#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/10/2010 10:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανώνυμοι υπουργοί εναντίον bloggersΑπο τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι σήμερα και μέσω φιλικά προσκείμενων σε αυτήν μέσων η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει η πληροφορία ότι ετοιμάζει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια νομοθετική ρύθμιση για να βάλει «κανόνες στο χάος της blogόσφαιρας». Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι για να δηλώσει η κυβέρνηση την πρόθεσή της –μεταξύ των άλλων - να θέσει περιορισμούς στην ανωνυμία στο διαδίκτυο, χρησιμοποίησε ανώνυμες «πηγές» που πέρασαν τα σχετικά μηνύματα σε δημοσιογράφους!

Εν τω μεταξύ, στις κυβερνητικές διαρροές προστίθενται φωνές κι από άλλους πολιτικούς χώρους που πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση της «τάξης» και των «κανόνων». Καθώς με αυτό τον τρόπο είναι ενδεχόμενο να διαμορφώνεται ήδη το κλίμα για κάποιες παρεμβάσεις, είναι ώρα να αρθρωθεί και ο αντίλογος.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν –και δεν διαψεύσθηκαν - δείχνουν ότι αυτοί που ετοιμάζονται να νομοθετήσουν βρίσκονται σε βαθιά σύγχυση για τη φύση του διαδικτύου. Προκαλούν θυμηδία οι διαρροές σχετικά με το «χώρο από τον οποίο εκπέμπει» ένα blog, λες και πρόκειται για ραδιοπειρατή. Αν όμως διαβάσει κανείς μέσα από τις γραμμές, πέραν των κωμικών σημείων, βλέπει να προβάλλει το ενδεχόμενο του περιορισμού της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Τί μπορεί να σημαίνει για παράδειγμα η αναφορά σε ρυθμίσεις σχετικά με «το περιεχόμενο των πληροφοριών που διαχειρίζεται ένα blog»;  Αυτό δεν είναι θέμα που σε μια δημοκρατία μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης με πρόνοιες προληπτικών μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις διαρροές, αλλά και από κατοπινές τοποθετήσεις πολιτικών που πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση, απουσιάζουν οι αναφορές στα ζητήματα του διαδικτύου που κατ’ εξοχήν απασχολούν σήμερα τη διεθνή διαδικτυακή κοινότητα: καμιά αναφορά στο ζήτημα της ουδετερότητας του παρόχου υπηρεσίας ως προς το περιεχόμενο (net neutrality), καμιά αναφορά στην ασφάλεια των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Όλη η ανησυχία εστιάζεται στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την έκφραση απόψεων  και το ενδεχόμενο της συκοφάντησης πολιτικών προσώπων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένοι μπορεί να εκμεταλλεύονται την ανωνυμία του διαδικτύου για να συκοφαντούν ή ακόμα και για να ασκούν εκβιασμούς.  Η πολιτεία πρέπει να αμυνθεί  απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Δεν είναι όμως δυνατόν να φτάσουμε στο σημείο να ζητείται άδεια από το Πρωτοδικείο ή από το Δήμο για να δημιουργήσει κανείς ένα blog ή ένα λογαριασμό στο facebook ή στο twitter ! Οι περισσότεροι αναγνώστες αυτών των γραμμών μάλλον γελάνε διαβάζοντας την προηγούμενη πρόταση. Αλλά με ποιο άλλο τρόπο θα πιστοποιήσουν το διαχειριστή μέσου κοινωνικής δικτύωσης όσοι απαιτούν κατάργηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο; Mια τέτοια ρύθμιση δεν είναι μόνο ανεφάρμοστη για τεχνικούς λόγους. Είναι και απαράδεκτη, γιατί ο κάθε πολίτης πρέπει να είναι ελεύθερος να εκφράζει τις απόψεις του χωρίς περιορισμούς, ακόμα και ανώνυμα.

