#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/02/2012 17:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Αν ήμουν εγώ ο Σαμαράς…»Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Γνωστό το λαϊκό παιχνίδι. Παίζεται σε καφενεία, ταβέρνες, σαλόνια. Εκεί όπου ο μέσος Έλληνας γίνεται πρωθυπουργός, προπονητής ποδοσφαίρου, αρχηγός κόμματος, ενίοτε στρατηγός ή μεγαλοεπιχειρηματίας. Με πάθος, χειρονομίες, αφορισμούς και πακτωμένη βεβαιότητα, δίνει στην παρέα τα φώτα του. Το πώς θα άλλαζε το αποτέλεσμα του ντέρμπυ, τον ρου της ίδιας της Ιστορίας. Μου έχει πει μάγκας οικοδόμος, κουνώντας με καημό το κεφάλι του με χαμηλωμένο βλέμμα και μετρώντας χάντρα – χάντρα το μπεγλέρι του, το πώς θα συνέτριβε του Τούρκους το 1974. Στο βλέμμα του έβλεπες τον καημό για την χαμένη ευκαιρία, το Γ΄ Σώμα στην Αγιά Σοφιά και την απόλυτη βεβαιότητα του για τις δαφνοστεφανωμένες στρατηγικές του.

Ας το παίξουμε λοιπόν το παιχνίδι για τα τρέχοντα, να δούμε πως θα συμπεριφερόταν ο Μήτσος, ο Θανάσης, ο Γιάννης κι οι φαμίλιες τους σ΄ ένα σενάριο ηρωϊκής αντίστασης.

Ο Γιάννης, λοιπόν, γίνεται Σαμαράς. Δυόμιση χρόνια μετά την άνοδο του χαζού οδοστρωτήρα στην εξουσία, με το παπατζιλίκι του «λεφτά υπάρχουν», με την ανεργία στην ανηφόρα, το φέσι ως τον αστράγαλο, με μια κρίση ελλείμματος που έχει γίνει πια κρίση δανεισμού και με την χώρα, μετά το αεροπλανικό του δημοψηφίσματος, να έχει διεθνή υπόληψη χιλιανού πορτοφολά σε τρόλεϋ, ο Γιάννης κάθεται δίπλα στον Παπαδήμο, τον ευλύγιστο ποιητή πρόεδρα και το ψηλό παιδί από τη Μινεσότα. Λέει λοιπόν, «κύριοι, πείτε στους Φράγκους, τους Αλανούς και τους αρχισαράφηδες, ότι η απάντηση μου είναι όχι. Καταψηφίζω και να συμφωνήσουν σε μια συνταγή που να βολεύει τη χώρα μας. Αλλιώς ας πάμε, αν τολμούν, σε χρεωκοπία. Αυτό θα σημαίνει παύση πληρωμών και μονομερή διαγραφή του χρέους».  Και την περασμένη Κυριακή στη Βουλή, σύσσωμη η ΝΔ, η Αριστερά και μέρος του ΠΑΣΟΚ, καταψήφιζαν, ενώ ο αρχηγός του Στρατάρχου Αϊβαλιώτη θα είχε πάει για τσάϊ.

Δημοσκοπικά ο Γιάννης θα απογειωνόταν, την επόμενη μέρα θα χτύπαγε πρόθεση ψήφου κάπου στο 50% και θα θριάμβευε στις σύντομες εκλογές, αφού η κυβέρνησςη θα κατέρρεε.  Αν η απειλή της χρεωκοπίας ήταν χάρτινη, αν η Ευρώπη έτρεμε τις συνέπειες από την πυροδότηση της άγνωστης ελληνικής εκρηκτικής ύλης, θα ερχόταν στο τραπέζι με την ουρά στα σκέλια να προσφέρει πολύ ηπιότερες λύσεις κι ο Γιάννης θα έμπαινε στο πάνθεο των ημίθεων.

Αν όμως η απειλή ήταν πραγματική ή για μερικές μέρες μας έκαναν ψυχολογικό πόλεμο, το σενάριο γίνεται πιο περίπλοκο κι έχει πρόδηλα ερωτηματικά. Η Ευρώπη λοιπόν, λέγε με Γερμανία, δήλωνε πως μας κλείνουν την στρόφιγγα κι ότι η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες. Παρ’ ότι δε θεσμικά δεν προβλέπεται τρόπος εξόδου από το ευρώ, μας απειλούσαν με αυτή και μας έδειχναν την πόρτα.

Πώς λοιπόν θα αντιδρούσε ο μέσος Έλληνας; Θα καθόταν στο σπίτι του και στην δουλειά του με πίστη στην ηγεσία, ψύχραιμος και περήφανος ή θα ορμούσε στις τράπεζες να σηκώσει όλα του τα λεφτά, ακούγοντας τις απειλές κι ότι στις 20 Μαρτίου δεν θα πληρωνόταν το ομόλογο των 14 δις, άρα χρεωκοπία; Κάτι μου λέει ότι στις ΑΤΜ και στα γκισέ θα γινόταν η μάχη των Δερβενακίων. Αυτό θα οδηγούσε σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα, μέσα από το οποίο λειτουργούν και χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις. Επομένως θα γινόταν προβληματικός ο εφοδιασμός της χώρας και με τα αγαθά που προμηθεύουν οι ιδιώτες στο λαό.

Ας υποθέσουμε όμως ότι με πίστη στο Γιάννη, οι Έλληνες, με βρετανικό φλέγμα και τευτονική πειθαρχία δεν ορμούσαν να κλατάρουν τις τράπεζες. Στοιχίζονταν πίσω από τον ηγέτη τους και δείχνανε το μεσαίο δάχτυλο στην Τρόϊκα. Την Άνοιξη του 2010 η χώρα ακόμα είχε περιθώρια, δεν είχαν κλείσει οι αγορές, μπορούσε ακόμη να δανειστεί με αξιοπρεπές επιτόκιο, δεν είχε πέσει θανατικό στην αγορά και κυρίως είχε πρόσωπο. Το χρέος ήταν βιώσιμο. Σήμερα δεν είναι.

Ο Γιάννης λοιπόν, που θα είχε πάρει θριαμβευτής την εξουσία και θα είχε καλέσει τους δανειστές μας στα μαρμαρένια αλώνια, σήμερα, το 2012, παρόλο που θα είχε διαγράψει μονομερώς το χρέος, παρόλο που δεν θα πλήρωνε ούτε σεντ για δόσεις δανείων, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα: τα έσοδα υπολείπονται των δαπανών του κράτους κάποια δις. Ας υποθέσουμε ότι με αναγκαστικό δάνειο σε ποσοστό επί των καταθέσεων, δίνοντας ομόλογα του δημοσίου, μάζευε από τους πατριώτες και στωϊκούς Έλληνες το 15-20% των καταθέσεων τους, οι οποίοι θα το δέχονταν αδιαμαρτύρητα, ώστε να έχει τις δαπάνες για ένα έτος. Τους έλεγε «αδέρφια, μαζί θα σωθούμε και θα τα πάρετε πίσω με τόκο ή μαζί θα χαθούμε». Κι έτσι, με τους δανειστές απλήρωτους, αγνοώντας όλο το τσουνάμι των πιέσεων κάθε είδους, έψαχνε άλλες πηγές δανεισμού. Ρωσία, Κίνα κλπ, που λένε κάποιοι. Γιατί αναγκαστικό δανεισμό μια φορά θα κάνεις, δεν μπορείς κάθε χρόνο να δεσμεύεις, αυτό που σε λίγο δεν θα υπάρχει.

Ποιος όμως δανείζει κάποιον που μόλις έχει ρίξει κανόνι μερικών εκατοντάδων δις; Κανείς. Κι αν σε δανείσει, θα σου ζητήσει το νεφρό, τη γυναίκα σου, τα όσια και τα ιερά σου. Θα σε λεηλατήσει. Αν δεν σε δανείσει κανείς ή σου προτείνουν όρους δανεισμού σαν αυτούς της μαφίας της Θεσσαλονίκης θα πεις αναγκαστικά όχι.

Τότε η εξέλιξη είναι προβλέψιμη. Αδυνατώντας να καλύψεις το έλλειμμα θα απολύσεις άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες, οι βασικές λειτουργίες του κράτους θα μπουν σε κώμα και θα μειώσεις μισθούς και συντάξεις 50%. Τότε θα λέγαμε, «δεν πειράζει, ζούμε με νερό και παξιμάδι αλλά υπερήφανοι και στηρίζουμε τον ηγέτη μας» ; Ή θα έχουμε εξέγερση, αν όχι εμφύλιο και θα δούμε μετά διεθνή επέμβαση και «ανθρωπιστική βοήθεια»; Και βέβαια θα υπάρχουν κι οι λύκοι δίπλα μας, που δεν νομίζω ότι θα κάτσουν απλά να μας κοιτούν γλείφοντας τις μουσούδες τους.

Αναρωτηθείτε λοιπόν, σήμερα, όχι με τα δεδομένα του 2009, εδώ που μας έφερε η ιδεοληπτική κομπανία που κυβέρνησε, πως θα συμπεριφερόταν ο καθένας από μας στην επιλογή της ρήξης; Με γενναιότητα και καρτερία ή με πανικό;

Η Αριστερά, αδέρφια, στην νεότερη Ιστορία διαχειρίστηκε τρία μαγαζιά: στον Εμφύλιο το κλωστήριο του Λαναρά κι ένα καπνεργοστάσιο, που έφτιαχνε τσιγάρα για τους αντάρτες (διαβάστε Μαραντζίδη) και τις τελευταίες δεκαετίες την Τυποεκδοτική. Τα έστειλε και τα τρία για βρούβες.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει να διαχειριστεί την τύχη 10.000.000 Ελλήνων κι όλων των μαγαζιών, μικρών και μεγάλων, με τα δεδομένα του σήμερα κι όχι του 2009. Κι ο Γιάννης μπορεί να παίζει το γνωστό παιχνίδι ανέξοδα κι ανεύθυνα. Ο Αντώνης όμως όχι.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 15/02/2012 17:39:19

  Η απόφαση του Σαμαρά ήταν σωστή: έπρεπε να κερδίσει χρόνο, για να αρχίσει η ανάκαμψη. Η πολιτική δεν έχει συναισθηματισμούς, απαιτεί ρεαλισμό, τα άλλα είναι για "πρωθυπουργούς του καναπέ". Ο Θ.Ρούζβελτ έλεγε: "κάνε το καλύτερο που μπορείς, με αυτά που έχεις, εκεί που είσαι". Μόνο μια προϋπόθεση θέτω: ο Σαμαράς να ηγηθεί της πατριωτικής προσπάθειας για αναπτυξιακό ελληνικό τσουνάμι στα επόμενα 2 χρόνια, και να μην υποκύψει σε εκβιασμούς "πουλήστε μας κοψοχρονιά, αλλοιώς..." των ξένων. Αυτό θέλει "καρύδια" αλλά και ταχύτητα/εξυπνάδα.

 2. dexihaf avatar
  dexihaf 15/02/2012 17:41:09

  Αγαπητέ Φαήλο,
  αναλυτικότατη και πλήρως εμπεριστατωμένη τοποθέτηση. Θεωρώ ότι είναι ακριβώς έτσι όπως τα περιγράφεις. Να συμφωνήσουμε όμως σε κάτι; Το πρόβλημα δεν είναι αν είχε δίκιο ή όχι ο Σαμαράς, αλλά πως το χειρίστηκε επικοινωνιακά, τόσο ο ίδιος όσο και όλο το επικοινωνιακό επιτελείο. Δυστυχώς, τα ΜΜΕ δεν προβάλουν αυτά που αναφέρεις στο άρθρο σου. Όμως αυτό το ξέραμε όλοι ότι θα συμβεί. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε αφενός ο Πρόεδρος να έχει κατεβάσει λίγο νωρίτερα τους τόνους για να μη "φανεί" (από τα καλά μας ΜΜΕ) ότι υπέστειλε τη σημαία και αφετέρου οι χειρίζοντες τα της επικοινωνίας να έχουν φροντίσει να ενημερωθεί ο κόσμος για τις συνέπειες του ΟΧΙ?

 3. ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ 15/02/2012 17:42:02

  ΛΥΠΑΜΕ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ. ΕΝΤΑΞΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΕΣ Κ.Λ.Π. ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΡΩ ΟΜΩΣ. ΛΙΓΟ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟ; ΚΡΙΜΑ ΣΤΟΝ ΦΑΗΛΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΚΑΤΑΚΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΣ 15/02/2012 18:05:31

   Το θέμα είναι και στο ευρώ να μείνουμε και να μην μας πάρουν αιχμάλωτους.
   Φαντάζεσαι το Φθινόπωρο να αναγκαστούν να κόψουν χρήμα και να εκδώσουν ευρωομόλογο, να την σκαπουλάρουν όλοι κι εμείς να έχουμε ήδη κλατάρει;
   Χρόνο ΄προσπαθούμε ν' αγοράσουμε...

   • skoyras avatar
    skoyras @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/02/2012 19:29:13

    ΠΟΥΛΑΜΕ ΧΡΟΝΟ ΦΑΗΛΟ . ΠΟΥΛΑΜΕ ΧΡΟΝΟ ... ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΕΝΝΟΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ...

    • Γιάννης Στ. avatar
     Γιάννης Στ. @ skoyras 16/02/2012 05:52:01

     Ας υποθέσουμε ότι έχεις άδικο. Νομίζω ότι είναι προφανές ότι σε αυτήν την περίπτωση το σφάλμα θα ήταν τεράστιο και θα είχαμε φύγει πριν από το ευρω-ομόλογο.

     Ας υποθέσουμε ότι έχεις δίκιο. Σε 5-6 μήνες θα φανεί. Τι έχουμε να χάσουμε?

     Θα σε παρακαλούσα να σταματήσεις να γράφεις με κεφαλαία, θεωρείτε αγένεια, ανόλογη του να ουρλιάζεις στις προφορικές συζητήσεις. Ευχαριστώ.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/02/2012 21:03:59

    Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει και καλά να μείνουμε στο Ευρώ. Αν μας συμφέρει μένουμε, αν δε μας συμφέρει φεύγουμε. Η παραμονή μας είναι κι αυτή αντικείμενο προς διαπραγμάτευση.
    Εγώ δεν έχω τα στοιχεία για να κρίνω τι μας συμφέρει. Βλέπω όμως ότι με το ενιαίο νόμισμα έρχεται ο άλλος και μας πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες κι εξάγει τα λεφτά. Δε θα μπορούσε να το κάνει χωρίς το Ευρώ.
    Η αιμορραγία είναι διαρκής και οι συνέπειες με τα χρόνια σωρεύονται.

   • Νίκων avatar
    Νίκων @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/02/2012 22:59:29

    Αγοράζουμε χρόνο μήπως συμβεί το θαύμα αργοπεθαίνοντας . Τις παράπλευρες απώλειες (εξαθλίωση, πείνα, κατασχέσεις και δυστυχώς και αυτοκτονίες) τις σκεφτήκατε όλοι εσείς;

   • astrokritis avatar
    astrokritis @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 09:32:08

    .. τι ''ευρωομόλογο'' να εκδώσουν , κ. Κρανιδίωτη ? .. Ποιοί θα το εκδώσουν , ακριβώς? .. Αυτοί που δεν μπορούν να βρουν τα 130-145 δις , τώρα ? .. Δεν βλέπετε τις ''αξιολογήσεις'' των ''οίκων ανοχής'' ? ... Μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε αποχαιρετήσει και τα 3Α και της Γερμανίας .... Το παιχνίδι είναι στημένο , για να μας τα πάρουν όλα μπιρ παρά . Μου κάνει εντύπωση πως κάνετε πως δεν το καταλαβαίνετε ....

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ astrokritis 16/02/2012 11:32:16

     Δηλαδή εσύ νομίζεις ότι το σπάσιμο νεύρων που μας κάνουν είναι γιατί τάχα δεν έχουν τα λεφτά;
     Το θέμα του ευρωομολόγου έχει προταθεί και από επίσημα χείλη και σε λίγο θα είναι αναγκαιότητα.
     Μάλλον εσύ κάνεις πως δεν καταλάβαίνεις.

   • Νείλος avatar
    Νείλος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 15:00:05

    Ως το φθινόπωρο άλλοι ένα εκατομύριο άνεργοι.Σε υτούς να τα πείς αυτά όπως λέει ο χοντροβενιζέλος κοιτάζοντας τους σρα μάτια.Ποιά είναι τελικά η λύση που προτείνει;Θα μας την πεί κανείς;Πόσο γρήγορα θα ανατρέψει την κατάσταση;Γιατί αν είναι να θεωρητικολογούμε άστο καλύτερα.Εχεις συνείδηση τι συμβαίνει γύρω σου;

 4. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 15/02/2012 17:42:34

  Μέ γαργαλάει η ανάρτηση νά ξαναστείλω ένα παλαιό σχόλιό μου.
  Τό ξαναστέλνω καί άς κουράσει όσους τό διάβασαν.

  • Κυριακή 4.03.2012
  • Ο υπουργός οικονομικών Βενιζέλος, ανακοινώνει ότι από αύριο Δευτέρα η Ελλάδα έχει ώς εθνικό νόμισμά της τήν νέα Δραχμή.
  • Οι πολίτες καλούνται νά συμπεριφερθούν τελείως φυσιολογικά, γιατί (όπως βεβαίωσε ο υπουργός) στήν ουσία δέν αλλάζει τίποτα.
  • Η ισοτιμία τής δραχμής από τήν δευτέρα μέ τό ευρώ ορίζεται χάριν αποφυγής προβλημάτων ώς εξής: 1 νέα δραχμή=1 ευρώ. Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, τά συμβόλαια, δάνεια, συμφωνίες, κ.λ.π. μένουν ώς έχουν, μέ τήν μόνη διαφορά, όπου αναγράφεται η λέξη ευρώ, αντικαθίσταται μέ τήν λέξη δραχμή.
  • Όλες οι τράπεζες καί οι πολίτες καλούνται νά ανταλλάξουν υποχρεωτικά τά χαρτονομίσματά τους τών ευρώ μέ νέα τής δραχμής. Εξ' αιτίας τού γεγονότος ότι θά αργήσει η εκτύπωση τού νέου νομίσματος, όλα τά υπάρχοντα σέ κυκλοφορία χαρτονομίσματα τών ευρώ, θά σφραγίζονται μέ μία μεγάλη σφραγίδα μέ τήν ένδειξη ΔΡΑΧΜΗ (σχετική εγκύκλιος έχει ήδη σταλεί στούς αρμόδιους οργανισμούς), η ονομαστική αξία τους παραμένει η ίδια σέ δραχμές, τά δέ υπάρχοντα κέρματα θά κυκλοφορούν ώς δραχμές καί ώς υποδιαιρέσεις αυτής (1 νέα δραχμή=100 λεπτά).
  • Η εξαγωγή χαρτονομισμάτων καί κερμάτων ευρώ, όπως καί η χρήση ασφράγιστων χαρτονομισμάτων ευρώ γιά εμπορικές συναλλαγές απαγορεύεται αυστηρά, θεωρείται κακούργημα καί επιφέρει ποινή μέχρι δεκαετή φυλάκιση, τό δέ προϊόν συναλλαγής ή παράνομης εξαγωγής κατάσχεται. Η τράπεζα τής Ελλάδος θά ορίσει τήν δευτέρα τό βράδυ τήν νέα ισοτιμία τής δραχμής έναντι τού ευρώ καί θά ισχύει γιά τίς διεθνείς συναλλαγές τής χώρες από τρίτη 6.3.2012.

  • Δευτέρα πρωϊ ξεκινώ γιά τήν δουλειά μου. Προτού φύγω αγοράζω ψωμί καί γάλα. Στό φούρνο δέν ξέρουν άν θά αλλάξει κάτι μέ τίς τιμές, πληρώνω σέ ευρώ καί ξεκινώ μέ τό αυτοκίνητο γιά τήν δουλιά. Σκέφτομαι νά βάλω καί βενζίνη (ποτέ δέν ξέρεις τί συμβαίνει). Στό πρώτο βενζινάδικο η ουρά είναι ήδη μεγάλη (όλοι τό ίδιο σκέφθηκαν;), αλλά παρ' όλα αυτά στήνομαι στήν ουρά. Στό πεντάλεπτο ο βενζινάς, εν μέσω αποδοκιμασιών, βγάζει τήν ταμπέλα μέ τήν ένδειξη καύσιμα τέλος. Εκνευρίζομαι, βγαίνω από τήν ουρά (όπως καί άλλοι) καί βάζω πλώρη γιά τό επόμενο βενζινάδικο. Είναι κλειστό, όπως καί τό επόμενο. Φθάνω στήν δουλιά μου, αρχίζω εκνευρισμένα νά δουλεύω, οι συνάδερφοι κάνουν πηγαδάκια, ακούω σημεία καί τέρατα τί θά συμβεί, μερικοί έχουν βγάλει από τίς τράπεζες τίς οικονομίες τους καί είναι χαμογελαστοί, άλλοι δέν μιλάνε καί άλλοι γουστάρουν ότι επιτέλους έχουμε δικό μας τώρα νόμισμα καί από αύριο η οικονομία θά πάρει μπροστά.
  • Τελειώνοντας τήν δουλιά, θέλω νά παρκάρω στό Supermarket νά ψωνίσω τά απαραίτητα, αλλά δέν έχει πουθενά θέση. Γίνεται τής κακομοίρας. Καροτσάκια γεμάτα νερό, αλεύρι, σαμπουάν, άλλα τελείως γεμάτα, άλλα μισοάδεια, άλλα τελείως άδεια. Περιμένω τρία τέταρτα καί κλέβω μιά θέση στό πεζοδρόμιο. Μπαίνω μέσα καί νομίζω ότι ζώ σέ άλλο πλανήτη. Έχουν εξαφανισθεί σχεδόν τά πάντα. Δέν βρίσκω τίποτα από τά πράγματα πού θέλω νά αγοράσω. Αμήχανος απλώνω τό χέρι καί παίρνω τό προτελευταίο πακέτο ξυραφάκια καί όπως πάω νά φύγω αγοράζω καί ένα ζευγάρι πλαστικές παντόφλες. Καλοκαίρι έρχεται, σκέφτομαι, πού ξέρεις;
  • Στό σπίτι μαγειρεύουμε από τά αποθέματα τής κατάψυξης, τά κανάλια έχουν τρελαθεί νά μεταδίδουν τά πιό απίθανα, υπουργοί μιλάνε γιά μαυραγορίτες καί γιά τήν ανάγκη κουπονιών τροφίμων καί βενζίνης, τά διυλιστήρια ότι έχουν στρατηγικά αποθέματα καυσίμων δύο εβδομάδων καί έχουν ήδη δεσμευθεί από τό υπουργείο άμυνας καί διάφορα άλλα παλαβά. Μετά τά μεσάνυχτα έρχεται καί η ανακοίνωση τής τράπεζας τής Ελλάδος, η οποία υποτιμά τό νέο νόμισμα έναντι τού ευρώ κατά 50%.
  • Τρίτη πρωΐ στό πρώτο βενζινάδικο. Τιμή σοκ. Βενζίνη 2,49. Παρ' όλα αυτά ουρά ατελείωτη. Στήνομαι ξανά. Σέ λίγο έρχεται ένας νέος αλβανός καί θέλει νά ξέρει άν έχω ασφράγιστα ευρώ. Τού λέω ναί καί λέει εντάξει, τότε περίμενε στήν ουρά. Τού αντιτείνω ότι η τιμή είναι σέ δραχμές καί μού απαντά ότι άν γουστάρω περιμένω καί ότι όλοι σκοτώνονται γιά νά γεμίσουν βενζίνη μέ ασφράγιστα ευρώ καί φεύγει. Άκου θράσος ο Αλβανός!
  • Παίρνω τηλέφωνο στήν δουλιά ότι είμαι άρρωστος καί μού λένε ότι από τούς δεκαπέντε πήγαν μόνο οι τρείς. Επιδημία πλάκωσε. Βάζω πλώρη γιά τράπεζα. Η ουρά φθάνει στό τρίτο τετράγωνο καί πληροφορούμαι ότι η τράπεζα δίνει μέχρι 3οο δραχμές ρευστά σέ σφραγισμένα ευρώ, αλλιώς μόνο επιταγές καί κάρτες. Μετά από ένα τετράωρο, καταφέρνω παίρνω 300 σφραγισμένα ευρώ καί πληροφορούμαι ότι είναι όλα τά ρευστά γιά αυτό τόν μήνα γιατί μπήκε πλαφόν στίς αναλήψεις!
  • Στό Supermarket γίνεται χάος. Οι τιμές στά βασικά αγαθά έχουν τριπλασιαστεί, δέν έχει σχεδόν τίποτα καί μέ παράκρουση πάω στό ταμείο νά βγώ στόν καθαρό αέρα, ελεύθερος χωρίς ψώνια. Στήν έξοδο μού τήν πέφτουν δύο λεβέντες καί μού εξηγούν ότι υπάρχει εμπόρευμα σέ ιδιωτική αποθήκη, κατιτίς παραπάνω στοιχίζει, μέ «καπέλλο» όπως λέγει χαμογελαστά ο γηραιότερος, αλλά αγορά μόνο μέ ασφράγιστα ευρώ, τούς λέγω ότι απαγορεύεται, μού απαντούν ότι αυτά είναι μαλακίες, τούς αντιτείνω ότι έχω σφραγισμένα ευρώ καί η απάντηση είναι «λυπάμαι φίλε δέν γίνεται».
  • Οδηγώ γιά τό σπίτι. Καί τά τρία βενζινάδικα είναι κλειστά μέ ταμπέλα μπροστά «βενζίνη τέλος». Πνίγω τόν πανικό μου σκεπτόμενος ότι υπάρχει καί λεωφορείο. Τά διαθέσιμα τού ψυγείου αρκούν γιά δύο, άντε τρείς μέρες. Τά παιδιά, σκέφτομαι χαιρέκακα, άς μάθουν πώς ήταν στήν κατοχή. Σκέφτομαι ότι υπάρχει καί η γριά μάνα μου στό χωριό. Αυγά, κότες, γαμώτο δέν έσπειρε φέτος καί δέν έχει σιτάρι, αλλά τέλος πάντων. Από ολότελα καλή καί η παναγώταινα. Δέν μπορεί σκεφτομαι. Θά στρώσουν όλα. Τί στήν ευχή, δέν έχουμε κράτος;
  • Στήν σκέψη αυτή είναι πού μέ κυρίευσε πανικός. Κράτος!
  • Φτάνω σπίτι. Παρκάρω. Ο μικρός κλαίει. Τί στό διάβολο θέλει πάλι. Ανοίγω τήν πόρτα καί ακούω από τόν διάδρομο ότι τό υπουργείο άμυνας ενεργοποιεί τίς ένοπλες δυνάμεις γιά τήν αποφυγή ταραχών. Ακούγεται ότι η χώρα θά μπεί σέ καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Η Μέρκελ θεωρεί απαράδεκτη τήν κατάσταση στήν Ελλάδα καί θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει νά αποπεμφθεί τελείως από τήν ΕΕ ή νά μπεί σέ ενδιάμεσο καθεστώς προσωρινής αποπομπής. Θά μάς τρελάνουν σκέφτομαι. Καί τό καπάκι. Η τουρκική ημισέλινος ειδοποίησε ότι θά βοηθήσει μέ τόνους τρόφιμα τήν γείτονα χώρα. Δέν θέλω νά ακούσω τίποτα άλλο. Κλείνω εκνευρισμένος την τηλεόραση καί βγαίνω στό μπαλκόνι. Θέλω νά ανάψω τσιγάρο καί τό πακέτο είναι άδειο. Ποιός πάει στό περίπτερο σκέφτομαι καί η ματιά μου διαπιστώνει ταυτόχρονα ότι καί αυτό είναι κλειστό.
  • Δραχμή, καλώς ήρθες.

