Ανυποχώρητη η κυβέρνηση στις «κόκκινες γραμμές» έναντι της τρόικας
18/03/2014 07:22
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση στις «κόκκινες γραμμές» έναντι της τρόικας

Aμφίβολη η έκβαση των διαπραγματεύσεων

Ούτε σήμερα τα ξημερώματα υπήρξε «λευκός καπνός» από το υπουργείο Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, παρά τις νέες 12ωρες συζητήσεις και με τη συμμετοχή- για μια ακόμη φορά- άλλων κορυφαίων υπουργών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε, αμέσως μετά και τις νέες άκαρπες συζητήσεις, ότι «πάει καλά, έχουμε φθάσει πολύ κοντά, αλλά υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα». Η απόσταση θα επιδιωχθεί να γεφυρωθεί σε ένα ραντεβού εντός της ημέρας, με τον ίδιο παράγοντα να αναφέρει ότι «ελπίζουμε σήμερα το απόγευμα θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο». Ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι «εάν είναι, θα κλείσουμε σήμερα, ή δεν θα κλείσουμε καθόλου. Εάν δεν κλείσουμε σήμερα, συνεχίζουμε τις επόμενες ημέρες».

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόσμεν αναχώρησε τα ξημερώματα για την Ουάσιγκτον. Θα αντικατασταθεί στη συνέχιση των συζητήσεων από τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου. Στις συζητήσεις θα συνεχίσουν να συμμετέχουν οι δύο εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής πλευράς στην τρόικα, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Η έλλειψη συμφωνίας μετά από 178 ημέρες διαπραγματεύσεων, αποδίδεται στο γεγονός ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις, έως τώρα αντίθετες, απόψεις τους, σε:

*Διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 (μάλιστα, η τρόικα δεν έχει ακόμη προσδιορίσει καν συγκεκριμένο ποσό για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος)

*Η τρόικα επιμένει για νομοθετική ρύθμιση, που ουσιαστικά θα απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

*Η τρόικα εμμένει για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015

Όσον αφορά στις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε πιο κοντά, αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει». Ενώ, σύγκλιση, χωρίς, επίσης, συμφωνία, υπάρχει στην απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα υπάρξουν συζητήσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.


Πλέον σε νέο ραντεβού εντός της ημέρας θα επιδιωχθεί να γεφυρωθεί η απόσταση και να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.
Συγκεκριμένα είναι αμφίβολο το πώς μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μόνον με την επικαιροποίηση του Μνημονίου της ΕΕ (Technical Memorandum of Understanding) και όχι και του κειμένου του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies- MEFP).

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το υπουργείο Ανάπτυξης, τρόικα και κυβέρνηση έχουν έλθει πιο κοντά στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, αλλά και στο θέμα των μη ανταποδοτικών χρεώσεων και των φόρων υπέρ τρίτων.

Οι «κόκκινες» γραμμές για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και την επέκταση των απολύσεων στο Δημόσιο το 2015, με 2.000 πρόσθετες αποχωρήσεις παραμένουν.

Απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές και για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, θέμα που προκαλεί τριβές.

Σε κάθε περίπτωση ημερομηνία ορόσημο παραμένει η 1η Απριλίου, οπότε θα διεξαχθεί το άτυπο Eurogroup στην Αθήνα.

Εάν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε σε αυτό θα δοθεί η έγκριση της Ευρωζώνης για την εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ (από τα 10,1 δισ. ευρώ της συμμετοχής του EFSF). Θα ακολουθήσει έως τα τέλη Απριλίου η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

Με τα 10,6 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις αυξημένες λήξεις ομολόγων του Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.