Η ανωνυμία δε συνδέεται υποχρεωτικά με την πρόθεση τέλεσης αξιοποίνων πράξεων. Υπάρχουν άνθρωποι που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εκφράσουν δημόσια και επώνυμα τις θέσεις τους. Μπορεί για παράδειγμα η έκφραση της θέσης τους να τους δυσκολεύει στην επαγγελματική ή την οικογενειακή τους ζωή. Αυτό δε σημαίνει ότι οι απόψεις τους δεν έχουν ενδιαφέρον ή ότι οι ίδιοι δεν έχουν το δικαίωμα να τις εκφράσουν. Η ανωνυμία μπορεί ακόμα να είναι χρήσιμη για την αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς ή κατάχρησης εξουσίας. Είναι ήδη αρκετά γνωστό το www.wikileaks.org .Υπάρχουν κι άλλα σχετικά παραδείγματα από το διεθνή χώρο, όπως το ipaidabribe.com , μια εξαιρετική πρωτοβουλία χαρτογράφησης και αποκάλυψης των κυκλωμάτων διαφθοράς στην Ινδία, η οποία μακάρι να βρει μιμητές και στα καθ’ημάς.

Το ζητούμενο είναι η χρυσή τομή μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της ανάγκης να εμποδισθούν συκοφάντες και εκβιαστές στο διαδίκτυο. Μια τέτοια χρυσή τομή θα είναι η διατήρηση του δικαιώματος στην ανωνυμία στο διαδίκτυο, με παράλληλη διευκόλυνση της άρσης του απορρήτου στην περίπτωση τέλεσης σοβαρών αξιόποινων πράξεων. Για παράδειγμα: ο νόμος 2225/1994 προβλέπει άρση του απορρήτου μόνο στα πλαίσια ανάκρισης για κακουργηματικές πράξεις. Η συκοφαντική δυσφήμιση είναι πλημμέλημα και όχι κακούργημα. Ο νόμος μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να επιτρέπει την άρση του απορρήτου για τη συκοφαντική δυσφήμιση, υπό αυστηρούς όρους και διαδικασίες. Για να αποφευχθεί η επίκληση του νόμου για «ψύλλου πήδημα», μπορεί η άρση απορρήτου να γίνεται μόνο μετά από έγκριση Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα κρίνει τη σοβαρότητα της περιπτώσεως για την οποία διενεργείται η ανάκριση.

Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση ότι στο διαδίκτυο συντελείται πραγματική επανάσταση στην ενημέρωση και την επικοινωνία. Στη πατρίδα μας η επανάσταση αυτή ακόμα δεν έχει φτάσει στην ωριμότητά της, για αυτό και  βαραίνουν περισσότερο από όσο ίσως θα έπρεπε στο δημόσιο διάλογο τα όποια αρνητικά φαινόμενα – παιδικές ασθένειες της επανάστασης αυτής. Ο δημόσιος διάλογος για το θέμα καλό θα είναι να μπει στην ουσία και τη μακροπρόθεσμη προοπτική.

Το διαδίκτυο είναι άναρχο από τη φύση του. Μέσα από την άναρχη φύση του διαδικτύου, έρχεται και κάποιου είδους ισορροπία: ο πολίτης ο οποίος νιώθει όλο και πιο ανίσχυρος απέναντι στις δομές της σύγχρονης οργανωμένης κοινωνίας και τους μηχανισμούς της εξουσίας, αποκτά –αν θέλει - φωνή και επιρροή μέσα από το διαδίκτυο. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως απειλή : είναι στην πραγματικότητα μια ευκαιρία αναζωογόνησης της δημοκρατίας.

Μανούσος Γ. Βολουδάκης

πρώην βουλευτής Χανίων Ν.Δ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΙΑ avatar
  ΜΑΝΙΑ 18/10/2010 11:08:22

  ΜΑΝΟΥΣΟ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ.
  Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ BLOGGERS ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΟΙΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ.
  ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΡΙΑ.
  ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΚΑΙ Η "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΝΩΜΗ" ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ!

  • nyfitsa avatar
   nyfitsa @ ΜΑΝΙΑ 18/10/2010 13:47:57

   …και καλά τους κάνει!!!

 2. tsilivithras avatar
  tsilivithras 18/10/2010 12:25:46

  Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο (λίγο μεγάλο είναι αλήθεια).
  Το διαδίκτυο είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια του πολίτη σήμερα και πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
  Είναι λογικό να έχουμε πολλά να πούμε επί του θέματος.