  • Twins avatar
   Twins @ Ιαπετός 15/02/2012 18:20:10

   Έλεος με τις θεωρίες καταστροφής.

   Σενάριο 2.
   Παρασκευή 4.03.2012 9 μμ
   Ο ΥΠΟΙΚ λεέι στον Ελληνικό Λαό οτι η Ελλάδα περνάει σε διπλό νόμισμα χωρίς έξοδο από την Ευρώζώνη. Οι καταθέσεις σε Ευρώ ειναι ασφαλείς και δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού.

   Η Νέα Δραχμή που με κωδικό (NGD) θα ξεκινήσει με ισοτιμία 1:1, για 3-6 μήνες θα έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το ευρώ και μετά θα διαπραγματευεται μέσα σε κάποια όρια με την υποστήριξη της ΕΚΤ σε περίπτωση νομισματικής επίθεσης. Η ορισμένη υποτίμηση θα ειναι 10% το χρόνο, δηλαδή 0.8% το μήνα. Κανένας λόγος για πανικό.

   Οι Δημόσιοι υπάλληλοι και οι συντάξεις θα πληρόνται σε Δραχμές, ενώ οι φόροι θα είσπρακτέοι σε οποιαδήποτε αναλογία ευρώ/δραχμών. Οι ιδιωτικές εταιρίες ειναι ελευθερες να πληρώνουν σε οποιοδήποτε μίγμα.

   Την Δευτέρα δεν υπάρχει κανένας πανικός. Τα μαγαζία δέχονται και τις δραχμές(σφραγισμένα ευρώ) και τα ασφράγιστα ευρώ αφού εχουν κλειδωμένη ισοτιμία αλλα και ύστερα η υποτίμηση ειναι πολύ μικρή για να υπάρχει πανικός.

   Μέσα σε 2 χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει επίπροσθετη υποτίμηση 20%, η ανεργία έχει πέσει. Πολλοί ΔΥ παραιτήθηκαν και πήγαν σε εξαγωγικές εταιρίες που τους πληρώνουν σε ευρώ. Ο Στόχος για μείωση 150.000 ΔΥ πιάστηκε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, η ανταγωνιστηκότητα επανήλθε, οι Ελληνικές εταιρίες μεγάλωσαν το μερίδιο αγοράς τους και οι ιδιωτικοποιήσεις έφέραν νέες επενδύσεις.

   Τον τρίτο χρόνο αρχίσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασια με την ΕΚΤ να αποσύρει τις δραχμές και οι ΔΥ/Συνταξιούχοι να πληρόνται σε μίγμα ευρω/δραχμών μέχρι της τελικής ολικής επαναφοράς στο Ευρώ.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Twins 15/02/2012 18:41:54

    ...Πολλοί ΔΥ παραιτήθηκαν και πήγαν σε εξαγωγικές εταιρίες που τους πληρώνουν σε ευρώ....
    Και ο ΟΣΦΠ πήρε το τσάμπιονς λιγκ, και ο Βαμβακούλας το νόμπελ φυσικής....
    και όλοι μαζί ξυπνήσαμε (νηστικοί).

   • Σπύρος Δούκας avatar
    Σπύρος Δούκας @ Twins 15/02/2012 18:57:53

    Καλησπέρα,

    Προς "Twins"

    Δηλαδή φίλε μου αυτά που γράφεις εσύ δεν είναι καταστροφικά σενάρια;
    Αν το σενάριο περί "σφραγισμένου ευρώ" το αποδέχεσαι, τότε τι σε κάνει να πιστεύεις, ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως γράφεις εσύ και όχι όπως γράφει ο "Ιαπετός".
    Αν το "αισιόδοξο" σενάριό σου το έχεις γράψει για πλάκα καλώς.
    Αν το γράφεις σοβαρά, τότε καλό θα είναι να κρατάς μικρότερο καλάθι και να διδάσκεσαι από τη συμπεριφορά του πολιτικού μας συστήματος. Μην τα πιστεύεις όλα με τόση ευκολία.
    Ευχαριστώ

    • Twins avatar
     Twins @ Σπύρος Δούκας 15/02/2012 23:31:11

     To Σενάριο μου, της "ηπιας" και "προσωρινής" μετάβασης σε μαλακό νόμισμα διολίσθησης έχει ένα πολύ μεγάλο "ΕΑΝ".

     Την υποστήριξη της ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα. "Εαν" αυτό μπορούσαν να το συμφωνούσουν τότε η όλη προσμογή θα ήταν πολύ πιο απλή και χωρίς την Ολική κατάρρευση της οικονομίας που ζούμε σήμερα

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Twins 15/02/2012 19:15:08

    Σάλος στην περιοχή της Σητείας με το πάθημα 52χρονου επιχειρηματία, ο οποίος φοβούμενος χρεοκοπία της χώρας, πήγε την περασμένη Παρασκευή να κάνει ανάληψη των αποταμιεύσεων του. Δυστυχώς όμως, η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Σύμφωνα με το CretaLive, ο άνδρας που μένει στην Σητεία και έχει κέντρο διασκέδασης λίγο έξω από το Πισκοκέφαλο, πήγε στην Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα και ζήτησε να "σηκώσει" όλες τις καταθέσεις του, που έφταναν τις 270.000 ευρώ. Ζήτησε μάλιστα να του δοθεί το ποσό σε "μεγάλα" χαρτονομίσματα των 500 και 100 ευρώ, πιθανότατα για να μην πιάνουν πολύ χώρο. Στην συνέχεια θεώρησε σωστό να κρύψει το κομπόδεμα του σε έναν τενεκέ, τον οποίο τοποθέτησε στο χώρο αποθήκευσης τροφίμων του καταστήματος του.
    Ωστόσο, τις κινήσεις του φαίνεται ότι κατάλαβε κάποιος, αφού σήμερα το πρωί που θέλησε να δει τι γίνεται με τα χρήματα ανακάλυψε ότι ο τενεκές και οι 270 χιλιάδες είχαν κάνει "φτερά"!
    Αμέσως ενημερώθηκε η αστυνομία, που ερευνά την υπόθεση.
    Σύμφωνα πάντως με το CretaLive, η πόρτα της συγκεκριμένης αποθήκης βρέθηκε παραβιασμένη...

  • JOHN Q avatar
   JOHN Q @ Ιαπετός 15/02/2012 18:59:57

   Σκεφτείτε:
   1) Ποιος πληρώνει τα CDS = Αμερικανοί
   2) Πότε δεν πληρώνονται τα CDS = σε περίπτωση πολέμου
   3) πότε λήγουν τα ομόλογα = 20 Μαρτίου
   Προετοιμαστείτε λοιπόν

   • franc avatar
    franc @ JOHN Q 15/02/2012 20:21:12

    2) Tα CDS στην Ευρώπη δεν πληρώνονται ΠΟΤΕ . Η Μέρκελ δεν έχει καμμία ευθύνη έναντι όσων τα αγόρασαν γιατι τους προειδοπόιησε ξεκάθαρα : Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΕΩΚΟΠΕΙ .Αλλοιώς δεν θα τα εξέδιδαν οι Goldman Sachs και Morgan Stanley. Είναι προιόντα προοριζόμενα για Λατινοαμερικάνικες και χώρες του Γ' κόσμου.

  • Γιάννης Στ. avatar
   Γιάννης Στ. @ Ιαπετός 16/02/2012 06:24:53

   Το πήρα αυτούσιο και το έβαλα στο facebook, ελπίζω να μη σε πειράζει.

 5. of8almos avatar
  of8almos 15/02/2012 17:47:04

  αλλος ενας εκβιαστής που τον άδειασε η τρόικα μετά την απομάκρυνση απο το ταμείο όπως αριβώς έκανε και 2 χρόνια με τον αρχι..... γιωργάκη.

  Μπράβο τους

 6. Boson avatar
  Boson 15/02/2012 17:48:37

  Φαήλο

  Αν ήμουν Σαμαράς,
  θα έδινα μια συνέντευξη και θα εξηγούσα τα υπέρ και τα κατά των δύο επιλογών.
  Θα ανακοίνωνα την πεποίθησή μου για την αξία του ΟΧΙ ανεξαρτήτως των επιλογών των δανειστών μας και θα καλούσα τον Ελληνικό Λαό στο Σύνταγμα για έγκριση.
  Από τη συμμετοχή του θα έκρινα αν έμενα στην πολιτική.
  Στο κάτω-κάτω της γραφής, το ναι υπάρχουν πολλοί να το υπηρετήσουν.
  Άλλωστε αυτοί, δηλαδή τεχνοκράτες θα το υπηρετήσουν μετά τις εκλογές αφού η αυτοδυναμία εξαφανίστηκε από το προσκήνιο.

  Υ.Γ. Τον μόνο που δικαιολογώ για τη στάση του είσαι εσύ.
  Είσαι τόσο κοντά του που δε συγχωρείται η διαφωνία, ακόμη κι αν είναι αντίθετο από τις πεποιθήσεις σου.
  Και είναι.
  Αλλά από αυτό το σημείο, μέχρι να μας λέει ο Ροδινός ότι κανένας από τους 21 δεν είναι πιο πατριώτης από τον Άρη, τον Κυριάκο ή το Μιλτιάδη, πάει πολύ.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Boson 15/02/2012 18:03:26

   Φίλε Boson,
   μακάρι να ήταν τόσο απλό. Απ' ότι φαίνεται όμως οι Αλανοφράγκοι μας σπρώχνουν προς τό χάος, οπότε θα μας λυθούν όλες οι απορίες.
   Θα δούμε αν η απειλή είναι χάρτινη ή όχι και τι συνέπειες έχει η υλοποίηση της.
   Πάντως οι φίλοι μου, όταν τους έθεσα το ερώτημα αν στο ΟΧΙ θα σήκωναν τα λεφτά τους, όλοι, πλην ενός, παλαβού σαν εμένα, χαμήλωσαν το βλέμμα...

  • airman avatar
   airman @ Boson 15/02/2012 18:10:22

   ''Από τη συμμετοχή του θα έκρινα αν έμενα στην πολιτική.''
   Πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να ενδώσει στον πειρασμό να γίνει λαοπλάνος! Από δαύτους χορτάσαμε! Ευτυχώς το είδος ευδοκιμεί καλύτερα σε άλλους κήπους!

 7. Νάσια avatar
  Νάσια 15/02/2012 17:50:03

  ο πολίτης που θα ήθελε να είναι Σαμαράς, θα έκανε και μερικά ακόμη πραγματάκια, τα οποία ακόμη να μας εξηγήσεις γιατί δεν τα προτείνει ο κανονικός Σαμαράς: πχ σε βάθος πόθεν έσχες στις 100 πλουσιότερες ελληνικές οικογένειες, ανώτατη αποζημίωση 3.000 € το μήνα είναι είσαι πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε εφέτης, είτε βουλευτής, κατάργηση ή δραστικό πως περιορισμός μυστικών κονδυλίων, έκδοση, επιτέλους, αδειών για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, φορολόγηση των διαφημιστικών εσόδων των καναλιών, κατασχέσεις περιουσιών που δεν δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες. ΓΙΑΤΙ ο εθνοσωτήρας και πάντα δίπλα στο λαό Σαμαράς, δεν λέει τίποτα από όλα αυτά, αλλά διαπραγματεύεται όλη νύχτα αν θα κόψουμε το μισό καρβέλι του συνταξιούχου και όχι ολόκληρο;

  • franc avatar
   franc @ Νάσια 15/02/2012 20:23:10

   Αγαπητή Νάσια,
   Aυτά θα τα κάνει ο Σαμαράς μόνο αν συγκυβερνήσει με τον Τσίπρα,
   πράγμα που δεν είναι απίθανο.

  • Ιωάννης33 avatar
   Ιωάννης33 @ Νάσια 15/02/2012 22:53:49

   αυτο είναι το θέμα.Κανένας δεν θα ήθελε να είναι στην θέση του.Ετσι ομως ξεχωριζουν οι Στρατηγοί απο τους στρατιώτες.Πολλοί τον κρίνουν,κανένας δεν τον ζηλεύει

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νάσια 16/02/2012 00:55:00

   Ο Αντώνης έχει προτείνει αναδρομικό έλεγχο πόθεν έσχες για όλους τους βουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς κλπ από το 1974 έως και σήμερα, μείωση των βουλευτών σε 200, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για οτιδήποτε δεν σχετίζεται με την ενάσκηση των καθηκόντων κλπ. Στη σωστή κατεύθυνση, δεν νομίζεις;
   Όλες οι σοβαρές χώρες έχουν μυστικά κονδύλια στο ΥΠΕΞ, στην Αστυνομία, στις υπηρεσίες πληροφοριών. Απλώς εκεί δαπανώνται για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων, την συλλογή πληροφοριών, για αμοιβές πληροφοριοδοτών κλπ, δεν τα τρώνε τα σόγια. Ορθή διαχείριση χρειάζεται, όχι κατάργηση.

 8. abcd avatar
  abcd 15/02/2012 17:51:28

  Γράψε μας με την πρώτη ευκαιρία και ένα άρθρο αν ήσουν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε .

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ abcd 15/02/2012 17:59:43

   Πρώτον, δεν είμαι εγώ αλλά ο Γιάννης.
   Δεύτερον, αν ήμουν εγώ ο Σόϊμπλε, σαν καλός Γερμαναράς θα είχα σκίσει όλη την Ευρώπη!

 9. Ροδίτης avatar
  Ροδίτης 15/02/2012 17:53:14

  Κρίμα... κ. Κρανιδιώτη. Είναι εντελώς αυθαίρετη η περιγραφή του τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα έλεγε ΟΧΙ. Λυπάμαι αλλά είναι εντελώς ατεκμηρίωτη και μάλιστα τα φοβικά σας επιχειρήματα επικίνδυνα για την πατρίδα. Υπάρχει λύση. Αρκεί να την πιστέψει ο Αρχηγός και ακηδεμόνευτα να την υλοποιήσει σε μια κινηματική διαδικασία με ένα λαό πλήρως ενημερωμένο και όχι βομβαρδισμένο με τα δεινά της ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ. Λυπάμαι για την υιοθέτηση από την πλευρά σας του αντεθνικού συμβολαίου Παπανδρέου.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ροδίτης 15/02/2012 19:08:07

   Aγαπητέ Ροδίτη ή το σχόλιο σου είναι για άλλον ή δεν με διαβάζεις.
   Έχω γράψει την άποψη μου ότι η απειλή είναι χάρτινη, αυτό πιθανολογώ τοπυλάχιστον.
   Αυτό που εξηγώ είναι τα πιθανά σενάρια του ΟΧΙ. Το πρώτο δεν είναι "τρομοκρατικό", λέει ότι οι ευρωπαίοι έρχονται και τα μαζεύουν.
   Είμαι όμως υποχρεωμένος να πω και το άλλο ενδεχόμενο, που έχει να κάνει με τις σπασμωδικές αντιδράσεις πανικού του νεοέλληνα.
   Απλά εξηγώ ότι το μοναδικό κίνητρο του Αντώνη είναι πως θεωρεί την απειλή πραγματική και ότι η υλοποίηση της θα φέρρει άμεσα χαοτικές συνέπειες για το Λαό, τον οποίο δεν τον γράφω τυχαία πάντα με κεφαλαίο.
   Μην με βρίζεις λοιπόν ότι δήθεν προσχώρησα στο συμβόλαιο του τύπου που ξέσκισε τη χώρα.
   Μεγάλωσα τα παιδικά μου χρόνια σ' ένα σπίτι με τσιμεντόλιθους και κεραμίδια στον Κορυδαλλό, όπου η μάνα μου έπλενε τα ρούχα στην αυλή σε καζάνι με ξύλα. Δεν είχαμε αυτοκίνητο ως το 1978, τηλέφωνο ΄μπήκε όταν ήμουν 12 και πήγα για πρώτη φορά διακοπές στα 15 μου. Μπορώ λοιπόν να ζήσω και με ελάχιστα, να μην ορμήξω στην τράπεζα (500 ευρώ έχω αλλά λέμε τώρα) αν ο Σαμαράς έλεγε όχι κι οι Φράγκοι απειλούσαν.
   Εσύ, αυτός, ο άλλος, η πλειοψηφία όμως τι θα έκανε; Μην παριστάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις τι λέω. Την Κυριακή το βράδυ τις ΑΤΜ δεν τις άδειασαν αρειανοί, ούτε ουζμπέκοι καταθέτες.
   Ούτως ή άλλως παρά το ναι, όλα είναι στον αέρα, στην ουσία δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη. Αν λοιπόν οι σκληροί του Eurogroup συνεχίσουν, θα μας λυθούν όλες οι απορίες και θα δούμε το αληθινό σενάριο της χρεωκοπίας, ποιοι θα είναι ψύχραιμοι, ποιοι θα φυλάξουν με το όπλο την Πατρίδα και την κοινωνική συνοχή και ποιοι θα παίζουν ξύλο στα γκισέ και θα κοιτάνε μόνο την πάρτη τους.

   • Νίκος Γκ. avatar
    Νίκος Γκ. @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/02/2012 21:20:11

    ''Ούτως ή άλλως παρά το ναι, όλα είναι στον αέρα, στην ουσία δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη. Αν λοιπόν οι σκληροί του Eurogroup συνεχίσουν, θα μας λυθούν όλες οι απορίες και θα δούμε το αληθινό σενάριο της χρεωκοπίας''

    Αρθρογράφοι των αντινέων γράψτε ένα άρθρο σχετικά με το παραπάνω. Έχουν λυσάξει όλοι και βάλουν κατά του Α.Σ. Καλό είναι να υπάρχει μια δημοσίευση που θα είναι περιεκτικότατη σχετικά με το παραπάνω. Γιατί για να βγάλει το συμπέρασμα ''παρά το ναι, όλα είναι στον αέρα, στην ουσία δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη'' ο μέσος αναγνώστης πρέπει να έχει παρακολουθήσει όλη την αρθρογραφία συν τα σχόλια των τελευταίων ημερών.

    Ο μέσος αναγνώστης θέλει έτοιμα και χτυπητά πράγματα για να μπορέσει να τα αναπαράξει (πχ. βλεπε κοινωνικά δύκτια) που να μπαίνει στο κόπο να ψάχνει;
    Μια και το ανέφερα, πχ ο Καμμένος στη σελίδα του στο fb έχει ανάρτηση σχετικά με την επιστολή Α.Σ. απο blog που δεν μπήκε καν στο κόπο να αναφέρει τι έγραφε η επιστολή κατα λέξη... και φυσικό είναι να υπάρχουν κοινοποιήσεις επί κοινοποιήσεων και ανελέητο κράξιμο...έτσι επειδή ''χτυπάει''

    • Δαναός avatar
     Δαναός @ Νίκος Γκ. 15/02/2012 21:41:13

     Νίκο ένα μικρό προχθεσινό μου σχόλιο:
     Τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός απ’ τα χθεσινά.
     Τώρα που σταμάτησαν τα πατριωτόμετρα να μετρούν το βάρος του πατριωτισμού.
     Τώρα που ο άρρυθμος ρυθμός της καρδιάς ξαναβρίσκει σιγά σιγά τη συχνότητά του και ο νους αρχίζει να έρχεται στα ίσα του.
     Τώρα που το μαύρο φόντο παίζει σε γκρο πλαν στις φωτογραφίες,κάνω ένα γύρο στο διαδίκτυο και παρακολουθώ τις διάφορες απόψεις για τα χθεσινά με ποιο νηφάλιο τρόπο και μου γεννιούνται διάφορες ερωτήσεις –απορίες που σας μεταφέρω:
     Πώς συνέλληνες μετριέται ο πατριωτισμός και σε ποια κλίμακα;
     Με ποιον τρόπο αξιολογούμε την αγάπη γι αυτόν τον τόπο;
     Ποιος φταίει για την τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα μας;
     Υπάρχει τρόπος σωτηρίας εκτός ευρωζώνης;
     Υπάρχει τρόπος σωτηρίας εντός ευρωζώνης και ποιος απ΄τους δυο είναι λιγότερο ανώδυνος;
     Το μπάχαλο θεωρείται αντίσταση;
     Πού ήμασταν τόσον καιρό όλοι οι αγανακτισμένοι του Σεπτεμβρίου;
     Ποιος μπορεί να μου πει με σιγουριά πως αν επικρατούσε το ΟΧΙ τι θα γινόταν από δω και πέρα; Το ΝΑΙ θα το δούμε ούτως ή άλλως.

     • tak avatar
      tak @ Δαναός 20/04/2012 10:22:42

      "Πώς συνέλληνες μετριέται ο πατριωτισμός και σε ποια κλίμακα;"
      Στο ερώτημά σου Δαναέ, υπάρχει μια απάντηση: Με τον εθνικό τσαμπουκά! Και ξέρεις τι γίνεται μετά. Έρχεται σε ισχύ η παροιμία που μιλάει για το γνωστό Αγά! Ο οποίος, θυμώσας έχων, έκοψε το ... φρύδια του!

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/02/2012 18:04:47

  Και αυτή η προσπάθεια καλή, αλλά και εσύ (όπως πριν λίγες ώρες οι "Ευρωπαίοι") πετάς την μπάλα στις κερκίδες.

  1) Δεν είναι εκλεγμένος, και επομένως αυτά που κάνει λίγο απέχουν από ότι κάνει ο Μήτσος στην ταβέρνα. Στην καλύτερη περίπτωση έχει πάρει πρωτοβουλία να παίζει πόκερ με τους ξένους σαν αρχηγός κόμματος που φαίνεται να έχει πεί το 20-25% αποδοχή (ότι αυτό σημαίνει) αλλά του οποίου η "πειθαρχία" είναι και λίγο επιβεβλημένη. Το ότι σου αρέσει ή μου αρέσει είναι δευτερεύον.

  2) Η προσωπική μου εκτίμηση για τα σενάρια περί ΑΤΜ κλπ είναι ότι μεταφέρεις ένα πιθανό σενάριο με την (ίσως σωστή) παραδοχή ότι είναι οι πάντες στην δημόσια διοίκηση και την κυβέρνηση και την ΤτΕ σκερβελέδες και κοπρίτες. Πιθανό, αλλά η έλλειψη προετοιμασίας από τον Απριλιο του 2010 μπορείνα είναι τσαπατσουλιά, αλλά μπορεί να είναι και προδοσία. Δεν ξυπνήσαμε σήμερα με πρόβλημα, υπάρχει πρωτοσέλιδο από τον Απρίλιο του 10, και είμαι σίγουρος παρασκηνιακά από τον Δεκέμβριο του 08 (πρώτη αναφορά ΔΝΤ από φον Σημίτη).

  3) Η έλλειψη ρευστότητας μετά από χρεοκοπία είναι επίσης εκ των προτέρων γνωστή και μερικώς αντμετωπίσημη (εκτός αν είμαστε κάφροι και σκερβελέδες). Ο Παπαδήμος είναι εδώ εδώ και δύο μήνες και μπορεί να αποφάσισε ότι"δεν μπορεί", αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι.

  4) Το μόνο που στέκει (κατ εμέ) από όσα λές είναι ότι παγιδευτήκαμε σε κινήσεις ΓΑΠ (που εξακολουθεί να είναι κυβερνόν κόμμα εκτόις εάν άλλαξε το Σύνταγμα)

  Θα πάω τώρα στο τέλος. Μας οδηγούν σε εθνική και πληθυσμιακή συρρίκνωση. Η Ελλάδα τους είναι άχρηστη πέρα από τα λίγα θέρετρα και τις 2-3 βάσεις. Χρειάχονται μηχανικούς, υδραυλικούς, στελέχη κλπ. Θα στείλουν υπηρεσίες για προπαγάνδα και υποτροφίες να μετακομίζουμε στην Κεντρική Ευρώπη που και αυτή έχει δημογραφικό. Για εδώ οι Πακιστανοί φτάνουν και τα κενά θα καλυφθούν από Αλβανούς, Σκοπιανο-Βούλγαρους και Τούρκους. Όλοι, παλαιοί συμμαχοί τους. Εμεις θα τιμωθηθούμε για τον ρόλο μας στους δύο ΠΠ με αφομοίωση ή διάλυση. ΑΥΤΟ βλέπω εγώ 2 χρόνια τώρα. Αυτό εξηγεί τους νόμους για μεταναστες και ΑΠΕ με το που ανέλαβε ο ΓΑΠ και αυτό εξηγεί το ξύπνημα της Καϊλή με το πουπήγε να κανει πιρουέτα ο ΓΑΠ και ξεστόμισε την απαγορευμένη λέξη. Ο Σόϊμπλε το είπε: Μην θέλετε εκλογές.

  Εσυ λοιπόν που κάτι καταλαβαίνεις περισσότερο από μένα από άμυνα και που δεν έχεις φήμη μισέλληνα ή ...πουλημένου, πες μου σε παρακαλώ γιατί να μου καίγεται καρφάκι για μισθούς και συντάξεις. Μας οδηγούν σε Ελλαδα κάτι μεταξύ 1910 και 1880. Προωθούμε συνεργασία με τον παραδοσιακό εχθρό, ή τον σύμμαχο των παραδοσιακών εχθρών, και τα σχέδια του δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 60 ή 200 χρόνια. Οι μέθοδοι έχουν αλλάξει.

  • franc avatar
   franc @ archaeopteryx 15/02/2012 18:49:13

   Με τα υπόλοιπα PIIGS τι θα κάνουν?
   Γιατί προς το παρόν τα ίδια ζόρια τραβάμε όλοι χάρη στους Γερμανούς...
   Λες να τάχουν αλήθεια προγραμματίσει ή μήπως είναι πιο σκερβελέδες απο εμάς?

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ franc 15/02/2012 19:32:45

    αχ δεν διαβάζεις ψιλά γράμματα... Ο Σόϊμπλε ήδη τους είπε ότι θα τους φροντίσει και θα είναι και πιο ήπιοι, αλλά πρεπει πρώτα να τελειώσουν με εμάς. Θα αφήοσυν μωρε οι Αλαμανοί να γίνει Νότιο Μέτωπο ;

    • franc avatar
     franc @ archaeopteryx 15/02/2012 19:56:54

     Λες να μας τρώνε έναν έναν? Και οι Γάλλοι? πιστεύουν οτι θα τους χαρίσουν τα μισά?

