04/09/2008 12:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανώμαλη προσγείωση στην Κύπρο

Η έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο υψηλότερο επίπεδο είναι γεγονός, αλλά η χθεσινή συνάντηση επιβεβαίωσε αυτό που ήταν ήδη ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Οι πολιτικές προϋποθέσεις για άρση του αδιεξόδου είναι ελάχιστες. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, που υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα, ότι στόχος είναι η «διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων». Ο Ταλάτ έχει προσαρμοσθεί στην παράδοση της τουρκικής διπλωματίας και του Ντενκτάς. Δήλωσε ότι επιδιώκει τη δημιουργία ενός «νέου συνεταιρισμού» ανάμεσα στην Κύπρο και στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο. Με άλλα λόγια, απαιτεί διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγνώριση του ψευδοκράτους και στη συνέχεια εξαρχής ίδρυση μιας συνομοσπονδίας.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Σταύρου Λυγερού στην Κ:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_100118_04/09/2008_283443

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Basil avatar
  Basil 04/09/2008 13:24:39

  Οι αυταπάτες διαλύονται χωρίς αναισθητικό...

  Και τώρα πως θα τσιμεντωθεί το ναι;

 2. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 04/09/2008 13:30:13

  Εγώ μετά από τόσα χρόνια δεν έχω καταλάβει τη διαφορά ομοσπονδίας συνομοσπονδίας και τι κρύβεται πίσω από αυτές τις λέξεις.
  Κανείς Τουρκοκύπριος ή Τούρκος στην Κύπρο δεν θα λειτουργήσει με στόχο την επίλυση τους κυπριακού. Στόχος είναι η διχοτόμηση και η διεθνής αναγνώριση.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/09/2008 14:01:32

  Η διχοτόμηση είναι δεδομένη.Το μόνο ερώτημα είναι το είδος της διχοτόμησης-εάν θα είναι καλυμμένη και στα χαρτιά δήθεν ένα ενιαίο κράτος όπως στο σχέδιο Ανάν ή ανοικτή.
  Οι Άγγλοι θέλουν καλυμμένη διχοτόμηση για να διατηρήσουν τον παρεμβατικό τους ρόλο και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει αναγνωρισθεί επίσημα το τουκοκυπριακό κράτος.Εάν όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχιζε την πολιτική Παπαδοπουλου αργά ή γρήγορα θα άρχιζαν οι αναγνωρίσεις.
  Η επιλογή Χριστόφια επιτρέπει τη σύμπτωση απόψεων Ελληνοκυπρίων - Άγγλων υπέρ της καλυμμένης διχοτόμησης ώστε να εκτεθούν πάλι οι Τούρκοι ως αδιάλλακτοι που υποστηρίζουν την ανοικτή.Αυτοί από την άλλη μεριά δε βιάζονται αφού οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας καρκινοβατούν και δεν έχουν να κερδίσουν κάτι.

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 04/09/2008 14:35:10

  Τότε αφού οι Αγγλοαμερικανοί θέλουν την κατάσταση ολίγον μπουρδέλο για να μη μπορεί κανείς να διώξει τις βάσεις μας συμφέρει κι εμάς να λέμε ότι γουστάρουμε. Ο Χριστόφιας με αυτά που λέει κινείται πιο διπλωματικά και δε δέχεται να γίνει μειοψηφία στο σπίτι του.

 5. Σπατζιώτης avatar
  Σπατζιώτης 04/09/2008 14:40:43

  Η κυπριακή αριστερά (εν αντιθέσει με την ελλαδική) ήταν (σχεδόν) απούσα από τους εθνικούς αγώνες των Κυπρίων συμπατριωτών μας. Για χρόνια στη σειρά, κατέβαλλε τεράστιες προσπάθειες να περάσει σε δεύτερη μοίρα ο καθαρά εθνικός χαρακτήρας του Κυπριακού, έδινε βάρος στα (ούτως ή άλλως υπαρκτά) κοινωνικά προβλήματα, καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις του τύπου ''όλοι (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) αδέρφια είμαστε'', λάνσαρε έναν άκρως υποχωρητικό ''ρεαλισμό'', συνομιλούσε με τα ''ιδεολογικά συγγενικά'' κόμματα των κατεχομένων, συσκοτίζοντας το γεγονός ότι αυτά(είτε εξ ανάγκης είτε συνειδητά) ήταν υποσταθμοί ''ελαφράς διαφοροποίησης'' του βαθέως κράτους της Τουρκίας, είναι πηγή διάφορων ιδεολογημάτων περι εθνογένεσης ενός ξεχωριστού ''κυπριακού'' έθνους και μόνο ο κίνδυνος διάσπασης του ΑΚΕΛ ανάγκασε τον ένθερμο οπαδό του Σχεδίου Ανάν, Πρόεδρο Χριστόφια, να στηρίζει (με μισή καρδιά) το ''όχι''.
  Την εκλογή του ''αριστερού'' Χριστόφια στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας χειροκρότησαν ενθουσιωδώς ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία.
  Το ίδιο σχέδιο ξανασερβίρεται και σήμερα με ελάχιστες ψιμυθιώσεις.
  Ο κυπριακός λαός πρέπει να επαγρυπνεί.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/09/2008 14:46:11