  Το διαδίκτυο και η μπλογκόσφαιρα είναι η ισχυρότερη σύγχρονη έκφραση της Δημοκρατίας. Τουλάχιστον στο επίπεδο της ενημέρωσης.
  Είναι τα μέσο το οποίο μας πέρασε στην εποχή της Διασποράς της Πληροφορίας σε πραγματικό (άμεσο) χρόνο (real-time).
  Στον αχανή κόσμο του ίντερνετ, όπου αληθινή και ψευδής πληροφορία ανακατεύονται, ο χρήστης πρέπει να αλιεύσει προσεκτικά την είδηση και να την εξακριβώσει ψάχνοντας για δεύτερες και τρίτες αναφορές σε άλλους τόπους (ιντερνετικούς και μη).
  Το πρώτο φίλτρο (και σημαντικότερο) είναι η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ.
  Αυτό που διαβάζω δλδ έχει λογική βάση;;
  Αν για παράδειγμα διαβάσει κάποιος ότι η Ελληνική κυβέρνηση ανακαλεί την απόφαση για έκτακτη χρηματοδότηση του διαστημικού της προγράμματος δεν χρειάζεται να ξοδέψει ο αναγνώστης 1 ώρα εξακριβώνοντας την πιθανή αληθοφάνεια…μιλάει από μόνο του το πράγμα καθώς ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
  Το δεύτερο φίλτρο (αφού η είδηση περνάει το τεστ της κοινής λογικής) είναι η εξακρίβωση μέσω ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ αναφορών.
  Όχι απλά αν επαναλαμβάνουν την είδηση άλλοι μπλογκερς-sites αλλά σε πόσους άλλους τόπους μπορούμε να βρούμε την ίδια ή κομμάτια της ίδιας είδησης και να δούμε αν ο ημερήσιος/εβδομαδιαίος τύπος αναφέρεται σε αυτήν.
  Το τρίτο φίλτρο είναι να σκεφτούμε ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ από την είδηση ή το περιεχόμενο αυτής.
  Αν για παράδειγμα διαβάσουμε ότι όπου να ναι έρχεται η κάρτα του πολίτη που θα λύσει όλα τα προβλήματα ασφαλούς ανάληψης μετρητών και διευκόλυνσης της πραγματικότητας να κάτσουμε και να σκεφτούμε μήπως πχ η εταιρία που θα εκδίδει τις κάρτες (και το επιτόκιο φυσικά) είναι ένας lobbyist που πιέζει εδώ και καιρό γι αυτήν την συμφωνία την κυβέρνησή μας και τελικά μήπως η απόφαση ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ με την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη αλλά με τον επιθετικό πλουτισμό ολίγων πλουτοκρατών εις βάρος των συνηθειών της κοινωνίας.

  Από κει και πέρα η πληροφορία παίρνει το δρόμο της επικοινωνίας και της συζήτησης, είτε διαδικτυακά είτε διά της φυσικής παρουσίας σε παρέες και χώρους.
  Εκεί ξεκινάει η άμεση διάσπαση της πληροφορίας σε κομμάτια, η ανάλυση δεδομένων και η σύνθεση εικόνας που μπορεί να οδηγήσει σε ΠΡΑΞΗ που να ενώνει τους πολίτες δίπλα στα συμφέροντα της κοινωνίας που μοιράζονται.

  Ποιος θα το πίστευε ότι η σύγχρονη τεχνολογία, που ναι μεν εμπορικά έγινε αποδεκτή ΑΜΕΣΑ αλλά εξακολουθεί να εγείρει σκεπτικισμό και καχυποψία ως προς τις προθέσεις της, θα γινόταν εργαλείο εκδημοκρατισμού της επικοινωνίας και της διάχυσης της πληροφορίας!!
  Facebook, My Space, Twitter, You Tube, blogging, κινητά τηλέφωνα με κάμερες, ασύρματο ηλεκτρονικό δίκτυο και ίντερνετ έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ και την ΜΕΤΑΔΟΣΗ της πληροφορίας σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ.

  Όλα τα παραπάνω έχουν σαν άμεση συνέπεια τα εξής:

  1)
  Καταργούν τον «μονόλογο» των mainstream media.
  Η πληροφορία/είδηση πλέον δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα των τηλεοπτικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης.
  Ο οποιοσδήποτε μπορεί να κλείσει τα αυτιά του στα παραδοσιακά ΜΜΕ και να στραφεί στο διαδίκτυο.
  Η όποια δυσκολία υπάρχει μέσα στην Ιντερνετική αναζήτηση υπερκαλύπτεται από την ριζική αποστροφή του πολίτη απέναντι στο σύστημα ελέγχου και προπαγάνδας των ΜΜΕ που τον ωθεί να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τα γεγονότα όπως του παρουσιάζονται από τους media-ρχες.