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ franc 15/02/2012 20:06:53

      1) Οι Γάλλοι προσκύνησαν αλλά έχουν και εκλογές.

      2) Οι Γάλλοι έχουν άφθονη κα φθηνή πυρηνική ενέργεια που εξάγουν στους Αλαμανούς (που έχουν πρόβλημα)

      3) Οι Γάλλοι (mais oui) έχουν και την big H. Όχι κατά των Γερμανών, αλλά όσο νά' ναι ...μετράει

      4) Οι Γάλλοι παράγουν τρόφιμα (και εξάγουν πατάτες και ντομάτες στην Ελλάδα!)

     • franc avatar
      franc @ archaeopteryx 15/02/2012 20:30:01

      Tότε γιατί να μην κάνουμε μια Ελληνογαλλική Ομοσπονδία και να σωθούμε? (Εχω ισχυρές ενδείξεις οτι αυτοί δεν θα είχαν αντίρρηση)

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ franc 15/02/2012 21:01:27

      πουλάς φρεγάτες μήπως;

     • franc avatar
      franc @ archaeopteryx 15/02/2012 21:37:17

      Eννοείς αν πουλάω φρεγάτες στους Γάλλους?

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ archaeopteryx 15/02/2012 23:10:29

      φαντάσου να είχαμε και τον Σκαραμαγκά...

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ archaeopteryx 15/02/2012 19:54:58

   Αρχαίε
   Μετά τόν πόλεμο (καί πρίν φυσικά) εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες τράβηξαν γιά Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ καί Gastarbeiter στήν Γερμανία. Η ανάγκη νά ξεπεράσουν τήν φτώχεια τούς οδήγησε σέ αυτό καί η δυσβάστακτη αξιοπρέπεια τής κακομοιριάς. Καλή η αξιοπρέπεια, αλλά η μιζέρια τήν απαξιώνει. Μιά τουλάχιστον γενιά θυσιάστηκε γιά νά έχει η επόμενη καλύτερη μοίρα, η δεύτερη γενιά προσπάθησε νά αφομοιωθεί στίς ξένες κοινωνίες καί η τρίτη είναι πιά αφομειωμένη καί χαμένη γιά πάντα από τό έθνος.
   Μιά παρόμοια μοίρα πρέπει νά αποφευχθεί. Η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα καί καλύτερες επιλογές σάν ομοτράπεζος τών ευρωπαίων προνομιούχων, έστω καί παραγκωνισμένη στό τέλος τού τραπεζιού. Σέ τελική ανάλυση ο χρόνος έχει τήν δική του δυναμική καί πάντα θά δίνεται η ευκαιρία στήν χώρα νά πείσει καί άλλους μή προνομιούχους ομοτράπεζους, αλλά καί τούς προνομιούχους, ότι δέν πρέπει νά πέσει κάτω από ένα όριο. Τό σπάσιμο τής ομήγυρις δέν κάνει καλό στήν πιάτσα καί αργά ή γρήγορα τήν οδηγεί σέ αυτοδιάλυση. Είναι άλλο όμως νά σέ πετάνε έξω γιά παραδειγματισμό τών υπολοίπων καί γιά νά σφίξουν οι κώλοι καί άλλο νά τό παίζεις τσαμπουκάς τήν ακατάλληλη ώρα. Έχοντας μάλιστα καί άλλους ομοτράπεζους μέ παρόμοια προβλήματα, οι οποίοι πρώτοι θά σηκώσουν τό χέρι νά σέ κοπανήσουν, ελπίζοντας έτσι ότι θά πέσουν στά μαλακά καί θά διασωθούν οι ίδιοι, ρίχνοντας όλο τό φταίξιμο πάνω σου.
   Βάζεις τό πιστόλι στό τραπέζι καί διεκδικείς τό δίκιο σου ή καί νά στά ακουμπήσουν άδικα, όταν οι άλλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν καί άλλοι κουμπουροφόροι στήν μάζωξη καί υπάρχει κίνδυνος νά γίνει τής θείτσας άν τό παραπαίξουν τσαμπουκάδες.
   Όσον αφορά τόν κόσμο, κανένας δέν θέλει νά γίνει ζήτουλας καί ορφανός. Άν είναι νά σηκώσει τό ανάστημά του καί νά τά τινάξει όλα στόν αέρα πρέπει νά τό πιστεύει πραγματικά καί νά είναι αποφασισμένος γιά όλα. Δέν νομίζω ότι ο κόσμος έχει φθάσει σέ τέτοιο σημείο. Μερικοί ναί. Οι πολλοί όχι. Τόν χαμένο παράδεισο, πού ποτέ δέν είχε ψάχνει καί τήν ελπίδα ότι τό όνειρο τής περιορισμένης ζωής του δέν σταματάει εδώ.
   Όσον αφορά τούς λαθρομετανάστες στό χέρι μας είναι νά λύσουμε τό πρόβλημα. Δέν τό θέλουμε πραγματικά, όπως δέν θέλουμε ούτε τό λειτουργικό κράτος, ούτε τήν έντιμη φτώχεια, ούτε τήν ζωή χωρίς κινητό καί αυτοκίνητο καί ούτε τήν ζωή χωρίς μοδάτη καί τσαχπίνα γκόμενα.
   Τήν σιγουριά ψάχνει ο κόσμος, ότι οι αποπάνω κάνουν τό καλύτερο. Τήν εμπιστοσύνη ότι μάς είπαν χύμα τό τί κακό μάς περιμένει καί σέ τί καλό ελπίζουμε.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Ιαπετός 15/02/2012 20:39:09

    Ούτε διαφωνώ, ούτε θέλω κάτι διαφορετικό. Απλά εντός ευρώ θα είναι πάντα ευκολότερο να περιμένουμε για κάποια δόση (και φτηνή για αυτούς) από το να πατήσουμε στα πόδια μας. Βραχυπρόθεσμα, βολέυει. Μεσοπρόθεσμα μας φέρνει εδώ που είμαστε. Μακροπρόθεσμα δεν υπάρχουμε. Όχι σαν Έλληνες στην Ελλάδα τουλάχιστον. Είναι εύκολο και βολικό να είμαστε ζήτουλες.

    Δεν πιστέυω ότι υπάρχει "Ευρώπη". Συλλογή από τέως αυτοκρατορίες με την Γερμανία στο κοντρολ, και ο χρυσός κανόνας είναι ότι αυτός που έχει τον χρυσό κάνει τους κανόνες και οι κανόνες είναι να πηγαίνει ο χρυσός στην Γερμανία. Φυσικά και θέλουν μηχανικούς, και υδραυλικούς και ...διοικητικές βοηθούς. Είμαι 100% βέβαιος ότι έχουν κάνει το SWOT analysis τι θέλουν και τι δεν θέλουν από την Ελλάδα. Ελληνες σίγουρα δεν θέλουν στην Ελλάδα. Μα δες τι ψήφισε ο ΓΑΠ με το που ανέλαβε: μετανάστες και ΑΠΕ. Τάκα - τάκα. Aφελληνισμός και υποβάθμιση. Και με την φορολογία τώρα, ο Μπένης κάνει ότι οι Τούρκοι στους Ελληνες της Πόλης το 1942-43. Varlik Vergisi. Μας έδιωξαν με την φορολόγηση της περιουσίας. Τi γίνεται τώρα, ταβάριτς;;;

    Μα δεν έχεις απορία τι, πραγματικά, θέλει ο κόσμος; Μπορεί και να εκπλαγείς (αν κάψουμε τον Σκάϊ και το Μέγκα πρώτα)

    • franc avatar
     franc @ archaeopteryx 15/02/2012 21:13:14

     Aγαπητέ archaeopteryx,
     Σίγουρα είσαι φωτεινό μυαλό, αλλά
     πρέπει μάλλον να είσαι νεώτερος απο εμένα και τον Ιαπετό και το αίμα σου βράζει...Εχεις δίκηο οτι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει "Ευρώπη". Ομως αυτή η στιγμή είναι σταγόνα στον ωκεανό της αιωνιότητας. Επειδή έζησα στην Ευρώπη πριν εκείνη έλθει εδώ, σε διαβεβαιώ οτι μέχρι την Μέρκελ υπήρχε Ευρώπη (δηλαδή επι 30 συνεχή χρόνια και βάλε). Η Ευρώπη μολύνθηκε απο τον Αγγλοαμερικανοεβραικό ιό του Καζινοκαπιταλισμού τα τελευταία 10 χρόνια, όπως όλοι μας. Πιστεύω οτι η αρρώστια της δεν είναι θανατηφόρα. Μάλιστα το σόκ που περνάει τώρα μάλλον θα την θεραπεύσει γρήγορα.
     Μακροπρόθεσμα να είσαι σίγουρος οτι δεν θα υπάρχουμε ούτε εμείς ούτε η Μέρκελ-Σόιμπλε και το κακό συναπάντημα. Κι αν στη Γαλλία οταν εμείς δεν θα υπάρχουμε είναι πρόεδρος η Marie
     που τώρα σπουδάζει πολιτική στην Τoulouse με καθηγητή τον Francois Morin, να είσαι βέβαιος οτι η Ευρώπη θα είναι Ομοσπονδία κανονική με εμάς ομοτράπεζους και σε πρώτη θέση.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ franc 15/02/2012 21:47:59

      "Αγγλοαμερικανοεβραικό ιό του Καζινοκαπιταλισμού"

      έχω κατι ομιλίες του Χίτλερ που έλεγε κάτι τέτοια.
      h++p://www.youtube.com/watch?v=8hhHZZmdBeM&feature=related

      αλλά και αυτό είναι χαριτωμένο. Μελέτησέ τα.

      h++p://www.youtube.com/watch?v=UhO9yLP_DK0&feature=related

      Η ανελευθερία έχει πολλά πρόσωπα, και δεν εντυπωσιάζομαι απο μικρές Γαλλίδες. Τις είδα στην Αλγερία (και στο Βιετνάμ, πριν μπλέξουν οι άλλοι) . Απλά οι Γάλλοι ήταν παραδοσικά εχθροί των Αγγλων, αλλά όχι στον Α' ΠΠ. Και στον Β', όπως ξέρεις το έπαιξαν 50-50.

      Την Ευρώπη που νομίζεις ότι ξέρεις την έχει εδώ:
      h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/09/blog-post_21.html. Έχει και ωραίους χάρτες

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ archaeopteryx 18/02/2012 15:25:15

      Μου κάνει εντύπωση πως σήμερα που ξέρουμε τόσα για τις σχέσεις Ιωσήφ-Αδόλφου και τα έργα τους στην Πολωνία προ ΠΠ Β, συνεχίζεις να ισχυρίζεσαι πως ο Χίτλερ πραγματικά ήθελε να εξοντώσει ΟΛΟΥΣ τους Εβραίους! Μα τι ήταν ο κολλητός του ο Στάλιν; Και μιας που ξέρουμε πως οι ίδιες τράπεζες των Εβραίων στις ΗΠΑ χρηματοδότησαν ταυτόχρονα Αντάντ-Άξονα γιατί δε σταματάμε να έχουμε τις απόψεις που είχε ο πλανήτης πριν βγουν τα στοιχεία αστη φόρα;

    • Φελίζα avatar
     Φελίζα @ archaeopteryx 15/02/2012 23:26:12

     ....Βραχυπρόθεσμα, βολέυει. Μεσοπρόθεσμα μας φέρνει εδώ που είμαστε. Μακροπρόθεσμα δεν υπάρχουμε....... είσαι σίγουρος αρχαίε , ότι γι'αυτό φταίει μόνο το νόμισμα?

 11. petros avatar
  petros 15/02/2012 18:10:17

  ΑΝΤΙ ΑΛΛΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΗΝ ''ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ'' -ΑΡΘΟΓΡΑΦΕΙΤΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΚΕΙ- ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΑ ΣΤΗ ΣΤΗΛΗ ''Η ΘΕΣΗΜΑΣ'',
  ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ''ΕΡΩΤΕΥΣΙΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ''
  ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ

 12. μαρια τσωνη avatar
  μαρια τσωνη 15/02/2012 18:13:21

  Συμφωνώ απόλυτα με το αρθρο παρ'ολο που καμμια φορά με εκνευρίζεις με διάφορες θέσεις σου.
  Χθες απαντώτας σε ενα άλλο αρθρο ρωτησα κάτι ¨έχουμε συμμάχους σ'αυτην την ιστορία?
  Απάντηση ακόμα δεν πήρα

 13. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 15/02/2012 18:16:31

  Το μοναδικό λάθος του Σαμαρά σε όλη αυτή την ιστορία ήταν ότι έδωσε φρούδες ελπίδες στον κόσμο ότι η τρόϊκά θα μπρούσε να δεχτεί διαφορετικό μείγμα πολιτικής εάν διαπραγματευόταν ο ίδιος. Σίγουρα είχε προβλέψει ότι η κατάσταση πήγαινε σε ένα σημείο όπου, όπως γράφεις Φαήλο, δε θα είχαμε πια πρόσωπο. Τι θα έκανε τότε;
  Οι ίδιες οι αποφάσεις του ήταν σωστές τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο μνημόνιο. Ο υψηλός τόνος και οι αντιμνημονιακές υπερβολές ήταν το λάθος.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Kώστας Θ. 15/02/2012 19:06:57

   Δυστυχώς ο ΑΣ είναι καθαρά ευρωπαϊστής, αντίθετα από το Ράιχ...

 14. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 15/02/2012 18:17:43

  Και επειδή κάποιοι επιμένουν να συγκρίνουν προπετώς το ναι της επιβίωσης του Σαμαρά με το ενδοτικά ολέθριο ναι του ΓΑΠ, να σημειώσω ότι εάν η ΝΔ έλεγε όχι και πηγαίναμε σε καταστάσεις Mad Max που είχε πει και ο Παράξενος παλαιότερα και περιγράφει εναργέστατα παραπάνω ο Ιαπετός, ουσιαστικά θα αθώωνε, μην πω και δικαίωνε, τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ, καθώς η τότε εποχή θα φάνταζε ως Ηλύσια Πεδία σε σχέση με την, κατά κυριολεξία, τριτοκοσμική πραγματικότητα που θα βίωναν οι Έλληνες πολίτες.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Τιγράνης 15/02/2012 19:12:47

   Ποιός Παράξεν0ς και ποιός Ιαπετ0ς, ο Nik0 Ag0 να δεις πως συμφωνεί και επαυξάνει!

   "...Όλα ξεκίνησαν από την είδηση που έλεγε ότι «περίπου των 48% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση, απάντησαν «ναι» στο ερώτημα αν θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα». Έπαθα ΣΟΚ, το ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ. Ένα από τα πολλά που περνάμε καθημερινά και που θα περνούσαμε τη Κυριακή το βράδυ. Για άνθρωπο που έχει βρεθεί αυτόπτης μάρτυρας μιας χρεοκοπίας, η οποία συνοδεύτηκε με το «φυσιολογικό» χάος, ένα τέτοιο ενδεχόμενο ξυπνά τους χειρότερες εφιάλτες. Αλλά το σοκ της δημοσκόπησης, - οι συμμετέχοντες σε αυτόν σίγουρα δεν έχουν καν ιδέα τι θα πει πραγματική χρεοκοπία μια χώρας – το διαδέχτηκε το μεγαλύτερο, αυτό με τις εικόνες βίας, λεηλασίας και πύρινης εκδίκησης που ακολούθησε την πορεία του κόσμου που διαδήλωνε. Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ ούτε και τώρα για να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά. Αποσπασματικά γράφω και συγχωρέστε μου τα πολύ πιθανά λάθη στη δομή του κειμένου.

   Για τους βανδαλισμούς, τα χημικά, την Νέα Δανειακή Σύμβαση, την ανεργία, τα μέτρα που μας πνίγουν γράψανε άλλοι και θα γράψουμε ξανά. Όμως, μια και έζησα στο πετσί μου χρεοκοπία, κάτι που απεύχομαι να το ζήσουν τα παιδιά μου και κατ’επέκταση η Ελλάδα, η δική τους και δική μου χώρα, πρέπει να πω σε αυτούς που την θέλουν ότι δεν μοιάζει με τίποτε από αυτά που έχουν βιώσει σε καιρό ειρήνης. Η καλύτερα, τώρα που είδαν αυτά που συνέβησαν την Κυριακή, ας σκεφτούν ότι είναι κάπως έτσι αλλά σε ευρύτερη κλίμακα. Είναι το απόλυτο χάος που συνοδεύεται με μια τρομακτική αβεβαιότητα.
   Η πιο σίγουρη λύση σου μοιάζει η αυτοκτονία!

   Χρεοκοπία είναι να ξεκινάς το πρωί να πας στο φούρνο για ψωμί και να διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει ο φούρνος! !

   Να έχουν ξηλωθεί ακόμα και τα κεραμίδια!

   Να έχει λεηλατηθεί το φαρμακείο και να έχουν κλαπεί ακόμα και οι πάγκοι!

   Να ξεκινάει το παιδί σου για το σχολείο και αν μπορέσει να φτάσει ως εκεί, το σχολείο να μην υπάρχει!

   Να θες να πας στο γιατρό αλλά ο γιατρός να λείπει από τη θέση του και το νοσοκομείο, αν δεν έχει καεί, να έχουν κλαπεί τα κρεβάτια για να πουληθούν!

   Οι αστυνομικοί να προσπαθούν μαζί με πλιατσικολόγους να κλέψουν ο,τι και όσο μπορούν!
   Θέλουν και αυτοί να ζήσουν!

   Γυναίκα κάθε ηλικίας να μη μπορεί να βγει στο δρόμο ακόμα και αν χρειαστεί να μαζέψει το σκοτωμένο παιδί, άνδρα ή αδελφό!

   Αν σε μια αναταραχή υπάρχουν μερικοί κουκουλοφόροι, σε κατάσταση χρεοκοπίας υπάρχουν ελάχιστοι χωρίς κουκούλα.

   Πάντως, αυτές είναι εικόνες που έζησα ο ίδιος και συνέβησαν σε άλλη χώρα. Στην Αλβανία του μεταδικτατορικού «υπαρκτού σοσιαλισμού». Δεν κάνω συγκρίσεις, την εμπειρία μου καταθέτω. Και τον τρόμο μου στην ιδέα μιας δεύτερης εμπειρίας. Για το 48% θα ήθελα απλώς να προσθέσω αυτό που λέει το ρητό: πρόσεχε τι εύχεσαι διότι μπορεί να σου συμβεί. "
   Nik0 Ag0, Pr0tag0n gr
   _________________________________________________

   Τελικά τείνω να καταλήξω ότι το Αντινιούς φταίει για την αντιμνημονιακή ζημιά...!!!
   Γι'αυτό είχαν πέσει πάνω όλοι να το ξεδοντιάσουν!

   Και ο νοών νοήτω!

  • mx avatar
   mx @ Τιγράνης 15/02/2012 19:53:59

   egw eimai o paraxenos ?

 15. ΚΩΣΤΑς Β avatar
  ΚΩΣΤΑς Β 15/02/2012 18:20:52

  Αν ήμουν Σαμαράς μετα τήν 28η Οκτωβρίου 2011 όπου όλο το πασοκ δεν μπορούσε να βγεί απο το σπίτι του ,θα καλούσα όλο το κόμμα και θα επαιρνα την πιο σημαντική απόφαση συλογικά κι όχι αποφαση 5 νοματαίων για την δημιουργία κυβέρνησης Παπαδήμου .Όταν στο δίλλημα δανεισμός (με τα σπρέντσ 100) ή μνημόνιο ,το πασοκ τα θαλάσσωσε στο επόμενο δεν υπάρχει δίλλημα .Αφήνεις δηλαδή αυτόν που έκανε έγκλημα να το ξανακάνει και εσύ τον στηρίζεις,τι να πώ.Αν ήμουν Σαμαράς θα κέρδιζα τις εκλογές τον Δεκέμβρη και θα διαπραγματευόμουν ΕΓΩ κι όχι ο Βενιζέλος.Εδώ και δυό χρόνια μας ζαλίζουν ότι την δευτέρα δεν θα το ένα ...δεν θα το άλλο.... δεν θα το τρίτο....γρήγορα την ψηφοφορία εξπρές γιατί την τετ'αρτη θα έχει γιουρογκρούπ....κλπ κλπ τρίχες κατσαρές όλα ψέμματα.Αν ήμουμ Σαμαράς δεν θα τρομοκρατούσα τον κόσμο ,δεν θα διέγραφα βουλευτές απο τα σπλάχνα του λαού .Θα διέγραφα τους χειροκροτητές νεονεοφιλελελευθερους της Άννας ,τους δαρμένους δήθεν που προχθές έπαιξαν μπάλα στο τερέν τους στην βουλή,θα διεγραφα αυτούς που έχουν έστω κι ένα σεντς σε περίοδο κρίσης στο εξωτερικό.Είδες με πόση ευκολία οι ανθρωποφάγοι της ντορικής ΝΔ έδωσαν μάχη για το μνημόνιο;;;;για να σώσουν ποιούς όμως;;;; τους φίλους τους που συναντούν στη μύκονο και στη αράχωβα με ενδιάμεσο σταθμό το κολωνάκι.Αν ήμουν Σαμαράς θα έδιωχνα τον Θέο με 100000 ευρώ μισθό και θα στήριζα τους δύο εισαγγελείς.Αν...

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ ΚΩΣΤΑς Β 15/02/2012 18:49:29

   Ευτυχώς λοιπόν που δεν είσαι ο Σαμαράς....

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ μεταρρυθμιστής 15/02/2012 20:42:07

    Τhank God!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΚΩΣΤΑς Β 16/02/2012 01:11:18

   Δεν τρομοκρατεί τον κόσμο. Λέει με αγωνία αυτό που πιστεύει, με βάση τα τωρινά δεδομένα, όχι αυτά του 2009-2010.
   Απλή αριθμητική ξέρεις, από το 1 ως το 300. Η ΝΔ δεν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση.
   Ο Αντώνηςέκανε όμως αυτό που μπορούσε εκμεταλλευόμενος την συγκυρία. Πίεσε κι έδιωξε τον Παπανδρέου και τους ανάγκασε να κάνουν πολιτική συμφωνία για εκλογές μετά την δανειακή.
   Τώρα όμως μπορεί να κάνει περισσότερα. Διότι χωρίς αυτόν η κυβέρνηση δεν στέκεται ούτε μέρα μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αν αποπειραθούν παραβίαση της συμφωνίας του Συμβουλίου Αρχηγών κι επιχειρήσουν μπαράταση της θητείας της κυβέρνησης πέραν του Απριλίου. Άρχισαν ήδη οι εκβιασμοί και το "κλίμα". Πιστεύω όμως πως θα τους "χαιρετίσει" και θ' αναγκαστούν να πάνε σε εκλογές.
   Για τους "νεοφιλεύθερους", ήτοι δάχτυλα μιας παλάμης και σου περισσεύουν, ένα δίκιο το 'χεις...

   • occultist avatar
    occultist @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 01:47:34

    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης είπε:
    ""Πίεσε κι έδιωξε τον Παπανδρέου....""
    Τον Παπανδρεου τον έδιωξαν οι Μερκοσαρκοζί μετά την ανοησία που είπε για δημοψήφισμα. Ειναι νωπές οι μνήμες.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ occultist 16/02/2012 02:17:34

     Για θυμήσου τι έγινε στη σύσκεψη υπό τον Παπούλια. Ποιός απαίτησε ακόμη και πρακτικογράφο για να μην τολμήσει ο ΓΑΠ να πουλάει τρέλλα μετά, όπως το καλοκαίρι με την τηλεφωνική παραίτηση.

     • noldor avatar
      noldor @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 11:48:30

      Στην ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή δεν έπεφτε από το κόμμα του ο ΓΑΠ;

 16. Dexi Extrem avatar
  Dexi Extrem 15/02/2012 18:30:35

  Αν ήμουν Σαμαράς θα έκανα ότι μπορούσα για να αναλάβει την διακυβέρνηση το ΚΚΕ για ένα 6μηνο για να καταλάβουν οι Έλληνες ότι η πηγή του κακού είναι η αγάπη τους για το σοσιαλισμό. Ταυτόχρονα θα επιτυγχάνονταν η ελάφρυνση του κράτους το οποίο θα χρεοκοπούσε. Οι κουκουλοφόροι θα εξαφανίζονταν. Τον Οκτώβρη θα έπερνα 70% και θα έφτιαχνα από την αρχή μία ΔΕΞΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Dexi Extrem 15/02/2012 20:09:07

   Σωστά. Ρίξτε μια ματιά στην Κύπρο με τον Χριστόφια να δείτε τί συμβαίνει.
   Μέχρι και επίσημη γλώσσα το κυπριακό ιδίωμα θα κάνει, προκειμένου να αφελληνιστεί η ελληνική κοινότητα της Κύπρου. Τα σημερινά πολιτικά δρώμενα είναι απότοκα της αφροσύνης του ελληνικού λαού να πιστέψει ότι λεφτά υπάρχουν , ενώ ήξερε ότι διανύουμε περίοδο λιτότητας-τα είχε πει ο Καραμανλής πριν τις εκλογές 2009- και να δώσει την κυβέρνηση στο ψηλό παιδί της δυναστείας.

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ Dexi Extrem 15/02/2012 20:43:25

   Xαχα,respect!

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Dexi Extrem 15/02/2012 22:11:30

   χαχα! σατανικό!

 17. ΤΣΕ avatar
  ΤΣΕ 15/02/2012 18:32:07

  Αγαπητε Φαηλε καταλαβαινω την δυσκολια σου να δικαολογεις πραγματα που δεν πιστευεις.Αφου το ξερεις καλυτερα απο ολους. Δεν προκειται περι λαθους επιλογη.Απλα μπροστα στον τρομο της λαικης αντιδρασης οι ευρωπαιοι για να περασουν τα μετρα αναγκαστηκαν να καψουν και την εφεδρεια της αστικης δημοκρατιας. Τους εμεινε ο Παπαδημος. Λες να τα καταφερει?

