#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/01/2014 12:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αν. Σαμαράς στο Ευρωκοινοβούλιο: «Η Ελλάδα δοκιμάστηκε αλλά άντεξε»Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνόψισε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας:

-Τόνωση ανάπτυξης και απασχόλησης. «Πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και την ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έκανε λόγο για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

-Αποτελεσματική απάντηση στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Χρειάζεται συνολική διαχείριση γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

-Νέα πνοή στις θαλάσσιες πολιτικές της Ένωσης (ΑΟΖ κλπ).

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική προεδρία θα προωθήσει τη διεύρυνση της Ένωσης με τις συζητήσεις με τις βαλκανικές χώρες. Στους στόχους της Προεδρίας, ανέφερε και την ενίσχυση των σχέσεων με τους συμμάχους της Ευρώπης, όπως οι ΗΠΑ. «Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι το μέλλον των επόμενων γενεών, αυτό το μέλλον διαμορφώνουμε σήμερα, αυτό το μέλλον μας ενώνει. Προχωράμε βήμα βήμα, κάποιες φορές κάνουμε λάθη. Ξεπερνώντας την κρίση προχωράμε ακόμη πιο αποφασιστικά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πορεία οικονομικής εξυγίανσης της χώρας και μίλησε και για τα λάθη του πρώτου προγράμματος που διορθώθηκαν στη συνέχεια, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

«H Ελλάδα μετά από έξι χρόνια περνάει σε φάση ανάπτυξης. Είμαι υπερήφανος που η χώρα μου στέκεται ξανά στα πόδια της... Η Ελλάδα δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την κρίση. Δοκιμάστηκε λόγω λαθών της χώρας και λόγω κατασκευαστικών λαθών του ενιαίου νομίσματος, αλλά και από τα σφάλματα του πρώτου προγράμματος όπως του πολλαπλασιαστή που υποτιμούσε τις συνέπειες στην ύφεση. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε. Τώρα μπαίνει στον δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης» επισήμανε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τίμησε την υπογραφή της. Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω είναι να μην ξανασηκώνεσαι. Αν σηκωθείς με ψηλά το κεφάλι είναι επιτυχία. Είμαι υπερήφανος που η πατρίδα μου είναι ξανά στα πόδια της. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση που έχει γίνει ποτέ. Πέτυχε μείωση του ελλείμματος κατά 13%, για να το κάνει όμως έχασε 25% του ΑΕΠ, ο μέσος πολίτης έχασε το 38% του εισοδήματος, η ανεργία των νέων έφθασε στο 60%. Έκανε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σαρωτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα φάνηκαν, η Ελλάδα έβγαλε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα. Για το 2014 προβλέπεται ότι θα έχει ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά, αλλά πετύχαμε να σταθεροποιηθεί η χώρα και η οικονομία της. Σήμερα η χώρα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι αν έπιανε το δημοσιονομικό δυναμικό της, θα έπιανε ακόμη και τους τόκους του δανεισμού της και θα μείωνε και το χρέος».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις γίνονται καλύτερα σε συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης», «θέλουμε να ξεπεράσουμε κάθε ανάγκη στήριξης», «πετύχαμε πολλά χάρη στις πρωτοφανείς θυσίες του ελληνικού λαού και τη στήριξη των εταίρων μας» και ευχαρίστησε τους «λαούς της Ευρώπης για την αλληλεγγύη που έδειξαν στην Ελλάδα».
Η Ελλάδα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία και πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε: «έγιναν λάθη στην πρώτη φάση του προγράμματος τα οποία επισήμανα όταν ήμουν στην αντιπολίτευση και τα διορθώσαμε όταν έγινα πρωθυπουργός. Γι' αυτό το πρόγραμμα αποδίδει και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Πριν από μερικά χρόνια κάποιοι έλεγαν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρω και ότι η ΕΕ θα διαλυόταν. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 15/01/2014 14:27:27

  "Είμαστε αξιόπιστοι, εκπληρώσαμε όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στους Δανειστές μας". Αυτά είπε ο Σαμαράς προς το Ε.Κ.
  Τι ωραία θα ήταν να έλεγε τα ίδια και προς εμάς τους ψηφοφόρους του, ότι ήταν συνεπής και εκπλήρωσε έστω το ένα εκατοστό των εξαγγελιών του Ζαππείου;
  Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ τυχερός, γιατί δεν υπάρχει προς το παρόν αξιόπιστος πολιτικός αντίπαλος, με άλλα λόγια δεν υπάρχει κανένας καλλίτερος από τον Σαμαρά!
  Παρά ταύτα καταφέρνει να τρέχει μόνος του και να έρχεται ...δεύτερος!!

  • mandi avatar
   mandi @ ΝΤΙΝΟΣ 15/01/2014 17:30:30

   .....τρίτος

 2. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 15/01/2014 14:40:25

  Η Ελλάδα αντεξε...

  Για τους Ελληνες , σηκώνει συζήτηση...

 3. EΛΛΗΝ avatar
  EΛΛΗΝ 15/01/2014 15:02:47

  βαλτε την ομιλια του Farage στον Σαμαρα σημερα, τα ειπε ολα ο ανθρωπος

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ EΛΛΗΝ 16/01/2014 10:30:55

   + 100

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.