#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2013 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο

[caption id="attachment_220370" align="alignnone" width="600" caption="Από τη συνάντηση Σαμαρά με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Alief"][/caption]

Δήλωση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, από τις Βρυξέλλες, για την επίσημη ανακοίνωση επιλογής του ΤΑΡ από την Κοινοπραξία Shah Deniz

 


 

Ανακοινώθηκε πριν από λίγο και επίσημα η επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΠ, που

θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, από την Κασπία. Θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα και την Αλβανία, θα διασχίζει υποθαλάσσια την Αδριατική και θα καταλήγει στην Ιταλία.

Πρόκειται για ένα έργο τεράστιο. Μίας πολύ μεγάλης ενεργειακής υποδομής που θα γίνει, συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ! Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια! Και το μεγαλύτερο που θα έχει γίνει στη Νότια Ευρώπη.

Μόνο στην Ελλάδα το ύψος της άμεσης ξένης επένδυσης ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ! Και η σημασία του είναι πολλαπλή:

* Πρώτον, αυτός ο αγωγός δεν ήταν το μόνο σχέδιο που υπήρχε για μεταφορά Αζέρικου Αερίου στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, μέχρι πρόσφατα υπήρχε η μοναδική υποψηφιότητα ενός άλλου αγωγού που θα παρέκαμπτε την Ελλάδα τελείως και θα περνούσε από την Τουρκία στη Βουλγαρία. Κι από κει στην Ρουμανία και στην Κεντρική Ευρώπη.

Αναδείξαμε την υποψηφιότητα του ΤΑΠ και μέσα σε ελάχιστο χρόνο κερδίσαμε το έργο!

* Δεύτερον, η δημιουργία ενός τόσο σημαντικού έργου βάζει την Ελλάδα σταθερά στο χάρτη των αγωγών και του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό αποτελεί μία πολυσήμαντη «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και στις προοπτικές του τόπου μας στον Ευρωπαϊκό χώρο. Μετά την αναγγελία του ΤΑΠ τα «σενάρια καταστροφής» της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ, σταματάνε οριστικά. Γιατί δεν έχουν πια κανένα νόημα. Γιατί, πείτε μου, ποιός θα έβαζε τόσα λεφτά σε μια χώρα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά επικίνδυνη; Ειδικά όταν μιλάμε για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

* Τρίτον, το ίδιο το έργο θα φέρει στην Ελλάδα, μέσα στα επόμενα χρόνια, 2000 άμεσες θέσεις εργασίας. Κι ακόμα 10 000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που θα υποστηρίζουν το έργο. Και μάλιστα χωρίς απολύτως καμιά επιβάρυνση του Δημοσίου. Χώρια οι πρόσθετες θέσεις εργασίας για την περίοδο της κατασκευής του. Όλα αυτά αποτελούν πολύ σημαντική ενίσχυση για την οικονομία της χώρας μας που δοκιμάζεται σήμερα από ανεργία ρεκόρ…

* Τέταρτον, ο ΤΑΠ θα δώσει σημαντικά φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα. Αλλά και στις τοπικές οικονομίες κάθε περιοχής απ’ όπου θα περνά, στο κτήμα κάθε Έλληνα από όπου θα περνά, επίσης. Να σημειωθεί ακόμα ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διέλευση ενός τέτοιου αγωγού είναι ουσιαστικά μηδενικές!

* Πέμπτον, η Ελλάδα θα έχει και έμμεση ωφέλεια αφού δεν θα εξαρτάται πια μόνο από έναν προμηθευτή αερίου. Ανοίγει ο δρόμος λοιπόν, για περισσότερη και φθηνότερη ενέργεια και μάλιστα ιδιαίτερα φιλική για το περιβάλλον.

* Έκτον, αυξάνεται κατακόρυφα η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για την Ευρώπη συνολικά. Από τον αγωγό ΤΑΠ θα μπορούν, σε επόμενο στάδιο, να  εφοδιάζονται και οι χώρες της Βαλκανικής.

* Έβδομον, ο ΤΑΠ θα μεταφέρει αρχικά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο με προοπτική, όμως, να διπλασιάσει μελλοντικά τις δυνατότητες του με μικρό επιπλέον κόστος επένδυσης. Αποτελεί, λοιπόν, πολύ σημαντικό έργο για τη διαφοροποίηση πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, και πέραν της περιοχής των Βαλκανίων, στη νότια και στην κεντρική Ευρώπη. Αυτό το προσπαθούσε η Ευρώπη εδώ και είκοσι χρόνια. Αλλά τώρα μόλις γίνεται ένα τόσο μεγάλο και αποφασιστικό βήμα.