 18. Γιώργος Φ. avatar
  Γιώργος Φ. 15/02/2012 18:34:14

  Αγαπητέ Φαήλο, το θέμα δεν είναι αν ήμουν εγώ ο Σαμαράς (γι' αυτό και δεν είμαι στη θέση του) αλλά αν ο Σαμαράς είναι ο Ηγέτης της Παράταξης που θα βγάλει την πατρίδα μας από τις δαγκάνες των διεθνών τοκογλύφων. Οπως όμως βλέπεις αν και το διάγγελμα του απίθανου Πρωθυπουργού μας παιζόταν κατά εξωφρενικό τρόπο στα παραμάγαζα των τοκογλύφων (Μ.Μ.Ε.), εντούτοις ο ελληνικός λαός δεν τσίμπησε γεγονός που αποδεικνύεται σαφέστατα καθώς ούτε συνωστισμός στα ΑΤΜ των τραπεζών υπήρχε (όπως παλιότερα) ούτε απόσυρση καταθέσεσων από τις τράπεζες (όπως επίσης παρατηρούνταν). Εδώ φσίνεται ότι λειτούργησε θετικά και η λαική σοφία με το παράδειγμα του βοσκού που φύλαγε τα πρόβατα και φώναζε για το λύκο.
  Ομως αγαπητέ Φαήλο επειδή σε παρακολουθώ την αρθρογραφία σου αλλά και τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις σου, εσύ ο ίδιος δεν ήσουν που δημόσια υπερθεμάτιζες το ΟΧΙ και δικαιολογούσες πειστικότατα τις απόψεις καιτις θέσεις σου. Τον ίδιο εκβιασμό δεν έκαναν και με την αποδοχή από τους αδερφούς μας Κυπρίους για την ψήφιση του σχεδίου Ανάν, εκβιάζοντας το τότε αείμνηστο Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο για τις επιπτώσεις της μη ψήφισής του.
  Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ και στις διαγραφές των βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα. Πιστεύω ότι είναι άδικες πέρα για πέρα και ότι αυτό θα το πληρώσει η παράταξή μας ακριβά (θα φανεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις πεντακάθαρα) και επειδή προέρχομαι από την Πιερία σε πληροφορώ άν δεν το έχεις μάθει, ότι μέχρι σήμερα έχουν ανακοινώσει τις παραιτήσεις τους δύο Πρόεδροι ΔΗΜ.Τ.Ο. , ένας Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ ενώ επίκεινται και άλλες παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών. Εκτός και αν ο Πρόεδρος αποφάσισε τη μετονομασία του κόμματος και όχι μόνο του εμβλήματος, από Νέα Δημοκρατία σε Πολιτική Ανοιξη του παρελθόντος. Ολα αυτά τα αναφέρω με πόνο ψυχής γιατί η κατρακύλα πρέπει να σταματήσει σήμερα. Αύριο θα είναι αργά. Επειδή λοιπόν εσύ και μερικοί άλλοι μπορείτε, σταματήστε τον κατήφορο., ξυπνήστε τον Βασιλιά από τον γυάλινο πύργο και από τους αυλοκόλακες πριν είναι αργά.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιώργος Φ. 16/02/2012 01:20:11

   Τα περί Άνοιξης στο τέλος είναι απλή κακία και δη πανάσχετη με την πραγματικότητα.
   Το ζήτημα των διαγραφών αντιμετωποίζεται εν πορεία, αρκεί να μην υπάρξει περαιτέρω πώλωση.
   Για τις Α.Τ.Μ κάνεις λάθος. Χαμός έγινε την Κυριακή πριν την ψηφοφορία. Είμαι και αυτόπτης, όπως και πολλοί φίλοι από διάφορα μέρη. Στην περίπτωση του ΟΧΙ δεν ξέρω τι θα έκαναν το πρωί...
   Εξακολουθώ να πιθανολογώ ως χάρτινη την απειλή αν και ο τελευταίος τσαμπουκάς των Αλανοφράγκων με προβληματίζει.
   Θα μας λυθούν οι απορίες στις επόμενες μέρες.
   Αυτό που λέω είναι σαφές: ο Σαμαράς ορθά το 2010 στις τότε συνθήκες είπε ΟΧΙ. Σήμερα θεωρεί τις συνθήκες ακραίες, πολύ χειρότερες κι επικίνδυνες. Εκτιμά λοιπόν τον κίνδυνο και παίρνει θέση αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος σύμφωνα με την συνείδηση του και τις πεποιθήσεις του. Και λέω, εγώ θα το έπαιρνα το ρίσκο, θα έπαιρνα το όπλο μου, θα έτρωγα ψωμί και νερό για χρόνια, όσο δραματικές κι αν ήταν οι συνέπειες; Εσύ, όλοι οι άλλοι, η πλειοψηφία των πολιτών;

 19. makis p avatar
  makis p 15/02/2012 18:36:08

  Αγαπητέ Φαήλο είμαι υπέρ του ΟΧΙ και το γνωρίζεις
  Ομως στην περιοχή όπου ζώ και εργάζομαι με πολλούς δεξιούς κάτι σαν Σέρρες δηλαδή( χωρίς βουλευτή ) , στην ερώτηση μου εάν έκανε καλά ο Πρόεδρος
  οι περισσότεροι απάντησαν ναί.

  Ενας μακρινός σου φίλος.

 20. ΕΥΑΓΟΡΑΣ avatar
  ΕΥΑΓΟΡΑΣ 15/02/2012 18:38:19

  ΔΗΛΑΔΗ ΡΕ ΦΑΗΛΟ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ....ΤΟΝ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ..... ΤΟΝ ΑΡΗ.......ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΑΡΟ...ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ....ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ..ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!ΑΝΤΕ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟΥΛΑ......................ΣΤΑ ΑΠΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ.......ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΛ. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΑΙ.
  Υ.Σ: ΕΚΤΙΜΩ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΤΗΝ ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΣΟΥ.ΦΥΓΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΕΙΣ ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΟΥ.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΕΥΑΓΟΡΑΣ 16/02/2012 01:21:46

   Έχω Ιδέες κι Αρχηγό.-

 21. franc avatar
  franc 15/02/2012 18:39:47

  Aγαπητέ Φαήλε θα με αναγκάσεις και εμένα όπως τον Ιαπετό, νά ξαναστείλω ένα παλαιό σχόλιό μου.
  Τό ξαναστέλνω καί άς κουράσει όσους τό διάβασαν.

  "franc είπε:
  09/02/2012 στις 7:00 pm
  O Σαμαράς ή είναι Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ που θα σώσει κυριολεκτικά το Εθνος των Ελλήνων ή θα αποδειχτεί απλά συν-Αμερικανάκι του ΓΑΠ. Οπότε ο μόνος όρθιος αρχηγός απο το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό θα απομείνει ο Τσίπρας.
  Οι μέχρι τώρα κινήσεις του Σαμαρά με κάνουν να πιστεύω το πρώτο. Οι κινήσεις του δείχνουν μεγαλοφυή παίκτη που δεν παρασύρεται απο τον όχλο. Δεν ξερω πόσοι, αλλά νομίζω οτι μέσα σε τούτο το site υπάρχουν πολλοί που έχουν συνειδητοποιήσει την πολυπλοκότητα και το μέγεθος του παιχνιδιού που παίζεται και που έλαχε στην πατρίδα, τη γλυκειά Ελλαδίτσα μας, να γίνει στόχος όλων των τεράστιων ορνέων που μαζεύτηκαν πάνω απ’ τη Μεσόγειο ζητώντας περισσότερο αίμα-χρήμα-πετρέλαιο-ενέργεια. Εγραφα λοιπόν στις προηγούμενες αναρτήσεις μου:
  Προχτές : “franc είπε:
  07/02/2012 στις 2:37 pm
  Απ’ την εξέλιξη των πραγμάτων εγώ αντιλαμβάνομαι οτι οι Γερμανοί εχουν μεγάλο πρόβλημα να μας πετάξουν έξω απο την ΕΕ αν και θα το επιθυμούσαν, τώρα που πιστεύουν οτι έχουν προφυλάξει τα νώτα τους.
  Αν μπορούσαν θα το είχαν κάνει ήδη.
  Αρα θα τους προσφέραμε στο πιάτο τη λύση άν φεύγαμε μόνοι μας πρίν αρχίσει να ανακάμπτει η ΙΤΑΛΙΑ η οποία είναι και το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ μαζί με την ΙΣΠΑΝΙΑ.
  Πιστεύετε όλοι σας σ’ αυτό το site επειδή οι κουτόφραγκοι συνεχίζουν να μας προσβάλλουν όλο και πιό έντονα, πρέπει να τους αφήσουμε να πετύχουν τό στόχο τους? Να γίνουμε εμείς κουτότεροι απ’ αυτούς και να κόψουμε μόνοι μας τα πόδια μας?. Ο ήρωάς μας αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι ο ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ και όχι οξύθυμος Αχιλλεύς.
  Ο Σαμαράς πρέπει αύριο να βγεί χαμογελαστός και να πεί στους Γερμανούς: Αφού πιστεύετε οτι οσο μικρότερος ο μισθός τόσο μεγαλύτερη η ανταγωνιστικότητα, δεχόμαστε ελάχιστο μισθό 50 ευρώ. Καταργούμε 13 , 14 και 12ο μισθό . Δεχόμαστε Αγγλικό και όποιο άλλο δίκαιο θέλετε. To PSI το κλείσαμε, φέρτε τώρα τα 145 δις .
  Το τι θα κάνει στη συνέχεια θα του το πώ εγώ στο τηλέφωνο . Εχετέ μου εμπιστοσύνη. Ετσι κι αλλοιώς δεν έχουμε τίποτε παραπάνω να χάσουμε.
  Πρίν το τέλος του 2012 η κρίση θα τελειώσει. Τα Funds και οι Υπερ-τράπεζες θα ορμήξουν στα χρηματιστήρια για να αρπάξουν τα φιλέτα της Νότιας Ευρώπης κοψοχρονιά.Αν ο Σαμαράς κρατήσει τουλάχιστο την Αγροτική συγχωνευμένη με το Ταμιευτήριο και κάνει τουλάχιστο μία κρατική εταιρεία holding με τα καλύτερα φιλέτα του Δημοσίου, έτσι ώστε μόλις τελειώσει η κρίση (στην Ιταλία πρώτα) και ανάψουν τα λαμπάκια στη wall street θα έχει μια καβάντζα που να του γεμίζει το ταμείο με γρήγορο εικονικό χρήμα (300% άνοδο σε ένα μήνα είχε η Alpha σε 3 βδομάδες) και δεν θα περιμένει να ξοφλήσει ο Ελληνικός λαός το εικονικό χρέος με πραγματικό χρήμα σε 50 χρόνια…
  Kαι χτές:
  “franc είπε:
  08/02/2012 στις 11:05 am
  Aντώνη μην πεις οχι τώρα.
  Περίμενε πρώτα να το πεί η Ιταλία, που έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα απο εμας…”
  Σήμερα λέω Αντώνη μπράβο.!!! Πάρε τηλέφωνο τον Μόντι και πέστου οτι δεν χρεοκοπήσαμε για να τους διευκολύνουμε γιατί είμαστε αρχαιότεροι απ’ τους προγόνους του, έχει σειρά τώρα μαζί με τον συμπατριώτη του τον Ντράγκι να κανονίσουν σύμφωνα και με τις οδηγίες του Προφεσσόρε Ρομάνο Πρόντι (κι αν χρειαστεί και με τον Don Corleone) πως θα κατεβάσουν τα spreads της Ιταλίας ώστε να απομακρυνθούν τα όρνεα και να πάρουν τα πράγματα το δρόμο τους αν είναι δυνατόν και μέσα στο καλοκαίρι και μαζί μ’ αυτούς να σωθούμε και ‘μείς. Αλλωστε GrecoRomani είμασυε όλοι. Ως τότε πιστεύω οτι εμείς θα έχουμε καθαρίσει την υπόλοιπη κόπρο του Αυγείου απο το κράτος μας και στο τέλος της χρονιάς θα δούμε το φως στο βαθος του τούνελ…

  Eυτυχώς συμπέσαμε ή ο Σαμαράς με άκουσε...

 22. ιάκωβος avatar
  ιάκωβος 15/02/2012 18:39:52

  Προφανώς δεν ανακοινώνεις πέρασμα στην δραχμή αέρα πατέρα,
  πρώτα έχεις πάει κατα ομπάμα μεριά (αλήθεια ποια απόφαση πάρθηκε χωρίς ενημέρωση της πρεσβείας?) και του λές να συνδέσεις την μελλοντική δραχμή με το δολλάριο, και υπογράφεις συμφωνία για αντικατάσταση όλων των βορειοευρωπαικών προιόντων που εισάγεις και των αμυντικών εξοπλισμών αποκλειστικά με αμερικάνικα, παίρνεις και τα 500 άρματα που σου δίνουν τζάμπα και δεν τα έχεις πάρει λόγω γερμανικού εκβιασμού.
  Αν ο θείος σαμ δεν γουστάρει πας κατά πούτιν και κατα κινέζους μεριά με το ΄διο σκεπτικό
  το ξανατονίζω τα κανεις όλα αυτά πριν περάσεις στη δραχμή
  Αν όλοι οι κερατάδες σε αφήσουν μόνο Plan B
  Kαλείς τις ισραηλίτικες εταιρείες που έχουν ζητήσει να κάνουν γεωτρήσεις άνευ ερευνων νοτίως της κρήτης γνωρίζοντας αυτά που έχεις αλλά εσύ αρνείσαι περιέργως πεισματικά να βγάλεις και ζητάς μια αποτίμηση του συνολικού εκμεταλλευσιμου ορυκτού πλούτου της χώρας σε πετρελαιο, φυσικό αέριο, βωξίτη , λιγνήτη κλπ και τα κάνεις μια σούμα
  πχ 150 δισ δολλάρια
  την άλλη μέρα ανακοινώνεις ότι περνάς στην δραχμή και κόβεις 150δισ δραχμές ΣΕ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ και δίνεις στους Έλληνες ενα από τα λίγα νομίσματα παγκοσμίως που δεν είναι χαρτοπόλεμος αλλά σε αντίκρυσμα πραγματικών αξιών.
  Κι ας τολμήσει μετά ο κάθε κερατάς σοιμπλε ή η ρουφιάνα η μέρκελ να το υποτιμήσει (θα έχεις βάλει και ένα δασμό 300% στα γερμανικά προιόντα για το κερασάκι)
  Όλοι δραχμές θα ψάχνουν να βρουν και η Ελλάς με την εξωτερική στάση πληρωμών δεν θα χρωστά και σε κανένα

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ ιάκωβος 15/02/2012 20:46:57

   Eπικαιρων το αναγνωσμα,προσχωμεν!

 23. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 15/02/2012 18:51:44

  Αγαπητέ κύριε Κρανιδιώτη

  Τι θα γίνει αν με οποιαδήποτε αφορμή (και τέτοιες μπορεί να υπάρξουν πολλές) αναβληθεί η καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα και ζητηθεί και αυτό και το άλλο κ.ο.κ. Υπάρχει γραμμή άμυνας ή επαφίενται όλα στην καλή πρόθεση των δανειστών μας; Ποιός θα πάρει την ευθύνη να μπει ένα τέλος σ' αυτό τον φαύλο κύκλο εξάρτησης της χώρας και πότε;

  Ευχαριστώ

 24. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/02/2012 18:55:46

  Θα απαντήσω σε όλα τα σχόλια, ει δυνατόν, αλλά κατά τα μεσάνυχτα, λόγω δυο υποχρεώσεων εκτός γραφείου.
  Απλά να πω ότι δεν μεταφέρω "σενάρια τρόμου", σκέφτομαι φωναχτά για τα ενδεχόμενα αλλά θα τα πούμε σε λίγες ώρες.

 25. xp avatar
  xp 15/02/2012 18:58:21

  Φαήλο ,δεν νομίζω ότι είμαστε ανταγωνιστικοί εντός ευρώ. Αν θεωρητικά τώρα μηδενίζαμε το χρέος σε μερικά χρόνια θα φτάναμε στο σημείο που είμαστε τώρα.Μόνο αν τα πλεονασματικά κράτη δέχονταν να πληρώνουν εμάς τα "γουρούνια" .(Οπως η Αθήνα δέχεται να πληρώνει τους λογαριασμούς των μικρών νησιών του Αιγαίου διότι ευρίσκονται στο Ελληνικό κράτος.)Αυτό προυποθέτει όμως μετασχηματισμό της ΕΕ σε κράτος.Δεν το θέλουν!Αρα αργά ή γρήγορα ή θα υποδηλωθούμε ή θα επιστρέψουμε στην δραχμή.Εχεις δίκιο όμως στο εξής :"Ευκολα παντρεύεσαι ,δύσκολα χωρίζεις" Οπως οι δικηγόροι αναλαμβάνουν τέτοιες περιπτώσεις ,έτσι και στον χωρισμό των νομισμάτων υπάρχουν ειδικοί και κατάλληλη προετοιμασία.Τέλος την τακτική του Σαμαρά δεν μπορούμε να την κρίνουμε τώρα διότι δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα,ελπίζω να έιναι σωστή.

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ xp 15/02/2012 20:57:17

   Λαθος αρχη.
   Ειτε στο ευρω,ειτε εκτος,εαν ειμαστε ελλειματικοι ειναι το ιδιο.
   Δεν ειμαστε ανταγωνιστικοι επειδη ειμαστε ελλειματικοι.
   Δεν χρειαζεται να μας πληρωνει κανενας.Εχεις επηρρεαστει απο την κουλτουρα της ησσονος προσπαθειας.
   Δεν χρειαζεται να επαιτουμε και να παρακαλουμε για τον μετασχηματισμο της Ε.Ε. σε κρατος.Μας φτανει η ενδυναμωση των
   ευρωπαικων θεσμων.
   Εχουμε εφεδρειες,μας λειπει το ηθικο.
   Κανεις δεν γνωριζει ολα τα δεδομενα.Αρκει να ειμαστε ορθολογιστες
   οσο και περηφανοι.
   Οπως ο Αρχηγος.

   • μχ avatar
    μχ @ Δικερως 15/02/2012 22:37:45

    Η διαφθορά είναι η ρίζα του προβλήματος και η αιτία όσων συμβαίνουν ... δυστυχώς βάλαμε πολλά κάτω από το χαλί γιαυτό σκοντάφτουμε τώρα

 26. ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ avatar
  ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ 15/02/2012 18:58:48

  Φαήλο, λύσε μου μια απορία σε παρακαλώ, αφού όλο και κάτι θα ξέρεις παραπάνω. Γιατί ο Παπαδήμος στα δραματικά και πανομοιότυπα διαγγέλματα του των τελευταίων ημερών χρησιμοποίησε πολλές φορές τη λέξη "θυσία" και ούτε μια φορά την λέξη ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ; Αφού λοιπόν μπροστά μας είναι η κόλαση, είτε έτσι είτε αλλιώς, γιατί δεν έκανε μια έκκληση στους συμπολίτες του ως πρωθυπουργός (...) να τείνουν μια χείρα βοηθείας για τους έχοντες ανάγκη τούτες τις μέρες και τις επόμενες και τις μεθεπόμενες. Επίσης υπάρχει ένα σχέδιο της πολιτείας να βοηθηθούν οι αδύναμοι συμπολίτες μας ; Ερωτήματα που απευθύνω, με μεγάλη πικρία είναι αλήθεια, και στον κ. Σαμαρά ως το μισό της παρούσας κυβέρνησης και, αν θέλεις, ως δυνάμει πρωθυπουργό. Λέξη που λάμπει και δια της απουσίας της κι από τη χυδαιοτάτη προπαγάνδα των γνωστών ΜΜΕ. Γεγονός που δικαιολογεί-το καταλαβαίνεις θαρρώ- την καφενειακή οργή και καχυποψία και είναι αφετηρία και σύνθετες σκέψεις που οδηγούν πολύ πέρα από τα PSI και τους λοιπούς παρεμφερείς όρους. Ελπίζω πως θα υπάρξει μια απάντηση κάποια στιγμή.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ 16/02/2012 01:23:28

   Γιατί αυτός είναι ο Παπαδήμος, φίλτατε.... Courrier.

 27. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 15/02/2012 19:01:59

  Εύχομαι - όπως λέιε ένα ς φίλος μου - ο Σαμαράς να έδειξε το τυρί στους ξένους και να κρατά καλά κρυμμένη τη φάκα

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ Δημήτρης 15/02/2012 20:58:15

   Ναχει και καβαντζα και καμμια γατα!

 28. ελιζα βοζεμπεργκ avatar
  ελιζα βοζεμπεργκ 15/02/2012 19:02:02

  Αγαπητε Φαήλο, επειδή γνωριζόμαστε, πιστευεις πραγματικά οτι όσοι ψηφίσαμε "ΟΧΙ" δεν είμαστε νεοδημοκράτες με ψυχή ή οτι υπονομεύουμε τον Πρόεδρο? Νομίζεις οτι ήταν εύκολη απόφαση ή μήπως δεν μελετήσαμε τη δανειακή και τους απαράδεκτους όρους σε βάρος του λαού και κυρίως της χώρας? Ο ηγέτης - εσύ το γνωρίζεις - οφείλει να αντιλαμβάνεται και να σέβεται συνεργάτες του που εμπιστευτηκαν οι πολίτες και οι οποίοι τον στηριξαν διαχρονικά και μέ συνέπεια. Οφείλει επίσης να εμπνέει και με γενναιοψυχία να ενώνει. Οι διαγραφές υγιών αγωνιστών (από το κόμμα) δεν είναι τιμωρία στα πλαίσια πειθαρχικού ελέγχου, αλλά εκδίκηση, κι αυτό δεν ταιριάζει σε φιλελευθερους ηγέτες με ευρωπαικούς ορίζοντες!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ελιζα βοζεμπεργκ 15/02/2012 19:15:03

   Καλά από το άρθρο μου αυτό κατάλαβες;
   Στον ΣΚΑΙ, στον ΒΗΜΑ FM, στο BLUE SKY κι αλλού είπα ότι οι μισοί από σας είσαστε φίλοι μου, αξιόλογοι και με προσφορά, ότι ξέρατε τις συνέπειες της ελεύθερης επιλογής σας, ότι εγώ δεν συμμετέχω σε λυντσάρισμα κι ότι πιστεύω πως στην πορεία του χρόνου θα είμαστε όλοι μαζί. Προχθές δε επειδή κάποιοι είχαν ξεφύγει στο Antinews με ονομαστικές ανοίκειες επιθέσεις σε κάποιους από σας, απάντησα στηλιτεύοντας αυτή τη συμπεριφορά.
   Η άποψη μου όμως είναι ότι είμαστε συντεταγμένοι και πρέπει να τηρείται η κομματική πειθαρχία.
   Τα λοιπά εν οίκω.
   Πάντα με εκτίμηση.

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 15/02/2012 21:12:16

    Kυρια Ελιζα,εχω να σας πω τα εξης:
    Avinash Dixit,Barry Nalebuff,Κονδυλης,Γιαννοπουλος.
    Γκραμσι,Τροτσκυ,Μακκιαβελι,Γκραμσι,Θουκιδιδης.
    Μακκιαβελι,Γιαννοπουλος,Λεμπεσης,Λεμπεσης,Κονδυλης.
    Θουκιδιδης,Nash,Νash,Nash,Nash,Nash......

  • flou avatar
   flou @ ελιζα βοζεμπεργκ 15/02/2012 19:18:58

   Εσύ πάλι γιατί ψήφισες ΟΧΙ. Είσαι πιο πατριώτισσα απ' τους άλλους που είπαν ΝΑΙ, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις καινούριες παραμέτρους που δημιουργήθηκαν μετά την καταστροφική πολιτική του ΓΑΠ;

   • Τιγράνης avatar
    Τιγράνης @ flou 15/02/2012 19:37:23

    Μα το είπε η αβροδίαιτη αντάρτισσα σε άλλο σχόλιό της. Ήθελε λέει να δώσει "ηχηρό χαστούκι προς τους δανειστές με το μήνυμα ότι η Ελλάδα ούτε εκβιάζεται ούτε απειλείται". Υψηλή στρατηγική, δηλαδή, όχι αστεία!

    Πάρε το όχι Ελίζα και κάν΄το κορνίζα...

  • effie B. avatar
   effie B. @ ελιζα βοζεμπεργκ 15/02/2012 19:31:20

   Αξιότιμη κα. Βόζεμπεργκ, γράφετε:
   "... οτι ήταν εύκολη απόφαση ή μήπως δεν μελετήσαμε τη δανειακή και τους απαράδεκτους όρους σε βάρος του λαού και κυρίως της χώρας? "

   -- προφανώς εννοειτε οτι ο προεδρος αλλα και ολοι οσοι ψηφισαν ΝΑΙ δεν μελετησαν επαρκως τη δανειακή και τους απαράδεκτους όρους σε βάρος του λαού και κυρίως της χώρας! (κάτι σαν Χρυσοχοιδηδες ενα πραμα! εξαιρετικα υποτιμητικο και για τον προεδρο και για τους συναδελφους σας!)

   ειλικρινά λυπάμαι κα. Βοζεμπεργκ που ακόμη και τώρα δεν έχετε αντιληφθεί το σκεπτικό της διαγραφής σας!
   επιπλεον σας αδικει κατάφωρα το παραπάνω σχόλιο.
   όταν λέμε ΟΧΙ εννουμε ΟΧΙ και αποδεχόμαστε πλήρως τις συνέπειες.
   εκτός και αν θεωρειτε οτι ενας εν δυναμει πρωθυπουργος μπορεί να μπλοφαρει τόσο άγαρμπα η και να "παιζει τις κουμπαρες"!!

  • franc avatar
   franc @ ελιζα βοζεμπεργκ 15/02/2012 20:12:04

   Aγαπητή Eλίζα σε συμπαθώ απο παιδί, οταν έπαιζες τέννις (αθλητικό εννοώ γιατί μπορεί να παίζεις ακόμα) . Σε παρακολουθώ στην πολιτική σου καριέρα και σε εκτιμώ σαν ξεχωριστό διαμάντι ανάμεσα στις άλλες γυναίκες πολιτικούς της ΝΔ. Απλά πιστεύω οτι η επιλογή σου ήταν ηθικά απόλυτα σωστή, πολιτικά όμως απόλυτα λάθος. Φαντάζομαι οτι θα το διαπίστωσες σήμερα από την συμπεριφορά των "εταίρων" μας που ήθελαν ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ να σε εξωθήσουν να πείς όχι και το πέτυχαν. Αυτή είναι η διαφορά σου με τον αρχηγό. Εκείνος ξέρει οτι σ' αυτή τη φάση έπρεπε να μείνει "ζωντανός μέσα στη μάχη" και όχι ήρωας αλλά πολιτικά νεκρός και εκτός μάχης. Ελπίζω να σου δώσει τη δεύτερη ευκαιρία που δικαιούσαι αφου εμείς δεν είμαστε προτεστάντες ούτε "άριοι" να σκοτώνουμε τα παιδιά μας στο πρώτο λάθος τους. Αυτή είναι και η δύναμή μας ως Ελληνες. Το είχε καταλάβει καλά και η αείμνηστη Jacqueline De Romilly...

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ ελιζα βοζεμπεργκ 15/02/2012 20:17:31

   Κυρά Ελίζα, ερώτηση κρίσεως. Ο ηγέτης όταν ζητάει από τους "υγιούς αγωνιστές" και "συνεργάτες του" να τον εμπιστευθούν, αυτοί τι πρέπει να κάνουν;
   Κυρά Ελίζα, εάν τύγχανε ο όποιοσδήποτε εδώ μέσα, να γνωρίζει τον γνωστό του γνωστού, να είσαι σίγουρη, ότι κι εμείς βουλευτές θα ήμασταν.
   Φιλιά πολλά εκεί στην ξενιτιά.

 29. lobs avatar
  lobs 15/02/2012 19:02:21

  Φαήλο, το ίδιο άρθρο (με αλλαγμένα ονόματα) αν το έγραφες αμέσως μετά την υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου θα μπορούσες άνετα να υπερασπίζεσαι τα τότε "εξαπτέρυγα" του ΠΑΣΟΚ!!!  "Την Άνοιξη του 2010 η χώρα ακόμα είχε περιθώρια, δεν είχαν κλείσει οι αγορές, μπορούσε ακόμη να δανειστεί με αξιοπρεπές επιτόκιο, δεν είχε πέσει θανατικό στην αγορά και κυρίως είχε πρόσωπο. Το χρέος ήταν βιώσιμο. Σήμερα δεν είναι."