  Μα δεν έχει γίνει κανένα λάθος στο Κυπριακό τα τελευταία χρόνια Εξάκτινε.
  Χρειαζόταν η φάση Σημίτη - Κληρίδη και η αποδοχή του σχεδίου Ανάν για να μπει η Κύπρος στην ΕΕ και μετά η φάση Καραμανλή - Παπαδόπουλου για να μπει χωρίς το σχέδιο Ανάν.
  Η Κοντολίζα το είπε καθαρά : Οι Έλληνες μας δούλεψαν.Αλλά τι να κάνει;Να αναγνωρίσει τους Τουρκοκύπριους όταν δε θέλουν οι Άγγλοι;
  Tώρα είμαστε στη φάση Χριστόφια "μετανοιωσαμε και ειμαστε διαλλακτικοί αλλά οι Τούρκοι είναι τώρα οι αδιάλλακτοι".
  Όχι ότι οι Τούρκοι πάνε πίσω.Μέχρι την τελευταία στιγμή απέρριπταν το σχέδιο Ανάν και το δέχτηκαν όταν το απέρριψε ο Παπαδόπουλος.
  Έξυπνοι οι Δυτικοί αλλά πονηροί οι Ανατολιτες.

 7. Helmut avatar
  Helmut 04/09/2008 14:51:09

  Η Τσεχοσλοβακία ήταν ομοσπονδιακό κράτος και αυτό δεν την εμπόδισε να χωριστεί σε 2 κράτη.

  Και το Βέλγιο που είναι ομοσπονδία, όπου να'ναι θα διχοτομηθεί και αυτό.

  Οπότε η Ελληνοκυπριακή θέση ότι δεν είναι αποδεκτή μία συνομοσπονδία αλλά μόνο μία ομοσπονδία πιο πολύ προσχηματική είναι παρά ουσιαστική, και μάλλον αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων.

  Πάντως είμαστε μόλις στην αρχή των διαπραγματεύσεων, οπότε και τα 2 μέρη λογικά ξεκινάνε από τις ακραίες θέσεις τους. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι.

  Αυτό που έχει μεγάλη σημασία νομίζω είναι ότι με τις Αμερικάνικες προεδρικές εκλογές να είναι σε 2 μήνες, και τον νέο Πρόεδρο να αναλαμβάνει ουσιαστικά σε 4, θα υπάρχει μία απουσία του Αμερικάνικου παράγοντα ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να πιέσει καταστάσεις.

  Αν προσθέσουμε τον ΟΗΕ που αδιαφορεί, την κρίση του Καυκάσου και τη στάση της Ρωσίας, συν το θεσμικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η ΕΕ, συν την σχετικά ρευστή πολιτική κατάσταση σε Ελλάδα και Τουρκία, θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

 8. Nick avatar
  Nick 04/09/2008 15:34:44

  Μόνο που Helmut στη Τσεχοσλοβακία και στο Βέλγιο δεν μπήκαν να καταλάβουν κομμάτι γης...

 9. Kraepelin avatar
  Kraepelin 04/09/2008 15:36:51

  Γιατί ανώμαλη η προσγείωση; Τι λόγο είχαν, έχουν ή θα έχουν οι Τούρκοι να συμβιβαστούν;

 10. Nick avatar
  Nick 04/09/2008 15:53:08

  Ναι, ναι συνομοσπονδία για να μπορέσουν να φάνε από τα πετρέλαια της Κύπρου.

  Αχ αυτή η δίψα για πετρέλαιο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.