφυγάδες.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Δημήτριος ο Μυροβλύτης 06/08/2013 21:08:21

   Το δικό σας σκεπτικό με τα "κανονικά", που αντανακλά τον φορολογικό φανατισμό της κοινωνίας βρίσκεται όμως σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα.

   Το "δικό μου" σκεπτικό, αντίθετα, δεν είναι καθόλου δικό μου, αλλά είναι το σκεπτικό της ελληνικής Πολιτείας από τα πλέον επίσημα και υψηλά ιστάμενα χείλη, υψηλότερα δεν γίνεται: του Αντώνη Σαμαρά! Διαβάστε εσείς λοιπόν την δήλωσή του και μετά ξαναπείτε μου για το σκεπτικό "μου":

   "Τα φορολογικά έσοδα αμέσως μπορούν να αυξηθούν. Όμως, τα καταστήματα πρέπει να κόβουν κανονικές αποδείξεις και να τις χτυπάνε στις μηχανές. Μόνον έτσι θα ανοίξει ο δρόμος να γίνουν κι άλλες φορολογικές μειώσεις.
   Προσέξτε: Μου αρέσει πάντα να σας λέω την αλήθεια καταπρόσωπο: Εάν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί σαν να μη συνέβη τίποτα, τότε αυτό θα φταίει που το ΦΠΑ θα αυξηθεί αναγκαστικά και πάλι στο 23%... Αντίθετα, αν αυτό το πείραμα πετύχει, θα ακολουθήσουν, είμαι βέβαιος, κι άλλες μειώσεις δυσβάστακτων φόρων."

   Η επίσημη πολιτεία λοιπόν έρχεται και αναμένει, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, να περάσει ο ΦΠΑ εκεί που πρέπει, στο κράτος. Που πριν παραδέχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι δεν περνούσε, με συνευθύνη του κράτους που αυτόν τον φόρο τον επέβαλε δυσβάστακτο.

   Από κει και πέρα, το δικό σας σκεπτικό πάσχει στο ότι η οικονομική πραγματικότητα και οι τιμές διαμορφώνονται με βάση την ύπαξη και όχι την μη ύπαρξη φοροδιαφυγής.

   Π.χ. στο παράδειγμα της εστίασης, ας πάρουμε μια καφετέρια που είχε το καπουτσίνο προ κρίσης 4 ευρώ. Αναγκάζεται με την κρίση και το κάνει 3,5 ευρώ. Έρχεται και ο ΦΠΑ 23%, οπότε ή πρέπει να αυξήσει τα 3,5 κατά περίπου 10% ή να απορροφήσει την αύξηση, για να μην χάσει και άλλη πελατεία. Αυτό που έγινε ήταν βέβαια να απορροφήσει την αύξηση. Ο καταστηματάρχης βέβαια δεν "βγαίνει" πλέον με την μειωμένη κατανάλωση σε μειωμένες τιμές και αγωνίζεται με μειώσεις ενοικίων, μειώσεις προσωπικού και μισθών, λίγα φέσια στους προμηθευτές, λίγη φοροδιαφυγή, να κρατηθεί και να μην κλείσει, μέχρις ότου ξαναισορροπήσει κάπου το πράγμα. Η φοροδιαφυγή δηλαδή γίνεται μέρος του οικονομικού του σχεδιασμού.

   Άρα, η συμφωνία πελάτη - καταστηματάρχη περιλαμβάνει σιωπηρά και ένα μέρος φοροδιαφυγής. Δεν είναι ότι σου τον κλέβει, είναι ότι μπορεί να σου δώσει το καπουτσίνο 3,5 ευρώ χωρίς να αναγκαστεί να το ξανακάνει 4 επειδή υπάρχει και κάποια φοροδιαφυγή.

   Οι ίδιες "άγραφες" συμφωνίες ενυπάρχουν και στο εξωπραγματικό επιχείρημα ότι "στην Ευρώπη ο καφές είναι φθηνότερος". Στη διάρκεια προσωρινής διαμονής μου σε ευρωπαϊκή πόλη είχε γίνει φίλος με έναν Γάλλο. Ο Γάλλος κάθε τρεις και λίγο μου έλεγε "δεν πάμε για έναν καφέ;" Εγώ, αρχάριος τότε στην Ευρώπη, νόμιζα ότι θα πηγαίναμε να "αράξουμε" στο ελληνικό στυλ. Όμως ο Γάλλος μετά από δέκα λεπτά σηκωνόταν να φύγει να γυρίσει στην δουλειά. Εγώ εντωμεταξύ είχα προσαρμοστεί στο ότι "πίνουμε καφέ" και δεν είχα την ίδια όρεξη με αυτόν να γυρίσω στην δουλειά μου, ενώ αρχικά είχα μεγαλύτερη δυσκολία να πάω για καφέ. Μετά από καιρό μου εξήγησε ο άνθρωπος ότι έτσι πίνουν καφέ στην Γαλλία. Και τότε συνειδητοποίησα γιατί τα καλύτερα καφέ του Παρισιού έχουν τον καφέ φθηνότερο από την Ελλάδα: Διότι στην Ελλάδα πάμε και αράζουμε για κανένα δίωρο, αυξάνοντας έτσι κατά πολύ το κόστος του καταστηματάρχη και την δυντότητά του να κάνει χρήση του χώρου του, ενώ σπάνια θα παραγγείλουμε και δεύτερο καφέ. Στην Ευρώπη, αφού τελειώσεις τον πρώτο, πάντε σε ρωτάνε τι άλλο θα πάρετε.