  2)
  Καταργούν την δυνατότητα της κυβέρνησης να ψεύδεται ασύστολα.
  Το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια» λέει ο λαός και πλέον είναι αλήθεια.
  Η κυβέρνηση (εθνική ή υπερεθνική) έχασε μέσα από τα χέρια της τον χρόνο που κέρδιζε με το να «ταίζει» ψέματα και προπαγάνδα στον πολίτη προκειμένου να προχωρήσει απτόητη στα πραγματικά της σχέδια που συχνά αντιτίθενται στο συμφέρον της κοινωνίας.
  Εάν πχ χρειαζόταν να περάσουν 50-60 χρόνια για να καταλάβουμε ότι το σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης στήνει πολέμους σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης της οικονομίας σε περιόδους (τεχνητών;;;) κρίσεων, σήμερα δεν παίρνει πάνω από 6 μήνες να ενημερωθεί ο γενικός πληθυσμός για την δήθεν πανδημία των χοίρων ή την ανθρωπογενή αύξηση εκπομπών CO2 (αμφότερα με φορολογικό και κερδοσκοπικό προσανατολισμό) και μαζικά να ΑΡΝΗΘΕΙ να ακολουθήσει την προπαγάνδα.

  Αυτά τα δυο είναι τα μεγαλύτερα όπλα του συστήματος διακυβέρνησης.
  Ο έλεγχος της πληροφορίας που γεννά την δυνατότητα να καταλύεται η Δημοκρατία και να γίνονται αισχρές πράξεις εις βάρος των πολιτών και προς όφελος των κερδοσκόπων.
  Είναι προφανές δλδ ότι οι κυβερνήσεις και οι media owners θα προσπαθήσουν με νύχια και με δόντια να διορθώσουν αυτό το συστεμικό λάθος ( system failure) που λέγεται διαδίκτυο και να ορίζουν «κανόνες» και «όρους» κάτω από τους οποίους θα προωθείται η εμπορική χρήση του διαδικτύου αλλά θα καταπιέζεται αφόρητα η διασπορά της πληροφορίας.

  ΚΑΙ αυτό θα γίνει διά της οδούς της υπεραπλούστευσης και γενίκευσης.
  Επειδή πχ «κάποιοι» είναι κακοπροαίρετοι και συκοφάντες θα πρέπει να ρεγουλαριστεί ΟΛΟ το διαδίκτυο ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!!!

  Όπως έκαναν δλδ με τον αντικαπνιστικό νόμο, την υποχρεωτική δήλωση προσωπικών στοιχείων στα καρτοκινητά, την απαγόρευση της οπλοκατοχής ανά τον κόσμο, τους «αντιτρομοκρατικούς» νόμους που έφτασαν να ορίζουν ΠΑΡΑΝΟΜΗ την συμμετοχή σε διαδηλώσεις, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα δημιουργεί ή εκμεταλλεύεται το εγκληματικό/παράνομο στοιχείο για να προωθήσει περισσότερες τακτικές ΕΛΕΓΧΟΥ του γενικού πληθυσμού.

  Αστεία πράγματα.

  Ο γενικός πληθυσμός έχει αγκαλιάσει το διαδίκτυο και δεν πρόκειται να δεχτεί αδιαμαρτύρητα περισσότερη προπαγάνδα εις βάρος των φυσικών και συνταγματικών δικαιωμάτων του.

  Όποιοι ζητάνε περισσότερους νόμους ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ του πολίτη ας κοιτάξουν πρώτα να τον προφυλάξουν από την κατάχρηση κυβερνητικής εξουσίας και την πλήρη ΑΣΥΛΙΑ που προσφέρεται απλόχερα σε ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ παρά τις εγκληματικές πρακτικές τους που ρήμαξαν τον τόπο και έκαναν τον πολίτη να σιχαίνεται τους πολιτικούς.

  Ας διορθωθεί πρώτα αυτό το εγκληματικό λάθος της «δημοκρατίας» και μετά οι πολίτες θα το σκεφτούν να συζητήσουν για internet regulation.

  Δηλαδή ποτέ.

