#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/11/2012 10:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανυπόληπτοι και ανίκανοι οδήγησαν στο ναυάγιοΔεν ξέρουμε αν είναι παλαβοί στο Eurogroup, όπως είπε ο Μοσκοβισί, αλλά σίγουρα είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Το ναυάγιο στις Βρυξέλλες φέρει την υπογραφή της Γερμανίας και ειδικά του ανεκδιήγητου Β. Σόιμπλε ο οποίος δεν μπορεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Όχι γιατί δεν είναι έξυπνος, αλλά γιατί στο βωμό των μικροκομματικών συμφερόντων και της αδυναμίας να πείσει τους Γερμανούς πολίτες ότι αν δε γίνει κάτι τώρα θα το πληρώσουν αργότερα πολύ περισσότερο, αποφάσισε να παίξει το σκληρό μέχρι τέλους.

Στη διάλυση της 11ωρης συνεδρίασης και την αναβολή των αποφάσεων για τη Δευτέρα συνέβαλε ασφαλώς και η στάση της Κ. Λαγκάρντ που επανέφερε το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή το ΔΝΤ είναι αυτό που έχει δίκιο. Βιώσιμο χρέος δεν μπορεί να υπάρξει αν δε γίνει κούρεμα. Κι όχι οποιοδήποτε κούρεμα αλλά αυτό που εξαιρέθηκε την άνοιξη, αυτό που ο Σόιμπλε και οι άλλοι εκπρόσωποι των τραπεζιτών και της ΕΚΤ απορρίπτουν μετά βδελυγμίας. Στην αναδιάρθρωση της άνοιξης χάθηκαν περιουσίες δισεκατομμυρίων από ομολογιούχους και μικροκαταθέτες ιδιώτες, αλλά έμειναν απ’ έξω οι ευρωπαϊκές τράπεζες και η ΕΚΤ. Αυτό το λάθος θέλει τώρα να διορθώσει το ΔΝΤ, όχι γιατί «πόνεσε» για την Ελλάδα, αλλά γιατί δε μπορεί να συνεχίσει να ρίχνει λεφτά στο πηγάδι. Οι πολιτικές των δανειστών και οι αποτυχημένες εκτιμήσεις τους είναι αυτά που οδήγησαν στα ύψη το χρέος, που έφεραν την τεράστια ύφεση και που οδηγούν την Ελλάδα στο γκρεμό, αλλά μαζί και ολόκληρη την Ευρώπη.

Στο πιο κρίσιμο Eurogroup μέχρι το επόμενο, οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να βγάλουν ούτε ένα κοινό ανακοινωθέν που να άρει την αβεβαιότητα για τη δόση προς την Ελλάδα. Ακόμη κι αν δεν τα έβρισκαν στο κοκτέιλ μέτρων θα έπρεπε να έχουν αποφασίσει την εκταμίευση των 44 δις ευρώ που υπενθυμίζουμε είναι η δόση του Ιουνίου κατά κύριο λόγο και τα χρωστούμενα από τον Σεπτέμβρη.

Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, πήρε σκληρά μέτρα, έφερε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που σε άλλες εποχές δε θα το σκεφτόταν καν, και πήγε στις Βρυξέλλες με γεμάτη τη βαλίτσα. Αν έφυγε με άδεια χέρια, αυτό είναι ευθύνη των ανίκανων ευρωπαίων ηγετών που δεν είναι σε θέση ούτε τις δεσμεύσεις τους και την υπογραφή τους να τηρήσουν.

Τι έγινε στο χθεσινό θρίλερ; Η Κ. Λαγκάρντ επέμεινε σε μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, κάτι που απέρριπταν οι Γερμανοί. Επίσης το ΔΝΤ ζητούσε επιπλέον χρηματοδότηση μέχρι το 2016, δηλαδή επιμήκυνση τετραετίας, αλλά η Γερμανία και οι δορυφόροι της μιλούσαν για 2014. Τέλος, η Λαγκάρντ ζητούσε κούρεμα του επίσημου φορέα που κρατά ομόλογα 53 δις ευρώ αλλά επιπλέον και κούρεμα και των δανείων 44 δις ευρώ που δόθηκαν μέσω του ευρωμηχανισμού. Οι υπόλοιποι δεν το συζητούσαν τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν «κακό» προηγούμενο για άλλες χώρες που ετοιμάζονται να δανειστούν από τον ευρωμηχανισμό.

Το κοκτέιλ μέτρων, όπως η επαναγορά στα 30 σέντς, η μείωση του περιθωρίου στις 25 μονάδες από τις 150 μονάδες και το δεκαετές πάγωμα της πληρωμής τόκων, είναι μέτρα που είτε σήμερα είτε τη Δευτέρα θα αποφασιστούν. Δεν αρκεί, όμως, μόνον αυτό.

Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει τη Δευτέρα. Όπως όλα δείχνουν δε χάθηκε ακόμη το χρονοδιάγραμμα για εκταμίευση της δόσης μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Αν, όμως, υπάρξει νέο ναυάγιο στο επόμενο Eurogroup τότε δεν αποκλείεται να αποφαιστεί η τμηματική χορήγηση της δόσης των 44 δις ευρώ. Για τις επόμενες πέντε ημέρες που μένουν είναι δύσκολο να γεφυρωθούν οι χαώδεις διαφορές Ευρώπης και ΔΝΤ. Το πολύ – πολύ τη Δευτέρα να υπάρξει ανακοινωθέν – μαϊμού, τέτοιο δηλαδή που δε θα πλήττει το γόητρο ούτε του Σόιμπλε ούτε αυτό της Λαγκάρντ.

Δυστυχώς, η ανικανότητα των «ηγετών» να δώσουν λύση στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, δείχνει το επίπεδο της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. alpha avatar
  alpha 21/11/2012 11:01:25

  Σας τα είχα γράψει και χτές εδώ πιό κάτω:
  Δεν είναι παλαβοί όπως λέει ο Μοσκοβισί, αλλά ηλίθιοι Δημόσιοι υπάλληλοι όλοι τους σιτιζόμενοι στο Πρυτανείο. Οι “γύπες” των αγορών πρέπει να γελάνε πολύ μαζί τους. Τρία χρόνια τώρα περιστρέφονται αυτοικανοποιούμενοι γύρω από την παρωνυχίδα Ελλάς (το 2% του Ευρωπαικού χρέους που λυνότανε μέσα σε 5 λεπτα στα κρυφά και οι κότες ξέρουν τη μέθοδο) κατάφεραν να το διπλασιάσουν και να απαλλάξουν απ’ αυτό τους Τραπεζίτες που τώρα μέσω ΔΝΤ τους βγάζουν τη γλάσσα και τους λέρνε κουρέψτε τώρα τα δικά σας γιατί εμείς γλιτώσαμε τα δικά μας … Αγνοούν οτι η υποτίμηση και η επαναγορά ομολόγων δεν ανακοινώνονται. Αγνοούν οτι αυτοί που κατέχουν τα ομόλογα και σήμερα τα δίνουν 25 σεντς, σε ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΗΜΕΡΑ θα τα ανεβάσουν στα 100 σεντς έτσι και αποφασίσουν δημόσια!!!! λες και δεν έχουν τρόπο να κάνουν και κάτι σοβαρό δηλαδή κρυφό…(προφανώς ως Δημόσιοι υπάλληλοι φοβούνται μη χάσουν το μισθό και τα εξτρά τους). Τελικά είναι αξιοθρήνητοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και ευτυχώς που δεν είχαμε ενα σοβαρό κράτος σαν την Ιρλανδία.
  Θα μας το είχαν διαλύσει με την ίδια και μεγαλύτερη ευκολία…

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 21/11/2012 11:12:17

  Για σταθείτε ρε παλικάρια. Γιατί "έχει δίκιο" η Λαγκάρντ; Δεν είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ του αναμενομένου τα ελληνικά στοιχεία; Χτυπάμε μια αυθαίρετη, εντελώς αυθαίρετη εκτίμηση ότι "μόνο με 120% του ΑΕΠ το 2020" είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και καθαρίσαμε; Αφού με το ρυθμό που μειώνουμε το έλλειμμά μας και με τα νέα, αιματηρά μέτρα, είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε πλεονάσματα (κανονικά, όχι πρωτογενή) το αργότερο το 2015. Πώς λοιπόν "δεν είναι βιώσιμο" το χρέος μας;

  Εδώ δεν υπάρχει βλακεία εκ μέρους του ΔΝΤ, υπάρχει δόλος. Αυτό πρέπει να το πει η ελληνική κυβέρνηση.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Διογένης 21/11/2012 11:40:02

   Δόλος υπάρχει και από τις 2 πλευρές. Το ΔΝΤ με πρόσχημα τη βιωσιμότητα θέλει να ρίξει το βάρος του χάους που έρχεται στους Ευρωπαίους και αυτοί από την άλλη παίζουν καθυστερήσεις μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Δε θα τα βρουν και θα την πληρώσουμε όλοι!

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Γεώργιος Τ. 21/11/2012 12:15:24

    Κανένα χάος δεν έρχεται. Τα ελληνικά οικονομικά πηγαίνουν πολύ καλύτερα, πηγαίνουν θαυμάσια, θα μπορούσε να πει κανείς. Εάν συνεχιστεί η σημερινή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, πάμε για συνολικό έλλειμμα 4,5%, με πρόβλεψη του Μνημονίου για 6,7%. Πρόκειται για τρομερή βελτίωση! Ο δόλος είναι ότι το ΔΝΤ θέλει να προκαλέσει χάος.

    Είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι η Γερμανία θα αλλάξει στάση μετά τις εκλογές. Λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι άλλες χώρες.

    • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
     ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ Διογένης 21/11/2012 16:52:58

     Πηγαίνουν θαυμάσια με ενάμισι εκατομμύριο ανέργους (μάλλον είναι παραπάνω) και με δεν ξέρω πόσους εργαζόμενους απλήρωτους και με δεν ξέρω πόσους που παίρνουν 400 ευρώ; Εγώ εργάζομαι και πληρώνομαι (για να πληρώνω μετά τα χαράτσια και τις εφορίες) αλλά ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ τους παραπάνω. Δεν μπορώ να είμαι ήσυχος όσο υπάρχουν αυτοί οι αριθμοί. Ακόμα και αν εγώ δεν κινδυνεύω να βρεθώ σε αυτή τη θέση βρίσκονται ήδη πάνω από δύο εκατομμύρια συμπατριώτες μου.
     Ποια έσοδα θα έχει το κράτος από την κατάσταση αυτή; Πώς θα κινηθεί η αγορά; Πώς θα έρθει η ανάπτυξη; Με τα διαθέσιμα των τριών εκατομμυρίων εργαζομένων; Πώς πάει θαυμάσια η ελληνική οικονομία; Εκτός και αν μας δουλεύεις και σπας πλάκα.
     Ή μήπως πιστεύεις ότι σε δύο τρία χρόνια θα βρεθούν δουλειές για δύο εκατομμύρια ανθρώπους;

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 21/11/2012 17:25:16

      Για τα δημόσια οικονομικά μιλάω, τα οικονομικά του κράτους. Όχι βέβαια για την ελληνική οικονομία, που πηγαίνει χάλια και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς.

      Εννοώ ότι η Ελλάδα πετυχαίνει και με το παραπάνω τους στόχους του Μνημονίου για τα οικονομικά του κράτους. Με αίμα, αλλά τους πετυχαίνει.

    • Εθνικιστης avatar
     Εθνικιστης @ Διογένης 21/11/2012 20:42:20

     Χωρις να υπολογιζεις την εσωτερικη παυση πληρωμων το ελλειμμα ειναι 5,3% (15,73/298,734 δις $). Αν υπολογισεις και την εσωτερικη παυση των 10,26 δις $, τοτε 25,99/298,734 = 8,7% ελλειμμα, ακριβως οσο εκτιμουσα σε παλια αναρτηση εδω μεσα. Την ιδια στιγμη, 90 δις $ ειναι η παραοικονομια της χωρας, με μεσο ΦΣ 25% χανεις καθε χρονο 22,5 δις $. Τα μισα να επιανες, εκλεινες το πρωτο ελλειμμα, πιανοντας το ολο εκλεινες το πραγματικο ελλειμμα. Γιατι ουρλιαζουμε για την φοροδιαφυγη; Γιατι ειναι η μονη πλεον αναζητηση περισσοτερων εσοδων.

     Αν οι εκτιμησεις της Citi τις οποιες ενστερνιζομαι για υφεση παραπανω απο 10% το 2013, τοτε το πραγματικο ελλειμμα που λογικα θα εχει παει 18 δις $ (22,5 επι 80%) θα αντιστοιχει σε 18/268,86 = 6,6%. Ισως οντως το 2016 να εχει παει το ελλειμμα κατω του 3% του ΑΕΠ, αλλα με τι ακριβως μετρα οταν η οικονομια και η κοινωνια σου δειχνει πλεον τοσο εξωφθαλμα οτι δεν αντεχει αλλα; Μονο παταξη φοροδιαφυγης. Αλλα αρκει;

 3. Α avatar
  Α 21/11/2012 11:15:10

  Το ΔΝΤ, ξαφνικά ούτε πόνεσε για την Ελλάδα, πόσο μάλλον για την ύφεση της Ελληνικής οικονομίας. Για την ύφεση δεν ενδιαφέρεται καθόλου, άλλωστε αυτήν την ¨ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΊΑ¨ προσέφερε σε όλες τις χώρες στις οποίες πήγε. Η τακτική του ΔΝΤ, είναι να ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ύφεση στις χώρες.
  Άρα άλλο είναι το σκεπτικό του ΔΝΤ. Αφού η Ευρώπη έκανε το μέγα λάθος και το ¨έβαλε¨ στην Ευρώπη, τώρα υφίσταται τις επιπτώσεις. Κάθε λίγο και λιγάκι αν το ΔΝΤ, παραμείνει στην Ευρώπη θα εγείρει θέματα χρέους διάφορων χωρών της ΕΕ.
  Το σκεπτικό του ΔΝΤ, είναι ν΄αποδυναμώσει οικονομικά και νομισματικά την ΕΕ.
  Η δραστική λύση, από πλευράς της ΕΕ, είναι να ΔΙΩΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, αλλά συγχρόνως ν΄αναλάβει στα ΣΟΒΑΡΑ, να επιλύσει τα εσωτερικά της προβλήματα, με όποιο κόστος.

  • Ελευθερία avatar
   Ελευθερία @ Α 21/11/2012 11:47:25

   Από πού προκύπτει ότι το ΔΝΤ το έφερε η Ευρώπη (βλ. Γερμανία), "κατά λάθος" και όχι με συγκεκριμένο σκοπό, δεδομένου ότι αποκλείεται να μην είχε επίγνωση της τακτικής του;

   • Α avatar
    Α @ Ελευθερία 21/11/2012 11:52:48

    Ποιό σκοπό;

    • Ελευθερία avatar
     Ελευθερία @ Α 21/11/2012 12:06:09

     "Ακόμα περιμένουμε 5ο δις ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα."
     Τάδε έφη η Φέκτερ εισερχόμενη χθες στο Γιούρογκρουπ, αλλά τη δήλωση δεν την βρίσκεις στα ελληνικά παρά μόνο σε αυστριακά μέσα.