   Ώστε λοιπόν εδώ υπάρχει άλλη άγραφη συμφωνία: Ότι με έναν καφέ σου "νοικιάζει" για πολλή ώρα χώρο για εσένα και την παρέα σου, ενώ στην Ευρώπη η άγραφη αυτή συμφωνία είναι διαφορετική.

   Δεν είναι όλα λοιπόν άσπρο-μαύρο και, κυρίως, δεν υπηρετούν την συμβατική λογική που θέλει να είναι και να γίνονται όλα όπως τα προβλέπει κάποιος νόμος: Οι νόμοι σχηματικά μόνον μπορεί να προβλέπουν και δεν είναι πάντοτε σε πλήρη επαφή με την πραγματικότητα.

   • Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
    Δημήτριος ο Μυροβλύτης @ Διογένης 07/08/2013 13:36:59

    Μπορείτε να μου απαντήσετε στο απλό : ένας επαγγελματίας που δεν έκοβε αποδείξεις στο 23% (και παρακρατούσε τον ΦΠΑ + γλύτωνε τον φόρο του), τι θα τον κάνει να κόψει στο 13%;

 12. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 06/08/2013 16:05:00

  Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα οι προσλήψεις είναι περισσότερες απο τις απολύσεις και μαλιστα οι περισσότερες αφορούν ηλικίες 18-30.
  Υπάρχουν καλές ειδήσεις και ελπιδοφόρα μηνύματα.Δεν χάθηκε ο κόσμος για το ΦΠΑ στην ταβέρνα

 13. geo avatar
  geo 06/08/2013 18:54:36

  αν μεταφρασεις το αρθρο σε καποιον ξενο θα νομιζει οτι οι ταβερνιαρηδες και οι καφετζηδες φταινε για την καταντεια μας!!δεν θυμαμαι να εχω ξαναδιαβασει τετοιο λαϊκιστικο κειμενο εδω μεσα!

  του κοσμακη δεν του λειπουν τα 1ο cents για να πιει εναν καφε ή για να φαει ενα σουβλακι...τα 2 ευρω του λειπουν!!

  το ΦΠΑ ανεβηκε απο το 9 στο 23% μεσα σε 3 χρονια και ελαχιστοτατοι επιχειρηματιες ανεβασανε τιμες,αντιθετα η πλειοψηφια τις εχει κατεβασει.Σε μια περιοδο που το οποιο οφελος απο μειωσεις σε μισθους και εισφορες εξανεμισθηκε απο αυξησεις σε ΔΕΗ,προμηθευτες κλπ.Προφανως τοτε ηταν σωστοι,τωρα ειναι καθαρματα...κι ας ειναι πλεον θεμα επιβιωσης για τους περισσοτερους εξ αυτων.

  οσον αφορα το κομματι της φοροδιαφυγης,υπευθυνοι δεν ειναι μονο οι επιχειρηματιες.Συνυπευθυνοι ειναι και οι πελατες αλλα και το κρατος μαζι με το πελατειακο πολιτικο συστημα.Με οσους εφοριακους κι αν συζητησα ΟΛΟΙ λενε το ιδιο πραγμα,η φοροδιαφυγη μπορει να περιορισθει σε μεγαλο βαθμο αρκει να υπαρχει πολιτικη βουληση και να σταματησει αυτη η αισχρη υπερφορολογηση .Η δε πολιτικη βουληση δεν εκφραζεται με κραυγες αλλα με εργα!!!!!!!
  Αν καποιος δεν σας εκοψε αποδειξη,απλα προτιμηστε την επομενη φορα καποιον αλλο που θα σας κοψει.Αν καποιος σας φαινεται ακριβος,προτιμηστε καποιον αλλον με καλυτερες τιμες στην ιδια ποιοτητα.Τα πραγματα ειναι απλα,δεν χρειαζονται ουτε αφορισμοι,ουτε επικοινωνιακα παιχνιδια...δεν χρειαζεται ολοκληρη κυβερνηση να γινεται περιγελος για ενα τετοιο θεμα!!

 14. αλ avatar
  αλ 07/08/2013 12:27:56

  Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου το ΦΠΑ ήταν 16% και παρέμεινε 16%. Σχέδον όλα τα εστιατόρια φέρνουν αντί για απόδειξη την εκτύπωση της ηλεκτρονικής παραγγελίας.Η μόνη λύση είναι έλεγχος και μετα από δύο μέρες πάλι έλεγχος στα ίδια εστιατόρια.Η εστίαση και η σίτιση γενικότερα είναι σε όλα τα κράτη το πιό ενεργό και σημαντικό εργατικό τμήμα.Υπάρχουν άπειρα επαγγέλματα από πίσω, από προμηθευτές , συσκευές , απορρυπαντικά, μεταφορές, διαφημίσεις και το πιό σημαντικό έχουν φθηνή εργασία (σερβιτόροι, βοηθοί κλπ) με αποτέλεσμα να μειώνει την ανεργία σε όλοτο φάσμα των ανειδίκευτων.Πολύ σημαντική κίνηση η μείωση του ΦΠΑ και αντί να γίνουν προσπάθειες από τους επιχειρηματίες ώστε να μειωθεί και άλλο ,κάνουν ότι είναι δυνατό να επιστρέψουν στο 23%

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.