  Οι παραπάνω τρεις γραμμές δεν αρκούν για να το αντικρούσεις!!!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ lobs 16/02/2012 01:33:48

   Βρες μου το λάθος στις 3 γραμκμές.
   Ξαναλέω, εγώ θα αποδεχόμουν κάθε θυσία για το ΟΧΙ. Τα υπόλοιπα 9.999.999 ;

   • lobs avatar
    lobs @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 13:07:31

    Είπα ότι δεν αρκούν! Όχι ότι είναι λάθος!
    Δεν αρκούν για να πείσεις ότι πρέπει να ακολουθηθεί και τώρα (έστω, για να κερδίσουμε χρόνο όπως λες) η ίδια συνταγή με αυτή του μνημονίου1. Γιατί ακριβώς περί αυτού πρόκειται!
    1. Αναχρηματοδότηση του εναπομένοντος (μετά το κούρεμα) χρέους.
    2. Διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
    3. Ενίσχυση κεφαλαιακής θέσης και ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος
    Αυτοί είναι οι 3 «πυλώνες» του μνημονίου2 κατά τον τραπεζίτη (ή κούριερ).

    Ο δεύτερος «πυλώνας» ο οποίος μπορεί να βοηθήσει μέσο-μακροπρόθεσμα την επίτευξη αντιστροφής του αρνητικού κλήματος, δεν αρκεί για να φέρει άμεσα ανάπτυξη τέτοια που τα αποτελέσματα της να ήταν αντιληπτά από το λαό και την κοινωνία. Για αυτή την ανάπτυξη θα χρειαζόταν κι ένας «τέταρτος πυλώνας», αυτός των άμεσων δημοσίων επενδύσεων (οι οποίες αντίθετα, στο μνημόνιο2 περικόπτονται!). Για να σε προλάβω, μιλάω για «τέταρτο πυλώνα», κι όχι τα μεσοβέζικα για τις αντικειμενικές αξίες, τις υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες κτλ κτλ (που ούτως ή άλλως δεν ισχύουν!).
    Ή αν θέλεις επέτρεψέ μου ένα παράδειγμα που οι νοικοκυρές ενδεχομένως να καταλάβουν καλύτερα :-) Όσο καλές να είναι οι πατάτες (πυλώνας1) όσο καλές οι μελιτζάνες (πυλώνας2) όσο καλός ο κιμάς (πυλώνας3), χωρίς μπεσαμέλ (aka ανάπτυξη ή πυλώνας4), μουσακά δε φτιάχνεις!!!

    Αυτό για το οποίο εσύ, ο Φαήλος, θα πρέπει να αναρωτηθείς… και εφόσον καταλήξεις να μεταφέρεις και στον λαό που σε διαβάζει και σε ακολουθεί, είναι «τι ήταν αυτό που οδήγησε το Σαμαρά να κάνει γαργάρα τα όσα έλεγε για την ανάπτυξη?»

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ lobs 18/02/2012 15:32:46

     «τι ήταν αυτό που οδήγησε το Σαμαρά να κάνει γαργάρα τα όσα έλεγε για την ανάπτυξη?»

     Η πιθανή (όχι και τόσο βέβαια) επιτυχία του κουρέματος ποθ μειώνει το χρέος και αυξάνει ρευστότητα τραπεζών, κυκλοφορία χρήματος και οι επερχόμενες πλέον εκλογές με πιθανότητα αυτοδυναμίας για να διαπραγματεύεται από άλλη γωνία και να παίρνει αποφάσεις χωρίς να ρωτάει το Ρέσλερ όπως ο Μπένι...

 30. Dimitris avatar
  Dimitris 15/02/2012 19:09:01

  Για να κάνω και εγώ λίγο το Γιάννη:

  Αν ήμουν Σαμαράς θα έβαζα ανώτατο όριο στις κύριες συντάξεις 1.600 (ανά συνταξιούχο) και 300 στις επικουρικές και στις κατώτατες για όλους τα 600 στις κύριες και τα 250 στις επικουρικές. Θα έβαζα μαχαίρι στον υδροκέφαλο και παρασιτικό δημόσιο τομέα, ακόμα και απολύσεις δημ. υπαλλήλων με πειθαρχικά παραπτώματα, ανεπαρκείς και με αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης. Τσουνάμι θα σάρωνε και τα "ευαγή ιδρύματα" των ΔΕΚΟ τα οποία ο Πασοκισμός εξιδανίκευσε σε ιερά τοτέμ του βολέματος, της συνδικαλιστικής ασυδοσίας και των χρυσων προνομίων.
  Πόθεν έσχες για τα προηγούμενα 15 χρόνια με γρήγορες διαδικασίες και με βαριές ποινές (ακόμα και δήμευση περιουσιακών στοιχείων) για: εφοριακούς, γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και ελ. επαγγελματίες, εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης, βουλευτές και κυρίως συνδικαλιστές.
  Περικοπή σε δετερεύουσες ανάγκες στις Ε.Δ. και στην Υγεία και εξέταση απο την αρχή όλων των κωδικών του προυπολογισμού στους τομείς αυτούς. Αύξηση της θητείας, με πραγματική εκπαίδευση των στρατευσίμων και με επανεξέταση δομής και λειτουργίας με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι τις πιέσεις βουλευτών να υπάρχει στρατόπεδο και πανεπιστημιακό τμήμα στην πόλη τους απλά και μόνο για να δουλεύουν οι καφετέριες και να νοικιάζουν οι ντόποιοι τα κατώγια τους για γκαρσονιέρες.
  Κίνητρα στα νέα παιδιά να στραφούν στην καλλιέργεια της γης με σύγχρονες και καιντόμες, παραγωγή προιόντων με βιολογικές μεθόδους , έτσι ώστε και εξαγώγιμα να είναι και πιο ανταγωνιστικά σε σχέση (άρα και με υψηλότερη τιμή) με αυτά άλλων χωρών με συμβατικές μεθόδους παραγωγής.

  Αλλά μέχρι να μπορώ να κάνω όλα αυτά και να πάρω λίγο "τα πάνω μου", αναγκαστικά θα έκανα την πάπια ώστε να έχω, έστω και αυτή τη βασανιστική βοήθεια των "εταίρων" μου και να μην φοβάμαι για καμιά κοινωνική τραγωδία που μοιραία θα οδηγήσει και σε εθνικές τραγωδίες.

  • Γλαυξ avatar
   Γλαυξ @ Dimitris 16/02/2012 10:03:32

   Σωστότατος !!!
   Αλλά πρώτιστο μέλημα η δημιουργία κράτους, διότι αυτό που εκπέμπουμε προς την παγκόσμια κοινότητα είναι ότι στην ουσία δεν υπάρχει κράτος στην Ελλάδα και αυτό πραγματικά εκνευρίζει τους "εταίρους μας" και λιγότερο τα ΟΧΙ ή ΝΑΙ των πολιτικών ηγεσιών, τις οποίες δεν υπολήπτονται και δυστυχώς μαζί με αυτούς και την πατρίδα μας.
   Φρονώ ότι αν ρωτούσαμε ένα οποιοδήποτε πολιτικό ινστιτούτο στη Γερμανία θα προτιμούσαν το μνημόνιο να περνούσε από τη Βουλή με 151
   ψήφους αντί των199 αρκεί να λειτουργούσε η αστυνομία ως όφειλε ενάντια στους καταστροφείς της Κυριακής ....
   Ποια άλλη ευνομούμενη ή μη χώρα στον κόσμο έχει τόσους λαθραίους
   χωρίς να γνωρίζει πόσοι ακριβώς είναι, ποιοι είναι , που και πως διαβιούν; Όταν ως χώρα δεν γνωρίζεις σημαίνει ότι δεν υπάρχει κράτος.
   Ποιος αλήθεια θα έλθει να επενδύσει υπό αυτές τις συνθήκες ;

   • Γλαυξ avatar
    Γλαυξ @ Γλαυξ 16/02/2012 10:07:04

    το ανωτέρω στον dimitris σχόλιο 15/2 ώρα 7¨:09 pm

 31. Γιάννης Παπαζαχαρίας avatar
  Γιάννης Παπαζαχαρίας 15/02/2012 19:09:16

  Εγώ αγαπητέ Φαήλε που σε διαβάζω και σε θεωρώ και καλό φίλο έχω να σχολιάσω τα εξής:
  1. "Σε λίγο για να βγαίνουν τα νουμεράκια, θα μας ζητήσουν να εκτελούμε τους γέρους άνω των 70, για να λυθεί και το ασφαλιστικό."
  2. "Δεν θέλουν την χρεωκοπία, την απεύχονται, παρ ΄ότι μας απειλούν συνεχώς με αυτήν και επιστροφή στη δραχμή. Την φοβούνται όσο κι εμείς, γιατί δεν έχουν ούτε αυτοί ιδέα για τις συνέπειες, για την άγνωστη εκρηκτική ύλη που μπορεί να πυροδοτηθεί."
  ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΑΛΛΟ, ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΣ
  Αν ήμουν ο Σαμαράς απλά θα τους έλεγα να πάνε στο διάολο!
  Δεν κυβερνά αυτός άλλωστε...

 32. GIORGOS TSAVOLAKIS avatar
  GIORGOS TSAVOLAKIS 15/02/2012 19:09:36

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΑΗΛΟ.ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΑΘΡΑ ΣΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩΝΤΑΣ Η ΔΙΑΦΟΝΟΝΑΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΧΘΕΣ.ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΣ ΤΑ ΚΟΖΑ ΑΛΛΑΞΑΝ.Ο ΚΟΜΑΝΤΑΤΟΥΡ ΣΟΙΜΠΛΕ ΕΔΩΣΕ ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΓΗ.ΟΧΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΙ ΕΛΛΑ.ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ.ΚΑΙ ΤΟΤΕ .......

 33. dikefalosaitos avatar
  dikefalosaitos 15/02/2012 19:21:50

  Φιλε Φαηλο, ολα τα σεναρια που διαβαζω, ειτε απο την μια, ειτε απο την αλλη μερια, ειναι αερας κοπανιστος. Στην πραγματικοτητα αυτο που ολοι φοβουντε,οσοι φοβουντε, οπως πιστευω φοβαται και ο Σαμαρας, ειναι οτι δεν ξερουν τι θα γινει. Ολα τα σεναρια, ακομα και το τελειο, εχουν ασταθμιτους παραγοντες, ικανους για το καλυτερο, αλλα στην δικη μας περιπτωση, για το τρισχειροτερο. Ο Σαμαρας καλα επραξε, αλλα η διαχειριση, οπως πολλες φορες, ηταν για σκετς κλοουν. Αυτα, και αλλα πολλα, στο επομενο...επεισοδιο.
  Υ.Γ. Ζητω συγγνωμη για τους τονους, αλλα σε αυτο το...μπουζουκι δεν ξερω πως μπαινουν.

 34. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 15/02/2012 19:22:56

  Ας το παίξουμε λοιπόν το παιχνίδι για τα τρέχοντα, να δούμε πως θα συμπεριφερόταν ο Μήτσος, ο Θανάσης, ο Γιάννης κι οι φαμίλιες τους σ΄ ένα σενάριο ηρωϊκής αντίστασης.

  Επειδή οι εποχές των Ηγετών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί (καλώς ή κακώς άλλη κουβέντα), και επειδή οι Μήτσοι , οι Θανάσηδες οι Γιάννηδες αλλά ακόμα και οι Χαζούληδες έχουν πλέον γνώμη ισχυρή για κάθε τι που τους αφορά, το πιο τίμιο ως Σαμαράς (αφού αναλάβει καθήκοντα) είναι να τους περιγράψεις την κατάσταση λεπτομερώς χωρίς καταστροφολογίες, sentiments και τα σχετικά.
  Και μετά απλά ρωτάς:
  Αγαπητοί θέλετε να ρισκάρουμε ή όχι?
  Και ας πάρουμε την ευθύνη της απάντησής μας εμείς οι ίδιοι.

  • Μάνια avatar
   Μάνια @ Χαζούλης 15/02/2012 19:58:59

   Νομιζώ οτι το 1.000.000 κόσμου που συγκεντρώθηκε της Κυριακή στο ΣΥνταγμα και ολες τις γυρω περιοχές, εδωσε την απάντηση παρ΄ολες τις καταστροφολογίες που είχαν προηγηθεί απ΄ολους,
   περι αδειων ραφιών,ανεπαρκεια γαλακτος κ.τ.λ,
   αλλά δυστυχώς με φασιστικό τρόπο αντιτάχθηκαν στην βούληση του

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Μάνια 15/02/2012 21:51:42

    είναι προφανές αγαπητή Μάνια από τα γραφόμενα ότι πλείστοι όσοι σχολιαστές της ανάρτησης δεν ήταν κάτω στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή

    διότι αν ήταν θα έβλεπαν τους αστούς και τις αστές με τη φθαρμένη πλέον βουιτόν παραμάσχαλα αλλά το μάτι να γυαλίζει...

    • Μάνια avatar
     Μάνια @ αλλενάκι 16/02/2012 01:19:32

     Ακριβώς !

 35. stefanos avatar
  stefanos 15/02/2012 19:32:35

  Προβοκατόρικη ερώτηση στην απόλυτη παραδοχή ότι κανείς δεν δανείζει κάποιον που πριν από λίγο διέγραψε τα χρέη του: Θα τον χάλαγε πολύ τον Πούτιν να μας δανείσει κάμποσα ρούσικα ρούβλια για να βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας με αντάλαγμα μια ναυτική βάση στο Αιγαίο ή θα χάλαγε εμάς να μας προστάτευαν οι Ρώσοι; Μη μου πείς ότι αυτό είναι ξεπούλημα ή ξεβράκωμα!! Κατά τα άλλα μόνο και μόνο για τη διατήρηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας για να ισοσκελίσουν τα έσοδα-έξοδα για τη λειτουργία του κράτους με εξαίρεση τα τοκοχρεωλύσια θα υπέμεναν οι Ελληνες μια ακόμα μικρή μείωση των εισοδημάτων τους. Αυτό που δεν υπομένουν είναι ο εθνικός εξευτελισμός.

 36. xp avatar
  xp 15/02/2012 19:33:28

  Οι διαγραφές ήταν άδικες , ιδιαίτερα αγωνιστών όπως η Ελίζα! Μην ξεχνάς ότι στην δεκαετία του 80 , είμασταν όλοι υπέρ της εμβάθυνσης της τότε ΕΟΚ και το υποστηρίζαμε στα αμφιθέατρα .Ηταν η εποχή που η ΚΙΠΑΕΑ είχε κάνει συνέδριο στο οποίο γνωστό σήμερα στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων είχε την άποψη ότι ο ισλαμικός φονταμεταλισμός είναι ορθός για ορισμένες χώρες (Αφαγανιστάν).Ολοι υποστηρίζαμε κάποια πράγματα που βγήκαν λάθος , από αγνές προθέσεις,όπως και η άλλη πλευρά άλλωστε.Αλλά άλλο ο χαβαλές και άλλο αυτό που γίνεται σήμερα.Δεν έχω παιδιά ,έχω 11 ανήψια.Τα τρία είναι ήδη στο εξωτερικό ,χωρίς διάθεση να γυρίσουν πίσω.Αλλά και ο κόσμος γενικότερα,πως περνούσε επι δραχμής και πως περνά σημέρα?Το έχω ξαναγράψει και εδώ .Η κεντροδεξιά-όπως και το ΠΑΣΟΚ- ήταν ευρωλιγούρικη, αφιλόξενη στον ευροσκεπτικισμό.Δεν πίστευαν ότι η ΕΕ αποτελείται από ανταγωνιστικά κράτη ,που θα κάνουν τα πάντα για επιβληθούν το ένα στο άλλο. Για αυτό πιάστηκαν όλοι στον ύπνο όταν είδαν ότι το ευρώ έχει σοβαρά μειονεκτήματα .Μετά ακολούθησε ο πανικός και η άτακτη υποχώρηση! Σημ. είμαι κατά του ευρώ , άρα κατά τον Καρατζαφέρη έγινα κουμουνιστής......

 37. RYaN avatar
  RYaN 15/02/2012 19:45:02

  O Παπαδήμος δεν ανέφερε κάποια μετρημένα στοιχεία, αλλά απλά έδωσε τις προβλέψεις πρωτογενούς ελλείμματος για το 2011 (5 δισ.) από την έκθεση που συνέταξε το ΔΝΤ από το Νοέμβρη. Αυτά είναι εικασίες, δεν είναι στοιχεία.
  Αντιθέτως, η Κατσέλη κατέθεσε έγγραφο της eurostat που έλεγε ότι βγαίνουν και 25 εκατ. πλέονασμα. Αλλά και τον Παπαδήμο να πιστέψει κανείς, 5 δισ. στα 50-55 δισ. εσόδων είναι το πολύ 10% μείωση σε όλα τα είδη δαπανών.
  Όσο για τις τράπεζες υπάρχουν δύο μέτρα σε τέτοιες περιπτώσεις:
  Πρώτον το κράτος δεσμεύεται ότι σε κάθε περίπτωση οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα τηρούνται σε ευρώ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και δεύτερον ότι όποια τράπεζα δηλώσει χρεωκοπία κρατικοποιείται άμεσα. Το Βέλγιο πήγε να καταρρεύσει λόγω Dexia, την κρατικοποίησε και το ξεπέρασε.
  Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική της εθνικής κυριαρχίας στη χώρα δεν έχει κανέναν μα κανέναν ικανό να τη χειριστεί αποτελεσματικά σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο ταυτόχρονα.
  Έτσι η χώρα παραδίδεται αμαχητί είτε στις παράλογες απαιτήσεις των Γερμανών (οι οποίοι πολύ φοβάμαι ότι δε θέλουν πλέον να πληρώσουν, γιατί ξέρουν ότι θα χάσουν τα λεφτά τους), είτε σε ακραίες και μη συντεταγμένες τοποθετήσεις με πηγή έκφρασης κυρίως στο χώρο της αριστεράς.
  Όλα ξεκινούν, λοιπόν, από την πολιτική κρίση και όλες οι άλλες έρχονται: οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και εντέλει ακόμα και ανθρωπιστική - τώρα τελευταία έχουμε ήδη αγγίξει αυτήν την τελευταία.

 38. Μάνια avatar
  Μάνια 15/02/2012 19:54:13

  Και πως είσαστε σίγουρος κ.Κρανιδιώτη οτι αν ζηταγαμε απ΄την Ρωσία ή την Κϊνα να μας δανείσει " θα ζηταγαν το νεφρό σου, την γυναίκα σου, τα ιερά και τα οσια" ή θα εβαζαν "ορους δανεισμου οπως η μαφία της Θεσσαλονικής".?
  Το κάνατε?.
  Μια βάση θα δείναμε στην Ρώσια που θέλει τοσο πολύ,
  θα βγάζαμε μαζί και τα πετρέλαια με αξιοπρεπεπείς συμβάσεις.
  Η Ρωσια και ο ΠΟυτιν δεν είναι οι μαφιόζοι της ανθρωπότητας και την ισοτιμη συνεργασία και την βοηθεια που θελει να δώσει στην ΕΛλαδα το απεδειξε με τις συμφωνίες επι ΚΑραμανλή που δυστυχώε δεν πραγματοποιήθηκαν.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Μάνια 16/02/2012 01:39:34

   Μάνια μου, τι απλά που φαίνονται όπως τα λες. Όμως δεν είναι απλά.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Μάνια 18/02/2012 15:34:06

   Δε γίνονται σε μια μέρα αυτά ούτε αν δεν είσαι προωθυουργός.

 39. RYaN avatar
  RYaN 15/02/2012 19:59:19

  Σαμαράς, Παπανδρέου και Παπαδήμος είπαν την Κυριακή στη Βουλή ακριβώς το ίδιο πράγμα: “Δεν έχουμε καμία άλλη εναλλακτική, γιατί δεν έχουμε ετοιμαστεί για καμία άλλη εναλλακτική. Το μόνο που απομένει είναι να τους πούμε ναι σε όλα”.
  Αυτό είναι το φοβερό ελληνικό κράτος. Το κράτος των καρεκλοκένταυρων και καθόλου μα καθόλου ευρωπαϊστών, αλλά ανευθυνο-υπεύθυνων ευρω-υπαλλήλων. Δε λογαριάσανε ποτέ με γνώμονα την Ελλάδα. Χθες ο Σόιμπλε βγήκε περιχαρής να πει ότι “η Γερμανία δεν έχει να πάθει απολύτως τίποτα αν πτωχεύσει η Ελλάδα” – δε νοιάστηκε αν θα πάθει κάτι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ. Ήταν όμως ευτυχής γιατί είχε εξασφαλίσει τη Γερμανία. Δύο χρόνια τώρα που γίνεται όλη αυτή η συζήτηση, υπήρξε έστω και ένας πολιτικός ή τεχνοκράτης που να έκανε ένα σοβαρό και βάσιμο σχέδιο για να εξασφαλίσει ανεξάρτητα, αυτοδύναμα και εθνικά κυρίαρχα την Ελλάδα?
  Όχι, κυρίες και κύριοι. Κανείς. Γιατί η Ελλάδα ήταν στην πραγματικότητα μία από τις χώρες που όταν μπήκαν στην ΟΝΕ υπέθεσαν ότι παρέδωσαν την εθνική τους κυριαρχία και ότι όλα πλέον θα ρυθμίζονταν γι’ αυτές από τις Βρυξέλλες. Όταν έφτασε η ώρα να τους πουν όλοι οι μεγάλοι ότι τα πράγματα δεν ήταν “ακριβώς έτσι”, έπεσαν από τα σύννεφα και έμειναν ξεκρέμαστες να παρακαλούν και να βολοδέρνουν… Η Ελλάδα, όντως, ήταν η χειρότερη από όλες αυτές τις περίπτωσεις – έφτασε να είναι αυτό που συνομολογούν όλοι στην Ευρώπη: μία ειδική περίπτωση.

 40. Π. Γεράκης avatar
  Π. Γεράκης 15/02/2012 20:00:56

  Είναι σημαντικό σήμερα για την Ελλάδα να υπάρχουν αρθογράφοι όπως ο Φαήλος με λόγο απλό, κατανοητό, περιεκτικό και να βλέπουν σε εμβέλεια πέρα από τον ορίζοντα.
  Αν ήμουν εγώ ο Σαμαράς
  θα ήμουν ο εαυτός μου
  Θα κατέθετα ένα σχέδιο συγκεκριμένο , ρεαλιστικό και εφικτό.
  θα έβαζα νέα θεμέλια στο κράτος με την εισαγωγή ΄΄ ποιοτικών προτύπων΄΄ σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Φράση άγνωστη για τους περισσότερους όμως είναι το κλειδί της επιτυχίας για μιά νέα διακυβέρνηση.
  Θα αναδείκνυα τις αρετές και τις αξίες των ελλήνων στο πέρασμα των αιώνων
  θα ήμουν φανατικός οπαδός του όρκου των αρχαίων Αθηναίων γιατί τίποτε δεν μπόρεσε ποτέ κανείς σε αυτόν τον πλανήτη να προσθέσει η να αφαιρέσει κάτι σε όσα η ιστορία μας έχει αναδείξει με όλη τη μεταφορική σημασία του σήμερα .
  ΄΄Τα ιερά μου τα όπλα δε θα τα ντροπιάσω, ούτε το συμπολεμιστή μου, οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός με τον οποίο θα ταχθώ στη μάχη θα εγκαταλείψω. Δε θα παραδώσω μικρότερη αλλά μεγαλύτερη και δυνατότερη την πατρίδα μου από όση την παραλάβω. Και θα υπακούω με προθυμία στους εκάστοτε κυβερνήτες και στους καθιερωμένους θεσμούς και προς όσους θα καθιερώσει ομόφωνα ο λαός, θα συμμορφώνομαι. Και αν προσπαθήσει κάποιος να καταργήσει τους θεσμούς η δεν υπακούει σ΄αυτούς δεν θα το επιτρέψω. Και τα πάτρια ιερά θα τα τιμήσω.
  Σε τι ταυτίζεται η σημερινή Ελλάδα με όσα αναφέρονται παραπάνω;

 41. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 15/02/2012 20:04:21

  “Και για μούντζα ο λαός και για λιβάνι.
  Ο λαός είναι τίποτε και είν' όλα,
  είναι του εκδικητή το γιαταγάνι
  κι είν’ η μαϊμού η ξεδιάντροπη, η μαργιόλα...” (Κ. Παλαμάς)

  Είναι η γνωστή αντίφαση της εθνικής μας μειονεξίας:

  Την μία είμαστε απόγονοι Λεωνίδα και Μεγαλέξανδρου, Ομήρου και Αρχιμήδη, Καραϊσκάκη και Παύλου Μελά, την άλλη είμαστε φουκαράδες, τζάμπα μάγκες καφενείου, γλείφτες κοτζαμπάσηδων, γραικύλοι, μαλθακοί και ψοφοδεείς. Την μία οι Τεύτονες και οι Σάξονες έτρωγαν βαλανίδια όταν εμείς τρώγαμε σουβλάκι, και κατοικούσαν στα δέντρα όταν εμείς χτίζαμε μεζονέτες, την άλλη εμείς δεν διαθέτουμε το φλέγμα των Σαξόνων και την πειθαρχία και ευρωστία των Τευτόνων.

  Αναλόγως των περιστάσεων και των συμφερόντων των πολιτικών μας.

  Πιθανώς η νέα Μεταπολίτευση να είναι επιστροφή στην εποχή του Κωλέττη.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Professor Moriarty 16/02/2012 02:06:24

   Σε μένα το απευθύνεται αυτό, κ. Καθηγητλά; Εγώ δεν αναφέρθηκα σε "φουκαράδες, τζάμπα μάγκες καφενείου, γλείφτες κοτζαμπάσηδων, γραικύλοι, μαλθακοί και ψοφοδεείς" κλπ. Καταγράφω απλώς την επιδρομή στις ΑΤΜ κι αναρωτιέμαι τι θα γινόταν το πρωί της Δευτέρας μετά ένα όχι.
   Και ξαναλέω, εγώ θα ήμουν διατεθειμένος να ζήσω με μέλανα ζωμό και για χρόνια στα χαρακώματα και να τους στείλουμε στον αγύριστο.
   Αυτό όμως θέλει 1. Να κυβερνάς εσύ κι όχι ο ...Παπαδήμος. 2. Να έχεις σταθμίσει τους κινδύνους και να έχεις προετοιμαστεί.
   Η ουσία, για να στο κάνω περίληψη, είναι ότι ο Σαμαράς θεωρεί ΣΗΜΕΡΑ, όχι το 2009-2010, τον κίνδυνο άμεσο και χαοτικές τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης. Γνωρίζοντας λοιπόν το πολιτικό κόστος, αδιαφόρησε γι' αυτό, και φυσικά δεν ευθύνεται αυτός που οι άχρηστοι επί δυο χρόνια, αν όχι και κακόβουλοι, μας έφεραν εδώ. Υπογραμμίζω απλώς το ευγενές και αλτρουιστικό κίνητρο του, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε με την απόφαση του.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 02:56:31

    Α, η κυβέρνηση Παπαδήμου! Και τι δουλειά, τότε, είχαμε σε αυτή την κυβέρνηση με τα πίτουρα, να μας τσιμπολογάνε τώρα οι γαπικές κότες και οι Ευρωπαίοι κόκορες. Αυτά τα γράφαμε κάποιοι εδώ από τότε... αλλά ας μην ξανανοίγουμε εκείνη την συζήτηση.