     Αυτόν τον σκοπό που συνεπάγεται εκμηδένιση της εθνικής ταυτότητας των κρατών και θέσπιση μίας συνείδησης για όλους. Επίσης γνωστός και ως "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

     • Α avatar
      Α @ Ελευθερία 21/11/2012 13:02:53

      Δεν νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περνάει από το κατώφλι του ΔΝΤ, ούτε είναι κακό να συμβεί. Το αντίθετο, είναι καλό η ΕΕ να εμφανίζεται αλλά και να είναι στην ουσία μια ενωμένη δύναμη, που δεν θα πλαγιοκοπείται από κάθε ¨ορεξάτο¨.
      Η κα Φέκτερ, μπορεί και να μην περιμένει, ας έρθει στην Ελλάδα, ας δώσει τα 50δις για να βοηθήσει στις αποκρατικοποιήσεις. Κανείς δεν την απέκλεισε να πάρει μέρος.
      Αλλά αυτοί οι ηγέτες (τρομάρα τους) είναι χειρότεροι κι΄από βλαχοδήμαρχοι. Επαρχιώτικης νοοτροπίας, ανάξιοι να ηγούνται.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Α 21/11/2012 12:13:25

     Δύο σκοπούς:

     Α. Δεν πλήρωνε μόνη της, αλλά έβαζε και τους Αμερικανούς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

     Β. Διασφάλιζε ότι τ "τεχνογνωσία" του ΔΝΤ θα έκανε την χρηματοδότηση της Ελλάδας μια οδυνηρή διαδικασία για την Ελλάδα, ώστε να αποθαρρυνθούν και άλλες χώρες από το να ζητούν χρηματοδότηση.

     Τώρα που το ελληνικό πρόβλημα οδεύει προς επίλυση (λόγω σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών μεγέθών της χώρας) και το ΔΝΤ σαμποτάρει την αντανάκλαση αυτής της βελτίωσης στην όλη ευρωζώνη, μέσω της εκβιαστικής απαίτησης για haircut, η Γερμανία βλέπει ότι ίσως και να της είναι βλαπτικό να συμμετέχει το ΔΝΤ.

     Γι' αυτό και σκέφτονται ως έσχατη λύση να τους βγάλουν απ' έξω.

     • Α avatar
      Α @ Διογένης 21/11/2012 12:54:43

      Αν ήταν αυτοί οι δύο σκοποί, και οι δύο πέσανε στο κενό, άρα πρόκειται περί λάθους και μάλιστα ¨παταγώδους¨από την πλευρά των Ευρωπαίων.
      Γιατί ναι μεν βάζανε το χέρι κατ΄ελάχιστο στην τσέπη οι Αμερικανοί, αλλά με το αζημίωτο, κατάφεραν αθόρυβα να βάλουν βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης.
      Για την ¨τεχνογωσία¨ας το αφήσουμε καλύτερα... το εξηγώ στο πρώτο σχόλιο.

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Α 21/11/2012 13:08:21

      Νομίζω ότι η Γερμανία είχε επίγνωση ότι οι ΗΠΑ έτσι κι αλλιώς έβαζαν τη βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης. Οπότε σου λέει, είτε μέσα τους έχω είτε έξω, πάλι με υπονομεύουν.

      Αυτή είναι η μία εκδοχή. Η άλλη εκδοχή είναι α) να μην το είχαν καταλάβει ότι οι Αμερικανοί είναι που τους υπονομεύουν (πράγμα απίθανο) και β) να δουν συνειδητά κατά των συμφερόντων της ίδιας της Γερμανίας, στο βαθμό που οι σχετικά ισχυροί γερμανικοί θεσμοί τους το επιτρέπουν.

      Ενώ η υπό "α" εκδοχή μου φαίνεται απίθανη, η υπό "β" εκδοχή δεν φαίνεται καθόλου απίθανη.

      Όπως είχε γράψει κάποτε έγκυρος αμερικανός αναλυτής με αφορμή τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008, "το μόνο που οφείλουν οι Ευρωπαίοι στην Αμερική, είναι η εξαγορά των ηγετών τους"...

 4. χρηστοσ avatar
  χρηστοσ 21/11/2012 11:26:31

  H πεποιθηση μου ειναι οτι η Γερμανια θα βγει πρωτη απο το ευρω
  Να το θυμαστε αυτο

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 21/11/2012 11:28:14

  Προσθέτω τα εξής: Δεν έχουμε προσέξει αρκετά μια αποστροφή του Σόιμπλε στις τοποθετήσεις του. Ότι δηλαδή "ενδέχεται να συνεχίσουμε χωρίς το ΔΝΤ". Αν δηλαδή το ΔΝΤ (οι Αμερικανοί) επιμείνουν, τότε οι Γερμανοί θα συνεχίσουν χωρίς αυτούς, αλλά haircut δεν θα δεχθούν. Τους είναι απλώς αδύνατον, για όποιον ξέρει πώς λειτουργεί εσωτερικά η Γερμανία (εκτός αν γίνει η Ελλάδα αποικία τους, πράγμα που δεν φαίνεται πολιτικά εφικτό αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, λόγω του ότι δεν θα βγουν τα κουκιά κοινοβουλευτικά). Το ότι δεν θα το δεχτούν (και ξέρουν προφανώς ότι δεν είναι και εφικτό να γίνει η Ελλάδα αποικία τους) επιβεαιώνεται από αυτό που λέει ο Σόιμπλε, ότι "θα συνεχίσουμε εν ανάγκη χωρίς το ΔΝΤ".

  Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Αμερικανοί θα σπρώξουν την Ελλάδα σε χρεωκοπία (και ίσως και δραχμή), ώστε να συνεχιστεί η αναταραχή στην ευρωζώνη. Αν ο Σαμαράς αρνηθεί να συμπράξει στη χρεωκοπία, είναι βέβαιο ότι του ετοιμάζουν μοίρα ανάλογη του Καραμανλή για να φέρουν τον Τσίπρα, που θα πάει πολύ ευχαρίστως σε χρεωκοπία. Σε μια τέτοια προοπτική ο Σαμαράς πρέπει να ξέρει τι τον περιμένει, τον περιμένουν Δεκεμβριανά, πορτοκαλί καταστάσεις και διάφορα άλλα. Ώστε να έρθει ο Τσίπρας. Μιλάμε για την περίπτωση να συνταχθεί ανοικτά με τους Γερμανούς, για την περίπτωση να αρνηθεί να σπρώξει τη χώρα σε χρεωκοπία.

  Αν πάλι συνταχθεί ανοικτά με τους Αμερικανούς, είναι βέβαιο ή σχεδόν βέβαιο ότι θα σώσει την κυβέρνησή του, αλλά η χώρα θα ζήσει την περιπέτεια της χρεωκοπίας, ενώ η εχθρότητα των Γερμανών θα πρέπει να μας κάνει περιμένουμε δραχμή, κατάρρευση των τραπεζών κλπ.

  Αυτή τη στιγμή ο Σαμαράς εξακολουθεί να πατάει σε δύο βάρκες. Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν θα πέσει στη θάλασσα. Το έκανε ήδη μια φορά με το Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο, τελικά πήδηξε στη βάρκα του Μνημονίου και σώθηκε.

  Πρέπει να διαλέξει σε ποια βάρκα να πηδήξει τώρα, αλλά να το κάνει σωστά και εγκαίρως.

  Και με τη μία και με την άλλη "βάρκα" υπάρχουν λύσεις, αλλά θα πρέπει να είναι πρετοιμασμένος για την εχθρότητα των "άλλων", κατά περίπτωση δηλαδή είτε των Γερμανών, είτε των Αμερικανών.

  Στη μια περιπτωση (συντάσσεται με τους Αμερικανούς) θα έχει οικονομικά προβλήματα, στην άλλη περίπτωση (συντάσσεται με τους Γερμανούς), θα έχει πολιτικά προβλήματα.

  Ας διαλέξει ποια θέλει να αντιμετωπίσει. Και ας σκεφτεί πρώτα-πρώτα ποιο είναι μακροπρόθεσμα το καλύτερο για τη χώρα.

  Το δικό μου κριτήριο θα είναι να αποφύγουμε τις λεγόμενες "ιδιωτικοποιήσεις", και ας πεινάσουμε και για λίγο καιρό. Όποιος του το "δώσει" αυτό, με αυτόν να πάει.

  • astros avatar
   astros @ Διογένης 21/11/2012 20:13:38

   Aγαπητέ Διογένη πολύ ωραία τα λές.
   Σου διαφεύγει όμως οτι το δίλλημα που βάζεις είναι ψευδές.
   Αν στ' αλήθεια τεθεί το ζήτημα ανοικτά με ποιόν θα πάει η Ελλάδα με τη Γερμανία ή την Αμερική, η επιλογή μας, κυρίως για τον Σαμαρά, είναι μονόδρομος. Αν τυχόν βγεί απ' αυτόν (Ο Κώστας Καραμαλής απλά μια μικρή παράκαμψη θέλησε να κάνει και δεν έχασε μόνο την οικονομία αλλά κινδύνεψε ακόμα και η ζωή του...) απλά οι Αμερικάνοι θα τον αφανίσουν όχι μόνο πολιτικά αλλα και βιολογικά αν χρειαστεί. (Εχει και καλή αγαπημένη οικογένεια).
   Αν κάνουμε την τρελλή υπόθεση οτι προτιμάει τους Γερμανούς, φαντάζεσαι τους Αμερικάνους να αποχωρούν απο τη Σούδα και το Ακτιο και στη θέση τους να εγκαθίστανται οι ηττημένοι του πολλέμου και αφοπλισμένοι απο τους Αμερικάνους Γερμανοί? Θα δώσει ο Σαμαράς στηριζόμενος στούς γενναίους Βενιζέλο και Κουβέλη Μερίδιο στη Μεσόγειο και τα πετρέλαια στους Γερμανούς κόντρα στη θέληση των Αμερικάνων? Μήπως ξεχνάμε τη σκληρή πραγματικότητα στην οποία ζούμε που ακόμα και οι Ρώσοι σέβονται και δεν τολμούν να παραβιάσουν παρόλο που αποδεκατίζονται μπροστα στά μάτια τους αδελφικοί σύμμαχοι όπως οι Παλαιστίνιοι και οι Σύροι?
   Πολύ το κούρασαν οι Γερμανοί. Και πολύ ακριβά το πληρώσαμε όλοι οι "Νότιοι" . Αν επιμείνουν θα χάσουν και τα αυγά και τα καλάθια...