 3. liotsos avatar
  liotsos 18/10/2010 13:16:46

  Δεν θυμαμαι να εγινε δημοσια διαβουλευση για το μνημονιο, για τα θεματα που αφορουν τους λαθρα εισερχομενους μεταναστες,τον αφελληνισμο της παιδειας,αλλα ακομη και αυτη τη στιγμη δεν γινεται καμμια διαβουλευση για την "πρασινη" βιβλο που στοχο εχει να αφαιρεσει και αλλα εργασιακα δικαιωματα.
  Το ελευθερο διαδυκτιο τους ενοχλει γιατι εκει τα θεματα δεν ελεγχονται, εκει δεν μπορουν να αποδοσουν τα papagalinos.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 18/10/2010 13:21:32

  Aς ερωτήσει όμως συγγραφέας το συνάδελφό του στο ίδιο κόμμα, τον μάλλον εκ Κρήτης ορμώμενο κο Αυγενάκη γιατί κατέθεσε μια επερώτηση ή ομιλία στη Βουλή όπου ζητουσε να μπουν περιοριστικοί κανόνες στις λειτουργίες των ιστολογίων.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/10/2010 13:34:26

  Ο φασισμός και οι μέθοδοί του είναι αναπόφευκτοι. Κάθε ένας θα έχει τις διακαιολογίες του, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

  Αναρωτηθείτε ΠΟΙΟΣ ωφελείται. Αναρωτηθείτε ΠΟΙΟΣ θίγεται με αυτά που γράφονται και ΠΟΙΟΝ ενοχλούν.

 6. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 18/10/2010 14:05:40

  Αφού θέλουν να βγουν όλα στο φως, γιατί δεν ονομαστικοποιούν και τις μετοχές (να ξέρουμε και ποιος έχει, τι);

  Την ψήφο μας;

  Η ανωνυμία στο διαδίκτυο ΔΙΑΣΩΖΕΙ την δημοκρατία με ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.

  Ενας από τους σοβαρούς λόγους υπέρ της ανωνυμίας είναι για μένα τουλάχιστον ότι η ανώνυμη γνώμη έχει ίση βαρύτητα με κάθε άλλη ανώνυμη γνώμη. Κι αυτό είναι μια δημοκρατική αρχή πολύ σοβαρή.

  Από την άλλη η ανωνυμία της γνώμης μας προφυλάσσει από την εκδικητικότητα ορισμένων αρχόντων. Και στο δικό μας διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα αυτό αποκτάει κορυφαία σημασία. Είδαμε πρόσφατα υπουργό να απειλεί πολίτη, τηλεοπτικά, με φορολογικούς ελέγχους. Οχι προφανώς γιατί ευαρεστηθηκε από την άποψη του πολίτη.

  Η ανωνυμία της γνώμης δυναμώνει την δημοκρατία. Δεν την απειλεί.

  Οπως ακριβώς και η ανωνυμία της ψήφου. Που για τους ίδιους λόγους και για τους ίδιους κινδύνους παραμένει ανώνυμη.

  Η ανωνυμία των μετοχών είναι που απειλεί την δημοκρατία.

  Θραξ Αναρμόδιος

 7. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 18/10/2010 14:19:15

  Ε είπαμε θέλει γύψο και άλλο γύψο στον ασθενή.

 8. Μαύρη Γάτα avatar
  Μαύρη Γάτα 18/10/2010 19:35:10

  Το διαδίκτυο έδωσε στην εποχή που ζούμε μια νέα έννοια δημοκρατίας και ελευθερίας. Φυσικά χρειάζονται κανόνες για να προστατεύονται οι αδύνατοι(παιδιά, κτλ)φυσικά χρειάζονται δομές που θα προστατέψουν την ιδιωτική ζωή και τα άτομα, αλλά συμφωνώ με τον π.βουλευτή στο ότιη υπεραπλούστευση, η γενίκευση ...και η θέσπιση κανόνων από την κυβέρνηση που μίλαγε για την δημοκρατία που θα "βάσιζε" στο opengov τα πάντα είναι γελοίο!

 9. Γιάννης Χριστόπουλος avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος 19/10/2010 03:08:54

  Μανούσο, συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σου και τις σκέψεις σου! Η εξισορρόπηση ανάμεσα στα δύο έννομα αγαθά (ελευθερία της έκφρασης και προστασία της προσωπικότητας/προσωπικής ζωής) μπορεί να επιτευχθεί με στάθμιση των δύο αγαθών (gueter abwaegung), η οποία μπορεί να γίνει μόνο κατά περίπτωση. Αποκλείεται δηλαδή γενική και αόριστη a priori στάθμιση. Τα κριτήρια για την στάθμιση είναι, κατά τον καθηγητή Δαγτόγλου, ο εγγύτερος προσδιορισμός και η διαβάθμιση, πάντα στις κατά περίπτωση συγκεκριμένες συνθήκες. Εν αμφιβολία κατά την στάθμιση, πρέπει να είμαστε pro libertate (υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.