    Ξέρεις, όμως, ποια είναι η τραγική ειρωνεία με αυτού του είδους τα επιχειρήματα που επικαλείσαι; Θα ίσχυαν και στην περίπτωση που παίρναμε ένα πρωί ένα τουρκικό μπουγιουρντί που θα έλεγε δώστε μας Ίμια, Αγαθοννήσι, Καστελόριζο, και μισή ΑΟΖ και δεν θα ξοδεύεστε πια για εξοπλισμούς. Σε αυτή την περίπτωση κάθε σκέψη για άρνηση και αντίσταση θα προσέκρουε πάλι στις ίδιες αντιαισθητικές και δυσάρεστες σκηνές, όπως έφοδος στα ΑΤΜs και στα super markets και στα αεροδρόμια, και ακόμη χειρότερες. Και να θυμηθώ και τον Πάγκαλο που έλεγε στο φιάσκο των Ιμίων πως βρήκε τον στρατό ανέτοιμο, και εξ άλλου τι νόημα έχει ο πόλεμος αν μπορείς να τον αποφύγεις, και διάφορα τέτοια. Προς θεού, δεν θέλω να σε συγκρίνω με εκείνον, αλλά δεν βρίσκεις αποκρουστική την ομοιότητα των επιχειρημάτων;

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Professor Moriarty 16/02/2012 11:47:23

     Ξαναδιάβασε το κείμενο μου. Αυτά λέω;
     Το πρώτο σενάριο το ξεχνάς.
     Απλά αναφέρομαι στην πιθανή συλλογική συμπεριφορά μας σε ενδεχόμενες δραματικές, αρνήτικές εξελίξεις από το ΟΧΙ, την συμπεριφορά μας μπροστά σε απειλές που θα ακολουθήσουν ή κατόπιν αποτυχίας εύρεσης εναλλακτικής πηγής δανεισμού.
     Ατυχέσταστο το παράδειγμα σου. Αφού με διαβάζεις, ξέρεις πολύ καλά τις θέσεις μου και την στάση μου απέναντι στην τουρκική απειλή κλπ.
     Σύγκριση με Πάγκαλο; Αδερφέ με αδικείς κατάφωρα! Έχω χάσει και 12 κιλά, γαμώτο!

 42. Xartografos avatar
  Xartografos 15/02/2012 20:05:33

  Κύριε Κρανιδιώτη, μην κουράζεστε, ξανά μανά με τα παιδικά σας βιώματα, οκ, κι εμείς από την ίδια πάστα είμαστε. Μοιράζεστε μαζί μας τη συναισθηματική σας λογική κι αυτό μας εμψυχώνει. Αρκεί ότι χρειαζόταν μια Στρατηγική απόφαση του ΑΣ, την πήρε με κρύο αίμα, πάμε παρακάτω.
  1. Βρείτε παρακαλώ εκεί στα φωταγωγημένα μέγαρα της Συγγρού μια λέξη-μια για τους 1 εκ. άπορους που δεν ΘΑ χρεωκοπήσουν αλλά ήδη πένονται. Νιώθω ντροπή και σκιάζομαι να δρασκελώ πάνω από κορμιά στα πεζοδρόμια.
  2. Αν/Όταν παρά ταύτα χρεωκοπήσουμε θα είναι αργά για επιστροφές. Σχέδιο σοβαρό για τότε υπάρχει στη ΝΔ ή το αφήνουμε στις ράφτρες του Άρη ;
  3. Οι Γερμανοί ενεργούν όπως οι Αθηναίοι της Α Αθηναϊκής συμμαχίας, αυτοί ήταν πάντα. Πριν γίνουμε Μήλος, προφταίνουμε πια για μια μοίρα κατά τι ανώτερη των Λουδοβίκων όπως κάποτε ή να ετοιμαστούμε για τα χειρότερα ;
  Κι αν φάνηκα κριτικός, μη σταματάτε παρακαλώ, θράκα η φωνή σας στην ερημία της εποχής

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Xartografos 16/02/2012 01:57:59

   Δεν συχνάζω στα φωταγωγημένα μέγαρα της Συγγρού.
   Γι' αυτούς που λέω γράφω συχνά.
   Πιστεύω πως, ναι, ο Αρχηγός έχει σχέδιο.
   Είμαι οπαδός της αγέρωχης Σπάρτης.
   ΥΓ. Ξέρεις που ράβεται ο Άρης; Το ήμισυ του πολιτικού βάρους είναι η κουστουμιά στον σωστό άνδρα.

   • Xartografos avatar
    Xartografos @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 20:32:01

    1. Αν δεν συχνάζεις κι εσύ στη Συγγρού, τότε οι αποδέλοιποι θα το βγάλουν στο πεζοδρόμιό της το μαγαζί.
    2. Εφόσον έχει plan B στο μυαλό του ο αρχηγός οκ, σε πιστεύω. Κοίτα μη φάμε καμιά μούφα στο τέλος.
    3. Ωραία η Σπάρτη μας, αλλά κάτι σε πιο Σύβαρη την κόβω την εποχή μας, οπότε λέω μήπως πρέπει να κοντρολαριστούμε σε κάτι ανάμεσο
    4. Τώρα για τον Άρη με τα κεντητά "ΑΣ" στην τσέπη του πουκαμίσου, ακριβώς το μόδιστρο δεν τον ξέρω, γωνία Τσακάλωφ και κάτι, αλλά είμαι από χωριό και δεν θέλω να σε γελάσω. Θα τηλεφωνήσω στο 5***** Santa Marina της Αράχωβας να μάθω

 43. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 15/02/2012 20:15:51

  Ένας πραγματικός ηγέτης πολιτικού σχήματος που θα έσωζε την κατάσταση έπρεπε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού αποδεικνύοντας το (όταν χρειάστηκε… χρησιμοποίησε δικαιολογίες, γιατί ξέφυγε κι απ αυτά που έλεγε αρχικά). Στοιχειωδώς έπρεπε να καταλαβαίνει ότι έπρεπε να απλώσει κι άλλο την βάση του, όποτε έχει ανάγκη από όλους (όχι μόνο τους κομματικούς του συνεργάτες και υποστηρικτές αλλά και πέρα απ αυτούς), δεν έπρεπε λοιπόν να απαντήσει με διαγραφές, δεν δυναμώνει ούτε την παράταξη του έτσι ούτε επικυρώνει την κυριαρχία του στο χώρο (παρά μόνο δείχνει σε κάποιους ότι… ακολουθώ τη γραμμή σας με κάθε τρόπο). Λέει κάτι αυτό? Για μένα δεν ανταποκρίθηκε σωστά λοιπόν ο Αντώνης.

  • franc avatar
   franc @ ΓΙΩΡΓΟΣ 15/02/2012 21:42:40

   Εκτός αν τους είχε ενημερώσει επαρκώς πρίν απο την ψηφοφορία.
   Οπότε πώς απλώνει τη βάση του? Δεχόμενος και σφαλιάρες?

 44. Οικαδεκοντούτης avatar
  Οικαδεκοντούτης 15/02/2012 20:46:44

  Λοιπόν εάν ήμουν.... πολύ καιρό πριν μπω στην συγκυβέρνησι, ως στρατηγός που πέρασα από την σχολή ευελπίδων, θα είχα σχέδιο β,γ,δ που ακόμη και εάν δεν το εδέχετο ο Γαπ θα το επέβαλα προ τριμήνου και τώρα θα υπήρχε ένα ελάχιστο απόθεμα δραχμών για τις πρώτες ώρες του πανικού, μετά θα έβαζα ένα γερό φόρο στην μη επαγγελματική βενζίνη δίνοντας στους ιδιώτες έναν αριθμό κουπονιών γιά κανονικές τιμές στοιχειώδους χρήσης, δεν θα πλατειάσω αναφερόμενος σε ιδέες που ευρίσκονται εδώ και αλλού και πλουτίζουν τα επιχειρήματα θα γράψω όμως ότι όταν υπάρχουν 1.5 εκατ. στην πραγματικότητα άνεργοι και απεγνωσμένοι και 2 εκατ. επήλυδες που ζουν εις βάρος των προηγουμένων τότε το δίλημμα δεν είναι πόσα χρήματα έχουμε στα ΑΤΜ - αλήθεια ποιός σκέφθηκε αυτούς που έχουν ένα οικόπεδο ή γραφείο κλπ και δεν έχει αξία πλέον, αυτά δεν είναι οιονεί κατεστραμμένο "χρήμα";-αλλά πόσα κιλά ψωμί μπορούμε να αγοράσουμε τουτέστιν... νόμος έκτακτης ανάγκης, με συμμετοχή όλων των κομμάτων και μισθοί σε όλους 1000 μονάδες μέχρι να βγούμε στο ίσωμα.
  Υ.Γ μήπως υπάρχει κάτι πέραν της οικονομίας που δεν πρέπει να λεχθή;

 45. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 15/02/2012 20:59:26

  Αν ήμουν Σαμαράς, κι επειδή δεν θ΄αποφάσιζα για το σπίτι μου αλλά για την πατρίδα μου, θα έκανα τα πικρά γλυκά και θ΄αποφάσιζα ως πολιτικός (με την καλή έννοια, σας προλαβαίνω) και όχι ως πολίτης
  Ευκαιρίας δοθείσης: Αν ήμουν Σαμαράς ΔΕΝ ΘΑ ΗΥΞΑΝΑ ΤΟΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ!!!!( καθένας με τον πόνο του κι εμείς οι νησιώτες με τον δικό μας)

 46. sam530 avatar
  sam530 15/02/2012 21:07:35

  Φαήλε μήπως ξέρεις πως αντέδρασαν οι Ισλανδοί και που βρίσκονται τώρα;;;;

 47. Decodex avatar
  Decodex 15/02/2012 21:14:57

  Οι Αλανοί ήταν φύλα προερχόμενα από το σημερινό Ιραν. Το σωστό είναι Αλεμανοί ή Αλαμανοί που ήταν Γερμανικά φύλα όπως και οι φράγκοι, σάξωνες κλπ. Εξου και η ονομασία που δίνουν οι Γάλλοι στα ξαδέρφια τους.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Decodex 16/02/2012 01:51:53

   Sie haben Recht, mein Freund!

 48. xp avatar
  xp 15/02/2012 22:00:59

  Φαήλο,μετα τον στρατό , θεώρησα ως φιλοδοξία μου να ασχοληθώ με τα μεγάλα έργα.Ηταν η εποχή που το μεγαλύτερο έργο στην Ευρώπη ,ήταν το μετρό της Αθήνας!Επαιρνα για να πάω στην δουλειά μου πέντε πτήσεις:Αθήνα-Μπαχρέιν-Αμπυ ντάμπι- Ντουμπαι-Μασκάτ και την επόμενη ημέρα 1200 χλμ Μασκάτ-Σαλάλα (Σύνορα με Υεμένη).Τρία χρόνια .Επομένως δεν είμουν,ούτε είμαι από τους βολεμένους.Πιστεύω όμως στην κοινωνική συνοχή.Δεν μπορείς να διαλυεις την κοινωνία και να μην δίνεις προοπτική στην νέα γενιά να αναπτυχθεί.Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να εξελιχθεί,όχι λόγω ανάγκης αλλά λόγω φιλοδοξιών,τίποτε άλλο.Για αυτό αγωνίστηκε ο κόσμος.Στην συγκεκριμένη εταιρεία που δούλευα -ελληνικών συμφερόντων , δεν ήρθε ποτέ να την υποστηρίξει ένας Ελληνας Πρόεδρος.Οι συνεταιροι στην κοινοπραξία ήταν Ολλανδοί και Αγγλοι.Ολο και κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας ερχόταν να δει τον Σουλτάνο.Εμείς είχαμε/έχουμε ανθρώπους της 3ης ηλικίας στην προεδρία και βαριεστημένους πολιτικούς,δεν ήρθε ποτέ κανείς.Ετσι αφέθηκαν οι μεγάλες τεχνικές επιχειρήσεις που έκαναν το άλμα στο εξωτερικό να κλείσουν:ΕΔΟΚ ΕΤΕΡ , με έργα από Περσία έως Νιγηρία , και τόσες άλλες.Κάποτε ένας νέος -οταν εφτανε να γινει εργοδηγος- έπαιρνε 17 φορες τον μισθό του δασκάλου ,εν ελλάδι !Είχε μια προοπτική έστω και σαν εργοδηγός να δουλεψει, να δει ,να μάθει.Τώρα έχουμε την λαμογιά να τρώνε οι μάγκες τα κονδύλια της ΕΕ και να εφαρμόζουν μια πολιτική εσωστρεφή ,που ντρέπεται να κάνει μια κίνηση προς τα εμπρός!Ενα έθνος συρρικνούμενο είμαστε ,δεν έχουμε δυναμική!Πρέπει να σπάσουν οι αλυσίδες.

 49. Γιάνννης avatar
  Γιάνννης 15/02/2012 22:01:37

  Αγαπητέ Φαήλο όταν ήρθε κάποτε στην Ελλάδα ο Οτσαλάν και τον υπερασπίστηκες και καλά έκανες οι αντίπαλοι σου σου έλεγαν αυτά που λες εσύ περίπου τώρα όμως τότε ήσουν παλικάρι και κατηγορούσες σημίτη πάγκαλο ως κότες κοκ τώρα τι άλλαξε. Το μαύρο άσπρο δεν γίνεται .

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιάνννης 16/02/2012 01:49:58

   Τί σχέση έχει η υπόθεση Οτσαλάν με αυτό που συζητάμε;
   Μάλλον δεν κατάλαβες την θέση μου. Εξηγώ γιατί το έκανε ο Αντώνης, εκτιμώντας τα σημερινά δεδομένα και τους πιθανούς κινδύνους.
   Προσωπικά επαναλαμβάνω θα ήθελα από πολύ καιρό, όχι τώρα, να τους πούμε να πάνε να γ@μ&θ**ν, και θα υπέμενα καρτερικά κάθε θυσία. Θέτω όμως το ζήτημα της συμπεριφοράς της πλειοψηφίας. Μήπως στις πρώτες δραματικές συνέπειες θα μετατρέπονταν σε οργισμένο όχλο, που απλά θα ζητούσε την χαμένη δανεική ευημερία;

   • Γιώργος Ρ avatar
    Γιώργος Ρ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 02:27:41

    Και η πολιτική ηγεσία τι κάνει , εκτός από το να κινδυνολογεί;
    Πως προετοιμάζει τον κόσμο;
    Και ας πούμε πως ότι έγινε , έγινε ως τώρα.
    Για τα πιο δύσκολα που έχουμε μπροστά μας θα μιλήσει κανείς ντόμπρα στο Λαό;
    Θα του εξηγήσει τι γίνεται και τι πρέπει να κάνουμε κοιτώντας τον στα μάτια;
    Όσες καλές προθέσεις και να έχεις , αν είσαι μακρυά από τον κόσμο-ειδικά σε αυτή την φάση- την πάτησες.
    Όλοι μιλάνε να βρούμε συμμάχους -σωστά βέβαια- ξεχνώντας ότι πρώτα από όλα πρέπει να έχεις αρραγές εσωτερικό μέτωπο.
    Σε αυτή την κατεύθυνση δεν κουνιέται φύλλο το αντίθετο θα έλεγα.

   • Οικαδεκοντούτης avatar
    Οικαδεκοντούτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 10:09:59

    Αυτή είναι η ουσία και ταυτοχρόνως το δράμα του ελληνισμού - ιδιότητος που αφ΄ής στιγμής βιώνεται υλιστικώς αυτοκαταργείται-ΠΑΤΡΙΟΝ ΗΜΙΝ ΕΚ ΠΟΝΩΝ ΤΑΣ ΗΔΟΝΑΣ ΚΤΑΣΘΑΙ - έτσι μαζί με τον προβληματισμό διά την οικονομική κρίσι καλόν είναι να εγκαθιδρυθή εθελοντικώς κάτι ωσάν τον βουδδισμό των πρεσβυτέρων, όπου θα μονωθούν και θα διατυπωθούν αξίες και αρχές άνευ των οποίων δεν νοείται ελληνισμός.
    Επειδή δε όλα αυτά ήδη υπάρχουν ως υλικό παλαιόθεν το ζητούμενο σήμερον είναι η βιωματική χρήσι αυτών των αξιών... επομένως προσκλητήριο διά νέο φαλανστήριο ελαχίστων εκλεκτών, εκ τεραστίου σώματος κλητών, στην νέα Ελλάδα των ομοκέντρων κύκλων όπου τα πάντα θα είναι διαυγή και συγκρίσιμα και το κατηραμένο γκρι αχρείαστο.
    ΥΓ
    Δεν είμαι στρατιωτικός.

 50. Ζήσης Χ. Πατσίκας avatar
  Ζήσης Χ. Πατσίκας 15/02/2012 22:07:01

  Εγώ θα συμφωνήσω με το σκεπτικό του Φ.Κ. Οσο κι αν πολλοί από εμάς δεν μπορούν να το αντιληφθούν, τα δεδομένα σε σχέση με το 2010 έχουν αλλάξει άρδην. Ο ηγεμονικός ρόλος της γερμανίας στην Ευρώπη ενισχύεται συνεχώς. Το σχέδιό τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ξεδιπλώνεται καθημερινά.  Η επιθετική διαλεκτική του Σόιμπλε (ειρωνεύτηκε ακόμα και τον γάλλο Ολάντ) είναι χαρακτηριστική. 
  Μια αισιόδοξη πρόβλεψη για τον ρόλο της πατρίδας μας είναι ότι  η στάση του Σαμαρά να πετάξει τη μπάλα στους γερμανούς  είναι πολύ πιθανό να τους εκθέσει. 
  Να τελειώσει το παραμύθι τους περί δήθεν δημοσιονομικής προσαρμογής και να πουν ευθέως ότι δεν θέλουν την Ελλάδα στο... μάρκο (συγγνώμη ευρώ ήθελα να γράψω) και μετά ν' αρχίσουν τα όργανα! Το ζήτημα είναι η πατρίδα μας να παραμείνει πάση θυσία στο κάδρο των εξελίξεων. Και κάποια στιγμή ο πατριώτης ηγέτης να μπορέσει να παίξει το γεωπολιτικό χαρτί που όλοι ξέρουμε ότι κρατάμε, αλλά δεν το ρίχνουμε. Σε μια πτωχευμένη και λεηλατημένη Ελλάδα αυτό το χαρτί το έχουμε καμμένο. 
  Υ.Γ.: Αν οι Γερμανοί ζητήσουν την κεφαλή Σαμαρά επί πινάκι για να μας δώσουν τα λεφτά, τι θα έχουν να πουν οι... δυσαρεστημένοι από τον πρόεδρο; Και για να καταλάβω, ο Σαμαράς δεν θέλησε να γίνει πρωθυπουργός - ήρωας με 60%; Προτίμησε να κάνει κυβίσθηση... Ρε πάμε καλά;

 51. Kennan avatar
  Kennan 15/02/2012 22:13:58

  Καλά ρε Φαήλο και άλλοι φίλοι. Κανείς δεν έπιασε ότι οι επιθέσεις εναντίον Σαμαρά εντάθηκαν μετά την συνάντηση με τον Πούτιν. Ενω αν ήταν κανένας Καραμανλής θα είχατε βγει στα κεραμίδια διά την ηρωϊκήν στάση του. Α, ρε Αντώνη, θα αισθάνεσαι πολύ μοναξιά εκεί στην κορυφή

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Kennan 15/02/2012 22:42:15

   Το πήραμε χαμπάρι. Απλά δεν το σηκώνουμε το θέμα για να μην δημιουργηθούν αμερικανικές αντισυσπειρώσεις και από εχθροί της Γερμανίας οι αμερικάνοι γίνουν "φίλοι" τους ... εναντίον μας. Ο νοών νοείτω. Δεν θα κάψουμε μόνοι μας την πραγματική και ουσιαστική πιθανότητα υποστήριξης στο προσεχές μέλλον από τη Ρωσία (δανεισμός και στρατιωτική αρωγή όταν κηρύξουμε ΑΟΖ και καλέσουμε τη Ρωσία για επενδύσεις).

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Kennan 16/02/2012 01:27:33

   Αγαπητέ/η, όχι και "κανένας Καραμανλής", λες και μιλάμε για τον μικρό του κουρείου. Πλήρωσε προσωπικά τις ρωσσικές βόλτες.
   Όταν οι επόμενοι πληρώσουν, αντίστοιχα, δεν είμεθα αγνώμονες : chapeau.
   Δεν μεταφράζω, κάτι μου λέει πως είστε γαλλομαθής

 52. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 15/02/2012 22:23:16

  Σωστός!

 53. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 15/02/2012 22:26:22

  Είχαν δικό τους νόμισμα και δεν άλλαξαν. Έφαγαν μια υποτίμηση, κρατικοποίησαν τις τράπεζες και αρνήθηκαν το χρέος. Ο Παπαδήμος θα έκανε προετοιμασία για δραχμή για να είμαστε έτοιμοι για να ανοίξει το αλεξίπτωτο κατά την πτώση στο κενό ή θα πέφταμε και θα σπάγαμε χέρια-πόδια; Μόνο ένας Έλληνας κάνει κινήσεις απεγκλωβισμού. Οι πουλημένοι του γαπ έκαναν μόνο κινήσεις εγκλωβισμού του λαού και του ΑΣ...

 54. yianna avatar
  yianna 15/02/2012 22:39:30

  Η εικόνα που δίνει η χώρα προς τα έξω παίζει ρόλο. Πρώτον, έχουμε χάσει παντελώς την αξιοπιστία μας σαν χώρα αφού το ΠΑΣΟΚ νόμιζε ότι είχε απέναντι τους χαζούς Έλληνες, που το ψήφιζαν περιμένοντας καλύτερες μέρες με δανεικά. Άσε τους κουτόφραγκους έλεγε, και συνέχεια αναβολές σε διαρθρωτικά μέτρα. Και μετά κυβέρνησε η ΝΔ, με τα ανυπέρβλητα εμπόδια που της έβαζε, και κάποιους από την αποδώ πλευρά που ήταν χειρότεροι και από τους Πασόκους.
  Έφτασε όμως η ώρα του μη περαιτέρω και αυτοί συνέχιζαν να τους κοροϊδεύουν. Εάν διαβάσει κανείς το Μνημόνιο Ι ούτε το 10% δεν εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση. Αγόραζε χρόνο.
  Η Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ναι μεν βοηθήθηκε με το Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά οι Γερμανοί δούλευαν χωρίς χρήματα για να αναστηλώσουν τη χώρα. Ενώ εμείς τι κάναμε? Σχέδια Μάρσαλ, Πακέτα Ντελόρ, και άλλα 3 πακέτα στήριξης τα κάναμε Τσερόκια, βίλες, κότερα και ότι άλλο σκεφθεί κανείς, όχι για τη χώρα αλλά για να βολέψουμε τους εαυτούς μας.
  Σε ποια άλλη χώρα, παρακαλώ να μου πει κάποιος, δούλευε η αγορά με αέρα, με μεταχρονολογημένες επιταγές, τις οποίες χρηματοδοτούσαν οι Τράπεζες -που τότε ήταν καλές. Σε ποιά άλλη χώρα βόλευαν οι βουλευτές τους δικούς τους, λες και το Κράτος ήταν το μαγαζί τους που θα τους πλήρωνε?
  Σε ποιά άλλη χώρα θα έβριζαν όλοι τους μετανάστες ενώ θα τους χρησιμοποιούσαν για τις δουλειές τους χωρίς να πληρώνουν την Κοινωνική Ασφάλιση?
  Σε ποια άλλη χώρα, θα σου έλεγαν 300€ με απόδειξη, 200€ χωρίς απόδειξη και να το δέχονται? Θα μπορούσαμε όλοι αν κάναμε την αυτοκριτική μας να αναφέρουμε χιλιάδες παραδείγματα ασυδοσίας και ανομίας.
  Τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού και πρέπει να πληρώσουμε. Να ανασυνταχθούμε σαν κοινωνία, και να δουλέψουμε για την Πατρίδα.
  Να ταξιδέψουν αυτοί που ονομάζονται Πολιτικός Κόσμος της Χώρας και να μιλήσουν για την αδικία που γίνεται στη χώρα, να καταγγείλουν το ρόλο της Γερμανίας και των άλλων χωρών που θέλουν προφανώς να μας εξαφανίσουν από το Χάρτη.
  Τι τους έχουμε και τους χρυσοπληρώνουμε?

 55. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 15/02/2012 22:52:48

  Φαήλε καλησπέρα,

  Το προηγούμενο Σάββατο που υπαινίχθηκα κάποια εκ των όσων αναφέρεις, έγινε δυνατός και εξαντλητικός διάλογος. Πολλές φορές και με αφορισμούς. Αλλά έγινε.

  Δεν θα σου πω τι θα έκανα αν ήμουν Σαμαράς. Θα σου πω όμως τι θα έκανα εγώ.

  Θα επεδίωκα γρήγορα εκλογές ώστε να έχω τον πρώτο λόγο στην διαχείριση της κρίσης της χώρας.

  Θα είχα πλέον καταλάβει ότι δεν θέλουν να μας σώσουν, γιατί κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα, αλλά θέλουν πολύ να μας γονατίσουν, να μας αγοράσουν, να μας εξανδραποδίσουν.

  Παρά το ότι θα ήξερα το παραπάνω, θα ζήταγα τα λεφτά να μου τα δείξουν πάνω στο τραπέζι. 145 δις. Ζεστά.

  Θα ήμουν έτοιμος να δεχτώ και δεσμευμένο λογαριασμό για την εκταμίευση. Αλλά θα τους έλεγα ότι η συνταγή είναι λάθος, ότι σκοτώνουν τον ασθενή και ότι τα λεφτά τους θα πάνε χαμένα.

  Θα ήμουν έτοιμος να δεχτώ και Επίτροπο. Αλλά θα τους έλεγα ότι η συνταγή είναι λάθος, ότι σκοτώνουν τον ασθενή και ότι τα λεφτά τους θα πάνε χαμένα.

  Θα ήμουν έτοιμος να δεχτώ τμηματική εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού δανείου που θα γλίτωνε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Αλλά θα τους έλεγα ότι η συνταγή είναι λάθος, ότι σκοτώνουν τον ασθενή και ότι τα λεφτά τους θα πάνε χαμένα

  Θα ήμουν έτοιμος να ακούσω κάθε ιταμή πρόκληση και προσβολή των Γότθων και των υποτακτικών τους. Αλλά θα τους έλεγα ότι η συνταγή είναι λάθος, ότι σκοτώνουν τον ασθενή και ότι τα λεφτά τους θα πάνε χαμένα.