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/11/2012 11:37:19

  Ως προς το Γερμανικό σκέλος της καθυστέρησης, πολιτικό -κομματικό-δημοσκοπικό πρόβλημα, ως συνήθως. Πρέπει να γίνει διακομματική συνεννόηση, για την ψηφοφορία στην Βουλή και δια πάν μελλοντικόν ενδεχόμενον.
  h**p://www.spiegel.de/politik/deutschland/umfrage-jeder-dritte-findet-schwarz-gruen-gut-a-868393.html

 7. blue nile avatar
  blue nile 21/11/2012 12:20:07

  Oι Ευρωπαίοι πολιτικοί ούτε ανίκανοι είναι ούτε ανυπόληπτοι είναι.
  Δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή είναι απολύτως εξαρτημένοι από την Γερμανία.
  Το γιατί είναι απλό.
  Η Γερμανία έχει το απόλυτο διαπραγματευτικό ατού απέναντι στους Γάλλους , στους Ιταλούς στους Ισπανούς και σε λοιπούς ελλειμματικούς.
  Την απειλή εξόδου της από την ευρωζώνη η οποία θα διαλύσει αυτομάτως τα τραπεζικά συστήματα λόγω του τσουναμιαίου bank run στις προαναφερθείσες χώρες. Αντίθετα οι γερμανικές τράπεζες θα δεχτούν τις αποταμιεύσεις των άλλων.
  Γι'αυτό και βλέπετε τον Ολάντ να διαφωνεί με την Μέρκελ αλλά τελικά η Μέρκελ να περνάει πάντα το δικό της.
  Την περασμένη άνοιξη Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι πίεσαν τη Μέρκελ και με την απειλή του βέτο κατάφεραν να καταλήξουν σε μια απόφαση σταθμό. Αυτή του διαχωρισμού του κρατικού χρέους από το τραπεζικό.
  Είδαμε όμως κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού τον Σόιμπλε να καταφέρνει να ακυρώνει αυτή την απόφαση η οποία για να εφαρμοστεί προυπόθετε έλεγχο όλων των ευρωπαικών τραπεζών, κάτι όμως που θα έβγαζε στην φόρα την χρεωκοπία των γερμανικών ιδιωτικών τραπεζών.
  Τότε αυτές θα έπρεπε να επανακεφαλαιοποιηθούν από το EFSF με αντάλλαγμα απλές μετοχές, δηλαδή οι Γερμανοί τραπεζίτες θα έχαναν την κυριότητα των τραπεζών τους.
  Όπως και οι Έλληνες τραπεζίτες που προώθησαν με νύχια και με δόντια το μνημόνιο ΙΙΙ ώστε να επανακεφαλαιοποιηθούν από το ελληνικό δημόσιο και να μην χάσουν τις τράπεζες τους που αυτοί τις χρεωκόπησαν, έτσι ακριβώς και οι Γερμανοί τραπεζίτες αρνούνται κάθε λύση στην ευρωζώνη για τα δικά τους συμφέροντα.
  Όπως εδώ έτσι κι εκεί οι πολιτικοί έχουν σχέσεις στοργής με τους τραπεζίτες οπότε όλη η γερμανική ηγεσία δεσμεύεται να τους σώζει , συνεχίζοντας να εφαρμόζει σε όλη την Ευρώπη μέτρα που πλήτουν πλέον ξεκάθαρα όχι μόνο την πραγματική οικονομία των λοιπών χωρών αλλά και αυτή της Γερμανίας που πλέον αρχίζει να παρουσιάζει υφεσιακές τάσεις.

  Όλα τα παραπάνω όμως έπρεπε να προσμετρήσει η ελληνική κυβέρνηση και μην καταντά να σκύβει το κεφάλι σε κάθε εξωφρενική απαίτηση των Γερμανών. Να μου πείτε εδώ ολόκληρη Γαλλία και υποκύπτει εμείς θα κάνουμε διαφορετικά;
  Η απάντηση είναι ότι εμείς φτάσαμε πιο γρήγορα από τους άλλους στο χείλος του γκρεμού.
  Και είχαμε και ένα διαπραγματευτικό όπλο.
  Αν καταφέρναμε γρήγορα να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα όχι με οριζόντια μέτρα ύψους 11,5 δις (τα οποία λόγω της υστέρησης εξόδων δεν θα το πετύχουν) αλλά με μη οριζόντια ύψους 2,3 δις (για δύο χρόνια) θα μπορούσε το κράτος να πληρώνει υπαλλήλους, συνταξιούχους και προμηθευτές για τους επόμενους μήνες.
  Τότε θα μπορούσαμε να πάμε σε ουσιαστική διαπραγμάτευση χωρίς να κρέμεται από πάνω μας ο πέλεκυς της διάλυσης.

  Αντί όμως να αναζητήσει ένα τέτοιο ενδεχομένο η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε το χειρότερο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής των τελευταίων 70 χρόνων στην ήπειρο, πάνω στην καμπούρα μια ετοιμοθάνατης κοινωνικής οικονομίας η οποία θα αφήσει σύντομα την τελευταία της πνοή.

