Αντ.Σαμαράς από την Αμφίπολη: Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα
12/08/2014 00:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντ.Σαμαράς από την Αμφίπολη: Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα

Στην Αρχαία Αμφίπολη πήγε αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, και επισκέφτηκε τον λόφο Καστά και θα ξεναγηθεί στον χώρο της εξελισσόμενης αρχαιολογικής ανασκαφής.

Σημειώνεται ότι, οι ανασκαφές που διεξάγονται στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, εικάζεται ότι βρίσκονται κοντά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού τάφου. Ο πρωθυπουργός τροφοδότησε τα σενάρια ότι κάτι μεγάλο ανακαλύφθηκε στην περιοχή καθώς συστησε στους κατοίκους «κάντε υπομονή λίγες μέρες».

Ο κ. Σαμαράς, ιδιαίτερα ευδιάθετος, συνομίλησε με τους κατοίκους και στη συνέχεια μετέβη στον Τύμβο Καστά, όπου ξεναγήθηκε στον χώρο της ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, έφτασε στην Αρχαία Αμφίπολη γύρω στις 10 παρά 15 το πρωί.

Ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψη του, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι. Πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά: Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δυο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία.

Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της».

Αντ.Σαμαράς από την Αμφίπολη: Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα 25974 photo


Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος σημείωσε ότι «η επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας σημαίνει πως κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή» και πρόσθεσε ότι «η περιοχή και όλη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία -που παρουσιάστηκαν από την προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, τον περασμένο Μάρτιο, στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση- τα δύο τελευταία έτη, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων, που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.

Στην περιοχή, η οποία φυλάσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από μεγάλη αστυνομική δύναμη, καταγράφεται έντονη κινητικότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για όλες εξελίξεις.

Ο μοναδικός αυτός ταφικός περίβολος λόγω του μεγέθους του που αγγίζει περίπου τα πεντακόσια μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων, δημιουργεί συνειρμούς για το ποιοι μπορεί να είναι εκεί θαμμένοι.

Αντ.Σαμαράς από την Αμφίπολη: Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα 25975 photo

Οι ανασκαφές
Το Ιούνιο, μετά τη χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές που είχαν σταματήσει λόγω χειμερινής περιόδου συνεχίστηκαν, με την προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, να απομακρύνει αρχικά τους τόνους χώματος που σκέπαζαν τον λόφο Καστά, και στη συνέχεια να ολοκληρώνει την ανασκαφή του μεγαλοπρεπούς ταφικού περιβόλου που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.

Η κ. Περιστέρη, μιλώντας στο ΑΠΕ, είχε πει ότι «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και τον γιο του Αλέξανδρο Δ'».

Δεινοκράτης
Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325-300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου. Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στην περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από τη Θάσο τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους. Μια ευρύτερη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης, όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4 π.Χ. αιώνα.

www.imerisia.gr

[photo_3]

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sender avatar
  sender 12/08/2014 10:32:46

  Τυχεροί όσοι παραβρεθούν στην αποκάλυψη(ακόμα κι αν υπάρχει διάψευση των προσδοκιών όλων).Ζηλεύω..

 2. Naruto avatar
  Naruto 12/08/2014 11:35:55

  Δεν αποκλείεται να είναι του Μ.Αλεξάνδρου και στην Αλεξάνδρεια να ήταν κάποιος άλλος στον τάφο . Κατά την μεταφορά του νεκρού απο την Βαβυλώνα στην Αλεξάνδρεια έγιναν απόπειρες αρπαγής του φέρετρου . Ισως λοιπόν να απήχθη και να ενταφιάσθηκε στην Μακεδονία .

 3. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 12/08/2014 12:03:22

  Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εικάσει κανείς ποιου ο τάφος μπορεί να είναι αυτό το τεράστιο οικοδόμημα. Υποψιάζομαι ότι είναι του Ηφαιστίωνα, καθώς και από τις πηγές θα ταίριαζε απόλυτα.

  • sender avatar
   sender @ Βατάτζης 12/08/2014 13:26:22

   Και να είναι πιο μεγαλοπρεπής από τον τάφο του Φιλίππου στην Βεργίνα;Λίγο απίθανο.

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ Βατάτζης 13/08/2014 13:58:14

   Ο Ηφαιστιων αποτεφρωθηκε στα Εκβατανα. Πολυ απιθανο τοσο τεραστιο για τον Ηφαιστιωνα. Ακομα και για την Ρωξανη απιθανο.

 4. Ερασιτέχνης Αρχαιολόγος avatar
  Ερασιτέχνης Αρχαιολόγος 12/08/2014 13:26:15

  Του Κασσάνδρου ακούγεται οτι είναι Ο Κάσσανδρος ( 358 ή 350 – 297 π.Χ. ) ήταν ένας από τους Επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μια από τις πρωταγωνιστικές φυσιογνωμίες στους πολέμους των Διαδόχων, που βασίλεψε στο χώρο της Μακεδονίας. Ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία γιος του Αντιπάτρου και ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα που σχετίζονται με τη βασιλεία του είναι η ίδρυση της Θεσσαλονίκης. Επίσης ήταν ιδρυτής της βραχύβιας δυναστείας των Αντιπατριδών.