  Όσο συνέβαιναν τα ανωτέρω, θα είχα βάλει ανθρώπους νέους, επαγγελματίες, ικανά μυαλά, υπό άκρα μυστικότητα και υπό όρκο εχεμύθειας, να σχεδιάσουν το δικό μου εναλλακτικό σχέδιο. Τι χρειάζομαι, τι ανάγκες έχει ο λαός μου, πόσο γρήγορα μπορώ να τις καλύψω, από που, ποιες ανάγκες καλύπτονται από ίδιαις δυνάμεις και ποιες όχι, ποιες απειλές εκτιμώ ότι θα αντιμετωπίσω και από ποιους, ποιος με στηρίζει και ποιός όχι. Μετρημένα, κοστολογημένα, καταγεγραμμένα.

  Θα ενεργοποιούσα τη διπλωματία μου. Θα μίλαγα με Ρώσους. Θα μίλαγα με Κινέζους. Αλλά κυρίως θα μίλαγα με Αμερικανούς.

  Θα ζήταγα ραντεβού στο Λευκό Οίκο. Θα μίλαγα με FED. Για εναλλακτική πηγή δανεικών. Όχι πολλά. 40 δις. 25 για τις άμεσες ανάγκες του πρώτου έτους. Τα υπόλοιπα 15, για 80 F-15 Strike Eagles τουμπανιασμένα, για 400 Μ1-Α1 σε συμβολικό τίμημα, για 40 Α-10 Thunderbolt, για ενα - δύο Arleigh Burke και άλλα καλούδια, κυρίως κατασκευής Boeing. Για να μη κουνηθεί κανένας στη γειτονιά.

  Με το που θα πήγαινα Αμερική, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, θα έκλεινα τη μπίζνα. Τα πετρέλαια (όλα) σε αμερικανικές εταιρίες 50-50, με κήρυξη ΑΟΖ, και επανεξοπλισμός με αμερικανικά όπλα, από εταιρία με έδρα την εκλογική περιφέρεια Obama (Illinois - USA). Κοινή δήλωση στο Λευκό Οίκο, με θερμά λόγια από τους Αμερικάνους για εμάς.

  Αέριο στους Ρώσους. Ότι βρούμε, 50-50.

  Τραίνα και λιμάνια σε Κινέζους.

  Θα έλεγα ότι δεν δέχομαι άλλο το Πρόγραμμα. Το αρνούμαι. Δεν θέλω τα δανεικά σας.

  Θα ζήταγα τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο σε τιμές 2012.

  Θα τους απέκλεια από διαγωνισμούς του Δημοσίου μέχρι να πληρώσουν οι Εταιρίες τους για τις δωροδοκίες.

  Όπου τους πετύχαινα, θα τους έλουζα με γαλλικά για την ανεπάρκειά τους και τον άγαρμπο τρόπο τους.

  ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑ ΤΗ ΧΑΡΗ.

  Αλλά είμαι βλέπεις ο Ιεροφάντης. Και πίσω από ένα ψευδώνυμο, μπορώ να γράφω υπερβολές.

  Είναι όμως .... όλες υπερβολές...;

  • kerbousar avatar
   kerbousar @ Ιεροφάντης 15/02/2012 23:12:50

   οποιος και να εισαι πισω απ'το ψευδωνυμο,τα λες σωστα.μακαρι να σ'ακουσει καποιος.

  • yianna avatar
   yianna @ Ιεροφάντης 15/02/2012 23:40:49

   Αυτά που λες προϋποθέτουν στρατηγικό σχέδιο, υπάρχει? ή αναλώνεται στην εσωστρέφεια?

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Ιεροφάντης 15/02/2012 23:48:45

   Εγώ δεν τα βλέπω υπερβολές , λογική τη βλέπω τη γραφή σου. Αλλωστε όσο καιρό σε διαβάζω , δεν μας έχεις συνηθίσει ούτε σε υπερβολές ούτε σε παραλογισμούς. Ειδικά το κομμάτι που αφορά τους Αμερικανούς, θεωρώ ότι είναι πολύ καλό χαρτί. Οι πιο αρμόδιοι από εμένα, μπορούν να συνεχίσουν το γόνιμο διάλογο.

  • Μάνια avatar
   Μάνια @ Ιεροφάντης 16/02/2012 01:31:59

   Πολυ καλά τα λες Ιεροφάντη.
   Εγώ μονο θα πρόσθετα και μια βάση στους Ρωσους προς ενοικίαση που τοσο την θέλουν
   με τ΄αναλογο αντιτιμο
   +επανεργοποιηση της συμφωνίας Μπουργκας αλεξανδρούπολη και για αμυντικούς λογους.
   Λύσεις υπάρχουν ,θέληση υπάρχει?

 56. george avatar
  george 15/02/2012 23:00:46

  ωραια ειναι ολα στις αναλύσεις ..στο χαρτί ...ειδικά αυτό περί "ιδεοληπτικής κομπανίας" πολύ πετυχημένο. Δεν παύει όμως ο Αντώνης να επιχειρηματολογεί με τα αντίθετα από όσα έλεγε 2 χρόνια πριν. Δεν είναι δικαιολογίας ότι τώρα είναι χειρότερα τα πράγματα, το '10 τι ήταν δηλαδή? Οχι πως πιστεύω οτι έκανε λάθος , πολύ καλά έκανε αλλά όπως είπε και ο ίδιος "ο ηγέτης πρέπει να ειναι διορατικός" , συνεπως κύριε Αντώνη δε το έβλεπες εσυ το '10 οτι με τέτοια κυβέρνηση και τέτοιο κρατικό μηχανισμό θα ερχόσουν στη θέση που είσαι τώρα? Τα "αγέννητα" δεν υπήρχαν το '10 ? Τώρα γκαστρωθήκανε όλες???

  Αχ Αντώνη ....αυτά να μην έκανες....

 57. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 15/02/2012 23:10:17

  χαίρομαι, που η πολιτική ζωή και ο πολιτικός λόγος μεταξύ των δύο μεγάλων αστικών κομμάτων είναι σε κοινή πορεία!αυτά που είχε στην φαρέτρα του ο ΓΑΠ σαν επιχειρήματα και εμείς οι ανόητοι τα κριτικάραμε, τώρα ,τα δεχόμαστε και μάλιστα έχουμε και τον φανατισμό του νεοφώτιστου... γιατί τότε διαγραψαμε την Ντόρα και τα άλλα παιδιά, επειδή ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο? αυτά τα επιχειρήματα έλεγαν και αυτοί και στηρίξανε την πολιτική του ΓΑΠ! και τώρα, πού ζούμε ,την εποχή του παραλόγου ,τί βλέπουμε? βλέπουμε τους τότε αντιμνημονιακους βουλευτές της ΝΔ,να τους διαγράφουμε επειδή δεν ψήφισαν την νέα δανειακή σύμβαση και τους θεωρούμε και ακραίους και τούς παλαιούς φιλομνημονιακούς να έχουν πάρει τα πάνω τους στο κόμμα και η ΝΔ να έχει γίνει πιό μνημονιακή και από το ΠΑΣΟΚ!Καί εγώ γιατί πήγαινα στο Ζάπειο να ακούσω τίς ομιλίες του Αντώνη γιά άλλο μείγμα πολιτικής, στην οικονομία? Ωχ ζαλίστηκα από τίς τόσες στροφές και κωλοτούμπες! δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ!ας μην σχολιάσω,δε. τίς κόκκινες γραμμές γιά αγγλικό δίκαιο, γιά υπογραφές και για ημερομηνία εκλογών ,γιατί θα σπάσω τον Η/Υ και δεν έχω μετρητό να πάρω άλλον!

 58. unfair avatar
  unfair 15/02/2012 23:25:21

  κ. Κρανιδιώτη, ξέρετε πόσα χρήματα τράβηξαν οι Έλληνες από τις τράπεζες τα 2 τελευταία χρόνια;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ unfair 16/02/2012 01:43:23

   Πολλά δις!

 59. SoToS avatar
  SoToS 15/02/2012 23:34:40

  Παιδιά εγω είμαι στη Γερμανία και πήγα το Σάββατο το βράδυ να βγάλω λεφτά απο γερμανικό ΑΤΜ αλλά με ελληνική κάρτα και συγκεκριμένα της Μιλενιουμ... Και με έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν μου έδινε ούτε 20€ ενώ στον λογαριασμό μου στην Μιλενιουλ εχω μεσα 2500€ για ώρα ανάγκης ...και δεν πήγα μόνο σε ένα ΑΤΜ ...και διερωταμαι τελικά οι έλληνες κάτω απο τον φόβο της χρεωκοπιας άδειασαν τα ΑΤΜ ή μήπως οι τράπεζες απο μόνες τους το έκαναν ;;;

 60. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 15/02/2012 23:50:15

  Που να ξέρω Γιάννα μου...

  Ένας ταπεινός μύστης των Ελευσινίων είμαι, που βλέπει οράματα.

 61. svetlana avatar
  svetlana 15/02/2012 23:58:52

  Σχόλιο μου σε προηγούμενη ανάρτηση:
  Κάτι για όλους αυτούς που υποστιρίζουν ότι οι βουλευτές (διαγραφέντες ή μη) έχουν “ορδές ψηφοφόρων” που τους ακολουθούν και μπορούν να επηρρεαζούν τα τεκτενόμενα … της δραματικής πολιτικής ζωής μας :

  Στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 η Ντόρα υποστηριζόταν στη Β Αθηνών από τους 11 εκλεγμένους βουλευτές της Ν.Δ. Εν αντιθέση με τον Σαμαρά που υποστηριζόταν από 1 το πολύ 1,5…

  Θυμάστε φαντάζομαι τ΄αποτελέσματα….

  Οι 21 που διαφοροποιήθηκαν δεν πίστευαν ποτέ ότι θα διαγραφούν… Τώρα κάποιοι απ΄αυτούς βγαίνουν στα κανάλια και υποστηρίζουν πως ήταν “κοντά” στο Σαμαρά και δεν πίστευαν ποτέ ότι θα προχωρήσει στις διαγραφές….

  ΄Οταν είσαι “κοντά” στο Σαμαρά και τον ξέρεις πολύ κάλα, δεν τραβάς το σκοινί, γιατί τότε αυτό θα σπάσει… Στο τέλος της δευτερολογίας του στην Κ.Ο. ο Σαμαράς ήταν βουρκομένος και με δυσκολία ψέλισε “ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΤΕ ΜΕ”.

  ΄Οσοι τον ξέρουν “καλά” καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να παίζουν με τη φωτιά!!!!

  Και κάτι ακόμα, διαφωνώ κάθετα με το ΝΑΙ και με τη συμμετοχή της Ν.Δ. στη κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά από την άλλη είμαι σίγουρη ότι δεν έχω όλα τα δεδομένα για να κρίνω και να κατακρίνω τον Αντώνη.
  Το μόνο που μπορώ να κάνω, ως απλή ψηφοφόρος, είνα να τον ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΩ γιατί το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι : Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΟΠΩΣ Ο ΓΑΠ....

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ svetlana 16/02/2012 01:04:36

   ''.....Εμπιστευθείτε με.''

 62. svetlana avatar
  svetlana 16/02/2012 00:09:52

  Ξέρεις πολλά, μιλάς πολύ και θα .... "πεθάνεις" νέος...
  Αλλά μπορεί και να τα φαντάζεσαι όλα... μέσα από το καπνό των μυστηρίων...

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ svetlana 16/02/2012 00:51:07

   Άρρητον κρύπτε...

 63. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 16/02/2012 00:14:18

  Οι Έλληνες το κάναμε. Και καλά κάναμε! Δικά μας είναι όποτε θέλουμε τα παίρνουμε. Οι τράπεζες έτσι κι αλλιώς στέγνωσαν την αγορά όταν έσκασε η φούσκα και έχουν μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την ύφεση. Κρατικοποίηση ΤΩΡΑ για να είμαστε έτοιμοι και για την μετάβαση στο εθνικό νόμισμα όταν (και αν) χρειαστεί...

 64. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 16/02/2012 00:17:42

  Και ελληνικές τράπεζες εκτός ΤΤ και ΑΤΕ δεν υπάρχουν πλέον για να σκεφτόμαστε εθνικά...

 65. Μπάμπης-Σητεία avatar
  Μπάμπης-Σητεία 16/02/2012 00:19:50

  ΕΥΓΕ ΦΑΗΛΟ!ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ..ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΕΣΑΣ ΚΥΡΙΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΑ ΝΑ ΛΕΤΕ ΚΑΤΙ..ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΤΕ ΕΣΕΙΣ,ΣΑΣ ΞΕΝΙΣΕ?ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ?ΠΡΟΧΩΡΑ ΑΝΤΩΝΗ,ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΟΥ...

 66. Costas avatar
  Costas 16/02/2012 00:25:26

  Se afto den mporw na paw tipota...!! Swstossssss

 67. φριξος avatar
  φριξος 16/02/2012 00:29:17

  Φέρε τον έλεγχο να σου βάλω 20!!!!

 68. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/02/2012 00:30:19

  Φυσικά και δεν φταίει μόνο το νόμισμα. Φταιει και το πλεγμα των πονηρών ευρωνόμων, συν η ευκολία με την οποί μερικοί λαδώνουν, εκβιάζουν και παραμυθιάζουν (που προϋποθέτει και αντισυμβαλλόμενους). Από μονοι τους με ενοχλούν το περισσότερο οι ευρωνόμοι. Μπορούμε να είμαστε στο ευρώ χωρίς τους ευρωνόμους; Μάλλον όχι. Ούτε μπορω να αλλάξω τα ήθη και έθιμα του Αντρέα (και όχι μονο) Επομένως εάν πατούσα ένα κουμπί θα ήταν το ευρώ. Αλλά καθ εαυτό, μια χαρά είναι το ευρώ. (Πληρωθήκαμε με ευρώ για να ξεριζώνουμε αμπέλια. Δίνουμε ευρώ σε Πακιστανούς κλπ.)

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ archaeopteryx 16/02/2012 00:56:55

   Οι ευρωνόμοι δημιουργήθηκαν θαρρώ από τους ισχυρούς της ευρωπαικής ένωσης χωρίς να υπολογίσουν σωστά τις συνέπειες μιας παγκόσμιας κρίσης όπως η σημερινή, στην πρεμούρα τους να φτιάξουν και ένα κοινό νόμισμα που θα το διαχειρίζονταν κατά το δοκούν.
   Καλώς ή κακώς είμαστε για τα καλά και μέσα στην ΕΕ και έχουμε απολέσει και το εργαλείο του εθνικού νομίσματος.
   Η ευκολία που έχουν κάποιοι λαοί ή πολιτικοί ή ακόμα και επιχειρηματικά κέντρα να λαδώνουν να εκβιάζουν ή να παραμυθιάζουν εξαρτάται από αυτόν που έχουν απέναντι τους.
   Αν εμείς οι ίδιοι δεν φροντίσουμε για την παιδεία του λαού μας , τίποτα δεν θα αλλάξει, θα φύγει και αυτή η ευκαιρία και χωρίς να το καταλάβουμε και θα γεμίσει η πατρίδα μας γερμανικά πάνελ που θα τα τοποθετούν πακιστανοί εργάτες

 69. akenaton avatar
  akenaton 16/02/2012 00:40:22

  Επιτέλους, κάποιος που λέει όσα οι περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να ξεστομίσουν. Συμφωνώ κι επαυξάνω..... Προσθέτω: Μείωση των βουλευτών σε 200, ασυμβίβαστο βουλευτή - υπουργού και ΕΦΑΡΜΟΓΗ των νόμων του κράτους ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ akenaton 16/02/2012 01:34:47

   Είναι θέσεις του Αντώνη, θυμίζω..,

   • akenaton avatar
    akenaton @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 01:44:14

    Το 50% από αυτά αν καταφέρει ο ΑΣ, η Ελλάδα δεν θα έχει ανάγκη κανέναν! "Οψόμεθα ες εκλογές" με καινούρια, καθαρά, ικανά και κυρίως αποφασισμένα στελέχη στα ψηφοδέλτια.

   • Dimitris avatar
    Dimitris @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 02:47:58

    Φαήλο,

    συμφωνώ ότι όλα αυτά που ανέφερα (και οπωσδήποτε πολλά άλλα θετικά μέτρα) είναι θέσεις και του Αντώνη Σαμαρά.
    Ακριβώς για το λόγο αυτό μου έκανε αλγεινή εντύπωση η στάση του στην διαπραγμάτευση της προηγούμενης εβδομάδας όταν η διαπραγματευτική του δεινότητα εξαντλήθηκε στην προστασία των συντάξεων, ενώ ταυτόχρονα για εμάς τα νέα παιδιά ο "πέλεκυς" της τροϊκας έπεφτε βαρύς. Και αναρωτιέμαι γιατί πάντα να προστατεύονται οι ευνοούμενοι και οι βολεμένοι και να την πληρώνουν πάντα οι απροστάτευτοι και οι "απ'έξω"; Μάλλον επειδή αυτοί δεν έχουν πολιτικούς πατρώνες να τους προστατεύουν και επαγγελαμτίες συνδικαλισταράδες να απειλούν και να εκφοβίζουν όταν απειλούνται τα κεκτημένα τους.
    Και προσοχή: δε μιλάω για τους συνταξιούχους του 800 και 900 ευρώ, των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων, των στρατιωτικών και των αγροτών. Μιλάω για τα golden boys του σοσιαλισμού: τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ με ηλικία συνταξιοδότησης τα 55 χρόνια και αποδοχές 2.500 και 3.000 ευρώ, οι οποίοι το μόνο που έκαναν ως εργαζόμενοι ήταν να "γράφουν" ψεύτικες υπερωρίες και να λουφάρουν. Είναι γνωστό πια σε όλους ότι το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Ανδρέας εξέθρεσαν και γαλούχησαν τέτοιες συμπεριφιρές όταν η αμοιβή για την εργασία πήρε τη μορφή επιδόματος στο οποίο όλοι θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση (και μάλιστα πλουσιοπάροχη) όχι με βάση τις δεξιότητες, τη παραγωγικότητα τους και άλλα εργασικά/οικονομικά δεδομένα, αλλά με βάση τη κομματική ταυτότητα.
    Ε λοιπόν είναι υποκριτικό να γίνεται όλη αυτή η "φασαρία" για τα χαμένα 150 ευρώ μιας σύνταξης 2000 ευρώ (γιατί αυτό θα είναι το ύψος της μείωσης) όταν μάλιστα ο διακαιούχος της σύνταξης αυτής θα έπρεπε με βάση την εργασία του και τις εισφορές που είχε καταβάλλει να επιστρέψει και χρήματα ως "αχρεωστήτως καταβληθέντα" που λέτε και εσείς οι δικηγόροι.

    Εξοργίζομαι γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει ένα είδος διαγενεακής αλληλεγγύης και αίσθηση αυτοκριτικής από όλη αυτή την περίφημη "γενιά της Μεταπολίτευσης" που ενώ λεηλάτησε την χώρα, ακόμα και τώρα θέλει να γλυτώσει το τομάρι της (αυτό ξέρει να το κάνει καλά)και να μεταθέσει το λογαριασμό για το φαγοπότι της στους επόμενους.
    Αλλά πιστεύω ότι εδώ που φτάσαμε, είτε λόγω της τροϊκα, είτε γιατί κάποια στιγμή το πολιτικό σύστημα θα σοβαρευτεί και θα αναλογιστεί τις ιστορικές του ευθύνες, ο λογαριασμός θα πάει σε αυτούς που πρέπει, όχι σαν μορφή τιμωρίας, αλλά σαν μια μορφή "συμπαντικής δικαιοσύνης" και κάθαρσης, ώστε οι γενιές που θα έρθουν να αποβάλλουν μαθημένες συμπεριφορές κοινωνικά ανάλγητες και εθνικά επιζήμιες.

    • efi avatar
     efi @ Dimitris 16/02/2012 18:18:45

     Dimitris,
     Οι απόψεις μου με βρίσκουν απόλυτη σύμφωνη. Βάλε για βουλευτής να σε ψηφίσω!!!! χαχαα

 70. ady avatar
  ady 16/02/2012 00:47:13

  Το άρθρο μπορεί και να το πίστευε κανείς στις 5 Μαίου 2010. Τώρα όλοι ξέρουν ότι μετά την ολοκλήρωση του κουρέματος θα δανειζόμαστε μόνον για την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι για δαπάνες ( πχ.μισθούς και για συντάξεις). Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει στάση εσωτερικών πληρωμών και ο κόσμος τουλάχιστον στα αστικά κέντρα θα βιώσει καταστάσεις πείνας και εξαθλίωσης που θα θυμίζουν αυτά που ακούμε για το 1941. Η εξέγερση είναι νομοτέλεια. Ο βουλευτής στο γερμανικό κοινοβούλιο Χατζημαρκάκης είπε ότι θα σκοτώνουμε για τροφή. Αν δε πάμε τώρα στην δραχμή και όχι με συνθήκες εξέγερσης, τότε τα γεγονότα της Αργεντινής τον Δκέμβριο του 2001 θα μοιάζουν με συγκέντρωση για τσάι των κυριών της φιλοπτώχου. Η χαρά του Γερμανού είναι το ευρώ. Αυτό μας οδήγησε στην χρεοκοπία και όχι το χρέος. Μ' αυτό θα χαρίσουμε (και όχι πουλήσουμε) τον δημόσιο πλούτο. Μέχρι τον Μάιο η Γερμανία είχε κέρδος από την ''κρίση'' μας 10 δις και εξοικονόμησε άλλα 40 από τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Μνημονιακή προπαγάνδα είναι το άρθρο και τίποτα παραπάνω. Στερείται τεκμηρίωσης. Για ότι λέω έχω στοιχεία.

 71. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 00:56:19

  Τεράγωνο το επιχείρημα σου, γι' αυτό δεν τσουλάει με τίποτα.

 72. S.T avatar
  S.T 16/02/2012 01:41:29

  "Ο Αντώνης Σαμαράς έχει να διαχειριστεί την τύχη 10.000.000 Ελλήνων" .
  Ναι, εφόσον τον ψηφίσει η πλειοψηφία. Για να τον ψηφίσω, πρέπει να γνωρίζω, αξιόπιστα τι θα κάνει στα θέματα που με ενδιαφέρουν. Εμένα με ενδιαφέρει το μνημόνιο και συγκεκριμένα η φορολογία και οι μειώσεις μισθών. Τι διαφορετικό θα κάνει ο κ.Σαμαράς, που δεν θα κάνει ο επόμενος αρχηγός του Πασόκ ή ο κ.Παπαδήμος. Διότι το μνημόνιο δεν ειναι λειτουργικό, είναι αδύνατο να επιτύχει. Θα διαχειριστεί ο κ. Σαμαράς καλύτερα την καταστροφική αποτυχία;
  Να δεχθώ ότι ψηφίσατε εξ ανάγκης, αλλά δεν νομίζω ότι αλλάξατε απόψεις και πιστεύετε τώρα , οτι το μνημόνιο δεν είναι καταστροφή για την χώρα. Αν έχετε αλλάξει απόψεις, περι τούτου, να μας τις πείτε. Αν δεν έχετε αλλάξει απόψεις, πως θα υπηρετήσετε μιά πολιτική που δεν την πιστεύετε;
  Αφού υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική, γιατι να μην ψηφίσουμε, αυτούς που πιστεύουν σε αυτή την πολιτική, πως είναι σωτήρια και επειδή το πιστεύουν, υποθέτουμε ότι θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα.
  Καταλαβαίνετε το δίλημμα, που αντιμετωπίζουμε σχετικά με την διάθεση της ψήφου μας, και που θα το εκμεταλλευθεί στο έπακρο, το Πασόκ αλλά και
  οι καθαρόαιμοι μνημονιακοί.
  Γιατί να μην ψηφίσουμε τον κ.Παπαδήμο;
  Θα ήθελα ένα επιχείρημα, γιατί τα προηγούμενα επιχειρήματα δεν ισχύουν.

 73. Κρίμα avatar
  Κρίμα 16/02/2012 02:39:57

  "Γνωστό το λαϊκό παιχνίδι."
  Ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Και μάλιστα επικίνδυνου.
  Τα σημαίνοντα που συνθέτουν τα διλήματα που αναφέρετε Φ. Κρανιδιώτη μπορούν να δεχτούν την ακριβώς αντίθετη ερμηνεία με την ίδια ευκολία.
  Αν θέλει κάποιος να περιγράψει μια κατάσταση μη αμφισβητήσιμη τότε παραθέτει αριθμούς, αποτελέσματα από σενάρια προσομοίωσης, συγκεριμένα πράγματα.
  Τα υπόλοιπα είναι φαντασιώσεις με τις οποίες "φτιάχνεται" ο μέσος άνθρωπος και καταλήγει στη θέση: ας αφήσουμε τα πράγματα σ'αυτούς που γνωρίζουν και ας τραβηχτούμε πίσω.
  Αυτή η ταύτιση με κάποιον αρχηγό δίνει την αίσθηση ασφάλειας και πληρότητας σε αυτόν το μέσο άνθρωπο αλλά δυστυχώς του στερεί τη δυνατότητα να κρίνει.

 74. alexis avatar
  alexis 16/02/2012 08:38:19

  Αρχίζεις και μ΄αρέσεις Φαήλο. Μόνο πού αντιλαμβάνεσαι ότι οι φωτιές που άναβες θα αργήσουν να σβήσουν και ίσως να υπάρχει πάντα ...μια στο τόσο... να εκραγεί η μπαρουταποθήκη...

 75. Ίωνας avatar
  Ίωνας 16/02/2012 09:14:26

  Καλημέρα αγαπητέ φίλε Φαήλε.
  Το άρθρο σου αποτελεί αποθέωση της πολιτικής του ''ορθού λόγου'', την οποία κάποτε, απέρριπτες μετά βδελυγμίας...
  Εύχομαι κάποτε, να ξανασυναντηθούν οι δρόμοι μας...

 76. Αχινός avatar
  Αχινός 16/02/2012 09:28:32

  Αν όμως η απειλή ήταν πραγματική ή για μερικές μέρες μας έκαναν ψυχολογικό πόλεμο, το σενάριο γίνεται πιο περίπλοκο κι έχει πρόδηλα ερωτηματικά. Η Ευρώπη λοιπόν, λέγε με Γερμανία, δήλωνε πως μας κλείνουν την στρόφιγγα κι ότι η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες. Παρ’ ότι δε θεσμικά δεν προβλέπεται τρόπος εξόδου από το ευρώ, μας απειλούσαν με αυτή και μας έδειχναν την πόρτα.

  Τα ίδια έλεγαν από την αρχή ο ΓΑΠ, η Όλγα Τρέμη, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, κλπ. Τώρα τα λέει και ο Σαμαράς και ο Φαήλος.