  Ακολουθώντας τυφλά την γερμανική πολιτική ηγεσία η οποία δεν νοιάζεται για να ξεπεράσει η ευρωζώνη την Κρίση, αλλά για να συντηρήσει όσο το περισσότερο δυνατό την Κρίση σε όφελος της.

  Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή μετά τις εκλογές τους , οι Γερμανοί πολιτικοί θα θελήσουν να βρουν κάποιου είδους λύση. Πριν από τις εκλογές δεν θα κάνουν τίποτα γαι αν μην χάσουν καμιά ψήφο.

  Όμως μέχρι τότε για μας θα είναι πολύ αργά...ακόμα και για δάκρυα...

  • Hrthe_to_telos avatar
   Hrthe_to_telos @ blue nile 21/11/2012 13:46:39

   Απο τη μια υπαρχουν οι "πολιτικοι" και απο την αλλη οι τραπεζιτες με τα τσιρακια τους τους πολιτικους τους υπηρετες, ο καθενας προσπαθει να σωσει το τομαρι του.
   Οι τραπεζιτες να μην κουρευτουν τα χρεη και χασουν μπονους και κερδη, οι δε πολιτικοι για να σωσουν τις καρεκλες της εξουσιας απο το ξεσπασμα του οχλου που ερχεται.
   Καθηστε παρτε ποπ-κορν και απολαυστε.
   Θεωρητικα η λυση για την Ελλαδα ειναι κουρεμα γουλι συνοδευομενο απο τις απαραιτητες αλλαγες-μεταρυθμισεις κλπ οπως λεγαμε εξαρχης, ελα ομως που πισω ειναι Ιταλια Ισπανια Πορτογαλια και πιθανον Γαλλια, οποτε μην αυταπατασθαι οτι θα δοθει τοσο ευκολα λυση, η οποια θα γονατιζει τους τραπεζιτες.
   Πρεπει να ζησουν και αυτοι. :) :)
   Μαλλον εμεις θα τον πιουμε παλι.

  • astros avatar
   astros @ blue nile 21/11/2012 20:17:15

   "αλλά με μη οριζόντια ύψους 2,3 δις (για δύο χρόνια) θα μπορούσε το κράτος να πληρώνει υπαλλήλους, συνταξιούχους και προμηθευτές για τους επόμενους μήνες."

   Αυτό που λές αγαπητέ Blue Nile είναι Η ΛΥΣΗ . Tώρα μάλιστα είναι πιό εύκολη για τον Σαμαρά. Διότι έχει το ακράδαντο επιχείρημα οτι εμείς δεχτήκαμε τα πάντα ό,σα προτείνατε, μας καθυστερήσατε 6 μήνες τη δόση πράγμα που καθιστά αδύνατη τώρα πλέον την εφαρμογή των μέτρων που ψηφίσαμε, αφού χρεωθήκαμε ακόμα πιό βαθειά με τα έντοκα γραμμάτια, άρα εφαρμόζουμε συμπίεση των ανώτερων μισθών μέχρι τα 1500 ευρώ εξοικονομούμε 2,3 δίς κατ' ετος και αναβάλλουμε την εφαρμογή των μέτρων μέχρι να επιτύχουμε ανάκαμψη...Θα τολμήσει ή το προσκύνημά του ήταν ολοκληρωτικό και τελεσίδικο?

   • blue nile avatar
    blue nile @ astros 22/11/2012 02:25:29

    Δυστυχώς επέλεξε άλλο δρόμο.
    Να λέμε την αλήθεια δεν ήταν και εύκολο να κάνει κάτι διαφορετικό.
    Για μας κάποιες φορές όλα απλά είναι...ασκήσεις επί χάρτου...αλλά ένας ηγέτης πρέπει να τα προσμετρά όλα.
    Φαντάσου να ανακοίνωνε ότι θα πάει σε πρωτογενή πλεονάσματα με σκοπό να διαπραγματευτεί καλύτερα και να μην κάνει πίσω στις απαιτήσεις των δανειστών.
    Για τον πολύ κόσμο που είναι κακοπληροφορημένος και φοβισμένος αυτό θα μεταφραζόταν σε τεράστιο ρίσκο.
    Το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν να τρέχουν όλοι στις τράπεζες να σηκώσουν τις καταθέσεις τους και να καταρεύσει το τραπεζικό σύστημα.
    Είδαμε προεκλογικά πολλούς να σηκώνουν τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες. Mόνο και μόνο γιατί φοβήθηκαν τυχόν εκλογή Τσίπρα.
    Θα έπρεπε να ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει και αυτό το ενδεχόμενο...και άλλους αστάθμητους παράγοντες...