  • sender avatar
   sender @ Ερασιτέχνης Αρχαιολόγος 12/08/2014 16:46:28

   Και ήταν αυτός που δολοφόνησε την Ολυμπιάδα,την Ρωξάνη και τον Αλέξανδρο τον Δ'.Ο πιο εμπαθής διεκδικητής του μακεδονικού θρόνου.(θα έμοιαζε με φάρσα της Ιστορίας,αν το εύρημα στην Αμφίπολη ανήκει σ'αυτόν)

   • George N avatar
    George N @ sender 13/08/2014 11:35:47

    Μάλλον ήταν λάθος του να τα βάλει με την ιέρεια Ολυμπιάδα, ερωμένη του Δία, γνώστη των μυστήριων και τα φίδια της. Τα ήξερε αλλά τον έτρωγε η κεφάλα του. Κι αυτός και σχεδόν ολόκληρη η οικογένειά του αφανίσθηκε από περίεργες αρρώστιες και φονικά. Ένα παιδί του σκότωσε την μάνα του, την Θεσσαλονίκη!

    • sender avatar
     sender @ George N 13/08/2014 12:08:22

     Υπήρχε επίσης η φήμη,ότι αυτός (ο Κάσσανδρος),και ο αδελφός του Ιόλαος δηλητηρίασαν τον Μ.Αλέξανδρο.Σαν πολύ δεν τον αναφέραμε;Λέτε;

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ sender 13/08/2014 16:23:21

    "θα έμοιαζε με φάρσα της Ιστορίας,αν το εύρημα στην Αμφίπολη ανήκει σ'αυτόν" Ας ελπίσουμε ότι ο τάφος είναι του Αλεξάνδρου.
    Δυστυχώς όμως η ιστορία αρέσκεται και σε "φάρσες" (ο Κάσσανδρος ήταν σημαντικός βασιλιάς για αυτό η φάρσα σε εισαγωγικά). Το πόσο μεγάλος θα έιναι ο τάφος ενός βασιλιά είναι συνήθως συνάρτηση της αντίληψής του ιδίου για το εαυτό του και της υλικής / καλλιτεχνικής επίδοσης της εποχής του . Ο Κάσσανδρος θα μπορούσε να είχε φτιάξει ένα τέτοιο μνημείο για τον ίδιο και την οικογένειά του. Το πόσους ή ποιους σκότωσε είναι άσχετο με το μέγεθος του τάφου.
    Από την άλλη οι αναφορές για τάφο του Αλεξάνδρου στην αύγυπτο ή την βαβυλώνα είναι νεφελώδεις. Ειδικά στην Αλεξάνδρεια (με τόσους συγγραφείς που έζησαν εκεί) θα έπρεπε να έχουμε πληθώρα λεπτομερών αναφορών. Ειδικά αν είχε ταφεί μέσα στο κέντρο της πόλης όπως διατείνονται κάποιοι.

    • sender avatar
     sender @ Άπαντα Επιστάμενος 13/08/2014 16:43:44

     Πράγματι,ο Κάσσανδρος έπαιξε σπουδαίο ιστορικό ρόλο με την συμμετοχή του στις άγριες διαμάχες των Επιγόνων.Και έκανε ο,τι ήταν δυνατόν ώστε να παρεμποδιστεί η επανένωση των κομματιών της σύγχρονής του Ελλάδας.Ακριβώς δηλαδή,το αντίθετο από τον Μ.Αλέξανδρο,που τόσο μισούσε.

 5. sender avatar
  sender 12/08/2014 14:19:26

  Οι Σφίγγες,σύντομα,θα μιλήσουν!Είθε να πουν αυτό,που περιμένει,αιώνες τώρα,να ακούσει η Γοργόνα-Θεσσαλονίκη,για να αναπαυθεί εν ειρήνη στα βάθη του Θερμαϊκού.

 6. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 13/08/2014 08:53:24

  Αναμένουμε τις εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον .... αφού κατά τις επικρατέστερες πληροφορίες τάφηκε στην ιερή πόλη Μέμφη "σύμφωνα με το Μακεδονικό νόμο ο οποίος προέβλεπε καύση των νεκρών" (Παυσανίας, Πάριον Χρονικόν, Κούρτιος Ρούφος).
  Μία άλλη άποψη ότι μεταφέρθηκε αμέσως στην Αλεξάνδρεια όπου και τάφηκε (Διοδ. Σικελιώτης) κρίνεται ως αδύνατη για το λόγο ότι ήταν ανέφικτο τεχνικώς να ετοιμασθεί το μεγαλοπρεπές μαυσωλείο που προοριζόταν για την ταφή του και για άλλους ακόμα λόγους. (τουλάχιστον μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ. )........... Εμείς ας θυμηθούμε το μύθο και το θρυλικό ερώτημα που έθετε τα βράδια του Σαββάτου στους ταξιδευτές, η Γοργόνα αδελφή του Μ. Αλεξάνδρου : "Ζει, ο βασιλιάς Αλέξανδρος; και η απάντηση έπρεπε να είναι: "Ζει και Βασιλεύει και τον κόσμο Κυριεύει" !!................ Κι απ΄ό,τι φαίνεται : Ζει και Βασιλεύει .....και τον κόσμο Κυριεύει!

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ Δήμητρα 13/08/2014 14:00:43

   Γιατι Σάββατο μηπως ηταν Εβραια;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.