Η Ελλάδα και οι χώρες της περιοχής μας, μόνο οφέλη θα έχουν, δηλαδή  περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια και σε καλύτερες τιμές. Κι όλα αυτά με επίκεντρο πλέον την Ελλάδα.

Ακόμα, η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, δηλαδή σε πόλο έλξης νέων επενδύσεων και νέων επιχειρήσεων.

Και καθιστά ακόμα πιο επιτακτική από την πλευρά της Ευρώπης τη στήριξη κρατών-μελών της, όπως η Ελλάδα, για να αναπτύξουν δικούς της φυσικούς πόρους. Και η Ελλάδα – όπως ξέρουμε - έχει τέτοιους πόρους!

Ώστε από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, η Ελλάδα, να γίνει και χώρα που θα παράγει και θα εξάγει ενέργεια.

Η υποψηφιότητα για την κατασκευή του ΤΑΠ ήταν κάτι που στην αρχή έμοιαζε δύσκολη. Πήραμε όμως τη στρατηγική απόφαση, την προωθήσαμε διακριτικά, δουλέψαμε γι’ αυτό συστηματικά και, τελικά, το πετύχαμε!

Η επίσημη ανακοίνωση για την κατασκευή του ΤΑΠ αποτελεί την πιο σημαντική θετική οικονομική εξέλιξη που αφορά τη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια! Αποτελεί ακόμα μοχλό που μας σπρώχνει να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο. Και προεξοφλεί ότι η Ελλάδα, η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα θα είναι πολύ καλύτερη, ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική από εκείνη που είχαμε πριν από την κρίση.

Δίνει κουράγιο το έργο αυτό κι αυτοπεποίθηση στο Ελληνικό λαό που δοκιμάζεται τόσο σκληρά. Και δίνει αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς - εντός και εκτός Ελλάδας - που περίμεναν μόνο «δυσάρεστα νέα»...

Όμως η Ελλάδα έχει μπει πια στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων.

Μέχρι τώρα υπήρξαν αρκετές.

Η αναγγελία του ΤΑΠ είναι η σημαντικότερη μέχρι σήμερα.

Θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες…

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 28/06/2013 15:36:38

  Πρόκειται για τεράστια επιτυχία, εν μέσω των γεωπολιτικών παιγνίων και της δεδομένης αμερικανικής επικυριαρχίας στην Ελλάδα.

  Ασφαλώς και θα προτιμούσαμε να περάσει από την Ελλάδα ένας ρωσικός αγωγός. Οι Ρώσοι τους προτιμούμε, είναι φυσικοί εχθροί της Τουρκίας, έχουν μια φυσική συμπάθεια απέναντι στον Ελληνισμό, αποδέχονται την πνευματική επικυριαρχία του Ελληνισμού λόγω Ορθοδοξίας, δεν μας βλέπουν σαν αποικία τους όπως οι Αμερικανοί.

  Ωστόσο θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι οι ΗΠΑ είχαν την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα έφερνε ρωσικό αγωγό στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι υπερβολικά μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για να αφεθεί στους Ρώσους. Και ένας ρωσικός αγωγός θα έδινε την Ελλάδα στους Ρώσους.

  Μακάρι να μπορούσαμε να δράσουμε ως ανεξάρτητο κράτος. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό στο ορατό μέλλον. Επίσης, δεν υπάρχει ούτε καν η λαϊκή συναίνεση για ανεξάρτητη Ελλάδα που υπήρχε π.χ. μετά το 1974. Ο κόσμος σήμερα είναι πιο διατεθειμένος να υποταχθεί και, αν δεν υπήρχε και το Μνημόνιο που ξύπνησε κάποιες συνειδήσεις, θα μιλούσαμε για πλήρη ευδαιμονιστική υποταγή στον ισχυρότερο, στους ξένους επικυριάρχους, για να έχουμε "την ησυχία μας". Το Μνημόνιο τάραξε κάποιες συνειδήσεις, αλλά όχι αρκετά, όπως φαίνεται. Όχι αρκετά, ώστε η Ελλάδα να ακολουθούσε ομόθυμα τον δρόμο της ανεξαρτησίας.

  Ενώ λοιπόν η Ελλάδα φαινόταν καταδικασμένη να μην μπορεί να συμμετάσχει στο ενεργειακό παίγνιο, λόγω της "απαγόρευσης" να περάσει ρωσικός αγωγός από το ελληνικό έδαφος, ο Σαμαράς κατάφερε και ακύρωσε τον αγωγό Nabucco, που δεν θα περνούσε από την Ελλάδα, και επέβαλε τον TAP, που θα περάσει από την Ελλάδα. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία, διότι ξαναβάζει την Ελλάδα στο ενεργειακό-γεωπολιτικό παιχνίδι.