  Όσο για τον «εκβιασμό», ου, μεγάλη υπόθεση να μας δείξουν «την πόρτα εξόδου από το Ευρώ». Να χάσουμε τέτοιο κελεπούρι, όπως το ευρώ που μας οδήγησε στα σημερινά μας μεγαλεία; Χάος: οι άνεργοι δεν θα πληρώνονται πλέον από τη δουλειά τους σε ευρώ, και οι επιχειρήσεις που έκλεισαν και κλείνουν δεν θα έχουν πλέον τζίρο σε ευρώ. Όσο για αυτούς που αυτοκτονούν τρελαμένοι από τα χρέη, θα αναγκάζονταν να αγοράσουν τις σφαίρες με δραχμές.

  Εν ολίγοις, βλακείες και τσάμπα μαγκιές ακούγαμε τόσο καιρό. Ορισμένοι δε τις πίστεψαν και όλας.

  Θα μας θάψουνε ως κράτος, θα ξεπουλήσουμε τα πάντα με εμπράγματες εγγυήσεις για να πληρώσουμε τους τοκογλύφους, ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ, ούτε έλεγχος της οικονομίας μας, συνταξιούχοι και άνεργοι θα τρώνε απ' τα σκουπίδια, αφού πρώτα σκοτώσουν σπίτια, οικόπεδα κλπ για τα χρέη, αλλά εμείς θα είμαστε στο «ευρώ» και θα παίρνουμε την «δόση» μας.

  Βρε ούστ από εδώ όλοι σας.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αχινός 16/02/2012 12:42:04

   Η συμφωνία, οι εμπράγματες εγγυήσεις και όλα είναι στον αέρα, διότι οι γερμανοί και οι βοηθητικοί τους παίζουν σκληρό παιχνίδι, δείχνοντας ότι μάλλον ψάχνουν αφορμή.
   Η έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει απλά ότι αλλάζουμε νόμισμα, όλα ίδια κι ωραία κι απλώς χρησιμοποιείς δραχμές. Στην ξαφνική, άτακτη χρεωκοπία, που μπορεί πρακτικά (γιατί θεσμικά δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου) να σε οδηγήσει από μόνο σου στην έξοδο, σε μια χώρα με κατεστραμμένη παραγωγική βάση, που δεν παράγει πια ούτε την τροφή της, δεν θα είναι όλα έτσι ωραία και καλά που το λες.
   Κι αυτοί μετά, θα έχουν κόψει χρήμα, ευρωομόλογο, θα την γλυτώσουν όλοι κι εμείς θα είμαστε απέξω παλεύοντας για την επιβίωση με μέτρα σοκ.

 77. NICKGMOS avatar
  NICKGMOS 16/02/2012 09:29:07

  Φαήλο δεν μας εξήγησες γιατί έκανε τις διαγραφές και αν συμφωνείς εσύ με την στάση του Σαμαρά να πετάξει έξω από το κόμμα το 1/3 των βουλευτών,που τον στείριζαν, με την αιτιολογία ότι το έκανε αυτό γιά να δείξει τι πρωθυπουργός θα γίνει.Καλημέρα Φαήλο μου καλή συνέχεια.

  • tak avatar
   tak @ NICKGMOS 16/02/2012 12:44:14

   "Αν ήμουν εγώ ο Σαμαράς", θα διάλεγα καλλίτερα τους φίλους μου!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ NICKGMOS 16/02/2012 12:52:13

   Ορισμένοι είναι φίλοι μου και τους εκτιμώ και σέβομαι πολύ, κάποιους απλά δεν τους γνωρίζω προσωπικά.
   Εφόσον τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας ήξεραν τι θα γίνει κι ανέλαβαν την ευθύνη της ελεύθερης πράξης τους.
   Δεν είμαστε σκορποχώρι. Λυπήθηκα πολύ, όμως πρέπει να είμαστε συντεταγμένοι.
   Πιστεύω όμως ότι στην πορεία του χρόνου τα πράγματα θα εξομαλυνθούν και στην πανστρατιά, κάτω από μια Σημαία κι έναν Αρχηγό, θα βρεθούμε όλοι. Αυτά βέβαια τα αποφασίζουν άλλοι...

 78. Αχινός avatar
  Αχινός 16/02/2012 09:33:53

  Ποιος όμως δανείζει κάποιον που μόλις έχει ρίξει κανόνι μερικών εκατοντάδων δις; Κανείς. Κι αν σε δανείσει, θα σου ζητήσει το νεφρό, τη γυναίκα σου, τα όσια και τα ιερά σου. Θα σε λεηλατήσει.

  Βλακεία και αυτό. Ξέρουμε από παραδείγματα άλλων χωρών ότι σε ξαναδανείζουν, ουρά κάνουν μάλιστα. Επένδυτές υψηλού ρίσκου είναι, δεν είναι τύποι που βάζουν τα λεφτά κάτω απ' το στρώμα...

  Πρώτο επειδή τα λεφτά τους, κανόνι-ξεκανόνι τα έχουν ήδη βγάλει και με τόκο, άλλωστε (ή δεν ξέρουμε ότι πληρώνουμε 2 και 3 φορές το αρχικό κεφάλαιο;)

  και δεύτερο επειδή μιας και μόλις έδιωξες ένα χρέος που δεν μπορούσες να πληρώσεις με τίποτα, είσαι πλέον πιο αξιόπιστος οικονομικά για ένα ρεαλιστικό δάνειο.

  Προφανώς ο δανειστής ξέρει ότι ΔΕΝ έχεις κάνει την χρεωκοπία σύστημα, ούτε σε παίρνει άλλωστε να κυρήτεις χρεωκοπία συνέχεια, αλλά ότι κατέφυγες σε αυτήν αναγκαστικά λόγω των συνθηκών.

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Αχινός 16/02/2012 12:02:06

   "μόλις έδιωξες ένα χρέος που δεν μπορούσες να πληρώσεις με τίποτα, είσαι πλέον πιο αξιόπιστος οικονομικά για ένα ρεαλιστικό δάνειο" ?!!

   Αυτό που καταλαβαίνω πως θες να πεις, είναι πως ολόκληρη χώρα είσαι, ΟΚ κάποιος θα βρεθεί να σε ξαναδανείσει.

   Μέχρι εκεί να συμφωνήσουμε και αυτή είναι η διαφορά μιας χώρας από μια εταιρεία, ή ένα πολίτη. Γιατί αν την παραπάνω ατάκα την πεις στην τράπεζά σου, θα πέσει πολύ γέλιο. Γεια σας, πτώχευσα και τώρα είμαι αξιόπιστος για νέο δάνειο...

   Πάντως τίμημα θα υπάρχει, αυτό σου λέει ο Φαήλος. Κι αν χρεοκοπήσουμε πχ, σίγουρα δεν θα το κάνουμε σύστημα, αλλά σίγουρα δεν θα στο συγχωρήσουν κι έτσι όμορφα.

   • Αχινός avatar
    Αχινός @ victoria (true) 16/02/2012 12:58:36

    Μέχρι εκεί να συμφωνήσουμε και αυτή είναι η διαφορά μιας χώρας από μια εταιρεία, ή ένα πολίτη. Γιατί αν την παραπάνω ατάκα την πεις στην τράπεζά σου, θα πέσει πολύ γέλιο. Γεια σας, πτώχευσα και τώρα είμαι αξιόπιστος για νέο δάνειο…

    Ένα κράτος δεν είναι ένας ιδιώτης, οπότε τα δυο δεν είναι συγκρίσιμα.

    Αλλά, και έτσι αν θέλεις να το πάρουμε, στην Αμερική, ως ιδιώτης, με το να έχεις αποτύχει και πτωχεύσει, όχι μόνο σε ξαναδανείζουν, τράπεζες και επενδυτές μόλις έχεις κάποια νέα προοπτική να δείξεις, αλλά το θεωρούν πλεονέκτημα επαγγελματικό, "εμπειρία".

    Και θεωρούν, οι ειδικοί τους στις επιχειρήσεις, ότι αυτή η κουλτούρα τους, "embrace failure" το λένε συνθηματικά, (ότι έπαιξες και έχασες δηλαδή αλλά δεν χάθηκαν όλα), τους δίνει πλεονέκτημα σε σχέση με την Ευρώπη στην επιχειρηματικότητα, γιατί εμείς εδώ είμαστε πιο συντηρητικοί στις επενδύσεις μας και στο τι επιχειρήσεις προσπαθούμε να φτιάξουμε.

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ Αχινός 16/02/2012 13:32:46

     Νομίζω το ίδιο λέμε.

     Η δε κουλτούρα των Αμερικανών, είναι πολύ πιο θετική δεν το συζητώ.

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ victoria (true) 16/02/2012 14:26:06

      Στίς ΗΠΑ, ἄν δέν χρωστᾶς δέν εἶσαι φερέγγυος!

     • victoria (true) avatar
      victoria (true) @ Φωτεινή 16/02/2012 14:50:21

      Καλό!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αχινός 16/02/2012 12:44:12

   Θα σε ξαναδανείσουν αλλά αφού μείνεις εκτός αγορών για μερικά χρόνια. Εκτός αν δεχθείς όρους τοκογλυφικούς κι εκχωρήσεις κι ότι δεν εκχωρείται.

 79. Nikiforos avatar
  Nikiforos 16/02/2012 10:33:28

  Αγαπητέ κ. Κρανιδιώτη,

  Τότε γιατί Ο Σαμαράς δεν ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο; Τί διαφορές υπήρχαν τότε και τώρα;

  • tak avatar
   tak @ Nikiforos 16/02/2012 12:41:35

   Έλειπες ... ταξίδι;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Nikiforos 18/02/2012 15:45:41

   Μήπως το επιτόκιο στο 7% και η μη ύπαρξη κουρέματος του χρέους είναι αρκετά; Μόνο μέτρα ύφεσης χωρίς πρακτικό βήμα βλετίωσης των δημοσιονομικών που έκτοτε βουλιάζουν με μεγάλη απόκλιση από τους στόχους...

 80. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 16/02/2012 11:12:34

  ΦΙΛΕ ΦΑΗΛΟ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ!!!
  ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΑΝ ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑΝΝΗΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΕΔΩ!!!!
  ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ??? ΘΑΜΑΣΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΙΟ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ ????

 81. a avatar
  a 16/02/2012 11:57:10

  .. εγώ καταλαβαίνω πως προκειμένου οι ''φίλοι , σύμμαχοι κι εταίροι'' διασφαλίσουν την αποπληρωμή του ''χρέους'' ( ιδίως τώρα που δειλά- δειλά ομολογούν κι οι ίδιοι πως δεν είναι βιώσιμο , ακόμα και με το psi ), θα μεταχειριστούν οποιοδήποτε μέσο και τέχνασμα για να το επιτύχουν . Σ' αυτά τα μέσα εντάσσω και την φημολογούμενη έκδοση του ευρωομόλογου .... Ρίχνουν κι άλλη στάχτη στα μάτια , δηλαδή ...

 82. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 12:27:10

  Ξαναδιάβασε το. Λυπάμαι που πρέπει τόσες φορές να κάνω επεξηγήσεις.
  Η άποψη μου ήταν και είναι ότι ενδεχόμενη χρεωκοπία μας είναι άγνωστη εκρηκτική ύλη με πιθανές καταστροφικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη.
  Η δική μου θέση λοιπόν, που δεν άλλαξε, είναι ότι η απειλή είναι πλαστή. Αν και βέβαια οι χτεσινές εξελίξεις με κλονίζουν.
  Ο Σαμαράς όμως σήμερα, Φεβρουάριο 2012, θεωρεί την απειλή ΥΠΑΡΚΤΗ. Απλώς λοιπόν εξηγώ την στάση του. Θεωρεί καστροφικές, χαοτικές τις συνέπειες μιας άτακτης χρεωκοπίας και γι' αυτό με προσωπικό και παραταξιακό κόστος τηρεί την συγκεκριμένη θέση, πιστεύοντας πως τα δεδομένα έχουν επιδεινωθεί δραματικά από τον Μάϊο του 2010.
  Λέω και παραπάνω, πάντα επωνύμως, φίλε μου, ότι εγώ προσωπικά θα δεχόμουν κάθε κόστος μιας υπερήφανης αρνητικής στάσης. Δεν θα έτρεχα στις τράπεζες με πανικό, τινάζοντας μόνος μου το σύστημα στον αέρα, θα είχα πίστη στον ηγέτη μου, θα δεχόμουν να ζήσω για χρόνια με τα ελάχιστα, θα έδειχνα αλληλεγγύη στον διπλανό μου και θα περιφρουρούσα και με τα όπλα την δημόσια τάξη και την κοινωνική συνοχή. Θέτω όμως το ερώτημα της συμπεριφοράς των πολλών. Διότι το βράδυ της Κυριακής οι ουρές που έβλεπα στις ΑΤΜ δεν αποτελούνταν από αρειανούς, τσετσένους και βέλγους, που στο ενδεχόμενο του όχι έσπευδαν να σηκώσουν ότι μπορούσαν.
  Τι από τα παραπάνω δεν καταλαβαίνεις και τι θεωρείς "πολιτικά ορθό λόγο";

 83. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 12:33:41

  Οι φωτιές καλά καίνε και υπάρχουν στις ψυχές και στη σκέψη των ανθρώπων.
  Αν οι Αλαμανοί κι οι Φράγκοι προχωρήσουν στο "σπρώξιμο" μας, τότε θα αντιμετωπίσουμε σύντομα τις αληθινές απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα του αν είναι αληθινή η απειλή της χρεωκοπίας, πόσο δραματικές ή όχι θα είναι οι συνέπειες και ποιά θα είναι η συλλογική συμπεριφορά μας. Εύχομαι τότε να δείξουμε όλοι την καρτερία, την συνοχή, την περηφάνεια και την γενναιότητα που θα απαιτήσουν για χρόνια οι καιροί.
  Αδερφέ, δεν έχω αλλάξει άποψη. Όμως όταν τσαμποκαλεμένος φίλος, αφού με πήρε την Κυριακή το μεσημέρι, λάβρος υπέρ του όχι, πριν κλείσουμε το τηλέφωνο με ρώτησε την γνώμη μου, αν πρέπει να σηκώσει τα λεφτά του από την τράπεζα, ε, έγινα "τούρκος". Κι αυτή ήταν και η αφορμή του άρθρου μου.

 84. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 12:45:54

  Δεν αναφέρομαι ειρωνικά ή περιφρονητικά στους "Γιάννηδες". Οι καλύτεροι από αυτούς βγαίνουν. Ε, μην μου πεις ότι δεν καταλαβαίνεις το σχήμα λόγου;

 85. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/02/2012 13:00:30

  Το ΄χες σίγουρο;

 86. Γιάννης avatar
  Γιάννης 16/02/2012 13:04:59

  Α ρε Φαήλο φοβάμαι ότι η γνήσια πατριωτική κεντροδεξιά παράταξη τελικά θα χει μπροστάρηδες τα παιδιά της Μυκόνου και την παρέα τους. Αυτά ... με μεγάλη στεναχώρια 30 χρόνια στην πλάτη μας το πασοκοσκυλολόι και τώρα πάλι διχασμένοι . Βγάλαμε από την πλάτη μας την οικογένεια και είπαμε ησυχάσαμε και τώρα θα χουμε τα βουτυρόπαιδα και τους ηλιοκαμένους . ΑΥτό πάει πολύ ..δεν το γουστάρουμε τι να κάνουμε

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιάννης 16/02/2012 16:04:02

   Τα παιδιά που λες, ούτε εγώ, ούτε εσύ, ούτε η συντριπτική πλειοψηφία τα γουστάρει. Δεν είναι όμως κι ούτε θα είναι αυτοί οι "μπροστάρηδες...

 87. Θεοδωρος avatar
  Θεοδωρος 16/02/2012 13:13:50

  Φαηλο Κρανιδιωτη εγραψες
  "Απλώς λοιπόν εξηγώ την στάση του. Θεωρεί καστροφικές, χαοτικές τις συνέπειες μιας άτακτης χρεωκοπίας και γι’ αυτό με προσωπικό και παραταξιακό κόστος τηρεί την συγκεκριμένη θέση, πιστεύοντας πως τα δεδομένα έχουν επιδεινωθεί δραματικά από τον Μάϊο του 2010.".

  Δλδ πες μου ενα λογο που ο Σοιμπλε αυριο θα πει ΟΧΙ ΕΚΛΟΓΕΣ γιατι θα πατε σε χρεωκοπια κ ο Σαμαρας θα φυγει απο την κυβερνηση για να τις προκαλεσει.Αφου οπως μας λες ξερει οτι οι συνεπειες ειναι καταστροφικες.
  Μηπως λεω εγω θα επρεπε καποια στιγμη να κατσουνε ολοι κατω κ να πουνε πιο ειναι το σχεδιο Β?Να εξηγησουνε στο λαο οτι αν τελικα φυγουμε,μας διωξουνε,χρεωκοπησουμε την επομενη μερα θα γινουνε αυτα συμφωνα με αυτο το σχεδιο.Ετσι κ ο λαος δεν θα πανικοβληθει την Δευτερα το βραδυ κ θα υπαρχει ενα plan B για να μην κρεμομαστε απο τα χειλη του Σοιμπλε.ΕΚΤΟΣ κ αν δεν μπορει να υπαρξει κανενα plan B,αν οπως ελεγε ο ΓΑΠ το μνημονιο ειναι μονοδρομος οποτε φιλε Φαηλο δεν υπαρχει κανενας,μα κανενας λογος να υπαρχει Σαμαρας,ΓΑΠ κ ας μεινουμε με τον εκλεκτο Παππαδημο.Aς μας πει καποιος την αληθεια οτι για 10χρονια ειμαστε Γερμανικη αποικια να ξερουμε να ζησουμε με αυτο.Η εχετε εναλακτικη λυση οσο φτωχους κ αν μας κανει η πηγαινετε σπιτια σας κ ας εχουμε κ επισημα την Μερκελ για πρωθυπουργο.

 88. however avatar
  however 16/02/2012 13:40:25

  Αγαπητέ κ. Κρανιδιώτη,

  Η προσέγγισή σας είναι ορθή: η απειλή της ελληνικής χρεωκοπίας είναι χάρτινη. Αλλά ακόμα και έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς έπραξε ορθά. Δεν έπρεπε να βγούμε από το παιχνίδι αυτή τη στιγμή! Και δεν έπρεπε να βγούμε έτσι!

  Κακώς σας κλόνισε η χθεσινο/σημερινή εξέλιξη. Μάλλον σας δικαιώνει. 'Ή καλύτερα, μάλλον θα σας δικαιώσει σύντομα. Δεν είναι προετοιμασμένοι οι ευρωπαιοι για ελληνική χρεωκοπία.

  Και θα φανεί από το εάν οι "εταίροι" μας εφεύρουν - τελικά - κάποιον τρόπο να καλύψουν ελληνική αδυναμία αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν στις 20/3 που θα προέκυπτε από καθυστέρηση στην υλοποίηση του PSI, που με τη σειρά του θα προέκυπτε από την "καθυστερο-πίεσο - σκοπιμότητα" των ευρωπαίων να κρίνουν μεθαύριο εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε τις λεγόμενες prior actions" (προυποθέσεις - επιστολές δέσμευσης, 325εκ, κλπ).

  Αν προκαλέσουν καθυστέρηση και δεν καλύψουν το ποσό, όπως άλλωστε είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες η γερμανίδα καγκελάριος - "δεν υπάρχει σχέδιο ενδιάμεσης χρηματοδότησης" - τότε η απειλή ήταν αληθινή. Η Ελλάδα θα δηλώσει αδυναμία πληρωμής των συγκεκριμένων ομολόγων. Θα δούμε τι άλλο συμπαρασύρει καθώς δεν υπάρχει μεν cross default για άλλα ομόλογα αλλά υπάρχει πρόβλεψη στο πρώτο μνημόνιο για τα δάνεια των εταίρων μας, θα δούμε ποιός πληρώνει cds, ποιές τράπεζες χτυπιόνται και εάν η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ομόλογα από αυτή την ανοιξιάτικη σειρά! Και θα μετρήσουν όλοι - μα όλοι - το κόστος αναπλήρωσης. Εαν όμως - στην πιθανότητα της καθυστέρησης - στήσουν μία ενδιάμεση χρηματοδότηση τότε ουπσ..!! τα πράγματα αλλάζουν. H Ελλάδα θα λάβει εγκαίρως τα 14,5δις για το ομόλογό της. Ισως μόνο αυτό πριν τις εκλογές, αλλά αυτό αρκεί για να αναδείξει το "παιχνίδι" για ακόμα μία φορά.

  Το σημαντικότερο όμως είναι οτι δείχνει γιατί η χώρα, δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς έπαιξε σωστά και στρατηγικά και τον χρόνο και τον τρόπο. Επαιξε win win και στα δύο σενάρια και κέρδισε το δικαίωμα να "επιβάλει" το σχέδιο του την κατάλληλη στιγμή για το καλό του τόπου. Χώρια που δεν θα χρειαστεί καμμία "επιβολή". Απλά θα καταρρεύσει το υπάρχον σχέδιο. Αρκεί να είναι προετοιμασμένος για άμεση υλοποίηση, γιατί το σχέδιο δράσης που έχει διανεμηθεί προβλέπει οριστική αξιολόγηση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και - προσοχή!! - και της ικανοποίησης των prior actions μετά το PSI!! Μετά την απομάκρυνση της πιθανότητας ελληνικής χρεωκοπίας!

  με εκτίμηση, H

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ however 16/02/2012 16:04:51

   Απο το στόμα σου και στου Θεού τ' αυτί!

 89. φριξος avatar
  φριξος 16/02/2012 16:34:35

  Αγαπητέ Φαήλε,

  είμαι και εγώ ένας από αυτούς που μεγάλωσαν στην Πλατεία Ελευθερίας, Μέμου, Βενιζέλου... θυμάμαι τις ξέγνοιαστες μέρες που πέρναγα στο Ρηνιωτάκη και τις βραδιές στο Κούκο, στις Συμπληγάδες, να παίζουμε μπάλα στο αναμορφωτήριο δίπλα στις φυλακες και στον Άι Γιώργη, ποτέ όμως δεν θα ξεχάσω την ελπίδα που μας έδωσε ο Σαμαράς και μας την πήρε πίσω. Δεν είμαι αγνώμων για αυτό θα του δώσω άλλη μια ευκαιρία να κάνει το παν να γίνουν άμεσα εκλογές. Οποιαδήποτε υπεκφυγή θα είναι μοιραία για τον τόπο. Και να έχει τον νου του γιατί πολλά ψευτοδιλήμματα θα έρθουν στην επιφάνεια και αυτή τη φορά οφείλει, έχει χρέος, να πει ΟΧΙ. Οι εκλογές είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας και πολύ παίξαμε με αυτές.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ φριξος 17/02/2012 01:04:23

   Έχει ήδη πάρει θέση για τις εκλογές. Καθαρή.
   Συμπληγάδες! Τι μου θύμισες τώρα! Πότε τέλειωσες το Ρηνιωτάκη; Εγώ το 1983.

   • φριξος avatar
    φριξος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/02/2012 11:00:06

    Και εκεί ποντάρω στο ότι έχει πάρει θέση και οφείλει απέναντι μας να την κρατήσει. Το Ρηνιωτάκη το τέλειωσα το 93. Αυτές ήταν οι γειτονιές μου και αυτούς τους ανθρώπους έμαθα να αγαπώ με τα όποια ελαττώματα τους. Μόλις ακούω για Βορίδη και Άδωνη... λυπηρό!

 90. makis p avatar
  makis p 16/02/2012 17:06:07

  Αρκετά ενδιαφέροντα τα σχόλια στο συγκεκριμένο άρθρο του Φαήλου.
  Kλείνω λέγοντας ότι κάνεις μας ίσως δεν είναι περισσότερο πατριώτης από τον Πρόεδρο .
  Δηλαδή είναι περισσότερο πατριώτες οι κομμουνιστές ?, οι μεγάλοι πασόκοι?
  οι κωλοτούμπες του ΛΑΟΣ? , οι αναρχικοί? , η οι φίλοι μου της θύρας 4 που έβγαλαν και ανακοίνωση.

  makis p

 91. ΓΡΗΓΟΡΗΣ avatar
  ΓΡΗΓΟΡΗΣ 16/02/2012 17:41:40

  Νομιζω οτι ο λαος απογοητευθηκε απο τον Σαμαρα,οχι μονο για το ΝΑΙ στο μνημονιο αλλα γιατι αλλα ελεγε πριν μερικους μηνες & αλλα εκανε τωρα.
  Μεχρι πριν λιγο ,οι Σαμαρικοι, μιλαγαν για Τσολακογλου & δοσιλογους λογω της στασης του ΓΑΠ ,στο 1 μνημονιο.Τωρα ,ποιοι ειναι οι Τσολακογλου?
  Η στροφη του Α.Σ. μου θυμιζει το γνωστο ανεκδοτο με το λαγο που κανει τον καμποσο στα αλλα ζωα & οταν το λιονταρι,αγριευει,του λεει "λεμε & καμια μ... κια" να περασει η ωρα".ο Α.Σ. δεν ηξερε,τοσο καιρο , οτι εχει να κανει με λιονταρι ?

 92. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/02/2012 01:06:28

  Μπορείς να καταλάβεις τις διαφορές του Μαΐου του 2010 με σήμερα;

 93. omen avatar
  omen 17/02/2012 13:04:40

  Που διαφωνείς με την μνημονιακή στάση του Αδωνη κ του Βορίδη??

  Επειδή αυτά που λές εσύ τώρα στο και 5, αυτοί τα λέγανε στο παρά 5..?

  Αντε συνεργαστείτε ρε καλόπαιδα να βγάλετε την Ελλάδα στα γαλάζια μέτωπα της..!!

  Αφήστε τους μικροεγωισμούς..!

  Ειμαι πολύ αισιόδοξος με την συνεργασία σας. Μην μου τα χαλάσετε..!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ omen 18/02/2012 15:49:13

   Ο Γεωργιάδης είπε πως είχε δίκιο ο ΑΣ, όχι το αντίστροφο. Κάποιος λοιπόν έκανε λάθος...

 94. Βασίλειος avatar
  Βασίλειος 20/04/2012 09:44:56

  Αυτό που φταίει για την κρίση ως σύστημα είναι, η απόλυτη κυριαρχήσει της ασύδοτης και αρρωστημένης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Μόνο αν κάποιος σαν τον Σαμαρά δει τα πράγματα από την σκοπιά αυτί, αλά και από την σκοπιά ότι, το κεφάλαιο είναι εργαλείο, ο καπιταλισμός εργαλειοθήκη και οι αγορές εργοστάσια οικονομικής ανάπτυξης, και αναλόγως ποίος και πώς τα χειρίζεται δύνη τα αντίστοιχα αποτελέσματα, θα βρει την απάντηση για όλα και θα αλλάξει τα πάντα. Δυστυχώς στην Ελλάδα όλα τα κάνει η ασύδοτη ιδιωτική πρωτοβουλία με ολίγο ως καθόλου κράτος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.