    • blue nile avatar
     blue nile @ blue nile 22/11/2012 02:28:32

     Βέβαια επιμένω να λέω ότι ακόμα και το χειρότερο σενάριο δεν πρέπει να φοβίζει πολύ πια μιας που το μνημόνιο ΙΙΙ μας οδηγεί σε εξασφαλισμένη καταστροφή.
     Κερδίζουμε χρόνο για χρεωκοπήσουμε χειρότερα στο άμεσο μέλλον με κάθε μέρα που περνάει να χειροτερεύει την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

 8. Πηνελόπη avatar
  Πηνελόπη 21/11/2012 13:33:42

  Δεν έγραφε ο διεθνης τύπος ότι μετά τις Αμερικανικές εκλογές θα σμπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό ; Μάλλον αυτό ξεκινησε και αν κρίνω και από την ανησυχία του πρωθυπουργου , είμαστε πολύ κοντά. Το μόνο που τους απασχολεί είναι ποιος θα φορτώθει την καταστροφή ΔΝΤ η Ευρωπαική ένωση

 9. GreekinEurope avatar
  GreekinEurope 21/11/2012 16:57:47

  Το ΔΝΤ μπορεί να το βγάλει έξω εντελώς μόνο μία παρέμβαση της ΕΚΤ να αγοράσει όλο του το χρέος. Η ΕΚΤ επίσης θα μπορούσε να αγοράσει και όλο το χρέος των άλλων χωρών προς την Ελάδα (και τις άλλες Ευρωπαικές χώρες) και να το αναδιαρθρώσει με ελάχιστα επιτόκια.
  Επίσης η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναδιαρθρώνει τα επιτόκια σε όλα τα μόλογα που αγοράζει στη δευτερογενή και να κουρεύει τις αξίες τους λίγο πιο πάνω από την τιμή κτήσης.
  Αυτή είναι η λύση που δεν επιβαρύνει κανέναν Ευρωπαίο φορολογούμενο. Τότε θα βλέπατε πού θα πήγαιναν όλα τα spreads....
  Δεν αρνούμαστε τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά όσο η ΕΚΤ αρνείται να αναλάβει δράση τόσο θα υπάρχει κρίση στην Ευρωζώνη.
  ΑΠό εκεί και πέρα για να έχουμε ανάπτυξη και υγειή δημοσιονομικά πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο δημιουργίας επενδύσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό και πολλές νέες θέσεις εργασίας πολλές εκ των οποίων θα προέλθουν από μαζική αναδιάρθρωση και αποσυμφόρηση του σημερινού Δημόσιου Τομέα.

 10. Zame avatar
  Zame 21/11/2012 17:03:41

  ..μηπως τα συνεταιρικά τους ειδικά τυπογραφεία .

 11. Tasos avatar
  Tasos 21/11/2012 19:11:13

  Στα δημόσια οικονομικά έχεις συνυπολογίσει τα χρωστούμενα του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα? γιατί με τέτοια εσωτερική στάση πληρωμών φτιάχνω και γω πλεόνασμα κι ας μην είμαι του λόντον σκούλ. Χώρια δε που δε ξέρω πώς μπορεί να προβλεφθεί η φοροδοτική πορεία του χρόνου όταν ήδη φέτος 1 στους 5 δε πλήρωσε την εκκαθάριση (τουλάχιστον τόσοι ήταν που πήγαν για τη 1η δόση) και αφήνουμε απ' έξω τα έκτακτα χαράτσια που έγιναν μόνιμα. Ξέρεις με τέτοιους τρόπους (φοροεισπρακτικούς και μόνο) ότι πλεόνασμα κι αν πιάσεις θα είναι ευκαιριακό γιατί για να εισπράτεις σταθερά φόρους πρέπει να υπάρχει και παραγωγή χρήματος...

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Tasos 21/11/2012 20:10:04

   Σε πληροφορώ ότι όλα τα χρωστούμενα του κράτους στους ιδιώτες συνυπολογίζονται στο έλλειμμα, εκτός απο τις επιστροφές ΦΠΑ που δεν συνυπολογίζονται.

   Αν μάλιστα το κράτος εξοφλήσει τον ιδιωτικό τομέα (που, είπαμε, έχει συνυπολογιστεί το σύνολο των οφειλών), τότε ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα επιστρέψει στα κρατικά ταμεία, μέσω του ότι θα επιτρέψει σε πολύ κόσμο να εξοφλήσει οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

 12. blue nile avatar
  blue nile 21/11/2012 19:27:04

  Η πλάκα είναι ότι δεν τον πιούμε μόνο εμείς.
  Θα τον πιει και ο μέσος Γερμανός πολίτης....και πολύ σύντομα μάλιστα...

 13. DebbyTant avatar
  DebbyTant 21/11/2012 19:36:27

  Τρία χρόνια τώρα περιστρέφονται αυτοικανοποιούμενοι γύρω από την παρωνυχίδα Ελλάς (το 2% του Ευρωπαικού χρέους που λυνότανε μέσα σε 5 λεπτα στα κρυφά και οι κότες ξέρουν τη μέθοδο)
  Ναι αλλα αυτοι δεν ειναι κοτες..

 14. Aναξ avatar
  Aναξ 21/11/2012 21:23:19

  Κι εγώ αυτό λέω αγαπητή DebbyTant Δεν είναι κότες, "είναι ηλίθιοι Δημόσιοι υπάλληλοι όλοι τους σιτιζόμενοι στο Πρυτανείο."
  Και δεν πρόκειται να κόψουν μόνοι τους το χέρι που τους ταίζει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.