  Κάθε άλλο παρά δεδομένο ήταν ότι η Ελλάδα θα έμπαινε στο ενεργειακό παιχνίδι. Η χώρα μας ανέκαθεν θεωρούνταν "δεδομένη" γεωπολιτικά και μόλις τόλμησε να "κουνηθεί" το 2007-2009 την "επανέφεραν στην τάξη" χωρίς πολλά-πολλά. Άρα, αν ήτα δεδομένη, γιατί να της δώσουν σημασία;

  Και όμως, ο Σαμαράς τα κατάφερε. Δεν ήταν δεδομένο ότι θα κατάφερνε. Είμαστε που είμαστε αναγκαστικά με τους Αμερικανούς, τώρα αυξάνεται η στρατηγική σημασία της Ελλάδας έναντι των ΗΠΑ.

  Επί της ουσίας τώρα: Κανένας αγωγός αερίου δεν μπορεί να είναι βιώσιμος με τα αποθέματα που θα έχει το κοίτασμα Shah Deniz II. Πολύ απλά, δεν φτάνουν, δεν υπάρχει αρκετό αέριο. Τότε όμως γιατί όλοι ενδιαφέρονται για να γίνει αυτός ο αγωγός. Χαζοί είναι ή απλώς κινούνται από τυφλό μίσος έναντι της Ρωσίας;

  Αντιπαλότητα έναντι της Ρωσίας υπάρχει βέβαια, αλλά χαζοί οι άνθρωποι δεν είναι, τουλάχιστον όχι τόσο. Υπάρχει κάποια πηγή που μπορεί να "γεμίσει" με αέριο τον αγωγό. Και αυτή η πηγή είναι σήμερα μη αξιοποιήσιμη, αύριο όμως μπορεί να αξιοποιηθεί: Πρόκειται για το Ιράν!

  Εδώ ακριβώς αυξάνεται δραματικά η γεωπολιτική σημασία της όποιας κυοφορούμενης επίθεσης απέναντι στο Ιράν και εξηγείται για ποιο λόγο έχει γίνει έμμονη ιδέα της Δύσης η πολεμική αντιπαράθεση με την σημαντικότατη αυτή χώρα. Δεν είναι για τους μουλάδες και για την δημοκρατία που τους νοιάζει, ούτε τόσο για το Ισραήλ (όσο και εάν έχει την σημασία της και η ασφάλεια του Ισραήλ). Το βασικό είναι να μπορέσει να υπάρξει έλεγχος των τεράστιων ιρανικών πηγών αερίου (πολύ μεγαλύτερες από τις αζέρικες) και να γεμίσουν με αυτήν οι ανταγωνιστικοί προς την Ρωσία αγωγοί.

  Για αυτό το λόγο και η επίθεση στην Συρία, για αυτόν τον λόγο και η έντονη πολιτική και πολεμική προπαρασκευή, για αυτόν τον λόγο και η προετοιμασία για αγωγούς φαινομενικά "άχρηστους".

  Οι Ρώσοι ασφαλώς το γνωρίζουν και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για να στηρίζουν τον Άσαντ και το Ιράν και όχι τόσο η ναυτική βάση στην Ταρτούς.

  Η Ελλάδα μπήκε στο παιχνίδι αυτό ως σύμμαχος των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αδιαφορήσει για τα συμφέροντά της και τους ανθρώπους της στην Μέση Ανατολή. Οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Συρίας πρέπει να προστατευτούν πάση θυσία. Όπως μπόρεσε να προασπίσει τα συμφέροντά της μέσα από το αμερικανικό παιχνίδι μέσω του TAP, έτσι θα μπορέσει να τα προασπίσει και σε όποιο άλλο πεδίο χρειαστεί. Δεν πρέπει να διστάσει. Αν δεν το κάνουμε οι ίδιοι δεν θα το κάνει κανένας άλλος για εμάς.

  • B.K.Σιάπκα avatar
   B.K.Σιάπκα @ Διογένης 28/06/2013 22:59:24

   Διογένη όπως πάντα μοναδικός!

   Ένα και καλό...

 2. mara M. avatar
  mara M. 29/06/2013 00:28:46

  Ο κρίκος μιας αλυσίδας είμαστε όπως η Τουρκία, Αλβανία, Ιταλία. Ξαφνικά γίναμε όλοι ενεργειακοί κόμβοι; Αλήθεια γνωρίζει κανένας τη συμφωνία; Δεν νομίζω.
  Αυτοσυγκράτηση το μέλλον θα δείξει.

 3. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 29/06/2013 01:04:09

  http://www.antinews.gr/2013/06/28/220373/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.